Titik lebur plastik ialah 100 darjah Celsius atau 212 Fahrenheit. Sementara suhu lebur plastik berbeza-beza. Kawasan di sebelah plastik plastik cahaya matahari yang dipantulkan mula mencair pada suhu lebih dari 90 darjah Celsius.

:eight_pointed_black_star: Mengenai takat lebur

Takat lebur

Dari segi bahan, julat lebur adalah suhu di mana keras beralih ke cecair. Walaupun umumnya diterima sebagai suhu tertentu dan digunakan secara rutin seperti itu dalam kebanyakan buku teks dan penerbitan, sebilangan besar sebatian kristal mencair dalam jarak sempit beberapa darjah atau kurang.

Dalam keseimbangan, fasa cecair dan pepejal wujud pada titik lebur. Titik beku adalah suhu di mana cecair menjadi pepejal. Oleh kerana sebilangan sebatian mampu suhu di bawah sifar, titik beku tidak lagi dianggap sebagai kualiti yang menentukan sesuatu objek.

:small_red_triangle_down: Perkara penting yang penting

  • Pada titik lebur, zat berubah dari pepejal ke cecair.

  • Peleburan berlaku pada suhu tunggal untuk bahan tulen.

  • Melainkan ujian yang berbeza disebutkan, titik lebur literatur ditentukan di bawah 1 tekanan udara.

  • Cecair mengembang dan menyerap haba semasa pencairan, dan kebanyakan bahan berkelakuan seperti ini.

  • Semasa lebur, larutan dengan dua atau lebih komponen dapat mencair pada suhu yang pelbagai .

:white_square_button: Ringkasan:

Titik lebur zat adalah suhu di mana keadaan berair boleh wujud dalam keseimbangan. Contoh yang baik adalah bagaimana ketika plastik dihangatkan, suhunya meningkat sehingga cair.

Masih banyak haba yang diperlukan untuk mengubah plastik menjadi cecair, tetapi tidak akan mempengaruhi suhu. Suhu cecair akan naik bila-bila masa suhu plastik pembakar dinaikkan, walaupun plastik benar-benar cair.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana plastik ditakrifkan?

Plastik

Bahasa seharian kita merangkumi plastik, tetapi adakah anda tahu maksudnya? Plastik dicipta dalam bahasa Yunani dan bermaksud "mampu dibentuk atau dibentuk," kerana ia adalah bahan yang mudah dibentuk ketika ia dihasilkan dan oleh itu boleh dijadikan pelbagai perkara, seperti kepingan, serat, piring, tiub, botol, dan banyak lagi.

Oleh kerana harganya yang murah, betapa mudahnya mereka membuat, dan pelbagai jenisnya, plastik terdapat di dalam segalanya, dari botol syampu hingga roket angkasa . Plastik lazim dan ada di mana-mana, dan ia mempunyai kadar penguraian yang tertunda (500 tahun), oleh itu kesan persekitaran sangat besar kerana molekul ikatan yang sangat kuat.

Sebilangan besar plastik yang digunakan oleh nenek moyang, datuk nenek , dan ibu bapa anda masih ada bersama kami hari ini, dan mereka akan mencemarkan bumi selama empat abad akan datang. Komponen plastik dicampurkan dengan bahan tambahan untuk meningkatkan prestasi atau meningkatkan kekuatannya atau mengurangkan kos pembuatan. Bergantung pada plastik dan aplikasinya, terdapat banyak variasi jumlah bahan tambahan.

:white_square_button: Ringkasan

Plastik adalah bahan kimia buatan manusia yang terbuat dari hidrokarbon yang dihasilkan dengan mengekstrak hidrokarbon dari petroleum (rantai atom hidrogen dan karbon). Plastik sangat kuat dan tahan lama kerana terdiri daripada molekul panjang, yang dibina daripada pelbagai pengulangan molekul asas yang disebut monomer.

