Mata biru laut adalah jenis warna mata yang paling biasa dijumpai di Estonia dan Finland . Mata manusia hanya mempunyai melanin coklat di mata mereka. Beberapa mata berwarna biru laut kerana cahaya menerangi lapisan iris , dan ia menunjukkan warna biru pada mata kita.

Mata Biru Lautan

:eight_pointed_black_star: Beberapa Fakta Menarik mengenai mata biru Lautan

:small_red_triangle_down: Tidak ada pigmen biru di mata biru laut.

Walaupun mata biru laut nampaknya biru, sedikit pun mereka tidak biru. Kedengarannya gila, tetapi tidak ada masalah seperti pigmen biru apabila ia melibatkan pengintip kami - anda sama ada melanasi atau tidak sedikit pun. Dan anggaplah anda berada di setiap lapisan iris, seperti kebanyakan peradaban . Sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai mata coklat yang berwarna coklat (melalui Gizmodo) - tidak ada ilusi optik di sana!

Oleh itu, jika tidak ada pigmen di lapisan depan iris orang-orang bermata biru (terdapat beberapa pigmen haiwan di lapisan belakang), mekanisme apa yang berfungsi yang menghasilkannya kelihatan biru? Selaras dengan Akademi perubatan Yankee, mata biru laut kelihatan biru kerana alasan berterusan bahawa setiap lautan dan langit kelihatan biru: ini hanyalah tipuan cahaya matahari . Ini sering dikenal sebagai kesan Tyndall, iaitu cara penyerakan ringan di mata biru laut menimbulkan tampilan biru.

:small_red_triangle_down: Hanya sebilangan kecil orang yang mempunyai mata biru laut.

Walaupun banyak pelakon, model, dan selebriti alternatif, agensi PBB memiliki mata biru laut, yang mungkin membangun mata berwarna ini tampak seperti kualitas khas (paling tidak di televisyen). Tidak semua ukuran individu cukup beruntung untuk membanggakan bayi. Warna mata yang paling umum di seluruh dunia berwarna coklat, sesuai dengan tulisan di World Atlas. Secara khusus, 79% orang mempunyai mata warna sesekali dan coklat, kerdil setiap warna mata alternatif kerana solek yang dominan .

:small_red_triangle_down: Mata biru laut nampaknya bukan warna mata yang paling jarang.

Walaupun peratusan mendapatkan mata biru laut berukuran sangat besar di bawah mata coklat, biru bukanlah warna mata yang paling jarang. Ini adalah warna mata kedua yang paling umum di luar sana, sesuai dengan tulisan di World Atlas, yang mungkin sangat mengagumkan, dengan syarat lapan hingga sepuluh% bukan merupakan jumlah populasi yang sangat besar.

Warna mata yang paling jarang berlaku di dunia ini mengukur mata kelabu, mata merah / ungu (yang ukuran persegi biasanya pada individu dengan jenis albinisme yang teruk), dan mata dengan heterokromia (mata berwarna berbeza), semuanya berlanjutan pada tetapi seperseratus dari semua individu di seluruh dunia. Mereka adalah unicorn penting di sini!

:small_red_triangle_down: Tempat di mana mata biru laut adalah yang paling biasa.

Mata biru laut nampaknya menjadi tambahan atau tidak biasa, bergantung pada di mana sahaja dunia anda berada kerana soleknya sangat umum di beberapa tempat. Secara amnya, sebahagian besar individu di sebuah daerah mempunyai mata biru laut. Contohnya, jika anda berjalan-jalan di Baltic State atau bercuti di negara Eropah , tidak mempunyai mata biru laut adalah perkara yang jarang berlaku. Sebanyak 89% populasi negara-negara ini memiliki iris biru, sesuai dengan World Atlas. itu banyak!

