Ahli psikologi vs Ahli terapi . Seorang ahli psikologi membantu anda mengurus masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

Ahli Psikologi Vs Therapist

:eight_pointed_black_star: Apa itu Ahli Psikologi?

Ahli psikologi adalah istilah selimut sosial bagi individu yang mempunyai Psy.D atau Ph.D. dalam bidang psikologi. Ph.D. adalah psikologi klinikal yang mempunyai pengkhususan lanjutan dalam amalan bimbingan perbincangan dan kaunseling tingkah laku. Secara amnya ahli psikologi memberi tumpuan kepada pelbagai masalah berkaitan psikologi umum termasuk memberikan kaunseling individu seperti kaunseling keluarga perkahwinan, kaunseling kesihatan mental atau kaunseling kelompok .

Psikologi dan doktor berlesen lain boleh bertindak sebagai peranan keluarga individu atau kaunselor kumpulan. Psikiatri dan psikologi boleh bekerja sama ada sebagai penyelidik, doktor atau kedua-duanya. Mereka sering bekerjasama untuk menyediakan penyelesaian rawatan holistik yang dapat merawat seluruh pesakit dengan cepat. Perbezaan antara [kaunselor dan psikologi] ( kaunselor dan psikologi ) boleh membingungkan.

Seorang ahli psikologi membantu menguruskan masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi . Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit .

:eight_pointed_black_star: Apa itu Ahli Terapi?

Salah satu perbezaan antara kaunselor dan psikologi adalah perbezaan sosial dalam jumlah latihan yang masing-masing ada setelah mendapat Ijazah Sarjana atau lebih tinggi. Ahli terapi umumnya mempunyai ijazah sarjana. Kaunselor yang berpengalaman terutamanya menumpukan pada memberi kaunseling kelompok, kaunseling keluarga perkahwinan dan kaunseling individu untuk menyelesaikan masalah klinikal dan sosial.

Satu lagi perbezaan terbesar adalah bahawa walaupun kedua-duanya memberikan sokongan dan bimbingan kepada pesakit. Psikiatri memberi tumpuan untuk merawat masalah perubatan yang berkaitan dengan penyakit mental sebagai profesional perubatan berlesen seperti doktor penjagaan primer . Di mana ahli terapi sebaliknya memberi tumpuan kepada memberikan kesihatan mental dan sokongan emosi untuk masalah keluarga perkahwinan yang boleh merangkumi sesi kaunseling penyalahgunaan bahan dan sesi kaunseling keluarga.

Ahli psikologi boleh berfungsi sebagai jambatan antara pekerja sosial klinikal, doktor perubatan, kaunselor keluarga perkahwinan dan pekerja perkhidmatan manusia yang lain. Seorang ahli psikologi akan membantu anda menguruskan masalah kesihatan mental menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

:white_check_mark: Apakah perbezaan antara psikologi dan ahli terapi?

Seorang psikologi bersama MD dan psikiatri pada umumnya memberi tumpuan kepada keperluan dan penjagaan individu untuk mencapai gaya hidup yang selamat dan selesa kepada pesakit. Oleh kerana psikologi dan psikiatri sering merawat gangguan serius maka mungkin ada fokus khusus untuk mencegah tingkah laku dan konkrit berpotensi berbahaya dengan rakan sebaya.

Seorang psikologi adalah saintis sosial yang terlatih untuk mengkaji tingkah laku manusia dan proses mental. Ahli psikologi boleh bekerja dalam pelbagai persekitaran klinikal atau penyelidikan. Ijazah psikologi boleh didapati di semua peringkat seperti sarjana, sarjana muda , atau doktor falsafah (PhD atau PsyD). Ijazah lanjutan dan perlesenan diperlukan bagi mereka yang berada dalam amalan bebas atau bagi mereka yang menawarkan rawatan pesakit termasuk kaunseling klinikal dan psikologi sekolah.

Program PhD dalam psikologi klinikal mengetengahkan teori dan kaedah penyelidikan dan mempersiapkan pelajar untuk pekerjaan akademik atau kerjaya sebagai doktor. PsyD yang diciptakan pada akhir 1960-an untuk mengatasi kekurangan pengamal menonjolkan latihan dalam terapi dan kaunseling. Ahli psikologi dengan mana-mana ijazah boleh menjalani terapi tetapi terlebih dahulu mereka dikehendaki menyelesaikan beberapa tahun latihan yang diawasi sebelum dilesenkan.

:sparkle: 1. Set Kemahiran

Ahli terapi, kaunselor dan psikologi mesti memiliki kemahiran mendengar, komunikasi dan interpersonal yang sangat baik . Kaunselor bekerjasama dengan individu atau kumpulan dan banyak profesional mengambil pelbagai pengalaman untuk berhubung dengan pesakit.

Ahli terapi mesti mendapat latihan untuk berhubung dengan pelanggan. Ahli terapi biasanya memilih bidang pengkhususan seperti terapi perkahwinan atau keluarga dan tugasnya untuk membimbing klien untuk membantu mereka mengatasi masalah peribadi mereka.

:sparkle: 2. Pendidikan

Banyak kaunselor memerlukan ijazah sarjana muda walaupun sebilangan pensijilan sebagai kaunselor mungkin tidak memerlukan ijazah bersekutu. Contohnya, beberapa negeri melesenkan atau memperakui penasihat ketagihan dengan ijazah bersekutu atau gabungan seminar profesional, kredit perguruan dan pengalaman bertahun-tahun bekerja dalam ketagihan.

Kaunselor ketagihan dan gangguan tingkah laku yang bekerja dalam amalan swasta mesti dilesenkan dan oleh itu mesti mempunyai ijazah sarjana. Kaunselor kesihatan mental juga mesti memperoleh ijazah sarjana untuk mendapatkan lesen.

