Tekanan adalah perubahan keadaan emosi kita yang berubah dari stabil menjadi tidak stabil dan terganggu. Ini membolehkan emosi dan keadaan mental kita terganggu, sehingga membuat kita dilema . Tekanan disebabkan oleh sebarang peristiwa atau keadaan yang berbeza dari keadaan stabil kita sekarang dan menyebabkan kita panik , bimbang, atau marah. Tekanan mempunyai reaksi fizikal dan emosi terhadap keadaan tertentu. Secara emosional, seseorang panik atau merasa kecewa dalam keadaan tertekan, sementara secara fizikal, tekanan boleh menyebabkan keadaan badan yang teruk seperti serangan jantung atau serangan panik / kecemasan.

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi? :

Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?

Tekanan disebabkan oleh banyak keadaan dan keadaan yang tidak baik yang boleh timbul dari pelbagai bidang kehidupan manusia. Beberapa situasi ini yang menjelaskan bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi disebutkan di bawah:

Perbezaan antara hubungan toksik dan sihat :

Manusia cenderung untuk mencari persahabatan dan kasih sayang antara satu sama lain. Ini adalah salah satu keperluan penting manusia seperti yang disebutkan dalam hierarki keperluan Maslow. Oleh kerana itu, orang mencari rakan kongsi yang serasi dan menghabiskan sisa hidup mereka di syarikat mereka dan bertukar cinta, kasih sayang, usaha, dan banyak pelaburan emosi dan kewangan yang lain.

Ringkasan: Tidak semua hubungan ini sihat dan menyumbang kepada kesihatan mental seseorang dengan cara yang bermanfaat.

Hubungan beracun adalah salah satu penyebab umum dan sangat merosakkan seseorang yang menghadapi kesan tekanan psikologi. Ia boleh diserlahkan dengan bendera merah yang paling jarang dilihat oleh seseorang. Pencahayaan gas, tingkah laku narsistik, pergaduhan berterusan, rasa tidak hormat, ketidaksetiaan, ketidakjujuran, dan faktor lain yang serupa menyebabkan sejumlah besar tekanan pada seseorang, yang kemudian tidak hanya merosakkan hubungan tetapi juga harga diri dan kesihatan mental mereka.

Gaya keibubapaan yang menyebabkan tekanan :

Masyarakat menetapkan bahawa ibu bapa tidak pernah melakukan perkara yang salah. Setiap tindakan ibu bapa sama ada mereka merosakkan jiwa anak mereka dibenarkan atau tidak melalui satu atau lain cara. Sebilangan besar keluarga Asia juga mengikuti amalan tradisional, di mana mereka benar-benar menguasai keturunan mereka dan juga pasangan keturunan mereka sehingga mereka merasa tercekik dan terperangkap . Terdapat juga peratusan pemberontakan dan bunuh diri remaja yang tinggi kerana harapan yang ketat dan sekatan melampau yang dikuatkuasakan oleh ibu bapa terhadap anak-anak mereka. Ini terbukti lebih merosakkan daripada sumber disiplin kerana mereka mengharapkan ia berfungsi.

ringkasan: Keibubapaan beracun dapat banyak menyumbang kepada tekanan anak dan akibatnya, mempengaruhi semua perkara yang berkaitan dengan anak termasuk hubungan sosial, pendidikan, aktiviti fizikal, dll.

Konsep cinta tanpa syarat adalah mitos di kebanyakan keluarga kerana ibu bapa cenderung lebih suka anak-anak seperti yang paling sesuai dengan kehendak dan norma mereka . Dari memilih kerjaya pilihan mereka (atau kurang) untuk memilih pasangan mereka sendiri, ibu bapa cenderung mempercayainya sebagai hak kelahiran mereka untuk membuat keputusan ini untuk anak-anak mereka tanpa mengambil input sama sekali. Menolak untuk mengambil bahagian dalam latihan sedemikian menjadikan anak-anak mengalami banyak kesan psikologi tekanan dan penyedutan gas dari keluarga mereka yang memberi kesan buruk kepada kesihatan psikologi mereka.

Harapan masyarakat dengan orang :

Dalam masyarakat di mana agama nampaknya memegang kedudukan yang jauh lebih tinggi daripada yang lain, orang-orang yang kurang berpraktik dikenakan buli yang kejam dan ucapan kebencian berdasarkan kepercayaan mereka. Orang lebih cenderung meninggalkan orang yang mereka sayangi jika mereka cenderung untuk mengikuti agama yang berbeza atau hanya menjadi ateis. Wanita yang memilih untuk berdikari masih dipandang rendah dan dikenakan pelbagai ejekan dan label . Sangat sukar bagi wanita untuk memerangi seksisme, perkauman, gangguan , pembuli, diskriminasi , dan isu-isu lain pada masa yang sama tanpa menjatuhkan kewaspadaan mereka. Ini juga banyak menyumbang kepada kerosakan mental mereka.

Ringkasan: Masyarakat hanya memihak kepada mereka yang mematuhi norma-normanya.

Lebih-lebih lagi, lelaki menjadi sasaran masyarakat dan juga menjadi pencari nafkah bagi seisi keluarga. Peranan jantina seperti itu meletakkan seluruh tanggungjawab untuk memperoleh lelaki dan memberi tekanan yang tidak perlu kepada mereka untuk dikurung secara emosional dan menumpukan seluruh kekuatan mereka untuk memperoleh dan membuktikan diri mereka sebagai "jantan". Dengan cara ini, kejantanan toksik bukan sahaja memberi makan kepada masyarakat tentang ketidaksetaraan gender tetapi juga berjaya mengganggu kesihatan mental lelaki hingga tahap yang membimbangkan.

Produktiviti akademik beracun :

Harapan kaku yang diberikan kepada pelajar berjaya merosakkan kesihatan mental dan juga produktiviti akademik mereka. Mereka kehilangan apa sahaja yang berpotensi bahawa mereka terpaksa mengkaji dan benar-benar kehilangan harapan mereka dalam menjaringkan lebih baik gred . Ibu bapa dan guru sama-sama bertanggungjawab dalam memastikan bahawa institusi pendidikan dan gred dianggap sebagai sumber pembelajaran dan bukannya menjadikannya persaingan antara anak-anak lain dan menjadikannya semua mengenai nilai diri mereka. Tekanan akademik sedemikian banyak memberi kesan kepada pelajar dan bahkan mendorong mereka untuk bunuh diri kerana mereka merasa mengecewakan semua orang. Di sinilah ibu bapa dan guru gagal menjadi pembimbing yang penyayang dan menjadi lebih kuat diktator.

Produktiviti tempat kerja beracun :

Tekanan di tempat kerja boleh mempunyai banyak kesan psikologi tekanan kerana banyak faktor. Gangguan di tempat kerja dan harapan yang tegas untuk mencapai tujuan tertentu meletakkan pekerja pada banyak risiko. Mereka boleh kehilangan produktiviti, kecekapan, kesihatan, dan keinginan untuk terus bekerja dengan baik. Tempat kerja harus menjadi tempat untuk membantu para pekerja menjadi termotivasi untuk mencapai tujuan mereka dan memberikan yang terbaik melalui pelbagai peneguhan positif. Mengharapkan orang bekerja pada waktu yang tidak masuk akal dengan satu set tujuan yang tidak realistik dan kaku hanya akan menekan mereka dan kehilangan motivasi apa pun yang mereka tinggalkan untuk bekerja. Ini boleh menjadi buruk bagi pekerja dan organisasi tempat mereka bekerja.

