Menurut berita baru-baru ini dari China, didengar bahawa anggota kanan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) telah menolak kritikan terhadap keputusannya untuk menjadi tuan rumah Sukan Musim Sejuk tahun depan di China.

Kerana dilaporkan pelanggaran hak asasi manusia terhadap etnik minoriti, lebih dari 180 organisasi telah meminta pemerintah untuk memboikot Beijing 2022. Kongres Uighur Dunia menggambarkan peristiwa itu sebagai "Olimpik genosida.

Perlakuan China terhadap warganya menjadi kritikan yang semakin meningkat di seluruh dunia. Tetapi Canadian Dick Pound, anggota IOC yang paling lama berkhidmat - mengatakan bahawa melarang atlet mengambil bahagian dalam acara itu akan menjadi "isyarat yang kita tahu tidak akan memberi kesan sama sekali."

Permainan adalah Permainan IOC

"Permainan itu bukan Permainan Cina, Permainan itu adalah Permainan IOC," katanya kepada BBC. "Keputusan mengenai hosting tidak dibuat untuk menandakan persetujuan kebijakan pemerintah."

Terdiri daripada kumpulan yang mewakili warga Tibet, Uighur, penduduk Hong Kong, dan lain-lain, gabungan pejuang telah mengeluarkan surat terbuka bersama yang menggesa boikot temasya itu untuk "memastikan mereka tidak digunakan untuk memberanikan penyalahgunaan dan tindakan keras pemerintah China yang mengerikan mengenai perbezaan pendapat.

Saluran berita China telah dibatalkan lesen UK

Kumpulan Hak Asasi Manusia

Kumpulan hak asasi manusia mengatakan bahawa pemerintah China secara beransur-ansur telah menghilangkan kebebasan beragama dan kebebasan Uighur yang merupakan kumpulan minoriti Muslim yang kebanyakannya tinggal di wilayah Xinjiang di barat laut China yang memuncak dalam sistem penindasan, penahanan, indoktrinasi, dan bahkan penindasan massal pensterilan paksa.

China secara konsisten membantah tuduhan pelanggaran hak asasi manusia di Xinjiang, menegaskan kem bukan kamp penahanan, tetapi "pusat pendidikan dan latihan vokasional".

Olimpik Nazi (1936)

"Sayangnya, sejarah mengulangi apa yang terjadi 82 tahun yang lalu dengan Olimpik Nazi pada tahun 1936," kata Dorjee Tseten Pelajar untuk Tibet Bebas, salah satu kumpulan yang menandatangani surat itu.

"Mengadakan Sukan di Berlin membantu melegalkan pembunuhan Hitler terhadap orang Yahudi dan memperkuatkan rejim Nazi. Pemerintah dan masyarakat antarabangsa harus memboikot Sukan Beijing 2022 dan mengambil sikap menegakkan nilai demokrasi, kebebasan, dan hak asasi manusia. "

Zumretay Arkin dari Kongres Uighur Dunia

Dia berkata: "Penderitaan kami ditolak sepenuhnya oleh IOC. Sekarang terserah kepada pemerintah untuk bertindak, dan menunjukkan kemanusiaan yang baik dengan memboikot Olimpik genosida."

Tetapi Naib Presiden IOC Pound menolak kritikan itu.

"Perspektif kami mengenai semua ini adalah bahawa tidak peduli seberapa kompleks dan bagaimana pandangan yang saling bertentangan ada di antara negara-negara, kami berusaha untuk mengarahkan jalan tengah di sini menggunakan sukan sebagai alat komunikasi bahkan pada saat terburuk," katanya.

Kumpulan hak asasi juga meminta IOC untuk mencari tuan rumah alternatif untuk Olimpik, yang bermula kurang dari enam bulan setelah Sukan musim panas Tokyo yang ditangguhkan.

Ketika ditanya apakah acara itu seharusnya dianugerahkan kepada China yang juga mengadakan Pound Sukan Musim Panas 2008, mengatakan, "Di mana anda akan merayakan Sukan Olimpik jika anda mengambil sikap seperti itu?"

Dia menerima beberapa negara yang mungkin menganggap boikot diplomatik, tetapi menegaskan ia tidak boleh berlaku untuk atlet.

Menentukan Negara

"Anda boleh menarik duta selama Sukan yang anda dapat menangguhkan fungsi konsular, ada semua jenis cara yang menyatakan keadaan tidak dapat disetujui. Tetapi membatalkan pertandingan sukan tidak masuk akal, baik secara falsafah dari perspektif sukan atau sebagai penentu tingkah laku negara. "

Atlet Amerika

AS menghalang atlet Amerika untuk menghadiri Sukan Musim Panas 1980 di bekas Kesatuan Soviet, dengan USSR kemudian memimpin boikot Olimpik Los Angeles 1984 sebagai pembalasan.

"Apabila orang duduk dan berfikir apa maksudnya mereka akan melihat dan mengatakan 'itu tidak akan berkesan', kita tahu bahawa dari boikot [1980 dan 1984]," kata Pound.

"Ini tidak mengubah tingkah laku, jadi mengapa kita mengorbankan atlet dan impian mereka dengan isyarat yang kita tahu tidak akan berdampak sama sekali?"

Menteri luar China

Ketika ditanya mengenai surat itu, jurucakap kementerian luar China, Wang Wenbin, mengatakan dia "yakin sepenuhnya bahawa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan menjadi acara yang indah.

"Sangat tidak bertanggungjawab bagi beberapa pihak untuk mencuba dan mengganggu, campur tangan, dan mensabotaj persiapan dan penganjuran Sukan untuk melayani kepentingan politik mereka. Tindakan sedemikian tidak akan disokong oleh masyarakat antarabangsa dan tidak akan pernah berjaya. "