Ahli terapi harus mendapat sekurang-kurangnya ijazah sarjana yang semestinya perlu. Pada tahap ini semua pelajar memilih bidang kepakaran semasa menyelesaikan ijazah master mereka. Setelah memperoleh ijazah sarjana muda empat tahun, setiap profesional keinginan mesti menyelesaikan kerja klinikal master dan 2 tahun yang diselia.

:sparkle: 3. Penjagaan Pesakit

Ahli terapi sering memerlukan lesen untuk berlatih sehingga ahli terapi hanya melihat pesakit yang berada di bawah bidang kepakaran mereka. Ramai ahli terapi menggunakan orientasi teori tertentu untuk membimbing latihan mereka seperti terapi tingkah laku kognitif yang membolehkan klien mengambil pemikiran negatif mereka dan menggantinya dengan positif.

Ahli psikologi meningkatkan tahap pendidikan tertinggi dan hanya melihat kes tertentu dalam bidang kepakaran mereka. Para profesional ini juga boleh menggunakan orientasi teori tertentu seperti terapi tingkah laku kognitif atau psikoanalisis untuk merawat pesakit mereka.

:eight_pointed_black_star: Selaman Dalam

Ahli terapi adalah istilah yang lebih luas untuk semua profesional yang terlatih dan sering dilesenkan untuk menyediakan pelbagai rawatan dan rawatan pemulihan untuk orang. Ahli terapi boleh menjadi pakar psikoanalisis kadang-kadang kaunselor perkahwinan, pekerja sosial dan pelatih kehidupan di antara kepakaran lain. Walaupun perbezaan antara psikiatri vs ahli terapi sangat jelas. Perbezaan antara pelbagai ahli terapi mungkin tidak ada. Pada dasarnya perbezaan terletak pada pendidikan mereka.

Ahli psikologi mempunyai ijazah kedoktoran dalam bidang psikologi. Mereka bersekolah dan lulus sekolah untuk belajar menilai dan merawat penyakit emosi dan mental. Kemudian mereka menyelesaikan magang dua atau tiga tahun untuk latihan terapi tingkah laku. Juga teori dan kaedah rawatan psikologi.

Kaunselor kesihatan mental berlesen harus mempunyai gelar master dalam bidang psikologi atau bidang kaunseling. Mereka juga menyelesaikan sekurang-kurangnya dua tahun latihan tambahan untuk mendapatkan lesen. Seperti ahli psikologi, mereka dapat menilai dan merawat penyakit mental dengan terapi.

Pekerja sosial klinikal harus mempunyai ijazah sarjana dalam kerja sosial. Mereka boleh mendapat latihan tambahan untuk menilai dan merawat gangguan mental dan memberikan perkhidmatan pengurusan kes. Untuk lebih lanjut mereka bekerja sebagai penyokong untuk orang dan ahli keluarga mereka.

Seorang ahli psikologi akan membantu anda menguruskan masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

:white_check_mark: Sekiranya saya berjumpa dengan Terapis atau Ahli Fisiologi

Masalah kesihatan mental terutamanya jika ia kronik berterusan atau berulang sering boleh menjadi lemah. Tubuh anda boleh bertindak balas secara fizikal terhadap kemurungan atau kegelisahan seperti penyakit fizikal dan kadang-kadang masalah mental sebenarnya disebabkan oleh keadaan fizikal badan anda. Ahli terapi atau kaunselor adalah seseorang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Latihan mereka kadang-kadang disebut sebagai psikoterapi.

Oleh itu, orang pertama yang melihat jika anda fikir anda menghadapi masalah mental adalah doktor penjagaan utama anda. Doktor anda akan bertanya mengenai gejala anda dan berapa lama anda mengalaminya dan sama ada ia berterusan atau datang dan pergi. Doktor anda akan memeriksa masalah fizikal yang boleh menyebabkan gejala anda dan membantu anda menentukan jenis kesihatan mental itu. Oleh profesional dan jenis terapi apa yang terbaik untuk anda.

Berita baiknya adalah bahawa profesional kesihatan mental yang berpengalaman mempunyai semua latihan dan pengetahuan yang diperlukan untuk membantu klien membuat keputusan yang tepat mengenai arah rawatan mereka. Ahli psikologi dan psikiatri sering merujuk pesakit antara satu sama lain. Tetapi secara amnya ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk membuat anda mula membuat keputusan sama ada berjumpa dengan psikologi atau psikiatri terlebih dahulu.

:white_check_mark: Psikiatri vs Psikologi untuk Kecemasan

Ahli psikologi adalah seseorang yang mendapat master atau PhD dalam bidang psikologi yang tahu bagaimana menasihati pesakit atau terapi dengan kata lain ijazah + latihan tambahan. Mereka memfokuskan diri pada terapi perbincangan dan tingkah laku dan mempertimbangkan aspek teori dan penyakit mental yang lebih teori.

Pakar psikiatri adalah doktor perubatan seperti pakar pediatrik yang pakar dalam kanak-kanak dan pakar onkologi mempunyai barah. Seorang psikiatri pakar dalam penyakit mental. Seperti semua doktor lain, mereka pergi ke kuliah dan kemudian 4 tahun di sekolah perubatan yang sama di mana mereka mengetahui semua perkara yang salah dengan tubuh manusia bagaimana membetulkannya. Selepas sekolah perubatan mereka melakukan tempat tinggal psikiatri dan belajar bagaimana menjadi psikiatri.

sama ada anda berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk penyakit mental anda, ia bergantung sepenuhnya kepada apa yang anda mahukan. Perbezaan nombor 1 adalah bahawa sebagai MD, psikiatri boleh memberi ubat, psikologi tidak boleh. Mereka terutamanya kerana mereka tidak pergi ke sekolah perubatan selama 4 tahun untuk mempelajari segala-galanya mengenai tubuh manusia sehingga mereka tidak mempunyai alasan untuk memahami dengan tepat apa yang dilakukan oleh ubat-ubatan tersebut.

