Bagaimana cara menghilangkan bug tidur? Anda boleh menyingkirkan kutu busuk. Anda mungkin perlu mencuba beberapa pendekatan kimia & bukan kimia yang berbeza jika anda mempunyai jangkitan kutu.

Apa itu Bedbug?

Bug katil adalah serangga dari genus Cimex yang memakan darah manusia, biasanya pada waktu malam. Gigitan mereka boleh mengakibatkan sejumlah kesan kesihatan termasuk ruam kulit, kesan psikologi, dan gejala alergi.

Mengeluarkan kutu tidur

Bedbugs berukuran hanya 5 milimeter — lebih kecil daripada pemadam pensil. Bug ini pintar, sukar, dan ia menghasilkan semula dengan cepat. Penyakit kutu tahu di mana harus bersembunyi untuk mengelakkan pengesanan, mereka dapat hidup selama berbulan-bulan di antara waktu makan, dan wanita yang sihat dapat bertelur 500 telur sepanjang hidupnya.

Tidak hairanlah bahawa penghisap darah kecil ini boleh menimbulkan banyak kekacauan di rumah anda. Sekiranya mereka tidur dengan anda, mereka boleh meninggalkan warna merah dan gatal di seluruh badan anda.

Nasib baik, anda dapat menyingkirkan kutu busuk. Bersabar kerana membuang kutu busuk sering memerlukan masa dan usaha. Anda mungkin perlu mencuba beberapa pendekatan kimia dan bukan kimia yang berbeza, terutamanya jika anda mempunyai serangan besar.

Faktor-faktor tertentu boleh menjadikan kutu tidur lebih sukar untuk dibuang. Anda mungkin mempunyai masa yang lebih sukar untuk membersihkan rumah anda jika anda mempunyai banyak kekacauan, atau anda sering bepergian dan membawa pulang kutu baru di dalam barang anda.

Sekiranya anda tidak dapat melepaskan rumah anda sendiri, anda mungkin perlu menghubungi pembasmi profesional. Teruskan membaca panduan langkah demi langkah untuk menghilangkan kutu busuk.

Cara Memperolehi Cepat Mengurangkan Bedbugs

Langkah 1: Kenal pasti semua kawasan yang dijangkiti

Sekiranya anda mempunyai kutu busuk, anda ingin mencarinya lebih awal sebelum mereka mula membiak. Jauh lebih mudah - dan lebih murah - untuk merawat jangkitan kecil daripada yang besar. Namun, serangan yang lebih kecil mungkin lebih sukar untuk dikesan.

Cari sendiri bedbug, atau dapatkan profesional untuk membuat pemeriksaan. Beberapa pemeriksa menggunakan anjing yang dilatih khas untuk memburu kutu busuk dengan aroma.

Tubuh kecil dan sempit bedbugs memungkinkannya masuk ke tempat-tempat kecil — seperti lipatan tilam atau sofa, dan lipatan langsir.

Juga, cari di tempat seperti ini:

 • berhampiran tanda tilam dan spring box
 • di celah-celah di birai katil dan kepala katil
 • di papan bawah
 • antara kusyen sofa
 • di sendi perabot
 • di dalam cawangan elektrik
 • di bawah kertas dinding yang longgar
 • di bawah lukisan dan poster di dinding
 • di jahitan di mana kertas dinding dan siling bertemu

Gunakan lampu suluh dan kaca pembesar untuk melihat semua kawasan ini.

Anda boleh melihat kutu busuk dengan tanda-tanda berikut:

 • kutu hidup, yang berwarna kemerahan dan panjang kira-kira ¼-inci
 • bintik-bintik gelap mengenai ukuran tempoh - ini adalah kotoran kutu busuk
 • noda kemerahan pada tilam anda dari pepijat yang telah dihancurkan
 • kecil, telur kuning pucat, kulit telur, dan kulit kekuningan yang menumpahkan kutu busuk muda

Sebaik sahaja anda menjumpai bedbug, masukkan ke dalam balang tertutup bersama dengan 1 sudu teh alkohol gosok. Jenis pepijat lain boleh kelihatan seperti bedbug. Sekiranya anda tidak pasti jenis bug yang anda temui, bawalah kepada pembasmi atau ahli entomologi untuk mengenal pasti.

