APAKAH SOROTAN PARTIAL?

Sorotan separa hanya terdapat pada segmen pada rambut , biasanya diposisikan di sekitar wajah untuk memancarkan penampilan wajah yang lebih cemerlang. Sebilangan jurusolek percaya bahawa ciri separa adalah keseluruhan bahagian atas atau bahagian atas dan sisi kepala anda. "Anda juga boleh meminta agar pewarna anda memasukkan rambut ke bawah, jadi ketika anda meletakkan rambut anda akan kelihatan lebih banyak".

APAKAH SOROTAN SOROTAN?

Sorotan adalah potongan warna yang sengaja diletakkan yang lebih ringan daripada warna rambut biasa. Mereka mungkin menggunakan contoh teladan dengan kerajang atau sorotan yang dilukis secara bebas, sebagai contoh, balayage setiap kitaran dan prosedur tidak dapat dipahami unik dalam pendekatan mereka namun dapat mencapai tujuan akhir yang setara bergantung pada apa yang diperlukan rambut .

Sorotan Penuh:

Sorotan penuh termasuk menampilkan rambut di setiap bahagian kepala anda. Ini mungkin sedikit meringankan keseluruhan rambut anda atau untuk sesuatu yang lebih beremosi, seperti beralih dari si rambut coklat ke berambut perang. Mereka menawarkan penampilan yang lebih sensasional, kerana ia melipat di mana-mana di kepala (fikirkan balayage yang dilukis sepenuhnya, sorotan foil penuh multidimensi, atau gabungan sorotan separa dan penuh). "Kelebihan utama yang mempunyai segala-galanya dilakukan dan mengetahui tidak kira bagaimana anda memakai rambut anda, teduhan akan kelihatan luar biasa.

PERBEZAAN ANTARA Sorotan Sebahagian dan Penuh:

BAHAGIAN:

Sorotan separa adalah wanita yang anda lihat yang mengenakan bayangan di wajah untuk menerangi atau menggariskan kesan. Jurusolek anda mungkin menganggap mereka sebagai "separuh perhatian." Mereka mungkin mempunyai sebilangan besar nada biasa mereka melihat dari belakang dan di sekitar celah leher.

Bagaimana warna anda melakukannya: Dengan menggunakan kerajang dan warna keputusan anda, sorotan separa diletakkan sama ada di segmen Mohawk rambut anda, bahagian atas rambut anda atau bahagian atas rambut dan bahagian depan rambut anda. Oleh kerana sorotan hanya menghubungi sehelai kepang anda, jurusolek anda mungkin menyarankan "meringankan pangkal" sehingga anda dapat mengambil sorotan beberapa warna lebih ringan daripada nada ciri anda.

Kelebihan sorotan separa:

• Kurang bahaya yang berpotensi kerana memotong rambut yang kurang.

• Mereka lebih munasabah daripada menyelesaikan sorotan penuh.

• Mereka boleh meletakkan di mana anda perlu membuat ia kelihatan seolah-olah matahari biasanya susut sehingga depan kawasan rambut anda.

Kekurangan sorotan separa:

• Anda tidak dapat melihat sebahagian besar teduhan ketika anda memakai rambut anda, (misalnya, di ekor babi).

• Anda tidak boleh pergi nada atau perubahan "blonde penuh" drastik dengan sorotan hanya separa kerana anda akan sentiasa mempunyai nada biasa di dalam mana-mana acara separuh daripada kepala anda rambut.

Kita harus menyiasat bagaimana sorotan separa dapat menambahkan sedikit nada kelihatan normal pada rambut anda dengan menggunakan pelbagai prosedur dan ruang lingkup nada.

Gelombang Pantai Golden:

Menambah beberapa sorotan pirang separa ke gelombang memberikan banyak ukuran, seperti yang ditunjukkan di sini. Gelombang pantai ini dipaparkan dengan jelas di lapisan atas dan semuanya selesai, meninggalkan kekaburan di akar dan bawah. Ini adalah gabungan yang ideal dengan pantulan panjang .

Potongan Kerangka Depan:

Sorotan separa dimensi boleh sama menyeronokkan seperti yang anda mahukan. Menambah potongan wajah akan menyerlahkan penampilan dan menambah minat tanpa benar-benar mengubah warna rambut umum anda. Si rambut coklat pantai ini santai.

Coklat lembut dan halus:

Sekali - sekala hanya beberapa titik bayangan satu warna lebih ringan daripada nada biasa anda yang dapat menaikkan segalanya. Tata rambut yang halus dan halus ini mempunyai sorotan separa yang melihat ke arah penutup. Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang tidak mengganggu, tunjukkan gambar ini kepada pendandan rambut anda !

Warna yang menggembirakan dan sejuk:

Sorotan separa yang muncul di sini menggariskan wajahnya dan hilang sepanjang lapisan atas rambutnya. Sekiranya anda mempunyai rambut pendek , anda pasti dapat meringankan pangkal dan menambahkan sorotan separa untuk perubahan rambut secara menyeluruh. Sederhana itu .

