Pemakanan kentang adalah sumber Vitamin C, Kalium, dan Vitamin B6 yang hebat. Kentang berlemak, kolesterol, dan bebas natrium. Fakta pemakanan kentang yang betul adalah seperti berikut;

1 kentang adalah ukuran hidangan 148g / 5.3oz
Tiada kalori setiap kentang 110
Jumlah lemak ialah 0g 0%
Lemak yang tepu ialah 0g 0%
Lemak trans ialah 0g 0%
0mg kolesterol 0%
0mg Natrium 0%
26g adalah jumlah karbohidrat 9%
Vitamin D ialah 0mcg 0%
- -
20mg Kalsium 2%
1.1mg Besi 6%
620mg Kalium 15%
Vitamin C adalah 27mg 30%
0.2mg Vitamin B6 10%
Protein 3%
- -
2g serat makanan 7%
Jumlah gula yang disertakan ialah 1g

Dalam rutin harian anda, anda memerlukan tenaga untuk melaksanakan tugas. Kentang memberi anda tenaga, karbohidrat, dan kalium yang memberi lebih banyak tenaga daripada sayur-sayuran lain.

:blue_square: Sumber vitamin C

Kentang kulit sederhana 5.3 oz mengandungi 27mg vitamin C. Vitamin C ini merangkumi 30% dari keperluan harian. Seperti yang kita ketahui, kentang adalah sumber antioksidan yang hebat, iaitu; vitamin C. Vitamin C juga membantu dalam penghasilan kolagen. Kolagen adalah komponen penting dalam tisu otot. Kolagen juga menyokong penyerapan zat besi.

:blue_square: Sumber Kalium

Kentang memberikan kalium lebih banyak daripada pisang. 5.3oz kentang bersaiz sederhana mengandungi 620 mg kalium. Kalium ini mempunyai kepentingan 15% dari keperluan harian, dan kalium ini lebih banyak daripada pisang bersaiz sederhana. Pisang bersaiz sederhana memberikan 422 mg kalium. Untuk fungsi otot, elektrolit penting ialah kalium. Apabila seseorang berpeluh , kalium hilang. Jadi, kalium harus dihasilkan lagi untuk berfungsi dengan baik.

:blue_square: Sumber vitamin B6

Setiap hidangan kentang bersaiz sederhana (5.3oz), terdapat 0.2mg vitamin B6. Vitamin B6 ini adalah 10% dari keperluan harian, dan kentang adalah sumber yang baik untuk ini. Metabolisme protein dan karbohidrat juga dipompa oleh vitamin B6.

:blue_square: Sumber karbohidrat

Kentang memberikan karbohidrat padat dan kompleks. Kentang mengandungi nutrien penting yang diperlukan seseorang untuk melakukan rutin hariannya dengan betul. Kentang berukuran sederhana (5.3oz) mengandungi 26 gram karbohidrat. Ini adalah 9% keperluan harian seseorang.

 • Kentang berlemak, kolesterol, dan bebas natrium
 • Setiap hidangan, kentang hanya memberikan 110 kalori

:blue_square: Fakta mengenai pemakanan kentang

Kentang lebih banyak tenaga daripada sayur-sayuran lain. Kentang mempunyai jumlah kalium yang banyak daripada pisang bersaiz sederhana . Terdapat banyak pilihan untuk makan kentang kerana anda boleh mengambil dengan membuat resipi kentang yang berbeza. Ini akan membantu menggerakkan badan anda dan meningkatkan fungsi otak anda. Kentang juga penting seolah-olah anda seorang yang aktif atau anda menjalani gaya hidup elit. Dalam kedua-dua keadaan, kentang berguna.

:blue_square: Vitamin C

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, kentang adalah sumber vitamin C. yang baik. 30% daripada keperluan vitamin C harian dipenuhi oleh kentang bersaiz sederhana. Vitamin C juga disebut asid askorbik . Asid askorbik adalah vitamin larut air yang penting bagi manusia. Secara semula jadi, vitamin C terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. Bagi orang Amerika, kentang adalah sumber vitamin C yang hebat.

