Pendidikan dalam talian vs tradisional adalah kaedah atau cara belajar atau mendapatkan pendidikan secara bersemuka di bilik darjah tradisional atau dalam talian melalui internet dengan tinggal di rumah. Pendidikan dalam talian vs tradisional kedua-duanya mengandungi kandungan yang sama tetapi kaedah operasi yang berbeza.

Apa itu pendidikan dalam talian?

Pendidikan Dalam Talian adalah pendidikan berasaskan Internet yang dikenali sebagai e-learning. Pembelajaran dalam talian, bagaimanapun, hanya satu bentuk pembelajaran jarak jauh yang melibatkan komputer dan internet bukan interaksi fizikal.

Apa itu pendidikan tradisional?

Persekolahan tradisional melibatkan pengajaran antara guru dan pelajar bahawa setiap orang hadir secara fizikal di kelas yang sama dan interaksi secara bersemuka.

Apakah perbezaan antara pendidikan tradisional dan pendidikan moden?

Selama bertahun-tahun, gaya pendidikan telah banyak berubah. Bentuk pendidikan konvensional melibatkan penghafalan dan pengetahuan umum sementara pendekatan imersif adalah cara baru untuk melakukannya dan melibatkan kaedah inovatif dan interaktif.

Apakah tujuan pendidikan tradisional?

Pendidikan tradisional memberi tumpuan kepada prestasi pelajar dan biasanya memberikan tahap prestasi standard tertentu. Penting ciri pendidikan tradisional melaporkan kad, gred dan kenaikan pangkat dari satu gred ke depan.

Pendidikan dalam talian lebih baik daripada pendidikan tradisional?

Soalan ini masih berputar. Pendidikan dalam talian tidak dapat menekan kepentingan pendidikan tradisional dan pendidikan tradisional juga tidak boleh berlaku dalam pendidikan dalam talian. Kedua-duanya mempunyai domain dan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tidak ada yang sempurna .

Ringkasan Pendidikan dalam talian melibatkan internet dan komputer sementara pendidikan tradisional melibatkan bilik darjah dan interaksi fizikal konvensional. Pendidikan moden melibatkan kemahiran berfikir dan inovasi analitis.

KARAKTERISTIK PENDIDIKAN ONLINE

Terdapat beberapa ciri yang diperoleh oleh pelajar yang mendapat pendidikan melalui sistem dalam talian termasuk,

I. Pelajar dalam talian bermotivasi

Sebab-sebab ini mungkin sangat berbeza. Sebilangan pelajar dalam talian sememangnya ingin tahu dan didorong oleh rasa ingin tahu mereka sendiri. Yang lain mempunyai keinginan untuk memiliki tauliah lanjutan, atau didorong oleh aspirasi profesional mereka.

Semua pelajar dalam talian yang berjaya bermotivasi, tanpa mengira mengapa mereka ingin belajar. Mereka menyedari bahawa setiap kelas yang mereka ambil adalah langkah lain ke arah peribadi mereka. Atas sebab ini, mereka mengutamakan pembelajaran dan berusaha dengan tekun dalam mencerna bahan kursus, menyelesaikan tugas yang diperlukan dan memanfaatkan sepenuhnya dari kelas dalam talian.

II. Pelajar dalam talian adalah komunikator yang berkesan

Di dalam kelas dalam talian, guru yang menjalankan kelas dalam talian tidak pernah melihat keraguan di wajah mereka. Mereka tidak menyedari mengapa lebih banyak butiran diperlukan sehingga seorang pelajar berdiri dan meminta mereka untuk melakukannya. Hubungan antara guru dan pelajar berbeza dalam iklan baris dalam talian.

Pelajar dalam talian yang berjaya mengemukakan soalan apabila mereka tidak dapat difahami atau memerlukan penjelasan. Selanjutnya, mereka berusaha untuk berkomunikasi dengan jelas sehingga mereka dapat menyampaikan maksud mereka dengan berkesan. Mereka masih bekerja dengan sopan dan sopan dengan guru dan guru lain.

III. Pelajar dalam talian mempunyai kemahiran pengurusan masa

Fleksibiliti adalah salah satu tarikan utama pembelajaran dalam talian. Pelajar tidak boleh berada pada waktu tertentu di dalam kelas. Sebaliknya, mereka hanya log masuk ke waktu dan lokasi yang sesuai. Walaupun ini fleksibiliti adalah memikat dan akan membolehkan orang dewasa yang bekerja sepenuh masa dan pelajar bukan tradisional lain untuk menamatkan pengajian dan masih mengimbangi komitmen mereka yang lain, ketiadaan sebuah firma jadual adalah kelemahan maut pada orang yang tidak mampu mengendalikan masa mereka .

