Legenda mengenai ular peliharaan, atau ular, telah lama dan bertahan lama. Individu nampaknya terpesona dengan sifat "licik" mereka atau panik bahawa mereka bercakap dengan sesuatu yang tidak selamat atau menyeramkan. Pada hakikatnya, haiwan berdarah panas secara semula jadi cenderung untuk memperhatikan ular di persekitarannya, yang menjelaskan mengapa mitologi BANYAK dibuat di sekitar mereka selama ribuan tahun.

6 Ular Haiwan Peliharaan Terbaik:

Ular binatang peliharaan dapat diucapkan dari makhluk jahat hingga tanda-tanda kekayaan dan kebangkitan, bergantung pada kisah akarnya. Dan dengan maklumat ini, mudah untuk menarik minat individu dengan ular dan mengapa begitu banyak yang memerlukannya sebagai haiwan peliharaan!

Dan ketika datang ke pelbagai? Baiklah, katakan ular mengambil kuih itu ... Mereka terdapat dalam banyak jenis, sekitar 3.600 spesies, warna, dan ukuran. Mereka selalunya cukup kuat dan mungkin berbahaya, ATAU selamat - itulah yang kita perlukan dalam rakan serumah.

Masih, mempertimbangkan untuk mengamalkan ular? Teruskan membaca untuk mencari 6 spesies ular TERBAIK yang menjadikan haiwan peliharaan cemerlang untuk pemilik ular kali pertama!

1. SNAK JARING:

ular jagung Ular jagung adalah ular peliharaan terkenal yang paling mudah diakses. Mudah dilayan, senang dikendalikan, dan dijaga, apa yang tidak disukai oleh penduduk asli Amerika Utara ini? Ular jagung adalah salah satu ular peliharaan yang paling mengagumkan kerana pengusiran, aksesibilitas, dan kombinasi warnanya.

Ular jagung adalah salah satu jenis ular yang paling lazim dijaga dalam kurungan atau sebagai binatang peliharaan. Anggaran mereka, sikap tenang, dan kemudahan penjagaan menyumbang kepada keberadaan ini. Ular jagung yang tertawan terus ditangani oleh pemiliknya, bahkan untuk jangka masa yang panjang Seperti semua ular, ular jagung adalah karnivor dan di alam liar, mereka makan setiap beberapa hari.

Walaupun kebanyakan ular jagung memakan tikus kecil, seperti tikus berkaki putih atau tikus coklat, mereka juga boleh memakan reptilia atau makhluk darat dan air lain, atau memanjat pokok untuk menemui telur makhluk berbulu yang tidak dijaga.

Ular jagung dewasa mempunyai panjang badan 61–182 cm (2.00–5.97 kaki) Di alam liar, mereka biasanya hidup sekitar enam hingga lapan tahun, tetapi dalam kurungan boleh hidup hingga usia 23 tahun atau lebih.

Mereka dapat dikenali dari kepala tembaga dengan warna mereka yang lebih cerah, konstruksinya yang ramping, pelajaran yang melingkar, dan keperluan lubang penderiaan panas. Mereka tidak tumbuh terlalu besar, tidak memerlukan kawasan berdinding besar, dan jika anda ingin membiakkannya, mereka sangat mudah dibiakkan.

Apa yang anda makan ular jagung peliharaan?

Ular jagung biasanya diberi makan tikus beku / dicairkan dalam kurungan. Makanan ular jagung bayi biasanya akan menjadi tikus kelingking kecil dan kebanyakan ular jagung dewasa boleh memakan tikus yang besar.

Adakah ular jagung boleh dipeluk?

Reptilia hebat ini adalah: Lembut, mudah dikendalikan, dan suka diemong (ya, ular adalah binatang peliharaan yang suka diemong!) Haiwan peliharaan yang sangat baik untuk keluarga.

Adakah ikatan ular jagung dengan pemiliknya? **

Ular tidak mempunyai keupayaan mental untuk merasakan perasaan manusia seperti cinta atau kesukaan. Jadi tidak, mereka tidak dapat menyukai anda. Bagaimanapun, mereka dapat merasakan kasih sayang terhadap anda sebagai haiwan yang tidak mengancam yang menjaganya.