Vitamin C adalah protein struktur yang memberikan keanjalan dan kekuatan kepada banyak tisu badan. Contohnya, tendon, ligamen, kulit, gusi, dan tulang. Vitamin C tertumpu pada beberapa sel imun yang membantu sistem ketahanan badan.

 • Lelaki yang berumur 19 tahun atau lebih dari ini harus mengambil 90 mg vitamin C setiap hari.
 • Bagi wanita yang berumur 19 tahun atau lebih dari ini, mereka harus mengambil 75 mg vitamin C. elaun makanan yang disyorkan telah memberikan anggaran ini, iaitu, RDA.

:round_pushpin: Fakta mengenai vitamin C

 • Dalam pembentukan kolagen dan fungsi imun, vitamin C memainkan peranan penting.
 • Seperti yang telah saya nyatakan sebelumnya bahawa vitamin C adalah antioksidan . Ini bermaksud bahawa vitamin C mengimbangi dan menghilangkan radikal bebas di dalam badan. Ini membantu mencegah kerosakan sel dalam badan.
 • Sumber vitamin C terbaik dan semula jadi adalah sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Sebagai satu kentang bersaiz sederhana memberikan 30% vitamin C. Vitamin C ini lebih banyak daripada tomato bersaiz sederhana yang 20% ​​dari keperluan harian. Ubi jalar memberi 20% keperluan harian vitamin C. Oleh itu; kentang sederhana memberikan lebih banyak vitamin C daripada kedua-duanya.

:memo: Ringkasan

Kentang memberikan vitamin C, yang sangat penting untuk kulit. Dalam rutin harian, orang memerlukan tenaga untuk melaksanakan tugas. Kentang memberikan jumlah kalium lebih banyak daripada pisang. Kulit kentang mengandungi kalium dalam jumlah besar. Nama kedua vitamin C ialah asid askorbik. Asid ini larut dalam air. Seseorang harus mengambil sebiji kentang bersaiz sederhana dalam sehari. Kentang adalah sayur yang sangat terkenal kerana kita boleh makan dalam bentuk kering, beku, dan kering.

:blue_square: Potasium

Kalium adalah mineral penting yang memainkan peranan penting dalam badan anda. Perkara yang dapat diperhatikan ialah kalium adalah elektrolit penting yang menstabilkan fungsi rapuh mengekalkan cecair di dalam dan di luar badan. Terdapat anggaran bahawa hanya kurang dari 3% orang yang mengambil jumlah kalium yang betul di Amerika. Garis panduan diet USDA untuk orang Amerika telah menentukan anggaran ini.

Bagi lelaki yang berumur 19-50 tahun, mereka harus mengambil 3400 mg kalium setiap hari. Tetapi bagi wanita yang berumur 19-50 tahun harus mengambil 2600 mg kalium setiap hari.

:round_pushpin: Fakta mengenai kalium

 • Kalium adalah elektrolit penting yang membantu tubuh dalam fungsi otot, sistem saraf, dan kardiovaskular.
 • Ia juga membantu mengekalkan tekanan darah yang normal . Penyelidik juga mengatakan bahawa kalium mengurangkan risiko strok dan darah tinggi.
 • Orang yang mengambil kentang harus mengambilnya dengan kulit mereka. Kerana kulit kentang adalah sumber kalium yang hebat.
 • Kentang adalah sumber kalium yang berpatutan. Terdapat pisang, cendawan, dan jeruk yang juga merupakan sumber kalium yang baik, tetapi harganya lebih mahal daripada kentang.

:blue_square: Karbohidrat

Pada masa lalu, orang tidak menyedari bahawa mereka memberikan jumlah karbohidrat penting. Sehingga kini, kebanyakan orang mengeluarkan kentang dari makanan mereka dan menambah makanan kaya karbohidrat yang lain. Ini sangat malang kerana karbohidrat menjalankan banyak fungsi penting. Mengeluarkan mereka dari diet tidak sihat untuk tubuh anda. Seseorang harus mengambil 130 gram karbohidrat setiap hari. Sebilangan orang percaya bahawa mereka tidak boleh mengambil karbohidrat kerana memberi anda berat badan. Tetapi penyelidik mengatakan bahawa tidak ada makna dalam konsep ini.