Langkah 2: Mengawal serangan

Sebaik sahaja anda mengetahui bahawa anda mempunyai kutu busuk, anda perlu menyimpannya sehingga anda dapat menyingkirkannya. Cara cepat dan mudah untuk memerangkap kutu busuk adalah dengan kekosongan anda. Jalankan kekosongan di mana-mana tempat persembunyian yang mungkin.

Ini merangkumi:

 • katil
 • almari pakaian
 • permaidani
 • elektronik (seperti TV)

Masukkan isi yang dikosongkan ke dalam beg plastik dan buang. Kemudian bersihkan vakum dengan teliti.

Tutup semua linen dan pakaian anda yang terkena dalam beg plastik sehingga anda dapat mencucinya. Kemudian letakkan pada suhu setinggi mungkin di mesin basuh dan pengering. Sekiranya barang tidak dapat dicuci, masukkan ke dalam pengering selama 30 minit pada suhu panas tertinggi.

Apa sahaja yang tidak dapat dirawat di mesin cuci dan pengering, letakkan di dalam beg plastik. Biarkan di sana selama beberapa bulan, jika boleh, untuk memastikan semua pepijat mati. Sekiranya anda tidak dapat membersihkan perabot, buanglah. Koyakkan terlebih dahulu dan semburkan cat perkataan "bedbugs" di atasnya sehingga tidak ada orang lain yang berusaha membawanya pulang.

Langkah 3: Bersedia untuk rawatan bedbug

Sebelum anda mula merawat rumah anda, lakukan sedikit kerja persiapan untuk memaksimumkan peluang kejayaan anda. Pastikan semua linen, permaidani, tirai, pakaian, dan tempat persembunyian anda yang lain telah dibersihkan atau dibuang (lihat Langkah 2).

Seterusnya, singkirkan tempat bersembunyi bedbug. Angkat buku, majalah, pakaian, dan apa sahaja yang terletak di lantai dan di bawah katil anda. Buanglah apa sahaja yang anda boleh. Jangan memindahkan barang dari bilik yang penuh ke tempat yang bersih - anda boleh menyebarkan pepijat.

Tutup kawasan terbuka. Lekatkan kertas dinding yang longgar. Caulk retakan di perabot dan di sekitar papan bawah. Pita saluran elektrik terbuka. Akhirnya, alihkan tempat tidur anda sekurang-kurangnya 6 inci dari dinding supaya kutu tidur tidak dapat naik.

Langkah 4: Bunuh kutu busuk

Langkah 5: Pantau kawasan yang terjejas

Kutu busuk memerlukan sedikit masa untuk dihapuskan. Sebelum anda dapat mempercayai bahawa rawatan anda telah berjaya, anda memerlukan bukti bahawa pepijat tersebut telah berlanjutan. Periksa kawasan yang dipenuhi kira-kira sekali setiap tujuh hari untuk tanda-tanda aktiviti.

Untuk menjadikan kutu busuk yang masih hidup lebih mudah dijumpai, letakkan pemotong bedbug di bawah setiap kaki katil. Peranti ini akan memerangkap kutu busuk sebelum dapat naik ke katil anda. Anda mungkin perlu terus memeriksa pemintas untuk setahun penuh.

Langkah 6: Berundur mengikut keperluan

Bedbug adalah makhluk yang tahan lasak. Hanya apabila anda fikir anda telah menghapuskannya, anda mungkin melihatnya lagi. Anda mungkin perlu mencuba beberapa kaedah rawatan yang berbeza untuk mengawal serangan tersebut. Dan jika mereka masih tidak pergi, anda pasti ingin memanggil pembasmi profesional.

Langkah 7: Libatkan para profesional

Sekiranya anda tidak dapat menghilangkan kutu busuk sendiri, inilah masanya untuk melibatkan para profesional. Syarikat kawalan perosak mempunyai kelebihan menggunakan bahan kimia dan rawatan lain yang tidak tersedia untuk anda. Mereka mempunyai racun serangga yang kedua-duanya membunuh serangga semasa kontak dan yang tinggal di dalam perabot dan retak untuk membunuh kutu busuk dalam jangka panjang.

Syarikat kawalan perosak juga boleh menggunakan rawatan haba seluruh bilik. Mereka membawa peralatan khas yang memanaskan bilik hingga suhu antara 135 hingga 145 darjah Fahrenheit - cukup tinggi untuk membunuh kutu busuk.