Sebagai alternatif, psikiatri memberi terapi tetapi latihan terapi mereka tidak begitu luas dan intens dan mereka tidak mempunyai masa untuk berjumpa dengan pesakit selama berjam-jam terapi. Oleh itu, kedua-dua profesion tidak bersaing satu sama lain, mereka adalah perkongsian yang bekerjasama untuk membantu pesakit.

Adakah psikiatri lebih baik daripada psikologi?

Kedua-dua psikiatri dan psikologi adalah profesional kesihatan mental yang menumpukan kerjaya mereka untuk meningkatkan kesihatan mental dan kesejahteraan pesakit. Bergantung pada keperluan dan keadaan anda, seseorang mungkin lebih lengkap untuk menolong anda daripada yang lain.

Psikiatri cenderung lebih sesuai untuk rawatan kesihatan mental yang teruk kerana mereka dapat memberi ubat bersamaan dengan rawatan psikologi. Sebilangan besar ahli psikologi hanya dapat memberikan terapi bukan perubatan tetapi masih sangat bermanfaat untuk masalah kesihatan mental yang kurang teruk.

Gaji Psikologi vs Ahli Terapi

Ahli terapi adalah yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Gaji ahli terapi berkisar antara $ 50,000 hingga $ 100,000. Bagi ahli terapi yang bukan psikiatri atau psikologi, gaji bergantung sebahagian dari pendidikan dan latihan serta pengkhususan klinikal. Ahli terapi individu dengan mudah membuat mana-mana dari $ 40,000 setahun hingga lebih dari $ 100,000. Latihan mereka kadang-kadang disebut sebagai psikoterapi.

Ahli terapi Boleh merangkumi psikologi, psikiatri, kaunselor perkahwinan, jurulatih kehidupan dan pekerja sosial. Mereka boleh memiliki sebilangan gelar dalam pelbagai disiplin yang merangkumi ijazah sarjana atau PhD, MD atau sijil dalam bidang seperti pekerjaan sosial, penyalahgunaan, psikologi klinikal, psikiatri atau kaunseling keluarga. Mereka Membantu pesakit atau pelanggan membuat keputusan dan menjelaskan perasaan serta memberikan sokongan dan bimbingan

Gaji bagi ahli psikologi di Amerika Syarikat adalah $ 79, 010. Ahli psikologi klinik, kaunseling dan sekolah memperoleh gaji rata-rata yang lebih rendah pada $ 76,990 setahun. Sementara pakar psikologi industri dan lain-lain memperoleh $ 97,260. Memiliki ijazah lanjutan dalam bidang psikologi. Tentukan rawatan yang sesuai berdasarkan diagnosis dan pemerhatian klinikal. Mereka sering bekerjasama dengan psikiatri. Tolong juga pesakit atau klien membuat keputusan dan menjelaskan perasaan. Mereka juga Memberi sokongan dan bimbingan.

:white_check_mark: Ahli Psikologi Vs Therapist Vs Counselor

Kaunselor merujuk kepada Kaunselor Profesional Berlesen (LPC). LPC mesti mempunyai ijazah sarjana atau kedoktoran dalam kaunseling yang juga merangkumi kelas dalam teknik kaunseling, teori kaunseling, teknik kumpulan, penyelidikan, kaunseling pelbagai budaya dan banyak lagi. Seorang kaunselor dapat menangani masalah berikut antara lain. Dari masalah keluarga dan perkahwinan, penyalahgunaan zat dan ketagihan, kemarahan yang tidak terkawal, harga diri yang rendah, halangan peralihan hidup, Kemurungan, Kebimbangan, Kehilangan dan kesedihan Masalah tingkah laku pada kanak-kanak dan remaja dan banyak lagi.

Sebilangan kaunselor dan ahli terapi menggunakan istilah ini yang boleh ditukar untuk keselesaan pesakit mereka. Seorang pesakit mungkin lebih selesa dengan kata nasihat mengenai terapi dan itu benar. Judul "terapis" dapat merujuk secara khusus untuk ahli terapi perkahwinan dan keluarga. Ahli terapi perkahwinan dan keluarga juga mesti memperoleh ijazah sarjana atau doktoral bagaimana kajian mereka lebih menumpukan pada terapi dan metodologi keluarga dan kumpulan.

Seorang ahli psikologi menguruskan masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

Ahli terapi keluarga boleh memberikan semua terapi Pasangan , Terapi keluarga untuk ibu bapa dan anak-anak, Kaunseling perkahwinan, terapi untuk anak-anak atau remaja yang berjuang, terapi kumpulan untuk situasi kerja dan terapi kumpulan untuk anak-anak.

Ahli psikologi serupa dengan ahli terapi dan kaunselor tetapi mereka biasanya bekerja dengan keadaan yang lebih serius. Berlesen oleh Michigan Board of Psychology atau ahli psikologi mesti mempunyai ijazah kedoktoran dalam bidang psikologi dari institusi yang diluluskan. Ahli psikologi juga mungkin pakar dalam penyelidikan atau akademik.

Ahli psikologi mesti mempunyai PhD yang merupakan Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang psikologi atau PsyD yang merupakan ijazah Doktor Psikologi.

Seorang ahli psikologi membantu anda menguruskan masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

:white_check_mark: Psikologi vs Psikoterapi

Salah satu perbezaan terbesar antara kedua-dua profesion ini adalah yang satu adalah istilah selimut sementara yang lain adalah kekeliruan profesion yang sangat spesifik antara keduanya sangat biasa dan menyebabkan beberapa orang meminta pertolongan dari profesional yang salah.

