Pendidikan dalam talian adalah alat pembelajaran yang disampaikan dan ditadbir melalui penggunaan internet. Pendidikan dalam talian adalah sistem penyampaian instruksional yang fleksibel yang menyediakan segala jenis pembelajaran yang berlaku melalui Internet. Pendidikan dalam talian memberi pilihan kepada pendidik untuk menjangkau pelajar yang mungkin tidak dapat mendaftar dalam kursus kelas bersemuka dan menyokong pelajar yang ingin bekerja mengikut kadar mereka sendiri dan mengikut jadual mereka sendiri.

Sumber untuk Pendidikan Dalam Talian

Secara umum, semasa mengikuti program ijazah pendidikan dalam talian, kita mungkin melalui sumber seperti:

 1. EBook;
 2. Jurnal;
 3. Video;
 4. Ceramah yang dirakam;
 5. Kuiz;
 6. Forum perbincangan
 7. Sesi Soal Jawab secara langsung; dan
 8. Temu ramah.

Sumber yang ditawarkan kepada kami untuk pembelajaran dalam talian akan bergantung pada institusi tempat kami mengikuti program dalam talian kami. Beberapa program pembelajaran dalam talian mungkin meminta kami untuk memesan buku teks fizikal terlebih dahulu melalui surat, tetapi ini secara amnya dihentikan untuk memilih Buku dalam talian dan kaedah penyampaian hanya dalam talian.

Bagi institusi yang telah melakukan perubahan menggunakan 100 peratus bahan dalam talian, pelajar boleh menjangka untuk belajar menggunakan kombinasi sumber teknologi canggih tanpa perlu pergi ke kampus untuk menghadiri kuliah, peperiksaan atau sesi perbincangan peribadi.

Pengajar sekolah dan kursus akan menentukan corak bagi setiap kursus individu dan akan memilih kaedah penyampaian yang paling sesuai untuk kursus atau program tersebut. Apa yang perlu dipelajari oleh jurusan Sejarah Seni dengan berjaya dalam talian akan sama sekali berbeza dengan keperluan utama Biologi.

Pendidikan dalam talian mungkin merupakan pengalaman baru bagi pelajar dan guru. Sekiranya kita tergolong dalam latar belakang pembelajaran yang lebih tradisional, baca terus untuk mengetahui bagaimana memanfaatkan sebahagian besar sumber belajar yang mungkin kita hadapi dalam perjalanan pembelajaran dalam talian kita.

1. eBook, buku teks & jurnal

Sumber bertulis ini adalah bahan penting dalam hampir setiap kursus yang akan kita lalui semasa belajar dalam talian.

Dengan menggunakan katalog membaca untuk setiap kursus, atau atas nasihat guru kursus kami, kami perlu mendedikasikan jumlah masa yang diperlukan untuk membaca dan memahami topik-topik dalam literatur . Manfaat utama menggunakan forum ini (terutamanya e-buku) adalah kenyataan bahawa ia benar-benar mudah alih , memungkinkan untuk belajar dalam perjalanan dari komputer, telefon atau tablet.

Petua profesional :

Semasa kursus atau program sedang diteliti, ingatlah untuk memeriksa sama ada buku teks termasuk dalam yuran pengajian! Kita mungkin perlu membayar tambahan untuk buku teks kita, atau buku itu boleh didapati sebagai Buku dalam talian dari perpustakaan institusi kita.

2. Merakamkan kuliah

Kaedah yang diperlukan untuk memperoleh sejumlah besar maklumat dalam jangka masa yang agak singkat, kuliah adalah pokok pembelajaran dalam talian dan berasaskan kampus. Dengan pembelajaran dalam talian, kita dapat mengambil kuliah dari bilik tidur kita dan di mana sahaja tempat kita selesa.

Petua profesional:

Sekiranya kita dapat membuat catatan kuliah yang lengkap; ini akan memudahkan untuk mengulang kaji peperiksaan, dan sebarang tugasan yang perlu kami selesaikan sepanjang kursus kami.

3. Sesi interaktif

Cabaran terbesar yang harus dihadapi oleh penyedia pendidikan dalam talian adalah bagaimana meniru perbincangan secara langsung yang boleh disediakan oleh institusi di kampus.

Kemungkinan penyelesaian masalah ini adalah; Program ijazah dalam talian sering menggunakan gabungan konvensyen perbincangan dan sesi soal jawab interaktif untuk memberi interaksi dengan pelajar dan tenaga pengajar lain yang kita perlukan.

Petua profesional:

Sebelum memulakan sesi interaktif atau forum perbincangan dalam talian, pastikan anda membaca peraturan dan keperluan; beberapa institusi mungkin memerlukan untuk membuat catatan yang mempunyai jumlah perkataan minimum.

Ringkasan: Pelajar boleh belajar menggunakan gabungan sumber teknologi tanpa perlu pergi ke kolej dan universiti untuk menghadiri kuliah, peperiksaan atau sesi perbincangan secara langsung.

Bagaimana Pendidikan Dalam Talian Akan Diberikan?

Kursus atau modul sumber pembelajaran akan disediakan melalui persekitaran atau platform pendidikan dalam talian institusi. Platform pendidikan akan berbeza bergantung pada perisian yang digunakan, tetapi biasanya terdiri daripada platform dalam talian pusat yang dapat diperoleh pelajar dari PC, mudah alih atau tablet peribadi mereka.

Salah satu kelebihan utama menggunakan sumber yang diberikan sepenuhnya dalam talian adalah fleksibiliti tanpa henti.