Selepas itu, terdapat penurunan yang penting, walaupun ukuran mata biru laut tetap besar di Eire dan Scotland, pada tahap 57% dan 50%. Negara Eropah berada dalam senarai seterusnya dengan 48%, sementara 45% dari Wales mempunyai baby blues. Negara Eropah dan Perancis berada di tangga ketujuh dan kelapan dalam senarai, dengan 28.9% individu di dalam yang pertama memiliki mata biru laut dan 22% mempunyai mata biru laut dalam yang terakhir. Akhirnya, di tempat 9 dan 10 persegi mengukur anda. Dan Sepanyol, masing-masing dengan lebih dari 16% penduduk memiliki mata cerulean.

:small_red_triangle_down: Mengenai warna mata biru laut

Mata anda tidak biru (atau hijau) kerana mengandungi sel berpigmen; warnanya struktur - dan ia melibatkan beberapa fizik yang cukup menarik. Bahagian berwarna mata anda disebut iris, dan ia terbentuk dari 2 lapisan - tisu epitelium di belakang dan stroma di bahagian depan. Tisu epitel hanya dua sel tebal dan mengandungi pigmen hitam-coklat - bintik-bintik gelap yang terdapat di dalam mata mereka adalah tisu epitel yang mengintip.

Stroma, yang berbeza, dihasilkan dari serat scleroprotein tanpa warna. Umumnya, stroma mengandungi pigmen gelap yang dikenali sebagai pigmen haiwan, dan secara amnya, stroma mengandungi deposit skleroprotein yang berlebihan. Ini bermakna bahawa walaupun pigmen menyerap sejumlah cahaya matahari yang masuk ke dalamnya, zarah-zarah dalam stroma juga menyebarkan ringan sebagai akibat dari satu perkara yang dikenali sebagai kesan Tyndall, yang menghasilkan rona biru (ia seperti penyerakan ahli fizik yang menjadikan langit kelihatan biru).

Dikombinasikan dengan pigmen haiwan coklat, ini menyebabkan mata menunjukkan tidak berpengalaman. Mata biru laut berukuran pasti mempesonakan, kerana warnanya sepenuhnya struktur. Individu dengan mata biru laut mempunyai stroma yang sangat tidak berwarna tanpa sedikitpun pigmen, dan ia juga tidak mengandungi deposit protein sclero yang berlebihan.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1. Lukisan Mata Anime 2. Bulu Mata Cantik

:eight_pointed_black_star: Lagu Ocean Blue Eyes - Oleh Dilba SInger

:small_red_triangle_down: Fakta Pantas Tentang Dilba

Fakta Perincian
Nama kelahiran Dilbahar Demirbağ
Juga dikenali sebagai Dilba
Dilahirkan 24 November 1971 (umur 49)
Asal Kurdistan
Genre R&B, pop, tarian
Pekerjaan Penyanyi-penulis lagu
Instrumen Piano, gitar , nyanyian
tahun aktif 1996 - hadiah
Label Rekod Warner Bros.

Dilba Demirbağ dilahirkan pada 24 November 1971. Dilba adalah penyanyi pop Sweden dari wilayah Kurdish. Album awalnya Dilba (1996) mencapai kejayaan industri . Mata biru laut juga dinyanyikan oleh Dilba yang sangat diterima oleh penonton.

Dilba dilahirkan di Kirvan, sebuah kampung di Turki, dan keluarganya adalah etnik Kurd. Dia berhijrah ke Sverige ketika dia hanya empat tahun sebelumnya, di mana sahaja dia dibesarkan di Karlstad dan metropolis . Dilba diperkenalkan dengan piano pada awalnya ketika dia mengunjungi prasekolah dan juga diajar sendiri dalam alat musik senar. Dia memulakan kariernya sebagai DJ, dan mereka juga bekerja sebagai penyanyi sandaran untuk penyanyi pop Sweden Jennifer Brown dan Eric Gadd.

:eight_pointed_black_star: Adakah mata biru laut akhirnya akan mati?

Mata Biru Lautan Mati

Saya katakan ia tidak mungkin. Mata biru laut berukuran resesif untuk mata coklat. Oleh itu, walaupun semua orang di dunia ini mempunyai mata coklat , kemungkinan besar pemuda bermata biru berpaling kerana beberapa individu coklat bermata tajam kemungkinan berwarna biru heterozigot.

