Satu mata lebih besar daripada yang lain adalah keadaan perubatan yang dikenali sebagai Anisocoria . Anisocoria adalah keadaan di mana ukuran murid kedua matanya berbeza. Nampaknya satu mata lebih besar daripada yang lain. Dalam beberapa kes, pesakit memerlukan rawatan, tetapi jika Anisocoria wujud selama bertahun-tahun tanpa kesan sampingan, tidak ada kerisauan. Apabila ukuran kedua mata berbeza, mata disebut mata tidak simetri. Terdapat juga banyak keadaan perubatan lain di mana ukuran kedua-dua matanya berbeza. Keadaan ini merangkumi Ptosis, Enophthalmos, Exophthalmos, Myopia, dll.

:round_pushpin: Mata tidak simetri

Mata tidak simetri adalah mata yang berbeza ukurannya. Mata asimetris kadang-kadang menunjukkan masalah perubatan yang mendasari. Namun, selalunya, ini tidak menjadi perhatian. Walaupun seseorang menyedari asimetri wajah mereka, orang lain tidak mungkin menyedarinya.

Pada hakikatnya, kebanyakan orang mempunyai ciri asimetri , dan penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan asimetri pada wajah adalah semula jadi dan wajar.

:round_pushpin: Punca mata tidak simetri

:eye: Genetik

Mata yang tidak sekata dan asimetri wajah yang lain dapat dijelaskan oleh genetik . Seseorang dengan mata yang tidak simetri mungkin menyedari bahawa ahli keluarga yang lain mempunyai ciri yang serupa. Mata yang tidak sesuai secara genetik bukanlah alasan untuk risau.

:eye: Penuaan

Tisu-tisu lembut wajah mengendur seiring bertambahnya usia. Rawan di hidung, misalnya, terus tumbuh sementara tulang tidak. Asimetri boleh berlaku akibat perubahan ini.

:eye: Faktor gaya hidup

Mata yang tidak sekata boleh disebabkan oleh pelbagai faktor gaya hidup . Merokok telah dikaitkan dengan ptosis kelopak mata atas, yang sering dikenal sebagai kelopak mata yang terkulai, menurut satu kajian mengenai pasangan kembar.

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan juga boleh menyebabkan perubahan kulit di sekitar mata. Asimetri boleh berlaku akibat kerosakan sinar matahari yang mempengaruhi bahagian sisi wajah lebih banyak daripada yang lain.

:eye: Lumpuh Bell

Bell's palsy adalah sejenis kelumpuhan wajah sementara yang berlaku secara tiba-tiba. Kemerosotan pada satu sisi wajah mempengaruhi senyuman dan sebelah mata. Etiologinya tidak diketahui, walaupun mungkin disebabkan oleh trauma , kecederaan saraf, atau jangkitan virus.

:sparkles:Bell's palsy juga mempunyai tanda dan gejala berikut:

 • Air liur meleleh

 • Sakit kepala

 • Sakit telinga atau rahang

 • Masalah mencipta emosi wajah

 • Variasi pengeluaran air mata atau air liur

:eye: Penyakit kubur

Penyakit Graves adalah gangguan autoimun yang mengakibatkan kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme). Proptosis, atau mata yang membonjol, adalah kesan sampingan penyakit Graves. Asimetri mungkin timbul apabila satu mata lebih banyak terkena daripada yang lain. Ia mempunyai simptom berikut:

:eye: Pukulan

Strok adalah keadaan perubatan yang mengancam nyawa. Apabila terdapat penurunan bekalan darah ke otak , ini boleh berlaku. Akibat strok , orang mungkin mengalami asimetri wajah secara tiba-tiba. Sekiranya terkulai teruk, ia boleh mengganggu penglihatan seseorang.

:sparkles:Gejala strok lain termasuk:

 • Bercakap dan memahami kesukaran

 • Sakit kepala yang mengerikan muncul entah dari mana

 • Kekurangan koordinasi atau keseimbangan

 • Muka , satu lengan, dan satu kaki mati rasa atau lemah

 • Penglihatan yang diputarbelitkan atau berganda yang entah dari mana

:round_pushpin: Rawatan mata tidak simetri

Dalam kebanyakan keadaan, mata yang tidak sama tidak memerlukan terapi . Ini benar terutamanya jika asimetri disebabkan oleh genetik atau proses penuaan. Orang mungkin memerlukan terapi untuk asimetri wajah jika ada masalah perubatan yang mendasari. Sekiranya mata yang tidak sama menimbulkan masalah visual, rawatan mungkin diperlukan.

Mata yang tidak rata dapat dirawat untuk tujuan estetik oleh beberapa orang. Rawatan yang mungkin untuk mata tidak simetri diberikan di bawah:

:eye: Botox

Botox adalah rawatan bukan pembedahan untuk asimetri pada wajah. Botox, penenang otot yang berasal dari bakteria Clostridium botulinum, disuntik ke kawasan sekitar alis. Terapi Botox menaikkan kening , menjadikan mata kelihatan sama. Kesan Botox biasanya berterusan selama 3-6 bulan.

