Watak Pokémon

Dengan syarat bahawa ini benar , watak pokemon mencapai tahap mutlak hingga 932. Super Evolutions juga boleh menganggap Pokémon yang terpisah, dengan setiap orang diberi bahagian Pokédex sendiri, membawa semuanya ke 980. Walau apa pun, jumlah otoriti semasa kekal pada 893. Artikel ini adalah mengenai watak manusia dalam pendirian Pokémon. Untuk binatang yang dikenal sebagai "Pokémon", lihat Senarai Pokémon. Untuk watak dalam susunan TV anime, lihat Senarai watak anime Pokémon .

Ini adalah ikhtisar karakter dalam pembentukan Pokémon, termasuk permainan, susunan anime, dan pengaturan manga. Karakter mungkin muncul dalam banyak kesesuaian, kadang-kadang dalam pekerjaan asas yang serupa (misalnya Giovanni) dan dalam beberapa kes dalam pekerjaan yang sama sekali berbeza (misalnya Brock).

Guru Besar

Para Profesor Pokémon memberi Pokémon pelatih baru Pokémon permulaan yang sesuai dengan daerah mereka dan memberi mereka tugas (baik ketika menyelesaikan Pokédex, menyampaikan item atau dalam hal apapun menawarkan dukungan). Mereka juga mendorong penganalisis tema yang berkaitan dengan Pokémon dan pengajar pelatih Pokémon secara keseluruhan.

• Profesor Samuel Oak Seorang penganalisis Pokémon dan cucu biru / lawan dalam Pokémon Red, Blue, Green, Yellow, FireRed dan LeafGreen. Dia secara berkala dipandang sebagai master Pokémon utama, sering menawarkan ceramah ke yayasan Pokémon dan memfasilitasi penyiaran awam di sekitar sana dan menghabiskan banyak masa dalam ilmu sains Pokémon. Di dekat penjelajahannya, dia juga disetujui oleh Liga Pokémon untuk memberikan pelatih Pokémon baru salah satu dari tiga Poko starter Kanto: Bulbasaur, Squirtle dan Charmander. Dalam anime, dia memberikan Ash Pikachu-nya setelah Ash muncul lebih lama daripada yang diharapkan untuk mendapatkan salah satu Pokémon tiga starter standard. Dalam Pokémon Yellow: Edisi Pikachu Istimewa, dia hanya memberikan pemain Pikachu setelah lawan mengambil Eevee yang dicadangkan Oak untuk diberikan kepada pemain. Dia adalah penulis Pokémon yang pakar. Semua Pokémon yang dia "anak duduk" setia padanya dan dia memiliki Charmeleon sebagai orang kecil. Dalam Pokémon 4Ever, ditunjukkan bahawa dia terus maju sesuai jadwal ke masa depan ketika dia masih kecil dan Ash menjadi teman dengannya. Pada saat Ash mendedahkan kepada Profesor Oak tentangnya, dia menjawab bahawa dia yakin bahawa "Sammy" akan menjadi temannya secara konsisten, walaupun Misty kemudian memahami bahawa Ash tidak pernah mengungkapkan namanya kepadanya; Profesor Oak sekarang dilihat melirik sebuah buku lukisan lama yang dibuatnya sebagai seorang kanak-kanak (pola dasar ke Pokédex, yang dia reka dengan profesor yang berbeza).

• Profesor Elm Seorang pakar Pokémon yang terganggu dan pelajar sebelumnya Profesor Oak. Dalam Pokémon Gold, Silver dan Crystal, dia disetujui oleh Liga Pokémon untuk memberikan pelatih Pokémon baru salah satu dari tiga Pokémon starter Johto: Chikorita, Cyndaquil dan Totodile. Dia juga dikreditkan kerana mendapati bahawa Pikachu adalah Pokémon yang maju. Dalam anime Pokémon, Jessie, James dan Meowth secara ringkas mengambil Totodile darinya (benar-benar dia menasihati mereka untuk mengambilnya, menganggap mereka adalah Jururawat Joy). Generalisasi 'profesornya yang tidak sedar' jauh lebih jelas dalam permainan kerana dia sering mengabaikan untuk mengunjungi keluarganya dan setengah kebimbangannya yang lebih baik bahawa dia mungkin tidak memastikan untuk makan. Dia memiliki pengalaman praktikal dalam penelitian mengenai pemeliharaan Pokémon dan dikreditkan dengan penyataan telur Pokémon.

• Profesor Birch Seorang penganalisis Pokémon, yang terkenal dengan pekerjaan dan penerokaan mengenai penggunaan rutin Pokémon. Dalam Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, Omega Ruby dan Alpha Sapphire, dia disetujui oleh Liga Pokémon untuk memberikan pelatih Pokémon baru salah satu dari tiga Pokémon starter Hoenn: Treecko, Torchic dan Mudkip. Dia adalah ayah watak lawan. Dalam anime, dia memberikan May Torchic kepadanya. Dalam manga, dia adalah ayah Sapphire.

• Profesor Rowan Pokémon Profesor dalam permainan Pokémon Diamond and Pearl, setelah kembali ke Sinnoh setelah empat tahun melakukan pelayaran ke luar negara. Seorang saintis kanan dan rakan lama Profesor Oak, Profesor Rowan terkenal dengan pemeriksaannya mengenai kemajuan Pokémon. Dia diluluskan untuk memberikan pelatih salah satu dari tiga Sinnoh starter Pokémon, Turtwig, Chimchar atau Piplup. Dalam anime, ia memberikan Piplup kepada Dawn.

• Profesor Aurea Juniper Pokémon Profesor dalam permainan Pokémon Black and White, profesor wanita bersendirian untuk muncul dalam susunan permainan komputer. Profesor Juniper mempunyai kepakaran dalam penyelidikan termasuk permulaan Pokémon. Dia disetujui oleh Liga Pokémon untuk memberikan pelatih baru satu dari tiga Unena pemula Pokémon, Snivy, Tepig dan Oshawott. Dalam permainan, dia keluar berisi Pokémon permulaan untuk pemain dan lawan pemain, Bianca dan Cheren. Dalam anime, dia memberikan Trip a Snivy dan mengizinkan Ash menyimpan Oshawott yang melarikan diri dari makmalnya. Ayahnya, Cedric Juniper, juga merupakan Profesor Pokémon dan sejak itu mengundurkan diri; dalam permainan, dia merombak Pokédex pemain ke mod Nasional setelah pemain mengalahkan N dan Ghetsis.

