Alis serbuk atau kening Ombre adalah teknik solek alis separa kekal yang memberikan kening berkabut, lembut, dan berlorek. Artis memasukkan pigmen secara manual pada lapisan atas kulit dengan menggunakan teknik titik. Keseluruhan prosedur menyerupai proses blading mikro, tetapi teknik yang digunakan berbeza.

Kening serbuk

Apakah alis serbuk?

Mengenai solekan alis kekal dan separa kekal, sudah pasti anda semua menghabiskan sejumlah wang yang baik untuk memberikan kening anda bentuk yang sempurna. Sehubungan dengan itu, perkara pertama yang terlintas di fikiran anda adalah teknik blade mikro yang memberikan ilusi kening yang lebih lengkap dan cantik. Pada masa ini, anda mungkin pernah mendengar tentang teknik kening terbaru yang berkisar pada alis serbuk media sosial.

Alis serbuk , juga dikenali sebagai kening serbuk Ombre atau kening Ombre, adalah teknik solek separa kekal untuk menyempurnakan kening, mengisi kawasan kosong, dan menghasilkan kesan condong. Dalam prosedur ini, artis terlebih dahulu memasukkan pigmen pada lapisan kulit atas dengan menggunakan teknik titik. Artis menggunakan alat khas untuk menghasilkan rupa berkabut dan serabut pada kening pelanggan.

Teknik hebat yang dimulakan di Asia ini berlaku selama beberapa dekad dan perlahan-lahan bertambah baik selama bertahun-tahun. Ia memberikan bentuk dan kedalaman yang tepat pada alis anda. Selalunya, wanita dengan kulit berminyak atau kulit kombinasi memilihnya. Wanita yang mengisi kening dengan kerap menggunakan solek juga menganggapnya sebagai alternatif yang baik.

Sebelum ini orang menggunakan minyak Caster untuk alis sekarang Serbuk kening adalah teknik yang tepat dan boleh dipercayai yang bertahan lama. Selalunya, ia berlangsung dari dua hingga lima tahun. Walau bagaimanapun, pengekalan berdasarkan banyak faktor seperti gaya hidup, jenis kulit, keadaan kesihatan, dll.

Kesan Serbuk Serbuk:

Kening serbuk adalah teknik luar biasa yang terikat dengan banyak buah dan faedah:

:small_orange_diamond: Serbuk untuk kening boleh berfungsi pada semua jenis kulit tidak seperti beberapa teknik separa kekal seperti mikro-blading yang mungkin tidak menyumbang kepada jenis kulit berminyak. :small_orange_diamond: Dengan menggunakan teknik ini, alis anda akan memberikan penampilan yang lebih lengkap, berbentuk baik, dan dramatik. :small_orange_diamond: Perkara terbaik mengenai teknik ini ialah ia bertahan lebih lama, sehingga lima tahun. :small_orange_diamond: Teknik bedak untuk kening adalah teknik yang mesra kos yang secara relatifnya memerlukan jumlah yang singkat. :small_orange_diamond: Lebih-lebih lagi, teknik separa kekal ini kurang menyakitkan berbanding teknik lain yang berada di bawah teknik yang sama.

Kesan sampingan dari Serbuk Serbuk:

Tidak ada kesan sampingan jangka panjang dari teknik kening ombre tetapi anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan yang berpotensi dan tahan lama.

:small_blue_diamond: Pada mulanya, alis serbuk anda akan memberikan penampilan yang bengkak.

:small_blue_diamond: Kening anda akan kelihatan terlalu gelap pada mulanya.

:small_blue_diamond: Anda mungkin mengalami kegatalan dan kudis pada mulanya yang cukup menjengkelkan.

:small_blue_diamond: Mereka yang mempunyai jenis kulit berminyak mempunyai kemungkinan pigmen cepat pudar.

:small_blue_diamond: Juga, ada kemungkinan jangkitan, kerengsaan, dan alergi setelah prosedur selesai.

:small_blue_diamond: Lebih-lebih lagi, ada kemungkinan alis yang dilakukan dengan tidak betul yang mungkin kelihatan tidak rata dan tidak semula jadi. Tetapi ini dapat dikurangkan dengan mencari artis yang berkelayakan dan berketerampilan.

Serbuk Serbuk vs Pisau mikro:

Populariti botak mikro merebak dengan cepat kerana kesannya yang terlalu realistik. Berjuta-juta wanita di seluruh dunia menggunakan prosedur ini untuk mendapatkan bentuk alis yang sempurna dan pasti. Ramai orang berpendapat bahawa teknik blading mikro dan kening serbuk adalah sama. Tetapi, mereka tidak betul. Walaupun kedua prosedurnya sama seperti yang melibatkan pakar memasukkan pigmen pada lapisan atas kulit, ada sedikit perbezaan teknik yang digunakan dan hasilnya.