Klasik dan Halus:

Menambah nada gangsa dan berambut perang yang hangat pada rambut coklat benar-benar menerangi. Lihat dengan sorotan yang digagalkan mulai selesai dengan timbunan bayangan yang ditambahkan sepanjang masa. Biarkan si rambut coklat separuh asas untuk penampilan yang khas dan penjagaan yang sederhana.

Lurus dan Gangsa:

Menyalakan brunettes dengan nada nektar dan gangsa adalah langkah teladan yang tidak akan berlaku di mana-mana masa dalam masa terdekat. Ini halus dan normal tetapi pada masa yang sama menawarkan penampilan "baru sahaja rambut saya". Sorotan kerajang separa kelihatan paling baik pada rambut lurus seperti yang muncul di sini.

Baki Bayaran:

Minta pewarna rambut anda menggunakan kaedah balayage untuk memberi anda teduhan separa sehingga langkah demi langkah semakin berat ke arah penutup. Ini memberikan penampilan "hidup dalam" yang sangat mudah dijaga. Dengan sentuhan toner dan lapisan penyayang yang menyeronokkan, anda mempunyai pelapis berlapis sejuk yang indah setiap tahun.

Nada Asli dengan Keriting:

Tata rambut ini mempunyai sorotan separa yang menyentuh bahagian tengah batang rambut, tepat di mana kebanyakan kelainan berada. Ini memberikan gambaran umum banyak fokus dan pantulan cahaya. Kami menyukainya kerana aliran musim panas yang sering dicium matahari.

Baki Merah Separa:

Menekankan sorotan juga dapat digunakan untuk menambahkan warna yang meriah pada rambut anda. Dengan menggunakan lukisan tangan atau sorotan kerajang separa untuk rambut yang redup, anda boleh menambahkan bayangan warna yang menarik dan bergaya. Gunakan prosedur ini untuk menilai nada baru tanpa merosakkan rambut.

Sorotan Blonde Halus:

Tenunan yang panjang ini penuh dengan jiwa. Dengan banyak pembangunan, ombak yang dilonggarkan dan sorotan berambut perang yang menonjol, ia menjadi juara. Blondie mencerminkan cahaya di dalam setiap gelombang dan menambahkan pengukuran.

Sorotan Penuh:

Sorotan penuh akan menjadi sorotan yang berlipat-lipat dan dapat disinggung oleh para pewarna anda sebagai "sorotan utama." Mungkin wanita muda yang anda lihat dengan balik epik dari si rambut coklat hingga berambut perang atau wanita itu dengan pelbagai ukuran dan ruang lingkup nada emas-emas di mana-mana di rambutnya.

Bagaimana warna anda berjaya: menampilkan rambut anda semua selesai , dari depan, sisi, belakang dan mengejutkan leher. Sorotan penuh dapat mengubah warna rambut anda secara drastik sekiranya anda menggunakan kerajang, prosedur balayage, atau gabungan sorotan separa dan penuh.

Kelebihan utama:

Anda boleh pergi dari redup ke cahaya tanpa memudar keseluruhan rambut anda melalui dan sepanjang.

Ini boleh kelihatan sekata atau emosional seperti yang anda bayangkan, bergantung pada seberapa membebankan anda meminta agar ahli kecantikan anda.

Kekurangan sorotan penuh:

• Lebih mahal daripada mendapat sorotan separa.

• Ini boleh membahayakan rambut anda sekiranya anda mendapat sorotan penuh secara berkala.

Kita harus menyiasat bagaimana sorotan penuh berubah apabila dilakukan dengan sempurna.

Kecantikan Brunette-Blonde:

Kombinasi berambut perang dan si rambut coklat yang menarik ini memberi kita "si rambut coklat". Ia dapat dicapai dengan berkesan dalam beberapa pertemuan dengan sorotan penuh (bergantung pada ketebalan rambut anda). Menjaga nada yang sejuk memberikannya warna kuning air . Kami menyukai pantulan panjang berambut perang yang halus ini.

Icy Blonde Seluruhnya:

Dengan menggunakan lampu kanak-kanak (sorotan sedikit) di mana-mana jalinan, anda boleh mencapai penampilan berambut perang yang sejuk ini. Kepanjangan yang panjang dan sopan memberi kehidupan rambut yang ringan. Menambah "root" pada bayangan menambah getaran hidup yang dibandingkan dengan perincian yang kurang muktamad.

Sorotan Pelbagai Dimensi:

Pada titik ketika sorotan penuh dilakukan dengan baik, melalui dan seterusnya, hasilnya menakjubkan. Sesuai untuk rambut licin, lurus dan sesuai untuk wanita yang lebih mantap yang memerlukan penampilan yang teladan, kami mencadangkan anda melihat gaya ini. Elakkan sorotan yang kemas dengan rambut dimensi seperti ini.

Campuran Warna Penuh:

Main dengan sorotan penuh! Anda boleh menggunakannya untuk menambah nada yang berbeza pada kunci anda yang mempesona atau, mirip dengan penampilan merah dan berambut perang yang menyala-nyala ini, gunakannya untuk campuran warna yang hebat. Tunjukkan pewarna anda beberapa gambar yang membangkitkan semangat anda dan menghidupkan kunci anda.

