Profil Sisi Overbite dengan jelas menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah . Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk.

Profil Sampingan Overbite

:eight_pointed_black_star: Apa itu Overbite?

 • Overbite juga disebut gigi buck yang tidak sejajar juga dikenali sebagai maloklusi gigi. Ia berlaku apabila gigi depan atas anda melekat di luar gigi depan bawah anda.

 • Overbite adalah sejenis maloklusi. Istilah ini hanya digambarkan sebagai gigi bengkok. Gigi buck atau overbite berlaku apabila gigi depan atas anda dilanjutkan ke gigi depan bawah anda. Ramai orang mempunyai overbite kecil. Beberapa kes yang lebih teruk, gigitan berlebihan boleh menyebabkan gigi yang merosakkan penyakit gusi atau sakit rahang . Anda boleh mengelakkan kanak-kanak daripada mengalami overbite dengan meminimumkan penggunaan pacifier atau menghisap ibu jari .

 • Overbite adalah salah satu masalah yang paling biasa yang memerlukan rawatan ortodontik atau endodontik. Overbite juga boleh menyebabkan masalah psikologi atau masalah bercakap, jadi ini adalah keadaan ortodontik atau endodontik yang sering dirawat lebih awal daripada kemudian. Rawatan bergantung sepenuhnya pada kaedah, masa dan keparahan kes.

:eight_pointed_black_star: Cara Membaiki Overbite Di Rumah Secara Semula Jadi

Overbite ringan dapat diatasi di rumah dengan mudah jika dirawat lebih awal. Dengan menggunakan kaedah rawatan rumah yang berbeza. Oleh itu, Invisalign, penyokong gigi atau kaedah lain mungkin diperlukan jika anda mengalami overbite yang teruk.

Overbite tidak dapat diperbaiki di rumah secara semula jadi apabila ia lebih berkembang. Bagaimana pun anda boleh mengurangkan kemungkinan mengalami overbite atau anda boleh berhenti masuk ke situasi ini. Sekiranya anda berfikir bahawa keadaannya semakin teruk, segera berjumpa doktor . Dengan menggunakan kaedah yang berbeza di rumah mencegah faktor yang bertanggungjawab.

Profil overbite secara jelas menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk. Teknik yang boleh anda lakukan di rumah adalah seperti senaman tujah lidah yang dapat membantu anda membuat keadaan lebih baik atau mendapatkan hasil yang paling cepat dari rawatan pembetulan overbite.

:eight_pointed_black_star: Apa yang menyebabkan Overbite?

 • Penyebab overbite yang paling biasa adalah ukuran dan bentuk gigi atau rahang. Ini bermaksud mempunyai terlalu banyak ruang di kawasan rahang atau terlalu kecil untuk memuatkan gigi seseorang.

 • Sekiranya tidak dirawat lebih awal, overbite akan membiarkan gigi saling berkemas dan tumbuh bengkok jika ada ruang terkecil. Gigi juga akan terlalu jauh walaupun kawasan rahang terlalu besar. Kanak-kanak atau bayi mempunyai tabiat seperti menghisap ibu jari atau penggunaan pacifier dan penggunaan botol yang berterusan dan konsisten yang menyebabkan lidah ke belakang gigi dan boleh menyebabkan gigitan berlebihan.

 • Pada remaja dan orang dewasa menggigit kuku kronik dan mengunyah objek seperti pensil, pen atau barang lain boleh menyebabkan kegigihan. Kehilangan gigi tanpa pembaikan yang tepat pada masanya juga boleh menyebabkan kegigihan.

 • Menurut kajian, hampir 70 peratus kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda mengalami overbite.

Sebab-sebab lain adalah:

1. Mengisar gigi.

2. Genetik

** 3. Disfungsi sendi temporomandibular (TMJ)

:eight_pointed_black_star: Rawatan Overbite: Cara Memperbaikinya

Rawatan overbite dan cara memperbaikinya bergantung pada usia dan keparahan ketidakseimbangan yang dikenali sebagai maloklusi. Sama ada overbite adalah kerangka atau gigi boleh diatasi. Semakin awal, overbite diperbaiki semakin kecil kemungkinan gusi, rongga, penyakit dan disfungsi sendi TMD Temporomandibular akan berkembang.

Pakar ortodontik selalu mengesyorkan menunggu sehingga seorang kanak-kanak berumur tujuh atau lapan tahun untuk mendapatkan rawatan setelah gigi primer mula longgar dan gigi kekal akan datang. Overbite Side Profile menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutupi bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk.

