Restless Legs Syndrome (RLS) adalah keadaan di mana kaki menjadi gelisah. Ramai orang menggelengkan kaki secara biasa semasa tidur kerana kegelisahan di kaki mereka.

Dalam RLS jangka pendek, sebenarnya adalah keadaan "gelisah kaki sindrom". Seseorang yang menderita keadaan ini merasa terpaksa menggerakkan kakinya secara berterusan kerana gelisah. Kadang-kadang ia boleh menjadi sangat teruk sehingga rutin harian menjadi mencabar.

Apa yang menyebabkan sindrom kaki gelisah?

RLS disebabkan oleh pelbagai faktor:

:small_red_triangle: Kekurangan zat besi

:small_red_triangle: Defisit magnesium adalah keadaan di mana terdapat kekurangan magnesium di dalam badan

:small_red_triangle: Keletihan saraf

:small_red_triangle: Hipotiroidisme adalah keadaan di mana kelenjar tiroid tidak aktif

:small_red_triangle: Depresi adalah penyakit mental yang juga mempengaruhi

:small_red_triangle: Penyakit Parkinson adalah gangguan neurologi yang menyerang orang

:small_red_triangle: Fibromyalgia adalah sejenis fibromyalgia yang juga mempengaruhi

:small_red_triangle: Uremia adalah keadaan di mana tubuh menghasilkan

:small_red_triangle: Diabetes adalah penyakit yang menimpa orang

:small_red_triangle: Penyakit ginjal adalah keadaan yang mempengaruhi buah pinggang

:small_red_triangle: Penyakit ini disebabkan oleh penyakit lain. Ia tidak menyebabkan kesan yang membawa maut, tetapi tidak kurang juga masalahnya.

Gejala sindrom kaki gelisah

:black_square_button: Seseorang kelihatan mengalami banyak jenis perasaan di kakinya dalam keadaan ini:

:black_square_button: Sensasi kesakitan

:black_square_button: Terdapat sensasi sesuatu yang bergerak di kulit bahagian atas kaki.

:black_square_button: Sensasi gatal-gatal

Semua emosi ini memaksa seseorang untuk menggerakkan kakinya, mengakibatkan penurunan emosi. Tanda dan gejala ini terus muncul.

Bilakah masa yang sesuai untuk memulakan rawatan RLS?

Semasa seseorang tidur atau berehat, mereka biasanya mengalami perasaan yang mula merasa kurang daripada bergerak. RLS mempengaruhi orang dari semua peringkat umur . Penyakit ini, yang bertambah buruk seiring bertambahnya usia, lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.

Apakah aspek RLS yang paling merisaukan?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kekurangan zat besi

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Terdapat banyak pendarahan semasa haid. Penyakit ginjal adalah keadaan di mana ginjal rosak.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Anemia disebabkan oleh masalah dalaman.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ulser gastrik atau peptik adalah salah satu gangguan saluran gastrousus yang paling biasa.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dalam kes yang melampau, seseorang mungkin mengalami kemurungan dan kurang tidur .

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pergerakan sukarela manusia harus dipersalahkan untuk kedua-dua perkara ini. Masalah berbahaya ini dapat diselesaikan dengan rawatan segera.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kekurangan zat besi dan magnesium adalah dua penyebab yang paling biasa.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Neuropati periferi adalah gangguan yang mempengaruhi saraf di sekitar bahagian luar badan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ini menyebabkan sensasi pelik dan meningkatkan risiko sindrom kaki gelisah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pesakit diabetes lebih cenderung daripada pesakit diabetes untuk mengembangkan neuropati yang disukai, menjadikannya lebih rentan terhadap penyakit.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lelaki dan wanita dengan ciri keturunan tertentu juga boleh terjejas.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Terutamasindrom kegelisahan pada kaki adalah perkara biasa.

Apakah ubat semula jadi untuk RLS?

Tryptophan terdapat dalam biji labu. Ia boleh didapati dalam jumlah besar. Yang merupakan sumber serotonin. Ia membantu mengurangkan rasa tidak senang, kegelisahan, dan ketidakselesaan fizikal di samping meningkatkan tidur yang selesa.

