Alergi NKDA NDKA bermaksud " Tiada alergi ubat yang diketahui . "Ini bukan alergi. Ia mempunyai frasa perubatan yang singkat. Ini bermaksud bahawa sepanjang pengetahuan doktor dan pesakit, pesakit tidak alah terhadap sebarang ubat. Ini tidak bermaksud apa-apa mengenai alergen lain.

Alahan NKDA

NKDA - Tiada Alergi Dadah yang Dikenal

Alergi menjadi perhatian utama para profesional kesihatan, sama ada dalam konteks rawatan hospital atau lawatan ke doktor. Kesalahan serius, kadang-kadang sangat serius, boleh berlaku jika alahan tidak dikesan sebelum prosedur pembedahan atau rawatan sederhana, yang merupakan rawatan jangkitan di pejabat.

Penyakit Alergi

Alergi, juga dikenali sebagai penyakit alergi, adalah beberapa keadaan yang disebabkan oleh hipersensitiviti sistem imun terhadap bahan yang tidak berbahaya bagi alam sekitar . Reaksi ubat buruk (ADR) didefinisikan sebagai reaksi berbahaya atau tidak disengaja terhadap ubat yang berlaku dalam dos yang digunakan untuk pencegahan , diagnosis , atau rawatan. ADR adalah perkara biasa dalam amalan klinikal harian, yang mempengaruhi antara 15 dan 25% pesakit; reaksi teruk berlaku pada 7-13% pesakit.

Alahan ubat adalah salah satu reaksi ubat yang paling biasa, termasuk spektrum hipersensitiviti yang dimediasi secara imunologi dalam pelbagai bentuk dan gambaran klinikal. Ini menyumbang sekitar 5-10% dari semua ADR. Reaksi pseudo yang berlebihan (juga dikenali sebagai reaksi bukan alahan) menunjukkan jenis ADR lain yang tidak dijangka. Reaksi ini sering tidak dapat dibezakan secara klinikal dari reaksi autoimun, tetapi tidak ada definisi khusus. Alergi terhadap ubat tidak hanya mempengaruhi kesihatan pesakit, tetapi juga dapat menyebabkan penundaan rawatan, penggunaan terapi alternatif , penyelidikan yang tidak perlu, peningkatan morbiditas , dan bahkan ■■■■■.

Akibatnya, hospital dan kemudahan penjagaan kesihatan lain telah mengambil langkah untuk meningkatkan pengesanan awal ubat tahan ubat yang diketahui pada pesakit mereka. Hari ini, pesakit yang dimasukkan ke hospital mesti mengambil diet yang merangkumi senarai alergi yang diketahui. Ini dimasukkan ke dalam rekod perubatan orang tersebut dan biasanya dikongsi dengan doktor yang merawat dan profesional lain yang terlibat.

Sekiranya anda berjumpa doktor untuk pertama kalinya atau akan menjalani pembedahan, ketahui carta atau fail perubatan anda yang biasanya akan merangkumi singkatan "NKA" atau "NKDA." NKA adalah singkatan dari "Tidak Dikenal Alergi," yang bermaksud bahawa tidak ada alergi yang diketahui. Sebaliknya, NKDA bermaksud "Tidak ada alahan ubat yang diketahui." Oleh itu, sebagai pesakit, jika anda melihat sebarang komen atau ringkasan di dalam fail perubatan atau hospital anda, dan anda tahu bahawa tidak berlaku, sila beritahu dan beri tahu penyedia perkhidmatan kesihatan anda penyakit apa yang anda miliki seperti ini yang benar-benar menyelamatkan nyawa anda .

Ringkasan: Penyakit alergi adalah beberapa keadaan yang disebabkan oleh hipersensitiviti sistem imun terhadap bahan-bahan yang tidak berbahaya di persekitaran.

Alahan Dadah Biasa

Walaupun mana-mana ubat boleh menimbulkan reaksi alergi, terdapat beberapa alahan ubat biasa yang lebih cenderung daripada yang lain. Ini termasuk: :black_small_square: Antibiotik, seperti penisilin. :black_small_square: Sulfonamides, baik antibiotik dan bukan antibiotik. :black_small_square: Aspirin dan Non-Steroidal Anti-Inflammatories (NSAIDs) Ibuprofen. :black_small_square: Ubat anti-sawan seperti Lamictal :black_small_square: Ubat kemoterapi :black_small_square: Terapi antibodi monoklonal, seperti Rituxan rituximab)

Reaksi mungkin berbeza dari orang ke orang, dengan beberapa ruam yang teruk sementara yang lain mula sesak nafas dan mengalami pembengkakan wajah. Bagi mereka yang telah memberi respons pada masa lalu, pengulangan meningkatkan kemungkinan tindak balas yang lebih sukar, meningkat dengan setiap pendedahan berulang.