Rawatan masih boleh dilakukan untuk orang dewasa tetapi pilihannya sangat terhad kerana rahang dan gigi berkembang sepenuhnya. Bergantung pada pembedahan pesakit atau pembetulan dengan pendakap biasanya diperlukan untuk orang dewasa.

:white_check_mark: 1. Untuk Kanak-kanak dan Remaja

 1. Peranti penyederhanaan pertumbuhan digunakan paling baik semasa pertumbuhan meningkat. Yang membantu meletakkan rahang dengan lebih baik .

 2. Braces berfungsi dengan perlahan yang menggerakkan gigi untuk membetulkan overbite dan juga rahang.

 3. Retainer adalah alat yang digunakan untuk memasang pendakap yang membantu menjaga gigi di tempatnya.

 4. Pembuangan gigi bayi dan memberi ruang agar gigi kekal tumbuh secara lurus.

:white_check_mark: 2. Untuk Orang Dewasa

 1. Pendakap gigi hanya akan menggerakkan gigi untuk membetulkan overbite.

 2. Pembuangan gigi menghalang apabila doktor gigi dan endodontik cuba mengelakkan prosedur ini tetapi mereka hanya akan melakukan kes overbite yang paling teruk untuk membolehkan gigi lebih bebas bergerak.

 3. Pembedahan mungkin berlaku apabila masalah rahang untuk overbites jenis kerangka. Ini adalah satu-satunya cara untuk memperbetulkan pembedahan dengan orang dewasa.

Sekiranya overbite anda menyebabkan masalah, maka adalah penting untuk membuat temu janji dengan pakar ortodontik atau pakar bedah endodontik atau oral anda untuk mendapatkan rawatan. Bagi kanak-kanak dan orang dewasa, kaedah terbaik untuk mengelakkan masalah pergigian berlaku adalah dengan memastikan anda berjumpa doktor gigi lebih awal dan kerap .

Dianjurkan untuk kanak-kanak untuk mendapatkan pemeriksaan pada usia 7 tahun untuk mendapatkan ubat yang tepat untuk mengesan overbite. Orang dewasa perlu menjalani pemeriksaan berkala dari lapan hingga dua belas bulan untuk mengetahui apakah mereka mempunyai campur tangan awal dan mengelakkan akibat fizikal yang berpotensi parah sehingga membiarkan pesakit berlebihan tidak dirawat.

:white_check_mark: Jenis Rawatan

Overbite Side Profile yang menunjukkan bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Rawatan bergantung sepenuhnya pada kaedah atau masa dan keparahan kes.

1. Pembetulan Overbite dengan Braces

Pendakap gigi adalah pilihan rawatan yang paling biasa dan sangat popular untuk membetulkan kegatalan. Sebagai sebahagian daripada penilaian tahap x-ray tahap yang mengenal pasti jenis overbite dan hubungan antara rahang dan gigi.

Proses yang melibatkan pemasangan logam pendakap pada gigi. Kurungan akan bersambung dengan wayar untuk meluruskan gigi yang sesak. Mulut sesak apabila gigi bertindih secara normal.

Setelah gigi lurus maka proses rawatan overbite bermula. Gegelung, mata air dan gelang getah dipasang pada pendakap untuk membantu menggerakkan rahang untuk memberi kekuatan tambahan.

Kos pendakap biasanya bergantung pada jenis rawatan, usia dan keperluan pesakit. Perundingan pendakap berlebihan biasanya berharga sekitar $ 280 hingga $ 300. Manakala pendakap logam tradisional boleh berharga antara $ 3,000 hingga $ 7,000.

2. Kosongkan Penjajaran untuk Lebihan

Invisalign membersihkan semua penjajaran yang dapat memperbaiki gigitan overbite atau deep bite. Overbite jenis ini disebabkan oleh gigi atas yang bersudut ke luar atau ke bibir. Ini berlaku hanya jika individu itu dibenarkan menghisap ibu jari atau menggunakan alat pacu untuk jangka masa yang panjang semasa anak dan lidah menusuk. Kanak-kanak, atau remaja dan orang dewasa dapat mengembangkan gigitan jika mereka menggigit kuku atau mengunyah objek seperti pen, pensil dan penghapus.

Kos penjajaran bergantung pada jenama yang anda pilih dan juga masa rawatan. Berapa banyak dulang yang diperlukan. Banyak syarikat menawarkan pilihan rancangan pembayaran. Ini hanya jika rancangan rawatan membolehkan pesakit membayar deposit di muka atau diikuti dengan pembayaran bulanan yang lebih kecil.