:eye: Pengangkat kening

Pengangkat kening adalah rawatan kosmetik untuk mengangkat kening. Tujuannya adalah untuk menjadikan wajah kelihatan lebih muda dan meningkatkan simetri wajah. Pakar bedah boleh menggunakan pelbagai prosedur untuk mengangkat kening , tetapi pembedahan biasanya dilakukan semasa pesakit berada di bawah anestesia umum.

:sparkles:Terdapat beberapa risiko dalam proses ini yang diberikan di bawah:

 • Berdarah

 • Asimetri selanjutnya

 • Keguguran rambut

 • Jangkitan

 • Alahan

 • Memudarkan parut

 • Mati rasa kulit (sementara atau kekal)

Kesan dari mengangkat kening adalah sementara. Kulit mungkin terkulai lagi akibat penuaan dan pendedahan UV .

:eye: Blepharoplasty

Pakar bedah akan membuang lemak, otot, atau kulit tambahan dari sekitar mata semasa operasi menjadikannya kelihatan lebih simetris. Seseorang mungkin mengalami lebam dan edema sementara selepas prosedur ini. Terdapat juga beberapa risiko dalam proses ini yang diberikan di bawah:

 • Berdarah

 • Jangkitan

 • Tindak balas alahan

 • Memudarkan parut

 • Konjungtivitis kronik

 • Bengkak (berlangsung lebih dari tiga bulan)

 • Buta (dalam kes yang jarang berlaku)

:eye: Pembedahan orbit

Operasi soket mata (orbit) disebut pembedahan orbit. Bergantung pada masalah dan lokasi soket mata yang dipengaruhi, terdapat beberapa bentuk pembedahan orbit yang berbeza. Terdapat langkah-langkah pembedahan orbit berikut:

 • Fraktur diperbaiki.

 • Tumor dikeluarkan.

 • Penyakit kubur diubati dengan menghilangkan tulang atau lemak.

 • Anatomi soket dibuat semula.

:round_pushpin: Ubat rumah untuk mata yang tidak simetri

Orang dengan sedikit asimetri wajah boleh menggunakan rawatan di rumah untuk menjadikan mata mereka lebih simetris jika mereka memilihnya. Ubat rumah untuk mata yang tidak simetri adalah:

:eye: Alat solek

Anda mungkin dapat menjadikan mata anda lebih simetris dengan menggunakan kosmetik. Kontur, penyorotan, dan kaedah lain dapat menarik perhatian pada elemen tertentu dan menghasilkan penampilan yang seimbang. Penggunaan pensil alis atau bedak dapat membantu meratakan wajah alis anda, menjadikan mata anda kelihatan lebih sekata.

Terdapat pelajaran video yang tersedia dalam talian untuk membantu anda dalam hal ini. Artis solek dan kosmetik bertugas di banyak kedai kosmetik dan gedung membeli-belah, dan mereka dapat menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan barang untuk meningkatkan ciri anda.

:eye: Pita kelopak mata

Menggunakan pita kelopak mata untuk menaikkan kulit dan menyembunyikan kendur dan asimetri kelopak mata yang terkulai dapat membantu menyembunyikan kendur dan asimetri. Di kedai kecantikan, helai nipis dan lut ini boleh dibeli. Mereka juga boleh didapati di internet.

:writing_hand: Ringkasan

Satu mata lebih besar daripada yang lain adalah keadaan perubatan yang disebut Anisocoria. Apabila kedua-dua mata tidak sama ukurannya, mata tersebut disebut mata tidak simetri. Ptosis, Enophthalmos, Exophthalmos, dan Myopia adalah keadaan lain di mana satu mata kelihatan lebih besar daripada yang lain.

Genetik , penuaan, penyakit Grave, palsy Bell, dan lain-lain, adalah beberapa penyebab utama mata tidak simetri. Botox, angkat kening, Blepharoplasty adalah rawatan yang mungkin untuk mata tidak simetri. Makeup dan pita kelopak mata adalah ubat rumah untuk mata yang tidak simetri.

Penyakit yang menjadi penyebab mata tidak simetri

:round_pushpin: Anisocoria

Anisocoria adalah keadaan di mana murid satu mata lebih kecil daripada mata yang lain. Lingkaran hitam di tengah mata anda adalah murid anda. Ukurannya biasanya sama.

Anisocoria boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Gangguan ini mungkin timbul sejak lahir atau muncul di kemudian hari. Ia mungkin berlaku secara berkala atau mungkin sekali sekala. Doktor anda mungkin mengesyaki masalah perubatan yang mendasari atau penyebab lain Anisocoria dalam beberapa keadaan.

