Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan . Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan. Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati.

Tebukan Menindik

Punca Benjolan Menindik

Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah akibat jangkitan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia boleh menjadi masalah serius. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul. Sekiranya menindik dilakukan oleh penindik bukan profesional, menindik sangat dekat dengan penindik yang lain, kadang-kadang logam perhiasan menyebabkan bonggol menusuk dan kadang-kadang penyelesaian pembersih adalah penyebab menindik.

Benjolan pada tindik cuping telinga:

Setelah menusuk cuping telinga, bentuknya menjadi lekuk pada perhiasan yang terdiri daripada tisu. Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat.

Benjolan pada tindikan tulang rawan

Menindik industri melibatkan penusukan tulang rawan. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga. Menusuk tulang rawan adalah normal kerana memerlukan penyembuhan selama 4 hingga 12 bulan. Tumbukan pada tulang rawan mungkin disebabkan oleh penjagaan atau alahan yang buruk. Apabila bengkak mereda dan lebam masih ada daripada Keloid, granuloma dan pustule.

Labuh pada tindik hidung

Mencucuk hidung popular sebagai tindik bibir tengah. Mencucuk hidung adalah penyebab teknik menindik yang buruk, reaksi alergi terhadap perhiasan, produk pembersih dan sentuhan dengan tangan yang kotor. Mencucuk hidung mengambil masa 6 bulan untuk penyembuhan. Benjolan hidung akan hilang dengan rawatan.

Benjolan menindik Tragus

Tragus adalah lubang rawan kecil berhampiran telinga. Benjolan pada tindikan tragus terbentuk semasa dijangkiti. Tragus lebih dekat dengan rambut sehingga rambut yang mudah terkena traus menusuk yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

Daith menusuk benjolan

Penindasan Daith dilakukan pada tisu rawan saluran telinga. Tisu ini lebih tebal daripada tulang rawan pada cuping telinga. Penindasan Daith mengambil masa 4 hingga 12 bulan untuk sembuh. Jangkitan disebabkan oleh menyentuh kawasan menindik dengan tangan yang tidak dicuci, cairan tubuh seperti air liur dan peluh bersentuhan dengan tindikan dan menyebabkan jangkitan bakteria . Rambut, ikat kepala dan aksesori rambut lain boleh menyebabkan kegatalan.

Rawatan benjolan menindik

Langkah pertama rawatan piercing bump adalah dengan mengenal pasti bahawa anda mengalami tindikan atau tidak jika ya daripada mengikuti arahan yang diberikan oleh piercer. Setiap jenis menindik mempunyai rawatan yang berbeza. Sebahagian daripadanya adalah:

1) Rawatan benjolan menusuk tulang rawan:

:large_orange_diamond: Membilas kawasan menindik sangat penting kerana membilas mencegah bakteria.

:large_orange_diamond: Elakkan tidur di sisi kawasan menindik yang menyebabkan kerengsaan dan kawasan menindik terkena bakteria yang terdapat pada sprei.

:large_orange_diamond: Penggunaan krim antibiotik atau semburan antibakteria menyembuhkan kawasan menindik dengan cepat.

2) Rawatan benjolan lubang telinga:

:large_orange_diamond: Menindik cuping telinga lebih terdedah kepada jangkitan sehingga pembersihan sangat penting untuk tindikan jenis ini. Bukan hanya kawasan menindik juga sprei dan tangan anda ketika anda menyentuh kawasan menindik.

:large_orange_diamond: Sekiranya terdapat masalah serius, anda perlu berjumpa dengan tukang tindik atau pakar kulit profesional anda untuk meminta pertolongan.

:large_orange_diamond: Gunakan kompres hangat dengan kompres chamomile yang mempunyai sifat anti-radang yang berguna untuk rawatan menindik.

3) Rawatan benjolan hidung:

:large_orange_diamond: Ikuti semua arahan yang diberikan oleh penindik daripada menggunakan larutan garam untuk tujuan pembersihan yang membersihkan kawasan menindik di sekitar hidung dan mencegah bakteria.

:large_orange_diamond: Penggunaan barang kemas yang murah menyebabkan menusuk sehingga elakkan menggunakan barang kemas yang menyebabkan alergi.

:large_orange_diamond: Elakkan menggunakan sapuan kapas di sekitar hidung anda untuk tujuan pembersihan kerana kadang-kadang kapas meninggalkan serat yang mengganggu kawasan menindik dan menyebabkan benjolan menusuk.

:large_orange_diamond: Penggunaan kompres hangat juga membantu mengecilkan benjolan.

4) Rawatan menindik Daith:

:large_orange_diamond: Bersihkan kawasan menindik dengan pembasmi kuman atau pembersih yang dicadangkan oleh penindik.

:large_orange_diamond: Jangan gunakan pembersih berasaskan alkohol . Gunakan kain bersih untuk mengeringkan kawasan menindik.

:large_orange_diamond: Gunakan larutan garam laut yang membantu penyembuhan jangkitan.

:large_orange_diamond: Kompres hangat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak.

Produk rawatan menindik benjolan

Produk rawatan piercing bump bergantung pada penyebab piercing bump. Kadang-kadang doktor atau penindik mencadangkan krim atau pil antibiotik, kadang-kadang ia sembuh setelah hanya menukar perhiasan. Ini adalah beberapa produk yang kami gunakan di rumah untuk merawat benjolan menusuk:

1: Menyingkirkan minyak penyingkiran benjolan

Minyak ini adalah penyelesaian semua masalah menindik. Dari benjolan menindik minyak ini mulai sembuh dan hilang sepenuhnya setelah 4 minggu.

2: Menumpuk pekat garam laut pekat

Kerana nama itu menunjukkan ia termasuk garam laut yang membantu dalam sanitasi kawasan menindik dan mengeluarkan benjolan menindik.