Gejala tekanan :

Terdapat pelbagai gejala tekanan fizikal, mental, dan emosi pada manusia. Sebahagian daripadanya adalah:

Gejala fizikal :

Gejala fizikal tekanan merangkumi:

Gejala emosi :

Beberapa gejala tekanan emosi termasuk:

 • Kerengsaan dalam mood.
 • Tekanan makan.
 • Tingkah laku anti-sosial.
 • Penyalahgunaan dadah / alkohol / tembakau.
 • Kerosakan emosi.

Gejala mental :

Beberapa gejala tekanan jiwa merangkumi:

 • Keresahan.
 • Kekurangan motivasi.
 • Kemurungan.
 • Gangguan mood.
 • Pencerobohan.
 • Keresahan.

Kesan psikologi tekanan pada otak manusia :

Tekanan berlebihan, juga dikenali sebagai tekanan kronik boleh membahayakan otak. Tekanan boleh menyebabkan kehilangan ingatan juga. Ini kerana bahagian otak yang menangani ingatan dan pembelajaran adalah korteks prefrontal, yang menyusut kerana tekanan yang berlebihan. Tekanan yang terlalu banyak juga boleh menyebabkan otak anda melepaskan hormon-hormon yang sering menyebabkan serangan panik dan gangguan emosi. Seseorang boleh mendapat tekanan darah tinggi dan arteri mereka tersumbat kerana tekanan yang berlebihan, yang boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa seperti serangan jantung.

Pemikiran terakhir :

Tekanan lebih daripada sekadar membimbangkan sesuatu yang buruk yang berlaku. Ia mempunyai akibat yang serius dan sebenarnya boleh menyebabkan anda berada dalam posisi yang mengancam nyawa. Seseorang mesti menjaga kesihatan fizikal dan mental mereka dengan cara yang membantu menjaga kesihatan mereka. Untuk itu, kehidupan yang sihat dengan hubungan dan amalan yang sihat diperlukan untuk memastikan seseorang tetap selamat. Ia juga membantu menjaga kesihatan mental mereka. Mencari terapi secara berkala untuk memastikan kesan psikologi tekanan dan faktor-faktor lain yang membimbangkan dapat membantu menjaga kesihatan mental dan fizikal seseorang.

Soalan Lazim:

S1: Apakah kesan fisiologi tekanan pada badan?

J: Kesan fisiologi tekanan pada badan merangkumi tekanan darah tinggi, penyakit jantung, keadaan kulit, kegemukan, insomnia, dll.

S2: Apakah gejala tekanan psikologi?

J: Gejala tekanan psikologi adalah:

 • Emosi rendah.
 • Keresahan.
 • Kerengsaan.
 • Panik.
 • Berfikir secara berlebihan.

S3: Apakah tekanan psikologi?

J: Tekanan psikologi adalah perasaan marah, tegang, bimbang, atau mudah marah dari sesuatu atau seseorang.

S4: Apakah kesan tekanan mental?

J: Kesan mental awal tumbuh menjadi gejala fizikal yang berpotensi membahayakan tubuh dan minda. Beberapa kesan tekanan mental adalah kemurungan, kegelisahan, dan pencerobohan yang juga ditindaklanjuti dengan gejala fizikal, seperti degupan jantung yang cepat, tekanan darah tinggi, kehilangan ingatan, dan kadang-kadang bahkan serangan jantung atau serangan kecemasan.

Kunjungi juga laman web ini: Bagaimana cara menghilangkan kemurungan? Apakah penyebab hipertensi?

Dalam psikologi, tekanan adalah perasaan tekanan dan tekanan emosi. Tekanan dianggap sebagai sejenis kesakitan psikologi. Sebilangan kecil tekanan mungkin diinginkan, bermanfaat, dan juga sihat. Tekanan positif membantu meningkatkan prestasi atletik. Ini juga berperan dalam motivasi, adaptasi, dan reaksi terhadap lingkungan. Walau bagaimanapun, tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan kecederaan pada tubuh. Tekanan boleh meningkatkan risiko strok, serangan jantung, bisul, dan penyakit mental seperti kemurungan dan juga memburukkan lagi keadaan yang sudah ada.

Apakah definisi sebenar tekanan psikologi?

Tekanan psikologi adalah istilah yang menyumbangkan proses yang dipercayai menyumbang kepada pelbagai keadaan mental dan fizikal. Tekanan mempengaruhi kita secara psikologi dan juga fizikal. Walaupun minat yang luas terhadap konstruk dan akibatnya terhadap kesihatan dan kesejahteraan, terdapat sedikit konsensus mengenai definisi tekanan psikologi. Tiga perspektif untuk menentukan dan mengkaji tekanan psikologi dikaji berkenaan dengan sejarah, perkembangan, dan status mereka sekarang. Ketiga perspektif mengenai tekanan psikologi berbeza dari segi penekanan relatif setiap tempat terhadap persekitaran, organisma, dan interaksi antara organisma dan persekitaran dari masa ke masa.

Jenis Tekanan

Memahami tekanan dapat membantu kita mengetahui dengan lebih cepat apabila kita memerlukan pertolongan. Tekanan adalah tindak balas dalaman kita terhadap bahaya, lonjakan hormon ketika kita memilih antara pertempuran, melarikan diri, atau membeku. Bahaya itu mungkin nyata atau dibayangkan, segera atau lebih jauh; badan kita tidak tahu perbezaannya.

Menurut Persatuan Psikologi Amerika, terdapat tiga jenis tekanan, iaitu tiga jenis stres tekanan akut , tekanan akut episodik , dan tekanan kronik . Ini semua boleh membuat kita merasa tidak sihat atau sakit, tetapi tekanan kronik sering diabaikan.

1. Tekanan Akut. Kita semua tahu perasaan ketika kita ketinggalan pada tarikh akhir yang kelihatan sangat penting dan kemudian kita mendapat panggilan dari sekolah anak kita yang meminta kita datang atau kita hampir tidak mengalami kemalangan kereta yang serius.

Jantung kita mungkin berdegup dan tekanan darah kita mungkin meningkat. Rasa kecemasan kita boleh mencetuskan migrain atau sakit dada.

tekanan akut

Apakah kemungkinan gejala Tekanan Akut?

Gejala tekanan akut yang mungkin berlaku termasuk

 • mudah marah

 • kegelisahan

 • kesedihan

 • sakit kepala

 • sakit belakang

 • dan masalah usus

Ini mungkin muncul dalam waktu yang singkat dan mereda ketika tekanan mereda. Fikiran kita boleh menyebabkan tekanan yang teruk. Hujah baru-baru ini mungkin bermain di fikiran kita, membuat kita berjaga malam. Atau kita mungkin terus bimbang tentang masa depan, tarikh akhir. Kita mungkin mendapat manfaat daripada teknik belajar untuk menenangkan fikiran, tetapi tekanan tidak mengganggu hubungan atau kerjaya kita.

Apakah punca tekanan akut?

Orang boleh mengalami tekanan akut setelah mengalami satu atau lebih kejadian traumatik. Kejadian traumatik boleh menyebabkan kecederaan fizikal, emosi, atau psikologi yang ketara .