Psikoterapi adalah istilah selimut yang bermaksud semua psikologi klinikal bersama dengan profesional psikologi lain yang dapat menempatkan diri mereka di bawah istilah ini. Psikoterapi adalah nama yang diberikan kepada profesional yang memberikan terapi untuk pelanggan.

Psikoterapi umumnya hanya bekerja dalam terapi dengan klien dan tidak melakukan penyelidikan lain. Mereka boleh didapati di sekolah di pusat perubatan dan pusat kesihatan masyarakat dan banyak lagi. Psikologi klinikal jurusan psikologi di peringkat ijazah bawah dan kemudian beralih ke program psikologi klinikal di peringkat doktor falsafah yang hanya memerlukan empat tahun lagi sekolah.

Mereka juga diminta untuk menyelesaikan penempatan klinikal dan tesis penyelidikan juga. Hanya selepas tamat pengajian, mereka boleh mendapatkan lesen profesional ini di negeri mereka. Keperluan untuk lesen boleh berbeza antara negeri.

Psikoterapi sebaliknya tidak memerlukan pendidikan sarjana berdasarkan psikologi atau latihan psikoterapi bermula pada peringkat siswazah selagi pelajar berasal dari latar belakang profesional maka mereka akan layak untuk berlatih sebagai psikoterapis. Profesion ini memerlukan pendidikan siswazah dan beberapa amalan terpakai. Beberapa negeri memerlukan pakar psikoterapi untuk memiliki sijil tertentu.

:eight_pointed_black_star: Adakah Pakar Psikologi seorang Doktor

Ramai orang membuat psikiatri dan psikologi keliru antara satu sama lain. Kedua-dua psikiatri dan psikologi memahami bagaimana otak berfungsi mereka tahu emosi, perasaan dan pemikiran kita. Kedua-duanya dapat mengubati penyakit mental dengan terapi psikologi bercakap.

Ahli psikologi vs Ahli terapi. Seorang ahli psikologi membantu dan mengurus dengan masalah kesihatan mental menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit

Oleh itu, psikiatri menghadiri sekolah perubatan dan menjadi doktor perubatan sebelum melakukan latihan pakar dalam kesihatan mental. Kerana mereka adalah doktor dan psikiatri memahami kaitan antara masalah mental dan fizikal. Mereka juga boleh memberi ubat.

Ahli psikologi mempunyai sekurang-kurangnya 6 tahun latihan universiti dan pengalaman yang diselia. Mereka juga mungkin memiliki kelayakan peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah dalam bidang psikologi. Sekiranya mereka mempunyai Doktor Falsafah (PhD) seorang psikologi boleh memanggil diri mereka sebagai 'Dr' yang lain tetapi mereka bukan doktor perubatan. Mereka memberi tumpuan kepada rawatan phycological.

Ringkasan Psikologi vs Ahli Terapi. Ahli psikologi adalah seseorang yang membantu anda menguruskan masalah kesihatan mental menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit. Masalah dengan kesihatan mental terutamanya jika mereka kronik berterusan atau berulang sering boleh menjadi lemah. Tubuh anda boleh bertindak balas secara fizikal terhadap kemurungan atau kegelisahan seperti penyakit fizikal dan kadang-kadang masalah mental sebenarnya disebabkan oleh keadaan fizikal badan anda.

artikel berkaitan

 1. Psikologi perspektif kognitif
 2. Psikologi Merentas Budaya
 3. Ketahui Gejala Tekanan Psikologi:

:white_check_mark: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Terdapat beberapa soalan yang berkaitan dengan Psikologi vs Terapis adalah seperti berikut:

S1. Adakah psikologi lebih baik daripada ahli terapi?

Seorang psikologi bersama MD dan psikiatri pada umumnya memberi tumpuan kepada keperluan dan penjagaan individu untuk mencapai gaya hidup yang selamat dan selesa kepada pesakit. Oleh kerana psikologi dan psikiatri sering merawat gangguan serius maka mungkin ada fokus khusus untuk mencegah tingkah laku dan konkrit berpotensi berbahaya dengan rakan sebaya.

Ahli terapi umumnya mempunyai ijazah sarjana. Kaunselor yang berpengalaman terutamanya menumpukan pada memberi kaunseling kelompok, kaunseling keluarga perkahwinan dan kaunseling individu untuk menyelesaikan masalah klinikal dan sosial.

S2. Sekiranya saya berjumpa dengan ahli terapi atau psikologi atau psikiatri?

Kedua-dua psikiatri dan psikologi adalah profesional kesihatan mental yang menumpukan kerjaya mereka untuk meningkatkan kesihatan mental dan kesejahteraan pesakit. Bergantung pada keperluan dan keadaan anda, seseorang mungkin lebih lengkap untuk menolong anda daripada yang lain.

Ahli terapi perkahwinan dan keluarga boleh memberikan semua terapi Pasangan, Terapi keluarga untuk ibu bapa dan anak-anak, Kaunseling perkahwinan, terapi untuk anak-anak atau remaja yang berjuang, terapi kumpulan untuk situasi kerja dan terapi kumpulan untuk anak-anak.

S3. Sekiranya anak saya berjumpa dengan ahli terapi atau psikologi?

Anak anda mesti ahli psikologi atau ahli terapi jika anda menganggap anak anda mungkin mempunyai keadaan yang mempengaruhi pembelajarannya seperti ADHD gangguan pembelajaran atau gangguan spektrum autisme. Anak anda memerlukan sokongan untuk menguruskan masalah emosi atau tingkah laku. Seorang ahli psikologi akan membantu dan mengurus dengan masalah kesihatan mental menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit

S4. Bolehkah ahli psikologi melakukan terapi?