• Profesor Augustine Sycamore Seorang profesor yang melakukan debut dalam permainan Pokémon Pokémon X dan Y. Dia kadang-kadang bertarung dengan pemain. Tidak sama dengan profesor masa lalu yang memberikan Pokémon starter baru di daerah ini, Pokémon Chespin starter Kalos, Fennekin dan Froakie diberikan kepada salah satu rakan watak pemain. Semua perkara yang dipertimbangkan, Profesor Sycamore memberikan keputusan pemain kepada salah satu Pokémon starter Kanto: Bulbasaur, Charmander dan Squirtle.

• Profesor Kukui Profesor Pokémon di Pokémon Sun and Moon. Profesor Kukui menganggap Pokémon bergerak.

• Profesor Magnolia The Professor Pokémon di Pokémon Sword and Shield. Dia menganggap kehebatan Dynamax.

• Profesor Sonia berubah menjadi profesor Galar setelah menyatakan pengungkapannya tentang legenda hari yang paling tidak jelas sebelum pusat latihan Hammerlocke di Pokémon Sword and Shield. Dia adalah sahabat Nessa.

Pemimpin pusat rekreasi

Pemimpin pusat rekreasi adalah jurulatih yang memimpin Pokémon Gyms, dan menawarkan pengenalan Gym kepada mentor Pokémon yang dapat mengatasinya. Biasanya, ujian ini muncul sebagai pertarungan Pokémon , namun, jarang sekali, kesulitan adalah awal kepakaran atau ketekunan, atau identifikasi ditawarkan sebagai pertukaran untuk pentadbiran fenomenal yang disampaikan. Setiap daerah mempunyai lapan Ketua Gym. Mana-mana jurulatih yang memperoleh lapan Gym Badges layak untuk berhadapan dengan Elite Four atau berminat dalam Kejuaraan Liga Pokémon.

• Pemimpin Gym Brock Pewter City dan pakar Pokemon jenis Rock. Dalam anime Pokémon, dia bergabung dengan Ash berdasarkan pengalamannya, menyerahkan jawatannya kepada ayahnya, Flint. Begitu juga, dia lelaki wanita. Bagaimanapun, dalam Pokemon Chronicles, dia kembali menemui ibunya yang mengemudi pusat latihan, menggunakan Pokémon jenis Air.

• Misty Gym Leader of Cerulean City dan pakar dalam Pokémon Jenis Air. Dalam anime, dia meninggalkan jawatan ini untuk berpeluang bergabung dengan Ash berdasarkan pengalamannya. Dalam Pokémon Chronicles, Misty lawatan semula mengambil alih sebagai Pemimpin Gim dari saudara perempuannya dan mendapat salah satu watak utama, yang sering disatukan dengan Tracey Sketchit, Casey atau salah seorang saudaranya: Daisy, Lily dan Violet.

• Pemimpin Lt. Flood Gym Vermilion City dan pakar dalam Pokémon jenis elektrik. Berbeza dengan sebilangan besar watak dalam permainan, Surge adalah orang Amerika yang dikandung, berbanding dengan tempatan Kanto. Dalam varian permainan Jepun, dia berbicara dalam bahasa Jepun yang rusak, dengan sebilangan besar kata-katanya dihuraikan dalam katakana.

• Erika Pakar dalam Pokemon jenis Rumput. Menjalankan Celadon City Gym (yang berfungsi sebagai tapak semaian). Dalam anime, Erika juga berfungsi sebagai pencipta aroma. Dalam Pokémon Adventures, Erika mengisi jawatan sebagai ketua Kanto Gym Leaders yang tidak berkaitan dengan Team Rocket.

• Koga Pakar Pokemon jenis Poison, ninja yang juga memerhatikan Zon Safari di sekitar sana. Menjalankan Fuchsia City Gym di Pokémon Red, Blue, Green, Yellow, FireRed dan LeafGreen. Dalam Pokémon Gold and Silver, dia meninggalkan pusat latihannya untuk bergabung dengan Elite Four dan digantikan oleh gadis kecilnya Janine. Dia adalah ketua Team Rocket sebelumnya dalam manga Pokémon Adventures, yang kemudian membentuk Elite Four baru dengan Bruno, Karen dan Will.

• Sabrina Seorang pakar dalam Pokemon jenis Psikik, di sekitar sana. Dalam anime, dia adalah wanita yang keren dan tidak berperikemanusiaan yang dibawa ke dunia dengan kemampuan mistik yang luar biasa, termasuk kekuatan ghaib, penglihatan dan perubahan, yang dia gunakan dengan cara berbahaya ketika masih kecil. Dalam anime itu, dia mencari boneka berambut hijau yang benar-benar menunjukkan jiwa yang baik yang dia tinggalkan untuk melatih kemampuan mistiknya. Dalam permainan komputer, dia masih menjadi pengawas, namun dia tidak digambarkan sebagai berbahaya. Wira itu dikisahkan bagaimana dia mengalahkan kepala "The Fighting Dojo" dengan menafikannya sebagai status pusat rekornya. Sabrina kembali dalam Black 2 dan White 2 dalam permainan kecil Pokéstar Studios sebagai penghibur filem yang bermain rendah.

• Blaine Pakar dalam Pokémon Jenis Kebakaran. Dia sangat senang menguji pencabarnya yang diharapkan dengan ujian mengenai wawasan mereka tentang Pokémon dan sepertinya, oleh semua akaun, menjadi sahabat lama Fuji. Awalnya tinggal di Pulau Cinnabar, namun dipindahkan ke Kepulauan Seafoam setelah Cinnabar dimusnahkan oleh air mancur magma cair, dengan tujuan untuk mengubah pusat rekreasi di Cinnabar pada waktu yang tidak begitu jauh.

• Falkner Violet City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis terbang. Falkner memperoleh tanggungjawab untuk pusat latihan dari ayahnya.

• Pemimpin Gym Gym Bugsy Azalea dan pakar Pokémon jenis Bug. Dia adalah kanak-kanak tertanya-tanya yang mempunyai maklumat praktikal mengenai Pokémon.

• Pemimpin Gym Whitney Goldenrod City dan pakar Pokémon jenis Normal. Dia terkenal pas ketika dia kalah, namun pada umumnya adalah Gym Leader yang gembira dan permainan yang baik setelah dia tenang. Apabila dihancurkan dia akan benar-benar menolak untuk memberikan pengenalan pemain dari awal, walaupun pada hakikatnya dia akhirnya muncul. Dia mengambil bahagian yang lebih besar dalam HeartGold dan SoulSilver, termasuk bertemu pemain lagi di Pokéathelon Dome. Dalam anime, dia jauh lebih masuk akal, namun secara umum dia akan kehilangan semua arah di Goldenrod City tanpa masalah.