3: Minyak pati pokok teh

Rawatan benjolan menindik dengan minyak pokok teh

Minyak pokok teh membantu mengecilkan benjolan menindik tetapi anda harus selalu menggunakannya dalam bentuk yang dicairkan. Cairkan dengan minyak lain seperti minyak badam atau kelapa.

Apa itu Piercing pustule?

Piercing pustule adalah sejenis jangkitan yang kelihatan seperti jerawat di kawasan menindik. Menusuk pustule mudah hilang dengan kompres dan pembersihan yang hangat tetapi kadang-kadang ia mungkin kembali. Sekiranya pustule menusuk sakit atau terus kembali daripada anda perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Piercing bump vs Keloid

Benjolan menusuk sangat biasa dan terbentuk oleh alahan dan penjagaan selepas waktu yang tidak betul, ia dapat sembuh sepenuhnya ketika bengkak mereda atau dengan rawatan sementara parut Keloid adalah bekas luka besar dan muncul setelah penyembuhan jangkitan menindik. Parut Keloid ini lebih biasa pada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap. Parut keloid dirawat dengan suntikan atau pembedahan kortikosteroid. Pembedahan bukanlah pilihan rawatan yang sesuai kerana selepas pembedahan mungkin menjadi lebih besar.

Bagaimana mengeringkan benjolan yang menusuk?

Apabila benjolan berwarna merah, bengkak dan penuh nanah daripada disebabkan oleh bakteria Staphylococcus, anda perlu pergi ke doktor profesional, dia menguras benjolan dan menguji bendalir untuk memeriksa jenis bakteria yang terdapat dalam benjolan. Hanya doktor profesional yang boleh melakukan prosedur ini. Jangan mencubanya sendiri kerana ia boleh memperburuk jangkitan. Hanya doktor yang memutuskan sama ada perlu disalirkan atau tidak. Sekiranya doktor tidak menggunakan peralatan steril untuk membuat bukaan daripada lebam menjadi lebih teruk. Ujian cecair menentukan rawatan mana yang sesuai. Semasa pengeringan tidak akan membantu daripada suntikan kortison membantu mengurangkan keradangan.

Ringkasan

Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia boleh menjadi masalah serius. Setelah menusuk badan membentuk lebam di sekitar perhiasan yang terdiri daripada tisu. Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat.

Soalan Lazim:

1: Bagaimana saya dapat menghilangkan lebam yang menusuk pada tindikan saya?

Dengan mengikuti kaedah ini, anda dapat mengatasi masalah menindik anda:

:orange_circle: Elakkan menggunakan perhiasan Nikel kerana banyak orang alah pada logam ini. Gunakan perhiasan yang terdiri daripada emas 18 atau 24 karat, Titanium dan keluli tahan karat.

:orange_circle: Bersihkan tindik tiga kali sehari selama 3 hingga 6 bulan. Basuh tangan anda sebelum menyentuh kawasan menindik. Gunakan tuala kertas dan bukannya tuala kain kerana tuala kain boleh dicemari bakteria.

Basuh tangan sebelum menyentuh kawasan menindik

:orange_circle: Gunakan larutan garam untuk tujuan pembersihan yang mencegah bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan jangkitan.

:orange_circle: Gunakan kompres hangat chamomile kerana chamomile mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Elakkan menggunakan chamomile semasa anda alah pada chamomile.

:orange_circle: Sapukan minyak pokok teh kerana ia mempunyai sifat antimikrob dan antijamur. Elakkan menggunakan minyak pokok teh secara langsung pada benjolan menindik, anda harus mencairkannya terlebih dahulu daripada menggunakannya.

2: Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Benjolan mungkin pustule, granuloma atau keloid. Pustule adalah jerawat yang mengandungi nanah, granuloma adalah lesi yang berkembang setelah 6 minggu menusuk dan keloid adalah parut besar yang muncul setelah penyembuhan tindik. Benjolan menusuk akan hilang selepas rawatan dalam masa 4 hingga 6 minggu.

3: Berapa lama masa yang diperlukan minyak minyak teh untuk bekerja di menindik?

Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk lebam tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

Kesimpulannya

:large_blue_diamond: Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan.

:large_blue_diamond: Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul.

:large_blue_diamond: Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila lebam terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga.

:large_blue_diamond: Tragus lebih dekat dengan rambut dan rambut yang mudah terkena tusukan tragus yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

:large_blue_diamond: Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk benjolan tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

artikel berkaitan

Menindik industri Menindik bibir tengah

Tusukan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga atau terdedah kepada kerengsaan. Dalam beberapa hari pertama setelah anda menusuk, anda mungkin melihat lebam atau bengkak umum pada perhiasan. Anda juga mungkin mengalami:

• kemerahan

• berdarah

• lebam

• sakit ringan

Ketika menusuk tulang rawan anda mulai sembuh, biasa dengan pengalaman:

• beberapa perubahan warna

• gatal

• mengalirkan cecair kuning keputihan

• kerak pada atau di sekitar perhiasan anda

Penindasan tulang rawan biasanya berlangsung dari 4 hingga 12 bulan hingga sembuh sepenuhnya. Mereka sembuh dari luar, yang bermaksud ini kelihatan sembuh di luar jauh sebelum proses penyembuhan benar-benar selesai. Malangnya, lebam agak biasa dengan tindikan tulang rawan. Mereka mungkin terbentuk sejurus selepas tindikan awal anda atau lama setelah ia benar-benar sembuh.

Sekiranya anda masih mengalami lebam setelah pembengkakan awal reda, ini mungkin:

• pustule, iaitu lepuh atau jerawat ini mengandungi nanah

• granuloma, iaitu lesi yang berlaku kira-kira enam minggu selepas tindikan

• keloid, yang merupakan jenis parut tebal yang mungkin timbul di tempat menindik

Benjolan menusuk mungkin disebabkan oleh alahan, genetik, penjagaan selepas waktu yang buruk, atau nasib buruk. Dengan rawatannya, mereka mungkin hilang sepenuhnya.