Gelombang Mikro Kening Serbuk
Teknik mikro bilah membuat pukulan tunggal yang menanggung persamaan dengan rambut kening. teknik serbuk kening menghasilkan titik-titik kecil untuk mendapatkan kesan kening serbuk menghasilkan kening yang berkabut dan penuh serbuk.
Dalam teknik pemisahan mikro, pemotongan mikro dilakukan jika dibandingkan, hasilnya berbeza. Walaupun alat tangan digunakan dalam teknik kening serbuk, kebanyakannya dilakukan dengan mesin.
Pisau mikro menghasilkan pukulan rambut tunggal sedangkan kening serbuk memberikan penampilan solek yang lembut. Teknik serbuk kening dapat diterapkan pada semua jenis kulit sedangkan mikro-blading tidak dapat melakukan hal yang sama.
Perbezaan lain yang ketara ialah pemisahan mikro tidak bertahan lama. Kening serbuk kekal untuk jangka masa panjang yang biasanya sekitar 2 tahun.

Jadi, perbezaan utama dibincangkan di atas. Tetapi ini juga mempunyai beberapa persamaan yang diberikan di bawah:

:boom: Kedua-dua teknik tersebut adalah prosedur kosmetik separa kekal yang menangani kening.

:boom: Kedua-dua prosedur ini sama menyakitkan dan tidak selesa.

:boom: Masa penyembuhan untuk kedua teknik ini hampir sama. Kira-kira 4-6 minggu maksimum diambil untuk sembuh sepenuhnya.

:boom: Julat harga untuk kedua-duanya mungkin sedikit berbeza tetapi tidak ada perbezaan besar di dalamnya seperti rata-rata, pisau mikro berharga $ 400 sementara kening serbuk berharga $ 500.

Perlu diingatkan bahawa teknik kening mikro dan serbuk serbuk dapat digabungkan yang dapat menghasilkan sapuan rambut halus diikuti dengan pengisian teduhan yang halus untuk kening semula jadi yang indah.

Prosedur rawatan kening serbuk:

Prosedur keseluruhan kening serbuk memerlukan masa hampir 2 jam untuk diselesaikan. Tetapi masa yang diambil oleh rawatan bergantung kepada artis yang anda sedang mencari pekerja . Prosedur ini selesai dengan langkah-langkah berikut:

LANGKAH 1: Langkah pertama terdiri dari membentuk alis dengan menyiapkan kawasan di sekitar alis melalui mengulir dan membersihkannya.

LANGKAH 2: Krim kebas topikal digunakan pada kawasan alis dan dibiarkan selama setengah jam sehingga ia berfungsi.

LANGKAH 3 : Memilih pigmen untuk disisipkan mengikut warna rambut dan kulit anda.

LANGKAH 4: Pengukuran tepat di sekitar alis diambil untuk melihat bentuk wajah,

LANGKAH 5: Terdiri daripada proses titik di mana titik halus dibuat dengan menggunakan alat tangan dan menutupnya dengan warna atau pigmen. Sekiranya prosesnya menyakitkan, lebih banyak krim kebas digunakan pada kawasan itu.

LANGKAH 6: Lapisan pigmen terakhir dimasukkan dan kemudian kawasan alis dibersihkan.

LANGKAH 7: Langkah terakhir melibatkan mengisi tempat kosong dan kawasan yang tidak disembuhkan.

:arrow_down: Di bawah video akan menjelaskan bagaimana prosedur dilakukan untuk kening serbuk .

Adakah teknik kening serbuk menyakitkan?

Jawapan untuk soalan ini mungkin sukar kerana jarak kesakitannya berbeza dari orang ke orang. Rawatan ini mungkin agak mudah dan tidak rumit bagi mereka yang melilin atau mencabut alisnya sedangkan mereka yang tidak pernah lilin atau mencabut alis mereka mungkin merasakan tahap kesakitan dan ketidakselesaan yang sama. Tetapi anda tidak perlu risau kerana yang terbaik ialah artis akan menggunakan krim kebas sebelum mengambil permulaan untuk mengurangkan kemungkinan kesakitan sebanyak mungkin.

Adakah rawatan Powder Brow selamat?

Teknik serbuk kening adalah rawatan sensitif yang membawa risiko tertentu kerana penyisipan yang terlibat di dalamnya. Rawatan ini dilarang bagi orang yang menderita diabetes, keadaan jantung, alahan , wanita yang hamil, dan banyak lagi. Oleh itu, artis anda harus bertanya tentang anda sebelum memulakan prosesnya.