:eye: Gejala

Gejala lain mungkin muncul bergantung kepada penyebab utama Anisocoria anda. Anda mungkin, misalnya, mempunyai

 • Demam

 • Loya

 • Sakit kepala

 • Leher yang tegang

 • Penglihatan berganda

 • Penglihatan kabur

 • Kehilangan penglihatan

:round_pushpin: Punca Anisocoria

Anisocoria adalah gangguan yang kerap di mana ukuran mata murid berbeza dengan 0.4 mm atau lebih. Ia mempunyai banyak sebab. Sebahagiannya diberikan di bawah:

:eye: Anisocoria Fizikal

Anisocoria fisiologi adalah sedikit variasi ukuran murid yang mempengaruhi sekitar 20% orang biasa. Perbezaan antara murid pada amnya lebih kecil daripada 1 mm dalam keadaan ini.

:eye: Anisocoria mekanikal

Lekatan antara iris dan lensa dapat terjadi akibat trauma sebelumnya, operasi okular, atau keradangan (uveitis, glaukoma penutupan sudut).

:eye: Murid Adie Tonik

Murid tonik adalah keadaan jinak yang terutama mempengaruhi wanita muda. Ia mungkin berkaitan dengan kehilangan refleks tendon dalam (sindrom Adie). Murid tonik didefinisikan oleh dilatasi iris tertunda, terutama setelah rangsangan dekat, penyempitan iris segmental, dan kepekaan terhadap larutan pilocarpine ringan.

:eye: Lumpuh saraf Oculomotor

Penyebab kelumpuhan saraf oculomotor yang paling kerap berlaku pada orang dewasa termasuk iskemia, aneurisma intrakranial, gangguan demyelining (contohnya, multiple sclerosis), trauma kepala, dan tumor otak. Fungsi pupilari biasanya terhindar dari lesi saraf oculomotor iskemia, tetapi murid terlibat dalam lesi mampatan.

:eye: Ejen farmakologi

Anisocoria boleh disebabkan oleh ubat farmakologi dengan ciri antikolinergik atau simpatomimetik, terutama jika satu mata disuntik. Pilocarpine, tropicamide, MDMA, dextromethorphan, dan ergoline adalah contoh bahan farmakologi yang dapat mengubah murid . Alkaloid yang terdapat di genera Brugmansia dan Datura, seperti scopolamine, juga boleh menyebabkan anisocoria.

:eye: Migrain

Anisocoria juga disebabkan oleh migrain . Migrain adalah sakit kepala yang secara amnya menyerang sebelah kepala dan menyebabkan rasa sakit berdenyut yang kuat atau perasaan berdenyut.

:eye: Sindrom Horner

Sindrom Horner juga merupakan penyebab Anisocoria. Sindrom Horner adalah sekumpulan tanda dan gejala yang dihasilkan oleh gangguan pada laluan saraf dari otak ke satu sisi wajah dan mata badan. Sindrom Horner dicirikan oleh kelopak mata yang terkulai, berkeringat berkurang, dan murid yang melebar di bahagian muka yang menderita.

:eye: Diagnosis

Anisocoria boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit , mulai dari jinak hingga mengancam nyawa. Sangat penting untuk menentukan sama ada Anisocoria lebih kelihatan dalam cahaya malap atau terang untuk menentukan sama ada murid yang lebih besar atau lebih kecil tidak normal.

 • Anisocoria yang bertambah buruk (lebih banyak asimetri antara murid) dalam kegelapan menunjukkan bahawa murid yang tidak normal adalah murid kecil (yang seharusnya membesar dalam keadaan gelap) dan bahawa sindrom Horner atau anisocoria mekanikal ada.

 • Kerana serat saraf simpatik pada sindrom Horner cacat, murid mata yang terkena tidak melebar dalam kegelapan. Sindrom Horner berlaku jika murid yang lebih kecil melebar sebagai tindak balas terhadap pemasangan titisan mata apraclonidine.

 • Anisocoria yang lebih ketara dalam cahaya terang menyiratkan bahawa murid yang menyimpang adalah yang lebih besar (yang seharusnya menyempit dalam cahaya pepejal). Ini mungkin menunjukkan murid tonik Adie, pelebaran farmakologi, kelumpuhan saraf oculomotor, atau kecederaan iris.

Anisocoria tidak disebabkan oleh kekurangan murid aferen relatif (RAPD), yang biasanya dikenali sebagai murid Marcus Gunn. Sindrom Horner (yang boleh disebabkan oleh pembedahan arteri karotid) dan palsi saraf oculomotor adalah dua penyebab Anisocoria yang mengancam nyawa (kerana aneurisma otak, herniasi uncal, atau trauma kepala).

Sekiranya pemeriksa tidak jelas sama ada murid yang menyimpang itu tersekat atau melebar, dan terdapat kelopak mata satu sisi terkulai, murid besar yang tidak normal di sisi ptosis mungkin dianggap. Ptosis disebabkan oleh sindrom Horner dan lesi saraf oculomotor.