Pelajar dalam talian boleh memilih untuk mengakses maklumat kursus dan menyelesaikan tugasan mengikut jadual mereka sendiri. Ini membolehkan pelajar menyesuaikan waktu belajar di sekitar pekerjaan, keluarga dan komitmen lain. Ini juga bermaksud bahawa pelajar yang ingin meneruskan pekerjaan dan belajar pada masa yang sama tidak perlu menangguhkan kerjaya. Dapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Bagaimana pendidikan dalam talian akan disampaikan

Bagaimana Pendidikan Dalam Talian Dinilai?

Bagi mereka yang baru dalam pendidikan dalam talian, prosedur ini boleh menakutkan . Tetapi tidak perlu risau. Sebilangan besarnya, institusi dalam talian adalah profesional yang berpengalaman, mereka akan memastikan bahawa penilaian itu adil, selesa, dan dirancang untuk membantu kami memanfaatkan sepenuhnya pengalaman pembelajaran kami.

Ketahui jenis penilaian yang mungkin akan kita hadapi semasa mengikuti program atau kursus peringkat dalam talian:

1. Tugasan Individu

Ini mungkin merupakan teknik penilaian yang paling banyak dimiliki oleh pelajar. Untuk setiap tugasan, pelajar akan menerima topik, jumlah perkataan dan tarikh akhir mereka. Mereka akan diminta untuk menghasilkan argumen yang tersusun dan beralasan dalam batasan yang ditentukan oleh instruktur kursus mereka.

2. Aktiviti perbincangan

Perbincangan secara bersemuka antara rakan dan rakan sekerja adalah sesuatu yang kita semua lakukan dalam rutin harian kita. Walau bagaimanapun, perbincangan akademik dalam talian memerlukan set kemampuan yang berbeza, dan mungkin tidak berlaku secara semula jadi ketika pertama kali memulakan perjalanan pembelajaran dalam talian kami. Anda tidak perlu risau, kami akan mendapatkannya.

Aktiviti-aktiviti ini akan berbeza-beza bergantung pada institusi, tetapi instruktur kursus biasanya akan memulakan setiap perbincangan dengan pertanyaan atau topik untuk dibahaskan. Pelajar kemudiannya perlu meneliti tajuk pelajaran dan menghantar balasan mereka terhadap tugas yang menunjukkan pengetahuan dan pemahaman mereka sendiri. Selalunya akan berakhir dalam perbahasan dengan idea dan pandangan yang dihantar oleh rakan pelajar.

3. Aktiviti jurnal

Seperti papan perbincangan, aktiviti jurnal cenderung khusus untuk kursus dalam talian. Entri jurnal adalah kemas kini yang berkelanjutan yang memberi kesempatan untuk merenungkan kembali apa yang dipelajari selama periode yang dikaji , dan bagaimana menerapkan apa yang dipelajari di masa depan. Pembelajaran dalam talian tidak berlaku di bilik darjah, dan catatan jurnal adalah cara mudah bagi pengajar kursus untuk memahami bagaimana pelajar maju melalui kursus dan jika mereka memperoleh pengetahuan di bidang yang betul.

Tidak seperti tugasan lain, boleh diterima untuk menggunakan gaya penulisan peribadi yang subjektif dalam entri jurnal dan merujuk kepada diri anda sebagai orang pertama.

4. Peperiksaan

Peperiksaan adalah kaedah utama untuk menguji pembelajaran. Institusi boleh memilih untuk membenarkan pelajar menyelesaikan peperiksaan dengan menggunakan komputer peribadi mereka sendiri, di lokasi pilihan mereka. Kerana tutor tidak mempunyai cara untuk mengawasi ujian atau ujian maya , mereka biasanya buku terbuka dan nota terbuka. Sebagai alternatif yang boleh dilaksanakan, banyak institusi akan menawarkan pilihan untuk menyelesaikan peperiksaan 'bawa pulang' dalam bentuk esei atau tugasan akhir. Beberapa institusi mungkin menggunakan perisian peperiksaan seperti proctors maya, atau alat untuk memantau jika anda mengunjungi halaman web baru.

Ringkasan: Pelajar yang mengikuti program ijazah atau kursus individu secara dalam talian masih akan diuji secara berkala sepanjang tempoh pengajian mereka untuk menilai pemahaman mereka mengenai bahan kursus.

bagaimana pendidikan dalam talian dinilai

Jenis Pendidikan Dalam Talian

Ini adalah 10 jenis pendidikan dalam talian yang berbeza:

Pembelajaran Terurus Komputer (CML)

Dalam hal pembelajaran dikendalikan komputer (CML), juga dikenal sebagai Computer Managed Instruction (CMI) , komputer digunakan untuk mengurus dan menilai proses pembelajaran. Sistem pembelajaran yang dikendalikan oleh komputer beroperasi melalui pangkalan data maklumat. Pangkalan data ini mengandungi sebilangan besar maklumat yang harus dipelajari oleh pelajar, bersama dengan sejumlah parameter peringkat yang memungkinkan sistem untuk disesuaikan mengikut pilihan setiap pelajar.

Hasil daripada komunikasi dua hala antara pelajar dan komputer, penentuan dapat dibuat sama ada pelajar mencapai matlamat pembelajaran mereka pada tahap yang memuaskan. Sekiranya tidak, proses itu boleh diulang sehingga pelajar berjaya mencapai matlamat pembelajaran yang diinginkan.

Selain itu, institusi pendidikan menggunakan sistem pembelajaran yang dikendalikan komputer untuk menyimpan dan mendapatkan maklumat yang membantu dalam pengurusan pendidikan. Ini boleh bermaksud maklumat seperti maklumat kuliah, bahan latihan, nilai, maklumat kurikulum, maklumat pendaftaran antara lain.