Pembelajaran memerlukan masa yang lama, dan pelajar dalam talian yang aktif meluangkan masa untuk mengakses pelajaran video, membaca dan menyelesaikan tugas yang diperlukan.

IV. Pelajar dalam talian mempunyai kemahiran teknikal asas

Walaupun para pelajar tidak boleh memprogramkan kejutan, teknofob mengganggu sekolah dalam talian. Pelajar dalam talian mungkin akan diminta untuk mencari di Internet, menggunakan program perisian yang berbeza, menggunakan e-mel, dan membangun dokumen dalam program pemprosesan kata.

Oleh kerana beberapa aktiviti memerlukan respons dari segi kata, perenggan atau artikel, menaip sering sangat membantu. Banyak universiti dan kolej menyediakan program panduan, tetapi biasanya merangkumi kerangka institusi tertentu, dan pelajar harus tahu bagaimana melaksanakan tugas teknologi asas.

V. Pelajar dalam talian gigih

Kesukaran berlaku, tetapi pelajar dalam talian yang aktif tidak teragak-agak. Sekiranya ia akademik, subjek yang sangat mencabar atau sukar untuk menggabungkan pekerjaan anda dengan tugas anda yang lain, mereka tetap ada. Anda mencari sokongan di mana sesuai, mengembangkan dan mematuhi program dengan ketekunan dan meneruskan ketika masa mencabar. Sekiranya mereka jatuh atau pecah, mereka mengumpulkan, mengambil dan mencuba lagi, sehingga mereka bersedia untuk berjaya.

Ringkasan Bersandar dalam talian mempunyai banyak kesan positif terhadap ramping seperti motivasi, rasa ingin tahu pengetahuan, ketekunan dalam kesukaran, pembelajaran kemahiran teknikal seperti komputer riba, operasi desktop dan kemahiran komunikasi yang berkesan dengan kemahiran pengurusan masa.

** KARAKTERISTIK PENDIDIKAN TRADISIONAL **

Oleh kerana zaman internet menjadi popular dengan pembelajaran dalam talian, pembelajaran formal di bilik darjah masih menjadi pesaing yang sukar. Walaupun membantu, pendidikan formal tidak dapat digantikan dengan pembelajaran dalam talian. Terdapat beberapa ciri pendidikan tradisional.

I. Pembelajaran aktif

Salah satu sebab utama pelajar mendapat keuntungan dari kehidupan konvensional di kampus adalah dengan melakukan koordinasi dengan guru dan tenaga pengajar. Pilihannya terhad untuk pembelajaran dalam talian. Di kampus, pelajar boleh bertemu dengan guru mereka secara bersemuka untuk meninjau kelas, pencapaian atau projek mereka.

II. Akses ke peralatan

Kursus dalam talian hanya akan memberi anda sejauh ini sekiranya pelajar mempunyai sekolah menengah perubatan, pertanian, biologi, muzik, atau teater. Walaupun ada kemungkinan untuk mengambil beberapa kelas yang diperlukan secara dalam talian dalam bidang utama seperti itu, tanpa kelas kampus konvensional, peralatan , kursus yang merangkumi makmal, pengalaman klinikal atau prestasi tidak dapat dicapai. Tetapan pendidikan kampus konvensional menawarkan akses ke kemudahan dan peralatan untuk pelajar ini.

III. Mengekalkan hubungan interpersonal

Sepanjang kerjaya kuliah mereka, pelajar berinteraksi dengan pelbagai individu. Salah satu kelebihan mendaftar di kampus adalah membina hubungan konkrit yang diharapkan dapat bertahan selama bertahun-tahun. Pengalaman kuliah adalah mengenai terlibat dalam pelbagai tugas individu dan komuniti yang anda gunakan untuk berinteraksi dengan rakan sekerja anda.

Mana-mana cara anda menjalin hubungan interpersonal adalah dengan membentuk pakatan yang berbeza di universiti, mesyuarat untuk mempersiapkan peperiksaan dan dengan menukar nota belajar. Walaupun sangat mudah untuk mengekalkan perkongsian ini di kampus, ini pasti menjadi cabaran dalam talian.

IV. Akses ke perpustakaan dan bahan penyelidikan

Pelajar akan membaca, bekerja dan membuat kajian untuk artikel dan projek di perpustakaan kampus universiti. Pelajar itu tidak dapat mencapai potensi penuhnya dalam bidang tertentu tanpa akses mudah ke kertas penyelidikan yang disimpan di Universiti dan semua yang ditawarkan Perpustakaan.

