Apakah yang dimaksudkan dengan Bon Nombor?

Ikatan nombor adalah pilihan asas dua nombor iaitu memberikan agregat. Dengan menggunakan ikatan nombor, seseorang dapat dengan segera memberitahu respons yang sesuai tanpa memerlukan pengiraan yang asli. Sekiranya kita mengetahui 3 kuantiti ikatan nombor , kita boleh membuat 2 ayat pengembangan dan 2 potongan dengan 3 nombor tersebut.

Definisi Bon Nombor

Nombor bon adalah kenyataan yang mantap tentang set nombor yang boleh bergabung untuk membuat nombor lain. Kenyataan ini digunakan untuk membantu mengatasi masalah matematik yang lebih membingungkan. Ikatan nombor adalah realiti pengembangan yang anak-anak berkenalan, ingat dan pada akhirnya, gunakan dengan mudah dalam pemikiran kritis matematik mereka sepanjang sekolah. Ikatan nombor juga pada masa disebut nombor pencocokan atau rakan nombor.

Imgur

Contoh Nombor Bon

7 + 3 = 10

Apakah 7 sebagai tambahan kepada 3? Respons yang sesuai ialah 10 . Anda mungkin mengetahui perkara ini tanpa memikirkan gambaran besarnya. Sebagai orang dewasa, kita hanya menyedari bahawa 7 + 3 = 10 . Ini adalah kenyataan mengenai nombor yang kita tahu secara keseluruhan.

7 + 3 adalah satu gambaran nombor yang dilampirkan pada 10 atau satu pendekatan untuk menghasilkan sepuluh. Kami akan melihat bagaimana menyedari realiti nombor langsung seperti bon nombor ini dapat membantu anak-anak ketika mereka bersekolah dan mengapa bon nombor sangat ketara.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Penyelesaian Masalah Matematik 2. 10 Buku Matematik Terbaik Untuk Pemula 3. Cara Mengembangkan Minat Anak Muda dalam Matematik

Sejarah

Ungkapan "nombor ikatan" di sana-sini dianggap sebagai sekeping bahasa berangka baru yang berlebihan, menambahkan komponen pertimbangan bodoh atau tidak dapat difahami bagi mereka yang tidak berpengalaman dengannya (seperti anak-anak muda) untuk subjek walaupun mudah seperti penambahan sekolah kelas. Istilah ini telah digunakan pada kadar apa pun sejak tahun 1920-an dan secara rasmi memasuki rancangan pendidikan penting di Singapura pada pertengahan tahun 1970-an.

Di UK ungkapan itu menjadi ruang penggunaan ruang belajar yang tidak dapat dielakkan dari bahagian terakhir tahun 1990-an ketika Strategi Nasional membawa penekanan pada perbincangan dalam rumah tangga tentang metodologi untuk membuat matematik mental dalam "jam numerasi".

Kelebihan Bon Nombor

Perkara yang mengagumkan mengenai bon nombor adalah bahawa mereka menunjukkan banyak idea mengenai masalah berangka. Ikatan nombor:

 • Memberi gambaran psikologi bahawa nombor dapat dipisahkan menjadi "kepingan".

 • Memperluas kepastian keluarga.

 • Memberi pendirian teknik numerik yang lebih rumit.

 • Tunjukkan pengembangan dan pemotongan secara serentak.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Nombor Bahasa Arab 2. Petua dan trik bagaimana memilih tuisyen matematik dalam talian Terbaik

Mengapa Bon Nombor Penting?

Imgur

7,000,000 + 3,000,000 = 10,000,000

0.007 + 0.003 = 0.01

Mengetahui realiti nombor 7 + 3 semua perkara yang dipertimbangkan menunjukkan bahawa anda tidak akan mempunyai masalah dengan pengkomputeran 70 + 30 kerana anda menyedari bahawa respons yang sesuai mestilah 10 namun dengan satu lagi sifar pada akhir - 100. Anda memahami ini kerana anda menyedari bahawa 7 + 3 adalah 10 dan anda memahami penghargaan asas. Sesungguhnya, dengan mengetahui kepastian bilangan asas yang serupa dapat membantu anda menangani pelbagai masalah. 7000000 + 3000000? 0.03 + 0.07?

