Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan . Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan. Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati.

Tebukan Menindik

Punca Benjolan Menindik

Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah akibat jangkitan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia boleh menjadi masalah serius. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul. Sekiranya menindik dilakukan oleh penindik bukan profesional, menindik sangat dekat dengan penindik yang lain, kadang-kadang logam perhiasan menyebabkan bonggol menusuk dan kadang-kadang penyelesaian pembersih adalah penyebab menindik.

Benjolan pada tindik cuping telinga:

Setelah menusuk cuping telinga, bentuknya menjadi lekuk pada perhiasan yang terdiri daripada tisu. Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat.

Benjolan pada tindikan tulang rawan

Menindik industri melibatkan penusukan tulang rawan. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga. Menusuk tulang rawan adalah normal kerana memerlukan penyembuhan selama 4 hingga 12 bulan. Tumbukan pada tulang rawan mungkin disebabkan oleh penjagaan atau alahan yang buruk. Apabila bengkak mereda dan lebam masih ada daripada Keloid, granuloma dan pustule.

Labuh pada tindik hidung

Mencucuk hidung popular sebagai tindik bibir tengah. Mencucuk hidung adalah penyebab teknik menindik yang buruk, reaksi alergi terhadap perhiasan, produk pembersih dan sentuhan dengan tangan yang kotor. Mencucuk hidung mengambil masa 6 bulan untuk penyembuhan. Benjolan hidung akan hilang dengan rawatan.

Benjolan menindik Tragus

Tragus adalah lubang rawan kecil berhampiran telinga. Benjolan pada tindikan tragus terbentuk semasa dijangkiti. Tragus lebih dekat dengan rambut sehingga rambut yang mudah terkena traus menusuk yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

Daith menusuk benjolan

Penindasan Daith dilakukan pada tisu rawan saluran telinga. Tisu ini lebih tebal daripada tulang rawan pada cuping telinga. Penindasan Daith mengambil masa 4 hingga 12 bulan untuk sembuh. Jangkitan disebabkan oleh menyentuh kawasan menindik dengan tangan yang tidak dicuci, cairan tubuh seperti air liur dan peluh bersentuhan dengan tindikan dan menyebabkan jangkitan bakteria . Rambut, ikat kepala dan aksesori rambut lain boleh menyebabkan kegatalan.

Rawatan benjolan menindik

Langkah pertama rawatan piercing bump adalah dengan mengenal pasti bahawa anda mengalami tindikan atau tidak jika ya daripada mengikuti arahan yang diberikan oleh piercer. Setiap jenis menindik mempunyai rawatan yang berbeza. Sebahagian daripadanya adalah:

1) Rawatan benjolan menusuk tulang rawan:

:large_orange_diamond: Membilas kawasan menindik sangat penting kerana membilas mencegah bakteria.

:large_orange_diamond: Elakkan tidur di sisi kawasan menindik yang menyebabkan kerengsaan dan kawasan menindik terkena bakteria yang terdapat pada sprei.

:large_orange_diamond: Penggunaan krim antibiotik atau semburan antibakteria menyembuhkan kawasan menindik dengan cepat.

2) Rawatan benjolan lubang telinga:

:large_orange_diamond: Menindik cuping telinga lebih terdedah kepada jangkitan sehingga pembersihan sangat penting untuk tindikan jenis ini. Bukan hanya kawasan menindik juga sprei dan tangan anda ketika anda menyentuh kawasan menindik.

:large_orange_diamond: Sekiranya terdapat masalah serius, anda perlu berjumpa dengan tukang tindik atau pakar kulit profesional anda untuk meminta pertolongan.

:large_orange_diamond: Gunakan kompres hangat dengan kompres chamomile yang mempunyai sifat anti-radang yang berguna untuk rawatan menindik.

3) Rawatan benjolan hidung:

:large_orange_diamond: Ikuti semua arahan yang diberikan oleh penindik daripada menggunakan larutan garam untuk tujuan pembersihan yang membersihkan kawasan menindik di sekitar hidung dan mencegah bakteria.

:large_orange_diamond: Penggunaan barang kemas yang murah menyebabkan menusuk sehingga elakkan menggunakan barang kemas yang menyebabkan alergi.

:large_orange_diamond: Elakkan menggunakan sapuan kapas di sekitar hidung anda untuk tujuan pembersihan kerana kadang-kadang kapas meninggalkan serat yang mengganggu kawasan menindik dan menyebabkan benjolan menusuk.

:large_orange_diamond: Penggunaan kompres hangat juga membantu mengecilkan benjolan.

4) Rawatan menindik Daith:

:large_orange_diamond: Bersihkan kawasan menindik dengan pembasmi kuman atau pembersih yang dicadangkan oleh penindik.

:large_orange_diamond: Jangan gunakan pembersih berasaskan alkohol . Gunakan kain bersih untuk mengeringkan kawasan menindik.

:large_orange_diamond: Gunakan larutan garam laut yang membantu penyembuhan jangkitan.

:large_orange_diamond: Kompres hangat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak.

Produk rawatan menindik benjolan

Produk rawatan piercing bump bergantung pada penyebab piercing bump. Kadang-kadang doktor atau penindik mencadangkan krim atau pil antibiotik, kadang-kadang ia sembuh setelah hanya menukar perhiasan. Ini adalah beberapa produk yang kami gunakan di rumah untuk merawat benjolan menusuk:

1: Menyingkirkan minyak penyingkiran benjolan

Minyak ini adalah penyelesaian semua masalah menindik. Dari benjolan menindik minyak ini mulai sembuh dan hilang sepenuhnya setelah 4 minggu.

2: Menumpuk pekat garam laut pekat

Kerana nama itu menunjukkan ia termasuk garam laut yang membantu dalam sanitasi kawasan menindik dan mengeluarkan benjolan menindik.

3: Minyak pati pokok teh

Rawatan benjolan menindik dengan minyak pokok teh

Minyak pokok teh membantu mengecilkan benjolan menindik tetapi anda harus selalu menggunakannya dalam bentuk yang dicairkan. Cairkan dengan minyak lain seperti minyak badam atau kelapa.

Apa itu Piercing pustule?