• Morty Ecruteak City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Ghost. Morty secara jelas membezakan keupayaan mistik, walaupun tidak setegas Sabrina. Dalam Pokémon Crystal, dia adalah pendamping Eusine, mentor yang mencari Suicune. Dia menerima bahawa dia pasti akan menemui Pokémon Ecruteak yang luar biasa. • Pemimpin Gym Chuck Cianwood City dan pakar mengenai Pokémon jenis Fighting. Dia melaburkan sebahagian besar energinya di Gimnya, banyak yang menggembirakan yang lain. Dalam manga Pokémon Adventures, Chuck adalah instruktur pemuda musuh, Blue.

• Pemimpin Gym Jasmine Olivine City dan pakar Pokémon jenis Steel. Pada mulanya dia menolak ujian pemain kerana dia mengawasi Ampharos yang lemah yang memberi cahaya kepada suar kota. Hanya selepas memberi ubat yang sah kepada Ampharos, melati dapat diuji. Jasmine muncul di Pokémon Diamond and Pearl dan Pokémon Platinum di sekitar sana dan lebih jauh lagi sebagai saingan dalam Master Rank Pokémon Contests dengan Steelix Rusty-nya

• Pryce Mahogany Town Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Ice. Dalam manga Pokémon Adventures, Pryce memimpin Neo Team Rocket di bawah moniker "Concealed Man" atau Mask of Ice. Di tempat terbuka, dia mengisi posisi sebagai ketua Johto Gym Leaders dengan kemampuan yang setanding dengan Erika, Winona, Byron, dan Clay. Pryce jauh lebih disukai dalam pengaturan anime, namun dia memiliki mentalitas yang tidak menyenangkan terhadap Pokémon sejak peliknya aneh Piloswine yang setia ketika kecilnya.

• Clair Blackthorn City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Dragon . Clair adalah sepupu yang lebih muda dari bahagian Elite Four dan Champion, Lance. Setelah dihancurkan, Clair dengan pantas memberi kuasa kepada pemain untuk menyelesaikan pendahuluan secara dekat sebelum diberi Badge.

• Janine Pakar dalam Pokemon jenis Racun. Janine adalah gadis Koga dan dalam Pokémon Gold and Silver mengambil alih kawalan ke Fuchsia City Pokémon Gym setelah ayahnya bergabung dengan Elite Four. Dia menjadikan labirin Gym yang tidak dapat dikesan jauh lebih membingungkan dengan mengisinya dengan pelatih Pokémon yang lebih rendah bertopeng seperti dirinya sendiri, untuk salah arah penantang.

• Pemimpin Gym Roxanne Rustboro City dan pakar Pokemon jenis Rock. Dia juga merupakan pengajar di Pokémon Trainer School di Rustboro.

• Pemimpin Gym Brawly Dewford Town dan pakar Pokémon jenis Fighting. Dia bersiap dengan menaiki ombak di sepanjang pantai laut Dewford, dan mendakwa bahawa pembengkakan membantu bekerja dengan meningkatkan otot Pokémonnya. Dalam anime, dia juga memiliki pulau pribadi yang mempunyai pejabat persiapan dan barisan depan yang mempunyai air pancut. Dia biasa membuat persiapan dengan Bruno, bahagian Elite Four dari Kanto.

• Wattson Mauville City Gym Leader dan pakar Pokémon jenis elektrik. Orang yang sudah tua, Wattson sering kali tersengih dan suka bergurau. Dia dan Trick Master adalah teman lama di Pokémon Adventures . Dalam anime, mana-mana tetamu yang memasuki Gym di pintu masuk depan mengambil perjalanan gila yang tidak disengajakan, berakhir dengan Raikou mekanikal.

• Pemimpin Gym Flannery Lavaridge Town dan pakar Pokémon jenis Kebakaran. Seperti Falkner, dia jelas memperoleh Gimnya; Arketipe Flannery adalah cucunya dan dia biasanya baru dalam peranannya sebagai Pemimpin Gym Lavaridge.

• Pemimpin Gym Norman Petalburg City dan pakar Pokémon jenis Normal. Dalam Pokémon Ruby, Sapphire dan Emerald, Norman adalah ayah wira. Dalam anime, dia adalah ayah May dan Max dan Caroline separuh lebih baik. Dalam manga Pokémon Adventures, dia adalah ayah Ruby dan teman baik Profesor Birch.

• Pemimpin Gym Winona Fortree City dan pakar Pokemon jenis Terbang. Dalam Pokémon Adventures, dia adalah ketua sebenar Gym Leaders of Hoenn yang menentang plot Team Aqua dan Team Magma. Dalam anime, dia mendakwa Swellow yang berkilat.

• Tate dan Liza Si kembar adalah Pemimpin Gym Mossdeep City dan pakar Pokémon jenis Psikik. Orang-orang mereka bekerja di Pusat Angkasa Mossdeep. Dalam anime, diketahui bahawa Liza lebih berpengalaman daripada Tate beberapa minit sejak lahir dan seterusnya ternyata menjadi pelatih yang lebih berpengalaman daripada dia.

• Wallace Wallace adalah Pemimpin Gym Sootopolis City di Pokémon Ruby dan Sapphire. Dia adalah pakar Pokemon jenis Air dan seterusnya menjadi tukang yang berbakat. Dalam Pokémon Emerald, Wallace berubah menjadi Juara Liga Pokémon, menyerahkan jawatan Ketua Pemimpin Gym kepada pembimbingnya, Juan. Dalam anime, dia tidak muncul sehinggalah pengaturan anime Pokémon: Diamond and Pearl, di mana dia adalah Master Kontes yang berasal dari daerah Hoenn yang mengadakan Peraduan yang disebut Wallace Cup.

• Juan Pakar Pokemon jenis Air. Dia adalah jurulatih Wallace dan mengendalikan Sootopolis City Gym di hadapannya. Setelah Wallace berubah menjadi Juara Liga Pokémon, dia kembali menjalankan Gym. Juan dapat berkomunikasi dalam bahasa Perancis dan melakukan seperti itu dalam terjemahan bahasa Jepun pertama dan tafsiran bahasa Inggeris Chuang Yi mengenai Pokémon Adventures.

• Roark Oreburgh City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Rock. Ayahnya adalah Byron, yang merupakan Ketua Gim di Canalave City. Dia pertama kali ditemui di lombong berhampiran dengan Bandar Oreburgh. Dia dan ayahnya Byron adalah pelacak fosil yang bertenaga dan Roark mengenali watak pemain dengan Underground.

• Pemimpin Gym Gardenia Eterna City dan pakar Pokemon jenis Rumput. Dalam anime, dia sangat teruja dengan Pokémon jenis Grass dan sering bergerak ke arah yang lain walaupun tidak tertekan kerana diserang. Dalam permainan Berlian, Mutiara dan Platinum, dia menunjukkan ketidakpuasannya terhadap Pokémon jenis Ghost ketika dia memperingatkan pemain tentang mereka di luar Old Chateau di Hutan Eterna dan menyatakan bahawa dia tertekan terhadap apa yang mungkin terjadi jika jenis Rumput / Hantu ganda dan Pokémon jenis Bug / Rumput wujud.