Invisalign adalah salah satu jenama paling terkenal dan boleh dipercayai yang menjual penjajaran yang jelas. Kos Invisalign antara $ 3,500 dan $ 8,000.

Profil Sisi Overbite jelas menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk.

3. Pembedahan Rahang Overbite

Hanya pakar bedah mulut yang paling berpengalaman yang dapat menentukan sama ada keadaan anda memerlukan pembedahan atau tidak. Untuk membetulkan pengubahsuaian terhadap ketidakseimbangan rahang yang teruk yang juga dikenali sebagai maloklusi. Pakar bedah mulut memisahkan tulang di bahagian belakang rahang bawah sehingga wajah anda dapat ditarik ke hadapan sepenuhnya.

Maksudnya walaupun dapat difahami bahawa pelbagai pendekatan rawatan yang dapat digunakan untuk pembetulan gigitan. Pembedahan overbite yang boleh menelan belanja antara $ 30,000 hingga $ 40,000. Pembedahan untuk disfungsi sendi temporomandibular TMJ boleh menelan belanja sehingga $ 50,000.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana Overbite Mengubah Bentuk Wajah Anda

Overbite boleh mengubah bentuk wajah anda dan juga senyuman anda. Ia tidak normal. Walaupun peralihan senyuman anda dari lurus ke bengkok biasanya merupakan perbezaan yang paling ketara. Terdapat beberapa perubahan yang lebih ketara yang berlaku semasa rawatan anda yang mungkin sedikit lebih sukar untuk dilihat pada wajah.

Sekiranya anda mengalami gigitan berlebihan atau gigitan, maka rahang yang tidak selaras atau gigi yang menonjol akan mempengaruhi penampilan wajah anda. Overbite juga dikenali sebagai overjet oleh orthodontist yang dapat memberikan penampilan rahang bawah dan wajah yang lemah sementara gigitan bawah ini menjadikan rahang bawah kelihatan lebih menonjol dan pipi kelihatan cantik.

Perubahan bentuk wajah anda dari rawatan ortodontik atau endodontik boleh jadi kecil tetapi bergantung kepada keparahan masalah yang sedang dirawat. Anda mungkin memperhatikan bibir anda yang kelihatan berbeza setelah mendapat pendakap gigi dan bentuk rawatan ortodontik lain boleh mengubah perubahan wajah dengan cara yang baik. Ini kerana penonjolan atau kepenuhan bibir secara langsung dipengaruhi oleh kedudukan ke depan dan kedudukan gigi depan.

Ringkasan Overbites kecil boleh diperbetulkan dengan penjajaran dengan mudah seperti pendakap Invisalign. Tetapi dalam beberapa kes, jurang yang teruk antara gigi atas dan bawah yang disebabkan oleh ketidaksejajaran tulang rahang mungkin memerlukan pembedahan dan juga pendakap gigi.

:eight_pointed_black_star: Kesan Sampingan Overbite

Overbite adalah gigi depan atas yang berada di luar gigi depan bawah anda. Dalam kebanyakan kes yang teruk, ini adalah masalah berlebihan yang boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti gusi, penyakit sakit rahang atau kerosakan gigi. Pada kanak-kanak seorang doktor gigi boleh mengubati overbite dengan pendakap gigi atau alat pembetulan lain.

Orang dewasa yang mengalami overbite mungkin memerlukan pembedahan rahang untuk membetulkan ketidakseimbangan. Sekiranya anda mengalami overbite maka anda boleh menjaga kesihatan mulut dengan mengamalkan kebersihan mulut yang sangat baik dan menjadualkan secara berkala, misalnya pemeriksaan rutin dengan doktor gigi anda.

Kesan sampingan overbite adalah:

1. Cabaran bernafas. 2. Kesukaran atau kesakitan semasa mengunyah. 3. Penyakit gusi 4. Sakit rahang atau gangguan temporomandibular (TMD) 5. Kerosakan gigi atau rongga 6. Masalah pertuturan.

:eight_pointed_black_star: Gigi Overbite

Gigi yang berlebihan adalah perkara biasa seperti masalah pergigian lain yang dialami oleh banyak orang. Walaupun biasanya dapat dilihat sebagai kelemahan fizikal kecil yang anda abaikan. Ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, dalam artikel ini kita telah membincangkan cara merawat kegigihan. Overbites terdapat ketika gigi atas melekat terlalu jauh daripada gigi bawah.

Overbite Side Profile menunjukkan bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk.