Kami tidak menganggap gambaran besar sebagai orang dewasa, namun kami menggunakan ikatan nombor langsung seperti 7 + 3 = 10 secara berterusan dan inilah sebab mengapa kanak-kanak perlu mengenalinya.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Permainan pendidikan dalam talian untuk kanak-kanak 2. Berapakah kuasa dua 26?

Bilakah Kanak-kanak Belajar Bon Nombor?

Kanak-kanak sebelum ini mempunyai bon nombor di Tahap Yayasan (sekitar usia 4 tahun) namun tanpa memanggil mereka sebagai 'nombor bon'.

Pada peringkat ini, anak-anak hanya memisahkan kumpulan artikel menjadi dua pertemuan. Mereka pada ketika itu memisahkan angka-angka kecil (biasanya hingga 5) menjadi angka yang lebih sederhana menggunakan item atau kesan yang mereka buat untuk menolong mereka.

Sepanjang tahap 1 (5-7 tahun) kanak-kanak mengembangkan bon bon nombor mereka yang diingati dan mengetahui cara menggunakan bon nombor untuk membantu mereka menguruskan masalah matematik.

Menjelang tahun 3 kanak-kanak sudah mengetahui bilangan sebenar dan menggunakannya bersama-sama dengan pemahaman mereka tentang nilai tempat untuk menangani masalah yang lebih membingungkan.

Apakah Perbezaan Antara Bon Nombor Dan Realiti Nombor?

Ikatan nombor adalah salah satu daripada sebilangan besar realiti bilangan. Nombor bon adalah realiti nombor opsyen kerana dua nombor digabungkan (atau ditambah bersama) untuk membuat yang lain.

Terdapat pelbagai jenis realiti bilangan - pengembangan, pemotongan, kenaikan, dan pembahagian. Pada tahap utama 1, anak-anak belajar set nombor yang berguna yang akan berguna untuk mengetahui Matematik kemudian seperti ikatan nombor hingga 10 dan ikatan nombor hingga 20. Mereka juga dididik untuk membuat kesimpulan mengenai pemotongan bergantung pada bon nombor mereka.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Logik matematik 2. Adakah Infinity A Number?

Apakah Jumlah Bon hingga 10?

Ikatan nombor hingga 10 hanyalah pelbagai pendekatan untuk membuat 10 dengan menambahkan dua nombor yang berbeza.

 • Bon nombor hingga 10 adalah:

1 + 9 = 10

2 + 8 = 10

3 + 7 = 10

4 + 6 = 10

5 + 5 = 10

 • Anda juga boleh menyusun jalan bertentangan ini:

9 + 1 = 10

8 + 2 = 10

7 + 3 = 10

6 + 4 = 10

5 + 5 = 10

Baca Artikel Ini Juga:

1. Alaina Marie Mathers 2. Bagaimana anda menukar 125% kepada pecahan dalam terma terendah?

Bilangan Bon Pada Tahap Asasi Tahun Awal

Imgur

Pada Tahun-tahun Awal, perkara utama yang kita perlukan untuk dilihat, difahami, diakui oleh anak-anak adalah bahawa mereka dapat memisahkan sebilangan besar dari banyak sudut pandangan dan masih mempunyai jumlah yang serupa.

Dalam organisasi yang diatur, ini secara umum akan muncul pada anak-anak yang menggunakan objek terlebih dahulu. Mereka mungkin menggunakan manipulasi matematik seperti kaunter atau menghalangi atau artikel yang berbeza seperti mainan, buku, atau produk semula jadi. Dengan cara ini kanak-kanak dapat melihat bahawa mereka dapat memindahkan objek antara dua pertemuan yang telah mereka buat dan masih mempunyai jumlah artikel yang serupa.

Sebilangan masa kanak-kanak mula melihat dan mengingat nombor ikatan dengan 10 mereka sendiri tetapi kita dapat mempermudah semuanya dengan menjadikannya visual. Ini menunjukkan bahawa pada tahun-tahun awal anak-anak membangun pemahaman mereka tentang bagaimana satu ukuran item dapat dipisahkan menjadi dua jumlah. Mereka juga mendapati bahawa jumlah wang dapat dipisahkan dengan pelbagai cara berbanding hanya satu. (Contohnya, empat dapat dihasilkan menggunakan tiga dan satu atau dari dua dan dua.)