• Pemimpin Gym Maylene Veilstone City dan pakar Pokémon jenis Fighting. Ayahnya sering dilihat di kelab perjudian di sekitar sana dan dia menggambarkan gadisnya sebagai seorang yang kuat. Dia juga muncul di Pokémon HeartGold dan SoulSilver pada cabaran makan di sana dan sebagai ahli di Pokéathlon.

• Pemimpin Gim Crasher Wake Pastoria City dan pakar Pokemon jenis Air. Bangun ditaburkan seperti grappler tertutup. Dia umumnya dikenali sebagai pakar perangkap di daerah Sinnoh dan sering disebut di rancangan TV yang berbeza. Dia juga muncul di Pokémon HeartGold dan SoulSilver.

• Fantina Hearthome City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Ghost. Dia berasal dari negeri yang tidak dikenali dan dia bercakap dalam bahasa permainan yang kacau dan bahasa uniknya sendiri; dalam permainan bahasa Jepun dan Perancis ini adalah bahasa Inggeris, sementara siaran bahasa lain menjadikannya sebagai bahasa Perancis. Dia juga merupakan seniman tango berbakat. Fantina secara berkala dapat ditemui dengan minat dalam Peraduan Super Peringkat Rendah di Dewan Peraduan Hearthome. Di Diamond and Pearl, walaupun Hearthome City dikunjungi lebih awal, Fantina tidak akan bertarung sehingga pemain memperoleh empat Badge; di Pokémon Platinum, dia boleh diuji semasa lawatan pertama pemain ke kota, menjadikannya sebagai Pemimpin Gym ketiga dalam permainan. Dia juga muncul sebagai calon pencabar dalam Peraduan Super Pokémon di Platinum, masuk bersama Drifblim Loony.

• Pemimpin Gym Byron Canalave City dan pakar Pokémon jenis Steel. Dia adalah ayah dari Roark, yang juga seorang Ketua Gim. Dia dan anaknya adalah penggali setia dan pengesan fosil. Dalam manga Pokémon Adventures, Byron menjadi ketua Sinnoh Gym Leaders menentang Team Galactic.

• Candice Snowpoint City Gym Leader dan pakar Pokemon jenis Ice. Setelah Elite Four dikalahkan, dia akan mengakui kemasukan pemain ke Snowpoint Temple. Dalam anime itu, dia adalah sahabat yang dihargai dari musuh Dawn, Zoey. Di Platinum, Maylene menghargainya kerana perenungannya.

• Volkner The Sunyshore City Gym Leader dan pakar Pokémon jenis elektrik. Volkner adalah sahabat baik dengan Flint of the Sinnoh Elite Four. Dia menjadi bingung setelah sekian lama mengatur musuh yang memalukan.

• Trio dan pelayan Cilan, Chili dan Cress yang mempunyai tanggungjawab sebagai Pemimpin Gim Striaton City. Pemain mencabar Pemimpin Gym yang Pokémonnya kuat menentang pemain permulaan; Cilan mempunyai Pansage jenis Rumput, Cili memiliki Pansear jenis Api dan Cress mempunyai Panpour jenis Air. Cilan muncul sebagai watak asas dalam anime, bergabung dengan Ash dalam lawatannya setelah dia diberikan Trio Badge Striaton Gym kerana mengatasi dia dan adik-beradiknya. Walaupun mereka tidak mengulangi pekerjaan mereka sebagai Pemimpin Gym di Black 2 dan White 2, mereka muncul dalam permainan pasca permainan sebagai NPC yang dapat bertemu pemain dan selepas itu mengambil bahagian dalam pertarungan luar biasa dengan mereka secara konsisten.

• Pemimpin dan saintis Lenora Nacrene City Gym yang menggunakan Pokémon jenis Normal. Lenora mempunyai Gymnya yang terletak di dalam ruang pameran Nacrene City, di mana dia juga merupakan ketua. Pasangannya yang komited, Hawes, adalah ketua bersekutu. Walaupun dia tidak mengulangi peranannya sebagai Pemimpin Gym di Black 2 dan White 2, dia tetap menjadi pengawas Museum Nacrene.

• Pemimpin Gim Burgh Castelia City; dia adalah pelukis berbakat dan profesional terlatih jenis Bug. Burgh's Gym direka sesuai dengan koloni lebah dan menyoroti sebilangan besar penyekat persembahannya. Dia berkawan dengan Lenora. Dalam Black 2 dan White 2, Burgh masih menjadi Castelia Gym Leader, namun Gymnya kini ditutup dengan sutera dari casing. Tahap tertinggi ditutup sepenuhnya dengan cat.

• Pemimpin Gym Elesa Nimbasa dan model; Elesa bekerja di Pokémon jenis elektrik. Nimbasa City Gym terletak di pusat hiburan dan Pokémon Gym penuh dengan perjalanan yang menggembirakan. Elesa membantu dengan meyakinkan ayah Bianca untuk membenarkan gadis kecilnya berubah menjadi jurulatih Pokémon dan seterusnya menasihati Clay untuk menurunkan jambatan di Driftveil City untuk pemain itu. Dia kembali sebagai Nimbasa Gym Leader di Black 2 dan White 2, namun dia telah memindahkan Gymnya ke studio reka bentuk lengkap dengan landasan pacu. • Pemimpin Gim Skyla Mistralton City; Skyla menggunakan Pokémon jenis Terbang di pusat rekamannya di landasan terbang. Dia juga mengisi sebagai juruterbang perniagaan, menerbangkan pesawat kargo. Sebelum dia membenarkan pemain untuk mencabarnya, dia mengunjungi Menara Celestial untuk membantu Pokémon yang terluka yang dia lihat pada penerbangan terakhirnya. Gimnya mempunyai teka-teki yang bergantung pada senapang udara yang menembak pemain di sekitarnya. Dalam Black 2 dan White 2, dia tetap menjadi Mistralton Gym Leader dan teka-teki pusat rekreasinya termasuk peminat yang meniup bahagian utama dengan cara eksplisit untuk melakukan perjalanan melalui Gym. Dia juga menerbangkan pemain ke Bandar Lentimas.