Ahli psikologi memahami bagaimana otak berfungsi mereka mengetahui emosi, perasaan dan pemikiran kita. Kedua-duanya dapat mengubati penyakit mental dengan terapi psikologi bercakap. Ahli psikologi mempunyai ijazah kedoktoran dalam bidang psikologi. Mereka bersekolah dan lulus sekolah untuk belajar menilai dan merawat penyakit emosi dan mental. Kemudian mereka menyelesaikan magang dua atau tiga tahun untuk latihan terapi tingkah laku. Juga teori dan kaedah rawatan psikologi.

S5. Adakah Psikologi adalah pekerjaan yang bergaji tinggi?

Gaji bagi ahli psikologi di Amerika Syarikat adalah $ 79, 010. Ahli psikologi klinik, kaunseling dan sekolah memperoleh gaji rata-rata yang lebih rendah pada $ 76,990 setahun. Sementara pakar psikologi industri dan lain-lain memperoleh $ 97,260. Seorang ahli psikologi membantu menguruskan masalah kesihatan mental dengan menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang.

S6. Mengapa saya mesti berjumpa dengan ahli psikologi?

Secara amnya ahli psikologi memberi tumpuan kepada pelbagai masalah berkaitan psikologi umum termasuk memberikan kaunseling individu seperti kaunseling keluarga perkahwinan, kaunseling kesihatan mental atau kaunseling kelompok. Psikologi dan doktor berlesen lain boleh bertindak sebagai peranan keluarga individu atau kaunselor kumpulan.

S7. Sekiranya saya berjumpa dengan ahli terapi atau psikologi kerana kegelisahan?

sama ada anda berjumpa dengan psikologi atau ahli terapi untuk penyakit mental anda, ia bergantung sepenuhnya kepada apa yang anda mahukan. Perbezaan nombor 1 adalah bahawa sebagai MD, psikiatri boleh memberi ubat, psikologi tidak boleh. Mereka terutamanya kerana mereka tidak pergi ke sekolah perubatan selama 4 tahun untuk mempelajari segala-galanya mengenai tubuh manusia sehingga mereka tidak mempunyai alasan untuk memahami dengan tepat apa yang dilakukan oleh ubat-ubatan tersebut.

S8. Sekiranya anda memberitahu psikiatri anda semuanya?

Ya, anda boleh memberitahu setiap perkara kecil kepada psikiatri anda. Pakar psikiatri adalah doktor perubatan seperti pakar pediatrik yang pakar dalam kanak-kanak dan pakar onkologi mempunyai barah. Seorang psikiatri pakar dalam penyakit mental. Semua doktor lain mereka pergi untuk ijazah sarjana muda selama 4 tahun dan beberapa latihan terpakai.

S9. Apa perbezaan antara psikiatri psikologi dan ahli terapi?

Ahli psikologi adalah saintis sosial yang dilatih untuk mengkaji tingkah laku manusia dan proses mental. Ahli psikologi boleh bekerja dalam pelbagai persekitaran klinikal atau penyelidikan. Ijazah psikologi boleh didapati di semua peringkat seperti sarjana, sarjana muda, atau doktor falsafah (PhD atau PsyD). Ijazah lanjutan dan perlesenan diperlukan bagi mereka yang berada dalam amalan bebas atau bagi mereka yang menawarkan rawatan pesakit termasuk kaunseling klinikal dan psikologi sekolah.

Ahli terapi adalah doktor umum yang mempunyai ijazah sarjana. Kaunselor yang berpengalaman terutamanya menumpukan pada memberi kaunseling kelompok, kaunseling keluarga perkahwinan dan kaunseling individu untuk menyelesaikan masalah klinikal dan sosial.

10. Apa yang dilakukan oleh ahli terapi untuk kegelisahan?

Ahli terapi memberi tumpuan kepada memberi kesihatan mental dan sokongan emosi untuk masalah keluarga perkahwinan yang boleh merangkumi sesi kaunseling penyalahgunaan bahan dan sesi keluarga. Mereka memfokuskan diri pada terapi perbincangan dan tingkah laku dan mempertimbangkan aspek teori dan penyakit mental yang lebih teori.

:eight_pointed_black_star: Kesimpulannya

Ahli psikologi vs Ahli terapi. ahli psikologi membantu anda menguruskan masalah kesihatan mental menggunakan pendekatan akademik yang terdiri daripada penyelidikan terkini dan bukannya kajian kemanusiaan dan jangka panjang. Ahli terapi adalah orang yang bekerjasama dengan pesakit untuk mendiagnosis dan merawat gangguan mental dan emosi. Kedua-duanya bertujuan untuk hasil yang sama untuk meningkatkan kesihatan mental pesakit.

Ahli terapi adalah istilah yang lebih luas untuk semua profesional yang terlatih dan sering dilesenkan untuk menyediakan pelbagai rawatan dan rawatan pemulihan untuk orang. Ahli terapi boleh menjadi psikoanalis kadang-kadang kaunselor perkahwinan, pekerja sosial dan pelatih kehidupan di antara kepakaran lain.

Walaupun perbezaan antara psikiatri vs ahli terapi sangat jelas. Perbezaan antara pelbagai ahli terapi mungkin tidak ada. Pada dasarnya perbezaan terletak pada pendidikan mereka. Oleh itu, orang pertama yang melihat jika anda fikir anda menghadapi masalah mental adalah doktor penjagaan utama anda. Doktor anda akan bertanya mengenai gejala anda dan berapa lama anda mengalaminya dan sama ada ia berterusan atau datang dan pergi.

Doktor anda akan memeriksa masalah fizikal yang boleh menyebabkan gejala anda dan membantu anda menentukan jenis kesihatan mental apa itu. Oleh profesional dan jenis terapi apa yang terbaik untuk anda.