Piercing pustule adalah sejenis jangkitan yang kelihatan seperti jerawat di kawasan menindik. Menusuk pustule mudah hilang dengan kompres dan pembersihan yang hangat tetapi kadang-kadang ia mungkin kembali. Sekiranya pustule menusuk sakit atau terus kembali daripada anda perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Piercing bump vs Keloid

Benjolan menusuk sangat biasa dan terbentuk oleh alahan dan penjagaan selepas waktu yang tidak betul, ia dapat sembuh sepenuhnya ketika bengkak mereda atau dengan rawatan sementara parut Keloid adalah bekas luka besar dan muncul setelah penyembuhan jangkitan menindik. Parut Keloid ini lebih biasa pada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap. Parut keloid dirawat dengan suntikan atau pembedahan kortikosteroid. Pembedahan bukanlah pilihan rawatan yang sesuai kerana selepas pembedahan mungkin menjadi lebih besar.

Bagaimana mengeringkan benjolan yang menusuk?

Apabila benjolan berwarna merah, bengkak dan penuh nanah daripada disebabkan oleh bakteria Staphylococcus, anda perlu pergi ke doktor profesional, dia menguras benjolan dan menguji bendalir untuk memeriksa jenis bakteria yang terdapat dalam benjolan. Hanya doktor profesional yang boleh melakukan prosedur ini. Jangan mencubanya sendiri kerana ia boleh memperburuk jangkitan. Hanya doktor yang memutuskan sama ada perlu disalirkan atau tidak. Sekiranya doktor tidak menggunakan peralatan steril untuk membuat bukaan daripada lebam menjadi lebih teruk. Ujian cecair menentukan rawatan mana yang sesuai. Semasa pengeringan tidak akan membantu daripada suntikan kortison membantu mengurangkan keradangan.

Ringkasan

Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia boleh menjadi masalah serius. Setelah menusuk badan membentuk lebam di sekitar perhiasan yang terdiri daripada tisu. Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat.

Soalan Lazim:

1: Bagaimana saya dapat menghilangkan lebam yang menusuk pada tindikan saya?

Dengan mengikuti kaedah ini, anda dapat mengatasi masalah menindik anda:

:orange_circle: Elakkan menggunakan perhiasan Nikel kerana banyak orang alah pada logam ini. Gunakan perhiasan yang terdiri daripada emas 18 atau 24 karat, Titanium dan keluli tahan karat.

:orange_circle: Bersihkan tindik tiga kali sehari selama 3 hingga 6 bulan. Basuh tangan anda sebelum menyentuh kawasan menindik. Gunakan tuala kertas dan bukannya tuala kain kerana tuala kain boleh dicemari bakteria.

Basuh tangan sebelum menyentuh kawasan menindik

:orange_circle: Gunakan larutan garam untuk tujuan pembersihan yang mencegah bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan jangkitan.

:orange_circle: Gunakan kompres hangat chamomile kerana chamomile mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Elakkan menggunakan chamomile semasa anda alah pada chamomile.

:orange_circle: Sapukan minyak pokok teh kerana ia mempunyai sifat antimikrob dan antijamur. Elakkan menggunakan minyak pokok teh secara langsung pada benjolan menindik, anda harus mencairkannya terlebih dahulu daripada menggunakannya.

2: Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Benjolan mungkin pustule, granuloma atau keloid. Pustule adalah jerawat yang mengandungi nanah, granuloma adalah lesi yang berkembang setelah 6 minggu menusuk dan keloid adalah parut besar yang muncul setelah penyembuhan tindik. Benjolan menusuk akan hilang selepas rawatan dalam masa 4 hingga 6 minggu.

3: Berapa lama masa yang diperlukan minyak minyak teh untuk bekerja di menindik?

Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk lebam tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

Kesimpulannya

:large_blue_diamond: Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan.

:large_blue_diamond: Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul.

:large_blue_diamond: Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga.

:large_blue_diamond: Tragus lebih dekat dengan rambut dan rambut yang mudah terkena tusukan tragus yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

:large_blue_diamond: Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk lebam tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

artikel berkaitan

Menindik industri Menindik bibir tengah

Tusukan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga atau terdedah kepada kerengsaan. Dalam beberapa hari pertama setelah anda menusuk, anda mungkin melihat lebam atau bengkak umum pada perhiasan. Anda juga mungkin mengalami:

• kemerahan

• berdarah

• lebam

• sakit ringan

Ketika menusuk tulang rawan anda mulai sembuh, biasa dengan pengalaman:

• beberapa perubahan warna

• gatal

• mengalirkan cecair kuning keputihan

• kerak pada atau di sekitar perhiasan anda

Penindasan tulang rawan biasanya berlangsung dari 4 hingga 12 bulan hingga sembuh sepenuhnya. Mereka sembuh dari luar, yang bermaksud ini kelihatan sembuh di luar jauh sebelum proses penyembuhan benar-benar selesai. Malangnya, lebam agak biasa dengan tindikan tulang rawan. Mereka mungkin terbentuk sejurus selepas tindikan awal anda atau lama setelah ia benar-benar sembuh.

Sekiranya anda masih mengalami lebam setelah pembengkakan awal reda, ini mungkin:

• pustule, iaitu lepuh atau jerawat ini mengandungi nanah

• granuloma, iaitu lesi yang berlaku kira-kira enam minggu selepas tindikan

• keloid, yang merupakan jenis parut tebal yang mungkin timbul di tempat menindik

Benjolan menusuk mungkin disebabkan oleh alahan, genetik, penjagaan selepas waktu yang buruk, atau nasib buruk. Dengan rawatannya, mereka mungkin hilang sepenuhnya.

Segera berjumpa dengan doktor atau doktor anda sekiranya anda mengalami:

• sakit atau bengkak yang tidak selesa

• pelepasan tebal atau berbau yang luar biasa

• pelepasan kuning, hijau, atau kelabu

• demam

• menggigil

• loya

• muntah

• pening

Walaupun anda mungkin mahu, anda tidak boleh menanggalkan perhiasan anda sehingga gejala anda mereda. Sekiranya anda mengeluarkan barang kemas semasa simptom ada, ini boleh menyebabkan abses yang menyakitkan. Sekiranya anda tidak mengalami simptom yang teruk, anda mungkin boleh menggunakan kaedah berikut untuk merawat benjolan tulang rawan anda di rumah.

 1. Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda

Dermatitis kontak, reaksi kulit alergi, boleh menyebabkan lebam menindik. Ramai orang alah kepada logam tertentu. Alahan nikel adalah sumber dipercayai yang sangat biasa. Banyak logam yang lebih murah mengandungi aloi nikel.

