Penyelidikan,

Definisi Penyelidikan:

 1. Penyiasatan dan kajian bahan dan sumber secara sistematik untuk membuktikan fakta dan mencapai kesimpulan baru.

 2. Proses penyiasatan sistematik digunakan untuk meningkatkan atau menyemak semula pengetahuan semasa dengan mencari fakta baru. Ia terbahagi kepada dua kategori umum: (1) Penyelidikan dasar adalah penyelidikan yang bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan ilmiah, dan (2) Penyelidikan terapan adalah usaha yang bertujuan menggunakan penelitian dasar untuk menyelesaikan masalah atau mengembangkan proses, produk, atau teknik baru.

 3. Selidik secara sistematik.

Sinonim Penyelidikan

Penyiasatan, Eksperimen, Pengujian, Eksplorasi, Analisis, Pencari Fakta, Pemeriksaan, Pemeriksaan, Pemeriksaan, Pemeriksaan, Pengumpulan bukti, Analisis, Pengujian, Pukul semak, Bawa untuk menguji, Burrow, Periksa, Tutup pertanyaan, Konfirmasi, Potong dan cuba , Penyelidikan, Penyelidikan, Penyelidikan, Jabatan penyiasatan, Pengesanan, Kerja detektif, Digali, Digali, Penggalian, Pertanyaan, Esei, Pemeriksaan, Pemeriksaan, Kajian Ekzos, Eksperimen, Eksperimen, Eksplorasi, Meneroka, Mencari fakta, Mencari Makanan, Frisk , Cubalah, Cobalah, Lalui, Selamat jalan, Mendengar, Memburu, Mengganggu, Meminta, Meminta, Meminta, Inkuisisi, Memeriksa, Pemeriksaan, Menyiasat, Menyiasat, Biro penyiasatan, Penyiasatan perundangan, Kerja Kaki, Melihat-lihat, Lihat bulat, Lihat melalui, Hidung di sekitar, Perskutasi, Main-main dengan, Poke, Poke sekitar, Berlatih, Probe, Probing, Prove, Pry, Put a trial, Quest, Road-test, Root, Run a sample, Sample, Scrutinize , Pemeriksaan, Carian, Cari melalui, Goncang, Sifting, Sle uthing, Bau sekitar, Belajar, Substansiate, Rasa, Uji, Cubalah, Cubalah, Cubalah, Validasi, Verifikasi, Pemburu sihir, Menyiasat, Melakukan penyiasatan ke dalam, Mempelajari, Memeriksa, Membuat pertanyaan ke dalam, Melihat ke dalam, Menguji, Meneroka, Menganalisis, Meneliti, Meneliti, Memeriksa, Mengkaji, Menilai

Bagaimana menggunakan Penyelidikan dalam ayat?

 1. Saya tidak faham mengapa bil elektrik saya begitu tinggi sehingga saya membuat kajian untuk mengetahui apa yang telah berubah dari bulan-bulan sebelumnya.
 2. Semasa menyediakan skala gaji baru, penting bagi majikan untuk melakukan penyelidikan yang mencukupi untuk menentukan apa yang dibayar oleh syarikat lain untuk jawatan yang serupa.
 3. Kami memerangi meningitis dengan mengumpulkan wang untuk penyelidikan perubatan.
 4. Dia telah menghabiskan lima tahun terakhir untuk meneliti sejarah masyarakatnya.
 5. Saya membawa mereka melawat makmal penyelidikan dan pembangunan kami kerana saya fikir anak saya akan menganggapnya menarik.

Makna Penyelidikan & Definisi Penyelidikan

Penyelidikan ,

Definisi Penyelidikan:

Kumpulan maklumat, fakta, angka, dan lain-lain Mengenai artikel tertentu.

Makna Penyelidikan

 1. Menjalankan penyiasatan yang sistematik.

 2. Penyelidikan dan kajian sistematik terhadap bahan dan sumber untuk mengenal pasti fakta dan membuat kesimpulan baru.

Kalimat Penyelidikan

 1. Telah menghabiskan lima tahun terakhir untuk meneliti sejarah orang-orangnya.

 2. Kami memerangi meningitis dengan mengumpulkan dana untuk penyelidikan perubatan

Sinonim Penyelidikan

pencarian, penerokaan, inkues, penyelidikan, penyiasatan, penggalian, pemeriksaan, kerja dasar, pencarian fakta, ekspedisi penangkapan ikan, penyiasatan, kerja kaki, R dan D, eksperimen, penyelidikan, analisis, pencarian