Arahan Berbantukan Komputer (CAI)

Computer Assisted Instruction (CAI), juga kadang-kadang disebut sebagai komputer-assisted learning (CAL), adalah jenis pendidikan dalam talian yang menggunakan komputer bersama dengan pengajaran tradisional. Ini boleh bermaksud perisian interaktif untuk pelajar atau jenis perisian latihan yang digunakan oleh Patrick Suppes dari Universiti Stanford pada tahun 1966 .

Kaedah latihan berbantukan komputer menggunakan gabungan multimedia seperti teks, grafik, suara, dan video untuk meningkatkan pembelajaran. Nilai utama CAI adalah interaktiviti. Ia membolehkan pelajar menjadi pelajar aktif dan bukannya pelajar pasif, dengan menggunakan pelbagai kaedah seperti kuiz dan mekanisme pengajaran dan ujian berbantukan komputer.

Sebilangan besar sekolah pada masa kini, baik dalam talian dan tradisional, menggunakan pelbagai variasi pembelajaran berbantukan komputer untuk memudahkan pengembangan kemahiran dan pengetahuan dalam diri pelajar mereka.

Pendidikan dalam talian segerak

Pendidikan dalam talian segerak membolehkan kumpulan pelajar untuk menyertai aktiviti pembelajaran bersama pada masa yang sama, dari mana-mana tempat di dunia. Pendidikan dalam talian segerak secara langsung sering melibatkan sembang dalam talian dan persidangan video, kerana alat ini membolehkan melatih peserta dan pengajar untuk bertanya dan menjawab soalan dengan serta-merta sambil dapat berkomunikasi dengan peserta lain.

Pembelajaran dalam talian berorientasikan komuniti semacam ini dimungkinkan dengan perkembangan teknologi pembelajaran dalam talian yang pesat. Sebelum penemuan rangkaian komputer pada tahun 1960-an, pendidikan dalam talian yang benar-benar segerak tidak mungkin dilaksanakan. Pada masa kini, e-pembelajaran segerak dianggap sangat berfaedah kerana dapat menghilangkan banyak kelemahan e-pembelajaran yang biasa , seperti pengasingan sosial dan hubungan guru-dengan-pelajar dan pelajar-ke-pelajar yang buruk. Pendidikan dalam talian segerak kini merupakan salah satu jenis e-pembelajaran yang paling popular dan paling cepat berkembang.

E-Pelajar

Semua sumber, panduan dan tawaran terkini untuk pelajar dalam talian. Terus ke peti masuk anda.

Pendidikan Dalam Talian Asinkron

Dalam kes pendidikan dalam talian yang tidak segerak, kumpulan pelajar belajar secara bebas pada waktu dan lokasi yang berbeza antara satu sama lain, tanpa komunikasi masa nyata berlaku. Kaedah pembelajaran dalam talian tak segerak sering dianggap lebih berpusatkan pelajar daripada rakan segerak mereka, kerana mereka memberi lebih banyak fleksibiliti kepada pelajar.

Dengan sebab itu, pendidikan dalam talian asynchronous sering disukai oleh pelajar yang tidak mempunyai jadual yang fleksibel, kerana ia membolehkan mereka untuk menggunakan diri serba pembelajaran. Mereka boleh menetapkan jangka masa mereka sendiri untuk belajar, dan mereka tidak diharuskan belajar pada selang waktu tertentu bersama dengan pelajar lain.

Sebelum penemuan sistem komputer PLATO , semua pembelajaran dalam talian dianggap tidak segerak, kerana tidak ada kaedah rangkaian komputer yang tersedia. Namun, pada masa kini, dengan adanya komputer dan World Wide Web, memutuskan antara pendidikan dalam talian segerak dan tidak segerak menjadi tugas yang lebih sukar, kerana masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukan.

Memperbaiki Pendidikan Dalam Talian

Pendidikan dalam talian yang tetap adalah nama yang menarik untuk sesuatu yang mungkin anda sudah biasa. "Tetap" dalam konteks ini bermaksud bahawa kandungan yang digunakan semasa proses pembelajaran tidak berubah dari keadaan asalnya dan semua pelajar yang mengambil bahagian menerima maklumat yang sama seperti yang lain. Bahan-bahan tersebut telah ditentukan oleh guru dan tidak sesuai dengan pilihan pelajar.

Jenis pendidikan ini telah menjadi standard di bilik darjah tradisional selama ribuan tahun, tetapi tidak sesuai dalam persekitaran pendidikan dalam talian. Ini kerana pendidikan dalam talian tetap tidak menggunakan data masa nyata yang berharga yang diperoleh daripada input pelajar. Menganalisis setiap pelajar secara individu melalui data mereka dan membuat perubahan pada bahan mengikut data ini membawa kepada hasil pembelajaran yang lebih baik untuk semua pelajar.

Pendidikan Dalam Talian Adaptif

Pendidikan dalam talian adaptif adalah jenis pembelajaran dalam talian yang baru dan inovatif, yang memungkinkan untuk menyesuaikan dan merancang semula bahan pembelajaran untuk setiap pelajar. Dengan mempertimbangkan beberapa parameter seperti prestasi, matlamat, kebolehan, kemahiran, dan ciri pelajar, alat e-pembelajaran adaptif membolehkan pendidikan menjadi lebih individual dan berpusatkan pelajar daripada sebelumnya.

Kita sekarang berada di satu titik di mana teknik pengajaran adaptif berasaskan makmal dapat digunakan untuk penjujukan matematik data pelajar. Apabila dilakukan dengan betul, ini dapat berarti era baru untuk sains pendidikan. Walaupun jenis pendidikan dalam talian ini lebih sukar untuk dirancang dan dicapai daripada kaedah pengajaran tradisional, potensi nilai dan keberkesanannya sering dikira.