:eight_pointed_black_star: Jenis plastik yang berbeza

Banyak produk, termasuk botol dan tin, sisir, dan bahkan kapal air, dibina menggunakan komponen plastik. Sekiranya anda ingin membuat pilihan yang lebih baik mengenai kitar semula , belajar tentang perbezaan dan kod SPI akan sangat berguna. Plastik adalah bahan terpenting dalam hal pemberian promosi dan produk yang kami gunakan dalam kehidupan seharian.

Perkara yang sama berlaku untuk bekalan yang kita gunakan di tempat kerja. Sebilangan besar stok kami terdiri daripada bahan ini. Manusia telah menghasilkan 9.1 bilion tan plastik, semuanya berasal dari diri kita sendiri. Mengetahui banyak jenis plastik dan penggunaannya serta kod pengenalan resin adalah kunci untuk melindungi alam sekitar. Dengan mendapat maklumat yang baik akan membantu anda membuat keputusan mengenai kitar semula dengan lebih baik.

:small_red_triangle_down: Polyethylene Terephthalate (PET atau PETE atau Poliester)

Serat PET terkenal kerana tidak mempunyai kedutan . Beg plastik di kedai runcit sangat terdapat di mana-mana, dan begini sangat berbeza dengan yang ada. PET biasanya digunakan untuk pembungkusan makanan dan minuman kerana penghalang yang sangat baik terhadap kemasukan oksigen dan kerosakan produk yang disimpan di dalamnya. Selain itu, ia akan memastikan karbon dioksida terkandung dalam minuman berkarbonat.

PET kemungkinan besar akan dikumpulkan melalui program kitar semula, tetapi plastik, yang merangkumi antimoni trioksida, karsinogen yang boleh menyebabkan barah pada tisu hidup, mungkin akan dikitar semula juga.

:small_red_triangle_down: Polietilena berketumpatan tinggi (HDPE)

Tiga jenis utama plastik polietilena (Kepadatan Tinggi, Kepadatan Rendah, dan Ketumpatan Rendah Linear) merangkumi lebih daripada separuh pengeluaran plastik dunia. Selain tahan terhadap kelembapan dan bahan kimia, High-Density Polyethylene mempunyai kekuatan dan kekakuan yang sangat baik, dan ini adalah pilihan yang sangat baik untuk bahan binaan seperti kadbod, bekas, paip, dan pembungkusan lain.

:small_red_triangle_down: Polietilena berketumpatan rendah (LDPE)

Polietilen, jenis plastik yang paling banyak digunakan, merupakan sebahagian besar bekalan dunia. Plastik jenis ini mudah dibuat dan murah untuk dihasilkan kerana mempunyai struktur kimia polimer termudah.

LDPE banyak digunakan untuk beg plastik (yang digunakan untuk bahan makanan, cucian kering, roti, makanan beku, sampah, surat khabar, dan bekas minuman seperti cawan minuman panas dan sejuk dan kadbod susu). Ini termasuk botol yang boleh diperas dan tidak boleh diperah, dan penutup bekas, dan bekas simpanan makanan lain. Ia digunakan untuk beberapa tujuan, termasuk penyembunyian wayar dan kabel.

:small_red_triangle_down: Polivinil Klorida (PVC atau Vinil)

Walaupun penggunaannya dalam pembinaan dan berteknologi tinggi, bahan ini agak umum kerana sukar untuk dihasilkan dan tidak dapat mengalirkan elektrik. Penggunaannya yang luas juga disebabkan oleh fakta bahwa itu benar-benar tidak tertembus kepada patogen , mudah dibasmi kuman, dan menawarkan aplikasi sekali pakai untuk membantu menjaga kesihatan daripada jangkitan.

Akibatnya, kita harus menyebutkan bahawa PVC menimbulkan risiko terbesar bagi kesihatan manusia, kerana ia mengeluarkan racun dalam semua fasa kitaran hidupnya (contohnya: plumbum, dioksin, vinil klorida).

:small_red_triangle_down: Plastik polipropilena (PP)

Salah satu plastik yang paling tahan lama adalah yang ini. Ia sangat baik untuk aktiviti seperti pengawetan makanan yang memerlukan penggunaan bahan yang dapat menahan panas dan / atau dipanaskan. Ia cukup fleksibel untuk sedikit bengkok, tetapi juga cukup kaku untuk tetap teguh.

