Folder pemacu Google melindungi kata laluan adalah cara untuk memastikan folder anda selamat di dalam pemacu Google dan melindungi data sensitif anda dari mata yang ingin tahu dengan melindungi melalui kata laluan.

Kata laluan melindungi folder pemacu Google- Tutorial:

Berikut adalah tutorial video untuk melindungi folder pemacu Google anda melalui kata laluan:

Google Drive- Pengenalan:

Google drive adalah perkhidmatan penyimpanan dan organisasi fail dan folder percuma yang diperkenalkan oleh Google pada tahun 2012. Ia membolehkan pengguna membuat, mengedit dan berkongsi dokumen fail, slaid atau helaian jenis iedoc apa sahaja secara percuma.

Semua data yang dibuat melalui pemacu Google disimpan di awan dan dapat diakses dari mana-mana peranti dan berkongsi siapa sahaja yang anda mahukan.

Walaupun data yang disimpan di cloud adalah selamat dan dilindungi melalui kata laluan Google anda tetapi anda masih boleh melindungi fail dan folder pemacu Google anda melalui kaedah keselamatan yang berbeza untuk memberikan lapisan keselamatan tambahan.

Data yang kami lihat di Google drive bebas dari virus dan sebarang kerosakan.

Kebaikan dan Keburukan Google Drive:

Setiap teknologi mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan. Mari cari kebaikan dan keburukan pemacu Google:

Kelebihan Keburukan
Pemacu Google adalah sistem penyimpanan awan sehingga anda dapat mengakses fail anda di mana sahaja dengan sambungan internet yang kuat. Pemacu Google tidak mempunyai kata laluan untuk dirinya sendiri. Walaupun data anda di cloud dijamin selamat tetapi setelah anda berkongsi pautan dokumen anda, data anda tidak akan selamat lagi.
Pemacu Google mempunyai pemproses dokumen sendiri sehingga anda dapat mengedit fail anda di mana sahaja dengan peranti apa pun. Internet diperlukan untuk pemacu Google. Anda boleh bekerja di luar talian tetapi perubahan atau penyuntingan yang anda buat pada dokumen anda hanya akan dapat dilihat dengan sambungan internet.
Perkara terbaik dari pemacu Google ialah anda dapat mengakses folder pemacu Google anda pada mana-mana peranti. Google drive mempunyai had untuk memuat naik fail setiap hari. Anda tidak boleh memuat naik lebih dari 750 GB dalam sehari.
Pemacu Google dapat melihat hampir semua jenis fail; ia boleh berupa Photoshop, video HD atau jenis dokumen. Pemacu Google juga mempunyai had saiz fail. Ukuran dokumen tidak boleh lebih dari 2 megabit, fail doc terhad kepada 1.024.000 aksara manakala slaid PowerPoint terhad kepada 100 megabit yang bermaksud 400 slaid.
Pemacu Google menjadikan perkongsian menjadi mudah, anda dapat berkongsi data dengan pasukan anda dengan mudah dalam masa yang singkat. Anda juga dapat menetapkan izin untuk siapa yang dapat melihat atau mengedit data anda.
Anda juga boleh berbincang dengan pasukan atau kumpulan anda melalui komen Google Drive.
UI pemacu Google sangat mudah dan senang digunakan.
Walaupun kata laluan akaun Google anda diperlukan untuk mengakses pemacu Google tetapi dokumen yang anda simpan di cloud benar-benar selamat dan terjamin.

Google one- pengenalan dan faedah:

Google one adalah pelan langganan untuk ruang penyimpanan Google kerana pemacu Google hanya menawarkan ruang terhad untuk penyimpanan iaitu 15 GB. Google membolehkan pengguna mempunyai lebih daripada ruang kosong iaitu dari 100 GB hingga 2 TB.

Ia mempunyai rancangan dan kos pakej yang berbeza mengikut pakej yang anda ingin dapatkan. Kelebihan menggunakan Google adalah:

 • Anda boleh mempunyai ruang simpanan tanpa had dengan membayar $ 20 / bulan.