Pendidikan Dalam Talian Linear

Apabila merujuk kepada interaksi manusia-komputer, komunikasi linear bermaksud bahawa maklumat berpindah dari pengirim ke penerima, tanpa pengecualian. Dalam kes e-learning, ini menjadi faktor yang sangat membatasi, kerana tidak membenarkan komunikasi dua hala antara guru dan pelajar. Pembelajaran dalam talian jenis ini memang mempunyai tempat dalam pendidikan, walaupun semakin tidak sesuai dengan masa. Menghantar bahan latihan kepada pelajar melalui program televisyen dan radio adalah contoh klasik dalam talian pendidikan linear.

Pendidikan Dalam Talian Interaktif

Pendidikan dalam talian yang interaktif membolehkan pengirim menjadi penerima dan sebaliknya, dengan berkesan membolehkan saluran komunikasi dua hala antara pihak yang terlibat. Dari mesej yang dihantar dan diterima, guru dan pelajar dapat membuat perubahan pada kaedah pengajaran dan pembelajaran mereka. Atas sebab ini, pembelajaran dalam talian interaktif jauh lebih popular daripada linear, kerana ia membolehkan guru dan pelajar berkomunikasi dengan lebih bebas antara satu sama lain.

Pendidikan Dalam Talian Individu

Pendidikan dalam talian individu dalam konteks ini merujuk kepada bilangan pelajar yang mengambil bahagian dalam mencapai matlamat pembelajaran, dan bukannya bahan yang berpusatkan pelajar. Jenis pembelajaran ini telah menjadi kebiasaan di bilik darjah tradisional selama ribuan tahun. Semasa mempraktikkan pembelajaran secara individu, pelajar mempelajari bahan pembelajaran dengan sendiri (secara individu), dan mereka diharapkan dapat memenuhi matlamat pembelajaran mereka sendiri.

Jenis pembelajaran ini tidak sesuai untuk mengembangkan kemahiran berkomunikasi dan kebolehan kerja berpasukan dalam diri pelajar, kerana sebahagian besarnya memberi tumpuan kepada pelajar belajar secara bebas, tanpa komunikasi dengan pelajar lain. Oleh itu, pendekatan yang lebih moden diperlukan untuk menggantikan komunikasi kemahiran dan kebolehan.

Pendidikan Dalam Talian Kolaboratif

Pendidikan dalam talian kolaboratif adalah kaedah pembelajaran jenis moden, di mana pelbagai pelajar belajar dan mencapai objektif pembelajaran mereka bersama-sama sebagai satu kumpulan. Pelajar harus bekerjasama dan berlatih kerja berpasukan untuk mencapai objektif pembelajaran bersama mereka.

Ini dilakukan melalui pembentukan kumpulan yang berkesan, di mana setiap individu pelajar harus mengambil kira kekuatan dan kelemahan antara satu sama lain pelajar. Ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi secara berpasukan pelajar. Pembelajaran dalam talian secara kolaboratif mengembangkan idea bahawa pengetahuan dikembangkan dengan baik di dalam sekumpulan individu di mana mereka dapat berinteraksi dan belajar antara satu sama lain.

Walaupun jenis pembelajaran ini lebih sering digunakan di bilik darjah tradisional daripada kursus dalam talian, ia masih merupakan jenis e-pembelajaran yang sah yang boleh menjadi sangat berkesan jika dilakukan dengan betul.

Ringkasan Sebagai alternatif, beberapa saintis pendidikan telah memilih untuk mengklasifikasikan jenis e-pembelajaran dengan lebih mudah. Mereka mengenal pasti hanya dua jenis pendidikan dalam talian utama: pendidikan dalam talian berasaskan komputer dan pendidikan dalam talian berasaskan internet . Kaedah klasifikasi ini dapat dilihat lebih tepat kerana membezakan pembelajaran dalam talian dengan pendidikan dalam talian, yang kedua-duanya sering digunakan secara tidak betul secara bergantian. Sebilangan bentuk pembelajaran seperti CML dan CAL tidak diperlukan untuk dilakukan dalam talian, tetapi ia tetap dianggap sebagai jenis pembelajaran dalam talian.

Kesan Positif dan Negatif Pendidikan Dalam Talian

Pendidikan dalam talian mempunyai kesan positif dan negatif:

Kesan Positif Pendidikan Dalam Talian

Pendidikan dalam talian menawarkan banyak faedah positif kerana pelajar:

 • mempunyai fleksibiliti dalam mengikuti kelas dan bekerja mengikut kadar dan masa mereka sendiri
 • tidak menghadapi masalah dalam perjalanan atau meletak kenderaan
 • belajar untuk bertanggungjawab terhadap pendidikan mereka sendiri dengan maklumat yang tersedia di hujung jari mereka
 • cari penyerahan tugasan dengan senang dan senang
 • lebih cenderung untuk menyuarakan pendapat mereka sendiri dan berkongsi dan membahaskan masalah dengan pelajar lain, serta belajar dari pelajar lain semasa perbincangan kumpulan

Kesan Negatif Pendidikan Dalam Talian

Kemungkinan kesan negatif dari pembelajaran dalam talian adalah sebilangan pelajar:

 • mungkin terlepas interaksi bersemuka dengan tenaga pengajar dan di kalangan pelajar
 • mungkin lebih suka menghadiri kelas tradisional dengan tenaga pengajar yang mengajar dan membimbing mereka sepanjang kursus
 • mendapati akses kepada teknologi yang diperlukan mencabar dan ketersediaan sokongan teknikal terhad

Di samping itu, sebilangan pentadbir dan tenaga pengajar yang tidak memahami beban kerja mungkin menunjukkan sikap negatif terhadap pendidikan dalam talian.