Bagaimana saya boleh mencegah RLS dengan memakan biji labu?

Untuk jangka masa, satu sudu besar serbuk biji labu setiap hari mengimbangi kekurangan zat besi dan magnesium. Terdapat juga kelegaan jangka panjang dari Wrestle Mania Ligus Syndrome, serta banyak kelebihan lain.

Rawatan sindrom kaki gelisah

Kadang-kadang, merawat keadaan yang mendasari, seperti kekurangan zat besi, dapat mengurangkan gejala RLS. Pembetulan kekurangan zat besi mungkin termasuk suplemen zat besi oral atau intravena. Walau bagaimanapun, suplemen zat besi harus diambil di bawah pengawasan doktor dan setelah doktor memeriksa tahap zat besi darah anda.

Sekiranya anda menghidap RLS tanpa gejala sendi, rawatan anda akan tertumpu pada perubahan gaya hidup. Sekiranya ini tidak berjaya, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat.

Ubat

Terdapat beberapa ubat preskripsi yang dikembangkan untuk merawat kebanyakan penyakit lain untuk mengurangkan gejala gelisah di kaki anda.

Dadah yang meningkatkan dopamin di otak Ubat ini mempengaruhi tahap dopamin kimia di otak anda.Ropinirole (Requip), rotigotine (Neupro), dan pramipexole (Mirapex) diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk rawatan RLS sederhana hingga sederhana.

Kesan sampingan jangka pendek ubat-ubatan ini biasanya ringan dan termasuk mual, pening, dan keletihan. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menyebabkan gangguan kawalan impuls seperti perjudian kompulsif dan mengantuk.

Ubat-ubatan yang mempengaruhi saluran kalsium Beberapa ubat, seperti gabapentin (Neurontin, Gralise), gabapentin enacarbil (Horizant), dan pregabalin (Lyrica), berfungsi untuk beberapa orang dengan RLS.

Opioid ubat dapat melegakan gejala ringan hingga teruk. Tetapi, jika digunakan dalam dosis tinggi, boleh menyebabkan ketagihan. Beberapa contoh adalah Tramadol (Ultram, ConZip), codeine, oxycodone (Oxycontin, Roxicodone, lain-lain) dan hidrokodon (Hysingla ER, Zohydro ER).

Relaksan otot dan pil tidur Ubat ini membantu anda tidur lebih nyenyak di malam hari. Namun, ia tidak mengurangkan sensasi kaki dan boleh menyebabkan rasa mengantuk pada waktu siang. Ubat ini biasanya digunakan hanya apabila tiada rawatan lain yang tersedia. Mungkin memerlukan beberapa percubaan untuk anda dan doktor anda untuk mencari ubat atau kombinasi yang tepat yang paling sesuai untuk anda.

Sindrom kaki gelisah icd 10

2021 Kod Diagnosis ICD-10-CM G25.81

:white_square_button: G25.81 adalah kod ICD-10-CM yang dapat ditagih / disesuaikan yang dapat digunakan untuk mengenal pasti diagnosis untuk tujuan pemulihan kos.

:white_square_button: Versi 2021 ICD-10-CM G25.81 akan berkuat kuasa pada 1 Oktober 2020.

:white_square_button: Ini adalah versi Amerika G25.81, ICD-10-CM - ICD-10 G25.81, versi antarabangsa lain mungkin berbeza.

Apa yang mencetuskan sindrom kaki gelisah?

Dalam kebanyakan kes, penyebab RLS (disebut RLS primer) tidak diketahui, tetapi RLS mengandungi komponen genetik dan dapat dijumpai dalam keluarga yang berlaku sebelum usia 40. Strain gen tertentu dikaitkan dengan RLS. Kekurangan otak boleh mempengaruhi RLS.

Makanan apa yang mencetuskan sindrom kaki gelisah?