Ringkasan : Ular jagung adalah ular peliharaan terbaik untuk pemula setakat ini. Kerana sifatnya yang jinak & mudah dikendalikan, setiap pencinta binatang peliharaan ular ingin memikat rakan-rakan ini.

2. SNAKE GOPHER

Ular Gopher

Ular gopher secara luas dikenal sebagai salah satu jenis ular terkemuka untuk mendesak jika anda mempertimbangkan untuk mendapatkan ular peliharaan. Mereka sangat tenang dan santai, memang di alam liar. Ular Gopher adalah ular terbesar di Amerika Utara. Mereka memerlukan kawasan berdinding yang lebih besar daripada ular, tetapi karena mereka adalah ular yang tinggal di darat, kawasan yang dilindungi tembok hanya boleh dimiliki, bukan tinggi.

Tidak seperti kebanyakan ular, ular gopher menghargai diadakan. Mereka ingin tahu dan suka mengangkat kepala untuk melihat sekeliling mereka. Mereka dinamik dan akan merangkak jika anda membiarkannya. Sekiranya anda hanya perlu memegangnya, teruskan posisi tangan anda semasa mereka bergerak, sehingga mereka tidak pernah berada jauh. Pegang mereka di bawah badan mereka, menyokong leher dan badan mereka, tetapi tidak dengan cara yang terasa tersedak kepada mereka. Mereka suka menjadi orang yang tersedak.

Adakah haiwan kesayangan ular gopher?

Ular gopher boleh menjadi haiwan peliharaan yang sangat baik untuk pemula. Mereka ular penyekat, jadi mereka tidak mempunyai organ racun. Mereka tidak terlalu agresif dan hanya akan menggigit orang sebagai jalan terakhir. Apabila dijaga dalam kurungan, mereka dapat hidup selama rata-rata 30 tahun.

Apa yang suka dimakan ular gopher?

Mereka memakan banyak tikus, seperti tupai tanah, tikus, dan lembu. Mereka juga suka makan arnab, unggas, telur, dan reptilia. Ular gopher muda memakan lebih banyak reptilia dan crawl yang menyeramkan daripada ular gopher yang lebih tua. Ular Gopher menangkap makanan di tanah, di liang, dan di pokok.

Berapa besar ular gopher?

Ular Gopher adalah reptilia berbadan besar dan berat - dilaporkan panjangnya 9 kaki (275 cm), tetapi 4 kaki (120 cm) lebih biasa.

Berapa kerap makan ular gopher?

Ular gopher yang aktif akan makan dengan senang hati setiap 10 hari. Mereka akan makan, dan hanya diberi makan, mangsa yang dibunuh. Seekor ular yang tidak lapar ketika mangsa hidup dimasukkan ke dalam kandang sering menjadi makanan, terutama jika mangsa adalah tikus.

Ringkasan : Ular Gopher memegang tempat kedua terbaik di antara ular peliharaan. Ini adalah satu-satunya spesies ular yang suka ditahan lama. Tetapi tetap disarankan untuk tidak menahan begitu lama untuk membuat mereka merasa gelisah.

3. CALIFORNIA KINGSNAKE

California kingsnakes adalah spesies yang sangat berubah-ubah yang menjadikan haiwan peliharaan tahan lama dan sukar. Di alam liar, mereka menempati bermacam-macam ruang hidup mulai dari tanah bersih pesisir hingga gurun yang tinggi. Ular-ular ini menghabiskan sebagian besar hari mereka dengan menimbun timbunan sampah atau liang tikus yang sepi, muncul ketika matahari terbenam untuk berburu.

Kingsnakes melakukan yang terbaik ketika ditempatkan di semua terarium kaca reptilia, atau berdinding lain di kawasan yang digariskan terutama untuk menempatkan ular. Ular menetas, dan sekitar 2 kaki, dapat disimpan dengan selesa dalam tangki 10 hingga 20 galon standard. Orang dewasa seharusnya diberi lebih banyak ruang, dengan sangkar dengan panjang 36 "paling sesuai untuk kebanyakan orang dewasa.