• Pemimpin Gim Brycen Icirrus City; Brycen adalah profesional terlatih jenis Ice dan pelakon terkenal sebelumnya. Setelah menyokong masalah fizikal di set, Brycen mencari Alder yang mengesyorkan agar dia menjadi mentor Pokémon. Dia memberi tumpuan kepada kepentingan menyembunyikan keperibadiannya dari orang lain dan memakai penutup. Brycen mengundurkan diri sebagai Pemimpin Gym dua tahun selepas fakta dan dalam Black 2 dan White 2 lawatan semula panggilan lamanya dalam filem, memungkinkan pemain untuk mengalaminya di mini game PokéStar Studios. Dia terkenal kerana menganggap bahagian dari bajingan yang dikenal sebagai "Brycen-Man."

• Pemimpin Gym Raihan Hammerlocke yang menghabiskan banyak masa dalam Pokemon jenis Naga dan kawalan iklim. Prinsipnya Pokémon adalah Gigantamax Duraludon. Dia adalah lawan Leon dan penghormatan keahlian kerja.

Kelas Empat dan Juara Dunia

The Elite Four permintaan untuk empat pelatih Pokémon yang sangat berbakat. Seperti Pemimpin Gim, mereka juga berlatih pada Pokémon sejenis tetapi jauh lebih berasas. Pemain pada awalnya harus menghancurkan mereka semua sehingga mereka dapat memperoleh pilihan untuk mencabar Pokemon Champion. Pemain harus mendapatkan setiap satu daripada lapan pengenalan dari setiap perintis pusat rekreasi daerah tertentu untuk menghadapi Elite Four. Daerah Galar tidak mempunyai Elite Four.

Menjelang permulaan setiap pengaturan permainan, setiap tempat mempunyai Juara Liga wilayah mereka sendiri. Mereka dimaksudkan untuk menjadi jurulatih yang paling berpengalaman di tempat mereka sendiri dan jauh lebih baik daripada Elite Four atau Gym Leader mana pun. Situasi mereka sebagai Pokémon Champion selalu terbuka untuk ditantang kepada mana-mana mentor Pokémon yang memperoleh lapan pengenalan dan kehilangan Elite Four dan setelah mereka mengalahkan Juara dalam pertarungan Pokémon, mereka secara semula jadi memperoleh gelaran untuk diri mereka sendiri. Walau apa pun tajuk Champion diteruskan, ia dihormati oleh inisiasi ke Hall of Fame .

• Lorelei Lorelei adalah pakar Pokémon jenis Ais. Dia awalnya berasal dari Kepulauan Sevii dan dia mengumpulkan Pokémon Dolls. Dia muncul dalam susunan anime di Kepulauan Orange, di mana dia dikenali sebagai Prima dalam varian bahasa Inggeris. Dalam Pokémon Let's Go, Pikachu! lebih jauh lagi, Let's Go, Eevee !, dia melindungi pemain dari Team Rocket dan mengambil tiga Grunts tanpa penangguhan sesaat, meninggalkan pemain untuk melawan yang keempat. Dia adalah kehidupan rendah di Pokémon Adventures, yang berusaha untuk menguasai dunia dengan Elite Four yang lain. Dia kemudian bekerjasama dengan Red dan Blue untuk menyelamatkan rumahnya.

• Bruno Bruno adalah pakar dalam Fighting macam dan pendamping dan mempersiapkan rakan sekerja Brawly. Dia terus-menerus menyiapkan tubuhnya sendiri bersama Pokémonnya dan dia ingin bertempur dengan mentor terbaik di planet ini, itulah sebab mengapa dia penting untuk berkumpul. Dia secara rutin bersiap di Kepulauan Sevii dan menggunakan spa untuk Pokémonnya. Dia muncul di adegan utama anime sebagai seorang askar di TV dan dia kemudian bertemu Ash ketika dia mencari Bruno untuk mengetahui "rahsianya" untuk berubah menjadi mentor yang luar biasa. Bruno adalah kehidupan rendah yang enggan di Pokémon Adventures, di mana dia dipaksa oleh Agatha untuk bertarung dengannya. Dia kemudian membina Johto Elite Four dengan Will, Karen dan Koga. Bruno menambahkan Poké Balls-nya hingga akhir dari sekumpulan nunchaku dan melepaskan Pokémonnya dengan kecepatan tinggi untuk memberinya keuntungan.

• Agatha Seorang wanita tua yang mewakili pihak berkuasa dalam Pokémon jenis Ghost. Dalam anime, dia muncul di adegan "Tim Skema" di mana dia bertindak Pemimpin Gym untuk Viridian City Gym, mengatasi Ash dalam pertarungan. Dia adalah salah satu musuh utama bahagian Kuning dari Pokémon Adventures, bersama Lance. Dia berusaha untuk menghilangkan sebahagian besar umat manusia dari pangkalan mereka di Pulau Cerise. Dia mengawal Bruno tanpa mahu dengan menggunakan otak yang mengawal kekuatan penampilannya Pokémon dan dia adalah lawan Profesor Oak sebelumnya, namun hubungan mereka akhirnya berkembang tidak menyenangkan ketika dia memilih untuk mencari panggilan eksplorasi sendiri berbanding dengan tetap bersama pertemuan mereka , yang menurut Oak, hanya ingin mencari pendekatan yang lebih baik untuk mengendalikan Pokémon, yang didapati oleh guru tidak jujur.

• Lance Lance, yang dikenal sebagai menonjol di antara mentor Pokémon lain di planet ini, mewakili otoritas yang cukup besar dalam Pokémon ular mitos. Dia adalah sepupu Clair, baru-baru ini bersiap dengannya di sana. Dia membantu pahlawan dalam permainan usia kedua dalam pertempuran melawan Team Rocket. Dia muncul di anime, di mana dia membantu Ash dengan mengumpulkan Team Rocket, mendapatkan Gyarados merah yang penting untuk ujian mereka dan kemudian membantu menghentikan pertarungan antara Groudon dan Kyogre. Dia adalah lawan utama bahagian Kuning dari Pokémon Adventures yang ingin melenyapkan umat manusia kerana keseluruhan pencemaran dan penderitaan Pokémon mereka. Dia kemudian berubah menjadi pasangan Silver, yang dia kirimkan dalam misi yang berbeza. Dia diangkat menjadi bos Liga Pokémon Indigo Plateau dalam permainan spin-off. Dia dihancurkan oleh juara Galar di Pokémon Sword and Shield.

• Adakah pakar subjek Psikik akan mengenakan pakaian formal dan penutup. Dalam manga Pokémon Adventures, dia diraih oleh Mask of Ice ketika kecil dan dibesarkan untuk menjadi pekerjanya. Pada mulanya dia adalah salah satu ketua Neo Team Rocket, namun dalam jangka panjang dia membentuk Elite Four baru dengan Karen, Koga dan Bruno. Dia mengambil alih kawalan di tempat Lorelei.