Sekiranya anda mempunyai alahan logam, anda mungkin mengalami:

• kegatalan yang teruk

• kulit yang lembut apabila disentuh

• kemerahan atau ruam di sekitar tindik

• lubang yang kelihatan lebih besar daripada perhiasan

Satu-satunya cara untuk membetulkan ini adalah dengan menukar barang kemas anda untuk sesuatu yang hypoallergenic. Sekiranya menindik anda kurang dari tahun atau jika anda tidak pasti sama ada sakit menusuk anda lihat penindik anda. Mereka mungkin mengesahkan alergi atau memasukkan barang kemas baru dengan selamat. Sekiranya anda mempunyai tindik selama setahun atau lebih, ini pasti selamat untuk menukar barang kemas di rumah.

Anda harus beralih kepada sesuatu yang dibuat dengan:

• Emas 18- atau 24 karat

• keluli tahan karat

• titanium

• niobium

Adakah anda akan diberi vaksin?

Kami meminta Lesley Stahl, Alyssa Milano, Brian Stokes Mitchell, atau lebih banyak lagi di Live Town Hall kami: COVID-19 Satu Tahun Retrospektif pada hari Khamis, 11 Mac.

 1. Pastikan anda membersihkan tindik anda

Sangat penting untuk membersihkan anda menindik dua hingga tiga kali sehari selama keseluruhan proses penyembuhan. Walaupun tindikan anda kelihatan sembuh, anda harus membersihkannya setiap hari sekurang-kurangnya tiga hingga enam bulan. Sebelum menyentuh tindik anda dengan alasan apa pun, termasuk membersihkan, basuh tangan anda dengan sabun atau air suam. Keringkan tangan anda dengan tuala kertas, kemudian bersihkan tindik tangan anda. Anda harus menggunakan sabun antimikroba tanpa wangian atau pembersih yang dicadangkan pencuci tangan anda untuk membersihkan tindik anda atau kawasan sekitarnya.

• benzalkonium klorida (BZK)

• iodopovidone (Betadine)

• chlorhexidine (Hibiclens)

• menggosok alkohol

• hidrogen peroksida

Selepas anda membersihkan, bilas kawasan ini dengan teliti. Sebarang sabun yang tinggal boleh menyebabkan kerengsaan. Keringkan telinga anda dengan menepuk lembut dengan tuala kertas. Tuala kain mungkin terkontaminasi bakteria atau lebih mudah terkena anting-anting anda.

 1. Bersihkan dengan garam atau garam laut

Rendaman garam atau garam laut berfungsi dengan membersihkan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan jangkitan. Mereka juga membersihkan sel-sel mati atau puing-puing lain yang menumpuk di sekitar menusuk atau membentuk keloid. Sekiranya anda tidak mahu membeli garam, anda boleh membuat sendiri dengan menggunakan garam laut. Salin adalah garam atau air yang adil dalam perkadaran tertentu. Anda boleh membuat penyelesaian anda dengan menambahkan ¼ sendok teh garam laut halus ke 8 auns air suam. Elakkan menggunakan kristal yang lebih besar kerana ia tidak larut dengan baik di dalam air atau mungkin melecet pada kulit anda.

Untuk merendam telinga anda:

 1. Isi cawan ke pinggiran dengan larutan garam atau garam laut.

 2. Condongkan kepala anda ke bawah atau tahan telinga anda di bawah air. Anda juga boleh mencelupkan tuala kertas ke dalam garam atau meletakkannya di telinga anda.

 3. Rendam selama 5 minit.

 4. Gunakan sehelai kertas yang bersih untuk menepuk perlahan-lahan kawasan tersebut.

 5. Gunakan kompres chamomile

Chamomile terkenal dengan antioksidan yang kuat atau sifat anti-radang. kompres chamomile hangat dapat membantu memindahkan sifat penyembuhan ini sambil meningkatkan aliran darah ke tulang rawan.

Untuk membuat kompres chamomile hangat:

 1. Basuh tangan anda.

 2. Letakkan beg teh chamomile di dalam air suam atau biarkan ini hingga curam selama empat hingga enam minit.

 3. Sapukan beg teh ke menindik selama 5 hingga 10 minit. Anda mungkin perlu menyegarkan beg teh dengan air suam setiap beberapa minit.

 4. Setelah selesai, bilas tusuk anda atau keringkan dengan tuala kertas.

Anda boleh bergantian antara garam laut atau rendaman garam atau menggunakan kompres chamomile. Ketahuilah: Anda tidak boleh menggunakan chamomile jika anda mempunyai alergi ragweed.

 1. Sapukan minyak pokok teh cair

Minyak pokok teh adalah agen antikulat, antiseptik, atau antimikroba semula jadi. Oleh kerana itu, banyak orang bersumpah dengan kemampuannya untuk merawat benjolan yang menusuk. Sekiranya anda ingin menggunakan minyak pokok teh di benjolan anda, anda perlu mencairkannya dengan air atau garam. Anda juga harus melakukan ujian tampalan sebelum digunakan.

 1. Sapukan sedikit minyak pokok teh yang dicairkan ke lengan bawah anda.

 2. Tunggu sekurang-kurangnya 24 jam.

 3. Sekiranya anda tidak mengalami kerengsaan atau keradangan, ini mesti selamat digunakan di tempat lain.

Setelah berjaya melakukan ujian tampalan, anda mempunyai pilihan untuk cara menambahkan minyak pokok teh ke rutin pembersihan anda.

• Gunakan pelapik kapas untuk mengoleskan minyak yang dicairkan terus ke tusukan anda satu atau dua kali sehari.

• Tambahkan tiga hingga empat tetes minyak pokok teh ke garam atau garam laut anda.

Beberapa lebam menusuk membersihkan dalam beberapa hari setelah memperbaiki sistem pembersihan anda, tetapi yang lain mungkin memerlukan lebih lama. Keloid mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau berbulan-bulan sehingga hilang sepenuhnya. Jika anda tidak melihat peningkatan, berbincanglah dengan penindas anda. Mereka adalah orang terbaik untuk menilai gejala anda atau memberi nasihat mengenai langkah seterusnya. Mereka mungkin ingin menukar perhiasan anda atau menambah cakera menusuk tanpa tarikan.