V. Kegiatan luar kurikulum

Anda tidak akan belajar di tempat lain melalui latihan sekolah. Lawatan lapangan, aktiviti sekolah dan kelab yang boleh anda ikuti hanyalah beberapa. Anda akan mengambil pelajaran hidup dari setiap peristiwa ini yang akan membantu anda di masa depan.

Ringkasan Pendidikan tradisional mempunyai banyak hasil positif bagi pelajar kerana mereka dapat mengakses perpustakaan dan makmal, mengambil bahagian dalam aktiviti ekstra kurikular, hubungan interpersonal utama dan akses ke peralatan dan alat serta mereka pelajar aktif.

SIMULARI ANTARA PENDIDIKAN ONLINE DAN TRADISIONAL

Melayari internet adalah cara yang sempurna untuk melengkapkan pengajaran kelas di kolej atau universiti di rumah. Walaupun anda tidak berada di kampus fizikal, sebenarnya, terdapat banyak persamaan di antara kelas dan kelas dalam talian. Oleh itu, persamaan ini diambil kira semasa memutuskan sama ada untuk menyelesaikan kelas dalam talian atau dalam persekitaran konvensional.

I. Tugasan

Anda diberi kerja rumah untuk dilakukan tanpa mengira sama ada anda ingin mengikuti kelas dalam talian atau dalam persekitaran fizikal yang biasa. Bagi kelas konvensional, anda menjangkakan kursus yang anda daftarkan untuk melaksanakan serangkaian bacaan dan penulisan. Aktiviti tambahan seperti menonton dokumentari atau filem berkaitan yang ditambahkan ke kalendar kursus oleh mentor.

II. Buku teks dan bahan dalam talian

Keperluan untuk anda menggunakan buku teks untuk merancang (dan menyelesaikan) tugasan kuliah dan penulisan anda adalah korelasi kedua antara kerja kursus dalam talian dan konvensional. Walaupun kursus dapat disiapkan dalam talian, buku teks juga merupakan pusat penyelidikan. Walau bagaimanapun, kursus sedemikian akan membolehkan anda membeli kandungan dalam format buku elektronik.

Anda harus memahami dan mengekalkan kandungan, sama ada anda membeli bahan tersebut sebagai e-book atau buku hardcover.

III. Ujian

Pemeriksaan digunakan untuk menilai maklumat yang anda tahu dan simpan. Peperiksaan, seperti pertengahan semester, biasanya dilakukan secara berkala sepanjang semester akademik. Dan sekiranya anda dapat bertanding dalam kursus dalam talian, anda boleh mengikuti kelas.

Anda perlu pergi dalam talian atau mengunjungi kampus institusi untuk menyelesaikan ujian. Peperiksaan boleh berlangsung dalam talian. Penyertaan secara peribadi bermanfaat untuk mengekalkan persekitaran peperiksaan yang terkawal.

IV. Pengurusan masa

Para pelajar perlu melayan masa mereka dengan teliti dalam kursus dalam talian dan konvensional. Pelajar mengatur masa mereka di luar kelas dalam kelas konvensional untuk membolehkan penyelidikan, tugasan dan kerja rumah. Northcentral University, sebuah kolej dalam talian, mengatakan bahawa kelas kursus dalam talian, bagaimanapun, membolehkan pelajar membeli dan mempelajari kandungan kursus pada waktu mereka sendiri sekiranya tidak ada perjumpaan kuliah setiap hari.

Kebebasan inilah yang menjadikan kursus dalam talian menarik bagi pelajar tidak tradisional yang boleh bekerja dalam pekerjaan tambahan atau mempunyai komitmen keluarga yang menjadikannya mustahil untuk kelas harian. Menurut Journal of Assynchronous Learning Networks.

V. Penyertaan

Penyertaan pelajar juga diukur dalam kelas dalam talian dan kelas. Pelajar secara terbuka terlibat dalam perbahasan di bilik darjah konvensional atau berpose dan menjawab soalan.

Menurut Panduan Penciptaan dan Reka Bentuk Instruksional Pelajar Dalam Talian University of Connecticut, bagaimanapun, individu tertentu mungkin pemalu atau tidak dapat menyumbang kepada dinamika kelas yang lemah di mana orang yang sama lebih cenderung.

Penyertaan dalam kelas dalam talian adalah wajib, biasanya melalui perbincangan bertulis di ruang sembang atau di forum. Oleh itu, pelajar mempunyai kemampuan untuk mendengar skop yang lebih besar, termasuk individu yang akan bersaing untuk terlibat dalam suasana konvensional.