:round_pushpin: Fakta mengenai karbohidrat

 • Karbohidrat memberi tenaga kepada badan, terutamanya otak.
 • Banyak organ dan tisu badan menganggap karbohidrat sebagai bahan bakar penting mereka. Seperti otak, sel darah merah dan putih , dan beberapa bahagian buah pinggang terutamanya memerlukan karbohidrat.
 • Semasa bersenam, karbohidrat bertindak sebagai bahan bakar kepada otot
 • Karbohidrat sangat penting untuk tubuh anda sehingga jika anda tidak mengambil jumlah karbohidrat yang tepat dalam sehari, badan anda mesti membuat karbohidrat dengan proses yang disebut glukoneogenesis.
 • Substrat biasa untuk glukoneogenesis adalah asid amino dari protein badan, iaitu dari otot dan organ penting.
 • Kerana badan dapat bertahan tanpa karbohidrat, tetapi fungsi badan anda yang betul akan terganggu.

:pushpin: Pengelasan karbohidrat

 • Karbohidrat sederhana
 • Karbohidrat kompleks
:small_blue_diamond: Karbohidrat sederhana

Ini termasuk satu atau dua molekul gula dalam strukturnya. Contohnya glukosa , fruktosa, galaktosa, sukrosa, laktosa, dan maltosa. Sebilangan besar produk tenusu merangkumi gula sederhana. Ais krim, gula-gula, pastri, dan minuman ringan juga mengandungi sejumlah besar gula sederhana.

:small_blue_diamond: Karbohidrat kompleks

Karbohidrat kompleks mengandungi pati, glikogen, pati tahan, dan serat. Struktur karbohidrat ini mengandungi dua atau tiga molekul glukosa yang dihubungkan bersama. Glikogen adalah bentuk glukosa yang tersimpan di dalam badan. Makanan yang mengandungi pati dalam jumlah besar adalah bijirin, biji-bijian, banyak sayur-sayuran, kacang, jagung, kentang, dan kacang polong.

:blue_square: Protein

Kentang bersaiz sederhana mengandungi 3 gram protein. Protein adalah komponen penting bagi hampir setiap tisu dan sel. Ia terdiri daripada asid amino. Dengan kepentingan biologi, terdapat 20 asid amino. Sembilan daripadanya adalah mustahak. Sembilan asid amino ini hanya diperoleh melalui makanan, dan badan kita tidak dapat membuatnya.

Jumlah protein yang disyorkan adalah .8 untuk setiap orang dalam sehari.

:round_pushpin: Fakta mengenai protein

 • Terdapat cadangan oleh Garis Panduan Diet untuk orang Amerika bahawa seseorang harus makan makanan berasaskan tumbuhan untuk meningkatkan kesihatan.
 • Protein adalah komponen penting tendon, ligamen, tisu penghubung seperti kolagen. Protein juga terdapat pada kulit, rambut, kuku dalam jumlah besar.
 • Ini juga mengatur proses metabolik. Enzim memangkin reaksi kimia dan hormon yang penting untuk proses metabolik, dan sitokin yang mengikat ke permukaan sel adalah semua protein.
 • Protein juga penting untuk mengangkut bahan seperti myoglobin dan hemoglobin untuk membawa oksigen ke badan; albumin membawa banyak jenis mineral, vitamin, asid lemak, transferrin, dan feritin membawa besi. Hemoglobin, myoglobin, albumin, transferrin, dan ferritin adalah protein pengangkutan.
 • Sebilangan protein juga membantu menstabilkan elektrolit dan cecair.
 • Protein memberi tenaga kepada badan. Dalam keadaan normal, protein memberikan sejumlah kecil tenaga, tetapi dalam keadaan tekanan dan penyakit, protein menjadi sumber tenaga yang lebih penting; tetapi hanya pada masa peningkatan kesihatan.

