Makanan Organik mempunyai nutrien yang lebih berguna yang dihasilkan oleh proses pertanian organik tanpa menggunakan bahan kimia berbahaya seperti racun perosak dan baja. Mereka sangat bermanfaat untuk kesihatan dan badan.

Makanan Organik atau Makanan Bukan Organik:

Makanan organik:

Makanan Organik segar bebas dari antibiotik dan ditanam oleh baja semula jadi. Perosak dibunuh oleh burung, serangga, dan perangkap diff tanpa menggunakan kaedah sintetik. Makanan bebas GMO organik diberikan kepada ternakan dan diperiksa ke luar.

Makanan bukan organik:

Makanan bukan organik diperoleh oleh bahan kimia dan bukan baja asli dan tiruan dan perosak dibunuh oleh ubat-ubatan berbahaya yang berbeza. Antibiotik digunakan untuk penyakit ternakan. Makanan organik mempunyai nutrien bermanfaat seperti Vitamin C, zat besi, magnesium, dan fosfor, yang memainkan peranan penting dalam kehidupan kita seperti kesihatan mental dan emosi kita, dan juga berkaitan dengan persekitaran. Orang yang mengalami alahan terhadap makanan mengalami gejala yang lebih sedikit apabila mereka lebih suka makanan organik. Permintaan untuk makanan organik meningkat dari hari ke hari kerana kepercayaan masyarakat bahawa ia lebih sihat daripada yang biasa. Manfaat makanan organik untuk kesihatan dan minda kita adalah seperti berikut:

Kesihatan:

makanan organik dihasilkan oleh racun perosak yang lebih sedikit dan bebas daripada bahan kimia beracun yang mungkin tidak mempengaruhi kesihatan manusia dan mengurangkan risiko kesihatan awam kepada pekerja ladang dan keluarganya kerana tanah, udara, dan air yang bersih di mana mereka bermain dan bekerja, bernafas, dan minum . Kaedah baja hijau untuk menyuburkan tanah menghasilkan produk makanan yang baik. Di samping itu, diet yang sihat bermaksud minda yang sihat dan khasiat yang lebih baik untuk kehidupan yang baik dan kekayaan pertama anda adalah kesihatan anda.

Antioksidan:

Makanan organik bebas dari pengawet dan menjadikannya tahan lebih lama dan mempunyai kesan positif antioksidan pada tubuh yang sihat termasuk pencegahan penyakit jantung, barah, masalah penglihatan, dll.

Kesan pada jantung:

Makanan organik baik untuk kerja dan keadaan jantung yang baik terutamanya mengurangkan kesan penyakit kardiovaskular. Ia membersihkan arteri dari lemak. Makanan seperti sayur-sayuran hijau berdaun, buah-buahan, biji-bijian yang dihasilkan secara organik mencegah penyakit yang berlainan dan memberi minda yang tenang dan gaya hidup yang sihat.

Bebas daripada Organisma yang Diubahsuai secara Genetik:

Makanan GMO adalah tumbuhan yang DNAnya diubah dan diubah dengan cara yang tidak dapat terjadi secara semula jadi untuk menyelamatkan dari racun perosak dan menghasilkan racun serangga melalui teknik pengubahsuaian genetik. Manfaat utama makanan bebas GMO menghasilkan makanan yang lebih berkhasiat dan enak. Ketika manusia mengambil makanan bukan organik, secara tidak langsung mereka mengambil antibiotik, vaksin, dan hormon pertumbuhan di dalamnya yang mempengaruhi sistem imun mereka dan menjadi lemah untuk melawan penyakit yang berlainan.

Bebas racun:

Pertanian organik menggunakan proses semula jadi untuk membunuh perosak seperti burung, serangga, dan perangkap lain yang tidak mengandungi bahan kimia seperti racun perosak, baja, dan racun herba untuk menyelamatkan pengguna dan dilarang daripada tanaman organik.

Keselamatan persekitaran:

Penternakan makanan organik dilakukan secara semula jadi tanpa pencemaran, menjimatkan air, dan hakisan tanah untuk memberi anda persekitaran yang lebih sihat dan baik bebas dari bahan kimia sintetik.

Produk makanan berkhasiat:

Susu organik, daging, dan ikan mempunyai banyak kandungan berkhasiat kerana memerlukan masa untuk tumbuh dan memberikan hasil yang baik. Minyak organik menjadikan makanannya enak. Minyak zaitun adalah minyak pati terbaik dalam memasak.

PERTANYAAN YANG BERTANYA: **

1. Mengapa makanan organik buruk?

Ia memberi kesan kerana racun perosak yang disetujui untuk pertanian organik atau kerana racun perosak udara.

2. Apakah perbezaan antara makanan organik dan makanan biasa?

Makanan organik seperti sayur-sayuran, buah, telur, susu, dan daging dihasilkan tanpa racun perosak, racun herba, dan baja Sintetik (buatan manusia).

3. Adakah makanan organik lebih berkhasiat?

Kajian baru mendapati bahawa makanan organik dan sayur-sayuran menghasilkan antara 20 hingga 40 peratus lebih banyak antioksidan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran konvensional. Kedua-duanya menawarkan tahap pemakanan yang sama.