Ini termasuk kopi, teh, minuman bertenaga, dan coklat. Makanan dan minuman yang terlalu gemuk atau bergula seperti soda dan makanan yang diproses harus dielakkan. Terdapat beberapa bukti bahawa orang yang berlebihan berat badan mempunyai risiko RLS yang meningkat, antara keadaan kesihatan yang lain.

Ubat rumah untuk sindrom kaki gelisah

Berikut adalah beberapa ubat rumah yang berkesan yang boleh anda gunakan dalam sindrom:

:small_orange_diamond: Cuba mandi dan urut. Mandi suam dan urut kaki boleh meregangkan otot.

:small_orange_diamond: Gunakan pek panas atau sejuk. Menggunakan panas atau sejuk, atau kedua-duanya, dapat membantu mengurangkan sensasi anggota badan.

:small_orange_diamond: Menjaga kebersihan tidur yang baik

:small_orange_diamond: Untuk bersenam.

:small_orange_diamond: Jauhi kafein

:small_orange_diamond: Gunakan pembalut kaki.

Seperti apa sindrom kegelisahan kaki?

Orang yang mengalami sindrom kaki gelisah mengalami sensasi kaki yang tidak normal. (Seperti tongkat yang merangkak, sakit berdenyut, atau pin dan jarum) dan dorongan untuk menggerakkan kaki anda untuk menghilangkan sensasi ini. Keadaan ini boleh berlaku di kawasan lain seperti lengan , dada, atau kepala.

Ubat sindrom kaki resah

Ropinirole (Requip), rotigotin (Neupro), dan pramipexole (Mirapex) diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk rawatan RLS sederhana hingga teruk. Kesan sampingan jangka pendek ubat-ubatan ini biasanya ringan dan termasuk mual, pening, dan keletihan.

Latihan fizikal sindrom kaki gelisah

Bertujuan untuk bersenam selama 30-60 minit sehari dan elakkan senaman sakit sendi anda kerana ini boleh memburukkan RLS anda. Beberapa kali seminggu, cuba tingkatkan aktiviti ringan seperti yoga , berbasikal dan berenang. Digabungkan dengan peregangan, anda mungkin mendapati aktiviti ini sesuai untuk anda.

Vitamin apa yang membantu sindrom kegelisahan kaki?

Kajian 2014 mendapati bahawa suplemen vitamin D mengurangkan gejala RLS pada orang yang mengalami kekurangan RLS dan vitamin D (9), dan suplemen vitamin C dan E untuk pesakit dialisis dapat membantu melegakan gejala RLS (4,10) Mengambil zat besi atau vitamin D, C atau Makanan tambahan E dapat membantu sebilangan penghidap RLS.

Sindrom kaki gelisah pada kanak-kanak

Kanak-kanak dengan RLS mungkin mengalami masalah tingkah laku seperti pencerobohan, kekurangan perhatian, hiperaktif, dan mengantuk pada waktu siang kerana ketidakupayaan mereka untuk tidur atau kesulitan tidur. Gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh gangguan pergerakan anggota badan berkala (PLMD) atau masalah lain seperti sakit nyeri .

Magnesium sindrom kaki gelisah

Penyelidikan awal menunjukkan bahawa beberapa kes sindrom kaki gelisah mungkin disebabkan oleh kekurangan magnesium, dan suplemen magnesium dapat mengurangkan gejala RLS. Kadang-kadang magnesium digunakan sebagai rawatan semula jadi atau alternatif untuk RLS, terutamanya apabila kekurangan dianggap menyumbang kepada keadaan ini.

Sindrom kaki gelisah menghentikan kafein

Mengelakkan kopi , coklat, soda berkafein, dan makanan berkafein lain dapat membantu anda tidur lena. '' Sekiranya seseorang mempunyai gejala buruk RLS, menyingkirkan kafein tidak akan menyelesaikan masalahnya. Irving Asher, ahli sains saraf dengan Sistem Kesihatan Universiti Missouri, mengatakan.