Antara lain, kemungkinan kejadian traumatik termasuk:

 • kematian orang yang disayangi
 • ancaman kematian atau kecederaan serius
 • bencana alam
 • kemalangan kenderaan bermotor
 • serangan seksual, rogol, atau penderaan rumah tangga
 • menerima diagnosis terminal
 • selamat dari kecederaan otak traumatik

Faktor risiko Tekanan Akut

Seseorang boleh mengalami tekanan akut pada bila-bila masa dalam hidup mereka. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini.

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan akut termasuk:

 • sebelumnya mengalami, menyaksikan, atau mempunyai pengetahuan mengenai peristiwa traumatik
 • sejarah gangguan kesihatan mental yang lain
 • sejarah reaksi disosiatif terhadap peristiwa traumatik yang lalu
 • berumur lebih muda dari 40 tahun.

Diagnosis

Seorang doktor atau profesional kesihatan mental dapat mendiagnosis tekanan akut. Mereka akan bertanya mengenai kejadian traumatik dan gejala orang tersebut.

Untuk mendiagnosis gangguan tekanan akut, profesional kesihatan juga akan menolak kemungkinan penyebab lain, seperti:

 • gangguan psikiatri lain
 • penggunaan bahan
 • keadaan perubatan yang mendasari

Rawatan untuk Tekanan Akut

Pilihan rawatan untuk tekanan akut mungkin termasuk:

 • Terapi tingkah laku kognitif (CBT). Doktor biasanya mengesyorkan terapi tingkah laku kognitif sebagai rawatan lini pertama bagi orang yang mengalami tekanan akut. CBT melibatkan bekerja dengan profesional kesihatan mental terlatih untuk mengembangkan strategi mengatasi yang berkesan.
 • Kesedaran. Intervensi berdasarkan kesadaran mengajar teknik mengurus tekanan dan kegelisahan. Ini termasuk latihan meditasi dan pernafasan.
 • Ubat-ubatan. Seorang profesional penjagaan kesihatan boleh menetapkan antidepresan atau antikonvulsan untuk membantu merawat gejala seseorang.

Pencegahan

Tidak selalu mungkin untuk mengelakkan daripada mengalami kejadian traumatik. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengurangkan risiko terkena tekanan akut selepas itu.

Ini termasuk:

 • berunding dengan doktor atau profesional kesihatan mental berikutan kejadian traumatik
 • meminta sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan
 • mendapatkan rawatan untuk gangguan kesihatan mental yang lain
 • bekerja dengan jurulatih tingkah laku untuk mengembangkan mekanisme mengatasi yang berkesan
 • mendapatkan latihan persediaan sekiranya pekerjaan seseorang melibatkan risiko pendedahan yang tinggi terhadap kejadian traumatik

Ringkasan

Gangguan tekanan akut bukanlah keadaan yang tidak biasa, dan ia boleh berlaku setelah seseorang mengalami kejadian traumatik. Orang yang pekerjaannya mendedahkan mereka kepada kejadian traumatik mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan tekanan akut.

Rawatan bertujuan untuk mengurangkan gejala dan membantu seseorang mengembangkan strategi mengatasi yang berkesan. Pilihan termasuk CBT, teknik kesedaran, dan ubat-ubatan.

Mendekati rakan, keluarga, dan kumpulan sokongan masyarakat juga dapat membantu seseorang memproses perasaannya dan meneruskan kehidupan mereka setelah peristiwa traumatik.

Tekanan akut episodik. Sebilangan orang mengalami krisis mini secara berkala dan hidup dalam keadaan tertekan. Mereka mungkin mengambil terlalu banyak atau hanya dibebani oleh hidup mereka. Sekiranya orang cenderung risau, badan mereka akan tegang atau marah.

Gejala serupa tetapi kerap berlaku dan berkumpul.

Dalam kehidupan moden, kita sering tidak boleh mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan masalah kita. Sebagai gantinya, kita dapat mengambil langkah-langkah kecil yang bertambah dari masa ke masa.

Kita mungkin perlu menghabiskan lebih banyak masa untuk melakukan latihan fizikal sambil memikirkan semula kewangan kita sekiranya kita perlu berhenti. Kita mungkin memerlukan bantuan ahli terapi untuk mengubah keadaan atau tindak balas kita terhadap mereka.

Lama kelamaan, corak tekanan akut episodik dapat merosakkan hubungan dan pekerjaan anda.

Risiko itu lebih besar jika kita beralih ke strategi mengatasi yang tidak sihat seperti pesta minum, makan berlebihan, atau hubungan yang buruk. Ramai orang juga perlahan-lahan berhenti untuk melakukan aktiviti yang menggembirakan atau tujuan yang bermakna. Sekiranya tidak dikendalikan dengan baik, tekanan akut episodik boleh menyebabkan penyakit serius seperti penyakit jantung atau kemurungan klinikal.

Tekanan akut Tekanan kronik. Ini adalah tekanan yang menggerunkan orang selama ini. Ini timbul dari masalah kehidupan yang serius yang pada dasarnya di luar kendali kita: kemiskinan, perang, atau perkauman.

Tuntutan itu tidak henti-hentinya dan kami tidak tahu kapan mereka akan berhenti. Kami mendapat hari demi hari.

Sekiranya seseorang mengalami trauma pada masa kanak-kanak, dia mungkin mengalami tekanan hidup secara kronik walaupun permukaannya kelihatan baik. Dia percaya bahawa dia selalu diancam oleh kemiskinan atau penyakit walaupun ini tidak benar.

Sama ada penyebabnya terletak pada pemikiran seseorang atau keadaan sukar, banyak orang berhenti memperjuangkan perubahan dan mula menampung tekanan kronik.

Apakah simptom tekanan kronik?

Tekanan kronik mempengaruhi seluruh badan. Ia boleh mempunyai beberapa gejala fizikal atau psikologi, yang dapat menjadikan fungsi setiap hari menjadi lebih mencabar.

Jenis dan keparahan gejala sangat berbeza dari orang ke orang.

Tanda dan gejala tekanan kronik mungkin termasuk:

 • jangkitan atau penyakit yang kerap
 • mudah marah, yang boleh melampau
 • rasa gementar
 • keletihan
 • kehilangan kawalan yang dirasakan
 • kesukaran menumpukan perhatian, atau ketidakupayaan untuk melakukannya
 • pemikiran yang cepat dan tidak teratur
 • sukar tidur
 • masalah pencernaan
 • perubahan selera makan
 • rasa tidak berdaya
 • kurang keyakinan diri
 • kehilangan keinginan seksual
 • sakit kepala
 • mudah marah, yang boleh melampau

Apa yang boleh menjadi penyebab tekanan kronik?

Beberapa kemungkinan penyebab tekanan kronik mungkin termasuk:

 • pekerjaan bertekanan tinggi
 • hubungan yang mencabar
 • kesukaran kewangan

Tekanan kronik memberi tekanan pada badan untuk jangka masa yang panjang. Ini boleh menyebabkan pelbagai gejala dan meningkatkan risiko terkena penyakit tertentu.