Ahli psikologi mempunyai ijazah doktor dalam bidang psikologi. Mereka bersekolah dan lulus sekolah untuk belajar menilai dan merawat penyakit emosi dan mental. Kemudian mereka menyelesaikan magang dua atau tiga tahun untuk latihan terapi tingkah laku. Juga teori dan kaedah rawatan psikologi.

Ahli psikologi Vs Therapists Semasa mencari rawatan mental, anda mungkin menemui dua jenis profesional kesihatan mental seperti terapis dan psikologi. Psikologi, menganalisis, dan merawat masalah mental dan disfungsi tingkah laku yang berkaitan dengan kesihatan mental dan fizikal. Ahli terapi memudahkan kesedaran dan perkembangan psikologi individu.

Ahli Psikologi Vs Therapist

:small_blue_diamond: Untuk membantu pesakit menyelesaikan masalah kesihatan mental, kedua-dua ahli terapi dan psikologi telah menjalani latihan dan pendidikan dalam teknik terapi hingga tahap tertentu. Tajuk-tajuk ini sering digunakan secara bergantian. Ahli terapi dan psikologi mempunyai latihan, pendidikan dan pendekatan yang berbeza dalam praktiknya, walaupun kedua-dua pakar tersebut menunjukkan hasil yang baik dalam membantu individu.

Apa yang dirawat oleh ahli psikologi?

:small_blue_diamond: Seorang ahli psikologi boleh membantu mengatasi masalah kesihatan mental dengan cara berikut:

 • Berdasarkan tinjauan dan pemerhatian yang mungkin mendiagnosis keadaan kesihatan mental

 • Diagnosis keadaan anda dan berikan cadangan rawatan

 • Berikan terapi yang dapat membantu keadaan anda

 • Bantu anda mengatasi sensasi dan emosi untuk membantu anda memahaminya dan membuat keputusan yang wajar dari mereka

 • Untuk mendapatkan rawatan preskripsi bekerjasama dengan psikiatri.

Apa yang dirawat oleh ahli terapi?

:small_blue_diamond: Ahli terapi daripada menganalisis atau mendiagnosis keadaan kesihatan mental tertentu memberi tumpuan kepada:

 • Memperoleh gambaran besar mengenai kehidupan dan masalah yang anda hadapi

 • Membantu anda membincangkan emosi anda dan menangani dengan cara yang munasabah

 • Dengan terapi proses pengambilan keputusan yang sihat membimbing kami

 • Untuk menawarkan terapi sokongan menggunakan teknik terapi bicara.

Perbezaan antara Ahli Psikologi dan Ahli Terapi

Ahli psikologi Ahli terapi
Rawat masalah kesihatan mental dan disfungsi tingkah laku Ahli terapi memudahkan kesedaran dan perkembangan psikologi individu
Dalam psikologi mempunyai ijazah lanjutan Dalam pelbagai disiplin ilmu boleh mempunyai sebilangan darjah
Pada pesakit mereka mendiagnosis gangguan atau masalah Bantu pesakit membuat keputusan dan jelaskan emosi

Apa kelayakan yang berbeza yang dimiliki oleh setiap pakar?

:small_blue_diamond: Semua ahli terapi dan psikologi memperoleh tahap pendidikan yang lebih tinggi. Ramai yang memegang ijazah lanjutan. Lesen Perkahwinan dan Terapi Keluarga (MFT) adalah ijazah biasa, yang memerlukan ijazah sarjana, dan latihan psikologi peringkat doktoral, seperti ijazah MD dan PsyD. Untuk jenis rawatan yang mereka tawarkan, masing-masing juga mesti mempunyai lesen dan sijil negeri

Ahli psikologi

:small_blue_diamond: Seorang ahli psikologi mengkaji tingkah laku manusia dan corak emosi dan fikiran dan dia dianggap sebagai jenis saintis atau saintis-pengamal. Dalam praktik swasta atau di hospital, kebanyakan ahli psikologi menawarkan terapi kepada pesakit, sementara yang lain hanya boleh melakukan penyelidikan ilmiah. Sebilangan mungkin melakukan penilaian tersusun, seperti kecerdasan atau ujian keperibadian.

:small_blue_diamond: Berdasarkan bidang mereka bekerja dalam latihan juga mungkin berbeza. Ahli psikologi industri / organisasi (I / O) mungkin tidak mempelajari kesihatan mental individu sama sekali, mereka hanya mengkaji tingkah laku manusia di tempat kerja. Sekurang-kurangnya, untuk dianggap sebagai psikologi praktik, ijazah doktor diperlukan untuk seseorang. Mengikut gelaran negeri boleh berbeza - dengan ijazah sarjana, anda boleh menyebut diri anda sebagai psikoterapis di beberapa negeri, tetapi untuk menjadi psikologi anda memerlukan PsyD atau PhD. a

:small_blue_diamond: Bagi ahli psikologi untuk membuat penyelidikan, PhD juga diperlukan. Ijazah PsyD dan PhD juga melayakkan pakar menjadi psikoterapis atau menguruskan penilaian tersusun. Dengan latihan ini banyak PhD juga dapat mengajar, melakukan penyelidikan atau melakukan kerja klinikal. Ini sama seperti perubatan - melalui persekutuan anda boleh memasuki penyelidikan , tetapi untuk memenuhi syarat untuk jawatan penyelidikan peringkat universiti, anda juga dapat melakukan penyelidikan yang mencukupi di sekolah siswazah.