Gabapentin untuk sindrom kaki gelisah

Beberapa kajian mengenai gabapentin enacarbil telah menunjukkan keberkesanan plasebo pada pesakit RLS, dengan peningkatan gejala RLS pada awal 7 hari. Tiga kajian menunjukkan bahawa dos 1200 mg / hari gabapentin enacarbil menurunkan skor.

Sindrom kaki gelisah sebagai penawar baru

FDA meluluskan gabapentin enacarbil untuk digunakan dalam RLS dan bukannya gabapentin standard kerana ia mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Ubat lain yang serupa, pregabalin17, juga menunjukkan hasil yang menjanjikan untuk gejala RLS dan kualiti tidur dan risiko kesan sampingan yang rendah.

:question: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Apa yang hilang di badan anda apabila anda mempunyai kaki yang gelisah?

Kekurangan zat besi adalah salah satu penyebab utama RLS. Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen zat besi dapat membantu melegakan gejala RLS (1, 3). Ujian darah sederhana dapat mengesan kekurangan zat besi, jadi jika anda fikir ini mungkin menjadi masalah bagi anda, berbincanglah dengan doktor anda.

Q: Makanan apa yang boleh menyebabkan sindrom kaki gelisah?

Ini termasuk kopi, teh, minuman bertenaga, dan coklat. Makanan dan minuman yang sangat kembung atau berwarna coklat harus dielakkan.

Q: Mungkinkah kegelisahan menyebabkan kegelisahan pada kaki?

Tekanan dan kebimbangan

Tekanan dan kegelisahan yang menyebabkan kaki gelisah, kata Rachel Salas, penolong profesor neurologi di Johns Hopkins University School of Medicine di Baltimore. Teknik pengurangan tekanan seperti pernafasan dalam atau yoga dapat membantu.

Q: Adakah air minum membantu kaki yang gelisah?

Perubahan diet dapat membantu mengurangkan sindrom kaki gelisah: Elakkan perangsang seperti kafein, nikotin, dan alkohol, terutama sebelum tidur.

Q: Bolehkah pisang membantu sindrom kaki gelisah?

Orang yang makan magnesium atau makan pisang sebelum tidur akan tidur lebih lena kerana magnesium membantu melegakan insomnia, terutama pada orang yang mengalami insomnia yang disebut sindrom kaki gelisah. Pisang juga mengandungi asid amino yang disebut triptofan.

Q: Bolehkah pisang membantu sindrom kaki gelisah?

Orang yang makan magnesium atau makan pisang sebelum tidur akan tidur lebih lena kerana magnesium membantu melegakan insomnia, terutama pada orang yang mengalami insomnia yang disebut sindrom kaki gelisah. Pisang juga mengandungi asid amino yang disebut triptofan.

S: Bolehkah dehidrasi membuat kaki saya gelisah?

RLS boleh diperburuk oleh dehidrasi dari dehidrasi. Jadi, selain mengelakkan diuretik seperti sumber kafein yang disenaraikan di atas, anda mungkin ingin mengelakkan minum alkohol pada waktu malam dan minum sejumlah minuman ringan, air yang disaring, atau teh tanpa kafein sepanjang hari.

S: Mengapa saya mendapat kaki yang gelisah di atas katil?

Dopamine berperanan dalam mengatur pergerakan otot dan mungkin bertanggungjawab untuk pergerakan kaki yang tidak disengajakan yang berkaitan dengan sindrom kaki gelisah. Dalam beberapa kes, kaki gelisah disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, seperti anemia kekurangan zat besi atau kegagalan buah pinggang.

Q: Bolehkah ibuprofen membantu sindrom kegelisahan kaki?

Orang dengan RLS ringan boleh menunjukkan gejala dengan ubat penghilang rasa sakit seperti aspirin, ibuprofen, atau cetaminophen.

S: Bolehkah RLS hilang?

Adakah sindrom kegelisahan kaki hilang dengan sendirinya atau tidak? Terdapat kes sindrom kaki gelisah yang hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ini adalah masalah yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, gejala bertambah buruk dari masa ke masa.