Menjelang akhir Pentas Yayasan, atau pada usia 5 tahun, anak-anak mungkin berkenalan dengan sepuluh sisi atau reka bentuk model keseluruhan untuk menangani adab di mana pelbagai artikel dapat dipisahkan. Mereka mungkin bermula dengan reka bentuk model keseluruhan dan memisahkan nombor hingga lima dan selepas itu setelah mereka mengetahui ini, mereka mungkin mula menggunakan sepuluh sisi.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Bagaimana anda mencari punca kuasa dua 85? 2. Bagaimana anda menukar 125% kepada pecahan dari segi terendah?

Latihan Bon Bilangan EYFS (Peringkat Asas Tahun Awal)

Berikut adalah beberapa latihan dalam talian yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak untuk melatih ikatan nombor mereka hingga sepuluh dan lebih mengenal kaedah menangani nombor:

Simpan permainan ikan paus untuk menguji sekuriti nombor - Anda boleh menukar nombor yang anda cuba buat. Tambahkan bit corong sehingga yang mutlak adalah 10. Fluff Bugs Number Bonds Game - Anda memilih nombor nombor bon nombor dan selepas itu seret bug fluff yang betul ke dalam mesin!

Bilangan Bon Pada Tahun 1

Pada tahun 1 dan sepanjang Key Stage 1, semuanya masih sangat visual. Sepuluh casing belum digunakan untuk mengatasi ikatan nombor kepada sepuluh orang dan kanak-kanak selalu didekati untuk menyelesaikannya atau menyelesaikan ayat nombor yang hilang seperti yang ditunjukkan di bawahnya:

Apakah Bon Nombor hingga 20?

Akan datang adalah sebahagian besar ikatan nombor yang dapat difahami, atau pendekatan untuk membuat, dua puluh yang akan dipelajari oleh anak-anak pada tahun 1:

11 + 9 = 20

12 + 8 = 20

13 + 7 = 20

14 + 6 = 20

15 + 5 = 20

16 + 4 = 20

17 + 3 = 20

18 + 2 = 20

19 + 1 = 20

Bilangan Bon Pada Tahun 2

Pada ketika ini, kanak-kanak semestinya cukup yakin dengan ikatan nombor hingga 10 dan 20.

Pada tahun dua kanak-kanak akan melakukan banyak perhitungan dan menangani masalah yang mengharapkan mereka menggunakan wawasan mereka mengenai ikatan nombor yang berkaitan dengan maklumat berangka lain, misalnya, harga diri.

Sebagai contoh , jika kanak-kanak menyedari bahawa 16 + 4 = 20, mereka juga menyedari bahawa 160 + 40 = 120.

Anak-anak juga kini bersedia memikirkan realiti pemotongan dari bon nombor yang mereka tahu. Sebagai contoh, dari ikatan nombor 12 + 8 = 20, kanak-kanak harus mempunyai pilihan untuk memikirkan realiti pemotongan seperti 20 - 8 = 12 dan 20 - 12 = 8.

Anda dapat memahami bagaimana menggunakan bon nombor hingga 10 dan 20 dengan pelbagai cara yang semakin meningkat membantu anak-anak dengan pilihan untuk menangani masalah matematik yang jauh lebih membingungkan.

Baca Artikel Ini Juga:

1. 6 Perkataan Huruf 2. Jailbreak Firestick

Kepentingan Jumlah Bon

Imgur

Seperti yang ditunjukkan oleh CCSSM, siswa Tadika harus "dengan mudah menambahkan dan mengambil di dalam 5 (K.OA.5)" dan "untuk sebarang nombor dari 1 hingga 9, lacak angka yang menjadikan 10 ketika ditambahkan ke angka yang diberikan ( K.OA.4) ”.

Bon nombor membantu pelajar melihat bahawa nombor dapat "dipecah" menjadi beberapa bahagian untuk membuat pengiraan lebih mudah (merosot / membuat). Dengan ikatan nombor, pelajar memahami hubungan antara nombor melalui model tersusun yang menunjukkan bagaimana nombor dihubungkan. Ikatan nombor membantu pelajar dengan membayangkan hubungan Bahagian / Keseluruhan.