• Karen A Dark profesional yang terlatih; dia suka jenis Dark sejak dia melihat sifat liar dan ekstrem mereka yang menarik. Dalam manga Pokémon Adventures, dia dirampas ketika masih kecil dan dibesarkan oleh Mask of Ice untuk menjadi pekerjanya. Seperti Will, pada awalnya dia adalah ketua Neo Team Rocket sehingga dia bergabung dengan yang lain untuk membentuk Elite Four yang baru. Dia mengambil alih kawalan ke atas tempat Agatha.

• Sidney Seorang profesional terlatih jenis gelap, yang menerima bahawa sisi yang kabur sangat baik dan "mungkin betul." Dia secara konsisten bertenaga dan memuji individu yang mengganggu dia.

• Pakar subjek Phoebe A Ghost, yang datuk dan neneknya bertanggungjawab menjaga Orbs Biru, Merah dan Hijau di Gunung Api. Dia memikul tanggungjawab untuk Regice, bersama dengan Glacia, dalam manga Pokémon Adventures.

• Pakar subjek Glacia An Ice, yang datang ke Hoenn ketika mencari persekitaran yang lebih panas yang, ketika dia menegaskan, membantu Pokémonnya berkembang lebih jauh.

• Drake A Naga profesional terlatih. Dia melawan Ash di anime dan dia menang dengan hebat kerana kesombongan Ash.

• Shauntal Shauntal adalah Pelatih Pokémon jenis Ghost. Pengalihannya adalah menyusun buku. Dia juga dapat dilihat di rumah percutian Cynthia di Undella Town sekarang dan lagi. Seperti yang ditunjukkan oleh salah satu akaunnya, dia pernah melawan Volkner.

• Leon: Leon adalah Juara Liga Galar di Pokémon Sword dan Pokémon Shield. Dia mempunyai adik lelaki yang lebih muda, Hop, yang mengisi sebagai lawan watak utama. Pokémon utamanya adalah Charizard yang dapat Gigantamax dalam pertandingan Championship.

Pertubuhan jenayah

Setiap set permainan komputer di organisasi Pokémon telah menonjolkan organisasi penjahat yang bermusuhan yang berusaha menguasai atau dalam keadaan apa pun melenyapkan dunia, hanya untuk dihancurkan oleh pahlawan.

Pasukan Roket

Team Rocket adalah organisasi jenayah di Pokémon Red, Blue, Green dan Yellow dan perubahannya, Pokémon FireRed, LeafGreen, Let's Go, Pikachu! juga, Let's Go, Eevee !. Mereka ingin menyalahgunakan Pokémon untuk menambah objektif kawalan global mereka.

• Giovanni Seorang pakar dalam Pokémon Jenis Tanah dan ketua Team Rocket. Menjalankan Viridian City Gym di Pokémon Red, Blue, Green dan Yellow dan perombakan mereka, Pokémon FireRed dan LeafGreen. Dia kemudian hilang dan tidak dilihat sekali lagi, namun Team Rocket berusaha untuk mencarinya di Pokémon Gold , Silver and Crystal dan perombakan mereka, Pokémon HeartGold dan SoulSilver.

• Jessie dan James Individu Team Rocket utama yang muncul di anime bersama rakan mereka Meowth dan Wobbuffet (yang dipersembahkan pada musim 3). Mereka menjadi musuh utama dan telah muncul hampir di setiap adegan pengaturan sejak persembahan mereka di babak kedua musim 1. Mereka juga muncul sebagai pengurus yang dikurangkan dalam Yellow, Let's Go, Pikachu ! lebih jauh lagi, Let's Go, Eevee! Nama pasangan ini merujuk kepada Jesse James, seorang penjahat. Gagasan asas dalam pertunjukan adalah bahawa menjelang akhir adegan, mereka "lepas landas" kerana letupan atau Thunderbolt. Be that as it may, in the Sun and Moon arrangement, they are safeguarded by a Bewear without a second to spare and returned to the woodland where they dwell together. Their Japanese names are references to two acclaimed fighters in Japanese history, Sasaki Kojirō and Miyamoto Musashi, who broadly battled each other on the Island of Ganryū in 1612, bringing about Musashi's triumph and Kojirō's demise.

• Gideon The head Team Rocket researcher in Sevii Islands.

• Archer One of the Team Rocket Admins in FireRed and LeafGreen and the Team Rocket Admin in Let's Go, Pikachu! also, Let's Go, Eevee!.

Neo Team Rocket

Neo Team Rocket is the criminal organization in Pokémon Gold, Silver and Crystal and their revamps, Pokémon HeartGold and SoulSilver. They try to discover and take Giovanni back to lead. In the Pokémon Adventures manga, they look to make Arceus to finish their objectives.

• Proton One of the Neo Team Rocket Executives. He is the most savage of the heads, driving the activity in the Slowpoke's Well in HeartGold and SoulSilver, however is respected by the others for his activities.

• Petrel One of the Neo Team Rocket Executives. He is an expert of mask and isn't just about as detestable disapproved as the other Neo Team Rocket Executives.

• Ariana One of the Neo Team Rocket Executives. She asserts herself to be the break head of Neo Team Rocket.

• Archer The head Neo Team Rocket Executive.

Team Aqua

Team Aqua are the player's foes in Pokémon Sapphire, Emerald and Alpha Sapphire. They wish to extend the oceans by arousing Kyogre.

• Archie The head of Team Aqua, driving the gathering in their objective of waking Kyogre to make a hefty precipitation flood the landmasses and grow the seas to improve the world a spot.

• Matt One of the Team Aqua Admins. He drives the gathering to take the Meteorite from Professor Cozmo at Meteor Falls, and carries it to Archie at Mt. Fireplace.

• Shelly One of the Team Aqua Admins. She drives the gathering at the Weather Institute endeavoring to take Castform. After rout, the probably anonymous researcher that sees the fight gives you Castform.

Team Galactic

Team Galactic first show up in Pokémon Diamond and Pearl, being the underhanded team torturing the district of Sinnoh. They want to make another measurement to their favored plans by making the legendary Red Chain to control Dialga and Palkia (depending the game's adaptation). To achieve this, they capture Uxie, Mesprit and Azelf for their arrangements. In Pokémon Platinum, they need both however are halted when Giratina emerges from the Distortion World and hauls everything back in with it. In the anime arrangement, They are practically fruitful in making another measurement, however are halted when Ash and his companions save Uxie, Mesprit and Azelf, constraining Cyrus to venture into the new measurement as it breakdowns. Afterward, Looker captures Mars, Jupiter, Saturn and Charon, making Mars shout that “… this is the finish of Team Galactic.”

• Cyrus The head of Team Galactic. Despite the fact that it shows up he needs to work with his team to make another measurement, he truly needs to make the measurement exclusively for himself, making it one without feelings that he sees as feeble and futile.

