Makanan Nigeria atau masakan Nigeria adalah rumah bagi bahan-bahan yang paling enak dan beraroma, yang terdiri daripada sup lazat, sayur-sayuran kaya karbohidrat, dan perasa eksotik. Apabila anda bimbang tentang makanan Afrika Barat tahun ini, atau anda ingin melepaskan diri dari jadual memasak di hujung minggu seperti biasa, anda pasti ingin membaca Ikhtisar makanan Nigeria ini.

Makanan Nigeria

:plate_with_cutlery: Mengenai Masakan Nigeria

Nigeria dinamai Sungai Niger, yang dalam keberadaan Nigeria memainkan peranan penting. Ia bukan hanya jalan pengangkutan; ini sumber ikan yang baik, termasuk ikan mas, hinggap Nil, dan ikan keli. Ia juga membekalkan air untuk menanam pertanian

Nigeria mempunyai tradisi masakan yang kaya dan bervariasi, sebagai negara Afrika Barat dengan pelbagai komuniti etnik.

Mereka menawarkan pelbagai hidangan mengikut bahagian negara seseorang. Banyak makanan dan barang keperluan juga melintasi sempadan negeri.

Nigeria mempunyai salah satu tradisi terbaik masakan di dunia, yang terdiri daripada hidangan atau produk makanan yang dibuat dari pelbagai etnik di negara ini masyarakat .

Masakan Nigeria seperti dari negara-negara lain di Afrika Barat seperti Ghana dan Republik Benin mengandung, bersama dengan minyak sawit atau kacang tanah, ramuan, dan rempah-rempah untuk membuat sos berperisa dan kari aromatik.

Nasi akan dimasak sebagai beras koko, kacang, dan nasi goreng di seluruh pelosok negara atau diproses dalam hidangan konvensional Pate, campuran nasi dengan kering, jagung tanah, bayam, mengambil iklan, bawang, kentang, telur kebun, gurih kacang, kacang tanah, makanan ringan, dan daging yang digodam.

Pate sering dimakan di Kano, Kaduna, Nasarawa, dan Plateau di barat laut Nigeria.

Sup Amanda, Mijan Cuka, rebus daging sapi Okro, Ewedu, Lada, sup Egusi, dan sup Afang adalah salah satu sup terbaik yang dimakan di negara ini.

Persediaan untuk penyediaan sup ini terdiri dari bayam, daun air, daun pahit, dan ragi labu hingga perasa tempatan seperti kacang udang karang halus (Iru).

Secara umum, sup seperti itu dimakan dalam makanan walet, memasukkan makanan, seperti fufu, eba, amala, pati, ubi yang dihancurkan, dan sebagainya. Pada masa awal, rempah-rempah seperti Thyme, Curry, Ginger, Nutmeg, Cloves, Habanero Pepper, dan Scotch Bonnet digunakan kerana pengaruh internasional dalam adegan makanan Nigeria oleh Portugis, Inggeris, Belanda, dan Eropah lain.

Protein tidak pernah ada dalam hidangan Nigeria. Daging yang berbeza seperti daging lembu, ayam, dan unggas juga digunakan untuk menghiasnya dengan selera.

Makanan laut, seperti udang, periwinkles, kerang, siput, dan ketam untuk pembuatan sup dan rebusan, adalah tradisional di bahagian selatan dunia. Hidangan ini akan memberikan rasa.

:black_medium_square: Cantikkan selera anda dengan hidangan eksotik

Kerana pelbagai cuaca, Nigeria mempunyai berkat makanan begitu banyak, produk organik segar, dan banyak pelbagai.

Dari utara (Sokoto) ke selatan (Calabar), suasana Nigeria beralih dari savana ke hutan yang mewakili tanaman dan makanan yang terdapat di seluruh wilayah.

makanan Jenis dan kuantiti berbeza-beza. Variasi ini terlihat juga pada sifat di mana produk digunakan di setiap wilayah, seperti di selatan di mana terdapat curah hujan yang banyak, sayur-sayuran berasal dari mereka sementara di ujung paling utara dengan tingkat hujan yang jauh lebih rendah tetapi kelebihan cahaya matahari.

Pelbagai resipi murni Nigeria sangat mengagumkan. Orang Nigeria juga tahu bagaimana menjadikan import masakan istimewa, seperti Nasi atau mi segera yang tidak dapat dibandingkan dari Nigeria.