Apabila telinga anda dicucuk, sama ada di ruang tatu atau kios di pusat membeli-belah, anda harus menerima arahan mengenai cara mencegah jangkitan. Penjual juga harus memastikan bahawa mereka hanya menggunakan alat steril atau amalan kebersihan.

Tetapi jika protokol tidak dipatuhi, atau jika anda tidak mengikuti arahan penjagaan pasca menindik dengan teliti, jangkitan mungkin berlaku. Anda biasanya boleh merawat jangkitan kecil pada cuping telinga dengan mudah atau tanpa komplikasi.

Menindik pada dasarnya adalah luka terbuka. Pencucian cuping telinga memerlukan masa enam hingga lapan minggu untuk sembuh. Tusukan tulang rawan, yang berlaku di bahagian yang lebih sukar dari telinga anda, biasanya memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh atau mungkin lebih terdedah kepada jangkitan. Terdapat beberapa cara menindik telinga anda untuk dijangkiti.

Mana-mana bakteria yang tersisa pada fester cepat berubah menjadi jangkitan. Sekiranya anda menyentuh tindikan dengan tangan atau alat yang kotor, anda mungkin membawa jangkitan. Sekiranya anting-anting terlalu ketat, tidak membiarkan ruang luka bernafas atau sembuh, jangkitan mungkin timbul. tindikan juga boleh dijangkiti jika terlalu banyak pengendalian tindikan atau bahagian anting-anting adalah kasar.

Cukup mudah untuk mengenal pasti tindikan telinga yang dijangkiti. Gejala boleh merangkumi:

• keputihan seperti kuning, nanah

• bengkak

• kemerahan

• kesakitan atau kelembutan berterusan

• gatal atau terbakar

Selagi jangkitan anda di bawah umur, anda mungkin dapat merawatnya di rumah. Sekiranya anda pernah menusuk tulang rawan atau ini nampaknya dijangkiti, dapatkan rawatan perubatan. Jenis jangkitan ini lebih sukar untuk diubati atau mungkin memerlukan antibiotik oral. Jangkitan rawan yang ketara mungkin memerlukan kemasukan ke hospital.

 1. Basuh tangan anda sebelum menyentuh atau membersihkan tindikan tangan anda.

 2. Bersihkan di sekitar tindik dengan bilas air masin tiga kali sehari. Gunakan garam steril (mungkin terdapat sedikit dalam talian) atau gabungkan 1/4 sudu kecil. garam dengan 8 oz. air suling.

 3. Jangan gunakan alkohol, hidrogen peroksida, atau salap antibiotik. Ini boleh merengsakan kulit atau melambatkan proses penyembuhan.

 4. Jangan buang tindik. Ini boleh menyebabkan lubang menutup atau menjangkiti jangkitan.

 5. Bersihkan tindik di kedua sisi cuping telinga anda. Tepuk kawasan kering dengan tuala kertas. (Bahan lain boleh meninggalkan serat.)

Setelah jangkitan nampaknya sudah sembuh, lanjutkan rejimen pembersihan ini dua kali sehari sehingga tindikan sembuh sepenuhnya. Ingat, tindikan cuping telinga mungkin memerlukan enam hingga lapan minggu untuk sembuh. Penjagaan rutin adalah penting selama ini. Biasanya, jangkitan kecil pada tindik telinga dapat dirawat dengan jayanya di rumah.

• Anting-anting tidak bergerak.

• Gesper anting-anting menjadi tertanam di kulit anda.

• Jangkitan tidak bertambah baik dengan rawatan di rumah dalam dua hari.

• Anda menghidap demam.

• Jangkitan, atau kemerahan atau keradangan, merebak di luar tempat menindik.

Soalan Lazim

1. Adakah benjolan menusuk hilang?

Sekiranya lebam kecil, merah, dan mudah berdarah, ini kemungkinan besar adalah granuloma. "Ini adalah kumpulan saluran darah atau pertumbuhan tisu lain yang baru dibuat oleh badan anda," jelas Dr Nazarian.

2. Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Benjolan menusuk tulang rawan boleh menjadi kecil atau muncul di bawah kulit, atau begitu besar sehingga ini mengubah bentuk telinga. Kadang-kadang lebam itu menyakitkan dan membengkak malah boleh mengeluarkan nanah.

3. Sekiranya saya membiarkan benjolan menusuk saya sendiri?

Cecair yang terperangkap di bawah kulit boleh menyebabkan lebam, tetapi panas atau tekanan akan membantu mengurasnya secara beransur-ansur. Kompres air suam sederhana boleh dibuat dengan merendam kain cuci bersih dalam air panas, menerapkannya ke tindik, dan menahannya di sana dengan tekanan lembut selama beberapa minit.

4. Bagaimana saya dapat menghilangkan lekukan pada tindikan saya?

Bila hendak melihat pencucuk anda. Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk menyembuhkan benjolan yang menusuk hidung, tetapi anda akan melihat peningkatan dalam 2 atau 3 hari rawatan. Sekiranya tidak, lihat penindik anda.

5. Berapa lama masa yang diperlukan untuk benjolan menusuk?

TIADA. Dengan keloid dan granuloma tidak ada yang muncul dari benjolan anda. Dan dengan pustula, hanya kerana anda menganggap anda tangan yang meneteskan jerawat di wajah anda, tidak bermaksud anda harus mengeluarkan pustula pada tindikan anda.

6. Bolehkah saya mengeluarkan benjolan yang menusuk?

Benjolan iritasi adalah lebam kecil yang terbentuk di pintu masuk atau keluar dari tindikan. Setelah sumber kerengsaan dijumpai dan diperbaiki benjolan akan mula mengering dan mengering sehingga hilang sepenuhnya.

7. Adakah benjolan kerengsaan yang menusuk hilang?

malangnya, tidak mungkin seseorang dapat menghilangkan parut keloid tanpa bantuan pakar bedah plastik. Penyembuhan lebam, sebaliknya, sangat mudah untuk disingkirkan. Hanya memerlukan sedikit masa dan rutin penjagaan selepas waktu yang konsisten.

8. Adakah lebam penyembuhan hilang?

Pertama basuh tangan anda dengan sabun dan air. Kemudian sediakan larutan air masin 1 cawan (0.24 liter) air dengan kira-kira 1/2 sudu teh garam. Kacau sehingga garam larut. Biarkan perhiasan menusuk di tempatnya, rendam bebola kapas di dalam larutan dan letakkan di kawasan yang terkena.