ANAFYLAXIS

Ada juga yang mempunyai keadaan yang disebut anafilaksis, reaksi alergi yang mengancam nyawa yang melibatkan seluruh tubuh. Gejala boleh muncul dalam beberapa saat dan merangkumi perkara seperti gatal-gatal, pembengkakan wajah, cairan paru-paru, penurunan tekanan darah yang berbahaya, dan kejutan. Anafilaksis adalah overdosis yang berlaku sebaik sahaja ia bermula dan boleh menyebabkan ■■■■■. Selalunya menyebabkan lebih daripada satu perkara berikut: ruam yang ganas, sakit tekak atau bengkak lidah, sesak nafas, muntah, ringan, tekanan darah rendah. Gejala ini biasanya berlangsung lebih dari beberapa minit hingga berjam-jam.

anafilaksis

Rawatan utama untuk anafilaksis adalah suntikan epinefrin intravena, cecair intravena, dan meratakan, dos epinefrin tambahan mungkin diperlukan. Langkah-langkah lain, seperti antihistamin dan steroid, serasi. Di samping itu, jika seseorang mengalami anafilaksis, mereka akan berisiko jika mereka terdedah kepada ubat yang sama atau perkara yang sama.

Hasilnya, pentadbiran adrenalina autoinjector dan pemeriksaan berhubung dengan keadaan ini adalah disyorkan untuk orang yang mempunyai sejarah anafilaksis. Anafilaksis boleh berlaku dengan bertindak balas terhadap hampir semua bahan luaran. Penyebab umum termasuk toksin dari gigitan serangga atau sengatan, makanan, dan ubat-ubatan. Makanan adalah penyebab paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa muda sementara ubat-ubatan dan gigitan serangga dan lebah lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua.

Sebab-sebab Penting Anda Harus tahu apa maksud alergi NDKA atau NKA

Penting untuk memahami perbezaan halus antara alahan NKA dan NKDA . Berikut adalah 5 perkara penting yang harus anda ketahui untuk memastikan anda selamat, sihat, dan mencegah berlebihan.

:small_blue_diamond: Alahan makanan dan bukan ubat

Sesiapa sahaja boleh menjadi alergi terhadap ubat-ubatan atau bukan ubat-ubatan. Contoh makanan yang biasa termasuk kacang tanah atau udang. Contoh bukan makanan ialah sayur-sayuran, debunga, dan susu getah. Jika anda mempunyai maju kenalan dermatitis dengan menyentuh belon lateks, anda mungkin mahu memaklumkan kumpulan penjagaan kesihatan anda tentang perkara ini sebelum pergi untuk pembedahan apabila doktor anda digunakan sarung tangan getah.

Daripada dermatitis, anda boleh mengembangkan anafilaksis, bentuk alergi yang sangat serius, yang boleh membawa maut. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini nampaknya terdapat ■■■■■■■■■■ alahan makanan. Penting untuk anda menyampaikan jenis alahan ini kepada pasukan penjagaan kesihatan anda.

Suatu hari anda mungkin diberi ubat atau makanan untuk keadaan anda berdasarkan sesuatu yang anda alah. Sekiranya doktor bertanya kepada anda ubat mana yang anda alah dan anda tidak mengatakannya, mereka akan menandakan anda sebagai NKDA. Mengapa tidak memberitahu mereka apa-apa yang anda alah. Anda boleh memberitahu mereka bahawa anda tidak mempunyai masalah untuk meletakkan NKA dalam carta anda jika anda tidak alah terhadap sesuatu.

:small_blue_diamond: Jadual kekerapan rekod alahan

Alahan N % daripada 8345
NKA 4080 49.3%
Tidak diketahui 667 8.1%
Penisilin 663 8.2%
Sulfa 309 3.8%
Codeine 159 1.8%
Morfin 110 1.4%
Erythromycin 92 1.2%
Aspirin 88 1.2%
Kontras IV 71 0.9%
Bactrim 70 0.9%
Lateks 62 0.8%
NSAID 48 0.7%
Amoksisilin 47 0.7%
Cephalosporins 46 0.7%
Demerol 44 0.7%
Heparin 42 0.6%
Ciprofloxacin 33 0.6%
Percocet 33 0.6%
Tetrasiklin 30 0.6%
Ativan 23 0.5%
Haldol 22 0.5%

:small_blue_diamond: Alergi berbanding intoleransi?