:small_red_triangle_down: Yang lain

Ingat pilihan alternatif, semua orang? Kategori ini mengumpulkan plastik yang tidak boleh dikategorikan sebaliknya atau termasuk dalam banyak kategori. Kami menyebutnya kerana anda mungkin melihatnya pada suatu ketika, jadi sangat penting untuk mengetahui apa yang diwakilinya . Yang paling penting, kita perlu ingat bahawa plastik ini tidak boleh dikitar semula.

Ringkasan

Rantai sisi panjang dan kepadatan rendah dan kristal keseluruhan mencirikan polimer LDPE, yang umumnya lebih fleksibel dan nipis daripada polietilena tradisional. Cecair yang tersisa di dalam bekas PET mempunyai kemungkinan peningkatan kebocoran antimoni dari masa ke masa. Suhu yang lebih tinggi dapat meningkatkan risiko bahan berbahaya keluar dari kenderaan, garaj, dan unit simpanan di dalam.

:eight_pointed_black_star: Peranan Suhu Cair dan Cetakan

Walaupun sangat penting, kebanyakan orang menilai kepentingannya sebagai sekumpulan data yang dipaparkan di skrin. Ini rumit; bukan perkara mudah untuk meletakkan barang itu di dalam acuan dan melepaskannya; pengacuan suntikan sangat mempengaruhi bagaimana item siap muncul, berfungsi, dan kelihatan.

Ketika berkaitan dengan suhu acuan , orang menganggap tidak penting, namun itu tidak betul. Ia mempunyai kesan yang lebih lembut, tetapi mempengaruhi kualiti akhir.

Poli karbonat dan ABS terkenal dengan suhu acuan yang tinggi, yang mungkin bermasalah kerana kekuatan hentakan yang lebih baik, prestasi keletihan, dan ketahanan terhadap keretakan , yang boleh mengakibatkan.

Titik set ruang menunjukkan kaedah yang kami gunakan untuk mencapai suhu lebur yang tepat, yang berbeza dengan mendapatkan suhu yang tepat untuk memulai. Dalam menentukan suhu lebur sebenar, bahan, masa kediaman, dan keadaan skru dan tong semuanya relevan, dan kerana kerja mekanikal selesai pada bahan, tempoh kediaman dan keadaan skru dan tong semuanya penting.

Pepejal separa kristal dan sifatnya, yang bergantung pada suhu acuan untuk pemboleh ubah seperti penghabluran , dipengaruhi oleh semua kelebihan yang berkaitan seperti keletihan, lelasan, menjalar, dan kestabilan dimensi pada suhu tinggi.

Bahan Julat Titik lebur (℃) Julat Suhu Acuan (℃)
ABS - acrylonitrile-butadiene-styrene 190-270 40-80
ABS / PC Alloy 245-265 40-80
Nilon 6/6 270-300 40-90
Asetal 180-210 50-120
PBT poliester 240-275 60-90
Polisterin 170-280 30-60
SAN (30% GF) 250-270 50-70
Akrilik 220-250 50-180
PVC - Polivinil klorida 160-210 20-60
Polikarbonat 280-320 85-120

:white_square_button: Ringkasan

Untuk dapat mengawal keadaan proses anda dan menetapkan titik, mesti ada pemisahan yang jelas antara mereka. Dari segi proses pengacuan , suhu sebenar bahan setelah keluar dari muncung dan memasuki acuan adalah suhu leburnya.

:eight_pointed_black_star: Beberapa polimer mempunyai takat lebur yang berbeza-beza.

Beberapa polimer mempunyai takat lebur yang berbeza-beza.

Apabila dipanaskan, plastik cair. Anda membuat plastik boleh dilentur dengan memanaskannya, dan bentuknya juga berubah. Ini bergantung pada jenis plastik yang anda pilih. Sebilangan plastik menjadi lentur ketika dipanaskan, sementara yang lain berubah menjadi cecair.