 • Anda boleh mendapatkan akses langsung dengan pakar Google.

 • Anda boleh menikmati faedah pada produk Google yang lain.

 • Anda boleh memperuntukkan ruang simpanan yang berasingan untuk keluarga anda (5 ahli keluarga boleh ditambah).

Bagaimana cara melindungi folder pemacu Google dengan kata laluan?

Terdapat tiga cara melindungi folder pemacu Google dengan kata laluan:

1. Kata Laluan yang Kuat Untuk Google Drive:

Walaupun pemacu Google dilindungi secara automatik dan tidak ada yang dapat memperoleh akses tanpa izin pemilik tetapi anda tetap boleh menetapkan kata laluan yang kuat untuk pemacu Google anda.

Di dalam pemacu Google seperti dokumen Google, helaian Google dan power point tidak dapat dilindungi melalui kata laluan secara individu, jadi untuk menjaga keselamatan data anda, pastikan anda telah menetapkan kata laluan yang kuat untuk akaun anda yang memenuhi semua asas keselamatan.

Ini adalah kaedah termudah dan terbaik untuk mengamankan data anda di cloud.

2. Fail Terlindung Kata Laluan Individu:

Kaedah lain untuk melindungi data anda adalah dengan melindungi kata laluan fail individu sebelum memuat naik pada pemacu Google.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melindungi fail dengan kata laluan sebelum memuat naik:

 • Klik kanan fail dan pilih HARTA .

 • Klik ADVANCED untuk meneruskan lebih jauh.

 • Dalam atribut encrypt pilih ENCRYPT CONTENTS TO SECURE DATA dan klik OK .

 • Pilih GUNAKAN PERUBAHAN INI KE FOLDER INI SAHAJA .

 • Sekarang anda perlu menyandarkan sijil dan kunci penyulitan anda dengan mengklik KEMBALI SEKARANG .

 • Kemudian ikuti wizard untuk menetapkan kata laluan.

3. Dokumen yang Dienkripsi:

Anda juga dapat melindungi data anda dengan kata laluan melalui kata MS dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka dokumen anda.

 • Pilih FILE .

 • Klik PROTECT DOCUMENT-> ENCRYPT WITH PASSWORD.

 • Taip kata laluan anda.

 • Sekarang anda boleh memuat naik fail anda yang disulitkan ke pemacu Google.

Ringkasan:

Seperti yang kita semua ketahui bahawa Google adalah pelayan yang selamat dan dilindungi dan tidak ada keraguan mengenai dasar privasi mereka tetapi kadang-kadang kesalahan manusia mungkin berlaku yang memungkinkan data anda dikongsi. Jadi untuk peningkatan keselamatan dan keamanan data ada 3 cara untuk melindungi, sama ada anda dapat meningkatkan keselamatan keseluruhan pemacu Google dengan menyediakan kata laluan yang relatif kuat atau anda dapat melindungi fail individu dari folder tertentu dan anda juga dapat melindungi fail kata laluan melalui kata MS.

Melindungi kata laluan aplikasi pemacu Google- DOC, Helaian, Slaid:

Anda boleh melindungi pemacu Google dengan kata laluan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka pemacu Google anda.

 • Pergi ke PENGATURAN .

 • Pilih KUNCI PASSKOD .

 • Pusingan kod laluan kunci ON.

 • Masukkan dan masukkan semula kata laluan anda untuk mengesahkan.

 • Kini, pemacu Google anda dilindungi kata laluan.

Berikut adalah tutorial video untuk aplikasi pemacu kata laluan Google yang dilindungi kata laluan:

Kata laluan melindungi pemacu Google melalui aplikasi:

Cara lain untuk melindungi pemacu Google dengan kata laluan adalah melindungi pemacu Google melalui aplikasi lain. Terdapat sebilangan besar aplikasi keselamatan yang terdapat di play store, salah satunya adalah APPLOCK .