Masa Depan Pendidikan Dalam Talian

Pengajaran dalam talian ada untuk kekal. Ramai pelajar lebih suka kelas dalam talian kerana ia menawarkan fleksibiliti dalam jadual sibuk mereka. Dengan percambahan maklumat dan pengetahuan, pelajar mesti menjadi pelajar sepanjang hayat di dunia hari ini, dan pendidikan dalam talian memainkan peranan penting dalam membantu individu mengakses arahan yang berpusatkan kepada pelajar dan kendiri.

Dengan peningkatan perisian, perkakasan, dan akses Internet, lebih banyak pilihan untuk pendidikan dalam talian akan tersedia. Dengan kemasukan pelajar meningkat lebih cepat daripada bilik darjah yang dapat dibina, pelajar menjadi lebih mahir dengan teknologi, dan pelajar yang mengikuti pendidikan yang memenuhi keperluan mereka, masa depan pendidikan dalam talian akan terus berkembang. Program ijazah dalam talian akan menjadi lebih diterima ramai kerana mereka menjadi amalan yang lebih biasa.

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan yang sering ditanya berkaitan dengan pendidikan dalam talian.

Mengapa pendidikan dalam talian penting?

Pendidikan dalam talian penting kerana ia membolehkan guru dan pelajar mengatur langkah belajar mereka sendiri, dan ada tambahan fleksibiliti untuk mengatur jadual yang sesuai dengan agenda semua orang. Hasilnya, menggunakan platform pendidikan dalam talian memungkinkan keseimbangan kerja dan pengajian yang lebih baik, jadi tidak perlu menyerah.

Adakah pendidikan dalam talian Baik atau buruk?

Walaupun logik, mengambil terlalu banyak kursus dalam talian atau kurang mendapat arahan dalam talian boleh membahayakan masa depan pelajar. Salah satu masalah yang paling mencolok dengan pendidikan dalam talian adalah kurangnya komunikasi interpersonal. Kelemahan besar bagi pelajar sekolah menengah dan menengah adalah kurangnya sokongan satu lawan satu.

Apa pendapat anda mengenai pembelajaran dalam talian dan pembelajaran di dalam kelas?

Itu bergantung pada keperluan pelanggan. Dalam beberapa kes, penyelesaian dalam talian adalah yang terbaik. "Murni dalam talian" didefinisikan sebagai interaksi antara pelajar dan kandungan melalui antara muka pengguna tanpa instruktur, pelajar lain, atau cara penghantaran lain daripada dalam talian. Pembelajaran dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja pelajar mempunyai akses Internet dan beberapa minit lagi. Itu adalah model syarikat saya. Ia dirancang untuk pasaran pengembangan profesional tertentu yang sesuai secara dalam talian.

Dalam kes pembelajaran di bilik darjah, itu sebenarnya adalah jawapan yang jauh lebih rumit dan dengan demikian melibatkan. Secara amnya, saya dapati bertemu pelajar saya di mana mereka berada, dan bukannya berharap dapat mendorong mereka seperti lembu ke titik yang ideal di mana pembelajaran dapat berlangsung. Sekiranya saya tidak mempunyai alat pembelajaran untuk menemui mereka pada satu tahap yang jelas, saya akan mencipta satu. Yang biasanya melibatkan penggunaan simulasi, main peranan, AI, pembelajaran mendalam, pelajar sebagai guru, dll.

Apakah kebaikan dan keburukan dalam pendidikan dalam talian?

Berikut adalah beberapa kebaikan & keburukan pembelajaran dalam talian

Kelebihan Pembelajaran Dalam Talian:

 • Tiada masa perjalanan.
 • Anda boleh menghadiri kelas pada bila-bila masa mengikut jadual anda.
 • Sangat senang bagi mereka yang bekerja sepenuh masa.

Kekurangan Pembelajaran Dalam Talian:

 • anda tidak dapat menyatakan fikiran, perasaan atau pendapat anda secara bertulis.
 • E-mel, catatan papan perbincangan, dan sembang mungkin salah faham kerana tidak ada orang visual.
 • Sukar untuk menjalin hubungan yang sebenar dengan guru anda.

Apa pendapat anda mengenai kursus dalam talian?

Pelajar dapat menyesuaikannya dengan tanggungjawab dan komitmen yang ada, dan dapat melibatkan diri dengan kandungan multimedia dan bahan pembelajaran pada bila-bila masa yang paling sesuai bagi mereka. Lebih baik lagi: mereka tidak perlu pergi ke mana sahaja untuk belajar, mereka hanya boleh log masuk ke kampus maya dari keselesaan rumah atau pejabat mereka sendiri.

Terdapat sebab kedua mengapa pembelajaran dalam talian menjadi sangat popular: lebih murah. Kos selalunya boleh menjadi faktor larangan mengapa individu pelajar tidak mendaftar dalam kursus yang mereka minati. Ini juga menjadi masalah bagi syarikat yang ingin mendorong pekerjanya menjalani latihan lebih lanjut tetapi tidak mempunyai banyak anggaran untuk persidangan dan kursus latihan. Kursus dalam talian mudah diakses dengan anggaran yang lebih kecil.