Ikatan nombor untuk nombor 2, 3, dan 5 mungkin menyerupai model di bawahnya. Fahaman juga akan melihat keseluruhan bahagian atas dengan bahagian-bahagian yang mengecil. Lingkaran atau kotak hanya gambaran visual yang mesti dimulakan oleh pelajar. Di kelas 1, beberapa pelajar mungkin menjauhi bentuk visual dan memilih lobak merah

Anda mungkin melihat persamaan keluarga tertentu, dan anda pasti betul. Terdapat dua atau tiga kontrak, dalam apa jua keadaan. Pertama, kita selalu menunjukkan keluarga kebenaran melalui peringatan pengulangan seperti dulu. Kanak-kanak boleh melalui 2 + 3 = 5, 3 + 2 = 5, 5 - 2 = 3, dan 5 - 3 = 2, namun mereka sering tidak melihat bagaimana ayat pengembangan dan pemotongan dihubungkan.

Mengapa Bon Nombor Sebahagian daripada Matematik Singapura?

Bon nombor adalah bahagian asas ketika menunjukkan teknik Singapura untuk matematik untuk penguasaan. Mereka mendorong penguasaan bilangan dalam jumlah pelajar dan merupakan idea penting dalam program pendidikan penting Singapura. Bagaimanapun, kononnya 'Singapore Number Bonds' bukan merupakan teknik Singapura secara eksplisit - istilah ini sudah ada sejak tahun 1920-an.

Memecahkan Nombor

Pecahan nombor telah menjadi idea berangka utama dalam nilai yang lebih rendah. Memahami bahawa 10 (misalnya) dapat dipisahkan menjadi 10 + 0, 9 + 1, 8 + 2, 7 + 3, 6 + 4, 5 + 5 sangat penting bagi banyak idea berangka lain.

Apabila anda mempunyai asas maklumat ini, anda dapat mengembangkannya. Di kelas 1, pelajar mungkin akan mendapat masalah tambahan 5 + 8. Sekiranya mereka menyedari bahawa 8 dapat dipecah menjadi 5 dan 3, mereka dapat menambahkan 5's bersama-sama dan kemudian menambahkan 3 untuk memikirkan 13 dengan mudah.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Pasangan Linear 2. Algoritma

Lembaran Kerja Bon Nombor

Imgur

Lembaran Kerja Bon Nombor Boleh Dicetak

Lembaran Kerja Bon Nombor ini luar biasa untuk menguji anak muda dalam kemampuan mereka mengurus terbitan bon nombor untuk jumlah tertentu. Ikatan nombor adalah gambaran psikologi hubungan antara nombor dan bahagian yang bergabung untuk membuatnya. Idea ikatan nombor adalah asas, asas penting untuk melihat bagaimana nombor berfungsi. Sesuatu keseluruhannya terdiri daripada bahagian. Sekiranya anda mengetahui bahagiannya, anda boleh memasangnya (tambah) untuk mengesan keseluruhannya. Sekiranya anda mengetahui keseluruhan dan salah satu bahagiannya, anda membuang bahagian yang anda tahu (tolak) untuk mengesan bahagian yang lain.

Ikatan nombor membolehkan anak-anak melihat hubungan yang berlawanan antara pengembangan dan pemotongan. Pemotongan pastinya bukan perkara yang sama sekali tidak dijangka dari pengembangan; mereka adalah perwakilan yang sempurna. Untuk mengurangkan bermaksud untuk mengisih jumlah yang lebih banyak yang perlu anda tambahkan untuk mendapatkan keseluruhannya. Lembaran Kerja Bon Nombor ini adalah aset yang luar biasa untuk anak muda di Tadika, Gred Pertama, dan Gred Kedua.

Penerangan terperinci Untuk Lembaran Kerja Semua Bon Nombor

 • Lembaran Kerja Bon Nombor - Format Mendatar

Lembaran Kerja Bon Nombor ini luar biasa untuk menguji anak muda dalam kemampuan mereka untuk mengurus terbitan bon nombor untuk agregat tertentu. Number Bond tidak mempunyai masalah pengembangan nombor yang semuanya mempunyai keseluruhan yang serupa. Anda boleh memilih dari 5 hingga 99 untuk agregat yang akan digunakan dalam isu-isu tersebut. Lembaran Kerja Nombor Bon ini membolehkan anda memilih halaman jumlah masalah dan berada dalam organisasi rata.