Ringkasan Pendidikan dalam talian dan tradisional mempunyai perbezaan yang besar tetapi terdapat beberapa persamaan di antara mereka seperti peperiksaan, kuiz, pengurusan masa, tugasan dan bahan buku dan dokumentari dll.

PERBEZAAN ANTARA PENDIDIKAN ONLINE DAN TRADISIONAL

Semasa memutuskan antara sekolah dalam talian dan formal, pertimbangan seperti pilihan pembelajaran, persekitaran dan teknologi perlu ditimbang. Semasa pelajar merenungkan keputusan antara sekolah dalam talian dan konvensional, hanya perbezaan yang paling jelas antara mesin dan bilik darjah yang harus dipertimbangkan.

Banyak perbezaan seperti itu mungkin memberi kesan besar terhadap kejayaan seseorang murid. Terdapat perbezaan berikut, termasuk

I. Gaya pembelajaran

Pembelajaran dalam talian biasanya memilih kaedah pembelajaran yang bebas. Pelajar dalam talian harus memacu diri untuk memenuhi tujuan pembelajaran mereka sambil melakukan aktiviti lain. Kelas tertentu selalunya lebih disukai daripada yang lain untuk bentuk pembelajaran tertentu.

Sebagai contoh, pelajar visual mungkin menjadi kegemaran jika mereka memberi tumpuan terutamanya pada maklumat visual. Yang lain menawarkan kandungan melalui kuliah audio yang dirakam untuk menyokong pelajar pendengaran.

Yang lain menawarkan kandungan melalui kuliah audio yang dirakam untuk menyokong pelajar pendengaran. Walaupun salah faham mengenai pengasingan kursus dalam talian, kebanyakan program dalam talian merangkumi persekitaran pembelajaran aktif yang melibatkan acara, hubungan rakan sebaya dan penglibatan dengan pelajar dan tenaga pengajar. Ini akan mendorong orang yang belajar lebih banyak ketika mereka bekerjasama dengan orang lain.

Dalam beberapa pilihan hubungan kursus dalam talian: i. E-mel

ii. Papan Mesej

iii. Permesejan Ringkas

iv. Persidangan di kamera

v. Bilik untuk perbualan

Kuliah tradisional, bagaimanapun, juga mendekati pelajar dalam model interaktif secara lebih langsung, khususnya pelajar auditori dan kinestetik. Pengalaman pembelajaran tradisional sering memberi peluang untuk berhubung dengan individu di dalam dan di luar kelas. Lebih-lebih lagi, dorongan sosial dan akademik dari rakan sebaya di kampus dapat diberikan di sekolah batu bata.

II. Tetapan bilik darjah

Pelbagai pelajar berkumpul untuk belajar pada bila-bila masa dan lokasi dalam kursus konvensional. Pelajar boleh mengambil bahagian dalam sesi pengajian kuliah, memisahkan kumpulan pelajar dengan rakan sebaya atau berkomunikasi pada waktu kelas atau pejabat dengan guru. Di universiti tradisional, gaya pengajaran paling sering dipengaruhi oleh pengajar, kerana guru profesional memberi ceramah mengenai kemahirannya.

Pada hakikatnya, beberapa kursus dalam talian mengikuti konsep yang sama mengenai sesi ceramah dalam talian dan sesi soal jawab, yang digunakan sebagai waktu guru. Walau bagaimanapun, kelas dalam talian yang lain mendorong pelajar untuk memilih masa dan tempat yang paling sesuai untuk belajar. Gaya pengajaran dipacu pengguna dalam program dalam talian. Berdasarkan kursus, pelajar dapat memantau kelajuan pembelajaran dan kehadiran mereka pada jumlah yang berbeza.

III. Kebimbangan teknologi

Pelajar memerlukan literasi komputer yang sederhana untuk menunjukkan prestasi yang baik dalam kelas dalam talian. Begitu juga, guru perlu mempertimbangkan bagaimana alat ini harus dimasukkan ke dalam pelajaran dan guru perlu dapat mengajar bagaimana pelajar dapat menggunakan perkhidmatan ini.

Sebagai perbandingan dengan pendekatan rangkaian yang telah disebutkan sebelumnya, laman web, webinar dan program perisian, siaran web, mesin carian dan media sosial adalah beberapa media yang dapat digunakan dalam kursus dalam talian.

Walaupun kelas di dalam kelas boleh menjadi konvensional, pelajar dan pengajar memerlukan tahap teknologi tertentu untuk memanfaatkan pengeluaran dokumen, melakukan analisis berkaitan Internet, dan menggunakan alat teknikal lain. Bilik darjah tradisional juga tidak dapat menghalang pelajar dan tenaga pengajar untuk belajar bagaimana menggunakan alat ini dan mengintegrasikannya ke dalam program pengajaran mereka.