Apabila diberikan dengan pengaturan naturalistik, dan tempat berjemur, ular ini akan menggunakan jarak berjemur dan memperlihatkan perilaku yang lebih luas daripada pada pengaturan asas. Kandang yang luas yang menggabungkan jarak jangkauan yang berbeza, tempat berjemur, dan pencahayaan jarak jauh akan memberi anda kekuatan untuk mendorong kegembiraan melihat makhluk anda.

Merawat kingnakes dengan lurus ke depan. Orang dewasa biasanya tenang dan senang bekerja. Bayi boleh menjadi tegang dan cemas, tetapi tingkah laku ini akan hilang dengan pengendalian biasa.

Walau apa pun, seperti ular, anda mungkin perlu mengelakkan diri dari pengendalian yang teratas. Sekiranya ular anda mengalami perubahan tingkah laku atau selera makan secara tiba-tiba, ia mungkin berkaitan dengan tekanan, dan terlalu banyak berurusan dan mungkin merupakan sumber tekanan utama di kalangan ular tawanan.

Apa yang dimakan oleh Kingsnake California?

Kingsnakes akan memberi makan tikus pelbagai saiz untuk sepanjang hidup mereka. Bayi akan makan tikus yang baru lahir seminggu sekali. Sementara orang dewasa akan memakan seekor tikus dewasa yang besar mengikut jadual yang serupa. Ular yang sangat besar harus diberi tikus kecil berbanding dengan beberapa tikus kerana kesihatan.

Apa warna ular raja California?

Mereka boleh menjadi warna hitam atau coklat, dengan warna putih atau kuning yang lebih terang. Kepala gelap di bahagian atas dengan kawasan cahaya di bahagian belakang tengah. Kingsnake California adalah diurnal (aktif pada siang hari), tetapi ketika panas, kadang-kadang mereka boleh menjadi malam (aktif pada waktu malam).

Berapa lamakah hidup raja-raja California boleh hidup?

Kingsnakes California mencapai ukuran dewasa antara 3 dan 4 tahun. Bagi kebanyakan spesimen, panjangnya lebih dari 4 kaki. Walau bagaimanapun, individu 5 dan 6 kaki tidak pernah didengar. Nasib baik, kerana bentuknya yang langsing, seekor ular raja 5 kaki adalah seekor ular peliharaan yang dapat dikendalikan sepenuhnya. Ular peliharaan dapat hidup lebih dari 20 tahun, dengan 10 hingga 15 tahun rata-rata dalam kurungan.

Ringkasan : California Kingsnake seperti kawasan berdinding di sekelilingnya. Rakan-rakan ini senang & tenang. Mereka boleh hidup lebih lama jika ditangani & dijaga dengan betul.

4. ROSY BOA:

Rosy Boa

Sekiranya anda berharap untuk mendapatkan boa sebagai ular peliharaan pertama anda, tetapi anda terintimidasi dengan boas ekor merah, yang terkenal defensif dan tumbuh hingga sepuluh kaki, mengapa tidak menganggap boa kemerahan?

Boa bunga ros menjadikan haiwan kesayangan yang sangat baik. Ini adalah ukuran yang dapat dikendalikan, pengumpan tahan lasak, mudah dibiakkan, dan biasanya sangat jinak.

Buah rosy menghuni barat daya Amerika, Mexico yang berdekatan, dan Baja California. Mereka adalah penduduk padang pasir, sering tinggal di lereng gunung atau kawasan semak. Spesies nokturnal ini berlindung di bawah tanah pada siang hari dan keluar pada waktu malam untuk memburu pelbagai mangsa.