9. Bagaimana anda menyembuhkan tusukan yang jengkel?

Keloid dibesarkan dan kelihatan berkilat dan berbentuk kubah, warnanya dari merah jambu hingga merah. Sebilangan keloid menjadi agak besar dan tidak sedap dipandang. Selain menyebabkan masalah kosmetik yang berpotensi, bekas luka yang menggembirakan ini cenderung gatal, lembut, atau bahkan menyakitkan apabila disentuh.

10. Seperti apa keloid?

Bersabar dan tabah semasa menggunakan Tea Tree Oil. Walaupun kami menganggapnya sangat efektif pada tindikan yang meradang dan penyembuhan luka, ia memerlukan masa dan rawatan selepas waktu yang konsisten untuk melihat hasilnya. Perlu beberapa minggu selepas rawatan untuk melihat perbezaan dalam penyembuhan.

Minyak kelapa untuk menindik

Minyak kelapa atau minyak badam sangat disyorkan untuk penyembuhan tindik selama dua bulan pertama. Kedua-dua minyak mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang semula jadi. Sebaiknya gunakan minyak ini sekali atau dua kali sehari.

Benjolan merah di sekitar lubang hidung

Lima Cara Menghilangkan Benjolan Mencucuk Hidung Anda

:point_right: Gunakan susulan yang sesuai. Tindak lanjut yang betul harus mengelakkan kerosakan tisu atau jangkitan yang boleh menyebabkan benjolan.

:point_right: Gunakan perhiasan hypoallergenic.

:point_right: Gunakan larutan garam laut.

:point_right: Cuba minyak pokok teh.

:point_right: Sapukan kompres suam.

Bagaimana cara menghilangkan keloid pada tulang rawan telinga?

:white_check_mark: Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda.

:white_check_mark: Pastikan membersihkan tindikan anda.

:white_check_mark: Bersihkan dengan larutan garam atau garam laut.

:white_check_mark: Gunakan kompres chamomile.

:white_check_mark: Sapukan minyak pokok teh cair.

Bagaimana menyembuhkan benjolan yang menusuk hidung?

:o: Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda.

:o: Bersihkan tindik anda 2-3 kali sehari.

:o: Bersihkan dalam mandian garam laut.

:o: Gunakan kompres chamomile.

:o: Sapukan minyak pati pokok teh cair.

Muncul keloid pada hidung

Perlu pop keloid? tolong jangan. Tidak seperti jerawat, tidak ada yang berkesan keluar dari lebam. Sebenarnya, melukai satu lagi luka di dekat anting-anting baru meningkatkan kemungkinan jangkitan.

Bolehkah anda menggunakan minyak pokok teh pada tindikan telinga?

Minyak pokok teh yang digunakan secara topikal dianggap selamat bagi kebanyakan orang. Ini bermaksud bahawa minyak pokok teh boleh digunakan dengan selamat di kawasan luar di sekitar kebanyakan tindikan muka dan badan. Ini termasuk tindikan di telinga anda.

Apakah benjolan menindik?

Benjolan menindik adalah potongan kecil yang dapat muncul setelah menindik. Selalunya berlaku selepas tindikan tulang rawan seperti tindikan hidung dan telinga atas. Benjolan menusuk berlaku ketika sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap luka dan memulakan tindak balas penyembuhan.

Bagaimana cara menghilangkan benjolan pada tusukan cuping telinga?

Benjolan dapat terbentuk di cuping telinga akibat tindikan. Ini kerana tubuh membuat terlalu banyak tisu parut, yang dikenali sebagai keloid, yang menyebar dari luka asalnya, menyebabkan benjolan atau benjolan kecil yang lebih besar daripada tusukan asal.

Keloid tidak akan hilang sendiri dan memerlukan pembedahan.

Rendam garam untuk menindik

Cara garam laut

:point_right: Tuangkan 1 cawan air suam ke dalam cawan atau mangkuk. Gunakan air suling atau air botol.

:point_right: Masukkan 1/8 hingga 1/4 sudu teh garam laut dan larutkan.

:point_right: Rendam kotak kain kasa bersih atau berpakaian larutan garam laut untuk memenuhkannya.

:point_right: Sapukan pada anting-anting anda.

Ruam di sekitar menusuk

Malangnya, tindikan badan memberikan laluan langsung untuk pendedahan logam, jadi semakin banyak tindikan orang, semakin besar kemungkinan mereka mengalami sensitiviti. Logam yang terdapat dalam banyak barang sehari-hari (termasuk perhiasan yang murah), nikel adalah penyebab umum menghasilkan ruam.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah lebam menusuk akan hilang?

Benjolan menusuk boleh disebabkan oleh alergi, genetik, pengesanan yang tidak mencukupi, atau nasib buruk. Rawatan membolehkan mereka pergi sama sekali.

S: Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Bila hendak melihat pencucuk anda. Mungkin memerlukan beberapa minggu sehingga benjolan hidung sembuh sepenuhnya, tetapi anda mesti melihat peningkatan dalam 2-3 hari rawatan. Sekiranya tidak, lihat penindik anda.

Q: Mengapa benjolan menindik begitu besar?

Semasa luka sembuh, tisu parut berserat mula menggantikan tisu kulit yang lama. Kadang-kadang badan anda menghasilkan tisu parut yang terlalu banyak, menyebabkan keloid. Tisu tambahan ini mula menyebar dari luka asal, menyebabkan jurang yang lebih besar atau jisim yang lebih kecil daripada tusukan yang asal.

S: Berapa lama saya mesti merendam air garam saya?

Dalam mangkuk kecil, satukan secubit garam laut tanpa iodisasi halus (kira-kira 1/8 sudu teh) dan kira-kira 1/4 hingga 1/2 cawan air panas. Rendam tindikan dalam campuran selama lima minit.

S: Apa yang ada di keloid?

Parut terdiri daripada serat seperti gliserum, yang merupakan "tisu penghubung" yang disimpan pada kulit oleh fibroblas untuk memastikan luka ditutup. Dalam kes keloid, fibroblas terus berkembang biak setelah luka diisi. Oleh itu, keloid menonjol dari permukaan kulit dan membentuk timbunan tisu parut yang besar.

Kesimpulannya

Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan.

:large_blue_diamond: Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul.

