Panggilan nombor peribadi dilakukan apabila nombor peribadi atau pemanggil peribadi ditunjukkan dalam ID pemanggil anda untuk panggilan masuk. Umumnya panggilan ini akan ditunjukkan di telefon anda sebagai pemanggil peribadi, terhad, disekat, tanpa ID pemanggil.

panggilan nombor peribadi

Setiap kali ada loceng di telefon anda, intuisi utama anda akan selalu mengetahui siapa yang memanggil anda tetapi bagaimana jika ia adalah panggilan nombor peribadi? Nombor peribadi atau pemanggil peribadi selalu mahu menyembunyikan nombor telefon atau identiti dari orang yang dia panggil.

Apakah panggilan nombor peribadi?

Panggilan nombor peribadi ditunjukkan dengan nombor peribadi atau pemanggil persendirian tidak ditunjukkan dalam ID pemanggil anda untuk panggilan masuk. Ini bermaksud bahawa orang yang memanggil anda telah menyekat nombornya dengan sengaja sehingga anda tidak akan dikenali dengan nama atau nombor telefonnya. Dia boleh melakukan ini sama ada melalui pembawa telefonnya atau telefon pintar dengan mendail 67 atau kod lain sebelum mendail nombor anda. Penggunaan panggilan nombor peribadi sangat popular sekarang. Ini digunakan oleh banyak syarikat telemarketing kerana mereka menggunakannya untuk mengelakkan ketika nombor mereka disekat atau dilaporkan.Nombor peribadi juga digunakan oleh pemilik perniagaan dan peniaga yang tidak mahu nombor telefon peribadi mereka bocor kerana perniagaan mereka di kalangan sosial atau pelanggan perniagaan mereka. Di mana terdapat aspek positif pada sesuatu perkara, ada juga aspek negatif dari perkara yang sama. Nombor peribadi juga mempunyai banyak penyalahgunaan. Banyak penipuan juga dapat dihasilkan kerana nombor peribadi kerana nombor peribadi tidak dapat dikesan dengan mudah yang akan bermanfaat bagi pemanggil nombor peribadi.

Bagaimana untuk membuat panggilan nombor peribadi?

Jumlah penipuan telefon dan penipuan nombor atau jenayah siber meningkat dari hari ke hari sejak 2 tahun terakhir. Gelombang penipuan semakin meningkat pada tahun 2020. Tidak dinafikan bahawa penipuan jenis ini akan meningkat seiring berjalannya waktu kerana kebocoran nombor semakin biasa dari hari ke hari. Selalunya nombor diperoleh atau melarikan diri dari pangkalan data dalam talian atau kadang-kadang ketika anda menghadiri panggilan dari pusat panggilan atau robocall, nombor anda boleh masuk dalam senarai. Oleh itu, ingat bahawa tidak semua orang yang anda panggil mempunyai nombor telefon anda.

Salah satu cara untuk mengelakkan penipuan tersebut dan melindungi privasi anda adalah dengan menyembunyikan nombor anda semasa anda membuat panggilan kepada orang yang tidak anda kenali. Ia dipanggil membuat panggilan nombor peribadi. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara bagaimana menjadikan nombor telefon anda muncul sebagai nombor peribadi. Umumnya terdapat 4 kaedah yang boleh anda gunakan untuk membuat panggilan nombor peribadi yang dibincangkan secara mendalam di bawah ini:

1. Gunakan kod sementara untuk menyembunyikan nombor anda semasa membuat panggilan:

Salah satu kod terbaik yang digunakan untuk menyembunyikan nombor adalah 67. Silap mata ini berfungsi di kedua-dua telefon pintar dan talian tetap. Walaupun begitu, terdapat beberapa kod lain untuk menyembunyikan nombor telefon anda dan menjadikannya menunjukkan peribadi atau tidak diketahui oleh pemanggil. Ini adalah: • # 31 # adalah untuk telefon bimbit AT&T Amerika Utara, telefon Kanada, kebanyakan telefon Eropah dan Amerika Selatan. • 141 adalah untuk telefon Inggeris. • 1167 adalah untuk kebanyakan telefon bimbit Amerika Utara. Yang paling biasa dalam kod ini adalah * 67. Proses percuma ini akan menyembunyikan nombor anda dan di sisi lain ia akan menunjukkan nombor anda sebagai peribadi atau disekat dan bukannya menunjukkan nombor anda. • Buka aplikasi telefon di telepon Anda yang digunakan untuk membuat panggilan. • Buka papan kekunci dan masukkan kod blok. • Selepas itu masukkan nombor telefon orang yang anda panggil . Harus ada kod negara. • Tekan pada ikon panggilan on. Melakukan ini akan menyembunyikan nombor anda sekiranya orang lain tidak mempunyai aplikasi yang menyembunyikan panggilan nombor peribadi.