Segera berjumpa dengan doktor atau doktor anda sekiranya anda mengalami:

• sakit atau bengkak yang tidak selesa

• pelepasan tebal atau berbau yang luar biasa

• pelepasan kuning, hijau, atau kelabu

• demam

• menggigil

• loya

• muntah

• pening

Walaupun anda mungkin mahu, anda tidak boleh menanggalkan perhiasan anda sehingga gejala anda mereda. Sekiranya anda mengeluarkan barang kemas semasa simptom ada, ini boleh menyebabkan abses yang menyakitkan. Sekiranya anda tidak mengalami simptom yang teruk, anda mungkin boleh menggunakan kaedah berikut untuk merawat benjolan tulang rawan anda di rumah.

 1. Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda

Dermatitis kontak, reaksi kulit alergi, boleh menyebabkan lebam menindik. Ramai orang alah kepada logam tertentu. Alahan nikel adalah sumber dipercayai yang sangat biasa. Banyak logam yang lebih murah mengandungi aloi nikel.

Sekiranya anda mempunyai alahan logam, anda mungkin mengalami:

• kegatalan yang teruk

• kulit yang lembut apabila disentuh

• kemerahan atau ruam di sekitar tindik

• lubang yang kelihatan lebih besar daripada perhiasan

Satu-satunya cara untuk membetulkan ini adalah dengan menukar barang kemas anda untuk sesuatu yang hypoallergenic. Sekiranya menindik anda kurang dari tahun atau jika anda tidak pasti sama ada sakit menusuk anda lihat penindik anda. Mereka mungkin mengesahkan alergi atau memasukkan barang kemas baru dengan selamat. Sekiranya anda mempunyai tindik selama setahun atau lebih, ini pasti selamat untuk menukar barang kemas di rumah.

Anda harus beralih kepada sesuatu yang dibuat dengan:

• Emas 18- atau 24 karat

• keluli tahan karat

• titanium

• niobium

Adakah anda akan diberi vaksin?

Kami meminta Lesley Stahl, Alyssa Milano, Brian Stokes Mitchell, atau lebih banyak lagi di Live Town Hall kami: COVID-19 Satu Tahun Retrospektif pada hari Khamis, 11 Mac.

 1. Pastikan anda membersihkan tindik anda

Sangat penting untuk membersihkan anda menindik dua hingga tiga kali sehari selama keseluruhan proses penyembuhan. Walaupun tindikan anda kelihatan sembuh, anda harus membersihkannya setiap hari sekurang-kurangnya tiga hingga enam bulan. Sebelum menyentuh tindik anda dengan alasan apa pun, termasuk membersihkan, basuh tangan anda dengan sabun atau air suam. Keringkan tangan anda dengan tuala kertas, kemudian bersihkan tindik tangan anda. Anda harus menggunakan sabun antimikroba tanpa wangian atau pembersih yang dicadangkan pencuci tangan anda untuk membersihkan tindik anda atau kawasan sekitarnya.

• benzalkonium klorida (BZK)

• iodopovidone (Betadine)

• chlorhexidine (Hibiclens)

• menggosok alkohol

• hidrogen peroksida

Selepas anda membersihkan, bilas kawasan ini dengan teliti. Sebarang sabun yang tinggal boleh menyebabkan kerengsaan. Keringkan telinga anda dengan menepuk lembut dengan tuala kertas. Tuala kain mungkin terkontaminasi bakteria atau lebih mudah terkena anting-anting anda.

 1. Bersihkan dengan garam atau garam laut

Rendaman garam atau garam laut berfungsi dengan membersihkan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan jangkitan. Mereka juga membersihkan sel-sel mati atau puing-puing lain yang menumpuk di sekitar menusuk atau membentuk keloid. Sekiranya anda tidak mahu membeli garam, anda boleh membuat sendiri dengan menggunakan garam laut. Salin adalah garam atau air yang adil dalam perkadaran tertentu. Anda boleh membuat penyelesaian anda dengan menambahkan ¼ sendok teh garam laut halus ke 8 auns air suam. Elakkan menggunakan kristal yang lebih besar kerana ia tidak larut dengan baik di dalam air atau mungkin melecet pada kulit anda.

Untuk merendam telinga anda:

 1. Isi cawan ke pinggiran dengan larutan garam atau garam laut.

 2. Condongkan kepala anda ke bawah atau tahan telinga anda di bawah air. Anda juga boleh mencelupkan tuala kertas ke dalam garam atau meletakkannya di telinga anda.

 3. Rendam selama 5 minit.

 4. Gunakan sehelai kertas yang bersih untuk menepuk perlahan-lahan kawasan tersebut.

 5. Gunakan kompres chamomile

Chamomile terkenal dengan antioksidan yang kuat atau sifat anti-radang. kompres chamomile hangat dapat membantu memindahkan sifat penyembuhan ini sambil meningkatkan aliran darah ke tulang rawan.

Untuk membuat kompres chamomile hangat:

 1. Basuh tangan anda.

 2. Letakkan beg teh chamomile di dalam air suam atau biarkan ini hingga curam selama empat hingga enam minit.

 3. Sapukan beg teh ke menindik selama 5 hingga 10 minit. Anda mungkin perlu menyegarkan beg teh dengan air suam setiap beberapa minit.

 4. Setelah selesai, bilas tusuk anda atau keringkan dengan tuala kertas.

Anda boleh bergantian antara garam laut atau rendaman garam atau menggunakan kompres chamomile. Ketahuilah: Anda tidak boleh menggunakan chamomile jika anda mempunyai alergi ragweed.