:large_blue_diamond: Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga.

:large_blue_diamond: Tragus lebih dekat dengan rambut dan rambut yang mudah terkena tusukan tragus yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

:large_blue_diamond: Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk lebam tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

Apa itu benjolan? Benjolan adalah bahagian kulit yang dinaikkan dan tidak berbahaya terutamanya dalam beberapa keadaan. Mungkin membawa maut, ia mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor seperti tindak balas badan terhadap kecederaan atau beberapa trauma, jangkitan, reaksi alergi, barah, gangguan kulit dan tumor juga boleh menjadi penyebab timbulnya benjolan. ia muncul di bawah kulit. Ukuran lebam mungkin berbeza kerana berlainan sebab dan mungkin tegang atau lembut ketika disentuh. Benjolan adalah istilah yang juga digunakan untuk lebam.

Mengapa benjolan berlaku?

Sebab benjolan tumbuh atau terjadi adalah apabila kelenjar yang disebut sebaceous kelenjar menjadi hiperaktif menyebabkan sel-sel kulit yang mengalami denaturasi menyumbat pori-pori dan kebanyakannya menimbulkan jangkitan pada kawasan kulit, jerawat pada kebanyakan tangan berlaku pada usia yang lebih muda dan mungkin memberi kesan kepada mana-mana kumpulan umur.

Gejala benjolan atau benjolan.

Dalam bidang perubatan setiap kali doktor atau doktor mendiagnosis penyakit, dia mencari simptomnya terlebih dahulu, sesuai dengan gejala dia mengungkapkan nama penyakit yang sama berlaku ketika mereka mendiagnosis benjolan atau benjolan mereka mencari gejala ini .

 • Pus atau pelepasan.

 • Kemerahan dan kehangatan.

 • Kelembutan atau kesakitan.

Jenis lebam

Terdapat beberapa jenis lebam yang terdapat di dalam tubuh manusia.

 • Lebam muka.

 • Lebam gatal.

 • Benjolan tindak balas alahan.

 • Benjolan menindik.

 • Gumpalan susu.

Benjolan dan penyebabnya.

lebam sebab-sebab
Lebam muka Disebabkan oleh sista atau nodul (gabungan minyak dan bakteria)
Benjolan gatal Dermatitis (kulit terbakar), eksim (urutan dis kulit), psoriasis (penyakit imun).
Benjolan tindak balas alahan Gigitan serangga, alergi, jangkitan kulat, jangkitan bakteria, penyakit autoimun.
Gumpalan susu Saluran tersumbat, susu tersumbat.
Benjolan menindik Alat menindik dan tidak bersih yang digunakan untuk menindik.

Ringkasan

Benjolan adalah masalah biologi yang disebabkan oleh hiperaktivasi kelenjar yang disebut kelenjar sebum, ia mungkin lembut atau keras bergantung kepada sebab yang menyebabkannya boleh terjadi di mana-mana bahagian badan selain kebanyakannya tidak berbahaya tetapi sangat sedikit di antaranya yang fatal disebabkan oleh beberapa jangkitan dan penyakit kulit yang berbeza.

Adakah benjolan atau benjolan berlaku di beberapa bahagian badan?

Ya! benjolan boleh terjadi di mana-mana bahagian badan bergantung kepada keadaannya, boleh menyebabkan di cuping telinga dan hidung kerana menusuk juga pada lidah dan tentera laut, benjolan boleh terjadi pada wajah kerana alergi atau sista. Ia boleh berlaku di telapak tangan dan telapak kaki kerana penyakit kulit dan boleh berlaku di dada wanita kerana penyumbatan saluran oleh susu yang tersumbat.

Ia juga boleh terjadi kerana reaksi tubuh terhadap trauma dan jangkitan, ekzema adalah penyakit kulit yang juga boleh menyebabkan lebam di mana-mana bahagian badan.

Bagaimana benjolan muka berlaku?

Benjolan muka adalah lebam putih kecil di wajah yang biasanya terdapat di dekat hidung dan pipi, ia juga boleh muncul di bahagian badan yang lain dan lebam putih kecil ini disebut Milia. Apabila serpihan terperangkap di bawah lapisan permukaan kulit, ia akan mengembangkan Milia. Ia juga boleh disebabkan oleh penumpukan keratin yang terperangkap di bawah kulit.

Apa itu tekanan tekanan?

Stres benjolan juga dikenali sebagai stres ruam . Kebanyakannya tumbuh pada lebam yang ada dan dikenali sebagai gatal-gatal. Gatal-gatal ini mempengaruhi setiap bahagian badan, tetapi kebanyakannya terdapat pada muka, leher, dada. Ini boleh menjadi titik kecil dan lapisan besar bergantung pada intensitasnya. mereka juga boleh didapati bersama dalam bentuk kluster juga. Mereka boleh menyebabkan sensasi terbakar, gatal dan kesemutan.

Bagaimana sarang bertindak?

Hives juga disebut urtikaria, adalah lebam merah yang meningkat dan berkelakuan dengan cara yang sangat berbeza. Ia gatal dan kelihatan seperti gigitan nyamuk atau lapisan besar ketika sekumpulan benjolan merah ini bersatu, ia dapat dijumpai sendiri atau mungkin bersambung dengan gatal - gatal lain untuk menutupi kawasan kulit yang besar. Apabila bahagian tengah sarang ditekan, ia bertukar menjadi kuning pucat.

Perbezaan antara lebam muka dan jerawat?

Milia, lebam wajah kelihatan seperti whiteheads yang juga dikenali sebagai sista susu adalah protein yang terperangkap di bawah kulit seperti jerawat, tetapi ia bukan jerawat kerana jerawat tumbuh di liang roma, selain berwarna merah dan bengkak.

Bagaimana untuk menghilangkan lebam tekanan?

Untuk menyelesaikan misteri, anda mesti tahu bagaimana permulaannya dan tekanan yang timbul mesti stres, jadi ubat berakhir dengan tekanan.

 • Kesihatan anda harus menjadi keutamaan bagi anda. jangan mengabaikannya setiap kali anda melihat sesuatu pada kulit anda.

 • Untuk menjaga kesihatan badan dan kesihatan anda, anda mesti melakukan senaman secara teratur. Senaman juga membantu dalam mengurangkan tekanan.

 • Luangkan masa untuk menghiburkan diri anda walaupun anda makan terlalu sibuk. Lakukan perkara yang paling menggembirakan anda.