Hidangan Nigeria yang akan disukai setiap orang Nigeria atau bukan Nigeria

Mari kita lihat variasi besar betapa hebatnya mereka.

Sarapan pagi Nigeria

1. Sandwic Roti

Ini adalah hidangan sarapan yang paling popular di Nigeria. Roti dan 'teh' masih ada. Ini adalah hidangan sarapan pagi di kebanyakan rumah.

Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak menyukainya, mudah dan cepat dicampurkan. Omelet rebus, ham, bacon, sardin kalengan, daging kornet, makarel sos tomat (geisha), dan lain-lain juga dapat melengkapi roti dan 'teh.' Ramai kanak-kanak melabel minuman panas 'teh'.

2. Akara & Pap

Hidangan brunch Nigeria yang lain sangat terkenal. Akara dan Pap kedua-duanya dibeli di penjual jalanan yang menggoreng Akara di tempat untuk kebanyakan rumah dan dengan itu anda membelinya dengan manis. Sebilangan orang memasak dan menggoreng di rumah dengan alasan yang berbeza.

Akara adalah kacang goreng yang dibuat dari bubur kacang sementara pap adalah pasta yang terbuat dari biji-bijian, kebanyakannya jagung tetapi juga millet, dll. Ini adalah mimpi buruk untuk menggunakan air panas mendidih dengan Akara.

3. Telur dan mi

Satu lagi hidangan sarapan pagi yang tidak dapat dielakkan. Ia boleh dimakan di kebanyakan tempat tinggal Nigeria seperti sarapan, makan tengah hari, atau makan malam. Sangat umum bahawa di sudut jalan terdapat mi di mana hidangan mi lazat dimakan setiap hari, setiap hari.

Mie segera sangat mudah, murah, mudah dibuat di rumah Nigeria mereka menawarkan roti dan teh sebagai perhimpunan wang. Telur atau telur dadar sering disediakan. Ini adalah hidangan pertama yang dapat dipelajari oleh anak-anak untuk memasak di banyak rumah.

4. Custard atau Pap Moi-Moi

Moi-Moi adalah sejenis pencuci mulut kacang kukus . Anda mesti memulakannya lebih awal jika anda menggunakan biji utuh untuk menyajikannya untuk sarapan kerana prosesnya membosankan.

Sebaliknya, anda boleh menggunakan serbuk kacang untuk mengurangkan masa persiapan atau me-me sudah boleh dibeli. Ia dihidangkan dalam serbuk kastard dengan pap atau kastard.

5. Biji-bijian

Walaupun orang Nigeria menyukai bijirin mereka, mereka tidak tersedia untuk rata-rata orang Nigeria kerana harga bijirin yang tinggi , terutama yang diimport.

Perkara lain yang kurang daripada bijirin adalah, kecuali nutrien lain, ia tidak begitu lengkap seperti makanan lain. Kepingan jagung, diikuti oleh pop kelapa , adalah yang paling terkenal.

6. Okpa

Untuk Bambara Nuts, Okpa adalah nama panggilan yang biasa. Ini juga nama mangkuk rebus yang dibuat dari moncong Bambara serbuk.

Walaupun Okpa sangat mudah dibuat, hampir tidak ada yang membuat Okpa sendiri, majoriti berpendapat bahawa tidak layak membuatnya di rumah sehingga mereka membeli dari banyak penjual Okpa. Ia banyak dijual di bahagian timur Nigeria.

Okpa diisi dengan baik dan boleh terus lapar sehingga waktu rehat. Bagi penghidap diabetes, ia sangat bagus.

7. Roti Umur atau roti lembut dan fleksibel Ewa Agoyin

Ewa lagi adalah bubur kacang getah yang disajikan dengan bahan mentah unik yang dibuat oleh ahli Togo lagi.

Wanita-wanita Togo itu menjaja hidangan ini. Ia mempunyai roti kenyal lembut dan dimakan dengan roti matang. Sebilangan besar daripadanya akan dijual di Nigeria, Lagos.

8. Rumah Angsa dan Koko (bubur millet pedas dan akara)

Hausa Koko adalah pelukan seperti Pap. Ia sangat pedas dan berasaskan millet. Koose lebih kurang sama dengan Akara yang diperbuat daripada kacang pes. Ini adalah salah satu makanan utama Nigeria Utara.