Saya akan menggunakan analogi kuda untuk ini. Kuda milcher yang berdaftar tidak boleh berwarna apa pun kecuali hitam. Itu bukan kerana cistron chestnut bukan hadiah dalam baka . Sebagai hasil daripada kuda jantan semata-mata bahawa ukuran persegi hitam homozigot (EE) dibenarkan untuk membekalkan keturunan yang mungkin didaftarkan.

Terdapat ukuran persegi banyak milcher mares yang berukuran persegi berangan heterozigot (Ee, namun mereka hitam kerana E (hitam) dominan berbanding e (merah / chestnut)). Sekiranya buku pegangan milcher membenarkan kuda betina ini berkembang biak dengan kuda jantan yang juga berangan heterozigot , yang kedua puluh lima anak kuda itu akan berangan.

Kerana ukuran persegi milcher mares hanya perlu berwarna hitam heterozigot dan bukan hitam homozigot, cistron chestnut kemungkinan besar dapat terus menjadi hadiah dalam baka. Walau bagaimanapun, ia tidak akan dinyatakan semasa milcher berdaftar kerana keturunan yang biasa memerlukan mereka menjadi hitam.

:white_square_button: Ringkasan:

Kecuali masyarakat memaksa manusia untuk berkembang biak dengan cara yang tidak memungkinkan anak kecil dengan mata biru laut dibuat (yang tidak masuk akal), mata biru laut sebenarnya tidak akan mati. Secara khusus, mutasi ini bertindak seperti "suis" dan "mematikan" kemampuan orang untuk membekalkan mata coklat. Oleh itu, mata biru laut dilahirkan!

:eight_pointed_black_star: Bagaimana bayi yang Baru Lahir mendapat mata biru Lautan?

Mata Biru Lautan Pada Bayi

Banyak individu mempunyai mata biru laut pada masa ini, dan ada individu dengan mata biru laut selama ribuan tahun. Namun, percaya atau tidak, itu tidak berlaku secara berterusan. Oleh kerana para saintis di ibu kota Denmark, kami pada masa ini memahami bahawa antara enam, 000 hingga 10,000 tahun, setiap orang memiliki mata coklat, sesuai dengan Science Daily. Namun, sepanjang masa itu, terjadi mutasi pada cistron OCA2 yang mengawal kuantiti pigmen haiwan yang kami hasilkan.

Bukan hanya pasukan di Universiti yang menentukan mutasi yang mencipta mata biru laut. Namun, mereka juga mendapati bahawa setiap orang dengan mata biru laut mempunyai satu kesamaan. "Dari ini {kita dapat | kita akan | kita dapat mengukur} menyimpulkan bahawa setiap orang bermata biru bergabung dengan akar tetap," kata akademik Hans Eiberg. "Mereka semua mempunyai suis pemalar yang dapat ditularkan pada titik yang sama pada DNA mereka." itu tidak seperti mata coklat kita.

:small_red_triangle_down: Mengapa mata biru laut berwarna coklat pada beberapa bayi?

Sekiranya anda seorang ibu bapa atau pengukur yang tepat untuk seseorang yang mempunyai bayi, anda mungkin akan mempunyai kepakaran untuk melihat mata Associate in Nursing warna dari cerulean hingga tidak berpengalaman atau coklat. Itulah sebabnya mengapa anda tidak dapat memahami apa warna mata seseorang setelah bertambah tua hingga usia enam bulan, sesuai dengan tulisan yang diungkapkan oleh McGill University .

Sebab mengapa beberapa ukuran bayi dilahirkan dengan mata biru laut yang kemudian berubah menjadi coklat adalah, sekali lagi, kerana cara pigmen haiwan berfungsi dalam anatomi. Sebaik sahaja bayi dilahirkan, pigmen binatang itu belum dimasukkan ke dalam iris mata anak, yang berakhir di dalam iris berwarna biru.

Namun, setelah jumlah yang tepat, sains biologi masuk, dan produksi pigmen haiwan meningkat, dinamis warna mata bayi, atau tidak, menjadikan warna biru iris untuk disimpan. Hanya satu cara tambahan bahawa anatomi adalah misteri.