:blue_square: Serat

Kentang bersaiz sederhana mengandungi 2g serat. Karbohidrat kompleks mempunyai sejenis serat makanan yang terdapat dalam biji-bijian, buah-buahan, dan sayur - sayuran. Sebilangan besar orang Amerika mengambil separuh jumlah serat yang disyorkan. Mereka juga boleh mendapat manfaat daripada mengambil makanan kaya serat. Cadangan pengambilan serat adalah; Cadangan pengambilan serat ini ialah 14 g / 1000 kcal. Seorang wanita dewasa harus mengambil 25 gram serat dalam sehari, dan seorang lelaki harus mengambil 38 gram serat dalam sehari

:round_pushpin: Fakta mengenai serat

 • Kentang bersaiz sederhana mengandungi 7% daripada keperluan serat setiap hari.
 • Serat makanan mengandungi pelbagai faedah kesihatan termasuk meningkatkan tahap lipid darah, mengimbangi glukosa darah, dan meningkatkan kepuasan yang membantu menurunkan berat badan.
 • Terdapat konsep yang salah bahawa semua serat dalam kentang terdapat di kulit. Tetapi kulit hanya mengandungi separuh jumlah serat makanan. 50% serat yang lain terdapat di dalam kentang.

:blue_square: Vitamin B6

Kentang bersaiz sederhana adalah sumber Vitamin B6 yang baik kerana ia menyediakan 10% vitamin B6 dalam sehari. Vitamin ini larut dalam air yang memainkan peranan penting dalam metabolisme protein dan karbohidrat . Untuk membuat pelbagai protein, Vitamin B6 membantu tubuh dalam pembentukan asid amino yang tidak penting.

:blue_square: Besi

Kentang bersaiz sederhana memberikan 6% keperluan zat besi setiap hari. Ia adalah mineral yang digabungkan dalam pembuatan protein yang membawa oksigen ke seluruh bahagian badan. Oksigen ini juga diberikan kepada otot.

:blue_square: Mengapa kentang cekap

 • Kentang adalah sumber makanan keseluruhan .
 • Mengandungi nutrien penting untuk pertumbuhan badan.
 • Kentang tidak mahal tetapi memberi semua manfaat kesihatan.
 • Kentang sangat mudah dan cepat dibuat, jadi ia juga menjimatkan masa.
 • cari kentang dalam pelbagai bentuk seperti kering, beku, dan segar.
 • Kentang sangat sesuai untuk atlet kerana senang disimpan, dipraktikkan semasa memasak, berguna dan enak. Kentang kebanyakannya disukai oleh atlet.

:blue_square: Persamaan antara kentang dan keledek

Terdapat lebih banyak persamaan antara kentang dan ubi jalar daripada yang anda fikirkan

1 kentang bersaiz sederhana dengan kulit (kentang putih) 1 kentang bersaiz sederhana dengan kulit (ubi jalar)
110 kalori ada 100 kalori ada
Mengandungi 1 g gula Mengandungi 7 g gula
Memberi 0% keperluan vitamin A setiap hari Memberi nilai vitamin A 120% setiap hari
Memberi 45% nilai vitamin C setiap hari Ia memberikan 30% nilai vitamin C setiap hari
Mengandungi 26 g karbohidrat Mengandungi 23 g karbohidrat
Mengandungi 620 mg kalium Mengandungi 440 mg kalium
Mengandungi 2g serat Mengandungi 4g serat

:blue_square: Penyelidikan pemakanan kentang

"Potatoes USA," yang disebut sebagai papan kentang pada masa lalu, memulakan penyelidikan mengenai pemakanan pada tahun 2004. Mereka memulakan program penyelidikan Pemakanan formal untuk membuat bukti saintifik yang menyoroti kelebihan pemakanan kentang. Tujuannya juga ialah mereka ingin menghilangkan konsep dan mitos yang salah mengenai kentang. Mereka mempelajari pemakanan kentang, memantau penyelidikan, dan semua trend di AS. Mereka mencari tentang semua kesan yang boleh mempengaruhi penggunaan kentang di Amerika. Mereka juga menekankan nilai pemakanan kentang yang harus memasukkan kentang dalam rancangan diet sihat.

:blue_square: Cara membuat kerepek kentang

Kerepek kentang sangat senang dibuat. Ini dibuat dengan bantuan hanya tiga bahan. Bahan-bahan ini adalah;

 • Kentang
 • Sayur-sayuran
 • Garam

Kurang daripada satu gram gula terdapat dalam satu hidangan. Mereka mempunyai jumlah gula paling sedikit dalam kategori makanan ringan. Kentang mempunyai jumlah kalium tertinggi dalam satu hidangan. Untuk fungsi otot, kalium sangat penting. Kerepek kentang mengandungi 90% lemak tak jenuh. Ini memberikan lemak sihat dari jagung, bunga matahari, dan minyak canola.