:small_blue_diamond: Ahli psikologi biasanya memegang ijazah kedoktoran dalam bidang psikologi (PsyD) atau PhD yang menawarkan perubatan penjagaan dari beberapa jenis, sama ada dalam persekitaran klinikal atau secara bebas. Memiliki PsyD menunjukkan bahawa psikologi berfokus pada rawatan, tetapi untuk memberitahu aplikasi psikologi mereka, mereka juga menggunakan penyelidikan dan sains untuk memberitahu aplikasi psikologi mereka. Dari PhD ini berbeza, di mana profesional belajar bagaimana menjalankan penyelidikan juga.

:small_blue_diamond: Pakar PsyD juga dapat memfokuskan diri pada penilaian atau rawatan terapeutik, namun latihan mereka cenderung berfokus pada bagaimana memahami penyelidikan untuk aplikasi perawatan, sementara pakar PhD fokus untuk melakukan penyelidikan itu sendiri. Namun, sebelum mendapatkan lesen untuk membantu pelanggan di klinik atau amalan swasta, PhD atau PsyD memerlukan latihan tambahan selama bertahun-tahun.

Ahli Psikologi Vs Therapist

Kepakaran psikologi

:small_blue_diamond: Ahli psikologi semasa latihan dan pendidikan mereka dapat mempelajari satu atau lebih pengkhususan berikut dengan rawatan atau aplikasi :

 • Ilmu Saraf

 • Psikolinguistik

 • Psikologi industri / organisasi

 • Psikologi kognitif

 • Psikologi klinikal

 • Psikologi sosial

 • Ilmu keputusan

 • Kecacatan intelektual dan perkembangan

 • Psikologi perkembangan

:small_blue_diamond: Dalam bidang psikologi kaedah memahami dan merawat minda manusia terus berkembang dan menjadi lebih maju sebab itulah senarai pengkhususan ini tidak lengkap.

Ringkasan Ahli psikologi merawat masalah kesihatan mental dan ahli terapi memudahkan kesedaran . Kedua-duanya memperoleh tahap pendidikan yang lebih tinggi. Ahli psikologi mengkaji tingkah laku dan corak pemikiran dan emosi manusia.

Ahli terapi

:small_blue_diamond: Sebilangan ahli psikologi hanya menjalankan penyelidikan. Tetapi semua kaunselor atau ahli terapi memberikan beberapa terapi kepada pesakitnya. Dalam psikologi beberapa kaunselor atau ahli terapi mungkin mempunyai latihan dan pendidikan. Orang lain sebenarnya boleh mempelajari sosiologi, perkembangan kanak-kanak, pendidikan, atau bidang yang berkaitan dalam psikologi manusia tanpa latar belakang yang besar. Dalam banyak kes, istilah "kaunselor" dan "terapis" dapat digunakan secara bergantian.

:small_blue_diamond: Walaupun psikologi pada umumnya mempunyai latihan dan pendidikan yang lebih maju, namun ini tidak bermakna mereka lebih baik daripada kaunselor atau ahli terapi. Pendidikan adalah satu-satunya pertimbangan, tetapi untuk terapi memilih profesional yang tepat sebenarnya bergantung pada pelbagai faktor lain juga.

:small_blue_diamond: Dalam mencapai matlamat terapi individu anda secara keseluruhan, psikologi dan ahli terapi membantu anda. Kedua-dua ahli psikologi dan ahli terapi cenderung bersikap empati, berpikiran terbuka, dan memahami, membiarkan cabaran peribadi anda memilih jalan terapi, kaunseling atau rawatan anda.

:small_blue_diamond: Ahli terapi umumnya menggunakan pendekatan yang lebih holistik . Mereka membincangkan seumur hidup seseorang, membolehkan anda memberi tumpuan kepada keadaan mental anda. Bagaimana tingkah laku dan fikiran berinteraksi dengan persekitaran kita sebenarnya para psikolog memfokuskan pada perkara itu.

:small_blue_diamond: Semua ahli terapi mesti mempunyai minimum ijazah sarjana yang menawarkan rawatan dan rawatan. Dalam keistimewaan mereka, ada juga yang memiliki PhD. Sebagai tambahan kepada latihan dan pendidikan, ahli terapi cenderung memiliki lesen atau sijil yang berkaitan dengan kepakaran mereka. Ini menunjukkan bahawa dalam kepakaran mereka, kaunselor atau ahli terapi akan menjalani latihan tambahan, bersama dengan peperiksaan. Oleh setiap negeri, lesen biasanya diawasi untuk membantu mengatur amalan terapi.

Kepakaran ahli terapi & psikologi

:small_blue_diamond: Subspesialiti yang cenderung dikongsi oleh kaunselor, ahli terapi dan psikologi termasuk:

 • Terapi bermain (untuk kanak-kanak kecil)

 • Kaunseling ketagihan

 • Kaunseling sekolah

 • Kaunseling masyarakat

 • Kaunseling kerjaya

 • Bimbingan hidup

 • Kerja sosial

 • Kaunseling berduka

 • Kaunseling keluarga

 • Perkahwinan, perceraian, atau pasangan

:small_blue_diamond: Dalam terapi berkumpulan beberapa ahli terapi juga pakar, yang melibatkan kumpulan pesakit yang lebih besar yang menangani masalah yang sama. Dari terapi kumpulan, anda mungkin mendapat keuntungan dengan berhubung dengan orang lain dan menyelesaikan masalah bersama.

:small_blue_diamond: Untuk kanak-kanak dan juga orang dewasa, terapi berkumpulan disediakan. Sebagai tambahan kepada individu, beberapa orang mendapat manfaat daripada sesi terapi kumpulan mingguan.

Siapa yang mesti saya lihat?

:small_blue_diamond: Memilih antara ahli terapi dan psikologi bergantung kepada masalah yang anda ingin atasi. Ingat bahawa istilah terapi, psikologi, dan kaunselor mewakili tahap latihan dan pendidikan. Untuk bidang kesihatan mental semuanya berharga, membantu pesakit dengan pelbagai cara.