Anda harus memuat turun dan memasang applock dari play store dan menetapkan kata laluan yang kuat untuk aplikasi tersebut maka anda perlu memilih aplikasi dari peranti android anda yang perlu anda lindungi oleh applock.

Lembaran Google melindungi kata laluan:

Satu-satunya cara untuk melindungi lembaran Google adalah dengan menyulitkan data, untuk melindungi lembaran Google dengan kata laluan, anda perlu mengikuti langkah mudah berikut:

 • Buka helaian Google.

 • Pada bar navigasi, klik MELINDUNGI FILES .

 • Pilih FIKIR ENKRIP .

 • Masukkan kata laluan kemudian klik OK .

Soalan Lazim:

1. Bolehkah anda melindungi folder pemacu Google dengan kata laluan?

Pemacu Google tidak mempunyai ciri sedemikian untuk melindungi kata laluan setiap folder dalam pemacu tetapi selamat melalui kata laluan akaun Google. Anda juga boleh menghadkan kebenaran khalayak yang dapat mengakses, menyunting atau mengubah dokumen.

2. Adakah pemacu Google selamat untuk maklumat sulit?

Google mendorong keseluruhan ruang simpanan yang selamat di mana data anda selamat dan terjamin kerana Google menyulitkan data anda semasa dimuat naik. Tetapi dokumen anda boleh diakses oleh penggodam atau pejabat kerajaan dengan kunci penyulitan yang disediakan oleh Google.

3. Mana yang lebih selamat? Pemacu iCloud atau Google?

iCloud lebih selamat berbanding Google Drive. Walaupun pemacu Google telah meningkatkan keselamatan mereka tetapi ia tidak memberikan enkripsi dari hujung ke hujung yang dilakukan oleh iCloud.

4. Apakah fungsi pemacu Google?

Pemacu Google adalah ruang penyimpanan di awan yang membolehkan pengguna membuat, menyimpan, mengedit dan berkongsi data tanpa mempunyai perisian asli dalam sistem. Selain itu pengguna dapat mengakses data dari mana saja dan pada peranti apa pun yang dimilikinya sekarang, anda juga dapat berkongsi data dengan rakan anda dengan berkongsi pautan.

5. Adakah pemacu Google percuma?

Sebilangan ruang penyimpanan pemacu Google adalah percuma. Pemacu Google menawarkan ruang penyimpanan 15 GB secara percuma tetapi jika anda mahukan lebih banyak ruang, anda boleh menaik taraf ke Google yang merupakan pemacu Google berbayar. Google one menawarkan ruang simpanan 100 GB dengan harga $ 1,99 sebulan dan ruang 1 TB dengan harga $ 9,99 sahaja.

6. Adakah storan pemacu Google tidak terhad?

Google mengaku menyediakan ruang sebanyak yang anda perlukan tetapi anda perlu membayar $ 20 sebulan dan anda dapat menikmati ruang simpanan tanpa had.

7. Apa yang berlaku dengan pemacu Google semasa anda mempunyai Google?

Google satu pada dasarnya adalah rancangan keahlian atau pakej yang membolehkan anda mendapat lebih banyak ruang di cloud. Oleh kerana ini bukan aplikasi yang berasingan, jadi apabila anda mendapatkan Google, ia akan menggantikan pemacu Google secara automatik.

8. Bagaimana untuk membayar satu Google?

Google menyediakan borang di mana anda dapat menambahkan butiran pembayaran anda seperti nombor kad kredit atau debit atau butiran akaun.

9. Apakah rancangan simpanan keluarga Google?

Semasa menggunakan Google, anda boleh menjemput 5 ahli keluarga anda dan berkongsi keahlian anda dengan mereka. Setiap orang mempunyai ruang simpanan masing-masing untuk menyimpan data mereka sendiri.