:blue_square: Kentang bebas gluten

Secara semula jadi, kentang bebas gluten , dan mereka mempunyai faedah pemakanan yang penting untuk gaya hidup sihat. Kentang adalah salah satu sayur yang paling serba boleh. Dalam masakan antarabangsa dan Amerika, kentang sangat sesuai kerana memberikan rasa yang berbeza. Ini adalah berita baik bahawa jika kesihatan anda bergantung pada diet bebas gluten, anda mempunyai kentang untuk memenuhi kriteria ini. Kentang meningkatkan khasiat gandum, roti, dan hidangan berasaskan pasta.

 • Kentang hanya mempunyai 110 kalori
 • Memberi lebih banyak kalium daripada pisang
 • Tahan pati
 • Memberi anda hampir separuh daripada nilai vitamin C harian anda

:blue_square: Kentang sebagai pengganti produk gluten

 • Pizza; untuk pizza , kerak dan kentang roti adalah pengganti yang enak dan mengejutkan.
 • Nachos; dalam nachos, kentang berfungsi sebagai asas walaupun kerepek tortilla. Anda juga dapat menjimatkan masa apabila anda menggunakan baji kentang beku.
 • Crouton; dalam makanan ini, potong kentang menjadi ½ inci persegi. Masukkan 1 sudu minyak dan kemudian berikan perisa mengikut pilihan anda. Letakkan ini di atas kepingan cookie dan bakar pada suhu 450 darjah selama 10-15 minit. Makanan ini akan bebas gluten.
 • Sup, rebusan, dan gravies; cuba gunakan kentang tumbuk, atau anda juga boleh menggunakan kentang tumbuk sisa yang telah disucikan untuk membuat rebusan dan sup kuah pekat.
 • Bruschetta; walaupun menggunakan roti yang dihiris atau crostini tradisional, gunakan kentang. Potong kentang anda setebal ¼ inci, masukkan sedikit dan bakar pada suhu 425 darjah selama 25 minit. Apabila kepingan ini dimasak, anda boleh menikmati tomato bruschetta dan nikmati.
 • Pasta; daripada menggunakan pasta, cuba gunakan kentang bebas gluten. Potongan kentang nipis seperti mi boleh dijadikan pasta. Potongan ini dapat mencipta semula hidangan kegemaran anda, iaitu pasta. Anda juga boleh menggunakan mi dalam resipi lasagna anda.

:blue_square: Soalan Lazim

:one: Adakah kentang baik untuk anda?

Ya, kentang sangat baik untuk kesihatan. Kentang bebas lemak, bebas kolesterol, dan natrium juga rendah. Kentang juga merupakan sumber vitamin C. Kentang yang dimakan dengan kulit adalah sumber kalium yang sangat baik, kerana kulit mengandungi kalium. Makanan yang merupakan sumber kalium yang baik dan mengandungi jumlah sodium yang rendah sangat penting untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan strok.

:two: Adakah semua jenis kentang sama berkhasiat?

Tidak, semua jenis kentang tidak sama berkhasiatnya. Oleh kerana semua jenis kentang mengandungi khasiat bergantung pada ragamnya, tetapi perbezaannya adalah minimum. Terdapat beberapa jenis kentang, tetapi semuanya berkhasiat. Berdasarkan corak penggunaan AS yang biasa, iaitu Russet 70 peratus, putih 18%, dan merah 12 persen, label pemakanan FDA untuk kentang yang mewakili gabungan varietas. Berdasarkan label FDA, boleh membuat pernyataan berikut dapat membuat pernyataan berikut;

 • Sumber vitamin C yang hebat, iaitu 20% daripada nilai harian vitamin. Ia juga memberi kalium pada kulit.
 • Sumber serat yang sangat baik iaitu 8% daripada nilai serat harian. 50 peratus serat terdapat di kulit, dan 50% serat lain terdapat di dalam kentang.
 • Rendah sodium
 • Bebas lemak
 • Ia mengandungi 10% dari nilai harian vitamin B6

:three: Adakah kentang menggemukkan?