Kesimpulannya

Kuantiti pendidikan dalam talian dan darjah dalam talian dalam kebanyakan disiplin adalah besar dan meningkat dengan pesat. Sekolah dan institusi yang menawarkan pendidikan dalam talian juga bertambah. Pelajar yang memperoleh ijazah melalui pendekatan dalam talian mesti bersikap selektif untuk memastikan bahawa kerja kursus mereka dilakukan melalui institusi yang disegani dan diberi kepercayaan.

artikel berkaitan

Syarikat Pendidikan Dalam Talian

Pendidikan Perceraian Dalam Talian

Apakah Bilik Darjah Google?

2 Suka

Maklumat yang sangat teliti dan artikel yang sangat mudah dibaca. Pandangan saya mengenai pendidikan dalam talian adalah bahawa semua generasi 90-an dan sebelum mereka kurang berminat untuk membaca dalam talian, sama ada membaca novel dalam talian dan lain-lain atau mengikuti pendidikan dalam talian, tetapi ia masih bergantung pada pilihan orang ke orang. Masih generasi yang hebat dan sederhana perlu belajar menyesuaikan diri dengan perubahan ini.

1 Suka

Saya amat berbesar hati. Cara anda mendekati topik ini sungguh cemerlang. Ia merangkumi semua yang berkaitan dengan pendidikan dalam talian. Anda telah membuat kajian yang hebat sebelum mencapai topik ini. Saya menghargainya. Saya juga kagum dengan kemahiran menulis anda. Selain itu, saya telah mempelajari banyak perkara baru yang berkaitan dengan Pendidikan Dalam Talian melalui Artikel ini. Seperti, saya tidak tahu mengenai jenis Pendidikan Dalam Talian:grin: Walau bagaimanapun, saya ingin berkongsi pandangan saya mengenai Pendidikan Dalam Talian (ini berasal dari pengalaman saya sendiri), 1. Kualiti Pendidikan Dalam Talian bergantung kepada Institusi, Bagaimana institusi tertentu mendekati Pendidikan Dalam Talian. Adakah mereka menyediakan semua kemudahan yang diperlukan untuk pendidikan dalam talian atau mereka hanya membuang masa pelajar dan wang ibu bapa mereka? Saudara saya sendiri yang merupakan pelajar kelas 9 nampaknya bersetuju dengan konsep pendidikan dalam talian, tetapi jika saya membandingkan tahap pengetahuannya dengan pelajar kelas 9 (belajar dalam persekitaran fizikal), saya akan (dan saya cukup yakin mengenai ini) melihat perbezaan yang jelas. Pelajar nampaknya belajar lebih banyak dan mudah dalam Persekitaran Fizikal berbanding dengan Sistem Pendidikan Dalam Talian. 2. Di Pakistan, jika anda menemu ramah pelajar (secara khusus membicarakan Pelajar Bekerja) mereka akan menolak konsep pendidikan dalam talian. Sebabnya adalah ini, walaupun Institut mereka memberi mereka kemudahan, tetapi mereka berpendapat bahawa Persekitaran Fizikal kelas jauh lebih sesuai untuk mereka. 3. Ramai pelajar merasa mengecewakan bahawa walaupun pelajar yang kurang mendapat markah tinggi dan keputusan yang baik (yang saya pasti baik untuk mereka), walaupun mereka tidak memberi perhatian kepada kelas. Ini jelas menunjukkan kelemahan serius dalam Sistem Pendidikan Dalam Talian. 4. Salah satu perhatian utama adalah dalam Sistem Pendidikan Dalam Talian ialah kestabilan Internet. Dan dari pengalaman saya sendiri, saya dapat mengatakan bahawa ini mungkin satu-satunya masalah yang saya hadapi sepanjang semester terakhir saya (Terima kasih kepada Corona :unamused: ). Walaupun menjadi pelajar Sains Komputer saya nampaknya menikmati Pendidikan Dalam Talian. Mungkin, ini kerana merupakan semester terakhir ijazah saya dan saya hanya menumpukan perhatian pada FYP saya sehingga tidak ada yang baru untuk dipelajari pada semester terakhir. 5. Ini adalah masa keemasan bagi kebanyakan pelajar kerana sekarang semuanya hanya satu klik untuk mereka. Juga, para pelajar yang berjuang dalam Persekitaran Fizikal sangat menikmati persekitaran kajian ini kerana tidak ada alat yang boleh dipercayai untuk menilai seseorang pelajar dalam pendidikan dalam talian. 6. Terakhir, rutin pelajar tidak akan sama, seperti yang berlaku semasa persekitaran Jasmani pendidikan.

1 Suka

Dalam 20 tahun sebelumnya, Internet telah berkembang sepenuhnya dari kewujudan yang hampir tidak wujud menjadi pangkalan data maklumat yang paling utama yang pernah dibuat. Ini telah mengubah cara orang berhubung, berbelanja, bersosial, berniaga, dan memikirkan maklumat dan pembelajaran. Jauh lebih dari sekadar putaran baru pada pembelajaran yang luas, pendidikan dalam talian adalah bertukar wajah bilik darjah gaya lama dan menjadikan pendidikan lebih tersedia daripada sebelumnya.

Pendidikan dalam talian adalah satu bentuk pendidikan di mana pelajar menggunakan komputer di rumah mereka untuk menyelesaikan internet. Bagi sebilangan besar pelajar yang tidak tradisional, di antara mereka semua yang ingin bekerja sepenuh masa atau membesarkan keluarga, kelayakan dan kursus dalam talian telah menjadi popular dalam tempoh yang lalu. Pengaturcara pengijazahan dan kemajuan yang kerap dalam talian, ada di antaranya tingkah laku menggunakan pengetahuan digital, yang disediakan melalui gerbang pembelajaran dalam talian dari universiti tuan rumah.

Apa itu pendidikan dalam talian?