Masing-masing dengan kualiti dan titik leburnya sendiri, terdapat banyak polimer , seperti baja. Cerek plastik dibuat sedemikian rupa sehingga air tidak mencair ketika direbus pada suhu 100 ° C. PP adalah plastik biasa yang digunakan untuk membuat cerek. Untuk parafrasa, PP mencair pada 160 ° C dan mula mencair pada 130 ° C. Saya tidak akan kehabisan air panas sekarang!

:small_red_triangle_down: LDPE dan HDPE

PE adalah "polimer lembut" dengan aplikasi dalam LDPE dan HDPE. Plastik menjadi lebih lembut dan mula mencair pada suhu yang semakin meningkat . Kedua-dua LDPE dan HDPE akan mencair jika suhu masing-masing melebihi 105 ° C dan 125 ° C.

Polietilena adalah bahan utama dalam semua perkara, dari filem bekas hingga beg membeli-belah . Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana LDPE dan HDPE dibuat? Sekiranya anda memerlukan cadar plastik, beritahu kami - kami telah membuat plastik seperti ini selama hampir setengah abad!

:small_red_triangle_down: Polipropilena

Polipropilena (PP) adalah plastik industri, yang takat leburnya 165 ° C, dan agak lebih kaku dan tahan lama daripada plastik PE. Polipropilena , sejenis plastik yang terdegradasi oleh suhu yang lebih rendah, merosot dengan lebih cepat. Oleh itu, ia digunakan untuk segala-galanya, dari cawan kopi hingga pinggan mangkuk plastik hingga peralatan harian yang kukuh.

:small_red_triangle_down: Polisterin

Polystyrene (PS) adalah polimer kuat yang terkenal dengan aplikasinya dalam pembuatan busa polistirena. Plastik cair pada suhu 90 ° C kerana titik leburnya yang rendah.

:small_red_triangle_down: Poliamida

Nama lain untuk Polyamida termasuk nilon. Poliamida mencair pada suhu yang agak tinggi 200 darjah Celsius. Poliamida mudah terdedah kepada air, dan satu-satunya kekurangan . Oleh kerana kualiti kain seperti poliamida, biasanya digunakan dalam pembuatan pakaian.

:small_red_triangle_down: PVC (polivinil klorida)

Plastik PVC terkenal dengan kegunaannya dalam sistem kumbahan , penutup lantai, komponen perubatan, penebat dan banyak lagi. Ia mesti tahan lama tetapi juga meleleh dalam jangka masa yang singkat. PVC mempunyai titik lebur sekitar 210 darjah celcius.

:white_square_button: Ringkasan:

Apabila anda mencampurkan beberapa jenis plastik atau aplikasi, seperti ketika bahan kitar semula digunakan atau apabila polimer lain dicampur, plastik akhirnya menjadi lebih lemah.

Dan sebagai faedah lain, titik lebur plastik campuran dapat dikurangkan. Titik lebur turun, tetapi ia bergantung pada berapa banyak kekotoran di dalam plastik dan berapa banyak kualiti yang hilang dengan setiap penurunan titik lebur.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak perkara mengenai titik lebur plastik. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Adakah plastik dibakar atau dicairkan?

Thermoset dan termoplastik adalah kategori plastik pertama. Polimer mempunyai kekonduksian yang buruk dan kekonduksian terma yang buruk, sehingga tidak mencair; mereka terbakar. Sambungan kuat antara rantai polimer dibuat kerana pautan silang dalam bahan. Semasa haba ditambahkan ke plastik, ia kehilangan kekuatan ikatannya dan semakin dekat dengan keadaan cecair dan lebih jauh dari keadaan pepejal.

:two: Apakah sebab pencairan plastik?

Lebih banyak haba membawa kepada lebih banyak putus ikatan dan peralihan dari keadaan kaku ke bahan seperti cecair yang lebih lentur. Suhu lebur polimer separa kristal berlaku apabila ikatan sekunder di kawasan kristal pecah. Kini, semuanya telah meleleh sepenuhnya.