• Mars One of Team Galactic Commanders. She drives the gathering's activities at the Valley Windworks and furthermore the attack at Lake Verity. In Platinum, she shows an abhorrence towards Charon and stops Team Galactic subsequently, hoping to save Cyrus from the Distortion World.

• Jupiter One of Team Galactic Commanders. She drives the team at Eterna City's base camp when they are examining the city's Pokémon sculpture and the attack at Lake Acuity. In Platinum, after Mars stops, Jupiter chooses to leave Team Galactic too.

• Saturn One of Team Galactic Commanders. He drives the activities at Lake Valor just as the gathering's central command around there. After Cyrus' loss, he chooses to lead Team Galactic on a more idealistic mission of looking for elective fuel sources.

• Charon One of Team Galactic Commanders, presented in Platinum. He plans the gadgets that permit the gathering to control Uxie, Mesprit, and Azelf and deliver Giratina. He later attempts to lead the gathering in getting the force of Heatran, however the player routs him and he is captured by Looker. The player can peruse his notes and it is implied that he become a close acquaintence with the Rotom found close to Eterna City.

Team Plasma

Team Plasma is the hostile gathering in Pokémon Black and White who looks to free Pokémon from people. They are driven by a kid referred to just as N and the Seven Sages who will catch Zekrom and Reshiram (contingent upon the game form), proposing to utilize the Dragon Pokémon to compel individuals to relinquish catching Pokémon. Truly, N is a pawn utilized by his supportive dad Ghetsis, one of the Seven Sages, who raised him for the sole motivation behind having the option to tame the amazing Pokémon and afterward discarding him, so he can assume responsibility for Unova. In Pokémon Black 2 and White 2, Team Plasma means to utilize the force of Kyurem to assume control over the Unova Region and the remainder of the world.

• N is the lord and head of Team Plasma. He is a secretive coach who appears aimlessly and badly designed occasions and accepts that all people and Pokémon ought to be isolated. He is quite often seen utilizing Pokémon that must be found in the space that he is battled in. He had to grow up with mishandled Pokémon, as a plot by his receptive dad, Ghetsis, so he would need to free all Pokémon from people. By finishing the arrangement, he catches either Zekrom in Black or Reshiram in White (the player will catch the contrary hued one) to show the world his force so they will finish his arrangement to free all Pokémon. N returns in Black 2 and White 2 of every a supporting job, empowering the games' mascot Kyurem to change into its notable structure for the game form. In the end game, N can be tested, utilizing his incredible Pokémon from the past game, and upon rout the Dragon changes into a Key Item the player can use to catch the Dragon oneself. After another in-game occasion, N turns into a character the player can challenge consistently, with the team changing with the games' occasional cycle. His complete name is Natural Harmonia Gropius

• The Seven Sages The high-positioning individuals from Team Plasma. Throughout the interactivity, the player experiences every one of the sages yet won't fight them. After the loss of N and prior to turning into the Pokémon Champion, the player should find the entirety of the Sages dispersed all through the Unova district.

• The Shadow Triad (“Dark Trinity” (ダークトリニティ, Dāku Toriniti)): Three ninja-like young fellows who are Ghetsis' reliable workers since he once saved their lives. They can transport and for the most part “escort” the player to N or Ghetsis.[8] After Ghetsis' loss and capture (and later unexplained break-out), the Shadow Triad seems one final time on the Marvelous Bridge, where they clarify that Ghetsis requested them to bring the player the 3 Orbs of Dialga, Palkia and Giratina (Adamant, Lustrous and Griseous, individually) and that in spite of their reliability to him, he has requested them to not search for him. The Shadow Triad returns in Pokémon Black 2 and White 2 and fights the player a few times in the game. They are additionally uncovered to have a Liepard which had developed from a Purrloin which was taken from the opponent character's more youthful sister five years sooner, driving him to encourage a profound scorn for the association. From the outset, this incorporates Rood's group too. After Team Plasma disbands, the Triad stays at Icirrus City, where they can be tested consistently. Utilizing the Unova Link Function opens a cutscene including Cilan, Chili and Cress battling against The Shadow Triad (and losing) - consequently disbanding the bits of hearsay that the two gatherings are very much the same. The Shadow Triad were once reputed to be the Striaton City Gym Leaders Cilan, Cress and Chili.[8]

• Anthea and Concordia Two characters who show up towards the finish of the principle story of Black and White who serve N. Concordia recounts the player the account of N and how Ghetsis raised him, while Anthea mends the player's Pokémon in anticipation of the last fight against N. They can likewise be found in the game's first opening succession where they watch as N is delegated as the ruler of Team Plasma by Ghetsis. It was uncovered that Anthea and Concordia are N's encourage Sisters. They show up in Black 2 and White 2 in Rood's Pokémon volunteer house around there, where they tell the player of Ghetsis' desire and how he dealt with additional them, just as N's youth before Ghetsis discovered him. As indicated by them, N had spent this piece of his life in a backwoods with a Darmanitan and a Zorua (the last of which can be obtained from Rood) as he had troubled individuals with an uncommon capacity to community with Pokémon.

• Colress Colress is an autonomous Pokémon analyst and an intermediary head of Team Plasma, who attempts to find out about the forces of Pokémon and attempts to draw out the genuine strength inside them. He fights the player a few times all through the game to test the player's capacity and the force of the player's Pokémon. He in the long run lines up with Team Plasma, as they will permit him to examine Pokémon the manner in which he wishes. After Team Plasma is crushed, once more, he helps the gathering change their methodologies. He would then be able to be struggled at the P2 Laboratory. He returns in Ultra Sun and Ultra Moon, giving the player the way to combine Necrozma with Solgaleo/Lunana once they get the previous and aiding the player and their partners in crushing Team Rainbow Rocket in the post-game story. He has a bigger opposing job in the anime, as he is building a gadget that would permit Ghetsis to control Reshiram and he assumes responsibility for different Pokémon , including Team Rocket's Meowth, with an end goal to adjust it. He has practical experience in Steel-type Pokémon.

Team Skull

Team Skull is a posse of road hooligans who are the occupant lowlife team of Alola, furtively working with the Aether Foundation on the guarantee of cash. They were disbanded following the occasions of the games.

• Guzma Guzma is the manager of Team Skull and fights without benevolence. He at one point went through the Isl and Challenge, yet didn't meet the rules to turn into a Captain. He has history with Professor Kukui. He can be teamed up with at the Battle Tree in Double Battles and in the Ultra forms, he helps the player rout Team Rainbow Rocket out of his devotion to Lusamine. From that point onward, he shows up as a potential Title Defense challenger.