IV. Tuisyen

Walaupun beberapa kolej mengenakan pelajar dalam talian dengan harga yang sama dengan pelajar di kampus, banyak yang mempunyai kursus dan yuran yang berbeza. Sekolah juga mengatur pengajian mereka setiap kredit atau mengenakan kadar tetap yang merangkumi semua perbelanjaan semester yang diperlukan. Mana-mana sekolah menurunkan yuran yang tidak dikenakan untuk pelajar dalam talian (seperti yuran makmal) atau memasukkan yuran yang membantu mereka mengekalkan kerangka teknikal program dalam talian.

V. Mondar-mandir

Pelajar harus mengikuti kelas pada semester, tarikh, dan waktu mereka di persekitaran khas kampus. Walaupun kekurangan tempat fizikal, fleksibiliti latihan dalam talian juga bertambah baik. Dalam dua bentuk, itu nyata. Kedua, terdapat pelbagai sekolah di mana pelajar menggunakan perkhidmatan dari universiti untuk mempelajari kandungan berdasarkan layan diri, yang membolehkan mereka bebas bekerja dan menjalani kehidupan mereka yang sibuk.

Sekolah-sekolah lain mempunyai persediaan yang lebih konvensional yang 'mendorong' kelas dalam talian pada kalendar, tetapi ini memberikannya pada waktu dan waktu permulaan yang berbeza-beza. Sebagai contoh, pelajar mungkin memilih kursus 12 minggu atau kursus dipercepat 5.5 minggu.

Peluang serba boleh ini biasanya membolehkan pelajar dalam talian menyelesaikan ijazah lebih cepat daripada rakan sebaya di kampus; pelajar dalam talian sepenuh masa dengan program laju, sementara pelajar konvensional mengambil masa 5 tahun secara purata, dapat menyelesaikan ijazah mereka dalam sekitar 2.5 tahun.

Ringkasan Walaupun terdapat banyak persamaan, terdapat perbezaan besar antara pendidikan dalam talian dan tradisional seperti kecepatan, tuisyen, keprihatinan teknologi, pengaturan kelas dan gaya pembelajaran.

KELEBIHAN DAN KELEBIHAN PENDIDIKAN ONLINE

Walaupun satu-satunya cara untuk memperoleh maklumat dan lulus diketahui oleh banyak orang oleh universiti konvensional, pembelajaran dalam talian adalah pilihan yang baik. Pelajar mempunyai kemampuan untuk belajar secara percuma mengikut masa mereka sendiri. Ini adalah kaedah yang sempurna untuk belajar pelbagai bidang dan meningkatkan tahap motivasi diri.

I. Mengurangkan kos

Ekonomi adalah faedah paling jelas dari pembelajaran dalam talian. Kursus e-pembelajaran selama satu jam sama dengan setengah hari latihan klasik [1]. Kecekapan dalam e-pembelajaran ditingkatkan. Kos latihan AS adalah 83 bilion dolar pada tahun 2019! $ 29.6 bilion dibelanjakan [2] dari jumlah itu untuk pengangkutan, persiapan, latihan rumah dan bekalan. Pembelajaran dalam talian mengurangkan semua perbelanjaan ini, termasuk perbelanjaan untuk merekrut guru, tempahan kemudahan, percetakan dan bahan perjalanan.

II. Tingkatkan kemudahan dan fleksibiliti

Pekerja juga gagal menyeimbangkan jadual kesibukan dan kesibukan mereka dengan meneruskan persekolahan. 93 pekerja dalam kajian terhadap 204 pekerja menyatakan bahawa tekanan masa menyebabkan mereka tidak atau tidak merancang untuk mengikuti kursus dalam satu percubaan.

Sebanyak 56 orang lagi menyebabkan cuti kerja. Hanya 1 peratus daripada jumlah tenaga kerja sepenuh masa yang dihabiskan untuk belajar. Hanya 24 minit seminggu! Pembelajaran internet memberi kebebasan kepada pekerja untuk melatih mengikut jadual peribadi mereka. Ia juga memerlukan lebih sedikit masa untuk memahami dari satu manusia ke manusia yang lain.

III. Peningkatan pengetahuan pekerja

Pembelajaran dalam talian mendorong pengguna untuk belajar dengan gaya dan kelajuan mereka sendiri, sehingga lebih banyak kandungan diproses. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak masa untuk subjek tertentu, anda boleh melakukannya dengan perlahan dan seberapa banyak yang anda perlukan. Ciri pembelajaran dalam talian ini, seperti yang anda jangkakan, memberi manfaat kepada pemerolehan kemahiran. WR Hambrecht + Co mendapati bahawa pembelajaran dalam talian telah meningkatkan kadar pengekalan kandungan pembelajaran sebanyak 25-60%.