Sebelum syarikat kawalan perosak tiba, mereka harus memberi anda arahan untuk menyiapkan rumah anda. Ikuti arahan mereka dengan teliti dan anda akan mempunyai peluang terbaik untuk menghilangkan pepijat.

Rawatan profesional memerlukan dua hingga tiga lawatan untuk mula bekerja. Selepas setiap rawatan, anda mungkin harus berada di luar bilik rawatan selama beberapa jam sehingga racun serangga kering.

Langkah 8: Jauhkan kutu rambut

Setelah kutu busuk hilang, anda pasti ingin memastikannya tidak berfungsi.

Petua pencegahan

 • Bersihkan kekacauan. Jangan tinggalkan kertas, majalah, pakaian, atau barang lain di lantai.
 • Tutup tilam dan spring box anda dengan penutup bedbug dan zip sehingga sepanjang masa.
 • Selimut vakum dan cuci, perabot, langsir, dan permaidani sering.
 • Segel retak di sekitar soket cahaya, papan bawah, dan saluran elektrik sehingga kutu busuk tidak dapat masuk.
 • Periksa bedbug di bilik hotel semasa anda melakukan perjalanan untuk mengelakkannya membawa pulang bersama anda.

Kaedah Pembersihan Rumah

Anda boleh mencuba penyingkiran kutu tanpa bahan kimia terlebih dahulu. Bug ini mudah dibunuh dengan api yang tinggi, 115 ° F (46 ° C), atau sejuk yang kuat, 32 ° F (kurang dari 0 ° C

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kutu busuk menggunakan kaedah ini:

 • Basuh tempat tidur dan pakaian di dalam air panas selama 30 minit. Kemudian masukkan ke dalam pengering pada suhu paling tinggi selama 30 minit.
 • Gunakan pengukus di tilam, sofa, dan tempat lain di mana bedbug bersembunyi.
 • Kemas barang-barang yang penuh dengan beg hitam dan biarkan di luar pada hari yang panas (95 darjah) atau di dalam kereta tertutup. Pada suhu yang lebih sejuk, diperlukan dua hingga lima bulan untuk membunuh pepijat yang ditutup.
 • Masukkan beg yang berisi kutu busuk di dalam peti sejuk pada suhu 0 ° F (-17 ° C). Gunakan termometer untuk memeriksa suhu. Biarkan mereka di sana sekurang-kurangnya empat hari.

Setelah membersihkan semua kutu busuk yang kelihatan, jadikan kawasan itu tidak ramah bagi rakan mereka. Letakkan penutup kalis air di atas tilam dan spring box anda. Zip penutup ini sehingga ke hujungnya. Bug yang terperangkap di dalamnya akan mati, dan pepijat baru tidak akan dapat masuk.

Sekiranya kaedah ini tidak menghapuskan semua bug, anda mungkin perlu mencuba racun serangga.

Rawatan Bukan Kimia Dan Kimia

Racun serangga dapat membantu membersihkan kediaman anda dari kutu busuk. Cari produk yang didaftarkan EPA, dan ditandai khusus untuk "bedbugs".

Berikut adalah beberapa jenis racun serangga yang boleh anda cuba:

 • Pyrethrins dan pyrethroid adalah bahan kimia yang paling biasa digunakan untuk membunuh kutu busuk. Namun, beberapa kutu busuk menjadi tahan terhadapnya.
 • Pyrroles seperti chlorfenapyr membunuh kutu busuk dengan mengganggu sel mereka.
 • Neonicotinoids adalah versi nikotin buatan manusia. Mereka merosakkan sistem saraf kutu. Bahan kimia jenis ini berfungsi pada kutu busuk yang menjadi tahan terhadap racun perosak lain.
 • Dessicants adalah bahan yang menghancurkan lapisan luar pelindung pepijat. Tanpa lapisan ini, pepijat akan kering dan mati. Dua contoh bahan pengering adalah gel silika (Tri-Die dan CimeXa) dan bumi diatom. Kelebihan bahan pengering adalah bahawa kutu busuk tidak tahan terhadapnya, tetapi ia berfungsi dengan perlahan. Produk ini memerlukan beberapa bulan untuk menghilangkan semua pepijat.
 • Fogger atau bom bug membunuh kutu busuk , tetapi mereka tidak dapat memasuki celah dan celah di mana pepijat ini bersembunyi. Mereka juga boleh menjadi racun bagi manusia jika anda menggunakannya dengan tidak betul. Baca label dengan teliti. Tinggalkan bilik sebelum anda menghidupkan fogger.
 • Produk berasaskan minyak tumbuhan seperti EcoRaider dan Bed Bug Patrol kurang toksik daripada racun serangga kimia, dan ia berfungsi dengan baik terhadap kutu busuk.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Bagaimana cara menghilangkan gigitan kutu busuk?