Anisocoria biasanya merupakan keadaan yang tidak berbahaya tanpa gejala tambahan (fisiologi anisocoria). Gambar wajah lama pesakit sering membantu dalam mendiagnosis dan menentukan jenis anisocoria.

Sekiranya pesakit mendapat anisocoria permulaan akut, ia harus dirawat sebagai keadaan kecemasan. Kejadian ini mungkin disebabkan oleh kelumpuhan saraf oculomotor yang disebabkan oleh lesi tumor otak . Anisocoria boleh memberi isyarat kecemasan saraf jika disertai dengan disorientasi, penurunan status mental, sakit kepala yang teruk, atau gejala neurologi lain.

Kerana pendarahan, tumor , atau jisim serebrum lain mungkin tumbuh hingga ke titik di mana saraf kranial ketiga (CN III) diperah, murid melebar tanpa hambatan pada sisi yang sama dengan lesi.

:eye: Rawatan

Pendekatan rawatan yang disarankan oleh doktor anda akan ditentukan oleh penyebab anisocoria anda. Sekiranya jangkitan adalah punca masalah, doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata antibiotik atau antivirus.

Doktor anda mungkin menetapkan pembedahan untuk membuang pertumbuhan yang tidak normal seperti tumor otak jika anda menghidapnya. Rawatan radiasi dan kemoterapi adalah dua pilihan lain untuk mengurangkan perkembangan tumor otak. Beberapa kes ukuran murid yang tidak sama adalah sementara atau biasanya standard, dan oleh itu tidak memerlukan rawatan.

:eye: Pencegahan

Anda mungkin tidak dapat meramalkan atau mengelakkan anisocoria dalam beberapa keadaan. Namun, anda mungkin berusaha untuk mengurangkan peluang anda menghasilkan murid yang tidak setara. Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengelakkan Anisocoria:

 • Sebarang perubahan dalam penglihatan anda harus dilaporkan kepada doktor anda sekali.

 • Semasa mengambil bahagian dalam sukan kontak, berbasikal, atau menunggang kuda, pakai topi keledar.

 • Semasa bekerja dengan jentera besar, pakai alat pelindung.

 • Semasa memandu , pastikan anda memakai tali pinggang keledar.

:writing_hand: Ringkasan

Anisocoria adalah keadaan di mana satu mata terasa lebih besar daripada yang lain. Gangguan ini boleh dijangkiti sebelum kelahiran atau di kemudian hari. Penglihatan berganda, penglihatan kabur, dan kehilangan penglihatan adalah gejala utama.

Anisocoria fizikal, anisocoria mekanikal, murid tonik Adie, palsi saraf Oculomotor, agen farmakologi, migrain, dan sindrom Horner adalah penyebab anisocoria. Pembedahan, rawatan radiasi, dan kemoterapi adalah rawatan untuk anisocoria.

:round_pushpin: Rabun

Ini adalah keadaan di mana satu mata lebih besar daripada yang lain. Ia juga dikenali sebagai rabun jauh dan rabun jauh. Pandangan dekat (rabun) adalah masalah penglihatan di mana barang-barang yang berdekatan dengan anda dapat dilihat semasa objek yang jauh berada dalam keadaan kabur. Apabila sinar cahaya membengkokkan (membiaskan) dengan tidak betul kerana struktur mata anda, gambar memfokus di depan retina anda dan bukannya pada retina anda.

Miopia boleh berkembang dengan perlahan atau cepat, dan biasanya bertambah buruk semasa bayi dan remaja. Pandangan dekat adalah keadaan yang berlaku dalam keluarga .

:eye: Gejala

Seseorang yang rabun dapat melihat dengan baik hingga jarak tertentu, tetapi semua perkara di luarnya kelihatan kabur. Malah jarak membaca konvensional boleh dipengaruhi oleh rabun jika tahap miopia cukup teruk.

Sebilangan besar mata rabun kelihatan serupa secara struktural dengan mata bukan miopia ketika diperiksa secara rutin. Kanak- kanak berusia sekolah lebih cenderung terjejas, dengan gejala meningkat antara 8 dan 15 tahun.

:round_pushpin: Punca

Gabungan faktor genetik dan persekitaran dianggap sebagai sebab utama. Bekerja dengan objek dekat, menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah, urbanisasi, dan mempunyai sejarah keluarga penyakit ini adalah semua faktor risiko. Ia juga dikaitkan dengan status sosial dan pencapaian pendidikan yang lebih baik .

:eye: Genetik

Myopia adalah keadaan yang boleh diturunkan daripada ibu bapa seseorang. Lapan belas lokus berpotensi pada 15 kromosom yang berbeza telah dikaitkan dengan miopia dalam kajian hubungan genetik, walaupun tidak ada lokus ini yang merupakan sebahagian daripada calon gen yang menyebabkan miopia. Daripada satu gen yang mendorong perkembangan miopia, interaksi kompleks beberapa protein yang diubah berfungsi dalam konsert mungkin menjadi penyebabnya.