2. Sekat nombor anda secara lalai pada telefon pintar anda:

Sekiranya anda tidak berpuas hati menggunakan kod blok, kaedah kedua untuk menyembunyikan nombor telefon anda atau membuat panggilan nombor peribadi dari telefon anda ialah anda harus menyekat nombor anda dari tetapan telefon pintar anda. Ini boleh sedikit berbeza pada telefon android atau IPhone.

Menggunakan android: Jika anda menggunakan telefon android, mungkin untuk mengaktifkan tetapan yang memungkinkan anda membuat panggilan nombor peribadi dan menjadikan nombor anda sebagai peribadi untuk semua panggilan keluar dari telefon anda. • Untuk melakukan ini, buka aplikasi telefon dan ketuk ikon telefon yang Anda gunakan untuk membuat panggilan melalui telefon android anda . • Klik pada ikon w / c di sudut kanan atas. Ini mungkin ikon dengan 3 titik atau garis tegak atau butang yang telah menulis lebih banyak. • Dengan mengklik ikon itu, menu akan muncul, di tekan ini pada pilihan pengaturan. Dari sana klik pada lebih banyak pilihan tetapan. Ini mungkin perkhidmatan tambahan di beberapa telefon. • Ini akan membuka menu lain. Dari situ klik pada ID pemanggil. Ia mungkin menunjukkan ID pemanggil atau menunjukkan ID pemanggil saya. Dengan mengklik ini akan muncul menu tiga pilihan. • Klik pada Sembunyikan nombor di ID pemanggil rancangan. Ini akan menyembunyikan nombor anda semasa anda membuat panggilan dari telefon android.

Menggunakan IPhone: Semasa menggunakan iPhone, Anda dapat menggunakan langkah-langkah berikut untuk menyembunyikan nombor anda atau membuat panggilan nombor peribadi. Ciri-ciri ini tidak ada di beberapa iPhone tetapi saya akan memberitahu anda apa yang harus dilakukan dalam kes tersebut. • Buka aplikasi tetapan di iPhone anda. Ia hadir di skrin utama. • Klik pada ikon yang menyerupai telefon lama. Ia terdapat di menu tetapan dalam iPhone. • Kemudian ketik tunjukkan ID pemanggil saya. • Suis togel akan muncul setelah menunjukkan ID pemanggil saya di sebelah. Sekiranya suis ini dimatikan, ID pemanggil anda tidak akan muncul semasa anda membuat panggilan dari iPhone anda. • Sebilangan iPhone seperti Verizon wireless tidak membenarkan ciri-ciri ini. Kemudian pada telefon seperti itu, anda boleh menggunakan kod blok seperti 67 atau yang lain untuk menjadikan nombor anda muncul sebagai nombor peribadi.

3. Minta pembawa anda untuk menyekat nombor anda:

Proses menyekat nombor telefon anda tidak terdapat dalam semua jenis telefon atau peranti. Sekiranya anda perlu meminta pembawa anda menyekat nombor anda. Sekiranya anda mahu semua baris di akaun anda harus diswastakan, minta mereka menjadikannya lalai untuk panggilan keluar. Untuk ini, anda dapat menerapkan langkah-langkah berikut: • Buka aplikasi telefon. Ini adalah ikon di skrin utama. Ketuk dan buka. • Dail kod yang berukuran 611 pada papan kekunci anda dan kemudian tekan butang panggil. Kod ini digunakan untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan. • Selepas itu, ikuti arahan untuk berbincang dengan wakil khidmat pelanggan. • Setelah mengikuti arahan, anda boleh bercakap dengan wakil khidmat pelanggan; minta mereka menjadikan nombor anda peribadi secara kekal. Ini adalah perkhidmatan percuma tetapi banyak syarikat penerbangan dapat mengenakan bayaran untuk ini.