9. Panggang telur rebus dan keladi goreng

Campuran ini adalah satu lagi hebat Nigeria Breakfas t hidangan yang anda boleh berkhidmat sebagai makan malam atau makan tengah hari. Plantana yang dibungkus digunakan untuk tanaman goreng. Orang-orang tertentu lebih suka tanaman pisang yang dimasak dan bukan tanaman pisang yang dikembangkan sepenuhnya. Sebilangan orang termasuk labu goreng manis.

Sup telur seperti itu bukan sup, melainkan telur cincang dengan komponen lain.

10. Pancake Nigeria

Di Nigeria, penkek adalah makanan utama Nigeria yang lain untuk makan tengah hari . Pancake sangat digemari oleh kebanyakan kanak-kanak. Lempeng Nigeria juga dikenali sebagai Diet.

kek lapis

:stew: Sup, Stews, dan Kaldu

 • Afang adalah sup sayur-sayuran yang berasal dari Nigeria tenggara dengan penduduk dari Efik, Ibibio, dan Anand.
 • Kuah Atama , sup dari biji sawit.
 • Rebusan Achara banyak terdapat di negeri Abia, Ndiwo, dan Itumbauzo.
 • Ayamase adalah rebusan yang dibuat dengan menggabungkan beberapa penutup scotch dan lada hijau atau merah.
 • Sup Banga diperbuat daripada biji sawit dan harganya mahal di bahagian selatan dan Midwestern Nigeria.
 • Sup Bitterleaf (dari onugbu).
 • Sup jagung dibuat dari tanah, kacang polong kering, dan dicampurkan dengan ikan salai, dan juga dikenal secara tempatan sebagai omi ukpoka. Ini adalah makanan biasa untuk Agenebode di negara bagian Edo Utara, terutama untuk Agenebode.
 • Draw draw dihasilkan daripada masakan biji okra atau Ogbono setelah pekat. Sup diperbuat daripada okra atau ogbono.
 • Edikang-ikong adalah sup sayur-sayuran yang dibuat oleh orang Annang, Ibibio, dan Efik dari daun ugwu dan daun air.
 • Efo riro / Efo egusi , rebusan sayur-sayuran, lada, dan minyak sawit, banyak digunakan di Yoruba.
 • Sup Egusi mengandungi tumbuh-tumbuhan dan tumbuhan lain, perasa, dan daging, yang dibumbui dengan kacang tembikai. Ia sering dimakan dengan hidangan seperti amala, keladi yang ditumbuk, fufu, dll.
 • Gbegiri adalah rebusan kacang kacang Nigeria barat daya.
 • Sup kacang tanah (sup kacang).
 • Miyan Koka terdiri daripada daun baobab serbuk dan okra goreng, sangat biasa di kalangan isi rumah.
 • Sup Hausa yang terkenal ialah Miyan Yakuwa.
 • Di timur laut Nigeria, Borno, Adamawa, dan Yobe, ciri khas Margi sering diperhatikan. Sup itu muncul dari warga Margi di tepi sungai. Ikan ini terbuat dari ikan segar dan segar dari Afrika (yakuwa di Hausa atau omblanji di Margi).
 • Rasa miyan, campuran rempah lada, dawadawa, atau iru, dan ramuan berasaskan dapur. Tuwo shinkafa dimaksudkan untuk dinikmati.
 • Maafe dapat dibuat selama-lamanya dengan ayam, daging sapi, atau kacang dan berbagai sayuran berdaun, untuk rasa halus, sebagai rebusan yang dibuat dengan buah-buahan dasar (kacang tanah), tomato dan bawang.
 • Rebusan kacang tanah diproses oleh Etsakor People of Edo State, yang terdiri dari kacang kering dan tanaman, ikan, daging, rasa tempatan dan minyak sawit.
 • Ofe akwu juga dihasilkan dari kacang sawit tetapi lebih berpengalaman sebagai rebusan yang dimaksudkan untuk pengeluaran padi.
 • Rebusan Ofada biasa di Nigeria Barat sebagai rebusan berasaskan minyak sawit. Ia terdiri daripada minyak kelapa sawit , kentang yang belum matang, bawang, daging, krim, kulit lembu, dan kacang tumis.

Ini adalah rebusan beras tempatan, juga dinamakan beras perang . Biasanya ia dimakan dalam 'EW' (rata, daun lebar). Kelapa sawit pertama kali dihancurkan untuk membuat sup sehingga nipis dan kemudian digoreng dengan udang karang. Daging sapi kemudian ditambahkan ke dalam campuran reaksi lada campuran dan tomato dan dimasak selama 10-15 minit.