Akibat Kesihatan daripada Tekanan Kronik

Dalam jangka masa yang panjang, tekanan kronik dapat menyumbang kepada perkembangan pelbagai gangguan fizikal dan mental, termasuk:

Tekanan kronik boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

 • disfungsi seksual
 • penyakit jantung
 • tekanan darah tinggi
 • diabetes
 • gangguan tekanan selepas trauma, atau PTSD
 • kegemukan
 • sistem imun yang lemah
 • penyakit autoimun
 • gangguan gastrousus
 • iritasi kulit
 • jangkitan pernafasan
 • skizofrenia
 • insomnia
 • terbakar
 • kemurungan
 • gangguan kegelisahan

Kesan Psikologi yang biasa dari Tekanan

Sesungguhnya, gejala tekanan boleh mempengaruhi tubuh kita, pemikiran dan perasaan kita, dan tingkah laku anda. Dapat mengenali simptom tekanan yang biasa dapat membantu anda menguruskannya. Tekanan yang tidak dapat dikendalikan boleh menyumbang kepada banyak masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, obesiti dan diabetes.

Di badan kita Pada mood kami Pada tingkah laku kita
Sakit kepala Keresahan Makan berlebihan atau kurang
Ketegangan otot atau kesakitan Keresahan Gelora marah
Sakit dada Kurangnya motivasi atau tumpuan Penyalahgunaan dadah atau alkohol
Keletihan Rasa terharu Penggunaan tembakau
Perubahan dorongan seks Kerengsaan atau kemarahan Pengunduran sosial
Perut tidak selesa Kesedihan atau kemurungan Bersenam kurang kerap

Bagaimana menguruskan tekanan?

Tekanan kronik boleh kelihatan luar biasa, dan seseorang mungkin merasa tidak dapat mengawal semula kehidupan mereka.

Walau bagaimanapun, sebilangan strategi dapat membantu mengurangkan tahap tekanan dan meningkatkan kesejahteraan.

Beberapa kaedah untuk menguruskan tekanan mungkin termasuk:

 • Memahami tanda dan gejala tekanan . Petunjuk ini boleh berbeza, tetapi jika seseorang dapat mengenali isyarat tekanan mereka sendiri, mereka akan dapat menguruskannya dengan lebih baik.
 • Bercakap dengan rakan dan keluarga . Rakan dan keluarga dapat memberikan sokongan emosi dan motivasi untuk bertindak.
 • Mengenal pasti pencetus . Tidak selalu mungkin untuk mengelakkan pencetus tekanan. Namun, mencatat pemicu tertentu dapat membantu seseorang mengembangkan strategi penanganan dan pengurusan, yang mungkin melibatkan pengurangan pendedahan.
 • Bersenam secara berkala . Aktiviti fizikal meningkatkan penghasilan endorfin dalam badan, yang merupakan bahan kimia yang meningkatkan mood dan mengurangkan tekanan. Latihan boleh melibatkan berjalan kaki, berbasikal, berlari, bersenam, atau bermain sukan.
 • Mencuba kesedaran . Orang yang mengamalkan bentuk meditasi ini menggunakan teknik bernafas dan berfikir untuk memberi kesedaran tentang tubuh dan persekitarannya. Penyelidikan menunjukkan bahawa kesedaran dapat memberi kesan positif terhadap tekanan, kegelisahan, dan kemurungan.
 • Meningkatkan kualiti tidur . Tidur yang terlalu sedikit atau tidur yang kurang berkualiti boleh menyebabkan tekanan. Cuba dapatkan sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam, dan tetapkan waktu biasa untuk tidur dan bangun. Elakkan kafein, makan, dan aktiviti fizikal yang kuat pada waktu sebelum tidur.

Ini juga dapat membantu berehat sebelum tidur, dengan mendengar muzik, membaca buku, mandi air panas, atau bermeditasi, misalnya.

Rawatan

Sekiranya strategi tidak membantu, adalah penting untuk berjumpa dengan profesional penjagaan kesihatan untuk mendapatkan nasihat dan sokongan. Seorang doktor boleh mengesyorkan terapi psikologi, seperti terapi tingkah laku kognitif (CBT).

Salah satu tujuan CBT adalah untuk membantu orang menangani tekanan kronik. Dalam sesi berstruktur, ahli terapi bekerja untuk membolehkan seseorang mengubah tingkah laku, pemikiran, dan perasaan mereka mengenai tekanan.

CBT juga dapat membantu seseorang mengembangkan alat dan mekanisme mengatasi untuk menguruskan tindak balas tekanan.

Kadang kala, doktor mengesyorkan ubat untuk membantu merawat beberapa gejala tekanan kronik. Contohnya, mereka mungkin memberi ubat antidepresan untuk merawat kegelisahan atau kemurungan. Bagi orang yang mengalami masalah tidur, doktor mungkin memberi ubat penenang.

Soalan Lazim:

 • Bagaimana tekanan mempengaruhi minda dan badan?

Tekanan kronik yang berterusan, bagaimanapun, dapat menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius, termasuk: Masalah kesihatan mental, seperti kemurungan, kegelisahan, dan gangguan keperibadian. Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung, tekanan darah tinggi, irama jantung yang tidak normal, serangan jantung, dan strok.

 • Apakah tanda-tanda tekanan psikologi dan emosi?

Tanda tekanan psikologi dan emosi mungkin termasuk:

 • Kemurungan atau kegelisahan.

 • Kemarahan, kerengsaan, atau kegelisahan.

 • Rasa terharu, tidak bermotivasi, atau tidak fokus.

 • Masalah tidur atau tidur terlalu banyak.

 • Fikiran berlumba-lumba atau kebimbangan berterusan.

 • Masalah dengan ingatan atau tumpuan anda .

 • Membuat keputusan yang tidak baik.

 • Apakah contoh tekanan hidup?

Contoh tekanan hidup adalah:

 • Kematian orang yang disayangi.

 • Perceraian.

 • Kehilangan pekerjaan.

 • Kenaikan tanggungjawab kewangan .

 • Akan berkahwin.

 • Berpindah ke rumah baru.

 • Penyakit atau kecederaan kronik.

 • Masalah emosi (kemurungan, kegelisahan, kemarahan, kesedihan, rasa bersalah, rendah diri)

 • Bagaimana anda merawat tekanan psikologi?

Berikut adalah cara untuk menguruskan tekanan:

 1. Cari baki.
 2. Berbuat baik kepada diri sendiri.
 3. Bersandar pada orang yang anda percayai.
 4. Simpan jurnal.
 5. Makan makanan biasa yang seimbang.
 6. Bersenam secara berkala.
 7. Dapatkan banyak rehat.
 8. Lakukan senaman relaksasi.
 • Apakah akibat tekanan jangka panjang?

 • Masalah kesihatan mental, seperti kemurungan, kegelisahan, dan gangguan keperibadian .

 • Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung, tekanan darah tinggi, irama jantung yang tidak normal, serangan jantung, dan strok.

 • Obesiti dan gangguan makan yang lain.

 • Masalah haid.

Kesimpulan Memang, gejala tekanan boleh mempengaruhi tubuh kita, pemikiran dan perasaan kita, dan tingkah laku kita. Mampu mengenali simptom tekanan yang biasa dapat membantu kita menguruskannya. Tekanan yang tidak dapat dikendalikan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, obesiti dan diabetes.