 • Lembaran Kerja Bon Nombor - Format Pokok

Lembaran Kerja Bon Nombor ini luar biasa untuk menguji anak-anak dalam kemampuan mereka menangani masalah bon nombor untuk jumlah tertentu. Number Bond tidak mempunyai masalah pengembangan nombor yang semuanya mempunyai keseluruhan yang serupa. Anda boleh memilih dari 5 hingga 99 untuk keseluruhan untuk digunakan dalam masalah. Lembaran Kerja Nombor Bon ini akan membuat 12 terbitan untuk setiap halaman dalam reka bentuk pokok.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Model matematik 2. Pengaturcaraan matematik

20 Aktiviti dan Idea Hebat Untuk Mengajar Bon Bilangan

Imgur

Nombor ikatan adalah idea mudah tetapi sangat menyokong untuk anak muda mempelajari realiti matematik mereka. Mereka menunjukkan bahawa bilangan apa pun dapat dipisahkan (merosot) menjadi bahagian yang lebih sederhana yang membentuk keseluruhan, dan mereka mengejutkan untuk pengembangan dan pemotongan. Inilah sebahagian latihan nombor satu kami untuk mencuba di homeroom atau di rumah.

 • 1. Kemukakan Idea Dengan Menyusun Bahagian dan Keseluruhan.

Sebelum anda membawa nombor dengan masyhur umum, mulailah dengan meminta anak menyusun gambar keseluruhan perkara berbanding bahagian perkara. Ini menunjukkan "bahagian, bahagian, keseluruhan" yang sangat penting untuk memahami ikatan nombor.

 • 2. Kirimkan Garis Besar Anchor.

Garis besar nombor ikatan ikatan membantu pelajar memahami pentingnya mengingat idea. Jauhkan terus, atau gambarkan lebih banyak cara agar bon ini berfungsi untuk rujukan masa depan.

 • 3. Bina Mesin Bilangan Nombor.

Ini sangat menyeronokkan! Biarkan bahagian-bahagian yang berlainan jatuh ke pelongsor tertentu, di mana mereka mendarat untuk membentuk keseluruhannya. Kanak-kanak akan memuja ini!

 • 4. Buat Ikatan Nombor Dalam Plat Berasingan.

Sebahagian besarnya anda dapat mencatat plat terpencil ini di kedai dolar, dan ia sesuai untuk menunjukkan bon nombor. Aktif adalah jalan paling sesuai untuk dipelajari oleh sebilangan kanak-kanak.

 • 5. Gulung Dadu.

Inilah pergerakan mudah: gulung sedikit debu dan buat ikatan dengan menggunakan nombor itu secara keseluruhan. Anda juga boleh memindahkan dua dadu dan menggunakannya sebagai bahagian; tambahkan mereka bersama untuk mengesan keseluruhannya.

 • 6. Buat Ikatan Dengan Pemadam Atau Mainan yang Diturunkan Skala.

Kami menyukai poket yang berpatutan ini yang berfungsi dengan baik dengan penanda hapus kering. Tuliskan angka dalam bulatan yang lebih besar, pada saat itu gunakan pemadam kecil atau mainan lain untuk membentuk bahagiannya.

 • 7. Nyanyikan Lagu Petani Pete.

Lagu yang menarik ini adalah kaedah yang luar biasa untuk mengetahui tentang menghasilkan sepuluh. Adakah pelajar anda bertindak seperti dalam video!

 • 8. Tarik Domino.

Domino membuat manipulasi matematik yang luar biasa! Sebarkan untuk menunjukkan dua bahagian, pada ketika itu susun seluruh ikatan dalam bulatan.

 • 9. Gesper Dan Gelongsor Untuk Membuat Ikatan Nombor.

Kami sangat menyukai peralatan Lakeshore Snap and Slide Number Bonds yang pintar ini, namun kami menyukai cara yang anda boleh buat sendiri pemegang penggunaan dari tabung niaga!

 • 10. Sediakan Telur Nombor Bon.

Telur Paskah plastik mempunyai masa yang baik dan pekerjaan yang berguna! Mereka sesuai untuk menunjukkan ikatan nombor, di mana dua bahagian telur membentuk keseluruhan.