Sebagai ular yang agak kecil, boas rosy berfungsi dengan baik di terrarium kaca standard yang berukuran dari 10 gelen untuk penetasan hingga 20 atau 30 gelen untuk orang dewasa yang besar. Spesies ini benar-benar daratan, ada yang menyebutnya sebagai peminjam wajib, sehingga ketinggian sangkar tidak menjadi masalah. Sebagai gantinya, cari sangkar yang berventilasi baik yang akan menyediakan ruang lantai sebanyak mungkin.

Buah rosy adalah pengumpan yang rakus dan dengan bersemangat akan makan satu makanan bersaiz yang sesuai setiap 5 hingga 7 hari. Orang dewasa yang sangat besar mungkin jarang mendapat makanan. Diet harus terdiri daripada tikus merah jambu atau kabur untuk ular muda, dan kemudian secara beransur-ansur item makanan lebih besar ketika ular matang. Hidangan dengan ukuran yang betul harus meninggalkan sedikit, tetapi ketara, bonjolan di bahagian tengah ular.

Adakah Rosy Boas suka diadakan?

Perangai yang hebat dan kemudahan mengurus adalah sebahagian besar dari apa yang menjadikan boas rosy menjadi ular peliharaan yang luar biasa. Mereka kadang-kadang kuat, dan ketika mereka biasanya berkaitan dengan makanan, dan bukan hasil dari perangai yang mengerikan. Semasa merawat boas yang sedang bergerak ini, izinkan mereka menyiasat tangan dan persekitaran anda.

Jaga jarak strategik dari menahan mereka terlalu kuat atau terlalu membataskan pergerakan mereka. Terus mengendalikan sesi ke waktu dan berulang yang wajar, kerana memang makhluk yang paling lemah lembut akhirnya akan tertekan jika didorong terlalu jauh.

Berapa lamakah Rosy Boa hidup?

Buah rosy kecil berbanding dengan sepupu boa Amerika Selatan mereka. Orang dewasa berukuran dari 2 hingga 4 kaki, dengan betina lebih besar daripada lelaki.

Spesies ini adalah salah satu boas yang paling lama hidup. Jangka hayat purata 20+ tahun, bagaimanapun, spesimen yang hidup hingga usia 30-an bukanlah perkara biasa.

Adakah Rosy Boas memerlukan lampu panas?

Sebagai spesies padang pasir, boas rosy tidak hanya bertolak ansur tetapi juga menikmati suhu di siang hari yang tinggi. Penggunaan pelindung pemanasan bawah tangki, mentol panas, atau pemancar haba seramik dianjurkan untuk mengekalkan tempat berjemur sekitar 90 darjah di dalam kandang tetapi boas Rosy tidak memerlukan pencahayaan yang kuat.

Seperti apa ular Rosy Boa?

Corak biasa boa rosy terdiri daripada 3 jalur gelap dengan latar yang lebih ringan, satu jalur tengah di belakang, dan dua di sisi. Tetapi beberapa spesimen tidak mempunyai jalur yang jelas dan berwarna seragam.

Ringkasan : Rosy Boa adalah pemakan rakus & cerewet kerana mahukan makanan pada waktu yang tepat. Mereka memerlukan lampu panas di dalam tangki mereka untuk pencernaan yang betul. Oleh itu, jika anda berfikir untuk mengadopsi Rosy Boa, anda harus mengetahui keperluannya.

5. PYTHON BOLA

Adakah anda tahu anda akan mempunyai ular sawa untuk ular pertama anda? Adakah ini ular impian anda? Begitu banyak individu Memuja pemikiran ular sawa sejak kekuatannya dirasakan. Pada hakikatnya, sangat sedikit ular sawa merupakan risiko bagi orang dan bola ular sawa pastinya bukan salah satu daripadanya!

Python bola berwarna hitam atau coklat gelap dengan warna coklat muda di bahagian belakang dan sisi. Perut putih atau krimnya berserakan dengan tanda hitam. Ini adalah ular yang gempal dengan kepala yang agak kecil dan sisik halus dan ia adalah pilihan yang sangat baik untuk ular peliharaan.