 • Sup Ora (Oha).
 • Lada adalah sup daging yang enak dengan ramuan dan rempah yang dicampur dengan ikan. Ini adalah salah satu dari sedikit sup yang boleh dimakan sendiri dalam masakan Nigeria dan tidak digunakan sebagai sos dalam hidangan utama berkarbonat seperti fufu atau ubi yang ditumbuk. Ia boleh dibuat dengan cabai dan pala.

Ayam, daging lembu, kambing, atau ikan boleh diukir. Sup lada biasanya merupakan makanan ringan dalam mesyuarat rasmi, tetapi sering disajikan di pub dan persidangan sosial pada waktu malam.

 • Rebus beras adalah rebusan kambing, daging lembu atau ayam, dimasak dengan tomato, bawang, kentang, dan serupa dengan maafe.
 • Beberapa orang Nigeria membuat sup dan rebus menggunakan ular, tupai, arnab, dan hidangan anjing liar.

:rice: Kacang dan beras Jollof dari Nigeria

Nasi dan kacang dari makanan Nigeria Jollof adalah campuran nasi dan kacang yang dimasak dalam sos tomato . Penambahan kacang membolehkannya lebih sihat daripada beras jollof.

Ia tidak begitu sederhana seperti nasi jollof Nigeria yang merupakan hidangan periuk tunggal, nasi dan kacang juga. Tidak semestinya Jollof.

Di berbagai negara di seluruh dunia, seperti Ghana waakye, kacang Karibia, dan beras, Puerto-Rican Arroz junto adalah hidangan biasa untuk nasi dan kacang.

Produk akhir boleh menjadi sangat lembap. Agak sukar untuk dibuat. Nasi mungkin sukar apabila semua beri lembek, atau nasi mungkin lembek jika anggur tidak memanggang.

Hasil akhirnya banyak bergantung pada citarasa anda. Sebilangan orang mahukan but yang hampir hilang, sementara yang lain mahukan but keseluruhan. Mereka yang suka nasi lembut dan kacang polong yang sangat lembut. Rasa dan teksturnya lebih sihat untuk dicerna dan dikisar.

Anda boleh memasak nasi dan kacang Nigeria menggunakan jenis kacang Jollof, kacang putih, kacang hitam, babi coklat, babi manis.

Setelah itu, masih ada pinggan yang enak, jadi jangan terlalu banyak rasa koko atau rasa manis.

nasi

Nasi kelapa

Nasi kelapa cenderung basah dan membakar, jadi suhu memasak mesti diubah pada pelbagai masa. Anda boleh menggunakan koko segar, susu koko, atau serbuk koko dalam bentuk kalengan.

Menggunakan kelapa masak untuk mendapatkan rasa koko penuh ketika mengumpulkan susu dari kelapa segar. Buat santan dari kelapa tepung jika anda menggunakan serbuk kelapa.

Varian lain dari Nasi Nigeria

 • Campuran nasi goreng khas adalah pelbagai telur, sayur-sayuran, daging, unggas, dan celah-celah.
 • Tuwo masara adalah hidangan di Nigeria utara yang memakan tepung jagung.
 • Nasi putih antarabangsa dan nasi tempatan dimakan dengan rebusan lada tempatan, serta pelbagai suku sos. Tomato tebal dan rebusan berasaskan lada banyak dihidangkan.

Makanan Nigeria dan Rasa Dagingnya

Nkwobi (itu adalah kaki lembu pedas)

Rasa daging Igbo dihasilkan dari minyak kelapa sawit, ugba, lada, daun utazi baru, atau daun pahit, biji-bijian ehuru, potash cumi yang dimakan, dan kaki lembu. Ia terdapat di bar tempatan terutamanya.

Ponmo

Ponmo (kulit lembu), keseronokan beberapa bahagian lembu yang digunakan untuk makanan barat daya (Yoruba) di Nigeria adalah salah satu dari banyak keajaiban daging di Nigeria. Lada manis adalah cara pedas dan popular untuk menikmati kulit lembu di Yoruba. "Pendakwaan Ponmo alata menuntut"

Shaki

Bahagian lembu lain yang dijual sebagai daging di kedai makanan adalah perut lembu segar (tripe) atau "saki" (diucapkan "shaki." Ia disebut "tuala" untuk teksturnya dan jangka masa yang diperlukan untuk memasaknya untuk kelembutan.