Kesimpulan: **

Makanan organik sangat bermanfaat untuk kesihatan dan juga mempengaruhi persekitaran. Ia mengurangkan pencemaran. Ia juga membantu menjimatkan air, mengurangkan hakisan tanah, dan menggunakan lebih sedikit tenaga ... kita juga dapat mengekstrak minyak pati yang memberi kesan yang sangat menakjubkan pada kesihatan. Petani organik adalah penyelamat hidup sejati yang bekerja keras untuk menghasilkan makanan tanpa mencampurkan bahan kimia berbahaya.

Artikel berkaitan:**

Minyak pati

Makanan.

Makanan Organik

Makanan organik adalah istilah luas yang berbeza dari makanan semula jadi hingga makanan yang diproses. Tetapi permintaan utama untuk makanan organik adalah makanan tersebut tidak boleh mengandungi bahan kimia, racun dan tidak boleh diubah secara genetik (bukan GMO).

Makanan organik dan biasa… Apa yang lebih disukai?

Makanan biasa adalah makanan yang dihasilkan dengan menggunakan baja biasa, racun perosak dan kadang kala merangkumi organisma yang diubah secara genetik.

Sebaliknya, makanan organik bebas daripada GM dan dihasilkan oleh GMO. Makanan organik memang mengandungi racun perosak, tetapi residu tersebut disebabkan oleh racun perosak di udara kerana sekitarnya yang tercemar atau kerana penggunaan racun perosak yang disetujui untuk pertanian organik.

Jadi, sekiranya saya adalah anda, saya lebih suka produk makanan organik atau sekurang-kurangnya saya akan mencuba.

Kebaikan dan keburukan makanan Organik

Kelebihan

 • Mengurangkan risiko kesihatan pekerja ladang dan penduduk sekitar
 • Memberi pilihan kepada pembeli untuk memilih produk makanan yang kurang beracun untuk keluarga mereka
 • Kerana kurang terdedah kepada nitrat dan baja dan racun perosak lain, vitamin dan mineral seperti vitamin C, magnesium dan zat besi diawetkan
 • Dibuktikan bahawa susu dan produk susu dari haiwan yang tidak diubahsuai secara genetik mempunyai tahap lemak sihat yang tinggi

Keburukan

 • Oleh kerana peningkatan permintaan dan kesedaran terhadap makanan organik dan produk makanan, dan pertumbuhan semasa yang rendah, harga produk organik adalah mahal
 • Piawaian untuk menentukan produk sebagai organik adalah terhad kepada banyak produk yang biasanya dianggap organik

Adakah makanan organik bebas daripada racun perosak?

Sekiranya anda menganggap makanan organik dan produknya bebas daripada racun perosak, anda salah. Makanan organik juga mengandungi racun perosak, tetapi racun perosak ini diperbuat daripada racun perosak yang dihasilkan secara semula jadi

Jangka hayat makanan organik

Jangka hayat makanan organik biasanya dianggap kurang dibandingkan dengan makanan biasa kerana makanan organik tidak dirawat dengan pelbagai bahan pengawet untuk meningkatkan jangka hayat secara buatan

Tetapi pengawet bukan satu-satunya penentu jangka hayat tetapi masa perjalanan mereka dari ladang ke kedai juga mempengaruhi jangka hayat makanan

Dari mana saya boleh mendapatkan produk organik?

Kini terdapat banyak pasaran yang menyokong produk makanan organik. Yang saya ikuti secara peribadi ialah Reef's Organic Box. Ini adalah syarikat yang berpusat di Lahore yang menjual produk organik

Adakah berkebun dapur adalah pilihan?

Berkebun dapur adalah berkebun kecil yang melibatkan tumbuh-tumbuhan tumbuh-tumbuhan, sayur-sayuran dari penggunaan harian seperti tomato, cili, lobak, dan timun dll. Ini adalah cara yang mudah dan efisien untuk memudahkan akses kepada produk yang sihat dan organik dengan cara yang sesuai dengan anggaran.

Dari mana untuk memulakan penggunaan makanan organik?

Terdapat pelbagai produk organik yang boleh anda beli. Tetapi bermula dengan perubahan kecil berikut adalah produk organik yang boleh anda tambah dalam penggunaan makanan harian anda untuk pengubahsuaian gaya hidup sihat

 • Ayam Desi
 • Ramuan dan rempah tulen
 • Sayang murni
 • Mentega buatan rumah (makhan)
 • Telur desi
 • Minyak tulen
 • Desi ghee buatan rumah
 • Tepung gandum (chakki)
 • Minyak tulen
 • Benih seperti biji rami, biji bijan, biji labu dll.

Kesimpulannya

Makanan organik adalah topik yang luas. Terdapat beratus-ratus buku yang ditulis hanya untuk topik ini. Tetapi membincangkannya secara ringkas, ini adalah makanan mesra kesihatan yang memerlukan tubuh kita di dunia ini yang penuh dengan pencemaran, racun perosak, dan produk yang diubahsuai secara genetik. Anda boleh memulakan dengan mengubah makanan yang biasa digunakan seperti telur, minyak, dan ayam dll. Sekiranya anda mempunyai kebun kecil, pergi ke kebun dapur. Tetapi cubalah menjalani kehidupan yang sihat.