Anda mesti berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan sekiranya anda mempunyai:

 • Banyak gigitan
 • Lepuh
 • Jangkitan kulit (gigitan terasa lembut atau keluar cairan, seperti nanah)
 • Reaksi kulit alergi (kulit merah dan bengkak atau gatal-gatal)

Ahli dermatologi anda mungkin menetapkan yang berikut untuk merawat gigitan kutu tidur:

 • Tindak balas alahan. Beberapa orang mungkin memerlukan suntikan antihistamin, kortikosteroid, atau epinefrin (adrenalin) untuk reaksi alergi yang teruk.
 • Jangkitan. Jangkitan mungkin memerlukan antibiotik. Sekiranya jangkitannya ringan, pakar dermatologi anda boleh mengesyorkan ubat antiseptik yang boleh anda beli tanpa preskripsi. Ahli dermatologi anda akan memberitahu anda mana yang harus digunakan. Ahli dermatologi anda juga boleh mengesyorkan antiseptik untuk mencegah jangkitan kulit.
 • Gatal. Pil antihistamin preskripsi atau cecair boleh membantu. Anda juga boleh menggunakan kortikosteroid pada gigitan. Ahli dermatologi anda akan memberitahu anda mana yang terbaik untuk anda.

Rawatan di rumah

Sekiranya anda tidak mempunyai tanda-tanda jangkitan atau reaksi serius, anda sering boleh merawat gigitan di rumah.

Untuk merawat gigitan kutu tidur:

 • Basuh gigitan dengan sabun dan air. Ini akan membantu mencegah jangkitan kulit dan mengurangkan rasa gatal.
 • Sekiranya gatal gigitan, sapukan krim kortikosteroid pada gigitan. Anda boleh mendapatkan bentuk ubat ini yang lemah tanpa preskripsi di kedai ubat tempatan anda. Kortikosteroid yang lebih kuat memerlukan preskripsi.

Gigitan pepijat biasanya sembuh dan hilang dalam satu atau dua minggu.

2. Bagaimana cara menghilangkan kutu busuk secara kekal?

Mengatasi serangan kutu busuk adalah sangat tertekan dan tidak menyenangkan. Rumah anda sepatutnya menjadi tempat perlindungan anda, dan sekarang ia dipenuhi oleh pengunjung yang tidak diundang yang menggigit. Walaupun makhluk ini rata dan kecil, ia tidak berbahaya. Mereka akan mengambil alih rumah anda jika tidak ditangani dan terus memberi makan darah anda pada waktu malam. Sekiranya anda ingin membuang kutu tidur dengan baik, anda perlu bersikap proaktif mengenai rawatan dan pencegahan. Pada akhirnya, memanggil perkhidmatan kawalan makhluk perosak di Barrie adalah kaedah terbaik untuk membasmi serangan kutu. Tetapi, ada juga beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melarang pepijat dari rumah anda secara kekal.

1. Perhatikan Tanda-Tanda Pertama Kutu - Anda mungkin tidak tahu bahawa anda mempunyai bug tidur sehingga mereka mula berpesta dengan anda. Adakah anda mempunyai gigitan di mana sahaja di badan anda? Gigitan pepijat katil biasanya timbul, lebam merah yang mengikuti corak zigzag. Mereka boleh gatal, lecet, atau sama sekali tidak terasa seperti apa-apa. Satu lagi tanda pepijat adalah kotoran berwarna karat di tempat tidur anda. Ini sebenarnya dari darah anda setelah mereka menggigit anda dan mencerna darah.