Tidak, kentang bebas lemak dan penyelidikan menunjukkan bahawa orang boleh makan kentang dan masih menurunkan berat badan. Tidak ada pengesahan bahawa kentang adalah sayur yang menambah berat badan. Kentang bersaiz sederhana hanya mengandungi 110 kalori, tetapi ia bebas lemak. Oleh kerana kentang bebas lemak, tetapi apabila seseorang mengambil lebih banyak kalori daripada yang diperlukan, dia akan menambah berat badan. Oleh itu, anda hanya perlu mengimbangkan diet anda atau anda akan menambah berat badan.

:four: Adakah kentang tinggi karbohidrat?

Ya, kentang mengandungi sebilangan besar karbohidrat . Kentang adalah sayur yang kaya dengan karbohidrat. Kentang bersaiz sederhana (5.3oz) dengan kulit mempunyai 26 gram karbohidrat. Karbohidrat sangat penting untuk otak anda, dan ia adalah sumber tenaga untuk otot. Karbohidrat penting untuk prestasi mental. Oleh kerana kentang mengandungi banyak karbohidrat, ini dapat dikategorikan di antara biji-bijian seperti pasta, beras, dan roti. Tetapi secara rasmi, mereka adalah kentang.

:five: Bagaimana perbandingan ubi jalar dan ubi jalar dalam soal pemakanan?

Kentang manis dan putih memberikan nutrien yang serupa tetapi jumlah nutriennya berbeza . Kedua kentang ini memberikan protein masing-masing 2g dan 3g. Ini juga memberi kalium dan vitamin B6. Ini memberikan diet seimbang dan zat padat pemakanan. Kentang putih memberikan tujuh lagi jenis kentang;

 • Russet
 • Kuning
 • Putih
 • Merah
 • Ungu / biru
 • Penjarian
 • Mungil

:six: Adakah kentang goreng, dan kentang goreng sihat?

Tidak, makan makanan ringan dan kerepek goreng secara berkala boleh membahayakan kesihatan anda. Tetapi jika anda makan kentang goreng dan kentang goreng sebagai makanan biasa, maka tidak ada masalah. Anda boleh makan makanan ruji seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Satu makanan atau bahkan makanan tidak dapat membuat atau merosakkan diet yang sihat. Anda harus memahami bahawa kesan makanan goreng, seperti kerepek dan kentang goreng, atau makanan tinggi lemak seperti ais krim dan kuki. Makanan ini boleh mengganggu diet anda. Jadi, anda harus menjauhi mereka dan makan hanya sekali-sekala.

:seven: Adakah kentang mempunyai indeks glisemik yang tinggi?

Kuantiti indeks glisemik berbeza-beza, kerana bergantung pada faktor yang berbeza . Faktor-faktor ini merangkumi asal, jenis kentang, penyediaan, dan pemprosesan. Pertama, indeks glisemik dikenali sebagai alat untuk pengurusan diet diabetes jenis 1. Indeks glisemik adalah ukuran matematik dan kompleks kerana ia ditakrifkan sebagai kawasan glukosa darah 50g karbohidrat yang ada.

:eight: Adakah semua nutrien di kulit kentang?

Tidak, semua nutrien tidak terdapat di kulit kentang. Terdapat mitos bahawa kulit kentang mengandungi semua nutrien. Tetapi kulit hanya mengandungi separuh daripada keseluruhan serat makanan kerana 50% serat terdapat di kulit. Dan kulit juga mengandungi kalium kerana kalium hanya terdapat di kulit. Jadi nutrien lain terdapat di dalam kentang.

:nine: Mengapa kentang buruk untuk anda?

Seperti yang kita ketahui bahawa kentang bebas lemak , tetapi juga mengandungi kanji dan karbohidrat dengan sejumlah kecil protein. Harvard mengatakan bahawa; terdapat karbohidrat dalam kentang yang dicerna badan dengan cepat, dan mereka mempunyai sejumlah besar asid glikemik atau indeks glisemik. Ini akan menyebabkan insulin melambung dan kemudian mencelupkan atau gula darah. Sekiranya kita makan kentang dalam bentuk goreng, maka ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

:keycap_ten:Adakah kentang lebih sihat daripada nasi?