Carian Berkaitan dengan Topik ini

Terdapat pelbagai kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia. Tekanan boleh didefinisikan sebagai tindak balas badan kita terhadap apa sahaja. Tekanan adalah sebarang perubahan yang menyebabkan tekanan emosi, fizikal dan psikologi. Tekanan adalah keadaan yang tidak diingini. Orang menghadapi tekanan kerana masalah yang mereka hadapi dalam hidup mereka. Sebilangan orang menghadapi tekanan setiap hari. Tekanan memberi kesan negatif kepada kesihatan kita. Kami mungkin tidak menyedarinya tetapi gejala tekanan memberi kesan buruk kepada kesihatan kami. Kami menyalahkan penyakit kerana sakit kepala yang menjengkelkan, penurunan produktiviti di tempat kerja dan insomnia yang kerap. Tetapi penyebab sebenarnya adalah tekanan. Gejala tekanan boleh mempengaruhi perasaan, badan dan pemikiran kita. Tekanan yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, seperti diabetes, tekanan darah dan kegemukan.

Kesan tekanan biasa

Pada badan anda Pada mood anda Pada tingkah laku anda
Sakit dada Keresahan Makan berlebihan
Perut tidak selesa Kerengsaan dan kemarahan Penggunaan tembakau
Sakit kepala Rasa terharu Gelora marah
Masalah tidur Kesedihan dan kemurungan Pengunduran sosial
Perubahan dorongan seks Keresahan Penyalahgunaan dadah dan alkohol
Ketegangan dan kesakitan otot Kekurangan motivasi Bersenam kurang kerap

Bertindak untuk menguruskan tekanan Mengambil langkah untuk menguruskan simptom stres boleh mempunyai pelbagai faedah kesihatan. Lihat strategi pengurusan tekanan seperti:

 • Menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan dan keluarga.

 • Mendapatkan aktiviti Fizikal setiap hari.

 • Memberi sedikit masa kepada hobi seperti mendengar muzik dan membaca buku.

 • Berlatih teknik relaksasi yang berbeza seperti meditasi, pernafasan dalam, urut atau yoga. Cuba cari cara aktif untuk mengatasi tekanan. Cara yang tidak aktif untuk mengatasi tekanan seperti melayari internet, menonton televisyen atau bermain permainan video untuk sementara waktu mereka kelihatan santai, tetapi mereka dapat meningkatkan tekanan dalam jangka masa yang panjang. Makan makanan yang seimbang dan sihat dan pastikan anda banyak tidur. Elakkan berlebihan kafein, penggunaan tembakau, penggunaan bahan terlarang dan alkohol.

Ringkasan Mengambil langkah-langkah untuk menguruskan gejala stres boleh mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan dan keluarga dapat mengurangkan tekanan kita.

Tekanan Psikologi Dalam tekanan psikologi adalah perasaan tekanan emosi dan kesakitan. Tekanan adalah sejenis kesakitan psikologi. Tekanan dalam jumlah kecil mungkin bermanfaat dan sihat. Kita dapat mengenal pasti tekanan negatif. Tekanan mempengaruhi kita secara psikologi .

Eustress adalah istilah yang digunakan untuk tekanan yang baik. Tekanan yang baik sebenarnya boleh bermanfaat bagi kita. Tidak seperti tekanan atau tekanan yang teruk, eustress dapat menumpukan perhatian, tenaga, prestasi dan motivasi. Tekanan buruk menyebabkan kebimbangan, penurunan prestasi dan kegelisahan. Ia boleh menyebabkan masalah yang lebih serius jika tidak dirawat.

Kesan tekanan psikologi Jelas bahawa kesan tekanan jangka panjang boleh merosakkan atau merosakkan kesihatan kita. Tekanan memberi kesan negatif kepada kehidupan kita. Tekanan boleh menyebabkan keadaan fizikal seperti masalah pencernaan, sakit kepala dan gangguan tidur. Ia juga boleh menyebabkan tekanan psikologi seperti kemurungan, kegelisahan, sakit kepala dan kekeliruan. Menurut Persatuan Psikologi Amerika, tekanan kronik yang tidak terkawal atau jenis tekanan yang berterusan dan bertahan dalam jangka masa yang lebih lama boleh mengakibatkan sistem kekebalan tubuh yang lemah dan tekanan darah tinggi. Ia juga menyebabkan perkembangan penyakit jantung dan kegemukan.

Tanda tekanan psikologi Terdapat perbezaan antara tekanan sebenar dan stres. Tekanan boleh menjadi tempat, keadaan atau orang yang menyebabkan tekanan. Tekanan adalah tindak balas terhadap kombinasi tekanan tersebut. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan tekanan. Dr. Gary Brown, ahli psikoterapi mengatakan beberapa stres termasuk:

 • Masalah kesihatan

 • Berpindah ke tempat baru

 • Hubungan konflik dengan ahli keluarga dan rakan

 • Meningkatkan tanggungjawab kerja

 • Isu Kewangan

 • Permintaan yang semakin meningkat

 • Kehilangan orang yang penyayang dan disayangi

 • Pendedahan kepada kejadian traumatik seperti jenayah ganas atau kemalangan kereta.

Langkah pertama untuk menguruskan tekanan dan kesan buruknya adalah mengetahui cara melihat tanda-tanda tekanan. Beberapa tanda psikologi, fizikal dan emosi yang lebih biasa dari tekanan kronik atau jangka panjang termasuk:

 • Tekanan darah tinggi

 • Pemikiran berterusan mengenai tekanan

 • Keletihan

 • Perubahan tingkah laku merangkumi perasaan sedih, kehilangan kawalan emosi, ketidakupayaan untuk berehat, rawatan diri dan penarikan sosial.

 • Kesukaran tidur

 • Keupayaan menyelesaikan masalah yang lemah

 • Rasa terharu

Ringkasan Dalam psikologi tekanan adalah perasaan tekanan emosi dan kesakitan. Tekanan adalah sejenis kesakitan psikologi. Jelaslah bahawa kesan tekanan jangka panjang boleh merosakkan atau merosakkan kesihatan kita. Terdapat perbezaan antara tekanan sebenar dan tekanan.

Bagaimana tekanan mempengaruhi kesihatan kita? Tekanan dialami oleh semua orang. Walaupun mempunyai banyak kesan negatif, tekanan itu sendiri bukanlah penyakit. Tetapi ada hubungan antara keadaan kesihatan mental dan tekanan termasuk kegelisahan, psikosis kemurungan dan gangguan tekanan pasca-trauma. Tekanan berkait dengan kesihatan mental. Semakin kita memahami tekanan semakin kita dapat mengatasinya. Dalam artikel ini kita mengkaji sains kesihatan mental dan tekanan.

Pergaduhan atau penerbangan Stress menyebabkan perubahan fizikal dalam badan. Ia meningkatkan pernafasan dan degupan jantung. Ingatan jangka pendek menjadi berkesan. Tekanan ini disiapkan oleh badan untuk "melawan atau terbang" ketika kita menghadapi bahaya. Responsnya telah berkembang untuk memastikan kita selamat ketika kita merasa bahaya. Kemahiran berfikir bertambah baik ketika tekanan meningkat, jadi tekanan pendek boleh menjadi perkara yang baik. Ini dapat membantu kita mempersiapkan diri untuk temu duga pekerjaan, pertandingan sukan atau peperiksaan. Tubuh kembali ke keadaan normal setelah mengalami tekanan.

Tekanan jangka panjang Pelbagai situasi boleh Menyebabkan tindak balas tekanan dalam badan. Perubahan di tempat kerja, kemalangan, penyakit, masalah dengan hubungan wang, perumahan atau keluarga semuanya boleh menyebabkan tekanan. Kerumitan setiap hari boleh membuat kita merasa tertekan. Kita tidak dapat mengawal dan meramalkan apa yang berlaku kepada kita dan oleh itu badan kita mengalami peningkatan. Apabila tindak balas tekanan menjadi kronik, ia memberi kesan yang berlainan kepada letupan pendek yang meningkatkan kemampuan badan. Dalam kebanyakan kes, sistem kawalan tindak balas tekanan tidak lagi dapat kembali ke keadaan normal. Ingatan , perhatian dan cara kita menangani perasaan berdampak negatif.

