Terdahulu,

Definisi Terdahulu:

 1. Doktrin common-law di mana keputusan mahkamah yang lalu disebut sebagai wewenang untuk memutuskan kes semasa yang serupa. Di bawah pepatah undang-undang Inggeris mengenai stare decisis (bahasa Latin, untuk menepati perkara yang diputuskan) keputusan sebelumnya (preseden) mahkamah rayuan mengikat mahkamah yang sama dan rendah di dalam bidangnya. Oleh itu, jika fakta dan isu perselisihan di hadapan pengadilan serupa dengan kes yang telah diputuskan, maka kes yang berlaku sekarang akan diputuskan dengan cara yang sama, kecuali jika ada pihak yang dapat menunjukkan bahawa kes sebelumnya telah diputuskan secara salah atau ia berbeza dari semasa dengan cara yang ketara. Precedents disusun dan diterbitkan dalam bentuk buku supaya pengacara di seluruh negeri (dan di mana sahaja sistem perundangan Inggeris dipraktikkan) dapat menggunakannya dalam menyiapkan hujah mereka. Keputusan mahkamah di bidang kuasa lain boleh digunakan untuk pujukan tetapi tidak mengikat. Peraturan preseden juga dapat berlaku untuk keputusan administratif yang dibuat oleh cabang eksekutif pemerintah, dan dokumen hukum dapat digunakan sebagai panduan dalam menyusun dokumen serupa. Sistem perundangan lain (seperti undang-undang sivil yang diamalkan di negara-negara benua Eropah, bekas jajahan mereka, Amerika Latin, Pulau Man, Scotland, dan negara Louisiana di persekutuan AS) tidak mengikuti peraturan ini.

 2. Mengutamakan masa, pesanan, atau kepentingan.

 3. Peristiwa atau tindakan yang lebih awal yang dianggap sebagai contoh atau panduan yang harus dipertimbangkan dalam keadaan serupa berikutnya.

Sinonim Terdahulu

Model, Contoh, Contoh, Corak, Kes sebelumnya, Kes sebelumnya, Contoh sebelumnya, Contoh sebelumnya, Contoh sebelumnya, Contoh sebelumnya, Tindakan, Leluhur, Penyiar, Antecedent, Anterior, Antetype, Antitype, Archetype, Avant-garde, Award, Bellwether, Biotype, Buccinator, Bushwhacker, Contoh klasik, Pengutukan, Pertimbangan, Kriteria, Keputusan, Keputusan, Penyampaian, Penentuan, Diagnosis, Dictum, Doom, Epitome, Contoh, Contoh, Penjelajah, Mencari, Forebear, Foregoer, Fore Foreun, Forerunner, Bekas, Depan pelari, Frontiersman, Fugleman, Fugler, Genotype, Groundbreaker, Guide, Harbinger, Herald, Imitatee, Innovator, Lead, Lead runner, Leader, Messenger, Mirror, Model, Order, Original, Paradigm, Past, Pathfinder, Pattern, Pioneer, Point , Prekursor, Pendahulu, Premis, Sebelumnya, Sebelumnya, Prognosis, Pengumuman, Prototaip, Perwakilan, Resolusi, Peraturan, Peraturan, Pengakap, Kalimat, Standard, Petrel ribut, Trailblazer, Trailbreaker, Jenis, Jenis spesies, Jenis spesimen, Urtext, Vanguard, Vaun t-kurier, Putusan, Voortrekker, Yardstick, One-time, Erst Sementara, Sometime, Late, Seperti sebelumnya

Bagaimana menggunakan Precedent dalam ayat?

 1. Kes pendahuluan.
 2. Berdiri di tingkat tertinggi sistem kehakiman, mudah dimengerti bagaimana preseden undang-undang berbahaya dapat ditetapkan ketika Mahkamah Agung memutuskan kes-kes mereka.
 3. Malangnya, ketua eksekutif pertama syarikat itu memberikan preseden buruk bagi penggantinya dengan menggelapkan dana, menyalahgunakan pekerja, dan merempuh kereta syarikatnya.
 4. Terdapat preseden besar untuk menggunakan media interaktif dalam latihan.
 5. Guru menetapkan preseden yang sangat tinggi pada hari pertama kelas, menuntut perhatian penuh murid sepanjang keseluruhan kelas dan memerlukan semua kerja rumah dilakukan.

Makna Definisi Precedent & Precedent

Terdahulu ,

Apa Makna Preceden?

 1. Anda boleh menentukan Precedent sebagai, Perkara yang memberikan nasihat atau wewenang.

 2. Kaedah terdahulu: Tindakan atau keputusan masa lalu, misalnya, digunakan untuk menentukan hasil tindakan serupa.

 3. Precedent merujuk kepada sistem perundangan Anglo-Amerika yang mewajibkan pengadilan untuk mematuhi prinsip Pencerahan ketika membuat keputusan dalam kes di mana fakta dan undang-undangnya sama.

 4. Kes selesai yang memandu keputusan masa depan melalui undang-undang bersama.

Makna Terdahulu

 1. Peristiwa atau tindakan lalu yang menjadi teladan atau panduan untuk renungan lebih lanjut dalam situasi serupa.

 2. Sebelum masa, pesanan atau kepentingan.

Kalimat Terdahulu

 1. Terdapat contoh penting penggunaan media interaktif dalam pendidikan.