Pengurusan kualiti,

Definisi pengurusan kualiti:

 1. Pengurusan kualiti adalah tindakan mengawasi semua aktiviti dan tugas yang mesti dilaksanakan untuk mengekalkan tahap kecemerlangan yang diinginkan. Ini termasuk penentuan kebijakan kualiti, membuat dan melaksanakan perencanaan dan jaminan kualiti, dan pengendalian mutu dan peningkatan kualiti. Ia juga disebut sebagai pengurusan kualiti total (TQM).

 2. Kegiatan dan fungsi pengurusan yang terlibat dalam penentuan dasar kualiti dan pelaksanaannya melalui cara seperti perancangan kualiti dan jaminan kualiti (termasuk pengendalian kualiti). Lihat juga pengurusan kualiti keseluruhan (TQM).

 3. (Gaya) pengurusan yang memfokuskan pada prinsip kualiti, terutama dalam pengembangan dan pelaksanaan praktik kerja.

 4. Secara umum, pengurusan kualiti menumpukan pada tujuan jangka panjang melalui pelaksanaan inisiatif jangka pendek.

Bagaimana menggunakan Pengurusan kualiti dalam ayat?

 1. Pengurusan kualiti menjadi tumpuan kerana kami mempunyai standard tinggi di firma kami untuk memastikan pelanggan kami gembira.
 2. Anda perlu sentiasa mempunyai pasukan pengurusan kualiti yang baik agar standard yang dikeluarkan syarikat anda tidak mulai merosot.
 3. Rancangan pengurusan kualiti kami adalah yang terbaik dan ini memberi kami banyak keyakinan sepanjang hari untuk menjadikan perniagaan kami berjalan dengan lancar.
 4. Pengurusan kualiti adalah tindakan mengawasi semua aktiviti dan tugas yang diperlukan untuk mengekalkan tahap kecemerlangan yang diinginkan.
 5. TQM menghendaki semua pihak yang berkepentingan dalam perniagaan bekerjasama untuk meningkatkan proses, produk, perkhidmatan dan budaya syarikat itu sendiri.
 6. Pengurusan kualiti merangkumi penentuan kebijakan kualiti, membuat dan melaksanakan perencanaan dan jaminan kualiti, dan pengendalian mutu dan peningkatan kualiti.

Makna Pengurusan kualiti & Pengurusan kualiti Definisi

Pengurusan Kualiti ,

Pengurusan kualiti:

Pengurusan kualiti adalah pemantauan terhadap semua aktiviti dan tugas yang dilakukan untuk mengekalkan tahap kecemerlangan yang diinginkan. Ini termasuk menentukan dasar standard , merumuskan dan melaksanakan perancangan dan jaminan standard, dan kawalan dan peningkatan kualiti. Ia juga dipanggil Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM).

 • Pengurusan kualiti melibatkan pengawasan semua aktiviti dan tugas yang diperlukan untuk mengekalkan tahap kompetensi yang diperlukan.
 • Pengurusan kualiti merangkumi menentukan dasar standard, merumuskan dan melaksanakan rancangan dan jaminan kualiti, serta mengendalikan dan meningkatkan kualiti.
 • TQM menghendaki semua pihak berkepentingan syarikat untuk bekerjasama untuk meningkatkan proses, produk, perkhidmatan dan budaya syarikat itu sendiri.

Makna literal Pengurusan Kualiti

Kualiti:

Makna Kualiti:
 1. Ukuran sesuatu berkaitan dengan perkara lain yang sama adalah tahap kecemerlangan sesuatu.

 2. Sifat atau ciri khas seseorang atau sesuatu.

Sinonim Kualiti

atribut, bentuk, gred, perlembagaan, ciri, coretan, aspek, peringkat, tahap, watak, solekan, berkaliber, alam, titik, keanehan, sisi, nilai, sifat, sifat, harta benda, klasifikasi, keistimewaan, aspek, quirk, kelas, keadaan

Pengurusan:

Maksud Pengurusan:
 1. Proses merawat atau mengawal orang lain.

 2. Penipuan palsu.

Kalimat Pengurusan
 1. Pengurusan kawanan rusa

Sinonim Pengurusan

pentadbiran, kepalsuan, pembohongan, penipuan, arahan, kawalan, kepalsuan, pengurusan, pemerintahan, menjalankan, penyeliaan, kepalsuan, penipuan, tidak benar, kepalsuan