Chunky Blonde dan Red:

Ciri pertama - agak tebal. Sekiranya anda memerlukan penampilan salon lurus, minta sorotan tebal yang digagalkan dalam susunan nada. Anda boleh mengubah penampilan anda sepenuhnya dengan sorotan utama.

Kehangatan Merah Auburn:

Strategi rambut ini bukan hanya untuk menambahkan nada berambut perang dan karamel! Bersihkan jalan untuk kehangatan merah. Gunakan sorotan penuh untuk menjadi lebih panas namun tanpa rambut merah dari akar hingga petua. Oleh itu, penampilannya jauh lebih ringan dan sederhana untuk diawasi.

Blonde Seluruh Klasik:

Adakah anda perlu berambut perang? Inilah masanya! Tanpa memutihkan keseluruhan rambut anda, anda boleh melakukan beberapa sorotan untuk terus mencapai tahap berambut perang yang anda idamkan. Pastikan nada tetap selesai untuk gaya rambut yang baru berambut perang .

Si rambut coklat ke berambut perang:

Tampilan ini mempunyai nada yang hebat dan kelainan yang luar biasa, apa yang tidak perlu dihargai? Menjaga sorotan kurang dan lebih jauh antara ke arah akar memberikannya keseimbangan-getaran. Kelainan bermula tepat di mana sorotan mulai menebal, indah pada mereka yang berambut panjang.

Rambut Berambut perang Icy:

Kaedah penegakan rambut menjadikan rambut berambut sejuk dapat dicapai dengan hebatnya. Shading keseluruhan disarankan dengan bersemangat untuk membuat shading dengan cara ini sehingga tidak banyak tinggal di antara nada biasa dan berambut perang yang sejuk dengan pengecualian buah berakar dan di sekitar scruff.

Seluruh dengan Lapisan:

Sorotan yang menarik di seluruhnya dapat menenangkan blondies dan brunettes sama sekiranya anda mendapat bayangan dengan sempurna. Lapisan yang menyenangkan dan menyenangkan menjadikan rambut kelihatan ringan dan padat. Ini menonjolkan tanpa membuat usaha yang baik !

Banyak individu masuk dengan sorotan penuh untuk mendapatkan nada yang lebih basah dan selepas itu hanya butiran akhir yang diselesaikan dengan sorotan separa kerana pembangunan semula lebih jelas dari akar atas dan kurang di bawah dan dari belakang. Anda boleh beralih antara kedua-duanya mengikut kesesuaian anda. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk mengetahui mana yang anda perlukan, jadi anda boleh memberitahu jurusolek anda semasa membuat tempahan. Penuh atau separa, Keputusannya adalah milik anda. Imgur

WARNA RAMBUT MANUSIA:

Warna rambut adalah pigmentasi folikel rambut kerana dua jenis melanin: eumelanin dan pheomelanin. Sebahagian besarnya, jika terdapat lebih banyak melanin, warna rambut lebih kabur; jika kurang melanin, rambut lebih ringan. Nada rambut bergantung pada perkadaran eumelanin berwarna gelap atau bersahaja hingga pheomelanin kuning atau merah. Tahap melanin boleh berubah-ubah setelah beberapa waktu menyebabkan nada rambut seseorang berubah, dan kemungkinan folikel rambut lebih dari satu nada pada individu yang serupa. Beberapa nada rambut berkaitan untuk perhimpunan etnik tertentu kerana berulang perasan lebih tinggi nada rambut tertentu dalam geologi mereka daerah , sebagai contoh lurus rambut dim kalangan orang Asia Timur, pelbagai besar malap, cahaya, ikal, ikal dan tebal rambut di kalangan orang Eropah, ikal , rambut redup, dan heliks luar biasa dengan orang Afrika, sementara rambut putih gelap atau "perak", selalu berkaitan dengan usia dan kecerdasan.

BIOCHEMISTRI GENETIK WARNA RAMBUT:

Asas genetik warna rambut adalah kompleks dan tidak difahami sepenuhnya. DNA pengatur dipercayai terlibat dalam pigmentasi pada manusia pada umumnya, dan kajian 2011 oleh Branicki et al. mengenal pasti 13 variasi DNA di 11 gen yang berbeza yang boleh digunakan untuk meramalkan warna rambut.

Dua jenis pigmen memberikan warna warnanya, eumelanin hitam-coklat dan pheomelanin-coklat kemerahan / kuning-kemerahan, disintesis oleh melanosit. Di dalam melanosit, tirosin diubah menjadi L-DOPA dan kemudian L-dopaquinone, yang seterusnya dibentuk menjadi pheomelanin atau eumelanin.

Fenotip warna rambut yang berbeza timbul terutamanya disebabkan oleh nisbah yang berbeza dari kedua pigmen ini pada populasi manusia, walaupun orang Eropah menunjukkan julat terbesar dalam pigmentasi secara keseluruhan. Di samping itu, faktor genetik dan persekitaran lain boleh mempengaruhi warna rambut pada manusia; misalnya, mutasi pada gen reseptor melanocortin 1 (MC1R) dapat menyebabkan rambut merah atau auburn, dan pendedahan kepada sinaran ultraviolet dapat merosakkan rambut dan mengubah pigmentasinya. Sinaran ultraviolet (sinaran UV) mencetuskan sintesis lebih banyak beberapa sebatian, termasuk pro-opiomelanocortin (POMC), α-MSH, dan ACTH, hasil akhirnya adalah peningkatan pengeluaran eumelanin. Sinaran UV paling sering datang dari matahari, dan oleh itu populasi dari tempat yang lebih dekat dengan khatulistiwa cenderung mempunyai rambut yang lebih gelap , kerana eumelanin umumnya lebih photoprotective daripada pheomelanin.

