Sama ada anda memesan penjana motor AC yang disesuaikan , menyediakan makanan untuk keadaan kecemasan, atau melakukan jenis perancangan lain, persiapan ribut musim sejuk sangat penting pada bulan-bulan yang lebih sejuk. Walaupun di iklim ringan yang tidak mengalami salji lebat atau kejadian cuaca lain, ribut musim sejuk dapat menimbulkan malapetaka dan menimbulkan masalah kesihatan dan keselamatan.

Syukurlah, anda dapat merancang dan mengurangkan kemungkinan peristiwa serius dengan mengikuti beberapa langkah mudah. Sebelum cuaca sejuk tiba, pertimbangkan lima petua berikut untuk kesiapsiagaan musim sejuk:

Periksa Kalis Cuaca Anda

Sekiranya anda tinggal di kawasan yang rentan terhadap suhu yang sejuk, kalis cuaca rumah anda pada musim gugur dapat membantu melindungi anda semasa musim sejuk. Periksa semua tingkap dan pintu untuk retakan dan celah yang membiarkan udara hangat keluar dan udara sejuk masuk. Anda juga harus memastikan semua saluran air yang terdedah kepada unsur-unsur dilindungi dengan betul untuk mengurangkan potensi paip beku dan pecah.

Benarkan Pengudaraan Yang Betul

Ramai orang memanaskan kediaman mereka menggunakan bahan bakar yang dapat menghasilkan karbon monoksida. Karbon monoksida adalah gas tidak berbau dan tidak berwarna yang boleh membuat anda tidak sedar dan bahkan boleh menyebabkan kematian. Bila-bila masa anda menggunakan bahan bakar seperti minyak untuk memanaskan rumah anda, pengudaraan yang betul dan penggunaan alat pengesan karbon monoksida adalah kunci untuk menjaga keselamatan anda dan orang yang anda sayangi.

Simpan Kit Kecemasan Di Kenderaan Anda

Walaupun anda digalakkan untuk tinggal di rumah semasa cuaca musim sejuk yang buruk, ini tidak selalu dapat dilakukan. Sekiranya anda mesti berada di jalan raya semasa ribut musim sejuk, anda harus menyediakan alat kecemasan agar kenderaan anda tetap selamat di jalan raya. Semasa ribut musim sejuk, terdampar di pinggir jalan membawa cabaran keselamatan yang unik, jadi pertimbangkan kemungkinan memerlukan makanan, air, pakaian kering dan sumber panas dalam perancangan anda.

Kit kenderaan kecemasan anda juga harus mengandungi beberapa cara untuk menghidupkan telefon bimbit. Ini mungkin bermaksud menyimpan bateri ganti dan pengecas bateri di dalam kenderaan anda. Anda juga boleh membeli penyelesaian pengecasan telefon bertenaga solar untuk menghidupkan telefon anda sekiranya kuasa kenderaan anda padam.

Cerobong Cerobong Anda

Tidak ada yang serupa dengan kehangatan api yang menyala pada malam musim sejuk yang sejuk, tetapi kebakaran boleh mematikan jika cerobong asap anda tidak berfungsi dengan baik. Creosote, puing-puing dedaunan dan banyak lagi dapat menumpuk di saluran udara anda pada musim bunga dan musim panas, dan apabila cerobong anda tersumbat, asap dan karbon monoksida dari api dapat kembali ke rumah anda.

Sebelum cuaca musim sejuk tiba, dan tentu saja sebelum anda menyalakan api pertama musim ini, minta cerobong atau cerobong anda diperiksa dan dikendalikan oleh seorang profesional. Anda mungkin juga perlu menggunakan produk yang menghilangkan kreosote secara berkala selama musim ini untuk menjaga kebersihan cerobong asap jika sering menggunakannya.

Ketahui Cara Mengendalikan Penjana Anda

Seperti yang dirujuk di atas, generator kadang-kadang digunakan dalam kesiapsiagaan cuaca musim sejuk untuk menyalakan lampu; namun, anda perlu mengetahui cara menggunakan penjana anda dan hadnya. Tidak seperti produk khas seperti penjana motor ketenteraan ketepatan dan penjana motor seret cawan, penjana motor AC khusus direka untuk memberikan kuasa yang konsisten ke sistem elektrik untuk jangka masa yang panjang.

Jenis penjana ini, bagaimanapun, mungkin tidak mencukupi untuk menggerakkan seluruh rumah anda bergantung pada penggunaan kuasa anda dan jangka masa penggunaan anda. Sebelum menghidupkan mana-mana jenis penjana, penting untuk mengkaji bahan yang disediakan oleh pengeluar penjana motor supaya anda mengelakkan penyalahgunaan dan kemungkinan kerosakan semasa anda sangat memerlukan kuasa.