Tekanan jangka panjang boleh menyumbang kepada penyakit mental dan fizikal melalui kesan pada imun, jantung, hormon yang bertindak pada otak dan fungsi metabolik. Sebilangan gejala tingkah laku dan emosi tekanan saling berkaitan dengan keadaan kesihatan mental seperti kemurungan atau kegelisahan. Ini menyukarkan untuk membezakan mana yang berakhir dan yang lain bermula, atau yang mana yang pertama. Seseorang yang mengalami tekanan mungkin merasa sedih, bimbang, marah dan mudah marah.

Apakah kesan tekanan pada bahagian tubuh kita dan fungsi mereka? Tekanan mempunyai pelbagai kesan pada bahagian badan. Fungsi dan kesan pelbagai bahagian badan di bawah tekanan adalah seperti berikut:

Sistem pencernaan Dalam tekanan, hati kita menghasilkan glukosa gula darah tambahan untuk memberi anda tenaga. Sekiranya kita mengalami tekanan jangka panjang, badan kita mungkin tidak dapat mengikuti lonjakan glukosa yang berlebihan ini. tekanan jangka panjang boleh meningkatkan risiko kita menghidap diabetes jenis 2

Nafas yang cepat, peningkatan kadar jantung, dan jumlah hormon yang lebih banyak juga dapat mengganggu sistem pencernaan kita. Kita kemungkinan besar mengalami refluks asid dan pedih ulu hati. Tekanan tidak menyebabkan bisul tetapi boleh meningkatkan risiko kita terhadapnya dan menyebabkan ulser yang ada meningkat.

Tekanan boleh mempengaruhi cara makanan bergerak melalui badan kita sehingga menyebabkan sembelit. Kita mungkin juga mengalami muntah, loya atau sakit perut.

Seksualiti dan Sistem Reproduksi Tekanan melelahkan untuk minda dan badan. Adalah tidak aneh untuk kehilangan dorongan ketika kita berada dalam tekanan yang berterusan. Walaupun tekanan jangka pendek boleh menyebabkan lelaki menghasilkan lebih banyak hormon testosteron, kesan ini tidak akan berakhir. Sekiranya tekanan berterusan untuk jangka masa yang panjang, tahap testosteron seorang lelaki dapat mulai menurun. Ini boleh menyebabkan disfungsi ereksi atau mengganggu pengeluaran sperma. Tekanan jangka panjang atau kronik juga boleh meningkatkan risiko jangkitan pada organ pembiakan lelaki seperti testis dan prostat.

Sistem pernafasan dan kardiovaskular Hormon tekanan mempengaruhi sistem kardiovaskular dan pernafasan kita. Semasa tindak balas tekanan, kami bernafas dengan pantas dalam usaha untuk menyebarkan darah kaya oksigen dengan cepat ke tubuh kita. Sekiranya kita sudah mengalami masalah pernafasan seperti emfisema, atau tekanan asma boleh menjadikannya sukar untuk bernafas.

Dalam tekanan, jantung kita juga mengepam dengan cepat. Hormon tekanan mengalihkan lebih banyak oksigen ke otot kita dan menyebabkan saluran darah kita menyempit, jadi kita akan mempunyai lebih banyak tenaga untuk bertindak. Tetapi ini juga meningkatkan tekanan darah kita. Tekanan jangka panjang atau kronik akan menjadikan jantung kita terlalu sukar untuk bekerja terlalu lama. Apabila tekanan darah kita meningkat, risiko menderita jantung ■■■■■■ atau strok juga meningkat.

Sistem saraf pusat dan sistem endokrin Sistem saraf pusat kita bertanggungjawab terhadap tindak balas "melawan atau terbang" kita. Di otak kita, hipotalamus, memberitahu kelenjar adrenal kita untuk melepaskan hormon stres kortiso dan adrenalin. Hormon ini meningkatkan degupan jantung kita dan menghantar darah ke kawasan yang sangat memerlukannya dalam keadaan kecemasan, seperti jantung, otot, dan organ lain yang diperlukan.

Apabila ketakutan yang dirasakan hilang, hipotalamus harus memberitahu sistem untuk kembali dalam keadaan normal. Sekiranya tekanan tidak hilang, atau jika sistem saraf pusat gagal kembali normal, tindak balas akan berterusan.

Sistem Imun Hubungan lain antara kesihatan mental dan tekanan adalah sistem imun. Sistem imun diaktifkan semasa tindak balas tekanan, membantu menjaga keselamatan kita. Tetapi tekanan jangka panjang dan pengaktifan sistem imun yang lebih lama boleh mempengaruhi fungsi otak secara negatif. Pengaktifan jangka panjang sistem imun dikaitkan dengan kemurungan. Penyelidik berusaha untuk memahami bagaimana pada beberapa orang pengaktifan ini dapat menyebabkan penyakit mental dan kemurungan. 30 peratus orang yang mengalami kemurungan dan kegelisahan telah meningkatkan aktiviti imun di dalam badan. Para penyelidik juga berusaha untuk mengetahui apakah ubat anti-radang dapat membantu orang yang mengalami tekanan semacam ini.

Biologi kesihatan mental dan tekanan Tekanan jangka panjang dan kronik meningkatkan risiko menghidap kegelisahan dan kemurungan. Para penyelidik mendapati bahawa tindak balas pertama terhadap tekanan berlaku di otak dalam beberapa saat setelah merasakan 'stressor'. Bahan kimia yang memberi isyarat antara neurotransmitter dilepaskan. Ini termasuk adernalin dan serotonin. Selepas ini, hormon stres dilepaskan, yang mempengaruhi bahagian kunci otak untuk mengatur emosi dan ingatan.

Para penyelidik juga memeriksa bagaimana sistem ini terlibat dalam kemurungan dan kegelisahan, menyebutkan hubungan biokimia antara penyakit mental dan tekanan. Tekanan jangka panjang boleh mengubah struktur otak, terutama di kawasan yang menyokong memori dan pembelajaran.

Ringkasan Tekanan dialami oleh semua orang. Ia menyebabkan perubahan fizikal dalam badan. Ia meningkatkan pernafasan dan degupan jantung. Ia mempunyai pelbagai kesan pada bahagian badan.

Apakah gejala tekanan? Tekanan boleh mempengaruhi semua bidang kehidupan kita. Gejala tekanan psikologi termasuk perubahan tingkah laku, emosi, kesihatan fizikal dan kemampuan berfikir kita. Tidak ada bahagian badan kita yang kebal. Tetapi, kerana orang mengatasi tekanan secara berbeza sehingga gejala dapat berubah. Kita mungkin mengalami gejala tekanan berikut. Gejala Fizikal

 • Insomnia

 • Denyutan jantung dan sakit dada yang cepat

 • Sakit, sakit dan otot tegang

 • Selalunya jangkitan dan selsema

 • Kehilangan keupayaan seksual

 • Sakit kepala

 • Tenaga rendah

 • Kesukaran menelan

 • Gegaran dan kegelisahan

 • Menggiling gigi dan mengetap rahang

 • Perut buncit termasuk sembelit, loya dan cirit-birit.