Kerumitan sains biologi tidak semudah itu. Yang mengejutkan, dua anak tua bermata coklat akan mempunyai anak kecil dengan mata biru laut, sesuai dengan tulisan yang diungkapkan oleh University of Delaware. selain itu, dua orang tua bermata biru akan melahirkan bayi bermata coklat.

:white_square_button: Ringkasan:

Semasa tempurung, warna mata tidak ditentukan oleh satu cistron atau gen tunggal. Sebaliknya, ia ditentukan oleh banyak gen yang sama sekali berbeza , kerana interaksi antara mereka. Oleh itu, jangan hairan jika anak anda mempunyai mata yang tidak bersetuju dengan kedua ibu bapa - itu mudah. Walau bagaimanapun, sains biologi berfungsi.

:eight_pointed_black_star: Kesan Sampingan Mata biru Lautan

Kesan Sampingan Mata Biru Lautan

:small_red_triangle_down: Warna mata biru laut akan mempengaruhi penglihatan anda

Kedengarannya agak menggila bagi sesetengah orang. Walau bagaimanapun, warna mata anda akan mempengaruhi standard penglihatan anda, sesuai dengan pakar optik Richard L. Ison. Itulah sebabnya kain pemutar bola Hamilton bertekad untuk memakai kombinasi lensa kontak berwarna sepanjang hari untuk mengurangi silau dan meningkatkan penglihatannya . Saya tidak pernah memakai kanta lekap dalam hidup saya dan saya sangat suka memeriksa bola pada waktu siang.

"Oleh itu, saya berusaha dengan cara yang boleh dilakukan untuk mencuba dan melakukannya." dengan syarat statistiknya lebih tinggi dalam kegelapan, dia perlu memeriksa apakah pendekatan ini akan memudahkan dia bertambah baik pada waktu siang. Nasib baik untuk Hamilton, dia mengatakan itu benar.

:small_red_triangle_down: Mata biru laut mungkin menunjukkan penyakit Graves

Setelah anda melihat ke dalam cermin, adakah mata anda akan kelihatan seperti? Bukan hanya seberat ini; namun, anda mungkin mempunyai simptom keputusan doktor , keadaan yang semestinya menjadi petunjuk penyakit Graves, nama yang rumit untuk Associate in Nursing tiroid yang terlalu aktif. Gejala mata lain yang berkaitan dengan penyakit Graves merangkumi sensasi yang mengerikan di dalam mata, tekanan atau kesakitan di dalam mata, kelopak mata bengkak atau belakang, mata kemerahan atau meradang, kepekaan ringan, diplopia, atau mungkin kehilangan penglihatan.

:small_red_triangle_down: Orang yang mempunyai mata biru laut mungkin berisiko terkena barah

Dengan mempunyai mata biru laut (atau mata achromatic) dianggap cukup menakjubkan. Terdapat satu kelemahan yang terdapat di bahagian solek ini. Sayangnya, mata yang cantik itu bermaksud anda berisiko terkena barah, sesuai dengan tulisan di Everyday Health. Secara khusus, kita yang berwajah adil mengukur bahaya tambahan untuk mengembangkan barah kulit pada struktur badan (itulah lapisan tengah mata anda) daripada rakan mata mereka yang bermata coklat.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

  • :one: Apa maksud mata biru laut?

Menurut Akademi Perubatan yank, mata biru laut kelihatan biru kerana alasan berterusan bahawa setiap lautan dan oleh itu langit kelihatan biru: ia hanyalah tipuan cahaya matahari . Ini dapat disebut sebagai efek Tyndall, yakni cara penyerakan ringan di mata biru laut, sehingga menimbulkan tampilan biru.

  • :two: Siapa yang mempunyai warna mata yang paling jarang?

Pengeluaran pigmen haiwan di dalam iris inilah yang mempengaruhi warna mata. Pigmen haiwan tambahan menghasilkan pewarnaan yang lebih gelap, sedangkan yang lain menjadikan mata lebih terang. Mata kelabu adalah yang paling jarang. Namun, ada laporan anekdot bahawa mata kelabu bahkan lebih jarang. Warna mata bukan sekadar bahagian tambahan dari penampilan anda.