Lebih-lebih lagi, anda mungkin mengalami pelbagai jangkitan kulit. Ini kerana banyak artis alis serbuk menggunakan semula peralatan atau instrumen yang tidak steril Sentiasa memilih artis yang berkelayakan dan berpengalaman yang mengetahui semua arahan dan menggunakan peralatan steril. Kemudian, anda tidak perlu risau.

Bagaimana saya harus mempersiapkan diri untuk rawatan?

Sebelum menjalani rawatan kening serbuk, anda harus mempersiapkan diri dengan menyimpan perkara-perkara berikut dalam fikiran anda.

:anger:Pastikan anda betul-betul cergas dan sihat untuk rawatan kerana anda perlu mengisi borang sejarah perubatan sebelum rawatan bermula.

:anger:Jauhi minuman berkafein dan alkohol sekurang-kurangnya 48 jam sebelum rawatan anda.

:anger:Jangan gunakan ubat penipisan darah seperti ibuprofen, Aspirin, Niacin, dll sekurang-kurangnya sepuluh hari sebelum rawatan anda.

:anger:Jangan lilin, tanamkan, atau warnakan kawasan di sekitar kening sekurang-kurangnya tiga hari sebelum rawatan anda.

:anger:Jauhi rawatan anti-penuaan selama sekurang-kurangnya 14 hari dan dari suntikan wajah sekurang-kurangnya satu bulan sebelum temujanji anda .

:anger:Juga, ingat tarikh haid anda dan jangan membuat janji temu pada hari-hari itu kerana ia dapat meningkatkan rasa sakit dan ketidakselesaan anda.

:anger:Pada hari rawatan anda, bawa kosmetik yang anda gunakan dan gambar penampilan yang anda mahukan.

Penyembuhan kening serbuk:

Kening serbuk biasanya sembuh dalam 4-6 minggu selepas itu kening anda akan bentuk akhir dan semula jadi. Secara semula jadi, beberapa orang sembuh lebih cepat sementara ada yang sembuh lebih perlahan, jadi jangan membandingkan diri anda dengan orang lain. Sekiranya memerlukan masa yang lama, hubungi artis anda.

Anda akan mengalami kulit bengkak dan merah sebaik sahaja rawatan selesai, ini akan berlangsung selepas 4 hari. Hasilnya akan kelihatan sekitar 50% lebih gelap daripada kesan yang diinginkan dan akan menjadi lebih ringan dalam seminggu atau lebih. Kesan yang diinginkan akan dapat dilihat hanya selepas bulan prosedur. Beberapa hari pertama sangat penting dan anda perlu berhati-hati. Ikuti arahan selepas penjagaan dan jangan memakai alat solek.

Biasanya terdapat enam peringkat proses penyembuhan ini dan beberapa di antaranya mungkin menjengkelkan dan tidak selesa tetapi anda harus menghadapi masing-masing.

TAHAP 1: Jelas sekali, anda akan mempunyai alis yang baru dibuat yang gelap dan bengkak.

TAHAP 2: Anda akan mengalami parut parah yang mungkin menjengkelkan.

TAHAP 3: Tahap 3 menghasilkan kening yang tidak rata.

TAHAP 4: Secara beransur-ansur, warna alis anda akan kelihatan.

TAHAP 5: Yang ini melibatkan sentuhan atas.

TAHAP 6: Pada peringkat terakhir, pemulihan sepenuhnya dicapai .

Semua peringkat ini normal dan dialami oleh semua orang. Sentiasa perhatikan apa yang berlaku dan yang tidak betul. Anda harus memaklumkan kepada artis anda sekiranya ada yang tidak kena dan membimbangkan anda.

Penjagaan selepas bubuk tepung:

Kening serbuk adalah teknik yang luar biasa yang dapat meningkatkan kecantikan wajah anda, tetapi ia tidak hanya berdasarkan pembayaran dari salon anda, juga diperlukan penjagaan selepas waktu yang betul. Beberapa peraturan asas harus dipatuhi pada hari-hari awal setelah prosedur selesai. Peraturan ini agak ketat tetapi tidak sukar dipatuhi.

:x: Elakkan menyentuh atau menggosoknya.

:x: Elakkan memakai alat solek.

:x: Elakkan tidur di wajah.

:x: Jangan melakukan aktiviti fizikal seperti pekerjaan rumah atau pekerjaan luar.

:x: Menjauhkan diri dari pendedahan cahaya matahari dan penyamakan.