10. Pelan pakej apa yang ditawarkan oleh pemacu Google?

Pakej Kos Ruang Kebaikan
Permulaan Percuma 15 GB Storan 15 GB
Asas PKR 209 / bulan 100 GB Ruang simpanan 100 GB, pakar Google, Tambahkan keluarga anda, faedah Keahlian
Piawai PKR 339 / bulan 200 GB Ruang simpanan 200 GB, pakar Google, Tambahkan keluarga anda, Keuntungan keahlian
Premium PKR 1,049 / bulan 2 TB Ruang simpanan 2 TB, pakar Google, Tambahkan keluarga anda, Keuntungan keahlian

Kesimpulan:

Seperti kajian di atas, Google Drive adalah ruang penyimpanan berasaskan awan di mana anda boleh membuat, mengedit, menyimpan dan berkongsi data anda dengan rakan dan pasukan anda dengan berkongsi pautan dalam masa yang singkat. Google drive pada mulanya menawarkan 15 GB ruang simpanan secara percuma tetapi jika anda memerlukan lebih banyak ruang, anda harus membayarnya. Walaupun pemacu Google benar-benar selamat dan data yang anda simpan di awan tidak dapat dicuri tanpa kunci penyulitannya yang disediakan oleh Google sendiri tetapi anda masih boleh menambahkan lebih banyak lapisan keselamatan dengan melindungi pemacu Google melalui kata laluan. Sayangnya anda tidak dapat menetapkan kata laluan untuk data atau dokumen individu tetapi anda dapat melindungi folder pemacu Google dengan kata laluan dengan 3 cara yang berbeza: anda boleh menetapkan kata laluan yang kuat untuk akaun Google anda atau anda boleh melindungi kata laluan setiap fail sebelum memuat naik di awan atau anda dapat menyulitkan data anda melalui Microsoft word.

Google Drive adalah alat yang sangat berguna dalam banyak cara: ia membolehkan anda menyimpan semua fail anda di satu lokasi yang boleh anda akses dari lokasi mana pun dan di mana-mana peranti. Ini juga membolehkan perkongsian fail dan folder dengan ahli pasukan atau rakan kongsi. Walau bagaimanapun, kesederhanaan dengan mana Google menjadikan fail anda dapat diakses oleh anda boleh menjadi kelemahan yang ketara.

Bagaimana Melindungi Kata Laluan Folder Anda?

Sekiranya anda bimbang tentang kebocoran data sensitif kepada pihak ketiga atau hanya mahu merahsiakan maklumat anda, anda mungkin perlu mengunci folder anda dalam sistem pengurusan dokumen. Melindungi kata laluan dengan folder anda adalah salah satu amalan terbaik untuk diikuti.

Mengapa saya mesti melindungi folder saya dengan kata laluan?

Melindungi kata laluan folder anda menjamin kerahsiaan dan keselamatan kertas dalaman anda, serta perlindungan maklumat pekerja kritikal dari pihak ketiga yang tidak dibenarkan. Selain itu, ia melindungi terhadap pencurian rahsia syarikat atau maklumat sensitif lain yang ingin anda sembunyikan dari pandangan ingin tahu.

Bagaimana melindungi kata laluan folder pada Windows 10?

Dengan proses penyulitan yang mudah, Windows 10 memberi anda kawalan ke atas kertas dan keselamatannya. Berikut adalah prosedur yang mesti anda lakukan untuk melindungi fail anda.

1. Cari folder

Buka aplikasi penjelajah fail (harus ada ikon folder di bar alat anda; jika tidak, cari saja di kotak carian di bar alat). Klik kanan folder yang ingin anda lindungi dan pilih "Lindungi."

2. Buka "Properties"

Untuk membuka tetingkap baru, klik kanan pada folder untuk memunculkan menu pilihan, dan kemudian klik "Properties" di bahagian bawah.