Q: Vitamin apa yang membantu sindrom kaki gelisah?

Sindrom dan pemakanan kaki yang gelisah

Vitamin dan mineral lain seperti magnesium 5, zink 6, dan D7 mungkin berperanan, terutama dalam RLS. Wanita hamil mungkin mendapat manfaat daripada suplemen folat, dan mereka yang mengalami masalah buah pinggang mungkin mendapat makanan tambahan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Keputusan Akhir

Restless Legs Syndrome (RLS) adalah keadaan di mana kaki menjadi gelisah. Ramai orang menggelengkan kaki secara biasa semasa tidur kerana kegelisahan di kaki mereka.

Dalam RLS jangka pendek, sebenarnya adalah keadaan "gelisah kaki sindrom". Seseorang yang menderita keadaan ini merasa terpaksa menggerakkan kakinya secara berterusan kerana gelisah. Kadang-kadang ia boleh menjadi sangat teruk sehingga rutin harian menjadi mencabar. Beberapa penyebab RLS adalah kekurangan zat besi, kekurangan magnesium, penghembusan nafas, kemurungan, dll.

artikel berkaitan

Sindrom Down pada anjing

Sindrom terowong karpal (CTS)

Apa yang Anda Perlu Ketahui Mengenai Sindrom Kaki Gelisah? - Gejala dan Rawatan

Sindrom kekurangan imun (AIDS)

Restless Leg Syndrome adalah gangguan yang menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan di kaki dan keinginan untuk menggerakkannya. Gejala biasanya berlaku pada waktu petang atau petang dan sering lebih teruk pada waktu malam ketika seseorang sedang berehat, seperti duduk atau berbaring di tempat tidur.

Sindrom kaki gelisah

Restless Leg Syndrome adalah salah satu daripada beberapa penyakit yang boleh menyebabkan keletihan dan mengantuk pada waktu siang, yang dapat mempengaruhi mood, tumpuan , prestasi kerja, prestasi sekolah, dan hubungan peribadi dengan ketara. Ramai orang dengan RLS menyebut bahawa mereka sering tidak dapat menumpukan perhatian, mengalami gangguan ingatan atau gagal melakukan aktiviti harian. RLS yang tidak dirawat boleh menyebabkan penurunan 20% dalam produktiviti pekerjaan dan menyumbang kepada kemurungan dan kegelisahan. Dan ini boleh menyukarkan perjalanan.

Bagaimana sindrom kegelisahan kaki didiagnosis?

:small_blue_diamond: Oleh kerana tidak ada ujian khusus untuk sindrom kaki gelisah , keadaan itu didiagnosis dengan pemeriksaan perubatan. Cara utama untuk mendiagnosis penyakit ini adalah:

 • Dorongan kuat dan kuat untuk menggerakkan kaki sering dikaitkan dengan perasaan pelik, tidak selesa, atau tidak menyenangkan.
 • Keinginan untuk menggerakkan kaki bermula atau bertambah buruk semasa rehat atau tidak aktif.
 • Keinginan untuk menggerakkan kaki sekurang-kurangnya buat sementara waktu atau sepenuhnya lega dengan pergerakannya.
 • Mereka mahu menggerakkan kaki bermula atau mendapat kenaikan pada waktu petang atau malam.
 • Faktor tersebut tidak semestinya disebabkan oleh keadaan perubatan atau tingkah laku yang lain.

:small_blue_diamond: Doktor akan lebih menumpukan pada penerangan individu mengenai sebab, gejala, kelegaan, dan ketiadaan gejala sepanjang hari. Pemeriksaan neurologi dan fizikal dan maklumat dari sejarah perubatan dan keluarga seseorang dan rekod perubatan semasa mungkin bermanfaat. Orang boleh ditanya mengenai kekerapan, tempoh, dan keparahan gejala jika pergerakan membantu mengurangkan gejala, berapa lama tidur, kesakitan yang berkaitan dengan gejala, dan kecenderungan corak siang dan tidur, gangguan tidur, atau aktiviti siang hari.