:x: Jangan dapatkan rawatan muka kecuali atau sehingga kening sembuh.

Kening serbuk

Faktor apa yang boleh menyebabkan kening serbuk pudar dengan cepat?

Seperti yang disebutkan di atas, kening serbuk dapat bertahan lama bergantung pada jenis kulit dan penjagaan selepasnya. Tetapi beberapa faktor boleh menyebabkan kening serbuk anda cepat pudar dan menurunkan jangka hayatnya.

:small_blue_diamond: Punca utama ialah pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan, berjemur boleh menyebabkan kening serbuk anda cepat pudar. Oleh itu, pastikan alis serbuk anda sentiasa dalam keadaan teduh. Pakai topi atau selendang dan tutup alis anda setiap kali anda keluar di bawah sinar matahari.

:small_blue_diamond: Selain itu, pengelupasan juga boleh menjadi penyebab penting pigmen memudar.

:small_blue_diamond: Faktor lain termasuk kulit berminyak dan beberapa keadaan perubatan yang dapat menjadikan warna cepat pudar.

Berapa kos kening serbuk?

Harga rawatan kening serbuk mungkin berbeza dari bandar ke bandar. Terutama bergantung pada artis mana anda mendapatkan rawatan. Walau bagaimanapun, harga rata-rata kening serbuk berharga antara $ 500 hingga $ 600. Sesuai dengan pendapat kami, anda tidak boleh membuat keputusan untuk memilihnya berdasarkan harga. Pastikan anda mendapatkan rawatan dari profesional dan orang berpengalaman yang tahu apa yang harus dilakukan.

Serbuk kening London:

Di London, terdapat banyak salon kecantikan dan klinik yang memberikan rawatan bedak terbaik untuk kening di London dan beberapa di antaranya adalah seperti berikut.

:one: Di London, anda boleh mendapatkan serbuk terbaik untuk kening di Liarna Jessica London Limited Dia mempunyai penilaian yang baik untuk klinik soleknya. Liarna Jessica memberikan rawatan kosmetik yang paling popular untuk kening. Seorang Pakar menggunakan teknik pemadaman mikro yang meningkatkan kening seperti kening semula jadi.

:two: Di Salon Kecantikan Borciani London, mereka memberikan rawatan terbaik untuk kening.

Anda boleh menghubungi di +442077929132 :phone:

:three: Di Banoix Brows yang merupakan batang Alis mereka juga memberikan rawatan terbaik untuk bros serbuk, ia berpusat di London, United Kingdom.

:four: Di Sian Dellar yang merupakan klinik solekan tetap yang berpusat di kerajaan Unite, London memberikan rawatan terbaik untuk kening serbuk.

Anda boleh menghubungi di +442077179665 :phone:

Serbuk kening Dallas:

Di kawasan Dallas / Fort Worth, mereka juga menyediakan perkhidmatan brow dengan banyak perkhidmatan lain.

:one: Klinik solekan tetap menyediakan serbuk kening juga mempunyai penilaian tertinggi.

Anda boleh menghubungi di + 1214-334-5232 :phone:

:two: Pakar BrowBeat Studio Dallas Advanced Eyebrow Micro-blading menyediakan kening serbuk terbaik di Amerika Syarikat.

Anda boleh menghubungi di +12144323077 :phone:

Klinik solek tetap menyediakan perkhidmatan Brow yang merupakan perkhidmatan terbaik kerana penilaiannya sangat popular.

Anda boleh menghubungi di +14698054148. :phone:

Serbuk kening Auckland:

Ini mengganggu sebahagian besar masa untuk menggunakan gel alis atau bahkan pensil terutamanya ketika anda tergesa-gesa dan paling menjengkelkan apabila anda harus keluar bekerja dan lain-lain dan anda harus menggunakannya setiap hari jadi lebih baik menjalani rawatan seperti mikro-lekam alis atau serbuk anda untuk busur sekarang juga di Auckland tersedia.

:one: Di Artistique Brow and Beauty yang merupakan klinik solekan tetap terletak di Silverdale.

Anda boleh menghubungi di talian 021369982 :phone:

:two: Di Auckland Lash Brows yang merupakan Salon kecantikan dan terletak di Unit J / 4 Antares dan mereka memberikan kesan solek serbuk Ombre yang luar biasa.

Anda boleh menghubungi di +64 9-475 5629 :phone:

:three: Di Victoria Park Market Auckland ada nama klinik solekan tetap "Wake Up With Makeup" mereka menyediakan perkhidmatan Powder Brow.

Anda boleh menghubungi di +64 800 737 668. :phone:

:four: Di Glamink yang merupakan klinik solek tetap di Auckland menyediakan rawatan untuk bedak.