Dalam kes yang teruk, kutu tidur dapat mengeluarkan bau busuk. Sekiranya anda melihat bau pelik di bilik tidur anda atau bilik lain, siasat untuk mengetahui tanda-tanda pepijat lain. Banyak jenis perosak akan mengeluarkan aroma, jadi bersiaplah untuk menghadapi masalah jangkitan lain selain pepijat.

2. Basuh Semua Kain Anda - Setelah anda menemui tanda-tanda kutu katil di rumah anda, sudah tiba masanya untuk bekerja. Panas adalah pembunuh pepijat yang berkesan, jadi mulailah mencuci barang-barang anda di dalam air panas. Pembuangan pepijat dari pakaian, tempat tidur, tuala, tempat tidur haiwan peliharaan, dan haiwan yang disumbat sangat penting. Apa sahaja yang terbuat dari kain hendaklah dimasukkan ke dalam mesin basuh dengan api yang tinggi. Kemudian, keringkan di pengering anda pada tahap kepanasan setinggi mungkin.

Untuk barang yang tidak mahu dimasukkan ke dalam mesin basuh, seperti kasut, anda masih boleh memasukkannya ke dalam pengering selama 30 minit. Menghilangkan serangan boleh mengganggu kehidupan seharian anda selama beberapa hari semasa anda membersihkan semua barang anda.

3. Bersihkan Tilam Anda - Bagaimana dengan tempat kejadian, tilam anda? Walaupun pepijat tidak terhad kepada tempat tidur sahaja, ia adalah perkara biasa untuk mencarinya. Mulakan dengan menggunakan sikat yang kaku untuk menggosok lipatan tilam anda. Ini akan menjadikan telur dan cengkerang mereka terlepas. Kemudian, hampas setiap sisi tilam - atas, bawah, dan semua sisi.

Perlu diingat, kekosongan anda sekarang dapat dipenuhi oleh pepijat dan telurnya. Setelah selesai, letakkan di dalam beg plastik tertutup dan letakkan di luar rumah. Biarkan di luar sana selama beberapa hari sehingga pepijat itu tercekik. Gunakan kaedah yang serupa di tilam anda - letakkan di dalam sarung tilam kalis bedbug yang ketat. Pastikan ia ditutup rapat sekurang-kurangnya selama satu tahun.

4. Isi Keretakan di Dinding - Keretakan kecil di dinding dinding anda adalah tempat persembunyian yang sangat baik untuk pepijat katil. Mereka mungkin membina sarang mereka di celah-celah tersebut atau di tempat-tempat dengan mengangkat kertas dinding. Lakukan pemeriksaan menyeluruh ke dinding rumah anda. Pergi dari bilik ke bilik, menilai dinding kerosakan dan kawasan yang mungkin disembunyikan pepijat. Gunakan gam kertas dinding untuk menutup tepi mengangkat atau mengeluarkan kertas sama sekali. Isi semua celah dinding, tidak kira sekecil mana pun, dengan plaster atau caulk.

5. Hancurkan Rumah Anda - Terdapat salah tanggapan bahawa hanya rumah yang kotor dan tidak dijaga dengan baik yang akan mendapat bug tidur. Ini tidak benar. Walaupun rumah di kawasan makmur yang mempunyai rumah tangga yang hebat masih boleh mendapat jangkitan. Di mana sahaja terdapat kekacauan, begitu juga dengan pepijat. Oleh itu, lakukan pemusnahan rumah anda dengan kuat.

Kawasan kering dan sejuk menjadikan persekitaran yang sempurna untuk pembiakan kutu katil. Teliti kotak di bawah tempat tidur dan almari anda untuk menyingkirkan barang yang tidak anda perlukan. Menurunkan buku, majalah, pakaian, dan peralatan dapur. Pada akhir proses, anda harus mengetahui di mana setiap barang itu dan kapan ia dibersihkan terakhir.

6. Segel Apa yang Tidak Boleh Dibersihkan - Bagaimana dengan barang yang tidak boleh masuk ke dalam mesin basuh atau pengering, seperti meja dan kerusi? Barang-barang ini perlu ditutup dalam kotak plastik. Sekiranya pepijat tersembunyi di celah atau sudut, menutupnya sehingga setahun boleh membunuh mereka.