Pheomelanin mewarnai rambut oren dan merah. Eumelanin, yang mempunyai dua subtipe hitam atau coklat, menentukan kegelapan warna rambut; lebih banyak eumelanin hitam membawa kepada rambut lebih hitam, dan lebih banyak eumelanin berwarna coklat menjadi rambut lebih hitam. Semua rambut manusia mempunyai sejumlah kedua pigmen. Lebih 95% kandungan melanin pada rambut hitam dan coklat adalah eumelanin. Pheomelanin umumnya terdapat pada kepekatan tinggi pada rambut berambut perang dan merah, mewakili kira-kira satu pertiga dari jumlah kandungan melanin. Sekiranya tidak ada eumelanin hitam, hasilnya adalah strawberry blond. rambut berambut perang hasil daripada sebilangan kecil eumelanin coklat tanpa eumelanin hitam .

WARNA RAMBUT ALAM:

Warna rambut biasa boleh menjadi gelap, berwarna bersahaja, terang, merah, atau putih.

Warna menyembunyikan skala:

Skala Fischer – Saller, dinamai Eugen Fischer dan Karl Saller, digunakan dalam penelitian dan pengobatan manusia yang sebenarnya untuk menentukan warna warna rambut. Skala menggunakan tugas yang disertakan: A (cahaya terang), B ke E (cahaya), F ke L (adil), M ke O (redam), P ke T (berwarna terang ke coklat), U ke Y (berwarna suram berwarna gelap / gelap) dan angka Rom I hingga IV (merah) dan V hingga VI (berambut perang merah).

Rambut berwarna bersahaja:

Rambut berwarna bersahaja adalah warna rambut manusia paling asas kedua, setelah gelap (digambarkan dengan sorotan biru, tidak berwarna merah yang terdapat pada rambut berwarna bersahaja) Rambut coklat digambarkan oleh tahap eumelanin yang lebih ketara dan tahap pheomelanin yang lebih rendah. Dari dua jenis eumelanin (berwarna gelap dan bersahaja), individu berambut bersahaja mempunyai eumelanin berwarna bersahaja; mereka juga biasanya mempunyai helai rambut tebal sederhana . Warna tanah berwarna berambut wanita muda atau wanita sering dikenali sebagai brunettes.

Rambut chestnut adalah warna rambut yang merupakan warna kemerahan dari rambut berwarna bersahaja. Daripada rambut berambut, warna chestnut yang kemerahan lebih jernih. Rambut chestnut adalah asas di kalangan kumpulan penduduk tempatan di Eropah Utara, Tengah, Barat, dan Timur.

Rambut ringan:

Rambut yang terang (dalam beberapa kes berambut perang untuk wanita) berubah dari warna putih pucat (pucat peluntur) ke pameran emas yang redup. Cahaya stroberi, gabungan rambut halus dan merah, adalah jenis yang jauh lebih jarang mengandungi pheomelanin. Rambut berambut perang boleh mempunyai tahap pheomelanin dan eumelanin, namun kedua-duanya hanya sedikit. Lebih banyak pheomelanin membuat warna cerah atau strawberi lebih cerah, dan lebih banyak eumelanin membuat serpihan atau warna cahaya berpasir. Rambut yang cantik sering dijumpai di Eropah Utara dan Barat dan saudara-mara mereka namun boleh ditemui tersebar di sebahagian besar Eropah. Kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa rambut Melanesia yang biasanya cantik disebabkan oleh transformasi laten dalam protein 1 yang berkaitan dengan tirosinase (TYRP1). Di Kepulauan Solomon, 26% penduduk menyampaikan kualiti; walaupun begitu, ia hilang di luar Oceania.

Rambut hitam:

Rambut gelap adalah warna rambut yang paling sukar. Ia mempunyai banyak eumelanin dan lebih tebal daripada warna rambut lain.

Rambut coklat kemerahan:

Rambut coklat kemerah-merahan merangkumi warna terang hingga redup warna merah-tanah. Bahan sintetik yang menyebabkan rambut berwarna coklat kemerahan adalah eumelanin (berwarna bersahaja) dan pheomelanin (merah), dengan tahap yang lebih tinggi menyebabkan pheomelanin daripada yang terdapat pada rambut berwarna bersahaja biasa. Selalunya dijumpai pada orang-orang Eropah Utara dan Barat. Ia juga boleh menjadi akibat daripada perubahan gen reseptor melanocortin 1.

rambut merah

Rambut merah pergi dari strawberi cahaya berpatutan warna untuk titian, tembaga, dan benar-benar merah. Rambut merah mempunyai ukuran pheomelanin yang paling terkenal, sekitar 67%, dan tahap eumelanin umumnya rendah. Pada 1-2% penduduk Eurasia barat, warna rambut yang paling tidak normal di planet ini. Ia paling tidak dijumpai di Kepulauan Britain. Scotland mempunyai tahap rambut merah yang paling tinggi; 13% penduduk mempunyai rambut merah dan kira-kira 40% menyampaikan gen redhead pasif .