Daripada kecacatan protein struktur yang menyebabkan miopia, miopia mungkin disebabkan oleh masalah dengan peraturan protein struktur. Kerjasama global dalam penyelidikan rabun menemui 16 lokasi kesalahan pembiasan novel pada orang warisan Eropah, lapan di antaranya dikongsi dengan orang Asia.

Gen calon yang terlibat dalam neurotransmisi, pengangkutan ion, metabolisme asid retinoik, pembentukan semula matriks ekstraselular, dan pembentukan mata adalah antara lokasi baru .

Menurut penyelidikan populasi manusia, pemboleh ubah genetik menyumbang 60-90 peratus kepelbagaian pembiasan. Walau bagaimanapun, variasi yang sudah diketahui hanya merangkumi sebilangan kecil kejadian miopia, yang menunjukkan bahawa sebahagian besar kes rabun disebabkan oleh sebilangan besar varian frekuensi rendah atau kesan kecil yang belum dapat dikenal pasti.

:eye: Faktor persekitaran

Pendedahan cahaya yang tidak mencukupi, aktiviti fizikal yang tidak mencukupi, pekerjaan yang dekat, dan tambahan tahun persekolahan adalah semua pemboleh ubah persekitaran yang meningkatkan kejadian rabun jauh.

Satu teori adalah bahawa kekurangan rangsangan visual yang tepat mendorong pertumbuhan okular yang tidak normal. "Normal," menurut teori ini, merujuk pada rangsangan luaran yang dikembangkan bola mata untuk ditangani. Miopia boleh berlaku pada orang moden yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di dalam rumah, di bangunan yang tidak terang atau neon.

Orang-orang, terutama anak-anak muda, yang lebih banyak melakukan aktiviti fizikal dan bermain di luar , telah mengurangkan kadar rabun, yang menunjukkan bahawa peningkatan amplitud dan pelbagai rangsangan visual yang dialami semasa aktiviti ini memperlambat pertumbuhan miopia.

Data awal menunjukkan bahawa kesan perlindungan aktiviti luaran terhadap perkembangan miopia disebabkan, sekurang-kurangnya sebahagiannya, dari pengaruh berjam-jam pendedahan cahaya matahari terhadap sintesis dan pelepasan dopamin retina.

:eye: Diagnosis

Myopia biasanya didiagnosis oleh pakar penjagaan mata , seperti pakar optometris atau pakar oftalmologi. Semasa pembiasan, autorefractor atau retinoskop digunakan untuk memberikan pemeriksaan objektif awal terhadap keadaan pembiasan setiap mata, diikuti dengan memperbaiki secara objektif resep kaca mata pesakit dengan phoropter.

:round_pushpin: Rawatan Myopia

Kaedah khusus terlibat dalam rawatan rabun. Ini diberikan di bawah:

:eye: Cermin mata dan kenalan

Lensa pembetulan membengkokkan cahaya yang masuk ke dalam mata sehingga tepat memasukkan gambar fokus pada retina. Mana-mana sistem lensa kuasa diukur dalam diopters, yang adalah salingan panjang fokus dalam meter.

Oleh kerana lensa divergen diperlukan untuk memindahkan titik fokus yang jauh ke jarak jauh, lensa pembetulan untuk rabun mempunyai kekuatan bermusuhan. Miopia yang lebih teruk memerlukan daya lensa yang lebih tinggi daripada sifar (lebih negatif).

Resep kaca mata yang kuat, sebaliknya, menyebabkan penyelewengan, termasuk pergerakan prismatik dan penyimpangan kromatik. Kerana lensa bergerak dengan kornea, mengekalkan paksi optik sejajar dengan paksi visual dan mengurangkan jarak bucu menjadi sifar, pemakai kanta lekap dekat yang kuat tidak mengalami penyimpangan ini.

:eye: Pembedahan

Prosedur yang mengubah kelengkungan kornea struktur mata tertentu atau memperkenalkan kaedah pembiasan yang berbeza di dalam mata disebut sebagai pembedahan pembiasan.

:eye: Keratektomi photorefractive

Laser excimer digunakan untuk menghilangkan tisu kornea dari permukaan kornea semasa keratektomi photorefractive (PRK). Tahap ablasi tisu sebanding dengan tahap miopia. Walaupun PRK adalah rawatan yang selamat untuk pembetulan miopia hingga 6 dioptres, tempoh pemulihannya sering kali tidak menyenangkan.

:eye: Peratusan miopia di pelbagai negara

Tempat Peratusan Myopia
Singapura 80%
China 31%
Malaysia 41%
Inggeris 50%
Amerika Syarikat 25%
Australia 17%

:round_pushpin: Pencegahan dari Myopia

Pelbagai rawatan telah digunakan untuk melambatkan pertumbuhan Myopia.