Anda boleh menghubungi di +64 21 151 1966. :phone:

Ringkasan: :writing_hand: Teknik kening serbuk digunakan untuk mendapatkan alis yang pasti, tepat, dan cantik dengan bentuk kecerunan. Walaupun dikaitkan dengan kebaikan dan keburukan, prosedur ini memerlukan beberapa langkah untuk diselesaikan. Kening serbuk sembuh selepas beberapa lama. Proses penyembuhan berdasarkan enam peringkat. Penjagaan selepas rawatan yang betul juga dinasihatkan setelah rawatan selesai. Rawatan ini tidak memerlukan banyak kos.

Soalan Lazim:

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai kening serbuk dan soalan-soalannya adalah seperti berikut.

1. Berapa lama Powder Brow bertahan?

Kening serbuk bertahan sekitar 1-3 tahun. Bukan hanya rawatan kening serbuk yang cukup, tetapi anda juga harus menjalani prosedur penyembuhan setelah tepat 2 bulan rawatan pertama.

2. Apakah perbezaan antara Microblading dan bubuk kening?

Kening serbuk membantu untuk kelihatan serbuk dan bukannya pukulan rambut individu sementara blade mikro menggunakan alat tangan yang membantu memberikan sapuan rambut sebenar di garis bawah kening anda Kening tepung memberikan penampilan solek yang lembut dan yang terbaik untuk pelanggan yang mempunyai kulit berminyak .

3. Adakah kening serbuk kelihatan semula jadi?

Prosedur kening serbuk mempunyai rawatan yang baik pada tahun 1985 dan kelihatannya semula jadi juga kening pengisi Ombre memberikan rawatan seperti kening semula jadi anda juga boleh pergi dan mencuba sabun kening bahkan tidak menyakitkan dan kening semula jadi anda akan kelihatan lebih tebal juga.

4. Adakah kening serbuk menyakitkan?

Seperti yang kita ketahui bahawa ada krim yang telah digunakan untuk mati rasa sekarang apa pun rawatan yang menyakitkan yang anda alami akan memberi anda rasa tidak selesa sehingga lebih baik tidak mengambil kesempatan dan meminta pakar anda menggunakan krim kebas.

5. Bolehkah kening serbuk dikeluarkan?

Ya, kening serbuk dapat dikeluarkan setelah 4-6 minggu rawatan, setelah sembuh jika tidak, anda tidak dapat mengeluarkan tatu alis tepat setelah rawatan.

6. Apa yang berlaku jika saya membasahi kening serbuk saya?

Semasa proses penyembuhan, anda tidak boleh basah kening anda kerana tidak digalakkan kerana air tidak akan membiarkan mikro-blading tinggal di kulit.

7. Adakah pisau mikro merosakkan kening semula jadi?

Tidak, ia tidak mempengaruhi alis semula jadi anda ketika alis anda bahkan ketika alis baru anda datang, anda hanya perlu membentuk semula tatu anda.

8. Mengapa kening serbuk saya begitu gelap?

Ini adalah perkara yang sangat biasa dan boleh berlaku bahawa setelah kening mikro atau kening serbuk kening anda mungkin berwarna lebih gelap daripada kening semula jadi kerana pakar anda tahu bahawa kening anda akan pudar dari masa ke masa atau mungkin setelah penyembuhan kening.

9. Bagaimana anda menjaga kening serbuk Ombre?

  1. Jangan gunakan kain lap di kening baru anda tidak menggunakan topeng atau apa-apa jenis scrub.
  2. Sapukan pelindung matahari pada alis anda setiap hari.
  3. Jangan cuba berpeluh.
  4. Jangan memakai alat solek.
  5. Jangan hadapi cahaya matahari.
  6. Cuba elakkan hujan lebat.

10. Bagaimana saya boleh menutup alis saya di tempat berjemur?

Anda hanya boleh menggunakan SPF Lotion ke bahagian alis anda untuk menutup alis anda di tempat berjemur juga anda tidak perlu menghadapi cahaya matahari langsung.

Kesimpulan: :books:

Rawatan kening serbuk adalah teknik kosmetik separa kekal yang terkenal dengan banyak faedah seperti menjimatkan masa yang anda habiskan setiap pagi untuk mengeningkan kening. Pastikan untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai salun dan artis yang boleh dipilih sebelum membuat keputusan. Jangan terlalu memikirkan kosnya kerana pada akhirnya boleh menanggung banyak kos jika tidak dilayan dengan baik.

Artikel berkaitan:

1. Rambut Coklat

2. Memerah Bibir

3. Topeng Muka DIY