Daging lembu

Daging binatang yang pedas dan berkarat terkenal dengan rasa unik permainan Bushmeat (daging rusa), yang dikenali sebagai "daging babi" (atau "eran be," Yoruba).

Ayam

Kata Xmas Chicken bukan lagi istilah umum, tetapi hampir di setiap sudut dan jalan di Lagos terdapat unggas pedas goreng. Oleh kerana harganya yang berpatutan, ayam kini menjadi makanan pokok yang dimakan bersama nasi goreng, salad, keladi, pisang goreng, dan sebagainya.

Seimbang

Membawa daging lembu bakar kayu / arang batu. Secara terang-terangan, rasa semula jadi dari jenis daging tertentu yang boleh menjadi kambing, serangga, atau daging lembu tidak akan dibumbui . Garam dan rempah boleh ditambah secukup rasa kemudian. Hausa / Fulani adalah kelezatan utama.

Orang asia

Kambing cincang panggang pedas, dicincang menjadi kepingan dengan aroma berani, oignon, habanero, bawang putih, dan paprika.

Suya

Dipanggang dengan lada cili panggang, serbuk kacang, dan bahan-bahan tempatan lain dari utara Nigeria. Gaya barbeku disediakan di bar. Ini adalah salah satu yang paling terkenal Nigeria bahan makanan dan mudah diakses di seluruh rantau ini.

Tsire

Secara terang-terangan merujuk kepada daging dengan lapisan serbuk yang murah hati. Daging mungkin di garpu atau tidak.

Kilishi

Seperti daging lembu, terdapat daging yang dipotong menjadi kepingan kecil yang kemudian dikeringkan. Cabai, rempah-rempah, dan ramuan tempatan kemudian dijadikan pasta yang digosok ringan di kedua-dua belah pihak. Ia kemudian dipanggang dengan cepat.

Makanan ringan

Makanan ringan yang sedap

Setiap kali seseorang mengatakan makanan, gambar segera dipaparkan di kedai biskut, kek, dan pai buatan tangan dan beku.

Ya, beberapa makanan ringan yang terdapat di dalam makanan ringan ini dibungkus dan dikeluarkan di beberapa kedai, tetapi banyak makanan ringan itu tidak dapat dikemas untuk membuatnya di jalan raya Lagos atau kawasan lain di negeri ini.

1 keladi goreng

Dun Dun adalah makanan lazat yang boleh dinikmati sendiri atau dengan sos lada goreng. Walaupun ketch-up adalah perkara terbaik bagi sesetengah orang. Ini adalah salah satu pencuci mulut makanan ringan jalanan terbaik di barat daya negara ini.

2. Tahu Goreng {Beskes}: Ini adalah makanan ringan kacang soya yang sangat popular di kawasan termasuk Kwara, Niger, dan Kogi di dataran tinggi utara-tengah. Ia sangat berkhasiat protein.

3. Gizdodo {Dodo Ikire}: Dodo Ikire adalah pisang panggang dan lada yang digulung menjadi bebola kecil, ini adalah makanan Nigeria yang sangat enak dan itu adalah Ikire di Negeri Osun.

4. Keladi goreng tradisional , yang boleh dijadikan makanan ringan atau sebagai hidangan utama, adalah ubi keledek {Ojojo}.

5. Jagung Mendidih Kelapa dan Dicukur {Owowo}: Owowo adalah makanan ringan tengah hari terbaik untuk disukai dan diadun dengan gula.

6. Pattun Manis Panggang

Ia seperti makanan tempatan Dun, dan biasanya dibuat oleh penjual makanan / makanan ringan yang digabungkan; ia adalah makanan ringan lain dari barat daya, enak dengan sos lada dan saus tomat. Ketahuilah bahawa kerepek atau kentang goreng tidak dibuat dengan kentang atau kentang Ireland.

7. Kuli : Kuli adalah makanan ringan yang disukai dan mudah diakses dari Nigeria, dapat diambil dengan Garri, roti, tanah, dan dibumbui dengan makanan ringan dan makanan perasa yang lain. Kuli berasal dari Niger di utara tengah tetapi di bahagian lain negara, Kuli tempatan seperti 'Kuli Alata' telah dibuat.