 • Keluar untuk berjalan-jalan pada waktu pagi atau malam.

 • Cuba meditasi , yoga, senaman pernafasan, dan pengimejan visual.

 • Cukup tidur kerana penting untuk kesihatan selain orang dewasa harus tidur sekurang-kurangnya 8 jam.

 • Akhir sekali, pelajari cara mengatakan tidak kepada mereka yang tidak menguntungkan anda dengan cara apa pun tetapi mengganggu anda seumur hidup.

Ringkasan

Tubuh manusia boleh terjejas di mana-mana bahagian dari benjolan yang boleh tumbuh di bahagian dada, muka, lengan, atau bahagian bawah badan. Benjolan juga boleh bertindak berbeza untuk merebak di badan. benjolan dan jerawat adalah dua perkara yang berbeza dan tekanan boleh dielakkan melalui penjagaan yang lebih baik dan mementingkan diri sendiri.

Soalan Lazim (Soalan Lazim).

Orang biasanya mengemukakan banyak soalan mengenai "lebam" yang kami bincangkan di bawahnya.

1. Apa yang dipanggil lebam pada kulit?

Milia adalah sentakan pada kulit yang dikenali sebagai lebam.

2.Apa yang terbuat dari Mila?

Mila terbuat dari protein yang disebut keratin yang terperangkap di bawah kulit.

3. Apa rasanya terdapat lebam pada badan?

Benjolan agak tidak selesa di badan kerana ia menjengkelkan dan mengganggu.

4. Adakah lebam membahayakan badan?

Sebilangan besar lebam tidak berbahaya dan tidak membahayakan anda dengan cara apa pun, tetapi sebilangan besar boleh membawa maut dan membawa kepada barah.

Kesimpulannya.

Tubuh manusia bertindak balas apabila terdedah kepada reaksi atau trauma selain ketika tubuh manusia terdedah kepada tekanan, penyumbatan saluran atau menghadapi gangguan kulit lain, ia akan mengembangkan kulit yang dinaikkan yang biasa disebut benjolan tetapi terdapat beberapa jenis lebam dan penting bagi semua orang untuk membezakan antara mereka selain seseorang harus mengelakkan sebab-sebab yang menyebabkan lebam ini berkembang.

Artikel berkaitan

Pengenalan

Benjolan kecil yang terbentuk setelah menindik dikenali sebagai gumpalan menindik. Mereka paling biasa berlaku selepas tindikan tulang rawan, seperti tindikan hidung atau telinga atas. Apabila sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap luka dan memulakan proses penyembuhan, benjolan menusuk muncul. Tusukan tulang rawan sembuh dengan lebih perlahan dan lebih cenderung kepada kerengsaan daripada tindikan cuping telinga. Anda mungkin melihat terdapat banyak atau keseluruhan bengkak di sekitar barang kemas dalam beberapa hari pertama setelah mendapatkan tindik anda. Penembusan tulang rawan boleh memakan masa antara empat hingga dua belas bulan untuk sembuh sepenuhnya. Mereka sembuh dari luar di dalam, sehingga kelihatannya sembuh di luar sebelum proses penyembuhan selesai. Benjolan sayangnya agak lazim dengan tindikan tulang rawan. Mereka boleh muncul segera setelah tusukan anda atau setelah sembuh sepenuhnya. Sekiranya anda masih mengalami lebam, berjumpa doktor. Biasa mengalami bengkak, kemerahan, pendarahan, atau lebam selama beberapa minggu setelah mendapat tindik hidung.

Penyakit tindik anda juga boleh sembuh dengan cara berikut:

Gatal di kawasan yang terkena, nanah putih keluar dari tusukan, membentuk kerak tipis di sekitar barang kemas. Mencucuk hidung mungkin memerlukan masa hingga 6 bulan untuk sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika gejala anda berubah atau bertambah buruk, atau jika anda mendapati benjolan berkembang, ini boleh menimbulkan kebimbangan.

Salah Satu daripada Tiga Punca Boleh Menyebabkan Benjolan Hidung:

Pustule, yang merupakan lepuh atau jerawat yang berisi nanah. Granuloma adalah lesi yang muncul 6 minggu setelah menindik rata-rata.

Tidak perlu khawatir jika anda melihat benjolan pada tindikan anda. Walaupun dengan perawatan yang tekun, benjolan menusuk dapat muncul sepanjang proses penyembuhan dan lazim di kalangan profesional.

Apa itu Benjolan Menindik dan Apa Artinya?

"Tisu parut yang tidak stabil" adalah benjolan menusuk "atau benjolan iritasi, yang lebih kerap terjadi pada tisu yang lebih padat, seperti tulang rawan di telinga atau hidung anda. Ini boleh menjadi salah satu daripada tiga perkara: parut hipertrofik dalaman, abses cairan yang dijangkiti terperangkap di bawah atau di belakang tindikan, atau kista yang disebabkan oleh penyumbatan sel-sel kulit atau rambut ■■■■. "Sebelum mendapat tindikan, anda harus sedar bahawa ia memerlukan sejumlah kesabaran dan komitmen.

Panduan Terbaik untuk Menindas Benjolan

Piercing sukar untuk disembuhkan, seperti yang kita semua tahu. Mereka memerlukan masa yang lama untuk sembuh, dan ini boleh memburukkan lagi mereka. Ramai orang biasa dengan ketulan menusuk yang mengerikan. Di internet, terdapat banyak maklumat mengenai topik ini. Ini adalah keloid, granuloma, sakit, dan telinga anda hampir jatuh. Malangnya, hampir semua ini adalah maklumat yang salah. Kerengsaan ini sering terjadi, dan ketika muncul, mereka sangat membimbangkan. Berita baiknya adalah bahawa tidak perlu dibimbangkan. Dengan beberapa waktu, terapi yang betul, dan TLC, ia akan diperbaiki dan hilang. Halaman ini menerangkan mengapa lebam ini berlaku, apa yang menyebabkannya, dan bagaimana menghindarkannya.