3. Navigasi ke pilihan "Lanjutan"

Setelah anda membuka tetingkap ini, pilih tab "Umum", kemudian butang "Lanjutan" di bahagian bawah.

4. Tandakan kotak untuk menyulitkan kandungannya

Kotak centang untuk "Enkripsi kandungan untuk mengamankan data" akan muncul. Cukup tandakan kotak itu dan tekan "Terapkan." Penting: Sekiranya anda mempunyai edisi Home 10 daripada Windows versi Pro, anda tidak akan mempunyai pilihan ini, dan kotak pilihan akan berwarna kelabu.

Bagaimana cara mengunci folder pada Mac?

Mengunci folder pada Mac jelas lebih rumit daripada pada PC dan mengambil langkah tambahan, tetapi cukup mudah sehingga anda tidak perlu menghadapi masalah.

1. Buka folder "Aplikasi"

Untuk mengakses folder "Aplikasi", tekan "Command + Shift + A."

2. Buka folder "Utiliti"

Setelah anda membuka folder "Aplikasi", pergi ke folder "Utiliti".

3. Buka "Disk Utility" dan kemudian "File"

Setelah membuka "Utiliti", pergi ke folder "Disk Utility" dan kemudian folder "File".

4. Pilih folder untuk dilindungi

Langkah selanjutnya adalah memilih "Gambar Baru", kemudian "Gambar" dari menu "Folder". Klik "Buka" setelah memilih folder yang ingin anda selamatkan.

5. Pilih "enkripsi AES 128-bit"

Pilih folder, kemudian pergi ke menu pilihan "Format Gambar" dan pilih "baca / tulis". Kemudian pilih "enkripsi AES 128-bit" dari "menu Penyulitan."

6. Buat kata laluan

Selepas itu, anda akan diminta membuat kata laluan. Pilih "Pilih" setelah anda memasukkan kata laluan dua kali.

7. Jimat

Beri nama gambar cakera dan kemudian klik "Simpan" dan "Selesai."

Bolehkah saya melindungi folder Google Drive dengan kata laluan?

Sekiranya anda adalah pengguna yang mengarang data, anda boleh melindungi folder Google Drive dengan kata laluan. Dokumen individu boleh dienkripsi, tetapi anda tidak dapat menyulitkan folder Google Drive. Pemiliknya dapat menguruskan izin dan memberikannya kepada pengguna yang memiliki akses ke fail. Ini memastikan bahawa folder dan fail dilindungi dengan baik dari segi privasi dan keselamatan.

Perisian pengurusan dokumen akan membantu meningkatkan keselamatan

Kaedah terbaik untuk memastikan perlindungan dan privasi semua kertas dan data anda adalah dengan menggunakan sistem dan perisian pengurusan dokumen yang boleh dipercayai. Pilih daripada sebilangan penyelesaian perisian terbaik dan cubalah pasangan. Kemudian pilih yang paling sesuai dengan syarikat anda.

Bagaimana Melindungi Kata Laluan Google Drive Anda?

Dalam banyak aspek, Google Drive adalah alat yang hebat. Ini membolehkan anda menyimpan semua fail dan folder anda di satu lokasi yang dapat anda akses dari mana saja, pada mana-mana peranti, pada bila-bila masa. Kelebihan lain ialah perkongsian fail dan folder berjalan lancar di platform, berkat keupayaan luar biasa aplikasi untuk bergaul dengan yang lain. Dengan memberikan kebenaran yang diperlukan, anda boleh mengizinkan orang itu membaca, memberi komen atau mengubah fail tersebut.

Bagaimana Kata Laluan Berfungsi untuk Google Drive?

Kami mempunyai beberapa berita mengejutkan untuk anda: Dokumen Google masih kekurangan fungsi perlindungan kata laluan yang betul. Ini bermaksud bahawa semua fail dan folder anda tidak selamat. Walaupun pelayan Google melindungi anda, anda mesti mengambil langkah-langkah untuk melindungi akaun Gmail utama anda.