4. Gunakan pembakar atau aplikasi suara Google:

Sekiranya anda tidak tahu banyak mengenai tetapan telefon atau tetapan pembawa anda, anda juga boleh menggunakan beberapa aplikasi pembakar. Aplikasi ini akan menggunakan data internet anda dan membolehkan anda membuat panggilan di internet dengan memberikan nombor kedua telefon anda. Terdapat banyak jenis aplikasi pembakar. Anda boleh menggunakan sesiapa sahaja. Sebahagian daripadanya adalah: • Hush • Switch • Text Me up • Ring 4 • Nombor lain. Anda juga boleh menggunakan aplikasi suara Google yang membolehkan anda membuat panggilan dan mesej dari nombor kedua dan bukannya nombor telefon bimbit anda. Nombor suara google tidak dicatat secara terang-terangan selagi anda tidak memberikannya kepada orang yang anda kenali.

Bagaimana untuk mengesan panggilan nombor peribadi atau memanggilnya semula?

Penggunaan telefon bimbit dan sambungan internet semakin biasa dari hari ke hari. Pada masa kini, kita sering bertanya-tanya bagaimana kita akan bertahan jika kita tidak dapat mengaksesnya. Terdapat beberapa kejadian di mana kita mahu merahsiakan maklumat peribadi kita kerana mendedahkan butiran ini sering kali membawa kepada penipuan yang lebih teruk kerana mengambil kesempatan daripada perincian komunikasi peribadi seseorang bukanlah masalah besar pada masa kini. Pastikan nombor telefon bimbit anda selamat dari orang yang anda mahu jarakkan. Seperti yang telah saya nyatakan di atas beberapa cara untuk menjaga nombor anda secara peribadi, tetapi apa yang harus anda lakukan apabila pemanggil peribadi memanggil nombor anda. Sekiranya anda ragu-ragu menjawab panggilan nombor tidak diketahui dan peribadi, bagaimana anda akan mengetahui mengenai pemanggil itu atau apa yang harus anda lakukan untuk memanggil semula nombor tersebut? Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengesan panggilan nombor peribadi atau memanggil kembali nombor tersebut:

1. Memanggil semula panggilan nombor peribadi secara percuma dengan menggunakan * 69:

Kita semua tahu bahawa ia dibenarkan dan mungkin orang membuat panggilan mereka disekat atau tertutup tetapi anda juga dapat mendedahkan identiti orang yang memanggil anda. Perkhidmatan dibuat oleh syarikat telefon yang dipanggil panggilan balik terakhir akan memberitahu anda mengenai perincian panggilan terakhir di telefon anda. Ia adalah perkhidmatan percuma bagi banyak orang. Dail * 69 di talian tetap dan # 69 di telefon pintar anda untuk mendapatkan maklumat mengenai pemanggil baru-baru ini. Ini tidak akan membolehkan anda mencari nombor peribadi itu tetapi membolehkan anda bercakap dengan pemanggil peribadi itu. Walaupun ada kekurangan yang kadang-kadang pemanggil memanggil anda untuk mengetahui bahawa nombor anda dalam keadaan aktif atau tidak. Ini pada dasarnya dilakukan untuk membocorkan maklumat hubungan anda kepada penipu.

2. Periksa log penyedia telefon:

Sekiranya anda tidak berjaya mencari panggilan nombor peribadi, ada cara lain untuk mengetahui butiran tersebut. Penyedia perkhidmatan telefon atau telefon anda mempunyai log panggilan masuk dan keluar anda. Oleh itu, anda boleh mencari dan meneliti rekod panggilan telefon bimbit anda dengan melog masuk ke akaun anda. Selalunya nombor peribadi tidak tersembunyi di sini dalam senarai. Oleh itu, anda boleh mendedahkan identiti pemanggil yang tidak dikenali dengan membandingkan tarikh dan masa log telefon anda.

3. Cari nombor peribadi dengan carian terbalik:

Sekiranya anda telah mengetahui nombor peribadi dan anda ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai nombor ini, anda boleh menggunakan kaedah pencarian nombor terbalik. Apa yang harus anda lakukan ialah memasukkan nombor tersebut dalam carian Google atau halaman kuning. Dengan melakukan ini, anda akan dapat mengetahui sama ada nombor tersebut adalah nombor darat atau nombor telefon. Anda juga dapat mengesan lokasi di mana peranti ini didaftarkan.

4. Gunakan perkhidmatan untuk mendedahkan panggilan nombor peribadi:

Sekiranya anda sentiasa menerima panggilan nombor peribadi dan ingin mengetahui atau membongkar pemanggil ini, anda boleh menggunakan perkhidmatan yang dikenali sebagai panggilan perangkap untuk mendedahkan identiti pemanggil ini. Anda harus membayar perkhidmatan ini. Dan ia akan mendedahkan pemanggil yang disekat dan akan memberi anda maklumat asas nombor dan pemanggil itu.