:small_blue_diamond: Ujian makmal dapat mengesampingkan keadaan lain seperti kegagalan buah pinggang, anemia kekurangan zat besi, atau kehamilan yang boleh menyebabkan gejala RLS. Ujian darah dapat mengesan kekurangan zat besi dan gangguan perubatan yang berkaitan dengan RLS lain. Dalam banyak kes, kajian tidur seperti polisomnografi mungkin menunjukkan penyebab gangguan tidur yang lain.

:small_blue_diamond: Diagnosis RLS pada kanak-kanak boleh mencabar kerana dapat menggambarkan apa yang mereka alami, kapan dan berapa kerap, dan berapa lama gejala berlanjutan. RLS kanak-kanak kadang-kadang dapat disalahpahami sebagai "rasa sakit yang semakin meningkat" atau gangguan defisit perhatian

Apakah prognosis bagi orang yang mengalami sindrom kaki gelisah?

:small_blue_diamond: Sindrom kaki gelisah biasanya adalah keadaan sepanjang hayat tanpa penawar. Walau bagaimanapun, rawatan semasa dapat mengawal penyakit, mengurangkan gejala, dan meningkatkan rehat dan tidur. Gejala boleh meningkat seiring bertambahnya usia, walaupun penurunannya mungkin lebih cepat pada orang dengan keadaan kesihatan yang konsisten .

:small_blue_diamond: Diagnosis RLS tidak menunjukkan permulaan gangguan neurologi lain, seperti penyakit Parkinson. Di samping itu, beberapa orang mengalami tempoh remisi ketika gejala mereda atau hilang selama berhari-hari, minggu, bulan, atau bertahun-tahun, walaupun gejala sering berulang. Sekiranya gejala RLS ringan, tidak menunjukkan ketidakselesaan yang ketara pada waktu siang, atau tidak mempengaruhi kemampuan seseorang untuk tidur, keadaannya tidak perlu dirawat.

Siapa yang mendapat sindrom kaki gelisah?

Orang dari mana-mana usia boleh mengalami sindrom kaki gelisah . Gejala gangguan ini mungkin bermula pada masa kanak-kanak atau dewasa, tetapi risiko mengembangkan sindrom meningkat seiring bertambahnya usia. RLS lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Sehingga 10 peratus orang di Amerika Syarikat mempunyai RLS.

Faktor risiko untuk sindrom kaki gelisah

Beberapa faktor boleh menyebabkan anda berisiko lebih tinggi untuk sindrom kaki gelisah . Tetapi tidak pasti bahawa mana-mana bahan ini menyebabkan RLS.

Sebilangannya adalah:

:small_blue_diamond: Jantina: Wanita dua kali lebih mungkin daripada lelaki untuk mendapat RLS.

:small_blue_diamond: Umur: Walaupun anda boleh mendapat RLS pada bila-bila masa, ia meluas dan sering sangat teruk selepas usia pertengahan.

:small_blue_diamond: Sejarah Keluarga: Anda mungkin mempunyai RLS jika orang lain dalam keluarga anda memilikinya.

:small_blue_diamond: Kehamilan: Sebilangan wanita mengalami RLS semasa kehamilan, terutama pada trimester terakhir. Ini biasanya diselesaikan dalam beberapa minggu selepas kelahiran.

:small_blue_diamond: Penyakit Kronik: Keadaan seperti neuropati periferal, diabetes, dan kegagalan buah pinggang, boleh menyebabkan RLS. Biasanya, merawat penyakit ini menghilangkan gejala RLS.

:small_blue_diamond: Ubat-ubatan: Ubat antinausea, antipsikotik, anti-depresan, dan antihistamin boleh menyebabkan atau memburukkan lagi gejala RLS.

:small_blue_diamond: Etnik: Sesiapa sahaja boleh mendapat RLS, tetapi lebih biasa pada orang dari Eropah Utara.