Ribut Musim Sejuk: Sebelum, Semasa & Selepas

Ribut musim sejuk atau sejuk yang melampau boleh melanda di mana sahaja di Kanada pada bila-bila masa dan berlangsung selama beberapa hari. Mengikuti tindakan ini adalah pendekatan terbaik untuk melindungi diri dan keluarga anda:

Sediakan pek kecemasan anda lebih awal. Berhati-hatilah untuk gangguan bekalan elektrik.

JANGAN sekali-kali menggunakan generator, BBQ, atau propana dalam lokasi tertutup kerana karbon monoksida membunuh.

Di sinilah anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai keselamatan penjana.

Ketika menyingkirkan dan membersihkan salji, ikuti petunjuk yang telah ditetapkan.

Sekiranya anda tinggal di kawasan di mana ribut musim sejuk cenderung berlaku. Environment Canada juga mempunyai informasi terbaru mengenai keadaan badai yang teruk, peta ribut, amaran cuaca, dan amaran cuaca awam. Dengarkan radio tempatan.

Cuaca Musim Sejuk yang teruk

Musim sejuk menyediakan keadaan pemanduan yang berbahaya serta ancaman ribut yang dahsyat dan mematikan, selain cuaca dingin, salji, dan es. Ribut musim sejuk yang sangat teruk boleh membawa maut.

Pengangkutan boleh berhenti, dan elektrik boleh berhenti berhari-hari, terutamanya pada musim sejuk. Membuat persiapan lebih awal dapat menjadikannya lebih mudah untuk menghadapi ribut.

Pada musim sejuk 2009-10, terdapat 15 kematian akibat cuaca sejuk di Missouri, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kanan. Pengurus kecemasan tempatan Missouri, National Weather Service, Missouri Department of Health and Senior Services, State Emergency Management Agency, dan State Emergency Management Agency bekerjasama dalam projek ini.

14 Langkah Yang Harus Anda Lakukan untuk Menyiapkan Ribut Musim Sejuk

Ribut musim sejuk tidak hanya dapat membawa banyak salji, tetapi juga suhu yang sangat dingin, hembusan angin kuat, hujan beku, dan es.

Mereka boleh menjatuhkan pokok, menjadikan jalan dan jalan raya tidak selamat, dan mengakibatkan gangguan bekalan elektrik yang berlanjutan selama berhari-hari. Sekolah dan kemudahan jagaan kanak-kanak mungkin ditutup kerana gangguan kepada pengangkutan awam. Ribut musim sejuk juga meningkatkan kemungkinan kemalangan kereta, hipotermia, radang dingin, keracunan karbon monoksida, dan serangan jantung.

Itulah sebabnya, dengan musim ribut musim sejuk yang berterusan, mengetahui cara melindungi diri, keluarga, dan keselamatan rumah anda sangat penting. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekarang untuk bersiap sedia menghadapi ribut yang akan datang.

Kesediaan Musim Sejuk - Semasa Ribut Musim Sejuk dan Selsema yang melampau

Semasa di rumah, tinggal seberapa banyak yang mungkin di dalam rumah dalam persekitaran yang panas. Pada waktu malam, tutup selimut di atas tingkap, tetapi biarkan cahaya matahari masuk pada siang hari. Permaidani, surat khabar, tuala, atau bahan lain yang serupa dapat digunakan untuk mengisi celah di sekitar pintu.

Untuk mengelakkan keracunan karbon monoksida, amalkan langkah keselamatan dan jaga pengudaraan yang mencukupi ketika menggunakan sumber haba alternatif seperti perapian, kompor kayu, atau pemanas ruang.

Jauhkan pemanas minyak tanah sekurang-kurangnya tiga kaki dari benda-benda mudah terbakar dan isi bahan bakar di luar.

Tutup bilik yang tidak terpakai dan letakkan tuala atau kain buruk di bawah pintu jika anda tidak panas.

Sekiranya paip air anda membeku, lakukan langkah berikut:

Matikan bekalan air utama. Ini dapat membantu mengurangkan jumlah kerosakan rumah anda.

Buat panggilan telefon ke tukang paip.

Ribut Musim Sejuk

Maryland mempunyai sejumlah besar jumlah salji. Garrett County, di barat barat Maryland, mendapat salji sebanyak bahagian dataran tengah dan kawasan pedalaman New York dan New England.

Semasa musim sejuk, Pantai Timur yang lebih rendah umumnya mempunyai sedikit atau tidak ada salji. Jumlah salji di wilayah tengah yang berpenduduk di negeri ini dapat turun naik secara mendadak dari satu musim ke musim berikutnya. Suhu rendah adalah biasa semasa ribut musim sejuk, seperti angin kencang, es, hujan es, dan hujan beku. Cuaca musim sejuk yang teruk mempunyai keupayaan untuk merobohkan panas, kuasa, dan perkhidmatan komunikasi di rumah atau pejabat anda, sering selama berhari-hari.