Keselamatan Google Drive Dibina pada Perkongsian

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa Google Drive begitu popular jika keadaannya terjamin dengan keselamatan. Lagipun, Google Drive digunakan oleh pasukan jauh, jabatan dalaman, dan rakan luaran untuk berkolaborasi, berkongsi, dan mengurus fail dan folder setiap hari. Itu kerana tidak semuanya hilang.

Bagaimana Menambah Perlindungan Tambahan pada Peranti Anda?

Anda mesti menyimpan akaun anda seaman mungkin jika anda tidak mahu menjadi mangsa penggodam berbahaya. Ya, anda memerlukan kata laluan yang kuat (jelas!). Anda juga boleh menggunakan kunci keselamatan perkakasan atau mengaktifkan pengesahan dua faktor pada masa yang sama.

Menyiapkan Pengesahan Dua Langkah

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, bukti kelayakan anda menimbulkan risiko terbesar bagi data anda. Namun, menambahkan pengesahan dua langkah ke akaun Google dapat meningkatkan keselamatannya dengan ketara.

Menggunakan Kekunci Keselamatan Perkakasan

Kunci keselamatan kayu keras, juga dikenali sebagai kunci UDF, memberikan tahap perlindungan tambahan untuk akaun dalam talian anda. Mereka menggunakan penyulitan untuk mengesahkan identiti anda dan URL halaman log masuk untuk melindungi anda daripada bot automatik dan serangan yang disasarkan. Anda boleh menggunakan mana-mana jenama (ternama), walaupun kami mengesyorkan YubiKey atau Titan. Dengan adanya ketiga-tiga perlindungan ini, sangat mustahil ada orang yang mendapat akses tanpa kebenaran ke akaun anda.

Soalan Lazim

Bagaimana dengan Skrip dan Sambungan Pihak Ketiga?

Ya, ada skrip pihak ketiga yang menunjukkan kemampuan untuk "menggodam" perlindungan kata laluan perkhidmatan, tetapi keamanannya masih cacat kerana metode ini rumit dan tidak mudah dibendung. Terdapat pelanjutan penyemak imbas yang boleh - atau paling tidak mengaku - mengamankan fail dan folder anda.

Bagaimana anda menjadikan folder Google Drive peribadi?

Buka Google Drive, Google Docs, Google Sheets, atau Google Slides dari skrin utama . Pilih atau buka fail atau folder. Terhad adalah pilihan untuk dipilih. Selepas itu, klik Selesai.

Bolehkah anda meletakkan kata laluan pada folder?

Klik "Buka" setelah mencari dan memilih folder yang ingin anda selamatkan. Pilih "baca / tulis" dari menu lungsur Format Gambar. Pilih protokol penyulitan yang ingin anda gunakan dari pilihan Penyulitan. Masukkan kata laluan untuk folder yang ingin anda gunakan.

Adakah Google Drive selamat untuk maklumat sulit?

Google Drive biasanya sangat selamat kerana menyulitkan data anda semasa mereka dipindahkan dan disimpan. Google, sebaliknya, dapat menyahsulitkan fail anda menggunakan kunci penyulitan, yang bermaksud bahawa penggodam atau agensi kerajaan mungkin mengakses data anda secara hipotesis.

Kesimpulannya

Muat naik fail yang ingin anda sembunyikan dari pengguna lain ke drive.google.com . Klik kanan fail di Drive dan pilih Urus Versi setelah fail dimuat naik. Pilih Muat Naik Versi Baru dan tambahkan fail baru, sebagai gambaran struktur yang tidak curiga. Namakan semula fail asal menjadi seperti gambar.

Lindungi fail OneDrive anda di Personal Vault

Personal Vault adalah lokasi yang selamat di OneDrive di mana anda dapat menyimpan fail dan gambar paling penting atau sensitif anda sementara masih dapat mengakses dari mana sahaja.