5. Membuat penjejakan panggilan untuk mendedahkan panggilan nombor peribadi:

Kaedah seterusnya untuk mendedahkan identiti pemanggil nombor tersekat atau persendirian adalah membuat penjejakan panggilan. Oleh itu, penyedia perkhidmatan telefon menawarkan perkhidmatan panggilan untuk mengesan panggilan yang mengancam atau mengganggu. Dail * 57 dari darat dan # 57 dari telefon bimbit setelah menerima panggilan nombor peribadi. Setelah beberapa minit, jika usaha penelusuran berjaya, syarikat akan menghantar mesej yang dirakam kepada anda yang akan memberitahu anda mengenai perincian asas nombor dan pemanggil. Di beberapa perkhidmatan telefon adalah percuma, sementara beberapa perkhidmatan mengenakan sedikit bayaran.

Ringkasan: Panggilan nombor peribadi menjadi biasa dari hari ke hari kerana dengan panggilan ini ID pemanggil tidak dipaparkan di hujung yang lain. Daripada nombor tersebut terdapat nombor peribadi, nombor tidak dikenali atau pemanggil peribadi. Terdapat beberapa cara untuk membuat panggilan nombor peribadi. Ini dapat dilakukan dengan beberapa kod blok, mengubah tetapan telefon pintar anda atau berunding dengan pembawa anda untuk melakukannya. Beberapa aplikasi pembakar juga dapat membantu di dalamnya. Di samping ini, terdapat juga banyak cara untuk menelusuri panggilan nombor peribadi di telefon anda. Memanggil kod percuma, memeriksa senarai log telefon anda, mencarinya dengan pencarian terbalik, menggunakan perkhidmatan penjejakan atau mengatur penjejakan panggilan adalah beberapa kaedah yang digunakan untuk mengesan kembali panggilan nombor peribadi.

Soalan Lazim:

1. Bolehkah anda memanggil semula nombor peribadi?

Ya, anda boleh memanggil semula nombor peribadi dengan mendail * 69 untuk memanggil semula nombor terakhir secara automatik yang memanggil anda untuk talian tetap dalam senarai telefon anda.

2. Bagaimana saya dapat melihat nombor peribadi?

Anda dapat melihat nombor peribadi melalui aplikasi TrapCall, satu-satunya aplikasi mudah alih yang memperlihatkan nombor telefon di belakang pemanggil peribadi.

3. Adakah * 67 Masih Berfungsi 2020?

Ya * 67 masih berfungsi dan percuma anda boleh mendail kod tersebut sebelum nombor telefon, dan sementara itu akan mematikan ID pemanggil.

4. Apakah maksud * 82 pada telefon bimbit?

* 82 sebenarnya menyekat nombor dan nama anda daripada dipaparkan pada ID pemanggil. Panggilan keluar akan dipaparkan sebagai Tanpa Nama, Tidak Tersedia atau Peribadi.

5. Apa yang berlaku semasa anda menghubungi ## 002?

Sekiranya panggilan SMS, panggilan data atau panggilan suara anda telah diteruskan, anda boleh menghubungi kod USSD ini dengan mendail kod ini akan menghapusnya.

6. Apakah perbezaan antara * 67 dan * 69?

Dengan Menekan * 67 sebelum memanggil nombor akan menyekat nombor pengguna pada panggilan keluar Tekan * 69 untuk mendail nombor sekali lagi dari panggilan masuk terakhir, ia mengaktifkan ciri pemulangan panggilan untuk panggilan masuk terakhir anda.

Kesimpulan:

Penipuan nombor telefon semakin meningkat dari hari ke hari dan mengakibatkan situasi terburuk bagi orang yang disasarkan. Oleh itu seseorang harus berhati-hati semasa membuat panggilan kepada orang yang tidak dikenali. Saya telah menyebut banyak cara dalam artikel ini yang sangat berguna untuk mengelakkan penipuan seperti ini. Walaupun panggilan nombor peribadi juga bermanfaat kerana banyak perniagaan menggunakannya untuk berurusan dengan pelanggan mereka.

Artikel Berkaitan:

Cara menyekat nombor anda

Membuat panggilan telefon

Perkhidmatan Telefon Maya untuk Rumah & Pejabat

Apa itu VZWPIX? Bagaimanakah ia berfungsi?

Di manakah kod kawasan 833

1 Suka