8. Addun

Pilihan Addun saya yang lain biasanya dibakar dan digoreng dengan kualiti yang enak. Ini dibuat pedas sangat mirip dengan dikenal sebagai "Moi-Moi" dalam sifat fizikalnya untuk kek kacang.

Perbezaannya di sini adalah bahawa Addun mempunyai kek yang lebih lembut daripada rasa dan perasaan Malte dengan Moi-Moi.

9. Abacha adalah makanan ringan mangga kering dan dikisar dari Nigeria Timur. Ia boleh menjadi makanan ringan atau makanan lengkap. Salad menghasilkan banyak variasi, tetapi semakin banyak ramuan yang anda tambahkan, semakin sedap hidangannya. Selalu akan menjadi lazat dengan cara apa pun anda menyediakan atau memakannya, panas atau sejuk.

10. Akara : Salah satu makanan / makanan ringan yang paling ikonik di Nigeria. Akara: Ini terbuat dari tepung, rasa yang enak, dan kacang goreng, diambil dengan pap / kastard, dimakan dengan kentang goreng dan sup tanaman / Yam / Kentang. Ia disajikan dengan baik sama ada sebagai makanan ringan di tepi jalan atau tidak; dimakan sendiri atau dengan roti, dan disertai dengan minuman sejuk.

11. {Ekpekere} Kerepek Plantan adalah salah satu makanan ringan paling popular di Nigeria . Memang ada banyak perkara yang perlu dilakukan, masak atau belum masak dengan tanaman biasa. Mereka dibuat sebagai kerepek, pisang panggang, pancake , pai tumbuh, atau pisang mabuk sebagai makanan ringan. Adapun makanan ringan. Terlepas dari pilihan anda, kerepek plantine mungkin merupakan salah satu makanan ringan tertua di Nigeria.

12. Tsattsafa

Tsattsafa adalah antara makanan ringan yang paling popular di House. Ia adalah pesta yang sering disediakan untuk majlis perkahwinan atau perayaan di Sallah.

13. Baba Dudu adalah ladu jalanan Nigeria yang terkenal. Ini adalah sweetie tempatan lain yang mengingatkan kembali pemikiran para pemuda.

Ia juga disediakan sebagai rantai gula-gula poli-karung seperti gulungan, yang dijual oleh kios-kios jalan dan penjual jalanan.

14. Daging Asap dan Panggang

Suya Nigerian adalah makanan ringan tempatan yang terkenal di Nigeria. Ia adalah daging lembu yang dipermainkan, ditutup dan dipanggang dengan sempurna dengan campuran rempah kacang pedas. Untuk Suya Nigeria, daging lembu atau ayam digunakan.

15. Gula-gula Kelapa

Gula-gula kelapa renyah, kunyah dan gula-gula serta makanan ringan senang dibuat. Mereka biasanya boleh parut dan digoreng nipis tetapi projek karamel dilaksanakan. Gula-gula kelapa dijadikan gula-gula dan juga enak. Warna berkrim atau coklat keemasan berdasarkan sama ada anda mahu menambah air atau tidak. Tahap karamelisasi dapat diukur dengan air.

Minuman yang menenangkan

Apabila masakan Nigeria penuh dengan selera kerana makanannya enak dan minumannya luar biasa. Di bawah ini adalah pengenalan ringkas mengenai beberapa minuman yang boleh diminum.

1. Zobo

Dibuat dari bunga Roselle kering, sangat senang membuat rasa yang enak, dan ia manis atau tanpa gula . Dengan mencampurkan dengan bawang putih, halia, epal, atau buah-buahan lain yang anda pilih, anda boleh mengubah zobo anda. Anda akan gembira dan pulih sepenuhnya dengan minuman sejuk zobo.

2. Chapman

The Nigeria Chapman adalah minuman cepat dengan buah manis. Chapman Nigeria Di hampir setiap acara dan kafe Nigeria, Chapman adalah ciri utama.

Walaupun resipi berbeza dari minuman ke minuman, beberapa ramuan yang popular termasuk gula Fanta, Ribena, atau Grenadine (kerana kemerahannya yang berbeza) dan Aromatik Pahit Angostura (atau jenis alkohol).

Minuman merah jambu kemerahan biasanya diletakkan di dalam gelas besar dan jika anda mahu acara anda cukup luar biasa. Ini adalah bagaimana Chapman dicipta.

3. Kunnu

Tigernuts adalah Kunnu yang sihat ya (aki Hausa di Igbo, aya di Hausa, dan ofio di Yoruba). Kurma, bawang putih atau perasa, boleh dimasukkan untuk membumbui sesuatu.