Gejala kognitif Simptom tekanan kognitif adalah:

 • Ketidakaturan dan kealpaan

 • Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian

 • Penghakiman yang buruk mengenai sesuatu perkara

 • Bimbang berterusan

 • Melihat aspek negatif sahaja

 • Pemikiran berlumba

Gejala emosi Gejala tekanan adalah:

 • Menjadi mudah kecewa, murung dan gelisah.

 • Rasa terharu

 • Kehilangan kawalan

 • Mengalami kesukaran untuk menenangkan dan menenangkan fikiran

 • Mengelakkan ahli keluarga dan rakan

 • Rasa tidak sedap pada diri, tidak berharga dan sunyi

Gejala tingkah laku Simptom tingkah laku tekanan adalah:

 • Mengelakkan tanggungjawab dan menunda-nunda

 • Peningkatan penggunaan dadah, rokok dan alkohol.

 • Perubahan selera makan, sama ada makan terlalu banyak atau tidak makan

 • Mempamerkan tingkah laku saraf seperti gelisah, mondar-mandir dan menggigit kuku.

Ringkasan Beberapa simptom tekanan adalah: Insomnia, degupan jantung yang cepat dan sakit dada, sakit, sakit dan otot yang tegang, merasa tertekan, kehilangan kawalan, mengalami kesukaran untuk menenangkan dan menenangkan fikiran dll.

Soalan Lazim

 • Apakah contoh tekanan sosial? Tekanan sosial dapat didefinisikan sebagai situasi yang mengancam rasa kekitaan seseorang dalam dyad kumpulan atau konteks sosial yang lebih besar. Tekanan sosial dapat menimbulkan perasaan sedar diri seperti rasa malu dan malu.

 • Bagaimana untuk menghilangkan tekanan sosial? Perlahan dan berhenti: Jangan bertindak balas apabila anda mempunyai perasaan kecemasan sosial. Lakukan sedikit latihan relaksasi atau amalkan ubat. Dengan tetap sibuk dengan tingkah laku adaptif ini, maka putaran antara emosi yang melarikan diri dan pemikiran yang cemas.

 • Mengapa saya memberi tekanan tanpa sebab? Tekanan boleh disebabkan oleh pelbagai aspek: kimia otak, faktor persekitaran dan genetik. Gejala kegelisahan dapat dikurangkan dengan ubat anti-kegelisahan. Tetapi orang mungkin masih mengalami tekanan dengan ubat.

 • Adakah pisang baik untuk tekanan? Mengambil makanan kaya kalium dalam diet seperti pisang dan biji labu dapat membantu mengurangkan gejala tekanan dan kegelisahan.

 • Apa yang menyebabkan tekanan berterusan? Beberapa kemungkinan penyebab tekanan jangka panjang adalah:

 • Kesukaran kewangan

 • Tekanan kerja

 • Isu hubungan

 • Kehilangan orang tersayang

Kesimpulan Terdapat pelbagai kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia. Tekanan adalah sebarang perubahan yang menyebabkan tekanan emosi, fizikal dan psikologi. Tekanan adalah keadaan yang tidak diingini. Dalam psikologi tekanan adalah perasaan tekanan emosi dan kesakitan. Tekanan adalah sejenis kesakitan psikologi. Tekanan dalam jumlah kecil mungkin bermanfaat dan sihat. Jelaslah bahawa kesan tekanan jangka panjang boleh merosakkan atau merosakkan kesihatan kita. Tekanan memberi kesan negatif kepada kehidupan kita. Terdapat perbezaan antara tekanan sebenar dan tekanan. Tekanan boleh menjadi tempat, keadaan atau orang yang menyebabkan tekanan. Tekanan dialami oleh semua orang. Walaupun mempunyai banyak kesan negatif, tekanan itu sendiri bukanlah penyakit. Tetapi ada hubungan antara keadaan kesihatan mental dan tekanan.

Topik-topik yang berkaitan

Apakah model tekanan psikologi diatesis ?

Apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan?

Bagaimana untuk menghilangkan sakit kepala?

Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia berfungsi seperti refleks di mana sistem saraf bertindak balas dengan mengeluarkan hormon yang secara semula jadi meningkatkan. Untuk mengatasi situasi tertekan, bekalan tenaga tambahan diperlukan. Kesan yang berkaitan dengan tekanan dan kegelisahan boleh berlipat ganda dan akibatnya kadang-kadang sangat dahsyat.

Sistem penyesuaian

Tekanan sama sekali bukan agen agresif organisma kita; sebaliknya, ia adalah tindak balas penyesuaian tubuh kita terhadap serangan fizikal dan psikologi. Ini membolehkan kita bersiap sedia untuk menghadapi kecemasan dan oleh itu bertindak balas dengan sewajarnya. Pakar menyebutnya sebagai sindrom penyesuaian umum. Tekanan mencetuskan reaksi fisiologi yang membantu mengekalkan keseimbangan dalaman dalam tubuh kita, homeostasis, apa sahaja konteks luaran. Tekanan sangat penting untuk evolusi manusia. Di mana ia menjadi patologi dan merosakkan adalah ketika kita tidak lagi dapat membezakan antara ancaman nyata dan kerumitan kecil yang sederhana.

Badan manusia

Mesin cantik ini mempunyai hadnya. Ia mempunyai ambang toleransi yang harus dielakkan agar badan tidak habis. Dengan masyarakat seperti sekarang ini, banyak orang menderita gangguan psikologi. Tubuh tidak lagi dapat menyahmampatkan. Dia berada dalam keadaan darurat tetap yang mempunyai kesan pada tahap psikologi. Individu kehilangan semua objektiviti dan fikiran analitik ketika menghadapi situasi. Orang itu sering mengalami kemurungan dan keletihan fizikal.

Tekanan akut

Berikutan situasi tertekan di mana ia bertengkar atau melarikan diri, organisma bertindak balas secara biologi dalam 2 peringkat. Tindak balas dikendalikan oleh ANS (Autonomous Nervous System) yang mencetuskan penghasilan hormon yang bertujuan untuk memberikan tindak balas jangka pendek, bebas dari kawalan sukarela.

Langkah pertama: kejutan

 1. tahap gula dalam darah runtuh;
 2. nada otot juga runtuh;
 3. fikiran menjadi keliru;
 4. manifestasi fizikal muncul.

Langkah ke-2: reaksi

Apabila merasakan ancaman, tubuh dengan segera mengaktifkan hipotalamus, struktur otak limbik yang menyediakan homeostasis, iaitu pemeliharaan pemalar biologi (tekanan darah, denyut jantung dan pernafasan). Di satu pihak, reaksi tekanan menggerakkan cabang simpatik dan oleh itu medula adrenal, yang segera melepaskan katekolamin (adrenalin) atau "hormon stres". Kita bercakap mengenai " paksi tekanan " yang dipicu oleh dua jenis rangsangan yang secara langsung memberi amaran kepada hipotalamus:

 1. rangsangan kognitif , seperti rangsangan fizikal (sakit, sejuk, kebisingan), dan emosi yang dirasakan oleh organ indera dan sistem saraf;
 2. rangsangan bukan kognitif seperti virus dan bakteria yang dikenali oleh sistem imun.