Rambut redup dan putih:

Rambut putih kerap dijumpai pada orang tua Rambut redup atau putih tidak disebabkan oleh warna redup atau putih yang asli, namun kerana tidak adanya pigmentasi dan melanin. Rambut yang munasabah kelihatan redup atau putih sebagai hasil dari cara cahaya dipantulkan dari rambut. Warna rambut perak biasanya berlaku secara normal seiring bertambahnya usia individu (lihat kematangan atau achromotrichia di bawahnya).

Berkali-kali, rambut perak mungkin disebabkan oleh kekurangan tiroid, keadaan Waardenburg atau kekurangan nutrien B12. cepat atau lambat dalam kitaran kewujudan manusia, sel-sel yang terletak di dasar folikel rambut menjadi sederhana , dan akhirnya berhenti mencipta pigmen. Piebaldism adalah isu automomal yang dominan mengenai kemajuan melanosit, yang boleh menyebabkan forelock putih intrinsik.

Orang Eropah sering mula mengembangkan rambut perak pada pertengahan 30-an sementara orang Asia mulai berubah menjadi kelabu pada akhir 30-an, namun kebanyakan orang Afrika memegang warna rambutnya yang unik hingga pertengahan 40-an. Untuk sepanjang masa rambut putih yang bermula pada masa muda dapat diperoleh secara turun-temurun, namun sama sekali tidak seperti albinisme, tidak ada kesan klinikal yang buruk. Atribut ini mengikuti warisan laten bersambung X, seperti yang lebih biasa pada orang yang boleh menjadi pengangkut tanpa terpengaruh.

Mengubah kelabu adalah interaksi yang perlahan; seperti yang ditunjukkan oleh penyelidikan oleh L'Oreal, secara umum, bagi mereka yang berada di lingkungan usia 45 dan 65 tahun, 74% memiliki rambut perak, menutupi normal kepala 27%, dan kira-kira 1 dari setiap 10 individu tidak mempunyai rambut perak walaupun selepas tempoh 60 tahun.

Keadaan Marie Antoinette adalah keajaiban yang dicadangkan di mana pencerahan yang tidak dijangka disebabkan oleh tekanan. Telah dijumpai bahwa beberapa rambut dapat diwarnakan kembali ketika tekanan menurun.

HAL-HAL YANG MEMPENGARUHI RAMBUT:

Penuaan atau achromotrichia:

Anak-anak yang dibawa ke dunia dengan beberapa warna rambut mungkin akan mengetahuinya dengan jelas ketika mereka berkembang. Banyak kanak-kanak yang baru lahir berambut perang, berwarna bersahaja, atau berambut merah mengalami perkara ini. Ini disebabkan oleh sifat-sifat yang berubah-ubah di sana-sini semasa remaja dan baligh

Perubahan warna rambut kerap berlaku secara normal seiring bertambahnya usia, dalam jangka panjang menjadikan rambut menjadi gelap dan selepas itu menjadi putih. Ini dipanggil achromotrichia. Achromotrichia secara berkala bermula tepat pada waktunya hingga pertengahan dua puluhan pada lelaki dan akhir dua puluhan pada wanita. Lebih dari 60% orang Amerika mempunyai rambut perak pada usia 40 tahun. Usia di mana uban mulai kelihatan pada dasarnya kerana sifat keturunan. Dalam beberapa kes, individu dibawa ke dunia dengan rambut perak sejak mereka memperoleh sifat tersebut.

Permintaan untuk menjadikan kelabu berubah adalah sebahagian besarnya: rambut hidung, rambut di kepala, rambut wajah, rambut badan, alis.

Di kedai-menipis sehingga bahagian orang, rambut boleh menjadi lebih cepat sekali ia menjadi kelabu. Tidak seperti pada kulit di mana penciptaan warna tetap, melanogenesis pada rambut berkaitan dengan fasa kitaran rambut. Rambut berpigmen secara efektif pada tahap anagen dan "dibunuh" semasa peringkat catagen, dan hilang semasa telogen. Oleh itu, rambut soliter tidak boleh berwarna putih di sisi akar , dan diwarnakan di sisi terminal .

Beberapa kualiti sepertinya, oleh semua akaun, dapat dipertanggungjawabkan untuk cara berubah menjadi kelabu. Bcl2 dan Bcl-w adalah dua yang pertama ditemukan, pada ketika itu pada tahun 2016, kualiti IRF4 (faktor pentadbiran interferon 4) dinyatakan setelah penyiasatan terhadap 6,000 individu yang tinggal di lima negara Amerika Latin. Walau bagaimanapun, ia mengetahui bahawa komponen semula jadi mengawal sekitar 70% kejadian uban rambut .