Tidak, nasi lebih sihat daripada kentang. Ini kerana beras mengandungi kandungan vitamin yang tinggi tetapi termasuk indeks glisemik rendah. Indeks glisemik ini tidak baik untuk tubuh, dan kentang mempunyai jumlah yang banyak. Perbezaan ini menjadikan nasi lebih sihat daripada kentang. Nasi putih dengan semua nutrien yang berwarna coklat dan parboiled adalah pilihan yang lebih baik.

11. Berapa banyak kentang yang harus saya makan dalam sehari?

Satu kentang bersaiz sederhana dalam sehari boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Kentang satu ini tidak meningkatkan risiko kardiometabolik. Kemungkinan mengalami serangan jantung, stroke, dan diabetes juga akan berkurang. Sekiranya kentang dimasak dengan proses membakar dan mengukus, maka ia akan menjadi baik. Tidak boleh ada penambahan terlalu banyak garam dan lemak tepu. Inilah cadangan yang diberikan oleh pakar pemakanan.

12. Apa yang berlaku apabila anda makan terlalu banyak kentang?

Tekanan darah tinggi boleh berlaku jika anda makan terlalu banyak kentang. Keseimbangan dalam diet adalah pemberitahuan yang sangat penting yang harus dijaga oleh semua orang. Terdapat laporan bahawa jika seseorang makan kentang goreng tiga kali seminggu, orang itu cenderung mendapat tekanan darah tinggi. Ini berlaku untuk wanita dan lelaki. Tidak ada yang boleh mengambil berat tentang diet.

13. Bolehkah saya makan kentang mentah?

Tidak, anda tidak boleh makan kentang mentah. Ini kerana kentang mentah menyebabkan masalah pencernaan. Ini mungkin mengandungi sebatian berbahaya dan anti-nutrien. Tetapi mereka juga mengandungi sejumlah besar vitamin C dan pati tahan. Ini juga dapat memberikan manfaat kesihatan yang berbeza sebagai pemikiran sederhana. Boleh makan kentang masak dan mentah jika anda mengambilnya sebagai makanan seimbang.

14. Apakah bahagian kentang yang paling berkhasiat?

Kulit kentang adalah bahagian yang paling berkhasiat. Anda boleh memakan kulitnya untuk mengambil semua nutrien yang diperlukan dari kentang russet. Perkara ini dapat dilihat kerana terdapat lebih banyak nutrien pada kulit daripada bahagian dalam kentang. Ini kerana ia adalah 50% serat pada kulit, dan kalium juga ada.

15. Berapa lama saya perlu merebus kentang?

Untuk kentang merah kecil, hanya 15 minit diperlukan. Masukkan kentang anda ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air ke dalamnya. Kemudian masak kentang dengan api sederhana selama 15 minit. Kentang anda akan siap. Untuk kentang baru dan besar, 20-25 minit diperlukan untuk mendidih. Anda boleh memeriksa dengan menggunakan garpu bahawa jika kentang direbus dengan sempurna atau tidak.

Kesimpulannya

Kentang memberikan banyak nutrien penting untuk diet, termasuk vitamin C, kalium, serat, zat besi, vitamin B6, dan protein. Data pemerhatian menunjukkan bahawa penggunaan kentang digabungkan dengan peningkatan keseluruhan penggunaan sayur-sayuran pada kanak-kanak, orang dewasa, dan remaja di Amerika Syarikat. Kentang juga dapat membantu menurunkan berat badan kerana mengandungi serat. Serat ini dapat mencegah penurunan serangan jantung dan juga memeriksa kadar gula darah dan kolesterol. Kentang juga mengandungi antioksidan yang membantu mencegah banyak penyakit. Vitamin juga ada, yang membantu badan anda berfungsi dengan baik. Kentang sangat penting kerana memberikan banyak rasa mengikut citarasa anda, anda boleh membuatnya. Kentang mempunyai enzim yang disebut catecholase ' . Enzim ini membantu mencerahkan kulit, dan juga membantu menghilangkan bintik-bintik gelap. Anda juga boleh menggunakan jus kentang untuk mengurangkan lingkaran hitam.

artikel berkaitan