Alergi didefinisikan sebagai sesuatu yang menyebabkan tindak balas imun yang mempengaruhi banyak organ dalam badan. Intoleransi didefinisikan sebagai ketidakupayaan untuk mentolerir kesan sampingan ubat atau makanan. Contohnya ialah masalah perut, loya, atau cirit-birit. Tidak ada yang mempunyai tindak balas sistem imun yang sebenar. Kaedah mudah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan atau tidak bertoleransi adalah dengan mencuba ujian antihistamin. Di sinilah anda menggunakan produk seperti diphenhydramine, Benadryl generik.

Ambil dos rendah 25mg 30 minit sebelum mengambil ubat yang anda fikir alah kepadanya. Sekiranya gejala anda tidak begitu teruk, anda mungkin tidak alah, tetapi jika ia sama, anda mungkin tidak boleh bertoleransi. Diphenhydramine sangat berpatutan.

Anda mungkin mengalami alahan terhadap ubat, tetapi jika anda benar-benar merasa mual ketika mengambilnya, maka itu sebenarnya bukan alergi. Untuk banyak ubat, anda boleh melakukan perkara-perkara untuk mencegah jenis intoleransi ini. Bekerja dengan doktor dan ahli farmasi anda untuk menangani intoleransi ini dapat membantu anda mendapatkan rawatan yang anda perlukan tanpa kesan sampingan.

:small_blue_diamond: Jimat wang dengan menggunakan ubat-ubatan yang anda tidak toleran?

Sebilangan besar masa pesakit akan mencuba ubat tersebut tanpa mendapat petunjuk yang tepat mengenai cara mengambil ubat tersebut. Ini boleh menyebabkan ubat-ubatan tersebut disenaraikan sebagai alahan. Oleh itu, ketiadaan untuk merawat penyakit anda. Ini dilihat berkali-kali ketika pesakit tidak diarahkan untuk minum ubat dengan makanan. Apabila ini berlaku, ubat lain yang dipilih untuk merawat penyakit biasanya lebih mahal.

:small_blue_diamond: Adakah alahan anda sepadan?

Bagaimana anda tahu jika alahan anda diperhatikan? Anda perlu mengesahkan apa yang doktor dan ahli farmasi ada dalam fail anda.

Doktor penjagaan primer: NDKA

Ahli kardiologi: sakit perut dengan Digoxin

Ahli farmasi: Alergi lateks

Pusat pembedahan pesakit luar: Gangguan Kacang

Seperti yang anda lihat dari contoh, setiap orang perlu mengetahui mengenai alergi lateks agar anda tidak mengalami pengalaman buruk semasa pembedahan.

:small_blue_diamond: NKA tidak sesuai kerana alahan pada kacang tanah dan susu getah.

NKDA mungkin baik untuk anda kerana Digoxin sama sekali bukan alergi, melainkan intoleransi. Anda perlu memastikan semua orang mendapat ini dengan baik. Membetulkan kesilapan dalam fail perubatan anda dapat mengelakkan kesan sampingan.

:small_blue_diamond: Alergi boleh berubah dari masa ke masa

Alergi boleh berkembang pada bila-bila masa. Anda mungkin mengalami kesan sebaik sahaja memakannya dan mungkin akan memakan masa bertahun-tahun selepas mengambil sesuatu yang lain daripada ubat tersebut. Alergi juga boleh hilang atau berkurang dari masa ke masa, dan sebelum anda mencuba idea ini berjumpa doktor.

Sebabnya adalah kerana lama-kelamaan sistem imun anda boleh berubah seiring bertambahnya usia dan menghidap pelbagai penyakit. Oleh itu, ingatlah apa maksud NDKA dan NKA kerana perkara boleh berubah.

Kali pertama anda mengambil ubat ini, anda mungkin tidak menyedari adanya gejala alahan. Namun, setelah anda mula mengambil ubat, sistem imun anda akan menghasilkan antibodi dalam ubat tersebut. Antibodi adalah bagaimana sistem imun mengenali ubat atau alergi lain dan menyerangnya. Kedua, semasa anda mengambil ubat, antibodi anda siap untuk ■■■■■■.