4. Arak sawit

Wain sawit terkenal di kalangan orang Nigeria kerana rasa manisnya yang baru. Cecair pelbagai spesies tanaman pokok kelapa sawit, seperti kelapa sawit, kurma, dan kelapa sawit, adalah minuman beralkohol.

5. Fura Da Nano

Minuman makanan ini kebanyakannya disokong oleh Northerners kerana berasal dari suku bernama Fulani di Nigeria. Ia juga minuman makanan. Ia terdiri daripada produk tenusu dan millet tanah dan tebal tetapi tidak setebal yogurt.

Minuman ini disajikan secara tradisional dengan sendok kayu dalam piring calabash bulat. Fura millet dibentuk menjadi bola, yang bukan susu lembu yang sebenarnya. Berdasarkan tahap yang anda suka, anda boleh mendapatkan minuman anda serendah $ 100.

Pencuci Mulut Gula

Banyak gurun dimakan di Nigeria, dan beberapa daripadanya dibuat dari prosedur yang dikembangkan secara tempatan. Manisan Nigeria tertentu dibuat dengan susu, makanan, kelapa, mentega, kacang tanah, tebu, tanaman, garam, dll.

Di Nigeria, beberapa makanan yang dimakan sebagai gula-gula tidak selalu manis tidak seperti makanan lain, di mana pencuci mulut biasanya manis.

Ini terutama disebabkan oleh budaya kuno untuk mengelakkan makanan yang sangat manis dan penggunaan untuk kesihatan alasan campuran dari beberapa akar dan ramuan pahit .

Oleh itu, jika anda tidak mengenali tukang masak Nigeria, jangan terkejut jika anda menyebutkan makanan kesayangan anda di bawah.

Yoyo

Ini dihancurkan dan tepung sedikit digoreng. Sprat adalah ikan berminyak yang sangat sihat dan sangat kecil yang tergolong dalam keluarga herring. Yoyo adalah makanan istimewa yang sangat sihat dan terkenal dengan asid lemak omega 3 dengan rantai panjang yang sangat bebas jantung dan membantu mencegah darah daripada membeku. Di kawasan pesisir, secara amnya, di selatan Nigeria, pencuci mulut ini sangat biasa.

Kpekere

Ini adalah pencuci mulut Nigeria yang lain. Plantinum yang belum masak digunakan secara eksklusif dan sangat kerap berlaku di Yoruba Nigeria barat. Penanaman yang belum matang dipotong menjadi kepingan goreng kecil . Kpekere dapat dihasilkan, bergantung pada selera, dalam varieti seperti renyah, pedas, masin, atau manis.

Shuku

Ini adalah kelapa yang sangat sedap dan akan membuatkan anda mencari lebih banyak lagi. Shuku disiapkan dengan gula kastor, kuning telur, dan tepung dengan menggabungkan kepingan kepingan. Sehingga dimasak di dalam ketuhar, campuran dibuat untuk mempunyai tekstur tebal. Bola shuku hadir dengan aroma dari oven yang membolehkan anda mengeluarkannya.

Gulung Telur

Hidangan Nigeria ini dengan mudah disalah anggap sebagai telur scotch, tetapi jika anda melihat lebih dekat, ia sangat unik. Gulung telur dibuat sebelum digoreng dalam minyak sayuran dengan menyelimutkan telur rebus dalam pastri. Ia sangat popular dan dihargai oleh hampir semua orang di Nigeria.

Palma Tarikh

Pencuci mulut kaya dengan nutrien, terutama di utara Nigeria. Buah kurma tumbuh pada pokok kurma dan boleh diakses dalam pelbagai tekstur dari lembut hingga kering dan penyimpanan sejuk yang lama diperlukan.

:question: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Soalan-soalan ini akan membantu menjelaskan lebih banyak mengenai hidangan Nigeria.

1. Apakah makanan yang paling berpengaruh di Nigeria?

Hidangan ini akan meniup selera!

Makanan ini adalah salah satu yang paling popular di Nigeria dan dimakan di seluruh negara. Ini adalah makanan ruji popular di Nigeria.

 • Nasi sedap.
 • Egusi
 • Sup Kara.
 • Sup Egusi
 • Cili.
 • Tumbuk keladi.