Spesies yang mengikat bumi ini terkenal dengan teknik pertahanannya yang meliputi melingkar menjadi bola yang ketat ketika dilemahkan, dengan kepala dan lehernya terselip di tengahnya. Dalam keadaan ini, ia benar-benar dapat dipusingkan. Penarikan yang disukai merangkumi liang makhluk berdarah panas dan bawah tanah lain yang menutupi tempat, di mana mereka juga melepaskan diri. Dalam kurungan, mereka dianggap sebagai binatang peliharaan yang hebat, dengan saiznya yang kecil dan sifatnya yang tenang menjadikannya mudah dikendalikan.

Walaupun ular bola dapat membuat binatang peliharaan yang hebat bagi mereka yang baru memelihara ular sebagai binatang peliharaan , ular sawa bola masih memerlukan perawatan dan perhatian khusus. Sepanjang hidup mereka, ular sawa bola memerlukan beberapa ukuran kawasan berdinding untuk mengatur keperluannya kerana ia berkembang; tembok mereka di kawasan dapat terdiri dari terarium reptilia, bak plastik, atau tangki akuarium.

Python bola mampu menjauh dari kawasan berdinding mereka, yang bermaksud bahawa tempat tinggal mereka harus dijaga dengan selamat untuk menjangkakan pelarian. Ular yang berdinding di daerah itu harus dijaga dengan pengudaraan yang baik, dan disarankan agar ular itu dapat mengembang sepenuhnya di dalam kandangnya tanpa harus memutar agar pas; tangki 30–50 galon untuk ular sawa bola dewasa disyorkan. Oleh kerana biasanya pemalu, anda harus menyimpan kotak persembunyian di kedua-dua sisi kandangnya.

Adakah Ball Pythons suka diadakan?

Walaupun python bola bukanlah haiwan yang suka bersemangat atau "suka dipeluk" (mereka mungkin tidak akan bersemangat datang ke arah Anda untuk dijemput), mereka biasanya bertahan dengan baik. Sebilangan kecil mungkin menghargai keluar dari tangki mereka dan bersenam semasa anda mengendalikannya.

Berapa kerap saya harus memberi makan python bola?

Tawarkan makanan ular sawa Anda setiap 10 hingga 14 hari sehingga berminat untuk makan lagi, kerana ular akhirnya akan kembali makan secara normal. Memberi makan ular bola dewasa setiap 1 hingga 2 minggu dan ular sawa bola muda setiap minggu kerana mereka memerlukan tenaga ini untuk membesar.

Berapa besar Ball Python dapat?

Haiwan peliharaan python yang popular ini berukuran lebih kecil daripada anggota spesiesnya yang lain, dengan betina berukuran antara 3 ′ hingga 5 ′ kaki sepanjang mereka mencapai dewasa dan lelaki dewasa tumbuh rata-rata 2 ′ hingga 3 ′ kaki. Python bola, seperti boas rosy, adalah ular berumur panjang, dengan beberapa hidup lebih dari 30 tahun dalam kurungan.

Adakah Ball Pythons wanita atau lelaki lebih agresif?

Python bola lelaki sama agresifnya dengan pythons bola wanita. Satu-satunya masa di mana ular sawa betina cenderung menunjukkan tanda-tanda pencerobohan yang tidak dilakukan oleh lelaki ketika mereka melindungi telur mereka

Ringkasan : Ball Python adalah pemalu sehingga di dalam tangki, anda harus menyimpan lubang tersembunyi di kedua sisi. Perkataan Python memberi kesan yang besar tetapi Ball Python ini sama sekali tidak agresif atau berbisa.

6. KENYAN SAND BOAS

boas pasir kenyan

Asli bukan hanya untuk Kenya, tetapi boa pasir Kenya juga terdapat di Mesir, Libya barat, Yaman, Sudan, Tanzania, Ethiopia, Chad, Niger, dan Somalia utara. sedangkan boa pasir Kenya mungkin tidak begitu lazim dalam hobi ular seperti ular sawa, ia telah menciptakan keahlian yang tidak biasa dalam Herpetoculture kerana penampilannya yang menarik, campuran yang cukup damai, dan keperluan asas peternakan.