 1. Sapukan minyak pokok teh cair

Minyak pokok teh adalah agen antikulat, antiseptik, atau antimikroba semula jadi. Oleh kerana itu, banyak orang bersumpah dengan kemampuannya untuk merawat benjolan yang menusuk. Sekiranya anda ingin menggunakan minyak pokok teh di benjolan anda, anda perlu mencairkannya dengan air atau garam. Anda juga harus melakukan ujian tampalan sebelum digunakan.

 1. Sapukan sedikit minyak pokok teh yang dicairkan ke lengan bawah anda.

 2. Tunggu sekurang-kurangnya 24 jam.

 3. Sekiranya anda tidak mengalami kerengsaan atau keradangan, ini mesti selamat digunakan di tempat lain.

Setelah berjaya melakukan ujian tampalan, anda mempunyai pilihan untuk cara menambahkan minyak pokok teh ke rutin pembersihan anda.

• Gunakan pelapik kapas untuk mengoleskan minyak yang dicairkan terus ke tusukan anda satu atau dua kali sehari.

• Tambahkan tiga hingga empat tetes minyak pokok teh ke garam atau garam laut anda.

Beberapa lebam menusuk membersihkan dalam beberapa hari setelah memperbaiki sistem pembersihan anda, tetapi yang lain mungkin memerlukan lebih lama. Keloid mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau berbulan-bulan sehingga hilang sepenuhnya. Jika anda tidak melihat peningkatan, berbincanglah dengan penindas anda. Mereka adalah orang terbaik untuk menilai gejala anda atau memberi nasihat mengenai langkah seterusnya. Mereka mungkin ingin menukar perhiasan anda atau menambah cakera menusuk tanpa tarikan.

Apabila telinga anda dicucuk, sama ada di ruang tatu atau kios di pusat membeli-belah, anda harus menerima arahan mengenai cara mencegah jangkitan. Penjual juga harus memastikan bahawa mereka hanya menggunakan alat steril atau amalan kebersihan.

Tetapi jika protokol tidak dipatuhi, atau jika anda tidak mengikuti arahan penjagaan pasca menindik dengan teliti, jangkitan mungkin berlaku. Anda biasanya boleh merawat jangkitan kecil pada cuping telinga dengan mudah atau tanpa komplikasi.

Menindik pada dasarnya adalah luka terbuka. Pencucian cuping telinga memerlukan masa enam hingga lapan minggu untuk sembuh. Tusukan tulang rawan, yang berlaku di bahagian yang lebih sukar dari telinga anda, biasanya memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh atau mungkin lebih terdedah kepada jangkitan. Terdapat beberapa cara menindik telinga anda untuk dijangkiti.

Mana-mana bakteria yang tersisa pada fester cepat berubah menjadi jangkitan. Sekiranya anda menyentuh tindikan dengan tangan atau alat yang kotor, anda mungkin membawa jangkitan. Sekiranya anting-anting terlalu ketat, tidak membiarkan ruang luka bernafas atau sembuh, jangkitan mungkin timbul. tindikan juga boleh dijangkiti jika terlalu banyak pengendalian tindikan atau bahagian anting-anting adalah kasar.

Cukup mudah untuk mengenal pasti tindikan telinga yang dijangkiti. Gejala boleh merangkumi:

• keputihan seperti kuning, nanah

• bengkak

• kemerahan

• kesakitan atau kelembutan berterusan

• gatal atau terbakar

Selagi jangkitan anda di bawah umur, anda mungkin dapat merawatnya di rumah. Sekiranya anda pernah menusuk tulang rawan atau ini nampaknya dijangkiti, dapatkan rawatan perubatan. Jenis jangkitan ini lebih sukar untuk diubati atau mungkin memerlukan antibiotik oral. Jangkitan rawan yang ketara mungkin memerlukan kemasukan ke hospital.

 1. Basuh tangan anda sebelum menyentuh atau membersihkan tindikan tangan anda.

 2. Bersihkan di sekitar tindik dengan bilas air masin tiga kali sehari. Gunakan garam steril (mungkin terdapat sedikit dalam talian) atau gabungkan 1/4 sudu kecil. garam dengan 8 oz. air suling.

 3. Jangan gunakan alkohol, hidrogen peroksida, atau salap antibiotik. Ini boleh merengsakan kulit atau melambatkan proses penyembuhan.

 4. Jangan buang tindik. Ini boleh menyebabkan lubang menutup atau menjangkiti jangkitan.

 5. Bersihkan tindik di kedua sisi cuping telinga anda. Tepuk kawasan kering dengan tuala kertas. (Bahan lain boleh meninggalkan serat.)

Setelah jangkitan nampaknya sudah sembuh, lanjutkan rejimen pembersihan ini dua kali sehari sehingga tindikan sembuh sepenuhnya. Ingat, tindikan cuping telinga mungkin memerlukan enam hingga lapan minggu untuk sembuh. Penjagaan rutin adalah penting selama ini. Biasanya, jangkitan kecil pada tindik telinga dapat dirawat dengan jayanya di rumah.

• Anting-anting tidak bergerak.

• Gesper anting-anting menjadi tertanam di kulit anda.

• Jangkitan tidak bertambah baik dengan rawatan di rumah dalam dua hari.

• Anda menghidap demam.

• Jangkitan, atau kemerahan atau keradangan, merebak di luar tempat menindik.

Soalan Lazim

1. Adakah benjolan menusuk hilang?

Sekiranya lebam kecil, merah, dan mudah berdarah, ini kemungkinan besar adalah granuloma. "Ini adalah kumpulan saluran darah atau pertumbuhan tisu lain yang baru dibuat oleh badan anda," jelas Dr Nazarian.

2. Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Benjolan menusuk tulang rawan boleh menjadi kecil atau muncul di bawah kulit, atau begitu besar sehingga ini mengubah bentuk telinga. Kadang-kadang lebam itu menyakitkan dan membengkak malah boleh mengeluarkan nanah.

3. Sekiranya saya membiarkan benjolan menusuk saya sendiri?

Cecair yang terperangkap di bawah kulit boleh menyebabkan lebam, tetapi panas atau tekanan akan membantu mengurasnya secara beransur-ansur. Kompres air suam sederhana boleh dibuat dengan merendam kain cuci bersih dalam air panas, menerapkannya ke tindik, dan menahannya di sana dengan tekanan lembut selama beberapa minit.

4. Bagaimana saya dapat menghilangkan lekukan pada tindikan saya?

Bila hendak melihat pencucuk anda. Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk menyembuhkan benjolan yang menusuk hidung, tetapi anda akan melihat peningkatan dalam 2 atau 3 hari rawatan. Sekiranya tidak, lihat penindik anda.

5. Berapa lama masa yang diperlukan untuk benjolan menusuk?

TIADA. Dengan keloid dan granuloma tidak ada yang muncul dari benjolan anda. Dan dengan pustula, hanya kerana anda menganggap anda tangan yang meneteskan jerawat di wajah anda, tidak bermaksud anda harus mengeluarkan pustula pada tindikan anda.

6. Bolehkah saya mengeluarkan benjolan yang menusuk?

Benjolan iritasi adalah lebam kecil yang terbentuk di pintu masuk atau keluar dari tindikan. Setelah sumber kerengsaan dijumpai dan diperbaiki benjolan akan mula mengering dan mengering sehingga hilang sepenuhnya.

7. Adakah benjolan kerengsaan yang menusuk hilang?

malangnya, tidak mungkin seseorang dapat menghilangkan parut keloid tanpa bantuan pakar bedah plastik. Penyembuhan lebam, sebaliknya, sangat mudah untuk disingkirkan. Hanya memerlukan sedikit masa dan rutin penjagaan selepas waktu yang konsisten.

8. Adakah lebam penyembuhan hilang?

Pertama basuh tangan anda dengan sabun dan air. Kemudian sediakan larutan air masin 1 cawan (0.24 liter) air dengan kira-kira 1/2 sudu teh garam. Kacau sehingga garam larut. Biarkan perhiasan menusuk di tempatnya, rendam bebola kapas di dalam larutan dan letakkan di kawasan yang terkena.

9. Bagaimana anda menyembuhkan tusukan yang jengkel?

Keloid dibesarkan dan kelihatan berkilat dan berbentuk kubah, warnanya dari merah jambu hingga merah. Sebilangan keloid menjadi agak besar dan tidak sedap dipandang. Selain menyebabkan masalah kosmetik yang berpotensi, bekas luka yang menggembirakan ini cenderung gatal, lembut, atau bahkan menyakitkan apabila disentuh.

10. Seperti apa keloid?

Bersabar dan tabah semasa menggunakan Tea Tree Oil. Walaupun kami menganggapnya sangat efektif pada tindikan yang meradang dan penyembuhan luka, ia memerlukan masa dan rawatan selepas waktu yang konsisten untuk melihat hasilnya. Perlu beberapa minggu selepas rawatan untuk melihat perbezaan dalam penyembuhan.

Minyak kelapa untuk menindik

Minyak kelapa atau minyak badam sangat disyorkan untuk penyembuhan tindik selama dua bulan pertama. Kedua-dua minyak mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang semula jadi. Sebaiknya gunakan minyak ini sekali atau dua kali sehari.

Benjolan merah di sekitar lubang hidung

Lima Cara Menghilangkan Benjolan Mencucuk Hidung Anda

:point_right: Gunakan susulan yang sesuai. Tindak lanjut yang betul harus mengelakkan kerosakan tisu atau jangkitan yang boleh menyebabkan benjolan.

:point_right: Gunakan perhiasan hypoallergenic.

:point_right: Gunakan larutan garam laut.

:point_right: Cuba minyak pokok teh.

:point_right: Sapukan kompres suam.

Bagaimana cara menghilangkan keloid pada tulang rawan telinga?

:white_check_mark: Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda.

:white_check_mark: Pastikan membersihkan tindikan anda.

:white_check_mark: Bersihkan dengan larutan garam atau garam laut.

:white_check_mark: Gunakan kompres chamomile.

:white_check_mark: Sapukan minyak pokok teh cair.

Bagaimana menyembuhkan benjolan yang menusuk hidung?

:o: Anda mungkin perlu menukar perhiasan anda.

:o: Bersihkan tindik anda 2-3 kali sehari.

:o: Bersihkan dalam mandian garam laut.

:o: Gunakan kompres chamomile.

:o: Sapukan minyak pati pokok teh cair.

Muncul keloid pada hidung

Perlu pop keloid? tolong jangan. Tidak seperti jerawat, tidak ada yang berkesan keluar dari lebam. Sebenarnya, melukai satu lagi luka di dekat anting-anting baru meningkatkan kemungkinan jangkitan.

Bolehkah anda menggunakan minyak pokok teh pada tindikan telinga?

Minyak pokok teh yang digunakan secara topikal dianggap selamat bagi kebanyakan orang. Ini bermaksud bahawa minyak pokok teh boleh digunakan dengan selamat di kawasan luar di sekitar kebanyakan tindikan muka dan badan. Ini termasuk tindikan di telinga anda.

Apakah benjolan menindik?

Benjolan menindik adalah potongan kecil yang dapat muncul setelah menindik. Selalunya berlaku selepas tindikan tulang rawan seperti tindikan hidung dan telinga atas. Benjolan menusuk berlaku ketika sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap luka dan memulakan tindak balas penyembuhan.

Bagaimana cara menghilangkan benjolan pada tusukan cuping telinga?

Benjolan dapat terbentuk di cuping telinga akibat tindikan. Ini kerana tubuh membuat terlalu banyak tisu parut, yang dikenali sebagai keloid, yang menyebar dari luka asalnya, menyebabkan benjolan atau benjolan kecil yang lebih besar daripada tusukan asal.

Keloid tidak akan hilang sendiri dan memerlukan pembedahan.

Rendam garam untuk menindik

Cara garam laut

:point_right: Tuangkan 1 cawan air suam ke dalam cawan atau mangkuk. Gunakan air suling atau air botol.

:point_right: Masukkan 1/8 hingga 1/4 sudu teh garam laut dan larutkan.

:point_right: Rendam kotak kain kasa bersih atau berpakaian larutan garam laut untuk memenuhkannya.

:point_right: Sapukan pada anting-anting anda.

Ruam di sekitar menusuk

Malangnya, tindikan badan memberikan laluan langsung untuk pendedahan logam, jadi semakin banyak tindikan orang, semakin besar kemungkinan mereka mengalami sensitiviti. Logam yang terdapat dalam banyak barang sehari-hari (termasuk perhiasan yang murah), nikel adalah penyebab umum menghasilkan ruam.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah lebam menusuk akan hilang?

Benjolan menusuk boleh disebabkan oleh alergi, genetik, pengesanan yang tidak mencukupi, atau nasib buruk. Rawatan membolehkan mereka pergi sama sekali.

S: Berapa lamakah benjolan yang menusuk hilang?

Bila hendak melihat pencucuk anda. Mungkin memerlukan beberapa minggu sehingga benjolan hidung sembuh sepenuhnya, tetapi anda mesti melihat peningkatan dalam 2-3 hari rawatan. Sekiranya tidak, lihat penindik anda.

Q: Mengapa benjolan menindik begitu besar?

Semasa luka sembuh, tisu parut berserat mula menggantikan tisu kulit yang lama. Kadang-kadang badan anda menghasilkan tisu parut yang terlalu banyak, menyebabkan keloid. Tisu tambahan ini mula menyebar dari luka asal, menyebabkan jurang yang lebih besar atau jisim yang lebih kecil daripada tusukan yang asal.

S: Berapa lama saya mesti merendam air garam saya?

Dalam mangkuk kecil, satukan secubit garam laut tanpa iodisasi halus (kira-kira 1/8 sudu teh) dan kira-kira 1/4 hingga 1/2 cawan air panas. Rendam tindikan dalam campuran selama lima minit.

S: Apa yang ada di keloid?

Parut terdiri daripada serat seperti gliserum, yang merupakan "tisu penghubung" yang disimpan pada kulit oleh fibroblas untuk memastikan luka ditutup. Dalam kes keloid, fibroblas terus berkembang biak setelah luka diisi. Oleh itu, keloid menonjol dari permukaan kulit dan membentuk timbunan tisu parut yang besar.

Kesimpulannya

Piercing bump adalah benjolan kecil atau besar yang muncul di bawah kulit kerana tindikan. Kadang-kadang mungkin menyakitkan atau kadang-kadang tidak menyakitkan. Pukulan menusuk muncul tidak lama setelah menusuk atau setelah menukar perhiasan.

:large_blue_diamond: Tebukan menindik menunjukkan jangkitan pada kawasan dan mudah diubati. Piercing bump adalah penyebab penumpukan tisu di sekitar kawasan menindik. Kadang-kadang ia adalah hasil daripada penjagaan yang tidak betul, geseran dan pembersihan atau pembersihan yang tidak betul.

:large_blue_diamond: Ini bukan masalah serius yang bermaksud kawasan menusuk mula sembuh tetapi apabila benjolan terasa sakit, berwarna merah dengan nanah kuning dan berkerak daripada itu bermaksud ia dijangkiti dan perlu dirawat. Penyembuhan tulang rawan sembuh lebih perlahan daripada tindikan cuping telinga.

:large_blue_diamond: Tragus lebih dekat dengan rambut dan rambut yang mudah terkena tusukan tragus yang menyebabkan kerengsaan dan mencegah penyembuhan dan membawa kepada jangkitan dan tragus terkena bakteria kerana rambut kotor, bahan kimia yang mengandungi syampu dan produk rambut lain.

:large_blue_diamond: Piercing benjol memerlukan masa berminggu-minggu untuk penyembuhan tetapi ia mulai sembuh dalam beberapa hari sebaik sahaja rawatan bermula. Minyak pokok teh sangat berkesan untuk menusuk lebam tetapi akan memakan masa beberapa minggu jadi tunggu dengan sabar dan gunakan minyak pokok teh dengan penjagaan yang betul dan lihat hasilnya.

Apa itu benjolan? Benjolan adalah bahagian kulit yang dinaikkan dan tidak berbahaya terutamanya dalam beberapa keadaan. Mungkin membawa maut, ia mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor seperti tindak balas badan terhadap kecederaan atau beberapa trauma, jangkitan, reaksi alergi, barah, gangguan kulit dan tumor juga boleh menjadi penyebab timbulnya benjolan. ia muncul di bawah kulit. Ukuran lebam mungkin berbeza kerana berlainan sebab dan mungkin tegang atau lembut ketika disentuh. Benjolan adalah istilah yang juga digunakan untuk lebam.

Mengapa benjolan berlaku?

Sebab benjolan tumbuh atau terjadi adalah apabila kelenjar yang disebut sebaceous kelenjar menjadi hiperaktif menyebabkan sel-sel kulit yang mengalami denaturasi menyumbat pori-pori dan kebanyakannya menimbulkan jangkitan pada kawasan kulit, jerawat pada kebanyakan tangan berlaku pada usia yang lebih muda dan mungkin memberi kesan kepada mana-mana kumpulan umur.

Gejala benjolan atau benjolan.

Dalam bidang perubatan setiap kali doktor atau doktor mendiagnosis penyakit, dia mencari simptomnya terlebih dahulu, sesuai dengan gejala dia mengungkapkan nama penyakit yang sama berlaku ketika mereka mendiagnosis benjolan atau benjolan mereka mencari gejala ini .

 • Pus atau pelepasan.

 • Kemerahan dan kehangatan.

 • Kelembutan atau kesakitan.

Jenis lebam

Terdapat beberapa jenis lebam yang terdapat di dalam tubuh manusia.

 • Lebam muka.

 • Lebam gatal.

 • Benjolan tindak balas alahan.

 • Benjolan menindik.

 • Gumpalan susu.

Benjolan dan penyebabnya.

lebam sebab-sebab
Lebam muka Disebabkan oleh sista atau nodul (gabungan minyak dan bakteria)
Benjolan gatal Dermatitis (kulit terbakar), eksim (urutan dis kulit), psoriasis (penyakit imun).
Benjolan tindak balas alahan Gigitan serangga, alergi, jangkitan kulat, jangkitan bakteria, penyakit autoimun.
Gumpalan susu Saluran tersumbat, susu tersumbat.
Benjolan menindik Alat menindik dan tidak bersih yang digunakan untuk menindik.

Ringkasan

Benjolan adalah masalah biologi yang disebabkan oleh hiperaktivasi kelenjar yang disebut kelenjar sebum, ia mungkin lembut atau keras bergantung kepada sebab yang menyebabkannya boleh terjadi di mana-mana bahagian badan selain kebanyakannya tidak berbahaya tetapi sangat sedikit di antaranya yang fatal disebabkan oleh beberapa jangkitan dan penyakit kulit yang berbeza.

Adakah benjolan atau benjolan berlaku di beberapa bahagian badan?

Ya! benjolan boleh terjadi di mana-mana bahagian badan bergantung kepada keadaannya, boleh menyebabkan di cuping telinga dan hidung kerana menusuk juga pada lidah dan tentera laut, benjolan boleh terjadi pada wajah kerana alergi atau sista. Ia boleh berlaku di telapak tangan dan telapak kaki kerana penyakit kulit dan boleh berlaku di dada wanita kerana penyumbatan saluran oleh susu yang tersumbat.

It can also occur due to the reaction of the body towards trauma and infection, eczema is a skin disorder that can also cause a bump at any part of the body.

How does a face bump happen?

The face bumps are little white bumps on the face usually found close to the nose and cheeks, they may also appear on other parts of the body as well these little white bumps are called Milia. When the flakes get trapped under the layer of skin surface it develops Milia. It can also be caused by the keratin build-up trapped under the skin.

What is a stress bump?

Stress bumps are also known as stress rashes . It mostly grows on the existing bumps and is known as hives. These hives affect every part of the body, but it is found mostly on face, neck, chest. It can be a small dot and a large welt depending upon the intensity. they can also be found together in cluster form as well. They can cause burning sensation , itchy and tingling effect.

How does a hive behave?

Hives also called urticaria, are the raised red bumps that behave in a very different way. It is itchy and looks like mosquito bite or a large welt when the cluster of these red bumps comes together, it can be found alone or may connect with other hives to cover the large skin area. When the center of the hive is pressed it turns pale yellow.

Difference between face bump and pimples?

Milia, the face bump appears like whiteheads also known as milk cysts are the protein trapped underneath the skin looks like acne, but they are not the pimples because pimples grow in the pores, besides they are red and swollen.

How to get rid of stress bumps?

To solve a mystery, you must know how it starts and for the stress bumps it must be the stress, so medication end up with the stress.

 • Your health should be the priority for you. do not neglect it whenever you notice something on your skin.

 • To maintain your body and your health you must take exercise regularly. Exercise also helps in stress reduction.

 • Make time for yourself to entertain yourself even if you ate too busy.do things that excite you the most.

 • Go out for the walk in the morning or at night.

 • Try meditation , yoga, breathing exercise, and visual imaging.

 • Get enough sleep because it is important for the health besides an adult should have at least 8 hours of sleep.

 • Last but not least learn how to say no to those who do not benefit you in any way but bothers you for life.

Ringkasan

Human body can be affected at any part from a bump it can either grow on the chest, face, arm, or lower parts of the body. Bumps can also act differently to spread in the body. bumps and pimples are two different things and stress bumps can be prevented through better care and a little selfishness.

FAQ (Frequently Asked Questions).

People usually ask many questions about “bumps” we discussed some of them below.

1.What do the bumps on the skin call?

Milia are the jolts on the skin known as bumps.

2.What is the Mila made of?

Mila is made of a protein called keratin trapped under the skin.

3. What does it feel to have a bump on the body?

Bumps are quite uncomfortable to have on the body it is irritating and disturbing.

4. Do bumps harm the body?

Most bumps are harmless and do not harm you in any way, but some are very fatal and lead to cancer.

Kesimpulannya.

Human body reacts when exposed to any reaction or a trauma besides when a human body is exposed to stress, duct blockage or face any other skin disorder it develops a raised skin commonly called bump but there are several kinds of bumps and its important for everyone to distinguish among them besides one should avoid causes due to which these bumps develop.

Artikel berkaitan

Pengenalan

Small lumps that form after a piercing are known as piercing bumps. They're most common after cartilage piercings, like nose or upper ear piercings. When the body's immune system reacts to a wound and commences the healing process, piercing bumps appear. Cartilage piercings heal more slowly and are more prone to irritation than earlobe piercings. You may notice a bump or overall swelling around the jewellery in the first few days after obtaining your piercing. Cartilage piercings can take anywhere from four to twelve months to fully heal. They heal from the outside in, thus it may appear to be healed on the outside before the healing process is finished. Bumps are unfortunately rather prevalent with cartilage piercings. They can appear immediately after your piercing or after it has fully healed. If you still have a bump, consult your doctor. It's usual to have swelling, redness, bleeding, or bruising for a few weeks after obtaining a nose piercing.