2. Di Nigeria, apa yang mereka minum?

Akpeteshie adalah semangat asli Ghana, yang terbuat dari wain sawit atau pencairan tebu. Istilah ortodoks di Nigeria biasanya disuling secara tempatan dari jus pokok Raffia yang difermentasi, yang dikenali sebagai homebrew negara itu. Ia dinamakan "fargogóró" (Ogog ').

3. Di Nigeria, adakah minum minuman keras?

Umur minum Nigeria adalah 18, walaupun ini jarang berlaku dalam praktiknya. Perhatikan bahawa alkohol dilarang di bahagian Kano di utara Nigeria.

4. Apa minuman Nigeria yang paling ikonik?

Bier adalah alkohol yang paling biasa di Nigeria, dan jadi tidak mengejutkan apabila pembuat bir terus bersaing pada tahun 2019 untuk minuman beralkohol.

5. Adakah fufu pemakanan Igbo ada?

Makanan Afrika Barat yang tebal dan lembik terbuat dari keladi, plantin, atau maniok, dengan memasak dan menumbuk sayur-sayuran berkanji .

Protein 2 g
Karbohidrat 84 g

6. Apakah kandungan makanan Nigeria?

Nasi dimasak dengan tomato, bawang, dan lada. Sup beras, dekat dengan maafe's, dihasilkan dari daun bawang, daging lembu, atau ayam. Sup Ogbono terdiri dari biji-bijian ogbono tanah, sayur-sayuran berdaun, tanaman lain, rempah-rempah, dan daging. Ogbono juga dimakan dengan banyak seperti keladi, Amala Fufu, dan sebagainya, dibelasah .

7. Suku apa yang memasak makanan hebat Nigeria?

Puak berkualiti tinggi di Nigeria. Makanan yang menjadikan Kumpulan Igbo.

8. Apakah hidangan kebangsaan Nigeria?

Suya adalah tusuk daging pedas (biasanya daging sapi atau ayam), kerana ia terkenal sebagai hidangan utama Nigeria.

9. Apakah makanan terbaik Nigeria untuk makan malam?

TOP 7 DISHES NIGERIAN DINNER Oatmeal.

Jollo dari Balangu.

Kebolehan Semovita / EBA.

Spaghetti .

Rebusan Ikan.

Nasi Jollof.

10. Mengapakah orang Niger makan dengan pedas?

Setelah menikmati banyak lada, Yoruba kerap makan makanan pedas atau pedas meningkatkan kualiti hidup yang dipromosikan oleh seorang Yoruba dengan mengatakan "Jiwa yang tidak makan lada adalah jiwa yang tidak berguna." Semakin sihat anda, semakin kuat tindak balas imun , semakin banyak lada yang anda makan.

:flashlight: Kesimpulannya

Makanan Nigeria! Yup, topik yang enak untuk dibincangkan dengan varian makanan, minuman, makanan ringan, nasi, dan pencuci mulut, dll. Mereka cepat dan mudah dimasak. Masakan Nigeria adalah makanan untuk mata dan juga perut, masak dengan makanan berkhasiat dan dipenuhi dengan pelbagai rempah dan ramuan.

Orang dan budaya Nigeria begitu kompleks sehingga hidangan nasional sukar dipetik. Setiap wilayah memiliki wilayah favoritnya, yang bergantung pada budaya, tradisi, dan agama.

Berbagai makanan yang ada sering bergantung pada cuaca, sebelum musim hujan bulan Mac, musim lapar, dan lebihan musim setelah musim menuai Oktober dan November.

Tetapi buah-buahan dinikmati sepanjang tahun. Sebahagian besar Nigeria berada di kawasan tropika di mana terdapat beberapa buah. Beberapa buah yang paling popular adalah anggur, tembikai, delima, limau, mangga, pisang.

Di mana sahaja terdapat makanan tradisional Nigeria, bahkan mereka yang tinggal di luar dan di Afrika Barat ingin merasainya. Seluruh dunia mencari dan bertanya-tanya tentang makanan ringan Nigeria ini. Untuk makanan lazat ini, anda boleh mempunyai rancangan makanan yang seimbang .

Seperti yang dibincangkan sebelumnya kerana nilai budaya yang berbeza mereka mempunyai pelbagai rasa dan terkenal di kalangan warganegara. Makanan ringan tidak disajikan sebagai hidangan manis tetapi juga makanan ringan. wow menarik.

Baca Juga

Budaya India Makanan Brazil makanan Thai