Benjolan menindik dapat menjadi petunjuk adanya jangkitan. Berita baiknya adalah bahawa penyakit ini mudah disembuhkan dan, dalam kebanyakan keadaan, dapat ditangani di rumah. Tidak ada sebab untuk bimbang atau kurang tidur mengenai perkara ini. Sekiranya anda memberi perhatian, anda akan kembali normal dan menikmati tindik anda dalam masa yang singkat. Kami akan mulakan dengan memberikan gambaran umum mengenai lebam menindik dan apa yang menghasilkannya dalam artikel ini. Berikutan itu, kami akan membahas beberapa teknik rawatan menindik yang telah dicuba dan benar yang dapat anda masukkan ke dalam rutin harian anda untuk membantu menyembuhkan tindik anda. Kemudian kami akan menunjukkan kepada anda beberapa barang kegemaran kami yang mungkin anda beli untuk membantu anda merawat diri sendiri. Adakah anda bimbang akan lekukan buruk pada tindikan anda?

Jangan risau, anda tidak keseorangan dalam menangani masalah ini! Kami mengumpulkan nasihat dengan gambar dan barang untuk dibeli yang akan membantu anda menghilangkan masalah menusuk benjolan dengan cepat, seperti yang dilakukan banyak orang.

Adakah anda tergesa-gesa?

Produk berikut adalah yang paling berkesan untuk pembeli. Penyelesaian semula jadi lumpur scupper berdasarkan minyak pati dan jojoba harus digunakan 2-3 kali setiap hari selama 5 hari. Ini akan membantu mengurangkan ketulan yang disebabkan oleh tindikan telinga atau hidung.

Apa sebenarnya?

Benjolan menindik adalah benjolan pustule atau tisu keras yang telah terbentuk di dalam atau berhampiran tindikan, di hadapan atau di belakangnya. Ia diciptakan sebagai hasilnya, Hypertrophy adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan.

Di tapak tindikan, perubahan kulit mungkin berlaku. Peralihan ini tidak selalu menjadi alasan untuk membimbangkan. Tebukan menusuk, misalnya, tidak berbahaya dan boleh memudar seiring waktu. Parut keloid, sebaliknya, boleh tumbuh dalam ukuran. Walaupun benjolan menusuk dan parut keloid nampaknya sama pada pandangan pertama, ada cara untuk membezakannya. Kesimpulannya

Dalam artikel ini, kita akan membahas perbezaan antara benjolan menusuk dan keloid dan bagaimana membezakannya. Kami juga melalui pilihan rawatan untuk kedua-duanya, serta gangguan lain yang mungkin menyebabkan masalah kulit setelah menusuk.

Apa itu benjolan menusuk dan bagaimana anda dapat menyingkirkannya?

Benjolan kecil yang disebut tindikan menusuk mungkin terbentuk setelah menindik. Luka terbuka dibuat ketika tulang rawan dicucuk. Ia mungkin kelihatan kembung, kental, atau bergelombang ketika sembuh. Sistem kekebalan tubuh menyebabkan keradangan dan pembengkakan untuk memperbaiki luka pada hari-hari setelah tindikan tulang rawan, yang mungkin mengakibatkan benjolan tulang rawan. Kerana jangkitan atau parut, tindikan tulang rawan boleh menyebabkan benjolan lain dari masa ke masa. Ketahui lebih lanjut mengenai sebab-sebab dan kaedah pemulihan benjolan tulang rawan dalam artikel ini.

Apakah benjolan yang menusuk di tulang rawan?

Selepas menindik, seseorang mungkin mendapat benjolan tulang rawan. Benjolan menusuk tulang rawan boleh menjadi kecil dan tersembunyi di belakang kulit, atau cukup besar untuk mengubah kontur telinga. Sebilangan besar tindikan hidung sembuh dengan cepat dan tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, benjolan menusuk hidung boleh disebabkan oleh pelbagai masalah. Kunci untuk menghilangkan benjolan adalah mengetahui jenis benjolan yang anda ada. Noid Piercing Keloid adalah sejenis keloid yang menusuk hidung. Keloid adalah jenis benjolan hidung yang ditakuti. Keloid adalah tisu parut yang tumbuh di luar kawalan. Bahkan tindikan biasa meninggalkan kesan parut, walaupun sangat kecil sehingga hampir tidak dapat dilihat. Tubuh nampaknya terperangkap dalam fasa penyembuhan luka, di mana kolagen, yang membentuk tisu parut, disimpan di tempat luka. Keloid boleh membawa kesan bencana pada penampilan hidung dan juga jiwa mereka yang cukup malang untuk terdedah kepada mereka.

Soalan Lazim

S: * Mungkinkah saya terdedah kepada penyakit semasa dicucuk?

S: * Bagaimana saya tahu jika saya alah pada logam pada perhiasan menusuk saya?

S: * Adakah tusukan saya akan meninggalkan bekas luka jika saya mengeluarkannya?

S: * Apa itu keloid? Adakah terdapat cara untuk menyingkirkannya?

S: Apakah prosedur menindik?

Mencucuk badan adalah apabila lubang dibuat di kulit anda untuk membolehkan anda memakai barang kemas sebagai hiasan. Penindasan badan yang paling kerap berlaku adalah cuping telinga. Pencucian tulang rawan telinga juga dilakukan oleh beberapa orang (bahagian sulit telinga luar). Kening, hidung, lidah, bibir, butang perut, puting, dan alat kelamin adalah antara kawasan lain yang perlu dicucuk.

Jalan menuju Kesihatan yang Lebih Baik

Penindasan harus selalu dilakukan dalam suasana steril (bersih dan bebas kuman) dengan peralatan steril. Ini adalah strategi yang paling berkesan untuk mengurangkan risiko jangkitan anda. Untuk menanamkan anting-anting ke cuping telinga, pistol menindik steril sekali pakai biasanya digunakan. Jarum berlubang digunakan untuk menembusi pelbagai bahagian badan. Penindasan badan adalah jenis pengubahsuaian badan yang boleh diterima secara sosial yang semakin popular. Telinga, mulut, hidung, alis, puting, pusar, dan alat kelamin adalah tempat biasa untuk tindik. Komplikasi berjangkit yang paling kerap dikaitkan dengan tindikan badan adalah selulitis setempat. Kegiatan ini merangkumi diagnosis dan rawatan jangkitan tindik badan, serta peranan pasukan profesional dalam perawatan pesakit ini. Kaji bagaimana bakteria Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Neisseria, dan Chlamydia berperanan dalam etiologi jangkitan tindik badan. Tentukan unsur-unsur yang meningkatkan peluang anda mendapat jangkitan tindik badan.