Latihan berasaskan komputer, latihan berasaskan Web, latihan berasaskan Internet, latihan dalam talian, e-pembelajaran (pembelajaran elektronik), m-pembelajaran (pembelajaran mudah alih), pendidikan rizab berbantukan komputer - semangat pendidikan dalam talian dengan banyak nama dan terdapat dalam pelbagai gaya, tetapi intinya:

Program Pendidikan Dalam Talian:

 • 100% Pendidikan Dalam Talian - ijazah dalam talian sepenuhnya diterima dari kediaman anda sendiri tanpa lawatan yang diperlukan ke kolej atau kampus universiti anda.
 • Pendidikan Hibrid - Pembelajaran hibrid membolehkan pelajar mengikuti gabungan kursus dalam talian dan dalam kampus.
 • Kursus Dalam Talian - Melalui kursus dalam talian mungkin merupakan sebahagian daripada program ijazah, mereka juga boleh ditempah sendiri untuk menguasai subjek yang yakin atau mempelajari kemahiran yang pasti.
 • MOOC - MOOC, atau kursus dalam talian terbuka yang besar, biasanya disampaikan dalam kuliah dari "bilik darjah" dalam talian dengan seramai 10, 000 orang.

Tidak mudah untuk belajar dalam talian! Syarikat dalam talian mesti memenuhi syarat keunggulan yang sama dengan institusi batu bata. Dengan kemajuan kemahiran belajar dalam talian, domain rasmi maya telah meningkatkan kaedah automatik untuk mencegah penipuan dan / atau penipuan.

Manfaat Pendidikan:

Ini tidak dapat dihindari untuk menyiratkan bahawa universiti hanyalah peluang untuk menambah kekayaan fizikal anda. Ketetapan mengajar di intinya selalu menjadikan kewujudan manusia yang lebih waspada dan berhati-hati yang dapat membawa perubahan positif di dunia. Dalam pengiraan untuk mengajar kita prinsip dan etika, tujuan utama pendidikan adalah menjadikan kita orang yang menarik. Kolej membolehkan kita menerima penerimaan dengan sarjana penting, penceramah terkenal, dan rakan sebaya yang berbakat. Oleh itu, tekad pendidikan adalah untuk menyetujui anda untuk bereksperimen dalam seni eksotik seperti seni abad pertengahan dan karya-karya yang tidak dapat dikenali di hati anda. Tidak akan pernah anda memperoleh kenikmatan berpengetahuan mengikuti bidang hanya untuk kegembiraan mengetahui sesuatu yang baru. Mereka yang menggunakan kuliah untuk memperbesar perspektif mereka yang berpengetahuan dan menjadi penulis dan penutur yang lebih yakin diri benar-benar menghargai tujuan pendidikan. Tidak ada yang dapat memberikan harga pada pengajaran ini kerana kelebihannya tidak bersifat fizikal tetapi rasa kepuasan diri sangat berharga.

Anda Tidak Terikat dengan Geografi:

Kemajuan besar dalam pengetahuan telah menjadikan pendidikan perguruan lebih tersedia daripada sebelumnya. Dengan kemasukan komputer dan Internet, seluruh dunia pembelajaran dapat membeli anda selagi kemasukan Internet anda, tidak ada zat di mana anda tinggal.

Itu hampir tidak menjadi hiasan ketika anda merenung bahawa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, sekolah-sekolah yang sangat dihormati, seperti Harvard, MIT, dan Stanford, telah memberikan kursus pengajian tanpa kredit sepenuhnya dalam talian untuk sesuatu yang selesai secara percuma yang disebut MOOC biasanya mempunyai rakan yang sama dan bahan kajian yang sama yang anda dapat sekiranya anda menghadiri universiti secara peribadi.

Mungkin tidak dapat dielakkan bahawa sekolah akan mula ingin mengewangkan semua fizikal mereka jika dalam talian. Pada tahun 2013, Georgia Tech mengembangkan sekolah pertama yang membuat program ijazah berasaskan MOOC. University of Illinois mengikuti pakaian dua tahun lewat. Kini, lebih daripada 30 sekolah batu bata dan mortar mencadangkan ijazah berasaskan MOOC, organisasi lengkap dengan syarikat berteknologi seperti Coursera, edx, dan Udacity.

Tetapi MOOC hanyalah kecerunan gunung es pembelajaran dalam talian. Institusi aritmetik dan gaya lama juga merupakan pilihan pembelajaran dalam talian yang lebih intim, dengan kelas yang kurang banyak dan jika anda tidak dapat mencari tawaran yang anda mahukan di universiti tempatan, anda mungkin boleh mendapatkannya di sekolah tambahan.

Oleh itu, sama ada anda memerhatikan untuk memperoleh ijazah anda untuk mencapai 9 hingga 5, atau anda ingin mengkaji bintang dengan bintang paling terkenal di dunia, anda boleh menemui apa yang anda cari dalam talian.

Pendidikan dalam talian mungkin lebih menarik daripada pembelajaran di bilik darjah:

Objek baru di Forbes memberikan pemahaman mengenai keadaan pembelajaran dalam talian. Penyiasat telah mula mengetahui bagaimana pembelajaran dalam talian yang disusun dengan baik disamakan dengan pendidikan bilik darjah. Setakat ini, hasilnya berbakat.

Pendidikan dari California State University di San Bernadino menghasilkan dua kumpulan pelajar yang berubah - satu kumpulan yang belajar dalam talian dan yang lain mengikuti kelas-yang mempunyai pendidikan yang sama dari pensyarah yang sama dengan prestasi yang baik. Walau bagaimanapun, kajian mendedahkan bahawa pelajar dalam talian tidak terlalu bimbang untuk menyumbang dan bahawa terdapat komunikasi yang berkualiti tinggi antara pelajar dan profesor.