Jadi, anda boleh mengalami alergi terhadap dos kedua atau ketiga. Ini terutama berlaku untuk ubat suntikan yang boleh anda minum seminggu sekali atau sebulan sekali.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan alergi NKDA , yang dijawab secara ringkas:

1. Apakah 5 alahan yang paling biasa?

5 Alergen Paling Lazim adalah: Cetakan Serbuk Serbuk Makanan Debu Tungau Lebah

2. Apakah alahan paling jarang?

Alahan paling jarang dan tidak biasa di dunia adalah: Air Latihan Wang Sentuhan manusia Cahaya matahari

3. Apakah alergi makanan nombor 1?

Alahan kacang adalah alahan yang paling biasa terhadap makanan, yang menyebabkan anafilaksis lebih kerap daripada yang lain. Bagi sesetengah orang, walaupun sedikit kontak dengan kacang tanah boleh mencetuskan reaksi besar.

4. Bolehkah pisang alah?

Reaksi alergi terhadap pisang berbeza-beza dan boleh merangkumi gatal mulut dan tekak, ruam gatal (dada, urtikaria), keradangan kulit atau mukosa (angioedema), dan dalam kes-kes yang jarang berlaku penyempitan tekak, berdehit, dan runtuh . Dalam kebanyakan kes, gejala bermula dalam beberapa minit atau saat makan buah.

5. Mengapa saya tiba-tiba alah kepada pisang?

Alahan pisang sering dikaitkan dengan alahan lateks. Ini kerana sebilangan protein pada pokok getah penghasil getah menyebabkan alergi, dan ia serupa dengan protein yang terdapat pada kacang dan buah lain, termasuk pisang. Penyakit ini dikenali sebagai sindrom makanan lateks atau alahan buah lateks.

6. Bagaimana saya tahu makanan yang saya alah?

Ahli alahan anda mungkin mengesyorkan ujian alergi, seperti ujian kulit atau ujian darah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan . Dalam alahan kulit, sejumlah kecil cecair, satu untuk setiap makanan yang perlu diuji, diletakkan pada kulit. Kulit kemudian dicucuk dengan ringan.

7. Adakah alahan berasal dari Ibu atau Ayah?

Kecenderungan untuk mengembangkan alergi sering turun-temurun, yang bermaksud bahawa mereka boleh diturunkan melalui gen dari ibu bapa kepada anak - anak mereka. Tetapi hanya kerana anda, pasangan anda, atau salah seorang anak anda mungkin mempunyai alahan tidak bermakna semua anak anda pasti akan mendapatnya.

8. Apakah alahan anafilaksis yang paling biasa?

Kacang tanah, kacang pokok, ikan, kerang, susu, dan telur menyumbang kadar reaksi anafilaksis tertinggi pada kanak-kanak; kerang adalah penyebab yang sangat biasa pada orang dewasa. Reaksi anafilaksis yang disebabkan oleh serangga yang menggigit atau menyengat lebih kerap berlaku pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak.

9. Adakah pisang tinggi histamin?

Makanan lain dengan histamin tinggi termasuk daging lama atau disimpan seperti daging asap atau sembuh, keju tua, makanan yang diproses, dan alkohol. Timun, beberapa kacang, alpukat, pisang, kerang, tomat, buah sitrus, kekacang, dan strawberi adalah beberapa makanan yang kaya akan histamin semula jadi.

Sesetengah makanan-histamine tinggi termasuk daging umur atau dipelihara seperti salai atau sembuh daging , keju tua, makanan ditapai, dan alkohol. Koko, kacang-kacangan tertentu, alpukat, pisang, kerang, tomato, buah sitrus, kekacang, dan strawberi adalah makanan lain yang tinggi kandungan histamin.

10. Berapa lama alahan boleh bertahan?

Anda biasanya tidak mendapat reaksi segera. Ia boleh berlangsung dari beberapa jam hingga 10 hari. Biasanya, ia mengambil masa dari 12 jam hingga 3 hari. Walaupun dengan rawatan, gejala dapat bertahan selama dua hingga empat minggu.

Kesimpulannya

Alergi NKDA digunakan dalam bidang ketenteraan dan perubatan, singkatan 'NKDA' bermaksud Tidak ada alahan ubat yang diketahui. Surat-surat tersebut biasanya dijahit pada tambalan dan diikat pada peralatan prajurit, atau dilabel pada bagian bebannya yang jelas kecuali helm, kantung lutut, atau penutup kantung serbuan. NKA adalah singkatan dari "tidak ada alahan yang diketahui", yang bermaksud bahawa tidak ada alergi yang diketahui. NKDA atau NKA Allergy adalah singkatan perubatan untuk "Tidak Diketahui Alergi Dadah".

artikel berkaitan

Ragweed Allergy Bearded Dragon Allergy Pigweed Allergy Tattoo Allergic Reaction Bumps