Kami memandu anda melalui proses penyediaan Vault Peribadi anda menggunakan teknik pengesahan yang kuat atau tahap kedua pengesahan identiti, seperti cap jari, wajah, PIN, atau kod yang dihantar kepada anda melalui e-mel atau SMS. Ini menambahkan lapisan keselamatan tambahan pada fail terkunci anda di Personal Vault, menjadikannya lebih selamat sekiranya seseorang mendapat akses ke akaun atau peranti anda.

Penting:

Vault Peribadi hanya boleh diakses di rumah dan rancangan peribadi OneDrive; ia tidak terdapat di OneDrive untuk rancangan perniagaan, kerja, atau pelajar.

Menyulitkan Dokumen Word Anda untuk Google Drive

Orang lain tidak akan dapat mengakses akaun Google Drive dalam talian anda melainkan mereka mempunyai kelayakan log masuk anda, tetapi anda mungkin ingin mendapatkan dokumen sensitif yang anda letakkan di sana.

Kerana Google Drive menyimpan dokumen ke dalam cakera keras anda, anda mungkin juga ingin melindunginya. Ciri keselamatan di Microsoft Word membolehkan anda menyulitkan dokumen dengan kata laluan. Sekiranya anda menggunakan enkripsi ini sebelum memindahkan dokumen ke folder Google Drive anda, anda akan tenang kerana mengetahui bahawa orang lain tidak akan dapat membacanya melainkan mereka mengetahui kata laluannya.

Klik "Fail" setelah membuka dokumen Word yang ingin anda selamatkan.

Untuk melihat menu dengan perlindungan, pergi ke "Info" dan kemudian "Lindungi Dokumen."

Pratonton fail yang dilindungi kata laluan di Google Drive

Kami memahami bahawa anda menggunakan Google Drive untuk bekerja dengan pelbagai format fail. Itulah sebabnya kami menambahkan kemampuan untuk melihat pratonton dokumen, persembahan, dan spreadsheet Microsoft Office yang dilindungi kata laluan di Drive mulai hari ini.

Apabila anda cuba membuka salah satu jenis fail ini di Drive di web pada masa akan datang, anda akan diminta memasukkan kata laluan, dan jika ya, anda akan melihat pratonton dokumen yang hanya boleh dibaca.

Keupayaan ini juga berfungsi apabila anda mengakses fail Office yang dilindungi kata laluan yang dilampirkan pada mesej Gmail.

Jejak yang akan dikeluarkan:

Rilis cepat dan berjadual dilancarkan.

Google Drive

Google Drive, ciri Google Apps for Education, membenarkan penyimpanan dalam talian untuk semua jenis fail. Menggunakan Drive memastikan anda mempunyai akses ke fail yang anda perlukan dari komputer atau peranti mudah alih yang disambungkan ke internet. Google Drive adalah perkhidmatan storan berasaskan awan.

Akses ke fail dari mana sahaja sangat mudah, tetapi juga sedikit mengenai keselamatan data. Penting untuk memahami bagaimana Google Drive berfungsi, tahap kepekaan fail yang anda simpan di sana, dan berhati-hati.

Apa itu Google Drive dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Anda mempunyai akses ke Google Drive, yang merupakan akaun penyimpanan fail, sebagai sebahagian daripada Google Apps Allegheny anda. Terdapat fail (dokumen yang dimuat naik atau dibuat dokumen) yang disimpan di sana.

Soalan Lazim

Bagaimana cara mengunci fail Google Drive?

Inilah cara melindungi fail Google Drive anda daripada disalin, dimuat turun atau dicetak oleh orang lain.

Bagaimana cara melindungi fail Google Drive dengan kata laluan?

Anda boleh mengawal kandungan yang anda kongsi dengan orang lain dengan mengetahui cara mengunci fail Google Drive. Walaupun perkongsian dan kolaborasi adalah ciri utama Google Drive, ada saatnya anda mahu menyimpan fail anda dengan selamat walaupun telah dikongsi.