:eye: Cermin mata

Semasa melakukan kerja rapi, memakai cermin mata membaca dapat meningkatkan penglihatan dengan mengurangkan atau menghilangkan keperluan untuk menyesuaikan diri. Menggunakan cermin mata sepenuh masa, sambilan masa , atau tidak sama sekali tidak muncul untuk menjejaskan perjalanan Myopia.

Di Amerika Syarikat , kanta lekap untuk mencegah kemerosotan rabun pada kanak-kanak dibenarkan pada tahun 2019.

:eye: Ubat

Pada kanak-kanak di bawah usia 18 tahun, ubat - ubatan topikal anti-muskarin dapat membantu melambatkan perkembangan Myopia. Pirenzepine gel, titisan mata siklopentolat, dan titisan mata atropin adalah beberapa terapi yang ada. Sensitiviti cahaya dan kabur hampir dilaporkan sebagai kesan buruk dari terapi ini, yang terbukti dapat membantu melambatkan perkembangan Myopia.

:eye: Kaedah lain

Scleral tetulang pembedahan matlamat untuk menutup tiang penipisan posterior dengan bahan yang menyokong bertahan tekanan intraocular dan mencegah staphyloma posterior daripada berkembang selanjutnya. Walaupun bahaya proses patologi tidak dapat diatasi, ketegangan dikurangkan. Penglihatan dapat dipelihara atau ditingkatkan dengan menghentikan perkembangan penyakit ini.

:writing_hand: Ringkasan

Myopia adalah keadaan perubatan di mana satu mata lebih besar daripada yang lain. Ia dapat dikembangkan dengan perlahan atau cepat. Ia juga dikenali sebagai rabun dekat. Ia adalah penyakit keturunan. Faktor genetik dan persekitaran adalah penyebab utama Myopia.

Keratektomi dan pembedahan photorefractive adalah rawatan utama untuk Myopia. Langkah pencegahan yang berbeza juga digunakan untuk mencegah Myopia. Kaca mata dan kanta lekap juga digunakan untuk mengurangkan peratusan Myopia.

:round_pushpin: Ptosis

Kelopak mata atas terkulai atau jatuh pada ptosis, juga dikenal sebagai blepharoptosis. Apabila otot seseorang letih, terkulai mungkin bertambah buruk setelah terjaga untuk jangka masa yang lebih lama. Istilah "mata malas" kadang-kadang digunakan untuk menggambarkan gangguan ini. Walau bagaimanapun, biasanya merujuk kepada keadaan amblyopia.

Sekiranya kelopak mata yang terkulai cukup parah dan tidak ditangani, ia mungkin menyebabkan masalah tambahan, termasuk amblyopia atau astigmatisme. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk merawat penyakit ini pada kanak-kanak semasa mereka masih kecil sebelum berpeluang mengganggu perkembangan visual mereka.

:eye: Gejala

Gejalanya diberikan di bawah:

 • Satu atau kedua kelopak mata anda mungkin terkulai.

 • Kelopak mata yang terkulai mungkin memberi kesan keletihan.

 • Kelopak mata mungkin tidak seefisien dalam melindungi mata, membiarkannya kering.

 • Bidang penglihatan seseorang mungkin tersekat sebahagiannya dengan kelopak mata yang kendur.

 • Apabila penglihatan seseorang terhalang, mereka mungkin memiringkan kepalanya ke belakang untuk bercakap.

 • Kulit di sekitar mata anda mungkin menjadi letih dan gatal.

 • Untuk melihat dengan jelas, alis seseorang mungkin terus dinaikkan.

:round_pushpin: Punca Ptosis

Terdapat pelbagai penyebab ptosis, tetapi salah satu penyebab utama adalah Dadah.

:eye: Dadah

Ptosis boleh disebabkan oleh dos ubat opioid yang besar seperti morfin, oksikodon, heroin, atau hidrokodon. Pregabalin ubat antikonvulsan juga dikaitkan dengan ptosis kecil.

:eye: Rawatan

Rawatan pembedahan untuk ptosis adalah:

 • Reseksi Levator

 • Reseksi otot Müller

 • Operasi sling Frontalis

 • Whitnall sling

:writing_hand: Ringkasan

Ptosis adalah keadaan perubatan di mana satu mata lebih besar daripada yang lain. Kemungkinan pada ptosis bahawa salah satu atau kedua kelopak mata terkulai. Dadah adalah penyebab utama ptosis. Reseksi Levator, reseksi otot Müller, operasi sling Frontalis, dan sling Whitnall adalah rawatan pembedahan untuk ptosis.

:round_pushpin: Exophthalmos

Exophthalmos adalah pembonjolan mata secara anterior dari orbit . Ia juga dikenali sebagai exophthalmos, exophthalmia, proptosis, atau exorcism). Exophthalmos boleh bersifat dua hala (seperti pada penyakit Graves) atau unilateral (seperti pada glaukoma) (seperti yang sering dilihat pada tumor orbital). Trauma atau pembengkakan tisu di sekitarnya boleh menyebabkan kehelan orbit lengkap atau separa.