• Plumeria Plumeria is Team Skull's administrator and assists with maintaining the team in control. She really focuses on the snorts underneath her, making her less hostile than past administrators. She shows up as a potential contender in Title Defense.

• Gladion This young fellow loans his solidarity to Team Skull as an implementer. He puts a high worth on being solid in Pokémon fights. His accomplice Pokémon is the puzzling Type: Null, which in the end advances into Silvally. He is Lusamine's child and Lillie's sibling. He additionally shows up as a potential contender in Title Defense and in the Ultra forms leaves Alola present game on movement to different districts to get more grounded; he shows up as a Title Defense challenger following a month has passed in those games.

Team Rainbow Rocket

Team Rainbow Rocket is the criminal organization in the side-mission of Pokémon Ultra Sun and Ultra Moon. They intend to control all universes with a multitude of Ultra Beasts.

• Giovanni Giovanni is the head of Team Rainbow Rocket.

• Maxie A substitute rendition of himself showed up as an individual from Team Rainbow Rocket. This Maxie was fruitful in growing the land however fell into a huge crevice at that exact instant and wound up in the game's reality. He has Groudon as a component of his team.

• Archie A substitute variant of Archie showed up as an individual from Team Rainbow Rocket. This Archie was effective in growing the ocean however was overwhelmed by an enormous wave during the snapshot of his triumph and wound up in the game's reality. He has Kyogre as a component of his team.

• Cyrus A substitute rendition of Cyrus showed up as an individual from Team Rainbow Rocket. This Cyrus was effective in reproducing the universe yet was overwhelmed by a secretive shadow during the snapshot of his triumph and was moved to the game's reality. He has Dialga (Ultra Sun)/Palkia (Ultra Moon) as a feature of his team.

Different characters

• Bill The innovator of the PC stockpiling framework in Kanto/Johto. In the games, he figures out how to transform himself into a human-Pokémon mixture coincidentally (This astounds the player's Pikachu in Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition). His number one Pokémon are Eevee and its advancements. As per FireRed and LeafGreen, Bill is by all accounts oversensitive to dairy items and his first Pokémon was an Abra. In the anime, Bill was given green hair, yet any remaining resurrections of him included earthy colored hair. He is inexactly founded on Bill Gates, organizer of Microsoft.

• Mr. Fuji A caring elderly person who lives in Lavender Town in the original games. He is the originator of the Cinnabar Island research center and a previous companion of Blaine. He possesses a Poké Flute and wants for the satisfaction of all Pokémon. He gets irritated after Team Rocket slaughters a Marowak and he really focuses on the stranded Cubone.

• Celio a Pokémon stockpiling framework developer and old buddy of Bill who lives in the Sevii Islands. Celio runs the Pokémon Net Center on Knot Island in Pokémon FireRed and LeafGreen. He needs the player's assistance to complete the deficient Pokémon Network machine. This machine is fit for moving Pokémon among Kanto and Hoenn. To help with this journey, Celio will give the Rainbow Pass and overhaul the Town Map so it shows the areas of the last four Sevii Islands.

• Eusine called Eugene in Pokémon Chronicles: Eusine is a self-announced Legendary Pokémon master who shows up in Pokémon Crystal. He looks for Suicune for 10 years and wishes to see it incredibly.

• Lanette The creator of Hoenn's stockpiling framework in the Pokémon games and designer of the new, more easy to use stockpiling framework interface utilized in all Pokémon games since Ruby and Sapphire. It is inferred in-game that she is dear companions with Bill. The player can peruse an E-mail on Lanette's PC from Bill commending her prosperity with the Hoenn PC framework. Her home is covered with books and she remunerates visiting players with a doll, asking them not to tell anybody. In the Pokémon Adventures manga she, alongside her sister, go to Kanto to redesign its Pokémon stockpiling framework and make it conceivable to trade Pokémon with Hoenn.

• Aarune Aarune is a character presented in Omega Ruby and Alpha Sapphire who enlightens the player regarding the Secret Base component in the game .

Soalan Lazim

1. Who is Ash's sweetheart?

Serena

Serena is a Pokemon coach who really likes Ash Ketchum . She momentarily met him at Professor Oak's Summer Camp in Pallet Town years prior. Serena is a voyaging buddy of Ash Ketchum, Clemont, and Bonnie. Serena becomes flushed when she sees him.

2. What number of interesting Pokemon are there?

Expecting I checked effectively, there are 263 extraordinary Pokemon as of X&Y.

3. What number of Pokemon are there including Gen 8?

Umur

Gen New Pokémon Total Pokémon

VII 88 809

VIII 89 898

4. What is the most extraordinary Pokemon?

Feebas

#1 - Feebas

Feebas is one of the most uncommon Pokemon of all. It is a practically scandalous measure of extraordinariness. In the first Ruby and Sapphire games, it would just show up in six tiles of the Route 119 stream. Each tile was irregular for each duplicate of the game.

5. What is the longest Pokemon?

Wailord

As per the outline, the longest Pokemon by length is Wailord at 14.5m, trailed by Alolan Exeggutor at 10.9m, and Mega Rayquaza at 10.8m.

6. Is Misty more seasoned than Ash?

There's no uncertainty that Misty is effectively the most reasonable of the threesome. The hopeful Water Pokémon Master appears to be the more full grown one contrasted with Ash, who acts imprudently occasionally, and the young lady insane Brock. Anyway it is said that Misty is just 10 years of age when the arrangement starts.

7. Is Pikachu a young lady or a kid?

Pikachu

Species Mouse Pokémon National Pokédex Arbok ← Pikachu ( #25 ) → Raichu

Gender ♂ Male/♀ Female

Battling style Electric type

Origin Kanto (Generation I)

8. How old is Pikachu 2020?

We are currently amending this oversight. Starting a weekend ago, Pokemon is 20 years of age, which means establishment mascot Pikachu is additionally 20 years of age. In the same way as other of the characters in the game, Pikachu is inexactly enlivened by genuine creatures — for this situation, the pika (sort Ochotona).

9. Did strong text Pikachu pass on?

Horrible Reality. While both of them are just dead for a couple of seconds, obviously Ash and Pikachu did truth be told bite the dust, and that Pokémon were liable for it. 10. Could Pokemon kick the bucket?

Notwithstanding, while fight might be one of the main sources of Pokemon demise, there are a huge number of ways that Pokemon can pass away.Old age is one of them. It's not out of the domain of plausibility that Pokemon in reality carry on with long lives.

Kesimpulannya

Provided that this is true, this carries the absolute to 932. Super Evolutions could likewise seemingly consider separate Pokémon, with every one being given its own Pokédex section, carrying the all out to 980. Notwithstanding, the current authority tally remains at 893.

artikel berkaitan