Sesungguhnya, individu terbesar dapat dikendalikan untuk penjaga dengan ruang yang terhad.

Boa pasir Kenya adalah ular magang yang luar biasa, dan jika anda suka memikirkan kerap menangani haiwan kesayangan anda, ini mungkin ular untuk anda. Ia tidak terlalu besar — ​​wanita dewasa biasanya maksimal sedikit lebih dari 2 kaki, dan lelaki sekitar 20 inci — dan biasanya sangat akomodatif. Walaupun kebanyakan boas pasir berkelakuan baik, individu sekali-sekala mungkin sedikit gelisah.

Botas Pasir Kenya sangat karnivor, memakan haiwan kecil lain yang mungkin mereka temui di padang pasir. Makanan mereka terdiri terutamanya dari tikus kecil, serta beberapa mamalia, kadal, dan burung yang lebih kecil. Kadang-kadang, mereka telah diketahui memburu sarang mamalia kecil dan burung.

Kenya Sand Boa sebahagian besarnya pada waktu malam, aktif pada waktu malam atau pagi dan malam sambil memilih untuk tetap tersembunyi dari cahaya matahari pada waktu tengah hari. Boa kecil yang padat ini biasanya tidak terbang atau gugup, tetapi seperti semua makhluk yang tertawan, individu perlu merasa selamat untuk tetap sihat. Setelah dibentuk, mereka adalah ular yang ingin tahu yang mengeluarkan hidung mereka dari substrat dan menjelajahi wilayah mereka.

Bolehkah Kenya Sand Boas tinggal di pasir?

Buah pasir Kenya adalah pertanda kecil dan menarik yang berasal dari Kenya dan negara-negara berdekatan di Afrika Timur. Mereka adalah spesies fossorial dan menghabiskan sebahagian besar hidup mereka dikuburkan di bawah tanah berpasir di mana mereka tinggal.

Berapa besarkah Kenya Sand Boas?

Aneh bagi spesies ular, Kenya Sand Boa menunjukkan dimorfisme seksual, kerana anak kecil lebih kerap daripada tidak berkembang hingga sekitar 15-20 inci sedangkan betina yang lebih besar dapat berkembang hingga 30 inci.

Bolehkah Kenya Sand Boas makan jangkrik?

Anda dapat memberi makan jangkrik boas pasir yang sangat muda tanpa kesan buruk, tetapi sangat disarankan untuk menentangnya kerana kebenaran dasarnya adalah bahawa jangkrik tidak dapat bersaing dengan tikus dari segi kualiti makanan. Mereka terkenal dengan makan kadal kecil di alam liar, jadi itulah cara untuk menambahkan pelbagai.

Ringkasan : Kenya Sand Boa tidak menyukai musim panas pada waktu tengah hari jadi waktu kegemarannya adalah petang atau malam. Seperti ular Haiwan peliharaan lain, rakan-rakan ini tidak suka bertahan lama. Mereka mudah dikendalikan & pilihan yang baik sebagai ular peliharaan.

Ular Haiwan Peliharaan Kecil:

Pemilikan ular kali pertama tidak menjadi usaha yang kuat, kerana terdapat pelbagai spesies yang membuat haiwan peliharaan yang luar biasa. Oleh kerana ular kecil hanya perlu makan sekali setiap beberapa hari hingga sebulan sekali, mereka mempunyai banyak tempat menarik berbanding haiwan peliharaan tradisional. Ular Haiwan peliharaan kecil adalah teman yang jinak. Mereka tidak menimbulkan rasa panik atau menyusahkan pemiliknya. Ular peliharaan kecil adalah haiwan peliharaan yang hebat kerana ia tidak tumbuh terlalu besar sehingga mudah dijaga.