Perpindahan mata pada penyakit Graves disebabkan oleh pemendapan tisu penghubung yang menyimpang di orbit dan otot ekstraokular, yang mungkin dilihat pada imbasan CT atau MRI.

Exophthalmos boleh menyebabkan kekeringan dan kerosakan kornea jika tidak dirawat. Keratoconjunctivitis limbik unggul, sejenis kemerahan atau kerengsaan yang disebabkan oleh geseran yang lebih besar semasa berkelip, adalah akibat lain yang berpotensi. Prosedur yang menyebabkan mata berpindah berpotensi memampatkan saraf optik atau arteri oftalmik, sehingga menyebabkan kebutaan.

:round_pushpin: Enofthalmos

Enophthalmos adalah anjakan posterior bola mata di dalam orbit kerana perubahan jumlah orbit (tulang) berbanding dengan kandungannya (bola mata dan lemak orbital), atau kehilangan fungsi otot orbit. Sebaliknya, exophthalmos adalah anjakan anterior mata dan tidak boleh dikelirukan dengannya.

:writing_hand: Ringkasan

Exophthalmos dan Enophthalmos juga merupakan keadaan perubatan di mana satu mata kelihatan lebih besar daripada yang lain. Exophthalmos adalah anjakan anterior mata, sementara Enophthalmos adalah anjakan bola mata posterior.

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Apakah penyebab satu mata menjadi lebih besar daripada yang lain?

Apabila satu mata kelihatan lebih besar daripada yang lain, itu adalah kekurangan estetik yang sering terjadi pada orang tertentu . Sekiranya anda dilahirkan dengan kekurangan ini, biasanya bukan masalah perubatan. Satu mata kelihatan lebih bulat , sementara yang lain tampak lebih sempit. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, ini juga boleh berlaku. Namun, jika asimetri ini berlanjutan dari masa ke masa, itu mungkin merupakan tanda penyakit.

Kecederaan atau kekejangan otot di sekitar mata mungkin menyebabkannya. Bagi orang dengan Myopia yang teruk (atau rabun dekat) pada satu mata berbanding mata yang lain, penyakit tiroid, tumor, dan kelopak mata yang terkulai adalah penyebab variasi ukuran mata yang paling umum.

:two: Bagaimana anda boleh mengatasi ptosis tanpa pembedahan?

Beberapa tetes mata yang diresepkan boleh digunakan sebagai penambah sementara untuk ptosis. Kesan rawatan boleh berterusan sehingga lapan jam , dan boleh diulang untuk mengekalkan penampilan. Botox boleh digunakan untuk merawat otot yang menyebabkan kelopak mata ditutup dalam beberapa keadaan. Kesan Botox berlangsung selama 3 hingga 4 bulan. Anda harus mengulangi proses ini selepas 3 hingga 4 bulan jika anda ingin mengekalkan penampilan anda.

:three: Berapakah kos pembedahan ptosis?

Pembedahan kelopak mata untuk pembetulan ptosis hampir setanding dengan pembedahan peremajaan wajah , yang bermaksud perbelanjaannya hampir sama. Kos pembedahan kelopak mata biasa adalah antara $ 2,000 hingga $ 5,000 , bergantung pada jumlah kelopak mata yang dirawat dan jenis prosedur yang dilakukan.

:four: Apakah jenis utama Myopia?

Terdapat tiga jenis utama Myopia. Ini diberikan di bawah:

:sparkles:Miopia degeneratif

Miopia degeneratif, juga dikenali sebagai miopia ganas, patologi, atau progresif, dicirikan oleh perubahan fundus yang menonjol seperti staphyloma posterior dan ralat pembiasan yang tinggi, dan ketajaman penglihatan yang buruk setelah pembetulan.

Dengan berlalunya masa, jenis Miopia ini menjadi lebih teruk. Salah satu penyebab gangguan penglihatan yang paling biasa adalah Miopia degeneratif.

:sparkles:Miopia disebabkan

Myopia yang disebabkan juga disebut Myopia yang diperoleh. Miopia yang diperoleh disebabkan oleh pelbagai ubat , peningkatan kadar glukosa, sklerosis nuklear, ketoksikan oksigen (contohnya, dari menyelam atau terapi oksigen dan hiperbarik), atau keadaan lain yang tidak biasa.

Rawatan Sulphonamide dapat menghasilkan edema badan silia , yang menyebabkan lensa bergeser ke anterior dan mendorong mata tidak fokus.

Edema (pembengkakan) lensa kristal boleh terjadi kerana pengumpulan sorbitol pada lensa ketika kadar glukosa darah meningkat. Edema ini sering mengakibatkan Myopia sementara. Gesper scleral, yang digunakan untuk memperbaiki detasmen retina, boleh menyebabkan Myopia dengan memanjangkan panjang paksi mata.