ARTIKEL BERKAITAN

 1. Profil Demografi
 2. Pembuangan Gigi Bijak

Ringkasan Profil Sisi Overbite menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi. Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk. Overbite juga disebut gigi buck yang merupakan penyelewengan yang juga dikenali sebagai maloklusi gigi. Ia berlaku apabila gigi depan atas anda melekat di luar gigi depan bawah anda.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):memo:

Terdapat beberapa pertanyaan yang berkaitan dengan Overbite Side Profile adalah seperti berikut:

1. Adakah overbite mempengaruhi profil sampingan?

Ya, ia mempengaruhi profil sampingan anda. Perubahan bentuk wajah anda dari rawatan ortodontik atau endodontik boleh jadi kecil tetapi bergantung kepada keparahan masalah yang sedang dirawat. Anda mungkin memperhatikan bibir anda yang kelihatan berbeza setelah mendapat pendakap gigi dan bentuk rawatan ortodontik lain boleh mengubah perubahan wajah dengan cara yang baik.

2. Adakah Overbites menarik?

Ia tidak menarik. Overbite boleh mengubah bentuk wajah anda dan juga senyuman anda. Ia tidak normal. Walaupun peralihan senyuman anda dari lurus ke bengkok biasanya merupakan perbezaan paling ketara yang akan mempengaruhi harga diri anda.

3. Apa itu overbite biasa?

Overbite biasa ialah 3mm. Sama ada overbite adalah kerangka atau gigi boleh diatasi. Semakin awal, overbite diperbaiki semakin kecil kemungkinan gusi, rongga , penyakit dan disfungsi sendi TMD Temporomandibular akan berkembang.

4. Bagaimana anda tahu jika anda menghidap overbite?

Lihat di cermin dan lihat jika sebahagian besar bahagian atas anda menutupi gigi Bawah maka anda mungkin mengalami overbite. Overbite Side Profile ** jelas menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi.

5. Mengapa saya tiba-tiba mengalami overbite?

Kanak-kanak atau bayi mempunyai tabiat seperti menghisap ibu jari atau penggunaan pacifier dan penggunaan botol yang berterusan dan konsisten yang menyebabkan lidah ke belakang gigi dan boleh menyebabkan gigitan berlebihan. Pada remaja dan orang dewasa menggigit kuku kronik dan mengunyah objek seperti pensil, pen atau barang lain boleh menyebabkan kegigihan.

6. Adakah Overbites bertambah teruk seiring bertambahnya usia?

Overbite menjadi lebih teruk hanya jika individu itu dibenarkan menghisap ibu jari atau menggunakan alat pacu untuk jangka masa yang lama semasa anak-anak dan lidah menekan. Kanak-kanak, atau remaja dan orang dewasa boleh mengalami gigitan jika mereka menggigit kuku atau mengunyah objek seperti pen, pensil dan penghapus.

7. Bagaimana anda dapat mengatasi masalah overbite tanpa pembedahan?

Orang dewasa yang mengalami overbite mungkin memerlukan pembedahan rahang untuk membetulkan ketidakseimbangan. Sekiranya anda mengalami overbite maka anda boleh menjaga kesihatan mulut dengan mengamalkan kebersihan mulut yang sangat baik dan menjadualkan secara berkala, misalnya pemeriksaan rutin dengan doktor gigi anda. Pembedahan mungkin berlaku apabila masalah rahang untuk overbites jenis kerangka. Ini adalah satu-satunya cara untuk memperbetulkan pembedahan dengan orang dewasa

Kesimpulannya:sparkle:

Overbite adalah keadaan pergigian yang sangat biasa yang berkisar antara ringan hingga parah kadang-kadang apabila tidak dirawat lebih awal. Pendakap tradisional adalah rawatan yang paling biasa digunakan untuk keadaan ini. Profil Sisi Overbite dengan jelas menunjukkan bahawa bibir atas cenderung menutup bibir bawah. Overbite menjadikan wajah lebih bulat dan melembutkan definisi wajah yang memberi awet muda pada wajah. Ia juga dikenali sebagai maloklusi.

Overbite agak mudah dirawat tetapi perlu diingat bahawa mereka harus dirawat seawal mungkin kerana tulang yang lebih muda lebih mudah dibentuk. Overbite juga disebut gigi buck yang tidak sejajar juga dikenali sebagai maloklusi gigi. Ia berlaku apabila gigi depan atas anda melekat di luar gigi depan bawah anda.

Overbite kecil boleh diperbetulkan dengan penjajaran dengan mudah seperti pendakap Invisalign. Tetapi dalam beberapa kes, jurang yang teruk antara gigi atas dan bawah yang disebabkan oleh ketidaksejajaran tulang rahang mungkin memerlukan pembedahan dan juga pendakap gigi.