Memangkas Pokok Alpukat

Bagaimana anda mencubit bahagian atas pokok alpukat?

Apabila anda menanam pokok alpukat dari biji, tunas biasanya berubah menjadi tangkai berbentuk gelendong tunggal. Apabila tingginya 6 hingga 8 inci, turunkan separuh ketinggian untuk meminta tanaman bercabang. Apabila setiap cabang baru mencapai 8 inci, cubit setiap hujung yang tumbuh untuk mendorong set potongan lain.

Bolehkah saya memotong bahagian atas pokok alpukat saya di sini?

Tanpa ukuran dan ukuran itu, pokok alpukat tumbuh setinggi 40 hingga 80 kaki dan buahnya sukar dituai. Potong bahagian atas pokok alpukat apabila tingginya sekitar 1 kaki dan pendekkan pokok menjadi 6 inci. Biarkan pokok kembali ke ketinggian semula dan ulangi potongannya.

Anda juga mungkin tertanya-tanya: Adakah tempat kopi baik untuk pokok alpukat?

Tanah kopi berfungsi dengan baik dengan tanaman berasid seperti tomato, mawar, azalea dan blueberry, konifer, camelia, alpukat, dan beberapa pokok buah-buahan. Keringkan di dalam ketuhar, dan selain bau kopi yang sedap di rumah, anda mendapat baja yang boleh anda taburkan di sekitar pangkal tanaman.

Kedua, bolehkah anda memelihara pokok alpukat?

Sebilangan besar, jika tidak semua, orang suka alpukat (Persea americana). Untuk menyelesaikan masalah ini dan menjaga keamanan dengan jiran anda, pertimbangkan untuk menanam pokok alpukat kerdil. Pokok kerdil Persea americana juga dikenali sebagai alpukat Wurtz. Mereka adalah pilihan yang bagus untuk ruang kecil kerana saiznya yang kecil membolehkan mereka tumbuh di dalam rumah.

Berapa kali pokok alpukat berbuah setiap tahun?

Adalah mungkin bagi pokok alpukat untuk menghasilkan 200 hingga 300 buah setiap pokok pada usia 57 tahun. Walau bagaimanapun, pokok alpukat berubah arah. Ini bermaksud bahawa satu tahun pokok itu dapat menghasilkan tanaman yang besar dan seterusnya adalah tanaman kecil.

Bolehkah saya memotong pokok alpukat?

Semua alpukat tumbuh di pokok malar hijau yang lebat, tetapi beberapa jenisnya berbentuk kolumnar, yang lain bulat dan melebar, dan yang lain masih dekat dengan tanah. Sebilangan besar pokok ini berfungsi dengan baik tanpa pemangkasan, tetapi jika pokok alpukat anda menjadi terlalu besar, pangkaslah dengan membuang dahan yang terlalu tinggi.

Berapa besar tanaman alpukat?

Sebilangan pokok alpukat mencapai ketinggian 80 kaki, yang kebanyakannya tingginya 20 hingga 40 kaki. Jangan biarkan ini menghalang anda daripada menggunakan peguam anda! Terdapat beberapa jenis kerdil yang tumbuh dengan baik di dalam rumah. Anda boleh memulakan alpukat dengan biji (biji), tetapi memerlukan masa bertahun-tahun untuk menghasilkan buah.

Berapa lama pokok alpukat hidup?

400 tahun

adakah pokok alpukat memerlukan banyak air?

Pokok Avocado Memerlukan Air

Bilakah Anda Perlu Memindahkan Pokok Alpukat?

Berapa banyak matahari yang diperlukan pokok alpukat?

Ya, pokok alpukat tumbuh paling baik di bawah sinar matahari penuh (sekurang-kurangnya 6 jam cahaya matahari langsung setiap hari).

Bagaimana anda menjaga tanaman alpukat dalaman?

Merawat alpukat dalam bekas sama mudahnya. Pastikan tanah sentiasa lembap, tetapi jangan terlalu banyak air. Penyiraman berlebihan melengkung daun dan melembutkan batang - ini tidak diingini. Jangan menyiram alpukat atau daunnya akan layu, kering dan gugur.

Sekiranya saya memotong batang alpukat?

Akar harus dipotong dan dilapisi semula (tidak dilapisi) setiap musim bunga. Saiz daun pada batang tidak menjadi masalah, daun baru akan tumbuh semula.

Mengapa daun alpukat berubah menjadi coklat?

Mencucuk hujung daun sering menjadi tanda pembakaran garam disebabkan oleh pengumpulan garam di dalam tanah. Lama kelamaan, garam terbentuk di dalam air dan baja. Browning biasanya muncul pertama pada daun tua. Garam berlebihan ini menumpuk di tepi daun di mana ia membunuh tisu dan mengeringkan daun dan berubah menjadi coklat.

Bagaimana anda menjaga pokok alpukat?

Bagaimana cara memangkas pokok alpukat dalam periuk?

Potong hujung dan bahagian atas batang tengah apabila tingginya 12 inci. Apabila pokok alpukat anda setinggi 30cm, potong daun atas dan atas untuk mendorong pertumbuhan baru. Gunakan alat pemotong yang tajam untuk membuat potongan bersih pada batang tengah tepat di atas tunas.

Adakah saya memerlukan 2 pokok alpukat untuk mendapatkan buah?

Pendebungaan alpukat

Berapa banyak ruang yang diperlukan pokok alpukat?

Jarak Pokok Alpukat

Bagaimana Memangkas Pokok Alpukat?

untuk memotong. Pemangkasan serius pertama harus dilakukan apabila tanaman hanya 12 inci. Pada tahap ini, potong kembali hingga enam inci dan biarkan daun dan batang baru terbentuk. Semasa tumbuh, cubit pucuk baru pada musim panas untuk memaksa cabang baru kerana alpukat akan berkembang pada pucuk baru.

Bagaimana anda boleh menghentikan pokok alpukat berbuah?

Adakah terdapat alpukat kerdil?

Ini hanya jenis alpukat kerdil sejati yang dikenali sebagai Wurtz atau dijuluki Little Cado. Ini adalah persilangan antara varietas Guatemala dan Mexico. Pokok alpukat Wurtz agak kecil dibandingkan dengan pokok alpukat udara biasa, tumbuh dengan ketinggian hanya 8-10 kaki apabila matang.

Adakah pokok alpukat menyerang?

Memangkas Pokok Alpukat