 • 11. Pelangi Art a Number Bonds.

Siapa yang menyedari bon nombor boleh jadi cantik? Keistimewaan matematik ini adalah tugas yang mudah untuk dikumpulkan dan membuat alat rujukan yang luar biasa bagi anak-anak muda untuk mengetahui realiti pengembangan mereka.

 • 12. Tunjukkan Bilangan Bon Dalam Penutup Cupcake.

Penutup cupcake dan tongkat khas cukup ekonomik sehingga anda dapat menjadikan setiap pelajar dapat menggunakan bon nombor mereka sebagai manipulatif! Ini adalah pemikiran sederhana untuk latihan aktif.

 • 13. Ikatan Nombor Keluli Amass.

Pelajar anda mungkin mulai membuat rantai kertas, jadi gunakannya sebagai kaedah yang jelas untuk menyiasat idea berkaitan nombor ini.

 • 14. Lebihkan Bon Nombor Anda.

Beberapa bulatan kertas pengembangan memberi anak-anak instrumen bon sejumlah besar mereka untuk latihan. Ini juga cukup besar untuk ditunjukkan oleh pengajar di papan tulis untuk dilihat oleh sesiapa sahaja yang lewat.

 • 15. Bergantung pada Jari Anda.

Sangat menggembirakan! Anak-anak mengikuti dan memotong tangan mereka, pada ketika itu melekatkannya pada kertas sehingga jari-jari dibiarkan berpusing. Pada masa ini mereka boleh bekerja untuk "membuat 10" sementara tangan mereka masih dibenarkan untuk mengarang.

 • 16. Terbang layang-layang nombor bon.

Setiap ekor layang-layang yang cemerlang ini merangkumi sebahagian daripada keseluruhan nombor di bahagian atas. Ini akan membuat peningkatan homeroom musim bunga yang luar biasa, bukan?

 • 17. Langkah Menjadi Bon nombor.

Anak-anak akan benar-benar "memasuki" pergerakan ini! Gunakannya sebagai penanda untuk menunjukkan kepingan keseluruhan. (Cuba juga dengan mainan.)

 • 18. Ubah Lembaran Rawat Menjadi Alat Arahan.

Habis manipulasi matematik anda hilang di kawasan kerja dan almari? Gunakan magnet pada lembaran rawatan semua perkara yang dipertimbangkan. Begitu cemerlang!

 • 19. Pakai Gelang Baju Nombor.

Dapatkan beberapa pembersih garis dan alat kuda dan ubah matematik menjadi pernyataan gaya! Kanak-kanak boleh meluncurkan globula di sekelilingnya untuk menunjukkan campuran nombor yang pelbagai, namun pada amnya jumlahnya sama.

 • 20. Ubah Bulatan Hula Menjadi Ikatan Nombor.

Ini serupa dengan gelang tangan, jauh lebih besar! Potong mi kolam menjadi kepingan untuk membuat “globula.” (Cari lebih banyak kegunaan untuk mee kolam renang di wisma di sini.)

Baca Artikel Ini Juga:

1. Cara Mengira Peratusan 2. Cara Menentukan Panjang Lengkungan

Bagaimanakah Bon Bilangan dapat Membantu Anak Anda Dengan Matematik?

Imgur

Ikatan nombor berguna apabila anak anda cuba mengingat realiti matematik (sekumpulan pengembangan dan pemotongan yang berkaitan atau peningkatan dan syarat nombor pembahagian). Semasa anak anda belajar matematik di tadika hingga darjah dua, ikatan nombor membantu orang yang berkenaan melihat hubungan antara tiga nombor yang membentuk syarat asas. Contohnya, ikatan nombor di bawahnya menunjukkan keseluruhan nombor lima dengan bahagian yang membentuknya: tiga dan dua.

Idea bon nombor mungkin penting, namun, ia adalah alat yang sangat berharga untuk membantu anak anda memahami hubungan antara pengembangan dan pemotongan, dan memberikannya asas yang kukuh untuk melihat bagaimana nombor berfungsi.

Sebagai orang dewasa, mempertimbangkan bon nombor terasa diprogramkan. Cepat: Apakah nombor yang membentuk nombor lima? Tanggapan yang sesuai adalah dua dan tiga, dan kemungkinan besar anda tidak perlu berfikir lebih dari satu saat untuk menyedari hal itu.