Penyesuaian warna rambut berlaku apabila melanin berhenti dibuat di akar rambut dan rambut baru diisi tanpa warna. Mikroorganisma yang belum matang di dasar folikel rambut menghasilkan melanosit, sel yang menghasilkan dan menyimpan naungan pada rambut dan kulit. Kehilangan mikroorganisma yang tidak matang melanosit menyebabkan permulaan bertukar menjadi kelabu. Tetap kacau mengapa sel-sel satu folikel rambut yang tidak berkembang boleh lalai untuk berlaku di atas dan lebih dari 10 tahun sebelum sel-sel folikel yang berdekatan tidak terpisah satu milimeter. Nutrien dan mineral yang diketahui menghalang interaksi kelabu berubah adalah nutrien B-12, C, D, H (Biotin), dan zat besi mineral. Juga, organ hipofisis atau tiroid yang tidak biasa dapat menjadikan rambut menjadi redup.

Rambut yang beruban mungkin dimatikan dengan pengumpulan hidrogen peroksida dan kadar katalase sebatian yang sangat rendah, yang memisahkan hidrogen peroksida dan mengurangkan tekanan oksidatif pada pesakit yang mengalami vitiligo. Oleh kerana vitiligo dapat menjadikan bulu mata menjadi putih, kitaran yang serupa diterima berkaitan dengan rambut di kepala (dan di tempat lain) kerana penuaan.

Ubat anti-malignan imatinib sejak akhir-akhir ini kelihatan membalikkan proses berubah menjadi kelabu. Walau bagaimanapun, ia mahal dan mungkin hasilnya melampau dan berbahaya, jadi tidak berguna untuk menyesuaikan warna rambut seseorang. Oleh, jika instrumen aktiviti imatinib pada sel melanosit yang belum berkembang dapat dijumpai, dapat dibayangkan bahawa ubat pengganti yang lebih selamat dan lebih berpatutan mungkin akan dibuat atau tidak. Masih belum diketahui sama ada imatinib mempengaruhi katalase, atau jika pembalikan interaksi berubah menjadi kelabu disebabkan oleh perkara lain.

Tekanan:

Akaun melaporkan bahawa tekanan, baik yang berterusan dan kuat, boleh menyebabkan achromotrichia lebih awal pada orang daripada yang dialami. Penyokong menyoroti penderitaan yang menimpa, misalnya, Haritan Bride yang selamat dari Titanic, John McCain yang ditawan, atau penggubal undang-undang peringkat yang tidak dapat dinafikan seperti Bill Clinton atau Barack Obama. Terdapat beberapa bukti untuk tekanan berterusan yang menyebabkan achromotrichia sebelum waktunya, namun tidak ada hubungan yang tegas. Disedari bahawa tekanan kortisol kimia terkumpul pada rambut manusia dalam jangka masa panjang, namun apakah ini memberi kesan pada warna rambut belum dapat diselesaikan.

Kerosakan UV:

Keterbukaan yang tidak munasabah terhadap cahaya matahari adalah sebab yang paling terkenal untuk bahaya utama batang rambut. Kerosakan rambut fotokimia merangkumi kerosakan dan kemalangan protein rambut, sama seperti kemerosotan warna rambut. Photobleaching adalah perkara biasa di kalangan individu yang mempunyai keturunan keluarga Eropah. Kira-kira 72% pelanggan yang bersetuju untuk dikaitkan dengan pemeriksaan dan mempunyai garis keluarga Eropah yang terperinci dalam eksplorasi 23andMe baru bahawa matahari meringankan rambut mereka. Organisasi ini juga telah mengenali 48 penanda keturunan yang boleh mempengaruhi pemutihan rambut.

Penyakit:

Albinisme adalah anomali keturunan yang secara praktikalnya tidak terdapat warna pada rambut, mata, dan kulit manusia. Rambut saya sering berwarna putih atau pucat. Walau apa pun, warna ini mungkin berwarna merah, lebih terang terang, berwarna bersahaja terang, atau sekali sekala, bahkan berwarna tanah yang kusam.

Vitiligo adalah keguguran rambut dan warna kulit yang tidak konsisten yang mungkin berlaku sebagai akibat dari penyakit yang boleh diserang secara automatik. Dalam pemeriksaan primer 2013, para penganalisis merawat perkembangan hidrogen peroksida yang menyebabkannya dengan pseudo-catalase yang digerakkan cahaya. Ini mewujudkan penyertaan media yang kritikal bahawa pemeriksaan lebih lanjut mungkin memerlukan rawatan keseluruhan tanpa warna untuk rambut perak.

Tidak sihat juga dikenali menjadikan rambut menjadi lebih ringan, lebih langsing, dan lebih lemah. Rambut yang redup boleh menjadi kemerahan atau berambut perang kerana penciptaan melanin yang berkurang. Keadaannya boleh dibalikkan dengan khasiat yang sah. .

Pemeriksaan yang tidak terkawal pada tahun 2005 menunjukkan bahawa individu berusia 50-70 tahun dengan alis redup namun rambut perak pada dasarnya terikat untuk menghidap diabetes jenis II daripada mereka yang mempunyai kedua-dua kening dan rambut yang malap .