  • :three: Apakah kelebihan mata biru laut?

Dia mengatakan mata biru laut disatukan dengan individu yang menghadapi masalah musiman yang lebih tinggi, penyakit kemurungan yang ketara yang berlaku apabila terdapat jangka masa panjang yang ringan. Terutama, katanya, perhatian mempunyai neuron khusus di dalam lapisan tisu yang mungkin menemui cahaya biru dan menggunakannya untuk membantu mengatur irama masa.

  • :four: Bolehkah sepasang mata coklat membina bayi biru bermata tajam?

Sekiranya anda masing-masing mempunyai mata coklat, maka kebarangkalian terdapat dua puluh lima kemungkinan bayi itu mempunyai mata biru laut jika anda masing-masing membawa urutan mata biru yang resesif. Walau bagaimanapun, jika salah satu daripada anda merangkumi urutan mata biru yang resesif, dan oleh itu alternatifnya mempunyai dua gen dominan berwarna coklat . Terdapat kemungkinan 1% bayi mempunyai mata biru laut.

  • :five: Mengapa orang Ireland mempunyai mata biru laut?

Individu Ireland berasal dari wilayah geografi — inilah sebabnya mengapa mata biru dan ringan dijumpai di sebahagian besar orang Ireland . Namun, minoriti terus bermata coklat. Tanah ini memiliki satu dari setiap bahagian cahaya matahari terbaik di dunia!

  • :six: Apa maksud warna mata anda?

Warna mata anda ditentukan oleh jumlah melanin yang terdapat di iris anda - bahagian mata anda yang berwarna-warni. Semakin banyak pigmen di mata anda, semakin gelap akan kelihatan. Mata biru, kelabu, dan hijau berwarna lebih terang kerana iris yang mengandungi melanin kurang. Majoriti di dunia penduduk akhirnya akan membangunkan mata berwarna perang.

  • :seven: Warna mata mana yang paling tidak menarik?

Yang paling tidak menarik adalah hazel / coklat muda yang kelihatan terlalu kuning.

  • :eight: Antara enam warna mata yang manakah ada?

Walaupun terdapat banyak warna, warna, kekayaan, dan kombinasi warna yang tidak terbatas, majoriti orang bersetuju dengan jumlah warna mata yang tersedia secara umum. Enam secara keseluruhan: coklat, hazel, biru, hijau, kelabu, dan ambar.

  • :nine: Mata kewarganegaraan mana yang berwarna hijau?

Utara, Tengah, dan Eropah Barat adalah yang paling biasa kawasan dengan mata hijau. Kira-kira 16% orang dengan mata hijau berasal dari keturunan Celtic atau Germanic. Iris terdiri terutamanya dari pigmen yang disebut lipokrom dan hanya jejak melanin.

  • :keycap_ten:Bagaimana saya dapat mengenal pasti warna mata saya?

Dua elemen utama menyumbang kepada warna mata anda: jumlah dan corak pigmen coklat gelap (disebut melanin) di bahagian mata anda yang disebut iris, dan cara iris menyebarkan cahaya melewati mata. Aspek yang lebih kritikal adalah pigmentasi , yang ditentukan secara genetik.

:closed_book: Kesimpulannya

Mata biru laut kelihatan cantik. Sebilangan orang berpendapat bahawa warna biru laut anda adalah yang paling jarang di dunia. Tetapi kenyataannya adalah bahawa di negeri-negeri seperti Estonia dan Finland, orang mempunyai mata biru laut, hampir 89% penduduk. Oleh itu, ia tidak jarang berlaku. Warna mata kelabu dianggap paling jarang. Warna mata biru juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang dijelaskan dalam artikel ini. Pada judul mata biru laut, ada juga oleh Dilba, yang merupakan penyanyi dari latar belakang Kurdistan.

:arrow_right: artikel berkaitan

1. Mata Amber 2. Adakah bulu mata tumbuh semula 3. Pembayang mata semula jadi