IV. Hasil meningkat

Persatuan Latihan dan Pembangunan AS (2011) meninjau 2.500 perniagaan dan mendapati bahawa perniagaan yang menjalankan program latihan yang luas menghasilkan 218% pendapatan lebih tinggi bagi setiap pekerja dan margin keuntungan 24% lebih tinggi. Lebih banyak bukti menunjukkan bahawa e-pelajar benar-benar melakukan apa yang mereka pelajari. Dari 204 yang disurvei, 87% melaporkan telah menggunakan kemahiran dan pengetahuan mereka yang baru dipelajari! Sekiranya keuntungan ditingkatkan, prosedur diperkukuhkan atau pelanggan lebih bahagia, ini bermaksud faedah nyata.

V. Kemudahan kemas kini kandungan

Fakta dan kesedaran beralih dengan cepat di dunia sekarang! Satu-satunya cara untuk terus mengikuti penambahbaikan dalam bahan bercetak adalah dengan meniru kandungannya, yang akan sangat mahal, jika anda melakukannya, (belum lagi pohon-pohon buruk). Mengemas kini kursus dalam talian bukan sahaja menjadikan penambahbaikan ini mudah tetapi juga membantu anda mengikuti mereka tanpa melanggar bank. Yang paling penting, setiap perubahan yang anda buat pada bahan web anda akan disediakan serta-merta kepada semua pelajar anda.

Ringkasan Terdapat banyak kelebihan sistem pendidikan dalam talian kerana ia dapat mengurangkan kos dan meningkatkan pendapatan, meningkatkan keyakinan dan fleksibiliti serta meningkatkan pengetahuan mengenai pekerjaan.

KELEBIHAN PENDIDIKAN ONLINE

Terdapat beberapa kelemahan sistem pendidikan dalam talian, termasuk

I. Disiplin diri yang diperlukan

41% daripada 204 sampel menunjukkan bahawa halangan untuk terlibat dalam pembelajaran dalam talian adalah motivasi diri. Sebab apa? Walaupun kita semua harus menerima bahawa disiplin diri dan kawalan masa masih dipertaruhkan di mana pembelajaran dilibatkan, pembelajaran dalam talian bermaksud bahawa guru mempunyai instruksi yang lebih sedikit daripada pembelajaran konvensional. Pembelajaran dalam talian biasanya sering menghilangkan jangka masa dan jangka masa perjumpaan. Untuk mendapatkan pendidikan berterusan, kakitangan perlu diletakkan di tempat duduk pemandu.

II. Interaksi sosial yang merosot

Ini mungkin terlintas di fikiran anda ketika memikirkan sekolah tradisional, dialog yang rancak dan pelajar mengangkat tangan untuk mengangkat persoalan guru. Sudah tentu detik-detik ini tidak muncul dalam pembelajaran dalam talian secara semula jadi. Bagi orang-orang tertentu, pengalaman bersemuka ini penting untuk memberi kehidupan kepada bahan tersebut.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penglibatan sosial dalam pembelajaran dalam talian dapat dicapai melalui persaingan, sesi soal jawab yang dirancang dengan instruktur, dan jalan perbualan.

III. Tidak sesuai untuk setiap topik

Apa yang anda ingin baca dalam talian: bagaimana cara menerbangkan pesawat atau arahan kerajaan mengenai pelupusan bahan kimia? Pilihan kami adalah yang terakhir dan kami juga dapat membayangkan pilihan anda. Adalah adil untuk mengatakan bahawa anda tidak mahu menjadi penumpang syarikat penerbangan yang pernah menerbangkan pesawat dalam simulator penerbangan. Subjek yang kompleks, prosedur organisasi dan aktiviti fizikal lebih baik dilakukan sendiri.

IV. Kekurangan amalan

Berasaskan teori pembelajaran dalam talian juga tidak lengkap dan amalan berasaskan pembelajaran. Bukti, idea dan logik berlaku untuk pemahaman saintifik, sementara pengetahuan fungsional didasarkan pada usaha dan aktiviti langsung. Untuk belajar mengenai falsafah bola sepak, termasuk sejarah dan peraturan permainannya, pembelajaran dalam talian akan menjadi alat yang berguna, misalnya.

Walau bagaimanapun, maklumat fungsional seperti cara bermain permainan tidak dapat dipindahkan. Ini hanya dapat dicapai dengan menuju ke tanah. Perlu juga diingat bahawa e-pembelajaran bukanlah pengganti pengetahuan yang diberikan oleh latihan langsung.