Berkat pengambilan adrenalin ini, tubuh dapat meningkatkan kekuatan mental dan fizikal anda sepuluh kali ganda . Walaupun begitu, ini adalah rejim operasi yang mahal di mana rizab tenaga yang dapat digerakkan cepat kekurangan. Pemanjangan tindak balas melibatkan sokongan paksi kortikotropik (korteks hipotalamus-pituitari-adrenal) yang meningkatkan rembesan kortisol. Dalam keadaan ini, dan jika ancaman itu hilang, keadaannya terkawal, semuanya kembali normal di bawah kesan kortisol yang menenangkan .

Tekanan kronik

Sekiranya bukan lagi pemangsa tetapi tekanan berterusan, yang secara berkala kembali ke beban, pengaktifan organisme cenderung berterusan. Ia mengeluarkan hormon seperti kortisol, dopamin, serotonin, endorfin. Walau bagaimanapun, kesan yang pertama, bermanfaat dalam keadaan tekanan akut, ternyata berbahaya apabila tekanan menjadi kronik. Memang, kortisol bertanggungjawab untuk peningkatan penurunan protein; untuk menghasilkan substrat tenaga, organisma yang telah menghabiskan simpanan gula dan lipidnya, menyerang strukturnya sendiri. Pengeluaran komponen tenaga ini menghasilkan:

 1. peningkatan glukosa, trigliserida dan kolesterol darah, menyebabkan penyakit kardiovaskular;
 2. kesan pada keupayaan imun.

Untuk mengatasi kesan negatif rembesan kortisol yang berlebihan dan berpanjangan, tubuh mempunyai mekanisme pengawalseliaan: hippocampus, struktur lobus temporal otak. Walaupun di bawah pengaruh tekanan akut, hipokampus melambatkan hipotalamus, rembesan CRH (Hormon Pembebasan Corticotropin *) kemudian menurun, yang mengurangkan kortisol, yang beracun untuknya. Di bawah tekanan kronik, kehilangan keupayaannya untuk melambatkan hipotalamus. Pengaktifan paksi kortikotropik cenderung berterusan. Kortisol tetap tinggi, ia kemudian menunjukkan kekuatannya yang menimbulkan kegelisahan dan kemurungan dan menyebabkan penurunan daya ingatan dan keupayaan belajar. Anda mencapai apa yang disebut oleh pakar "fasa keletihan";

 1. CRH (Hormon Pembebasan Kortikotropin): CRH atau kortikoliberin adalah hormon yang dihasilkan oleh hipotalamus dan bertindak di kelenjar pituitari. CRH akan merangsang pembebasan ACTH oleh kelenjar pituitari yang seterusnya akan mendorong pengeluaran glukokortikoid (kortisol) di dalam adrenal.
 2. SNA (Sistem Saraf Autonomi)

Tindak balas fizikal

Fizik dalam menghadapi tekanan akut

Dalam tempoh tekanan yang sengit , gejala fizikal mungkin muncul: pucat, gegaran, berpeluh besar, malaise, benjolan di kerongkong, sesak di dada, simpul di perut, kekejangan pencernaan, kaki sejuk.

Selepas tekanan , adalah biasa untuk keletihan secara fizikal dan mental. Pergerakannya perlahan dan berat, suaranya berubah, perasaan lega muncul pada masa yang sama dengan hilangnya kemahiran menilai dan menghafal. Inilah sebabnya mengapa kita harus selalu menghindari, setelah mengatasi bahaya serius, untuk berehat sepenuhnya: ini adalah fenomena kemalangan.

Tubuh dan minda saling berkaitan

Berikutan peristiwa traumatik atau pengulangan kegagalan , tekanan masuk dan mengancam keseimbangan badan. Selalunya, kesan tekanan yang berpanjangan mula dirasakan pada jiwa, dan manifestasi fizikal muncul berdebar-debar jantung, sakit dan ketegangan (di rahang, leher atau punggung), asthenia (keadaan keletihan umum), kesukaran untuk tidur, terbangun pada waktu malam , pening, dyspnea (kesukaran bernafas), loya, kembung.

Kesan tekanan yang merosakkan pada fizikal

Ribut hormon yang dicetuskan oleh tekanan tidak berbahaya bagi tubuh sekiranya keadaannya reda , baik kerana tekanan telah hilang atau kerana orang yang bersangkutan telah mengatasinya. Sebaliknya, jika ketegangan berterusan, hormon stres boleh mempengaruhi kesihatan fizikal individu . Sistem saraf, apabila diminta, bertindak balas berlebihan dan menghabiskan simpanan semula jadi tubuh.

Kesan psikologi

Sumber akal

Mekanisme biologi sahaja tidak mencukupi untuk menguruskan kejadian stres . Sesungguhnya, tubuh menyediakan bahan untuk bertindak pantas atau menahan kejutan. Maka perlu untuk menggerakkan sumber psikik. Fikiran mengatur motivasi, daya saing, ketenangan dan keyakinan diri.

Jiwa dalam menghadapi tekanan yang berbeza

 1. Semasa tekanan akut , kami segera meningkatkan tahap kewaspadaan untuk memusatkan perhatian pada bahaya. Semua pancaindera berjaga-jaga. Fenomena psikik boleh muncul :
 2. perasaan tidak realiti terhadap apa yang baru sahaja berlaku;
 3. ketegangan psikik yang menyakitkan dengan kesedaran yang jelas mengenai keadaan yang dialami.

Sebaliknya, dalam tekanan kronik, gangguan psikologi berikut boleh mengganggu anda : rumusan kebimbangan harian, kesukaran menumpukan perhatian, masalah ingatan, perasaan kepala kosong, kegelisahan, hipermobiliti, pergolakan, demam, penghambatan, ketidakupayaan untuk bertindak balas terhadap peristiwa, perasaan menyekat inisiatif.

Kesan tekanan yang merosakkan pada jiwa

Selepas tekanan, kami mengatakan bahawa emosi itu reda. Kemudian kehilangan semua kawalan emosi (kemungkinan menangis, dorongan…). Maka mustahil untuk menggerakkan untuk bertindak. Sekiranya tekanan berterusan dan jika tidak ada yang menyokongnya, hilangnya keyakinan diri boleh berlaku.

Akibat tekanan

Penyakit boleh muncul sebagai akibat tekanan kronik, lebih-lebih lagi jika penyakit ini digabungkan dengan keluarga, persekitaran, keturunan dan konteks peribadi yang memihak kepada kehadirannya.

Penyakit ini boleh didapati dalam sistem yang berbeza:

 1. Dermal (ekzema)
 2. Kardiovaskular (darah tinggi)
 3. Kognitif (masalah ingatan)
 4. Pulmonari (asma)
 5. Psikik (gangguan kecemasan)
 6. Neurologi (sakit kepala yang kerap)
 7. Imunologi (jangkitan)
 8. Gastrointestinal (ulser)

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami tekanan?

Perlu difahami bahawa ketika menghadapi tekanan, individu tersebut dikenakan dua pilihan: menghadapi tekanan atau melarikan diri. Konsep ini disebut "tindak balas pertarungan atau penerbangan".

Untuk dapat mengatasi tekanannya dengan cukup, seseorang mempunyai strategi penyesuaian:

 1. Pemakanan yang baik
 2. Latihan, sukan
 3. Penilaian masalah dari pelbagai sudut.
 4. Sokongan sosial

bolehkah anda memberitahu saya nama orang yang tidak pernah mengalami tekanan dalam hidup mereka?