Ular Haiwan Jagung:

Baka yang senang digunakan adalah ular jagung . Rakan-rakan ini tidak berbisa. Pemilik haiwan peliharaan dapat mengatasinya dengan mudah kerana sifatnya yang ramah. Gigi ular bayi sangat kecil gigitannya tidak memberi kesan. Jangan menahannya lama-lama, kerana ular tidak mempunyai perasaan sayang terhadap pemiliknya, itu akan membuat mereka terganggu & membuat mereka tidak keruan. Walaupun ular jagung dianggap sebagai ular yang paling ditoleransi.

Apa Yang Makan Ular Haiwan Peliharaan:

makanan ular Ular haiwan adalah karnivor & makanan kegemaran haiwan kesayangan sepanjang masa adalah tikus & tikus. Seminggu sekali, makanan harus diberikan kepada haiwan kesayangan anda. Jangan menawarkan mangsa haiwan kesayangan beku kerana ia akan menyebabkan gangguan pencernaan dalam jangka masa panjang. Pastikan menyediakan makanan mengikut ukuran & usia ular haiwan kesayangan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai ular haiwan kesayangan

Adakah ular haiwan peliharaan mesra?

Ular haiwan peliharaan tidak mesra seperti haiwan peliharaan lain. Oleh kerana rakan-rakan ini mempunyai keperluan unik & istimewa jika anda memenuhi keperluan khas mereka maka mereka akan patuh & patuh. Jika tidak, mereka boleh marah & mula bertindak balas ruam.

Adakah ular peliharaan merasa sayang?

Tidak. Rekan-rekan cantik ini sama sekali tidak merasa sayang. Kerana kemampuan intelektual mereka tidak cukup untuk merasakan emosi seperti itu. Ya, mereka mungkin merasa ada hubungan dengan pemiliknya

Bolehkah ular dijinakkan?

Anda tidak boleh menjinakkan reptilia ini. Hanya seekor ular peliharaan yang dapat hidup dalam kurungan.

Adakah ular peliharaan menggigit pemiliknya?

Sekiranya dijaga dengan betul, rakan-rakan ini tidak menunjukkan pencerobohan & jangan menggigit. Sekiranya anda digigit kesakitan yang anda rasakan sangat tidak penting. Ia seperti tusukan jarum yang tajam.

Adakah ular mempunyai ingatan?

Tidak, ular tidak mempunyai ingatan yang baik. Mereka bahkan tidak dapat mengenali & membezakan antara pemilik & penyerang.

Kesimpulannya

Sebagai pertunjukan biasa, ular peliharaan yang dibiakkan dengan berkesan dan dapat diakses secara meluas mungkin merupakan pilihan yang baik untuk haiwan kesayangan pertama. Ini cenderung mudah dikendalikan, padat, dan jika diperoleh dari penternak berkualiti, bebas dari penyakit.

Secara semula jadi, komponen lain seperti tempat tinggal anda, berapa banyak wang yang harus anda peruntukkan untuk vivarium, dan sama ada anda mempunyai anak atau tidak juga harus dipertimbangkan.

Seperti mana-mana haiwan peliharaan baru yang berpotensi, pemilik ular yang dirancang harus meluangkan banyak waktu dan memikirkan bagaimana memiliki ular peliharaan akan mempengaruhi dinamis mereka dari hari ke hari dan juga yang lain di rumah mereka.

Sangat penting bahawa pemilik ular pemula merancang perjalanan ularnya agar dia bukan saja tidak merasa terbeban tetapi juga dapat menyediakan ular itu rumah yang terbaik.

TIDAK bermaksud bahawa seekor ular adalah haiwan peliharaan yang pada dasarnya anda dapat terjun dalam tangki dan secara amnya tidak menghiraukan! Namun, selagi anda memikirkan dan merancang memilih anda untuk memulakan dengan ular, anda mungkin akan berakhir dengan yang tepat untuk keadaan anda.

Topik-topik yang berkaitan:

Baka Ular Binatang Kecil

Ular Kecil untuk dijadikan Pet

Ular Haiwan Peliharaan Terbaik untuk Pemula

Ular terbaik untuk dijadikan haiwan kesayangan

Apa yang dimakan oleh ular peliharaan

Adakah Ular baik haiwan kesayangan?