:small_blue_diamond: Sama ada ahli psikologi atau ahli terapi adalah titik permulaan terbaik untuk:

 • Kaunseling am
 • Isu perkahwinan
 • Kesedihan
 • Perceraian

:small_blue_diamond: Untuk merawat masalah kesihatan mental, seperti kemurungan dan kegelisahan, kedua-dua ahli terapi dan psikologi mungkin bermanfaat. Sekiranya anda ingin membuat perubahan konkrit terhadap tingkah laku dan corak pemikiran, anda mungkin berunding dengan psikologi tetapi banyak masalah ini juga dapat ditangani oleh kaunselor dengan perbincangan yang lebih terbuka mengenai emosi dan perasaan anda.

:small_blue_diamond: Pakar psikologi dengan PhD atau pakar PsyD dapat membantu anda menangani masalah kesihatan mental yang tidak didiagnosis dan mencadangkan rawatan kesihatan mental jangka panjang dengan cadangan berdasarkan penyelidikan akademik atau kesusasteraan.

Kos

Semasa memilih antara ahli terapi atau psikologi anda mungkin juga ingin mempertimbangkan kos. Berikut adalah beberapa petua untuk menjangkakan kos untuk berjumpa dengan ahli terapi atau psikologi:

 • Amalan swasta boleh mengenakan yuran yang lebih tinggi , terutamanya jika profesional mempunyai latihan dan pengalaman bertahun-tahun atau terkenal dengan pelanggan yang ramai.

 • Pakar swasta mungkin memerlukan kos tambahan, berdasarkan reputasi jika anda mencari psikologi atau ahli terapi tertentu. Anda juga mungkin mengalami kerahsiaan yang lebih besar.

 • Klinik komuniti atau aplikasi panduan mungkin lebih tinggi , menawarkan pilihan terapi yang lebih berpatutan yang mengenakan bayaran tetap setiap sesi atau bayaran langganan bulanan.

 • Rawatan berkumpulan mungkin lebih murah daripada rawatan individu , mereka juga dapat memperkenalkan anda kepada komuniti individu yang berkongsi minat anda dan mungkin memahami apa yang anda lalui.

 • Hubungi agensi insurans anda sebelum berjumpa pakar untuk memastikan penyedia anda berada di dalam rangkaian liputan anda.

 • Ramai ahli psikologi dan ahli terapi sama-sama menawarkan perbelanjaan yang perlahan sekiranya anda tidak mempunyai insurans untuk membantu menguruskan kos rawatan anda.

Ringkasan Ahli terapi memberi tumpuan kepada perkembangan psikologi individu. Memberi terapi kepada pelanggan mereka. Sama ada kita pergi ke psikologi atau ahli terapi, bergantung pada masalah yang akan kita hadapi.

Ahli Psikologi Vs Therapist

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya mengenai perbezaan antara ahli terapi psikologi Vs.

S1. Adakah ahli terapi dan psikologi adalah perkara yang sama?

Ahli psikologi dan ahli terapi sering bekerjasama untuk membantu merawat dan mendiagnosis gangguan mental dan tetapi tidak sama. Bersama-sama, pakar kesihatan mental ini dapat memberikan penjagaan terbaik untuk masalah tingkah laku dan kesihatan mental.

S2. Apa yang lebih membayar ahli psikologi atau ahli terapi?

Setiap jenis akreditasi terapi mempunyai jangkauan gaji mereka sendiri, dan biasanya mereka yang pergi ke sekolah untuk jangka masa yang panjang mempunyai gaji yang lebih tinggi. Sebagai contoh, seperti yang ditunjukkan oleh Biro Statistik Tenaga Kerja Burea, MFT menghasilkan rata-rata $ 50,610 per tahun sementara ahli psikologi memperoleh rata-rata $ 90,370 per tahun.

S3. Terapi apa yang terbaik untuk kegelisahan?

Sejenis psikoterapi yang dikenali sebagai terapi kognitif-tingkah laku (CBT) sangat membantu dalam mengatasi masalah kegelisahan. Melalui CBT, ahli psikologi membantu pesakit belajar mengenali dan mengurus faktor-faktor yang menyumbang kepada kegelisahan mereka.

S4. Adakah menjadi ahli psikologi berbaloi?

Sekiranya anda suka bekerja dengan individu dan menolong mereka mencapai potensi maksimum, maka menjadi ahli psikologi boleh memberi manfaat yang luar biasa. Walaupun anda sering menghadapi cabaran, melihat pesakit anda membuat kemajuan yang nyata dan berusaha mencapai matlamat dapat memberi anda perasaan pencapaian.

Kesimpulannya

:small_blue_diamond: Ahli psikologi Vs Therapist perbezaan utama antara psikologi dan ahli terapi adalah bahawa psikologi merawat masalah mental dan disfungsi tingkah laku dan ahli terapi memudahkan kesedaran dan perkembangan psikologi individu. Ahli psikologi dan ahli terapi mempunyai latihan dan pendidikan yang berbeza.

:small_blue_diamond: Ahli psikologi biasanya memiliki gelar doktor dalam bidang psikologi (PsyD) atau PhD dan semua ahli terapi mesti mempunyai minimum ijazah sarjana. Kaunseling sekolah, kaunseling masyarakat, kaunseling kerjaya adalah beberapa kepakaran yang cenderung untuk dikongsi oleh ahli terapi dan psikologi. Memilih antara ahli terapi dan psikologi bergantung kepada masalah yang anda ingin atasi.

artikel berkaitan

Kesan Psikologi Psikotik Floridly Tekanan Terhadap Fikiran dan Tubuh Manusia Bagaimana tekanan mempengaruhi kita secara psikologi?