V. Pergantungan pada teknologi

Pertumbuhan e-pembelajaran telah digerakkan oleh generasi muda yang bergabung dengan tenaga kerja dan teknologi yang diterima secara meluas. Tetapi tidak semua telah memasukkan teknologi ke dalam kehidupan seharian mereka. Tinjauan 2016 menunjukkan bahawa 26% orang dewasa adalah analphabet mesin. Oleh itu, adalah perlu untuk menentukan sama ada pekerja anda mempunyai maklumat dan adakah mereka mempunyai konfigurasi yang betul untuk belajar dalam talian.

Adakah pekerja mempunyai akses pantas ke internet dan peranti elektronik? Sekiranya video atau audio ada dalam pelajaran, adakah mereka mempunyai pembesar suara terlatih? Motivasi akan merosot sekiranya pembelajaran dalam talian menjadi beban.

Ringkasan Terdapat beberapa kelemahan pendidikan dalam talian kerana kurangnya latihan dan interaksi tatap muka, kekurangan peralatan untuk beberapa topik, mengurangkan interaksi sosial dan memerlukan disiplin diri.

KELEBIHAN PENDIDIKAN TRADISIONAL

Terdapat beberapa kelebihan pendidikan tradisional, termasuk pendidikan

I. Perasaan bersosial

Pelajar merasa kurang keseorangan dengan bersekolah formal. Anda mungkin merasa seperti anda tidak menghadapi masalah akademik sendiri dan anda mungkin akan semakin yakin.

II. Pengurusan kumpulan

Secara umum, kurikulum konvensional menyediakan penglibatan pelajar dan usaha komuniti. Mereka kemudian akan saling memanfaatkan dan berkongsi pemikiran dan kecurigaan. Interaksi sosial ini akan membawa kepada penciptaan idea inovatif dan mempromosikan inovasi.

III. Beri rancangan yang stabil

Pelajar yang kurang kawalan menghormati jadual penyelidikan yang stabil dan mudah dilaksanakan. Pelajar harus mengikuti pelajaran dan belajar sekiranya boleh melalui pengajaran konvensional.

Ringkasan Pendidikan tradisional mempunyai banyak kelebihan sebagai kemahiran pengurusan kumpulan, memberikan rancangan yang stabil dan memberikan perasaan sosial untuk mengembangkan interaksi langsung.

KELEBIHAN PENDIDIKAN TRADISIONAL

Terdapat beberapa kelemahan pendidikan tradisional, termasuk

I. Jadualkan kekakuan

Terdapat sedikit fleksibiliti dalam merancang kalendar peribadi untuk mencampurkan penyelidikan dan kerja atau kehidupan peribadi.

II. Kos lebih tinggi

Komuter melibatkan pelaburan ekonomi, seperti yang dinyatakan sebelumnya. Dan ketika kelas lebih jauh, waktu masih boleh dipertimbangkan. Anda mesti menentukan sama ada perjalanan penting atau tidak.

III. Kehilangan keperibadian

Sukar bagi seorang guru untuk menyediakan program yang diperibadikan yang disesuaikan dengan keperluan setiap individu.

IV. Ketersediaan Bahan 24/7

Kurikulum tradisional dalam persekitaran pendidikan lebih minimum. Foto, video atau forum sering tidak dapat diakses sepanjang masa. Ini dapat meminimumkan analisis dan menghalang kurikulum yang berjaya .

Ringkasan Bersama dengan faedah, terdapat banyak kelemahan tradisional seperti kekurangan teknologi, kos perjalanan dan berpakaian yang lebih tinggi, kehilangan keperibadian dan keperluan individu.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Terdapat beberapa soalan yang sering diajukan, termasuk

I. Berapa banyak masa yang perlu saya habiskan di kelas setiap minggu?

Anda akan menghabiskan berjam-jam di dalam kelas. Tidak ada dua profesor yang sama formatnya. Tempah kursus satu kelas selama 6-12 jam seminggu. Jumlah pinjaman per kelas boleh berbeza-beza setiap kelas.

II. Adakah ujian Terdapat dalam talian?

Ya. Dalam kursus dalam talian mereka, beberapa profesor memberikan penilaian. Pelajar harus menandatangani klausa etika yang menyatakan bahawa mereka tidak akan menyalin atau berkongsi ujian, kerana adalah individu yang mendaftar untuk mengikuti kursus yang melakukan ujian.

III. Adakah kelas dalam talian diletakkan sendiri?

Setiap kursus dalam talian Universiti mempunyai tarikh dan tarikh permulaan dan akhir tertentu untuk temu janji. Program-program tersebut tidak bersifat autonomi atau mandiri.