Elemen palsu:

Satu kajian British Medical Journal pada tahun 1996 mendapati bahawa merokok tembakau boleh menyebabkan warna kelabu pada waktunya. Perokok didapati berkali-kali terikat untuk mulai berubah menjadi kelabu dengan cepat, berbeza dengan yang bukan perokok.

Rambut perak dapat dikaburkan sebentar setelah siklus berapi-api, setelah tiang elektron menghasut alopecia, dan setelah beberapa rejimen kemoterapi. Masih banyak bahagian yang perlu diketahui mengenai fisiologi uban manusia

Tidak ada rancangan pengendalian berat badan yang luar biasa, peningkatan berkhasiat, nutrien, atau protein yang telah terbukti sederhana, berhenti, atau dalam kapasiti apa pun mempengaruhi interaksi berubah menjadi kelabu, walaupun banyak telah diiklankan dalam jangka panjang. Bagaimanapun, para penyelidik Perancis yang merawat pesakit leukemia dengan ubat penyakit lain melihat hasil yang mengejutkan: sebahagian daripada warna rambut pesakit dijumpai semula ke warna sebelum gelap.

Perubahan di akhirat:

Warna rambut badan tertutup boleh berubah. Rambut mengandungi gabungan eumelanin kuning berwarna tanah gelap dan pheomelanin merah. Eumelanin kurang stabil secara artifisial daripada pheomelanin dan berpisah lebih cepat apabila dioksidasi. Warna rambut berubah lebih cepat dalam keadaan keterlaluan. Ia berubah secara lebih beransur-ansur dalam keadaan pengoksidaan kering, (misalnya, di kuburan di pasir atau di ais) daripada di bawah keadaan penurunan basah, (misalnya, tempat latihan di tempat rehat akhir kayu atau mortar )

WARNA RAMBUT:

Warna rambut boleh diubah dengan interaksi sintetik. Pewarnaan rambut digolongkan sebagai "kekal" atau "separa kekal ".

Warna rambut yang berkekalan menunjukkan bahawa pembinaan rambut telah diselaraskan secara artifisial sehingga lama dipangkas. Ini tidak menunjukkan bahawa warna yang dihasilkan akan kekal selama-lamanya. Semasa kitaran, warna umum dihilangkan, sekurang-kurangnya satu warna, dan warna yang dihasilkan telah dijaga. Semua warna mencuci kulit kuku. Warna biasa tetap lebih lama dan palsu akan mengaburkan yang paling cepat (bergantung pada atom warna dan jenis warna warna).

Warna rambut yang tahan lama memberikan kebolehsuaian yang paling besar kerana dapat menjadikan rambut lebih ringan atau lebih kabur sama seperti mengubah nada dan warna, namun ada yang negatif. Pemeliharaan yang stabil (bulan ke bulan atau enam minggu demi minggu) sangat penting untuk mencocokkan rambut baru dengan sisa rambut, dan untuk menyembuhkan kekaburan . Warna tahan satu warna menjadikan warna yang rata dan seragam di seluruh kepala, yang dapat kelihatan tidak wajar dan brutal, terutama dalam warna yang wajar. Untuk mengatasi ini, corak canggih adalah dengan menggunakan warna yang berbeda umumnya satu warna sebagai dasar dengan sorotan tambahan atau lampu sorot dalam warna yang berbeda.

Warna separa kekal membersihkan sepanjang jangka masa secara berkala empat hingga kira-kira sebulan setengah, sehingga pertumbuhan semula akar kurang dikenali. Warna terakhir setiap helai dipengaruhi oleh warna dan keliangannya yang unik, jadi akan ada varietas warna yang tidak mencolok di seluruh kepala — lebih khas dan kurang memaafkan daripada warna yang kekal. Walau bagaimanapun, ini menunjukkan bahawa rambut gelap dan putih tidak akan berwarna dengan warna yang sama dengan bahagian kepala (sememangnya, beberapa rambut putih tidak akan memakan warna dengan cara apa pun). Beberapa rambut gelap dan putih akan bercampur dengan cukup sehingga tidak dapat dikenali, namun ketika mereka semakin jauh, akan tiba suatu titik di mana separa abadi sahaja tidak akan mencukupi. Peralihan ke warna abadi 100% dapat ditangguhkan dengan menggunakan warna semi tahan lama sebagai warna dasar, dengan sorotan abadi.

Soalan Lazim:

1. Apakah perbezaan antara semi-bertahan, demi-abadi dan abadi?

⦁ Warna rambut kekal akan berterusan sehingga helai berwarna berkembang. Warna rambut yang berkekalan dapat menerangi rambut hingga 4 tahap; apa-apa perkara yang tidak ditetapkan kerana boleh membahayakan rambut.

Hair Warna rambut separa abadi boleh menjadikan rambut lebih kabur dan tidak lebih ringan. Warnanya hanya akan bertahan sekitar enam hingga dua belas syampu kerana ia hanya menyimpan warna rambut pada lapisan rambut yang paling jauh.

Hair Warna rambut Demi-Permanent mengandungi ukuran peroksida yang rendah dan dapat meringankan rambut sedikit. Demi-kekal menyimpan warna antara kulit kuku dan korteks dan akan bertahan di suatu tempat dalam lingkungan 12 - 26 pencucian.