Juga, artikel Forbes mencatat kelas dalam talian lebih cenderung hadir secara fizikal dalam format multimedia yang menarik perhatian dan mungkin lebih sesuai dengan pelajar masa kini.

Hasilnya: Para pendidik telah lama mengetahui bahawa orang yang berubah mengambil maklumat dalam kaedah yang berbeza, tetapi kaedah instruktif telah berusaha untuk menyesuaikan diri. Sekiranya anda seorang yang matanya kosong semasa kuliah di kelas, anda mungkin mendapati bahawa anda membalas kaedah pembelajaran dalam talian dengan lebih baik.

Maklum balas lebih pantas dan lebih kerap:

Percaya atau tidak, pelajar dalam talian mungkin mempunyai hubungan tambahan dengan pendidikan mereka daripada pelajar kelas.

Pelajar dalam talian sering diminta untuk membuat penilaian yang lebih kerap agar profesor dapat memantau kecekapan mereka. Oleh kerana itu, jurang pembelajaran dapat dikenal pasti dan dituturkan dengan lebih cepat, berbanding membiarkan pelajar yang tertekan melewati hentakan sehingga waktu peperiksaan.

Ingat, ini bukan hanya mengenai IPK. Apabila anda mengeluarkan ribuan dolar untuk pengesahan, anda tidak mahu menyembunyikannya di sudut belakang kelas. Anda ingin melindungi anda memahami kursus fizikal sehingga anda dapat menerapkannya kemudian.

Kolej dalam talian boleh menjadi kaedah yang murah untuk memperoleh gelar sarjana atau sarjana anda:

Apakah perbezaan utama antara sekolah dalam talian dan gaya lama? Kampus. Sekiranya anda mengikuti kuliah yang sama rata, anda mungkin akan menghabiskan beberapa ribu dolar setahun untuk bilik dan menaiki kapal terbang, serta pengangkutan.

Kolej dalam talian mengambil semua perbelanjaan tersebut dari persamaan, berjaya menghasilkan pengurangan lima angka selama pengajian anda.

Anda mungkin mengalami hutang pinjaman pelajar yang jauh lebih sedikit:

Selain tidak merancang untuk membayar bilik dan perjalanan dan perjalanan, kajian dalam talian dapat mengurangkan kos anda dengan cara yang sangat penting.

Program dalam talian maksimum disusun berdasarkan idea bahawa pelajar bekerja dan mungkin bekerja sepenuh masa. Kehidupan dapat terus bekerja semasa pergi ke sumber-sumber sekolah yang mungkin anda terpaksa menanggung lebih sedikit hutang pinjaman pelajar.

Pinjaman pelajar yang kurang bermakna anda akan membayar faedah pinjaman pelajar yang kurang. Apabila anda memikirkan bahawa kebanyakan orang mengambil masa hampir 20 tahun untuk melunaskan hutang pinjaman pelajar mereka, mengurangkan jumlah hutang anda adalah salah satu rancangan terpenting yang boleh anda gunakan. Anda boleh menyesuaikan diri dengannya. Diri masa depan anda akan berterima kasih.

Anda mempunyai lebih banyak kawalan terhadap jadual anda:

Ketidakhadiran dan perjuangan persiapan dihapus dari pengiraan pembelajaran dalam talian. Walaupun beberapa program mungkin memerlukan sumbangan dalam kuliah dalam talian pada waktu yakin, kuliah yang sama biasanya diarkibkan untuk orientasi kemudian.

Oleh kerana pembelajaran dalam talian lebih selesa daripada pembelajaran berasaskan kelas, pelajar dapat menyelesaikan bahan dengan kadar mereka sendiri. Orang yang memerlukan lebih banyak masa untuk memahami sesuatu pemikiran dapat menerimanya. Orang yang memerlukan lebih banyak masa untuk mengetahui konsep boleh menerimanya. Orang yang ingin bekerja lebih awal mungkin melakukannya.

Kelengkapan jadual waktu juga merupakan kelebihan besar bagi orang yang bekerja sepenuh masa atau yang mempunyai pertanggungjawaban menjaga anak yang akan menunda kehadiran kampus biasa. Cukup fikirkan tentang ibu tunggal yang pengasuh anak kecilnya tidak akan beruntung dengan pembelajaran gaya lama. Dengan pembelajaran dalam talian, dia masih boleh mengikuti kelas dengan jaminan yang dijaga oleh anaknya.

Bilik darjah dalam talian adalah latihan yang baik untuk tenaga kerja yang berubah:

Menerima kelonggaran dengan pengetahuan adalah bantuan sampingan yang luar biasa untuk pendidikan dalam talian.

Seiring kemajuan teknologi, personel diagihkan secara progresif. Sama ada anda bekerja dengan seseorang secara melintang nasional atau dunia, mahir dalam teknologi untuk persidangan video, pemesejan, mengumpulkan maklumat, dan berkolaborasi adalah satu set kemampuan yang mungkin anda perlukan.

Pembelajaran dalam talian mendapat reputasi yang baik:

Penyelidik telah melihat nilai pembelajaran dalam talian untuk beberapa waktu. Kajian 2012 dari Babson / College Board menunjukkan bahawa 77% dari akademik terpilih percaya bahawa bantuan pendidikan dalam talian sama baiknya, jika tidak lebih baik daripada sumbangan pendidikan berdasarkan kelas.

Majikan juga menerima bahawa mesej berpandangan jauh mengenai nilai dalam darjah dalam talian, asalkan mereka dikenali dengan tepat.