Visual ikatan nombor membantu anak anda melihat empat realiti matematik yang dapat dikenal pasti dengan tiga nombor tersebut:

2 + 3 = 5

3 + 2 = 5

5-3 = 2

5-2 = 3

Terdapat banyak cara imajinatif untuk menunjukkan bon nombor anak anda: Anda boleh menggunakan pembersih paip untuk membingkai tiga bulatan, dan kemudian meletakkan pelbagai jumlah barang kecil (seperti kancing, globula, atau pasta kering) di titik fokus dua bulatan tersebut. Minta anak muda anda bekerja untuk menyusun nombor yang hilang. Atau sebaliknya, lukiskan dua pinggan kertas, dan kosongkan yang ketiga.

Nombor Bon yang Dijelaskan Untuk Ibu Bapa

Beberapa kanak-kanak di kelas FS2 saya baru mula mendapat ikatan nombor hingga 10 ketika wabak tersebut melanda dan sekolah ditutup. Saya faham bahawa anak-anak di mana sahaja mungkin telah mengambil peluang yang signifikan dalam jangka masa lalu ini dan jika anak anda berusia 4-6 tahun, mungkin mereka tidak akan mencapai nombor bon hingga 10 atau mereka mungkin tidak akan mempunyai banyak masa untuk memahami mereka sebelum sekolah ditutup. Saya memilih untuk mengumpulkan penjelasan bon nombor ini untuk penjaga untuk menunjukkan apa itu nombor nombor, memberikan beberapa contoh nombor nombor, dan menjelaskan bagaimana penjaga dapat membantu dengan bon nombor di rumah.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Cara Memfaktorkan Ungkapan Polinomial 2. Numerik

Soalan Lazim— (Soalan Lazim)

:one:Bagaimana bon nombor berfungsi?

Bon nombor membolehkan pelajar membelah nombor dengan bermanfaat. Mereka menunjukkan bagaimana nombor digabungkan, dan bagaimana mereka berpisah menjadi bahagian segmen. Pada titik ketika digunakan pada Tahun 1, bon nombor menghasilkan pengertian bilangan yang diperlukan untuk pelajar penting awal untuk beralih ke pengembangan dan pemotongan.

:two:Berapakah bilangan bon nombor hingga 20?

Ikatan nombor hingga 20 adalah pasangan nombor yang bergabung menjadi dua puluh . Terdapat sepuluh ikatan nombor hingga 20, iaitu: 1 + 19. 2 + 18.

:three:Apakah nombor nombor hingga 5?

Ikatan nombor adalah 2 nombor berbeza yang berjumlah nombor tertentu. Untuk situasi ini nombor bon hingga 5 adalah 5 + 0, 4 + 1, 3 + 2 , dan selepas itu, keadaan ini bertukar, 0 + 5, 1 + 4, dan 2 + 3.

:four:Apakah kelas kedua nombor bon?

Semasa anak anda belajar matematik di tadika hingga darjah dua, ikatan nombor membantu orang yang berkenaan melihat hubungan antara tiga nombor yang membentuk keadaan yang mudah . Contohnya, ikatan nombor di bawahnya menunjukkan keseluruhan nombor lima dengan bahagian yang membentuknya: tiga dan dua.

:five:Mengapa bon nombor hingga 10 signifikan?

Mengetahui bon nombor anda dengan lancar hingga sepuluh adalah salah satu asas kepada pengurangan nombor yang tidak dapat diramalkan, misalnya, menambah dan menghilangkan 'strategi bahagian' dan pilihan mental dan pemotongan hingga 100 dan yang lalu. Mereka juga membantu dengan pilihan dan pemotongan yang menghubungkan 10.

:six:Bagaimana anda memastikan beberapa ikatan?

Kuantiti ikatan untuk iota yang tidak berat sebelah setara dengan bilangan elektron dalam shell valensi penuh (2 atau 8 elektron) kurang daripada bilangan elektron valens. Teknik ini berfungsi kerana setiap ikatan kovalen yang struktur iota menambahkan elektron lain ke cangkang valensi iotas tanpa mengubah casnya.

:seven:Apakah nombor pembahagian Bond?