Untuk beberapa item, anda mungkin lebih baik membuangnya. Contohnya, kerusi budak malas tebal yang anda tidak mahu bayar untuk dibersihkan secara profesional. Sekiranya anda memutuskan untuk meletakkan barang-barang ini di tepi jalan untuk dijemput, pastikan anda melabelkannya sebagai "bug tempat tidur" atau "pecah", jadi jiran yang tidak curiga tidak menganggap mereka adalah perabot percuma.

7. Stam Clean Clean - Steamers adalah alat yang bagus untuk mengekalkan kediaman tanpa pepijat. Panas wap dapat membunuh pepijat dan telurnya. Ambil pengukus anda dan perlahan-lahan semburkan setiap bilik dengannya. Perhatikan papan bawah, rak almari, hiasan tingkap, dan juga permaidani. Pastikan pengukus diatur sekurang-kurangnya 160 darjah Fahrenheit dan gunakan pengaturan rendah untuk aliran udara. Aliran udara yang terlalu banyak boleh menyebabkan pepijat tempat tidur tersebar dan, dengan itu, dapat bertahan.

8. Cari Perkhidmatan Kawalan Perosak di Barrie - Semua rawatan pengendalian serangga perosak DIY ini boleh berfungsi, tetapi ia tidak seefektif kaedah perkhidmatan profesional. Cari perkhidmatan kawalan perosak di Barrie yang mempunyai pengalaman bertahun-tahun serta banyak ulasan yang baik.

Minta harga kawalan pepijat katil mereka. Mereka harus teliti dalam pemeriksaan dan realistik mengenai hasil perkhidmatan mereka. Selalunya, rawatan kedua diperlukan selepas yang pertama untuk memastikan jangkitan benar-benar dibasmi. Untuk menyingkirkan jangkitan secara kekal, anda harus terus mengikuti langkah pencegahan.

3. Bagaimana cara menghilangkan bug tidur pada pakaian?

Mencuci dan mengeringkan dengan air panas, cucian kering, dan perawatan panas akan membunuh kutu tidur di tempat tidur, gorden, bantal, bantal, karpet kawasan, dan tekstil rumah tangga yang lain juga. Pastikan haba menembusi semua lapisan barang yang anda bersihkan.

4. Bagaimana cara menghilangkan bug tidur di dalam kereta?

Anda harus memeriksa kereta anda dengan cara yang sama seperti bilik anda:

 • Buang semua sampah dan kekacauan di mana bug tempat tidur dapat disembunyikan.
 • Lakukan pemeriksaan visual secara menyeluruh, cari bug tempat tidur di sepanjang jahitan di tempat duduk kereta anda, di bawah tempat duduk, di ruang sarung tangan dan konsol.
 • Cari tanda-tanda kutu tidur, seperti bintik-bintik gelap dan noda darah. Exoskeleton yang ditumpahkan juga kelihatan.
 • Gunakan pita dua sisi untuk memeriksa kawasan di sekitar tempat duduk, tikar lantai, dan permaidani anda. Tekan pita ke semua celah. Tarik ke belakang dan periksa untuk melihat apakah terdapat bug katil. Pepijat katil muda mungkin sukar dilihat, jadi perhatikan dengan teliti.

Sekiranya anda menemui tanda-tanda serangan, jangan putus asa. Terdapat cara yang selamat dan berkesan untuk mengatasi masalah bed bug jenis ini.

Bersihkan kereta anda dengan bersih

 • Tanggalkan dan cuci semua tikar lantai, permaidani, dan penutup tempat duduk dan biarkan di bawah sinar matahari hingga kering.
 • Mengosongkan keseluruhan kereta. Perhatikan celah-celah, celah, dan tempat gelap di mana bug tempat tidur bersembunyi. Sekiranya vakum genggam biasa anda tidak sesuai dengan tugasnya, cubalah menggunakan model HEPA (Air Berkecekapan Tinggi).
 • Kukus membersihkan bahagian dalam kereta anda atau buat secara profesional.

Rujukan

Rujukan
 1. https://www.mrpest.ca/tips-getting-rid-bed-bugs-permanently/
 2. https://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-hints-tips/insect-control/wash-bed-bugs-out-of-clothes.htm#:~:text=Washing%20and%20drying%20with % 20hot,% 20item% 20anda% 20membersihkan .
 3. https://www.terminix.com/blog/bug-facts/bed-bugs-in-car/