2. Bagaimana saya boleh mencuba warna sebelum memfokuskan pada mewarnakan seluruh rambut saya?

Lakukan ujian helai! Pada dasarnya, anda hanya mewarnakan bahagian rambut yang sangat kecil yang tidak akan dapat dilihat oleh orang lain, seperti pada bahagian belakang rambut anda. Sekiranya anda menyukai apa yang anda lihat dan warna dan item sesuai dengan anda pada masa itu, warnakan kepala anda sepenuhnya .

3. Adakah disarankan bagi saya untuk memotong rambut saya sebelum ini atau ketika mewarnai?

Anda mesti mendapatkan potongan rambut terlebih dahulu dan kemudian memilih warna rambut dan kemudian anda akan melihat hasilnya.

4. Adakah panjang rambut saya mempunyai kesan dalam ukuran warna rambut yang saya perlukan?

Sesungguhnya, sekiranya rambut anda lebih panjang daripada bahu atau tebal, anda memerlukan lebih banyak barang untuk merendam rambut anda sepenuhnya.

5. Sekiranya saya akan mewarnakan rambut saya, kapan saya boleh membersihkannya?

Anda mesti bertahan selama 24 jam penuh dengan mencuci dan mewarnai.

6. Adakah saya dapat menggabungkan pelbagai warna yang berbeza?

Anda boleh. Walau bagaimanapun, untuk hasil terbaik , penyatuan campuran hampir 2-3 warna lebih ringan atau lebih kabur daripada satu sama lain.

7. Adakah jenis rambut (bergelombang atau lurus, kering atau licin, kasar atau halus) mempengaruhi masa warna?

Memang, rambut kasar menyisihkan lebih banyak usaha untuk menelan warna, jadi ia memerlukan perancangan yang lebih rapi. Rambut halus pada umumnya menyisihkan usaha yang lebih kecil untuk mengekalkan warna sehingga memerlukan perancangan yang lebih terhad. Lakukan ujian helai sebelum mewarnakan seluruh kepala anda untuk menjamin keadaan anda menjadi tidak jelas.

8. Adakah idea yang baik bagi saya untuk mendapatkan sorotan atau warna keseluruhan?

Sekiranya anda perlu menggariskan dan mencerahkan wajah anda, dapatkan sorotan wajah. Seluruh warna boleh diterima sekiranya anda memerlukan cahaya atau jika anda perlu menyembunyikan kelabu.

9. Bagaimana menyembunyikan akar?

You can do it without anyone else's help at home in the event that you have all-over color or color your hair out of the container. Trench the spout that accompanies the crate and utilize a little paintbrush to ensure you're truly entering the hair with color. You can likewise utilize a mascara wand to do this.

10. Is it protected to color hair when pregnant?

It is encouraged to not utilize any color when you are pregnant. On the off chance that you actually need to go on, try to not paint the color straightforwardly on your scalp; use smelling salts free hair color and choose highlights generally over hair color.

11. I colored my hair and it looks HORRIBLE! What should I do now?

This might have occurred on the off chance that you went for two shades lighter or hazier than your normal color at your home. You can utilize an explaining cleanser after the day you color if the hair color that you utilized is somewhat dull for your preferring. Assuming the hair color is excessively light, get a container of the very brand that is one shade hazier and re-color, however keep the color on for HALF of the suggested time. Check your color like clockwork and wash when you think the color is adequately dim.

12. I'm biting the dust to attempt a style hair color like turquoise or pink. What's the interaction of that?

Style colors like above need twofold cycles; first, the hair is blanched to a light blonde before you apply the last design color. Design colors blur quick so support is somewhat high and intense as well. Likewise, the cleaning up can get pretty costly.

13. I need to go from my characteristic dull color to a lot lighter color. What's the most ideal approach to do that?

The most ideal method of going lighter from a normally dim color is to do highlights as these are the most ideal choice to keep the honesty of your hair if your hair has not been colored previously.

14. Does hair color harm your hair?

In perpetual hair color, hydrogen peroxide is utilized to lift the hair. This cycle opens up the fingernail skin layer of the hair to permit the color atoms to enter which could harm the hair if not done as expected. Nonetheless, in the event that you utilize a semi-perpetual or demi-perpetual, they will help add additional sparkle and condition to the hair however will just several shampoos.

KESIMPULAN:

Hair coloring items have demonstrated to be intense cancer-causing agents in creature models. Epidemiological proof of hair-coloring items as human oncogenic specialists remains generally uncertain because of blended outcomes. Notwithstanding, enough proof exists to help counsel addressing patients.

The initial step is to clarify that epidemiological proof endeavors to figure hazard, however not the slightest bit addresses direct connections. So, the most grounded proof focuses toward an expanded danger of NHL, particularly of the follicular subtype. Patients with an individual or a first-degree family background of NHL ought to be mindful in using hair color in light of the fact that there might be an aggregate danger.

The examinations, generally, archive that hazard is additionally expanded with hazier colors and expanded number of openings. Disturbing information highlights a connection between hair-color use in pregnancy and the improvement of a few youth malignancies in posterity. Concerned pregnant ladies ought to stay away from all hair coloring.

ARTIKEL BERKAITAN: