APA WARNA YANG MEMILIKI PLANET?

Planet yang berbeza mempunyai warna yang berbeza, mereka disebutkan di bawah:

Nama Warna
Merkuri Kelabu
Venus Coklat dan kelabu
Bumi Biru, hijau coklat dan putih
Marikh Merah, coklat dan tan
Musytari Coklat, oren dan tan, dengan jalur awan putih
Zuhal Emas, coklat, dan kelabu biru
Uranus Biru Hijau
Neptun Biru

APA ITU PLANET?

Planet adalah badan kosmik yang mengelilingi stra atau sisa surgawi yang cukup mengerikan untuk disesuaikan dengan graviti sendiri, tidak cukup besar untuk menyebabkan gabungan atom, dan - seperti yang ditunjukkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa namun tidak setiap penyelidik planet - telah mendapat tempat bersebelahan dengan bebas dari planet.

Istilah planet ini sudah tua, dengan ikatan dengan sejarah, penuturan, sains, cerita rakyat, dan agama. Selain Bumi itu sendiri, lima planet di Sistem Suria selalu kelihatan pada mata tanpa bantuan. Ini dilihat oleh banyak masyarakat awal sebagai surgawi, atau sebagai utusan ketuhanan. Ketika maklumat logik berkembang, pandangan manusia terhadap planet berubah, menggabungkan pelbagai artikel yang berbeza. Pada tahun 2006, Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) secara sah menerapkan tujuan yang mencirikan planet di dalam Sistem Suria . Definisi ini meragukan dengan fakta bahawa ia melarang banyak objek massa planet bergantung pada tempat atau apa yang mereka bulatkan. Walaupun lapan badan planet yang dijumpai sebelum tahun 1950 tetap menjadi "planet" di bawah definisi semasa, beberapa badan surgawi, seperti Ceres, Pallas, Juno dan Vesta (masing-masing artikel di sabuk batu angkasa berorientasi matahari), dan Pluto (trans Objek Neptunian yang dijumpai), yang pernah dilihat sebagai planet oleh penyelidik arus perdana, tidak, pada tahap ini dilihat sebagai planet di bawah surut dan makna aliran planet.

Planet-planet tersebut difikirkan oleh Ptolemy untuk mengelilingi Bumi dalam pergerakan deferent dan epicycle. Walaupun kemungkinan bahwa planet-planet yang mengelilingi Matahari telah diusulkan secara biasa, tidak sampai abad ketujuh belas pandangan ini ditegakkan oleh bukti dari persepsi galaksi utama yang dapat disesuaikan, yang dilakukan oleh Galileo Galilei. Kira-kira pada masa yang sama, melalui pemeriksaan berhati-hati terhadap maklumat pengamatan pra-adaptif yang dikumpulkan oleh Tycho Brahe, Johannes Kepler mendapati lingkaran planet melengkung dan bukannya bulat. Ketika instrumen pemerhatian bertambah baik, pakar ruang melihat bahawa, sama seperti Bumi , setiap planet berpusing di pusat yang bergerak seperti pos orbitnya, dan beberapa sorotan umum seperti penutup ais dan musim. Sejak awal Zaman Angkasa, persepsi dekat dengan ujian angkasa mendapati Bumi dan planet yang berbeza mempunyai kualiti seperti gunung berapi, ribut tropika, tektonik, dan juga hidrologi.

Planet dalam Sistem Suria dibahagikan kepada dua jenis asas: planet goliath ketebalan rendah yang sangat besar, dan daratan kasar yang lebih sederhana. Terdapat lapan planet dalam Sistem Suria mengikut definisi IAU. Dalam permintaan untuk memperluas jarak dari Matahari, mereka adalah empat daratan, Mercury , Venus, Earth, dan Mars, pada saat itu empat planet goliath, Musytari, Saturnus, Uranus, dan Neptunus. Enam planet dikelilingi oleh sekurang-kurangnya satu satelit normal .

Sebilangan besar planet di sekitar bintang yang berlainan ("planet luar angkasa" atau "eksoplanet") telah dijumpai di Bima Sakti. Bermula pada 1 April 2021, 4,704 planet ekstrasur yang diketahui di 3,478 kerangka planet (menghitung 770 banyak kerangka planet), berukuran dari ukuran Bulan hingga gas monster sekitar dua kali lebih besar daripada Musytari telah dijumpai, di mana lebih daripada 100 planet berukuran sama dengan Bumi, sembilan daripadanya berada pada jarak pemisahan relatif yang sama dari bintangnya dengan Bumi dari Matahari, misalnya di zon hidup yang dapat dilihat. Pada 20 Disember 2011, kumpulan Kepler Space Telescope mengumumkan pengungkapan planet ekstrasolar berukuran Bumi utama, Kepler-20e dan Kepler-20f, mengelilingi bintang seperti Matahari, Kepler-20. Satu laporan baru-baru ini, yang meneliti maklumat mikrensens graviti, menilai normal dalam mana-mana planet 1.6 berkepala untuk setiap bintang di Bima Sakti. Kira-kira satu daripada lima bintang seperti Matahari dianggap mempunyai planet berukuran Bumi di zon yang dapat dihuni.

SEJARAH PLANET:

Kemungkinan planet telah berkembang melalui sekumpulan pengalamannya, dari cahaya surgawi pada zaman dahulu hingga objek semula jadi pada zaman logik. Ide ini telah diperluas untuk memasukkan alam semesta dalam Sistem Suria, namun dalam banyak kerangka kerja solar tambahan. Kekaburan semula jadi dalam mencirikan planet telah mendorong banyak perbincangan logik.

Lima planet gaya lama Sistem Suria, yang terlihat oleh mata tanpa bantuan, telah diketahui sejak zaman kuno dan sama sekali mempengaruhi cerita rakyat, kosmologi ketat, dan bintang tua. Pada masa lalu, para bintang melihat bagaimana cahaya tertentu melintasi langit, bukan "bintang tetap", yang menjaga keadaan relatif yang tetap di langit. Orang Yunani kuno menyebutnya (planet aster, "bintang berkelok-kelok") atau pada dasarnya (planētai, "pengembara"), dari mana perkataan "planet" berasal. Di Yunani lama, China, Babilon, dan bahkan semua peradaban sebelum ini, secara umum diterima bahawa Bumi adalah titik fokus Alam Semesta dan bahawa setiap "planet" mengelilingi Bumi. Penjelasan di sebalik pandangan ini adalah bahawa bintang dan planet seolah-olah berputar di Bumi setiap hari dan pertimbangan penilaian yang jelas baik bahawa Bumi kuat dan stabil dan bahawa ia masih belum bergerak.

Babel:

Perkembangan utama yang diketahui mempunyai hipotesis praktikal planet adalah orang Babilonia, yang tinggal di Mesopotamia pada abad pertama dan kedua SM. Kandungan galaksi planet yang paling berpengalaman adalah tablet Ammisaduqa Babylon Venus, salinan abad ketujuh SM dari rangkuman persepsi pergerakan planet Venus, yang mungkin tepat pada waktunya seperti seribu tahun kedua SM. MUL.APIN adalah beberapa tablet cuneiform yang berasal dari abad ketujuh SM yang menyebarkan pergerakan Matahari, Bulan, dan planet-planet sepanjang rentang tahun ini. Para peramal Babilon juga menetapkan kerangka kerja apa yang pada akhirnya menjadi astrologi Barat. Enuma anu enlil, yang disusun dalam jangka waktu Neo-Asyur pada abad ketujuh SM, melibatkan susunan tanda dan kaitannya dengan keajaiban surgawi yang berbeza termasuk pergerakan planet-planet. Venus, Mercury, dan planet luar Mars, Musytari, dan Saturnus benar-benar dibezakan oleh bintang bintang Babilonia. Ini akan kekal sebagai planet yang diketahui sehingga penciptaan teleskop pada masa sekarang .

Kosmologi Yunani-Rom:

Orang Yunani kuno pada mulanya tidak menghubungkan sama pentingnya dengan planet-planet seperti orang Babilonia. Orang Pythagoras, pada abad keenam dan kelima SM seolah-olah telah membangun hipotesis planet autonomi mereka sendiri, yang terdiri dari Bumi, Matahari, Bulan, dan planet-planet yang berputar di sekitar "Focal Fire" di titik fokus Alam Semesta. Pythagoras atau Parmenides dikatakan cepat mengenali bintang malam (Hesperos) dan bintang pagi (Phosphoros) sesungguhnya sama (Aphrodite, Yunani dibandingkan dengan Latin Venus), namun ini telah lama diketahui oleh orang Babilonia. Pada abad ketiga SM, Aristarchus of Samos mengusulkan kerangka heliosentris, di mana Bumi dan planet-planet berputar mengelilingi Matahari. Kerangka geocentri c tetap dominan hingga Revolusi Ilmiah.

Menjelang abad pertama SM, dalam jangka masa Hellenistik, orang Yunani telah mula membuat rancangan berangka mereka sendiri untuk menjangka tempat-tempat planet. Rencana-rencana ini, yang bergantung pada perhitungan yang bertentangan dengan matematika orang Babilonia, dalam jangka panjang akan mengaburkan hipotesis Babilonia dalam kerumitan dan ketelitian, dan mencatat sebahagian besar perkembangan galaksi yang dilihat dari Bumi dengan mata tanpa bantuan. Hipotesis ini akan sampai pada artikulasi penuh mereka di Almagest yang disusun oleh Ptolemy pada abad kedua CE. Begitu lengkap adalah penguasaan model Ptolemy yang menggantikan semua perjanjian masa lalu dengan kosmologi dan mengekalkan kandungan galaksi konklusif di dunia Barat selama 13 abad. Bagi orang Yunani dan Rom terdapat tujuh planet yang diketahui, masing-masing berusaha mengelilingi Bumi sesuai dengan undang-undang membingungkan yang disebarkan oleh Ptolemy. Mereka, dalam memperluas permintaan dari Bumi (dalam struktur Ptolemy dan menggunakan nama-nama saat ini): Bulan, Merkurius, Venus, Matahari, Mars, Musytari, dan Saturnus.

Cicero, dalam De Natura Deorum-nya, menghitung planet-planet yang dikenal pada abad pertama SM menggunakan nama-nama yang digunakan pada masa itu:

“Bagaimanapun, ada kebimbangan dalam perkembangan lima bintang yang secara tidak jujur ​​disebut meandering; keliru, dengan alasan bahawa tidak ada yang berliku-liku yang selama-lamanya menghayati kursus maju dan mundurnya, dan perkembangannya yang berbeza, konsisten dan tidak berubah. Contohnya, bintang yang paling jauh dari bumi, yang dikenali sebagai bintang Saturnus, dan disebut oleh orang Yunani (Phainon), mencapai arahnya dalam sekitar tiga puluh tahun, dan bagaimanapun dalam perjalanan itu, ia melakukan banyak hal hebat, pertama sebelum matahari, dan kemudian jatuh dengan cepat, tidak kelihatan pada waktu petang, dan kembali melihat awal hari, tidak pernah melalui masa yang tidak henti-hentinya membuat pelbagai, namun bermain perkembangan yang serupa pada majlis yang serupa. Di bawahnya, dan lebih dekat ke bumi, bergerak planet Musytari, yang dibawa dalam bahasa Yunani (Phaethon); ia menyelesaikan sesuatu yang serupa dari dua belas tanda dalam dua belas tahun, dan bertindak dalam bentuknya sama seperti planet Saturnus. Lingkaran di sebelahnya dipegang oleh (Pyroeis), yang dikenali sebagai planet Marikh, dan melintasi sesuatu yang sangat serupa dengan dua planet di atasnya dalam empat dan dua puluh bulan, semuanya kecuali, saya kira, enam hari. Di bawahnya adalah planet Merkurius, yang disebut oleh orang Yunani (Stilbon); ia melintasi pusingan zodiak pada sekitar pemberontakan musim, dan tidak pernah mengeluarkan lebih dari satu tanda pemisahan dari matahari, bergerak pada satu sekaligus, dan yang lain di belakangnya. Yang paling minimum dari lima bintang yang berkelok-kelok, dan yang paling dekat dengan bumi, adalah planet Venus, yang disebut (Phosphoros) dalam bahasa Yunani, dan Lucifer dalam bahasa Latin, ketika matahari terbenam sebelum matahari, namun Ἕσπερος (Hesperos) ketika ia mengikutinya; ia menyelesaikan perjalanannya dalam setahun, melintasi zodiak secara latitud dan longitudinal, seperti yang dilakukan oleh planet-planet di atasnya, dan di mana sahaja matahari yang berada, ia tidak akan meninggalkan banyak tanda 'pemisahan darinya.'

India

Pada tahun 499 CE, pakar ruang angkasa India Aryabhata mengemukakan model planet yang secara tegas bergabung dengan putaran Bumi mengenai putarannya, yang dia jelaskan sebagai alasan untuk apa semua pendirian menjadi jelas terhadap pergerakan bintang barat. Dia juga menerima bahawa bulatan planet berbentuk elips. Pemuja Aryabhata sangat kuat di India Selatan, di mana piawaian revolusi Bumi diurnal, antara lain, diikuti dan pelbagai karya tambahan bergantung pada mereka.

Pada tahun 1500, Nilakantha Somayaji dari sekolah sains angkasa dan aritmetik Kerala, di Tantrasangraha miliknya, mengubah model Aryabhata. Dalam bukunya Aryabhatiya bhasya, sebuah editorial Aryabhatiya karya Aryabhata, dia membangun sebuah model planet di mana Mercury, Venus, Mars, Jupiter dan Saturnus mengelilingi Matahari, yang dengan demikian mengelilingi Bumi, seperti kerangka Tychonic yang kemudian diusulkan oleh Tycho Brahe pada akhir abad keenam belas . Sebilangan besar ahli kosmologi sekolah Kerala yang mengikutinya mengakui model planetnya.

Kosmologi Muslim kuno:

Pada abad kesebelas, perjalanan Venus dilihat oleh Avicenna, yang menetapkan bahawa Venus berada, di mana-mana peristiwa di sana-sini, di bawah Matahari. Pada abad kedua belas, Ibn Bajjah melihat "dua planet sebagai bintik gelap pada zat Matahari", yang kemudian diakui sebagai perjalanan Mercury dan Venus oleh bintang Maragha, Qotb al-Din Shirazi pada abad ketiga belas. Ibn Bajjah tidak dapat melihat perjalanan Venus, kerana tidak ada yang terjadi sepanjang hidupnya.

Renaissance Eropah

Dengan pendekatan Revolusi Ilmiah, penggunaan ungkapan "planet" berubah dari sesuatu yang melintasi langit (setanding dengan bidang bintang); ke badan yang mengelilingi Bumi (atau yang diterima untuk melakukan seperti itu pada ketika itu); dan pada abad kelapan belas ke sesuatu yang secara langsung mengelilingi Matahari ketika mod heliosentris l Copernicus, Galileo dan Kepler memperoleh pengaruh.

Oleh itu, Bumi teringat akan kemerosotan planet walaupun Matahari dan Bulan dielakkan. Sejak awal, ketika satelit utama Jupiter dan Saturnus ditemukan pada abad ketujuh belas, ungkapan "planet" dan "satelit" digunakan secara timbal balik - walaupun yang terakhir secara progresif akan menjadi lebih umum pada abad berikutnya. Sehingga pertengahan abad kesembilan belas, jumlah "planet" meningkat dengan cepat mengingat fakta bahawa setiap barang baru yang baru dilingkari Matahari dicatat sebagai planet oleh para penyelidik arus perdana.

Abad kesembilan belas:

Pada abad kesembilan belas para pakar angkasa mula memahami bahawa pada akhir-akhir ini ditemukan mayat yang telah dinamakan planet selama hampir 50 tahun (seperti Ceres, Pallas, Juno, dan Vesta) sama sekali berbeza dengan yang biasa. Badan-badan ini membahagi kawasan yang serupa di antara Marikh dan Musytari (tali pinggang batu ruang angkasa), dan mempunyai jisim yang jauh lebih sederhana; oleh itu mereka diganti namanya sebagai "batuan angkasa". Tanpa definisi konvensional, sebuah "planet" dianggap sebagai badan "besar" yang mengelilingi Matahari. Oleh kerana terdapat lubang ukuran sensasi di antara batuan angkasa dan planet-planet, dan serentak wahyu baru nampaknya selesai setelah pengungkapan Neptunus pada tahun 1846, tidak ada keperluan yang jelas untuk memiliki definisi formal.

Abad kedua puluh:

Pada abad kedua puluh, Pluto ditemui. Setelah memulakan persepsi mendorong keyakinan bahawa ia lebih besar daripada Bumi, barang itu dengan cepat diakui sebagai planet ke-10. Pemeriksaan lebih lanjut mendapati mayat itu pada kenyataannya jauh lebih sederhana: pada tahun 1936, Ray Lyttleton mengusulkan agar Pluto dapat menjauhkan diri dari satelit Neptunus, dan Fred Whipple mengesyorkan pada tahun 1964 bahawa Pluto mungkin komet. Oleh kerana ia masih lebih besar daripada setiap batuan angkasa yang diketahui dan jumlah penduduk di planet bantam dan objek trans-Neptunian yang lain tidak dapat diperhatikan dengan baik, ia tetap berstatus hingga 2006.

Pada tahun 1992, ruang angkasa Aleksander Wolszczan dan Dale Frail menyatakan pendedahan planet di sekitar pulsar, PSR B1257 + 12. Sebahagian besar wahyu ini dipandang sebagai pengakuan lengkap utama kerangka planet di sekitar bintang lain. Pada ketika itu, pada 6 Oktober 1995, Walikota Michel dan Didier Queloz dari Observatorium Geneva menyatakan pengakuan lengkap utama mengenai eksoplanet yang mengelilingi bintang kumpulan asas yang normal.

Penyingkapan planet ekstrasolar mendorong persamaan lain dalam mencirikan planet: di mana planet berubah menjadi bintang. Banyak planet ekstrasur yang diketahui biasanya berjisim Musytari, bergerak menuju benda-benda surgawi yang dikenali sebagai orang-orang kecil berwarna bersahaja. Sebilangan besar orang yang berwarna suram dianggap bintang kerana sebahagian besarnya keupayaan untuk menjalin deuterium, isotop hidrogen yang lebih berat. Walaupun fakta bahawa objek lebih besar daripada berkali-kali Jupiter mencampurkan hidrogen, objek hanya 13 massa Musytari dapat menjalin deuterium. Deuterium sangat jarang berlaku, dan kebanyakan cendawan berwarna bersahaja akan berhenti mencairkan deuterium sebelum wahyu mereka, menjadikan mereka berjaya tidak jelas dari planet supermasif.

abad ke-21:

Dengan pendedahan selama 50% terakhir abad kedua puluh lebih banyak barang di dalam Sistem Suria dan artikel besar di sekitar bintang-bintang yang berlainan, timbul persoalan mengenai apa yang harus membentuk planet ini. Terdapat konflik spesifik tentang apakah artikel harus dilihat sebagai planet sekiranya sangat penting bagi penduduk yang tidak dapat dibilang seperti tali pinggang, atau sekiranya ia cukup besar untuk menghasilkan tenaga dengan kombinasi atom deuterium.

Sejumlah ahli kosmologi yang berkembang menuntut Pluto untuk dideklasifikasi sebagai planet, dengan alasan bahawa banyak item perbandingan yang bergerak ke arah ukurannya telah dijumpai di daerah serupa Sistem Suria (tali pinggang Kuiper) pada tahun 1990-an dan pertengahan 2000-an. Pluto ditemui hanya satu badan kecil dalam jumlah ribuan orang.

Sebahagian dari mereka, seperti Quaoar, Sedna, dan Eris, diisytiharkan di pers terkenal sebagai planet ke-10, mengabaikan untuk mendapatkan pengakuan logik yang luas. Pengisytiharan Eris pada tahun 2005, item pada saat itu dianggap 27% lebih besar daripada Pluto, membuat keperluan dan kerinduan masyarakat akan makna otoritas planet.

Menyedari masalah ini, IAU mulai membuat makna planet, dan menciptakannya pada bulan Ogos 2006. Kuantiti planet jatuh ke lapan badan yang sama sekali lebih besar yang telah membersihkan bulatan mereka (Merkuri, Venus, Bumi, Marikh, Musytari, Saturnus, Uranus, dan Neptunus), dan kelas lain dari bantam planet dibuat, pada awalnya berisi tiga item (Ceres, Pluto dan Eris.

PLANET SISTEM SOLAR:

Planet sistem suria dijelaskan dengan ringkas di bawah:

MERCURY:

Warna merkuri adalah

Kelabu.

Merkuri adalah planet terkecil di Sistem Suria dan yang paling dekat dengan Matahari. Lingkarannya mengelilingi Matahari mengambil 87.97 hari Bumi, yang paling singkat dari semua planet Matahari. Ia dinamakan sempena dewa Rom Mercurius (Mercury), penguasa perniagaan, kurir makhluk ilahi, dan penimbang tara di antara makhluk ilahi dan manusia, dibandingkan dengan dewa Yunani Hermes. Seperti Venus , Mercury mengelilingi Matahari di dalam lingkaran Bumi sebagai planet sub-par, dan pemisahannya yang jelas dari Matahari seperti yang dilihat dari Bumi tidak pernah melebihi 28 °. Kedekatan dengan Matahari ini menunjukkan bahawa planet ini mesti dilihat dekat dengan cakrawala barat setelah senja atau langit timur sebelum subuh, biasanya pada waktu malam. Sehingga sekarang, ia mungkin muncul sebagai item seperti bintang yang cemerlang namun secara berkala lebih sukar dilihat daripada Venus. Dari Bumi, planet ini secara menyeluruh menunjukkan jumlah skop tahap, seperti Venus dan Bulan, yang berulang sepanjang masa sinodinya sekitar 116 hari.

Merkuri berubah dengan cara yang luar biasa dalam Sistem Suria. Ia diamankan dengan pas dengan resonans putaran 3: 2 Matahari, yang menyiratkan bahawa perbandingan dengan bintang tetap, ia memutar putarannya tepat beberapa kali untuk setiap dua pemberontakan yang dilakukannya di sekitar Matahari. Seperti yang dilihat dari Matahari, di ujung rujukan yang berputar dengan pergerakan orbit, nampaknya berputar hanya sekali setiap dua tahun Mercurian. Seorang saksi mata mengenai Mercury akan melihat hanya satu hari setiap dua tahun Mercurian.

Hab merkuri mempunyai cerun paling sedikit dari mana-mana planet Sistem Suria (kira-kira 1⁄30 darjah). Ketidakpastian orbitnya adalah yang terbesar dari semua planet yang diketahui di Sistem Suria; di perihelion, pemisahan Mercury dari Matahari hanyalah sekitar 66% (atau 66%) jaraknya di aphelion. Permukaan merkuri muncul dengan penuh kawah dan sebanding dengan permukaan Bulan, menunjukkan bahawa ia telah topografi selama beberapa miliar tahun. Pada dasarnya tidak memiliki iklim untuk menahan panas, suhu permukaannya berubah lebih dari satu hari di planet lain di Sistem Suria, dari 100 K (−173 ° C; −280 ° F) sekitar waktu petang hingga 700 K (427 ° C; 800 ° F) pada siang hari di seluruh kawasan tropika. Kawasan kutub sentiasa di bawah 180 K (−93 ° C; −136 ° F). Planet ini tidak mempunyai satelit ciri yang diketahui.

Dua pesawat ulang-alik telah mengunjungi Mercury: Mariner 10 terbang pada tahun 1974 dan 1975; dan MESSENGER, yang dikirim pada tahun 2004, mengelilingi Mercury lebih dari 4,000 kali dalam empat tahun sebelum melemahkan bahan bakarnya dan bertabrakan dengan permukaan planet pada 30 April 2015. Roket Bepi Colombo dimaksudkan untuk muncul di Mercury pada tahun 2025.

VENUS:

Warna venus adalah

Coklat dan Kelabu.

Venus adalah planet kedua dari Matahari. Ia dinamai sempena dewi kasih sayang dan keagungan Rom. Sebagai artikel biasa yang paling indah di langit malam Bumi setelah Bulan, Venus dapat memproyeksikan bayang-bayang dan, pada peristiwa yang tidak biasa, dapat dilihat oleh mata tanpa bantuan di siang hari. Venus ada di dalam lingkaran Bumi, sehingga tidak pernah kelihatan mengembara jauh dari Matahari, baik terbenam di barat segera setelah malam atau naik di timur tidak lama sebelum cahaya pertama. Venus mengelilingi Matahari setiap 224.7 hari Bumi. Dengan masa giliran 243 hari Bumi, memerlukan lebih banyak masa untuk memutar pusatnya daripada beberapa planet lain di Sistem Suria dengan jarak yang luas, dan melakukan cara yang lain untuk segala sesuatu kecuali Uranus (yang bermaksud Matahari naik di barat dan terbenam di timur). Venus tidak mempunyai bulan, pembezaan yang dibahagi dengan Mercury antara planet-planet di Sistem Suria.

Venus adalah planet bumi dan kadang-kadang disebut "planet saudara" Bumi kerana ukuran, jisim, jarak dekat dengan Matahari, dan sintesis massa. Ia sangat unik dalam hubungannya dengan Bumi dalam hal yang berbeza. Ia mempunyai terpadat persekitaran o f empat planet terikat pada bumi, yang terdiri daripada lebih 96% karbon dioksida. Faktor penekanan iklim di permukaan planet adalah sekitar beberapa kali faktor penekanan permukaan laut dari Bumi, atau secara amnya faktor penekanan pada ketinggian 900 m (3.000 kaki) terendam di Bumi. Walaupun Merkuri lebih dekat ke Matahari, Venus memiliki, dengan selisih luas, permukaan yang paling mendesis dari mana-mana planet di Sistem Suria, dengan suhu rata-rata 737 K (464 ° C; 867 ° F). Venus ditutupi oleh lapisan kabur sulfurik yang sangat cerdas, sehingga permukaannya tidak dapat dilihat dari angkasa dalam cahaya yang jelas. Mungkin dulu ada lautan air, namun ini akan hancur ketika suhu meningkat kerana kesan pembibitan yang melarikan diri. Air kemungkinan besar berfotososiasi, dan hidrogen bebas telah dibersihkan ke ruang antarplanet oleh angin yang berpunca dari cahaya matahari kerana tidak adanya bidang menarik planet.

Sebagai artikel paling cemerlang di langit, Venus telah menjadi pemasangan penting dalam budaya manusia namun catatan lama telah ada. Ini telah dikuduskan untuk kekuatan ilahi dari banyak masyarakat, dan telah menjadi motivasi yang sangat baik bagi pengarang dan penulis sebagai "bintang pagi" dan "bintang malam". Venus adalah planet utama yang gerakannya disusun melintasi langit, lebih awal dari yang dijadwalkan pada seribu tahun kedua SM.

Karena kedekatannya dengan Bumi, Venus telah menjadi objektif praktikal untuk penyelidikan antarplanet awal. Itu adalah planet utama melewati Bumi yang dikunjungi oleh roket (Mariner 2 setiap 1962), dan yang pertama tiba dengan berkesan (oleh Venera 7 dari tahun 1970). Kabut tebal Venus memberikan persepsi permukaannya yang luar biasa dalam cahaya yang jelas, dan panduan awalnya yang kasar tidak muncul sehingga munculnya orbit Magellan pada tahun 1991. Rencana telah diusulkan untuk pelayaran atau misi yang lebih rumit, namun mereka kecewa dengan Keadaan permukaan Venus yang tidak mesra. Peluang hidup di Venus telah lama menjadi subjek teori, dan akhir-akhir ini mendapat pemeriksaan yang dinamis.

BUMI:

Warna Bumi adalah

Biru, Hijau coklat dan Putih

Bumi adalah planet ketiga dari Matahari dan satu-satunya artikel kosmik yang diketahui memegang kehidupan. Kira-kira 29% permukaan Bumi adalah daratan yang terdiri dari daratan dan pulau. Sisa 71% ditutup dengan air, sebagian besar oleh laut, lautan, teluk, dan badan air masin yang lain, tetapi juga oleh tasik, sungai, dan air baru lainnya, yang bersama-sama membentuk hidrosfera. Banyak kawasan kutub Bumi diselimuti oleh ais. Lapisan luaran bumi dipisahkan menjadi beberapa plat struktur yang tidak lentur yang bergerak melintasi permukaan dalam jangka masa yang lama. Bahagian dalam bumi tetap dinamik dengan pusat dalaman besi yang kuat, pusat luaran yang lancar yang menghasilkan medan menarik Bumi, dan mantel konvektif yang mendorong tektonik plat.

Persekitaran bumi merangkumi sebahagian besar nitrogen dan oksigen. Tenaga yang lebih berorientasikan cahaya matahari diperoleh oleh kawasan tropika daripada daerah kutub, dan disusun semula oleh penyebaran alam sekitar dan laut. Bahan yang membahayakan ozon juga berperanan penting dalam mengurus suhu permukaan. Persekitaran kabupaten tidak hanya dikendalikan oleh ruang lingkup, tetapi juga oleh kenaikan, dan oleh kedekatan untuk mengarahkan laut, di antara elemen yang berbeza. Iklim yang serius, seperti taufan, ribut hujan, dan gelombang kehangatan, berlaku di banyak zon dan sebahagian besarnya mempengaruhi kehidupan.

Graviti Bumi berkait dengan artikel yang berlainan di angkasa, terutamanya Matahari dan Bulan, yang merupakan satelit biasa Bumi. Bumi mengelilingi Matahari sekitar 365.25 hari. Pusat giliran bumi berubah mengikut bidang orbitnya, mewujudkan musim di Bumi. Kerjasama graviti di antara Bumi dan Bulan menyebabkan pasang surut, mengimbangi arah Bumi di pusatnya, dan langkah demi langkah meringankan pivotnya. Bumi adalah planet paling padat di Sistem Suria dan terbesar dan umumnya besar dari empat planet kasar.

Berdasarkan penilaian temu janji radiometrik dan bukti lain, Bumi membentuk lebih dari 4.5 bilion tahun sebelumnya. Di dalam miliaran tahun pengalaman awal Bumi, kehidupan muncul di laut dan mulai mempengaruhi persekitaran dan permukaan Bumi, mendorong penggandaan entiti organik yang memakan anaerobik dan, kemudian, oksigen. Beberapa bukti topografi menunjukkan bahawa kehidupan mungkin muncul tepat pada waktunya 4,1 bilion tahun sebelumnya. Sejak saat itu, gabungan pemisahan Bumi dari Matahari, sifat sebenar dan sejarah geografi telah memungkinkan kehidupan berkembang dan berkembang. Sepanjang keseluruhan keberadaan kehidupan di Bumi, keanekaragaman hayati telah melalui pengembangan yang luas, kadang-kadang diperkuat oleh pemusnahan besar-besaran. Lebih daripada 99% daripada semua spesies yang selalu hidup di Bumi musnah. Hampir 8 bilion orang tinggal di Bumi dan bergantung kepada biosferanya dan aset tetap untuk ketahanan mereka. Orang secara beransur-ansur mempengaruhi permukaan Bumi, hidrologi, kitaran iklim dan kehidupan lain.

MARS:

Warna Mars adalah

Merah, Coklat dan Tan.

Marikh adalah planet keempat dari Matahari dan planet terkecil kedua di Sistem Suria, menjadi lebih besar daripada hanya Merkurius. Dalam bahasa Inggeris, Mars menyampaikan nama penguasa perang Rom dan secara teratur disebut sebagai "Planet Merah". Yang terakhir menyinggung dengan kesan oksida besi yang dominan di permukaan Marikh, yang memberikan penampilan kemerahan terutama di antara badan galaksi yang kelihatan pada mata yang dilucutkan. Marikh adalah planet di bumi dengan udara yang suram, dengan sorotan permukaan menunjukkan kesan rongga Bulan dan lembah, gurun dan penutup es kutub Bumi.

Hari dan musim adalah setara dengan Bumi, memandangkan fakta bahawa tempoh putaran sama seperti miring pivot putaran perbandingan dengan satah ekliptik dapat dibandingkan. Mars adalah tapak Olympus Mons, sumber air magma cair terbesar dan gunung paling terkenal di mana-mana planet di Sistem Suria, dan Valles Marineris, mungkin jurang terbesar di Sistem Suria. Mangkuk Borealis yang halus di Hemisfera Utara meliputi 40% planet ini dan mungkin merupakan ciri bergoyang goliath. Mars mempunyai dua bulan, Phobos dan Deimos, yang terbentuk sedikit dan tidak dapat diramalkan. Ini mungkin batuan angkasa yang ditangkap, seperti 5261 Eureka, Mars Trojan.

Mars telah disiasat oleh beberapa alat angkasa tanpa awak. Sailor 4 adalah alat angkasa utama untuk mengunjungi Marikh; dihantar oleh NASA pada 28 November 1964, ia membuat jalan terdekat untuk berurusan dengan planet ini pada 15 Julai 1965. Sailor 4 mengenali tali pinggang radiasi Martian yang tidak berdaya, dianggarkan sekitar 0.1% dari bumi, dan menangkap gambar utama planet lain dari ruang yang mendalam. Misi Soviet Mars 3 menggabungkan pendaratan, yang berjaya tiba pada bulan Disember 1971; Walau bagaimanapun, hubungan terputus beberapa saat selepas turun. Pada 20 Julai 1976, Viking 1 melancarkan kejayaan utama yang tiba di permukaan Martian. Pada 4 Julai 1997, pesawat ulang-alik Mars Pathfinder tiba di Marikh dan pada 5 Julai menyerahkan pengembara, Sojourner, pengembara mekanikal utama untuk bekerja di Marikh. Pengorbit Mars Express, alat angkasa utama Badan Angkasa Eropah (ESA) untuk melawat Mars, muncul dalam bulatan pada 25 Disember 2003. Pada Januari 2004, Mars Explorasi Rovers NASA, bernama Spirit and Opportunity, keduanya tiba di Marikh; Spirit bekerja sehingga 22 Mac 2010 dan Peluang berlanjutan hingga 10 Jun 2018. NASA menggunakan pengembara Curiosity pada 6 Ogos 2012, sebagai sebahagian daripada misi Makmal Sains Mars (MSL) untuk mengkaji persekitaran dan geologi Mars. Pada 24 September 2014, Organisasi Penyelidikan Angkasa India (ISRO) berubah menjadi pejabat angkasa keempat untuk mengunjungi Mars ketika misi antar planetnya, roket Mars Orbiter Mission, muncul di orbit. Emiriah Arab Bersatu berubah menjadi yang kelima untuk melakukan misi ke Marikh dengan berkesan, setelah memasukkan orbit ke iklim Mars pada 9 Februari 2021. Pengembara NASA's Perseverance dan helen helikopter dengan berkesan tiba di Marikh pada 18 Februari 2021. Ingenuity adalah kapal terbang utama di Marikh. Ia dengan berkesan menyelesaikan penerbangan persekitaran terkawal yang diketahui sebelumnya, dari pelayaran menegak hingga tiba, di mana-mana planet atau badan langit melintasi Bumi, pada 19 April 2021

Terdapat ujian yang meninjau kehidupan sebelumnya di Mars, sama seperti peluang untuk bertahan hidup. Misi astrobiologi diatur, misalnya, Rosalind Franklin Badan Angkasa Eropah. Air cair di luar Mars tidak dapat wujud kerana faktor penekan barometrik rendah, yang berada di bawah 1% dari ketegangan udara di Bumi, selain kenaikan paling minimum untuk jangka pendek. Kedua-dua penutup ais kutub sepertinya, secara umum, dibuat dari air. The volume of water ice in the south polar ice cap, whenever softened, would be adequate to cover the planetary surface to a profundity of 11 meters (a day and a half In November 2016, NASA revealed tracking down a lot of underground ice in the Utopia Planitia locale. The volume of water recognized has been assessed to be identical to the volume of water in Lake Superior.

Mars can undoubtedly be seen from Earth with the unaided eye , as can its rosy shading. Its clear extent comes to −2.94, which is outperformed exclusively by Venus, the Moon and the Sun. Optical ground-based telescopes are normally restricted to settling highlights around 300 kilometers (190 mi) across when Earth and Mars are nearest a direct result of Earth's environment.

JUPITER:

The color of Jupiter is

Brown, Orange and Tan with White cloud strips.

Jupiter is the fifth planet and the biggest in the Solar System. It is a gas goliath with a mass (more than) over multiple times that of the multitude of different planets in the Solar System consolidated, however somewhat less than one-thousandth the mass of the Sun. Jupiter is the third-most splendid normal article in the Earth's night sky after the Moon and Venus. It has been seen since pre-notable occasions and is named after the Roman god Jupiter, the ruler of the divine beings, due to its gigantic size.

Jupiter is essentially made out of hydrogen, yet helium involves one fourth of its mass and one 10th of its volume. It probably has a rough center of heavier elements, however like the other goliath planets, Jupiter comes up short on a very much characterized strong surface. The on-going compression of its inside produces heat more noteworthy than the sum got from the Sun. As a result of its quick turn, the planet's shape is that of an oblate spheroid; it has a slight yet perceptible lump around the equator. The external climate is noticeably isolated into a few groups at various scopes, with choppiness and tempests along their communicating limits. A conspicuous consequence of this is the Great Red Spot, a goliath storm that is known to have existed since in any event the seventeenth century, when it was first seen by telescope.

Encompassing Jupiter is a weak planetary ring framework and an incredible magnetosphere. Jupiter has right around 100 known moons and perhaps numerous more, including the four enormous Galilean moons found by Galileo Galilei in 1610. Ganymede, the biggest of these, has a distance across more noteworthy than that of the planet Mercury.

Pioneer 10 was the main space apparatus to visit Jupiter, making its nearest way to deal with the planet in December 1973; Pioneer 10 distinguished plasma in Jupiter's attractive field and furthermore found that Jupiter's attractive tail is almost 800 million kilometers in length, covering the whole distance to Saturn. Jupiter has been investigated on various events by mechanical rocket, starting with the Pioneer and Voyager flyby missions from 1973 to 1979, and later by the Galileo orbiter, which showed up at Jupiter in 1995. In 2007, Jupiter was visited by the New Horizons test, which utilized Jupiter's gravity to speed up and twist its direction in transit to Pluto. The furthest down the line test to visit the planet, Juno, entered circle around Jupiter in July 2016. Future focuses for investigation in the Jupiter framework incorporate the plausible ice-shrouded fluid expanse of the moon Europa.

SATURN:

The color of Saturn is

Golden Brown and Blue Grey

. Saturn is the 6th planet from the Sun and the second-biggest in the Solar System, after Jupiter. It is a gas goliath with a normal span of around nine and a half times that of Earth. It just has one-eighth the normal thickness of Earth; notwithstanding, with its bigger volume, Saturn is more than 95 times more massive. Saturn is named after the Roman lord of riches and agribusiness; its cosmic image addresses the god's sickle. The Romans named the seventh day of the week Saturday, Sāturni diēs (“Saturn's Day”) no later than the second century for the planet Saturn.

Saturn's inside is no doubt made out of a center of iron–nickel and rock (silicon and oxygen compounds). Its center is encircled by a profound layer of metallic hydrogen, a halfway layer of fluid hydrogen and fluid helium, lastly a vaporous external layer. Saturn has a light yellow shade because of alkali precious stones in its upper environment. An electrical flow inside the metallic hydrogen layer is thought to bring about Saturn's planetary attractive field, which is more fragile than the Earth's, however which has an attractive second multiple times that of Earth because of Saturn's bigger size. Saturn's attractive field strength is around one-20th of Jupiter's. The external air is for the most part tasteless and ailing interestingly, albeit extensive highlights can show up. Wind speeds on Saturn can arrive at 1,800 km/h (1,100 mph; 500 m/s), higher than on Jupiter yet not as high as on Neptune. In January 2019, cosmologists announced that daily in the world Saturn has been resolved to be 10h 33m 38s + 1m 52s

The planet's most acclaimed highlight is its noticeable ring framework, which is made generally out of ice particles, with a more modest measure of rough flotsam and jetsam and residue. At any rate 82 moons are known to circle Saturn, of which 53 are formally named; this does exclude the many moonlets in its rings. Titan, Saturn's biggest moon and the second biggest in the Solar System, is bigger than the planet Mercury, albeit less enormous, and is the lone moon in the Solar System to have a generous air.

URANUS:

The color of Uranus is

Blue-Green.

Uranus is the seventh planet from the Sun. Its name is a reference to the Greek divine force of the sky, Uranus, who, as per Greek folklore, was the granddad of Zeus (Jupiter) and father of Cronus (Saturn). It has the third-biggest planetary sweep and fourth-biggest planetary mass in the Solar System. Uranus is comparative in piece to Neptune, and both have mass synthetic sytheses which vary from that of the bigger gas monsters Jupiter and Saturn. Hence, researchers regularly arrange Uranus and Neptune as “ice monsters” to recognize them from different gas goliaths. Uranus' climate is like Jupiter's and Saturn's in its essential creation of hydrogen and helium, yet it contains more “frosts” like water, alkali, and methane, alongside hints of other hydrocarbons. It has the coldest planetary air in the Solar System, with a base temperature of 49 K (−224 °C; −371 °F), and has a perplexing, layered cloud structure with water thought to make up the most reduced mists and methane the highest layer of clouds. The inside of Uranus is predominantly made out of frosts and rock.

Like the other goliath planets, Uranus has a ring framework, a magnetosphere, and various moons. The Uranian framework has a remarkable arrangement since its hub of turn is shifted sideways, almost into the plane of its sun powered circle. Its north and south poles, along these lines, lie where most different planets have their equators. In 1986, pictures from Voyager 2 showed Uranus as a practically featureless planet in noticeable light, without the cloud groups or tempests related with the other monster planets. Voyager 2 remaining parts the lone space apparatus to visit the planet. Observations from Earth have shown occasional change and expanded climate action as Uranus moved toward its equinox in 2007. Wind rates can arrive at 250 meters each second (900 km/h; 560 mph).

NEPTUNE:

The color of Neptune is

Biru

.

The NEPTUNE Ocean Observatory project is important for Ocean Networks Canada which is a University of Victoria activity. NEPTUNE is the world's first local scale submerged sea observatory that plugs straightforwardly into the Internet. NEPTUNE is the biggest establishment on the Ocean Networks Canada organization of sea observatories. Since December 2009, it has permitted individuals to “surf” the ocean bottom while sea researchers run profound water tests from labs and colleges all throughout the planet. Alongside its sister project, VENUS, NEPTUNE offers a remarkable way to deal with sea science. Customarily, sea researchers have depended on rare boat travels or space-based satellites to complete their examination, while the NEPTUNE project utilizes a distantly worked crawler.

Soalan Lazim:

1. Which planet is closest to the earth?

Venus is the planet that is closer to the earth. Despite the fact that distance isn't fixed and it might change from 38 million to 261 million Km relying on orbital movement.

2. Which planet is known as the Morning Star or the Evening Star?

VENUS is the planet known as morning star or evening star because of its specific feature.

3. Which is the biggest planet in our nearby planetary group?

JUPITER is the biggest planet in the solar system because of its big size and huge dense zone which is always remain surrounded in orbit.

4. Which Planet Has the Most Moons?

The planet with the most number of moons is Jupiter with 66 moons.

5. Which planet is nearest to the sun?

Name of the nearest planet to the sun is Mercury. It stays closer to the sun that is reason of being such a hot planet that no one can stay there.

6. Which Is the Hottest Planet in the nearby planetary group?

Venus is the hottest planet in the planetary group nearby.

7. Which Planets Have Rings around Them?

Saturn, Jupiter, Uranus, and Neptune (4 planets) have rings around them in solar system.

8. Which is the coldest and littlest, everything being equal?

PLUTO is the coldest and little planet in the solar system. Now because of its small size its not considered as the part of solar system.

9. What is the Orbital time of Moon?

27 days is the orbital time of the moon to complete one cycle around the earth.

10. Which planet has the most volcanoes?

Venus has the most volcanoes in it. These volcanoes don't stay calm like the others .

11. Which planets don't have moons?

Mercury and Venus have no moons in it.

12. Which Planet turns in reverse comparative with the others?

Venus turns in reverse comparative as respect to others planet. Its the only planet in a solar system to do that.

13. When was the principal man made item sent into space?

In 1957, principal man made first item to send in space that was a complete success at that time.

14. Which planet has roughly a similar landmass as Earth?

Mars has a similar landmass as of earth in size and also so in appearance a bit.

15. Who was the principal individual to arrive at space?

Yuri Gagarin, in 1961 was principal individual to arrive in space.

16. Who was the main lady to arrive at space?

Valentina Tereshkova, in 1963 was the main lady to arrive at space.

17. The Moon circles the Earth each ?

Each 27.3 days moon circles the earth one complete cycle. This rotation is permanent.

18. When does a lunar overshadowing happen?

when the Earth is between — the Sun and the Moon, the lunar overshading happens everytime.

19. At how mush speed Moon gets across the Sun?

At the speed of 2,250 km each hour moon gets across the sun everytime.

20. What number of common satellites of Earth are there?

There are only one common satellite which is the Moon in solar system.

KESIMPULAN:

Different planets have different colors and different sizes with different specifications. Each planet of solar system revolves around the sun and make its way to the reality and its life cycle.

ARTIKEL BERKAITAN:

1 Suka