:sparkles:Miopia kekurangan bentuk

Kekurangan bentuk Myopia berkembang apabila penglihatan terganggu oleh pencahayaan dan jarak penglihatan yang terhad, atau ketika mata diubah dengan lensa buatan, atau ketika penglihatan bentuk yang jelas hilang. Miopia jenis ini nampaknya dapat diterbalikkan pada haiwan yang lebih rendah dalam jangka masa yang singkat.

:five: Apakah tahap Myopia?

Kekuatan pembetulan ideal, yang diukur dalam diopter, digunakan untuk menentukan tahap Myopia.

Tahap rabun Diopter Penyakit pada tahap ini
Rabun rendah 3.00 dioptor atau kurang Tiada penyakit
Miopia sederhana 3.00 hingga 6.00 diopter Sindrom penyebaran pigmen atau glaukoma pigmen lebih kerap berlaku pada orang dengan miopia perantaraan.
Miopia tinggi 6.00 diopter atau lebih Detasmen retina dan glaukoma sudut terbuka primer lebih kerap berlaku pada mereka yang mempunyai miopia tinggi. Mereka juga lebih cenderung memiliki floaters, yang merupakan bentuk bayangan yang muncul di bidang penglihatan mereka.

:six: Apakah lensa intraokular Phakic?

Lensa intraokular phakic adalah rawatan untuk rabun . Kaedah ini termasuk menanamkan lensa tambahan di dalam mata , dan bukannya mengubah permukaan kornea seperti dalam pembetulan penglihatan laser (LVC) (iaitu, selain lensa semula jadi yang sudah ada).

Walaupun biasanya mencapai kawalan yang cukup terhadap perubahan bias , ia boleh menyebabkan akibat jangka panjang yang signifikan, termasuk glaukoma, katarak, dan dekompensasi endotel.

:seven: Bagaimana kita dapat memperbaiki kelopak mata yang terkulai di rumah?

Terdapat banyak rawatan di rumah untuk memperbaiki kelopak mata yang terkulai di rumah. Salah satunya diberikan di bawah:

:sparkles:Bahan-bahan

 • Oat
 • Yogurt
 • Timun
 • Gel lidah buaya

Untuk membuat pes, gabungkan empat sudu besar yogurt biasa, empat sudu gel lidah buaya, dua sudu teh oat, dan lima kepingan timun yang telah dikupas. Sapukan pes pada kelopak mata anda dan biarkan selama 20 minit sebelum dibilas dengan air sejuk.

:eight: Bagaimana anda boleh merawat ptosis pada satu mata?

Dalam kebanyakan kes ptosis, pembedahan diperlukan untuk orang dewasa . Kulit tambahan boleh dikeluarkan, dan otot yang menaikkan penutupnya mungkin dimasukkan oleh doktor anda. Sebagai alternatif, doktor mungkin menyambung semula dan menguatkan otot itu. Anda juga boleh memakai cermin mata dengan tongkat bawaan.

:nine: Apa yang telah memperoleh ptosis?

Ia adalah jenis ptosis yang paling biasa. Otot levator kelopak mata menjadi melebar dalam penyakit ini, yang biasanya disebabkan oleh usia. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh menggosok mata yang berlebihan atau menarik kelopak mata kerana ketidakselesaan mata atau penggunaan kanta lekap jangka panjang.

:keycap_ten:Apa yang dirasakan seseorang dalam ptosis?

Kawasan di sekitar mata akan paling terkena dan pesakit mungkin mengalami ketidakselesaan , yang dapat membuat pesakit kelihatan letih. Semasa bercakap, beberapa orang dengan ptosis yang teruk mungkin perlu memiringkan leher mereka untuk melihatnya setiap masa, walaupun ketika melakukan perbualan biasa.

:round_pushpin: Kesimpulannya

Satu mata lebih besar daripada yang lain adalah penyakit yang disebut Anisocoria. Terdapat banyak keadaan perubatan lain di mana satu mata terasa lebih besar daripada yang lain. Keadaan ini merangkumi Ptosis, Enophthalmos, Exophthalmos, dan Myopia.

Anisocoria adalah penyebab utama mata tidak simetri. Pembedahan dan rawatan rumah yang lain juga tersedia untuk anisocoria. Gejala anisocoria yang biasa adalah penglihatan berganda, penglihatan kabur, dan kehilangan penglihatan. Kemoterapi, pembedahan, dan radiasi adalah rawatan atau anisocoria yang terkenal.

Keadaan perubatan lain di mana satu mata kelihatan lebih besar daripada yang lain dikenali sebagai rabun. Ia juga disebut rabun dekat atau rabun dekat. Ia disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Ptosis, Exophthalmos, dan Enophthalmos juga merupakan keadaan di mana seseorang kelihatan lebih besar daripada yang lain.

:round_pushpin: Artikel berkaitan

Kelopak Mata Berganda

Mata Amber

Mata Terbenam

Cara Menghilangkan Sambungan Bulu Mata