Badai musim sejuk dijuluki "Pembunuh Menipu" oleh Perkhidmatan Cuaca Nasional kerana kebanyakan kematian disebabkan oleh peristiwa yang tidak berkaitan dengan ribut. Orang-orang cedera atau terbunuh dalam kemalangan kenderaan di jalanan es, atau menderita hipotermia setelah terdedah kepada selesema untuk jangka masa yang panjang. Ribut musim sejuk boleh menyebabkan panas, elektrik, dan komunikasi selama beberapa hari.

Ribut musim sejuk boleh merangkumi pelbagai keadaan cuaca, seperti suhu salji atau suhu beku, angin kencang, dan bahkan ais atau hujan lebat. Maklumat ribut musim sejuk boleh didapati dengan menghubungi Pejabat Ramalan Perkhidmatan Cuaca Nasional, agensi pengurusan kecemasan tempatan anda, atau dengan menonton berita tempatan.

Soalan Lazim

bagaimana persediaan untuk musim sejuk yang teruk?

Kedalaman salji setiap hari dicatatkan di UK, tetapi bukan jumlah salji pada musim ini.

Kekejaman ribut salji membezakannya dari ribut salji biasa. Badai salji, menurut Perkhidmatan Cuaca Nasional AS, ditakrifkan sebagai angin di atas 35 mph selama sekurang-kurangnya tiga jam dengan salji turun yang mengurangkan jarak penglihatan hingga 0.25 batu atau kurang. Angin melebihi 45 mph, jarak penglihatan sifar, dan suhu -12 ° C atau di bawah mencirikan ribut salji yang teruk. Apabila tidak ada salji yang turun tetapi salji melayang dan bertiup di dekat tanah, ia disebut salji salji tanah. Hazard Coldwater UNISDR mempunyai lebih banyak maklumat.

Berapa banyak salji yang akan ada?

Pada bulan Mac 1947, salji tingkat terdalam di daerah berpenduduk adalah 165cm di Ruthin, Wales, dan di Tredegar, Wales (Wales).

Apa yang perlu dilakukan semasa ribut musim sejuk yang teruk atau sejuk yang melampau?

Pemadaman elektrik, kekurangan bekalan, kemalangan jalan raya, penutupan jalan, kelewatan perjalanan, kerosakan harta benda, bumbung runtuh, evakuasi, dan kesan lain adalah kemungkinan akibat ribut musim sejuk.

Ribut salji adalah kejadian biasa di Calgary, dan mereka menjadi lebih kerap terjadi, rata-rata terjadi setiap lima tahun sekali. Semasa ribut salji dengan hembusan angin 90 km / j pada tahun 2017, Polis Calgary melaporkan 60 perlanggaran. Disaster Risk Explorer kami memberikan perincian mengenai kemungkinan malapetaka di Calgary dan apa yang sedang dilakukan bandar untuk disiapkan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku ribut musim sejuk atau sejuk yang melampau

Siapkan kediaman anda untuk musim sejuk:

penutup taufan harus dipasang

talang hendaklah dibersihkan

Periksa bumbung anda untuk sebarang kerosakan.

Kesimpulannya

Ribut musim sejuk boleh berkisar dari lapisan salji kecil hingga badai salji dengan salji yang menyilaukan dan angin dalam beberapa jam. Mereka dapat datang dengan suhu rendah, angin kencang, lapisan ais, hujan es, dan hujan beku. Ada kemungkinan berlaku gangguan bekalan elektrik, menjadikan pemanduan dan berjalan sangat berisiko.

Perancangan dan persiapan dapat membantu anda menangani kesan ribut musim sejuk dan memastikan anda dan keluarga anda selamat, tanpa mengira tahap keparahannya. Lawati laman web Perkhidmatan Cuaca Nasional di https://www.weather.gov/ untuk maklumat lebih lanjut. Fahami istilah yang digunakan untuk menerangkan perubahan keadaan cuaca musim sejuk dan cara bertindak balas. Hujan Pembekuan - Air yang membeku ketika jatuh ke bumi, membentuk lapisan.

Cuaca musim sejuk boleh menakutkan, terutamanya jika anda tidak bersedia. Anda dapat menjaga keselamatan diri, keluarga, dan rumah anda semasa ribut musim sejuk yang paling teruk sekiranya anda mengikuti beberapa petua asas, tinggal di dalam rumah, dan tetap berada di lebuh raya. Dan siapa yang tahu apa yang mungkin berlaku? Anda mungkin menghargai hari salji yang baik.

Walaupun ribut tidak selalu dapat diantisipasi dengan ketepatan 100 persen, ribut musim sejuk yang paling ketara dapat diramalkan dengan cukup waktu untuk pembeli membeli barang keperluan.

Jangan bertangguh untuk menghadapi ribut musim sejuk sehingga kepingan salji pertama jatuh. Berikut adalah beberapa idea untuk memulakan:

Tetapkan termostat anda sekurang-kurangnya 65 darjah Fahrenheit. Walaupun anda ingin menjimatkan wang untuk pemanasan, terutamanya pada musim sejuk,