Mungkin anda telah menghantar e-mel kepada seseorang dokumen atau spreadsheet yang mengandungi maklumat peribadi atau sensitif yang anda tidak mahu mereka lihat, atau anda tidak mempercayai mereka untuk tidak menjual maklumat anda.

Adakah Google Drive selamat dan langkah apa yang boleh anda ambil untuk memperbaikinya?

Semasa menggunakan storan dalam talian Google Drive, salah satu masalah paling penting untuk dipertimbangkan ialah sama ada fail saya selamat dan dirahsiakan. Kami melihat lebih dekat keselamatan Google Drive dan mencadangkan beberapa cara untuk menjadikannya lebih baik.

Adakah Google Drive adalah platform yang selamat?

Penyimpanan awan menjadi semakin popular, dan ia tetap ada. Banyak orang dan perniagaan telah terbiasa menggunakannya.

Banyak laman web menyediakan pilihan penyimpanan awan percuma dan berbayar. Salah satunya ialah Google Drive. Google Drive dilancarkan pada tahun 2012 sebagai perkhidmatan penyimpanan dan penyegerakan fail berasaskan awan oleh Google. Pengguna boleh mengakses perkhidmatan melalui laman web atau aplikasi mudah alihnya.

Kesimpulannya

Google Drive direka untuk pengguna peribadi dan perniagaan untuk mempunyai akses mudah, berkongsi, dan mengurus fail dan folder. Lebih 90% perniagaan menyimpan data di cloud, dan 60% menggunakan sistem penyimpanan fail awan seperti Google Drive untuk berkolaborasi dengan pekerja jarak jauh, jabatan dalaman, dan rakan luaran.

Kerana sangat mudah digunakan, banyak pengguna mengabaikan kebenaran berkongsi dan ciri keselamatan lain yang menjadikan data dan fail yang penting untuk perniagaan tidak bocor di luar syarikat.

Sebahagian besarnya, orang mengutamakan fungsi. Bantuan Pada bulan Februari, Net Security menerbitkan laporan mengenai bagaimana pengguna biasa berinteraksi dengan produk berasaskan awan seperti Google Drive. Akses disediakan untuk 73% pekerja.

Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan fail dalam talian yang popular untuk kegunaan komersial dan peribadi. Banyak orang prihatin dengan keselamatan Google Drive, walaupun pada hakikatnya mengandungi ratusan fungsi yang berharga. Bagaimanapun, penggodam baru-baru ini berjaya melanggar beberapa perlindungan internet yang paling kuat. Apakah risiko yang berkaitan dengan penggunaan perkhidmatan internet ini? Adakah mungkin ada yang melihat fail Google Drive saya?

Hanya individu yang telah diberi kebenaran untuk akaun peribadi yang dapat melihat fail Google Drive. Semua data yang disimpan pada edisi perniagaan Google Drive dapat diakses oleh pentadbir akaun Google Workspace (G Suite). Google sentiasa meningkatkan keselamatannya untuk mengelakkan akses haram.

Ketika datang ke Google, sebuah firma yang menghasilkan wang dari data pengguna, adalah wajar untuk mengambil berat tentang privasi. Perkara ini berlaku terutamanya semasa menyimpan dokumen peribadi atau perniagaan sulit. Jadi, pada tahun 2021,

Seberapa selamat Google Drive? Adakah juga layak untuk menyulitkan dokumen? Seberapa selamat Google Drive, dan bagaimana saya dapat menyulitkan maklumat di Google Drive?

Google Drive adalah perkhidmatan yang membolehkan anda menyimpan data di awan.

Sudah tentu, dengan "cloud", kami bermaksud bahawa maklumat anda disimpan di pelayan Google di seluruh dunia.

Apabila anda menyimpan data anda di pelayan orang lain, anda harus memikirkan tahap perlindungan yang mereka berikan. Sekiranya anda merancang perkahwinan, ini menjadi lebih kritikal.