Ikatan nombor adalah gambaran bergambar bahagian / bahagian / keseluruhan sambungan yang menunjukkan bahawa nombor yang lebih sederhana (bahagiannya) membentuk nombor yang lebih besar (keseluruhannya) . Di Gred 3, pelajar membuat nombor berpecah-pecah menggunakan bon nombor sebagai aset yang luar biasa untuk melihat bahagian unit yang membentuk nombor bulat.

:eight:Apakah definisi garis nombor?

Dalam matematik, garis nombor boleh dicirikan sebagai garis lurus dengan nombor diletakkan pada peregangan atau bahagian yang setara sepanjang panjangnya. Garis nombor dapat diperluas secara luas ke arah jalan mana pun dan umumnya ditangani secara merata.

:nine:Bagaimana anda akan memperlihatkan keluarga sebenar?

Pada titik ketika mereka menunjukkan keluarga yang sebenarnya, mereka memaparkannya dengan menyusun tiga nombor dalam 7,3, dan 10 seperti keluarga yang sebenarnya . mereka mendedahkan bahawa mereka akan mengetahui tentang keluarga sebenar dan memang keluarga ada tiga individu: seorang ayah, seorang ibu, dan seorang anak. mereka meminta agar pelajar mereka mengira bilangan ayahnya.

:keycap_ten:Apakah ikatan nombor dalam matematik?

Ikatan nombor adalah pilihan asas bagi dua nombor yang berjumlah keseluruhan . Dalam model yang diberikan, kita dapat melihat bahawa ketika kita melihat nombor ikatan, kita dalam sekejap detik mengetahui respons yang sesuai, tanpa membuat pengkomputeran. Ikatan nombor juga dianggap sebagai gambar yang menunjukkan hubungan antara bahagian dan keseluruhan.

Kesimpulannya

Bon nombor membolehkan pelajar membelah nombor dengan bermanfaat. Mereka menunjukkan bagaimana nombor disatukan, dan bagaimana nombor dipisahkan menjadi bahagian segmen. Pada titik ketika digunakan pada Tahun 1, bon nombor menghasilkan pengertian bilangan yang diperlukan untuk pelajar penting awal untuk beralih ke pengembangan dan pemotongan. Seiring kemajuan pelajar, sekuriti nombor menjadi teknik berfikir kritis mental yang mendasar. Ikatan nombor ditangani oleh bulatan yang dihubungkan oleh garis. 'Seluruh' ditulis dalam bulatan utama, sementara 'bahagian' berada dalam lingkaran penghubung.

Bilangan nombor secara berkala bersifat ilmiah dalam set yang keseluruhannya adalah nombor bulat yang sama seperti 10 atau 20. Setelah memperoleh beberapa sekuriti nombor semula jadi, anak-anak juga harus lama sebelum mengetahui bagaimana menggunakannya untuk membuat metodologi untuk menyelesaikan keseluruhan yang lebih bingung, misalnya dengan menjelajah dari agregat lain ke bon nombor berdekatan yang mereka tahu, sebagai contoh, 5 + 2 dan 4 + 3 adalah kedua-dua sekuriti nombor yang menghasilkan 7; atau dengan teknik seperti "membuat sepuluh", misalnya menganggap bahawa 7 + 6 = (7 + 3) + 3 = 13. Sekiranya anak anda berada di Tahap Utama 1, kemungkinan mereka akan memberitahu anda bahawa mereka sedang belajar ' nombor bon '... dalam apa jua keadaan, apa yang betul? Pendidik Alice Hart menjelaskan mengapa anak muda ditunjukkan set nombor ini, dan bagaimana anda dapat membantu anak anda mempraktikkannya di rumah. Maklumat mengenai bon nombor adalah asas berkaitan dengan pengiraan yang lebih sukar termasuk pilihan dan pemotongan (contohnya, anak-anak mengetahui cara menggunakan 10 strategi untuk membantu mereka menambah nombor secara intelektual), jadi sangat penting bagi anak-anak untuk mendapatkan firma yang mantap dari ini Tahun 1 hingga 3.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Program Doktor Kepimpinan Pendidikan 2. Apakah itu Pendidikan Pasca-menengah? 3. Sarjana dalam Program Pendidikan Dalam Talian 4. Pendidikan Dalam Talian 5. Cara mendidik dan menangani anak-anak dengan seronok