IV. Bilakah saya boleh mula mengikuti kelas dalam talian?

Tiga semester 12 minggu (musim gugur, musim bunga, dan musim panas) tersedia sepanjang tahun akademik. Sebarang istilah dibenarkan untuk pelajar baru.

V. Berapakah bilangan pelajar dalam kelas dalam talian?

Kelas dalam talian mempunyai had pendaftaran 25-50, untuk menjamin pengagihan kursus yang berjaya tetapi boleh mengubah universiti ke universiti.

KESIMPULAN

Pendidikan dalam talian berbanding pendidikan tradisional tidak boleh dibandingkan dan tidak diletakkan dengan sempurna. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Di era moden ini, kursus teknologi dan dalam talian menjadi tren tetapi tanpa latihan dan peralatan makmal tidak ada yang dapat memperoleh kepakaran dalam bidang tertentu. Kedua-dua sistem pendidikan ini dapat berjalan berdampingan kerana keduanya adalah tuntutan masa.

1 Suka

Cik Shiza telah menggambarkan Pendidikan Dalam Talian vs Pendidikan Tradisional yang sangat mengagumkan sehingga tidak ada lagi yang tersisa untuk ditambahkan pada topik ini tetapi saya tetap ingin menerangkannya dengan cara yang lebih sederhana.

Pendidikan Tradisional:

Perkara pertama yang diajarkan oleh pendidikan tradisional kepada pelajar adalah bersikap tepat waktu, apabila seorang pelajar harus bangun awal dan bergegas menaiki bas sekolah untuk sampai ke sekolah tepat pada waktunya bahawa rutin itu menjadikan seorang pelajar menepati masa sepanjang hayatnya, yang membantunya bekerja dengan lebih cekap dengan cara yang baik dan pelajar mengambil bahagian dalam program sukan dan mereka juga boleh pergi ke perpustakaan dan menikmati pembacaan buku dalam suasana yang damai, mereka dapat saling berinteraksi dan saling membantu dalam tugas yang berbeza yang dapat mereka nikmati bersama syarikat , kerana semua orang tahu kawan terbaik yang boleh kita buat kebanyakannya dari kehidupan sekolah atau anda boleh mengatakan sistem pendidikan tradisional.

Perkara yang saya jelaskan mengenai sistem pendidikan tradisional di atas menunjukkan kerja keras dan kesibukan pelajar yang menjadikan mereka lebih kuat kerana mereka berinteraksi secara fizikal dalam setiap peristiwa yang berkaitan dengan pendidikan tradisional yang membantu seseorang individu untuk terus kuat dan bermotivasi pada masa depan atau kehidupan praktikalnya kerana orang itu telah melakukan kerja keras dan kemungkinan besar melihat keberanian mereka untuk menjadi lebih baik dan bekerja lebih keras sehingga tidak ada kesukaran dalam jangka hayat mereka yang akan menurunkan mereka sehingga mereka akan selalu bangkit dan bersinar.

Pendidikan Dalam Talian:

Pendidikan dalam talian dilengkapi dengan banyak faedah seperti kita dapat mencari kursus secara percuma atau dengan harga yang lebih murah berbanding dengan sistem tradisional, dan kita boleh mempunyai beberapa kursus yang berbeza dari keinginan kita untuk memilih secara bebas di antaranya kebanyakan laman web menawarkan secara dalam talian percuma kursus juga dan kelas dalam talian adalah keperluan hari ini kerana setiap negara berhadapan dengan Covid-19 dan masalah dalam wabak ini, kajian juga merupakan salah satu kerugian yang dihadapi dunia sejak awal tahun ini, kelas dalam talian adalah satu-satunya pilihan yang tersisa untuk pelajar, itu adalah lebih selesa jika dibandingkan dengan cara tradisional tetapi saya tidak memberikan persekitaran tertentu kepada pelajar kerana dalam kelas tradisional seluruh kelas berinteraksi dengan topik tertentu di mana jika guru mendapati pelajar yang tidak mengambil bahagian dalam guru debat dapat dengan mudah menunjukkannya dan melibatkannya juga tetapi di mana kajian dalam talian memberi keselamatan kepada pelajar dan memberi mereka keselesaan tetapi mereka juga menimbulkan pelbagai masalah. Seperti setiap pelajar tidak akan mempunyai sambungan internet yang sangat baik kerana dia mungkin tidak dapat memahami kuliah, atau terus duduk di depan komputer boleh menyebabkan kerosakan pada mata dan tulang belakang juga yang tidak baik untuk kesihatan pelajar yang harus menjadi perhatian pihak berkuasa dan juga ibu bapa dan guru.