It's also common for your piercing to heal in the following ways:

Itching in the affected area, a white pus oozing from the puncture, forming a thin crust around the jewellery. A nose piercing might take up to 6 months to fully heal. However, if your symptoms change or worsen, or if you find a lump developing, this could suggest a concern.

One Of Three Causes Can Cause A Nose Piercing Bump:

A pustule, which is a pus-filled blister or pimple. A granuloma is a lesion that appears 6 weeks following a piercing on average.

There's no need to be alarmed if you notice a bump on your piercing. Even with diligent care, piercing lumps can appear throughout the healing process and are prevalent among professionals.

What Is a Piercing Bump and What Does It Mean?

“Unstable scar tissue” is what a piercing bump is "or an irritation bump, which is more frequent in denser tissue, such as the cartilage in your ear or nose. It could be one of three things: an internal hypertrophic scar, an abscess of infected fluid trapped beneath or behind the piercing, or a cyst caused by an obstruction of ■■■■ skin cells or hair. "Before getting a piercing, you should be aware that it requires a certain amount of patience and commitment.

The Ultimate Guide To Piercing Bumps

Piercings can be difficult to heal, as we all know. They take a long time to heal, and this can aggravate them. Many people are familiar with the terrible piercing lump. On the internet, there is a wealth of information on these topics. It's a keloid, a granuloma, it's diseased, and your ear is on the verge of falling off. Regrettably, almost all of this is incorrect information. These irritations are prevalent, and when they appear, they can be very alarming. The good news is that there's no need to be concerned. With some time, the correct therapy, and TLC, it will mend and go away. This page explains why these bumps occur, what causes them, and how to avoid them.

A piercing bump could be an indication of an infection. The good news is that this disease is easily treatable and, in most circumstances, may be addressed at home. There's no reason to be concerned or lose sleep about this. If you pay attention, you'll be back to normal and enjoying your piercing in no time. We'll start by providing you a general overview of piercing bumps and what produces them in this article. Following that, we'll go over some tried-and-true piercing treatment techniques that you can incorporate into your daily routine to help heal your piercing. Then we'll show you some of our favourite goods that you may buy to help you treat yourself. Are you worried about a nasty bulge on your piercing?

Don't worry, you're not alone in dealing with this issue! We gathered advice with photographs and things to buy that will help you get rid of a bump piercing problem quickly, as many people do.

Are you in a hurry?

The following product is the most effective for buyers. Mud scupper's natural solution based on essential and jojoba oils should be used 2-3 times each day for 5 days. It will aid in the reduction of a lump caused by an ear or nose piercing.

What exactly is it?

A piercing bump is a pustule or hard tissue lump that has formed inside or near the piercing, in front of or behind it. It is created as a result of, Hypertrophy is a term used to describe a condition.

At the site of piercings, skin changes might occur. These shifts aren't always reason for alarm. Piercing bumps, for example, are innocuous and may fade away with time. Keloid scars, on the other hand, can grow in size. Although piercing bumps and keloid scars may appear to be the same at first glance, there are ways to tell them apart. Kesimpulannya

In this article, we'll go over the differences between piercing bumps and keloids and how to tell them apart. We also go through treatment options for both, as well as other disorders that might lead to skin problems following a piercing.

What are piercing bumps and how can you get rid of them?

Small lumps called piercing bumps might form after a piercing. An open wound is created when cartilage is pierced. It may appear bloated, lumpy, or bumpy as it heals. The body's immune system causes inflammation and swelling to repair the wound in the days following a cartilage piercing, which might result in a cartilage bump. Due to infections or scarring, cartilage piercings may develop other lumps over time. Learn more about the causes and remedies for a cartilage piercing bump in this article.

What is a pierced lump in the cartilage?

Following a piercing, a person may acquire a cartilage bump. A cartilage piercing bump can be small and hidden behind the skin, or it can be substantial enough to alter the contour of the ear. The great majority of nose piercings heal quickly and without complications. However, a nose piercing bump can be caused by a variety of issues. The key to getting rid of a bump is figuring out what kind of bump you have. The Nose Piercing Keloid is a type of keloid that pierces the nose. A keloid is a dreaded type of nose piercing bump. Keloids are scar tissue that has grown out of control. Even common piercings leave some scarring, although it's so minor that it's barely noticeable. The body appears to become trapped in the wound-healing phase, during which collagen, which forms scar tissue, is deposited at the wound site. Keloids can have a catastrophic effect on the appearance of the nose as well as the psyche of those unfortunate enough to be exposed to them.

Soalan Lazim

Q: * Could I have been exposed to a disease while being pierced?

Q: * How do I know if I'm allergic to the metal in my piercing jewelry?

Q: * Will my piercing leave a scar if I take it out?

Q: * What is a keloid? Is there a way to get rid of it?

Q: What is the procedure for piercing?

A body piercing is when a hole is made in your skin to allow you to wear jewellery as a decoration. The most prevalent body piercing is the earlobe. Ear cartilage piercing is also done by some persons (the hard part of the outer ear). The brow, nose, tongue, lip, belly button, nipples, and genitals are among the other areas to pierce.

A Path To Better Health

Piercings should always be done in a sterile (clean and germ-free) atmosphere with sterile equipment. This is the most effective strategy to reduce your infection risk. To implant an earring into the earlobe, a single-use, sterilized piercing pistol is commonly utilized. A hollow needle is used to pierce different regions of the body. Body piercings are a socially acceptable kind of body modification that has grown in popularity. The ears, mouth, nose, eyebrows, nipples, navel, and genitals are all common places for piercings. The most prevalent infectious complication associated with body piercings is localized cellulitis. This activity covers the diagnosis and treatment of body piercing infections, as well as the role of the inter professional team in the care of these patients. Examine how the bacteria Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Neisseria, and Chlamydia have a role in the aetiologia of body piercing infections. Determine the elements that increase your chances of getting a body piercing infection.