:three: Berapakah suhu darjah mencairkan plastik?

Pada suhu 100 darjah Celsius, pelbagai jenis plastik biasa mencair. Walau bagaimanapun, suhu lebur jenis plastik yang tidak terkira di dunia berbeza-beza (212 F). Dilaporkan, ujian genggam di lokasi minggu ini membaca suhu setinggi 90 C di kawasan yang diterangi cahaya matahari yang terpantul.

:four: Adakah plastik boleh mencair apabila terkena cahaya matahari?

Sebilangannya cair dan ada yang dilembutkan. Pendedahan kepada panas matahari dan sinaran UV melemahkan plastik. Plastik yang digunakan di dalam beg sampah mudah meleleh, namun tidak seharusnya mencair di bawah sinar matahari.

:five: Adakah plastik cair boleh terbakar?

Plastik akan mencair kadang-kadang dalam lingkungan 400-500 darjah, yang merupakan suhu yang sangat ringan. Setelah tangki cair dan petrol memuntahkan api, kira-kira 1,200 darjah. Kebakaran hutan cenderung menyebabkan kebakaran yang tidak meninggalkan jejak kereta.

:six: Adakah plastik akan mencair pada suhu 120 ° F?

Sebilangan besar cawan cecair panas terdiri daripada polipropilena, yang juga dapat dikitar semula 5. Menurut TC Forensic , julat takat lebur untuk plastik 6 yang boleh dikitar semula, yang secara rasmi dikenali sebagai polistirena, adalah 100 hingga 120 darjah Celsius (212 hingga 248 darjah Fahrenheit).

:seven: Berapakah plastik dengan takat lebur terendah?

Polietilena mempunyai titik lebur terendah di antara Big Six, dengan LDPE dan HDPE mencair masing-masing sekitar 120 ° C dan 130 ° C. Polipropilena (PP), sebaliknya, mencair pada suhu 160-170 ° C. Sebilangan plastik, berbeza dengan termoplastik, termoset.

:eight: Apakah istilah untuk pencairan plastik?

Plastik menjadi lebih mudah dibentuk dan dibentuk ketika dipanaskan, dan mereka cair ketika dipanaskan dengan cukup, oleh itu ia disebut sebagai termoplastik.

:nine: Plastik yang manakah mempunyai takat lebur yang tinggi?

PTFE mempunyai salah satu titik lebur tertinggi dari sebarang termoplastik , pada suhu 327 ° C, serta julat suhu operasi yang luas. Ia cukup stabil untuk digunakan pada suhu antara -200 ° C hingga + 260 ° C.

:keycap_ten:Apakah plastik paling ringan?

LDPE (polietilena ketebalan rendah) adalah bahan plastik ringan yang mudah disesuaikan dan ringan. LDPE terkenal kerana kebolehsuaian suhu rendah, kekukuhan, dan penentangan hakisan.

:green_book:Kesimpulan:

Sebilangan plastik, seperti PVC, jauh lebih tahan panas daripada yang lain; PVC boleh mencair di bawah 160 darjah Fahrenheit, sementara plastik lain, seperti yang digunakan dalam Teflon tidak melekat, boleh mengambil suhu setinggi 500 darjah Fahrenheit untuk mencair. Di atas 500 darjah, plastik yang paling tahan lama mula mencair.

Plastik adalah bahan kimia yang dibina daripada pelbagai komposisi kimia. Sebilangan plastik sangat mudah dicairkan, sementara yang lain memerlukan masa yang lama untuk sampai ke keadaan itu. Plastik secara amnya didefinisikan sebagai bahan yang dapat menahan atau tidak mencair ketika dimasukkan ke dalam air mendidih (sekitar 212 darjah Fahrenheit). Definisi ini menerangkan spektrum kekuatan di mana plastik yang kukuh, seperti beg runcit, boleh diletakkan di dalam air mendidih dan tidak cair. Sebaliknya, plastik lembut, seperti beg runcit plastik, tidak boleh diletakkan di dalam air mendidih, jika tidak, ia akan mencair.

artikel berkaitan