Mempunyai RLS boleh mempengaruhi keseluruhan kehidupan dan kualiti hidup anda. Sekiranya anda mengalami RLS dan kurang tidur kronik, anda mungkin berisiko lebih besar untuk:

:black_small_square: Penyakit jantung

:black_small_square: Pukulan

:black_small_square: Diabetes

:black_small_square: penyakit buah pinggang

:black_small_square: Kemurungan

:black_small_square: Kematian awal

Ringkasan: Orang-orang dari mana-mana usia boleh menghidap RLS, tetapi kumpulan orang tertentu cenderung lebih rentan, termasuk orang-orang pertengahan usia dan tua, wanita hamil, dan mereka yang mempunyai ibu bapa yang mengalami RLS (yang menunjukkan hubungan genetik).

Ubat rumah untuk sindrom kaki gelisah

Rawatan di rumah, walaupun mungkin tidak sepenuhnya menyembuhkan gejala, dapat membantu mengurangkannya. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk mencari ubat yang paling berkesan .

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba:

:black_small_square: Kurangkan atau hilangkan kafein, alkohol, dan tembakau.

:black_small_square: Berusahalah untuk tidur nyenyak, pada waktu yang sama tidur dan bangun setiap hari dalam seminggu.

:black_small_square: Bersenam setiap hari, seperti berjalan kaki atau berenang.

:black_small_square: Urut atau regangkan otot kaki anda pada waktu petang.

:black_small_square: Tenggelam dalam tab mandi air panas sebelum tidur.

:black_small_square: Gunakan pad panas atau ais semasa anda mengalami simptom.

:black_small_square: Berlatih yoga atau meditasi.

:black_small_square: Semasa merancang keperluan jangka panjang anda, seperti perjalanan dengan kereta atau kapal terbang, cubalah merancang lebih awal dan tidak kemudian.

:black_small_square: Sekiranya anda mempunyai kekurangan zat besi atau lain-lain, tanyakan kepada doktor atau pakar diet anda bagaimana memperbaiki diet anda. Bercakap dengan doktor anda sebelum menambah makanan tambahan . Amat berbahaya jika mengambil makanan tambahan apabila anda tidak kekurangan.

:black_small_square: Pilihan ini dapat membantu walaupun anda mengambil ubat untuk mengatasi sindrom kaki gelisah.

Sindrom kaki gelisah pada kanak-kanak

:small_blue_diamond: Kanak-kanak boleh mengalami sensasi yang sama di kaki mereka seperti orang dewasa dengan sindrom kaki gelisah. Tetapi mereka sukar untuk menentukannya. Mereka mungkin menyebutnya sebagai perasaan "menyeramkan-merangkak".

:small_blue_diamond: Kanak-kanak dengan RLS juga mempunyai keinginan yang kuat untuk menggerakkan kaki mereka. Mereka lebih cenderung daripada orang dewasa mengalami gejala pada siang hari.

:small_blue_diamond: RLS boleh mengganggu tidur, yang boleh mempengaruhi semua aspek kehidupan. Seorang kanak-kanak dengan RLS mungkin kelihatan apatis , mudah marah, atau kusam. Mereka boleh dilabel sebagai mengganggu atau tidak berkesan. Mendiagnosis dan merawat RLS dapat membantu mengatasi masalah ini dan meningkatkan prestasi sekolah.

:small_blue_diamond: Untuk menerima RLS untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, syarat untuk orang dewasa harus dipenuhi:

 • keinginan yang kuat untuk melakukan perjalanan, sering disertai dengan perasaan pelik
 • gejala bertambah buruk pada waktu malam
 • gejala disebabkan semasa anda cuba berehat atau tertidur
 • gejalanya mereda semasa anda bergerak

Cadangan diet untuk orang yang mengalami sindrom kaki gelisah

:small_blue_diamond: Tidak ada garis panduan diet khusus untuk orang yang mengalami sindrom kaki gelisah. Tetapi adalah idea yang baik untuk mengkaji semula diet anda untuk memastikan anda mendapat cukup vitamin dan mineral penting. Cuba kurangkan makanan berkalori tinggi yang mempunyai nilai pemakanan yang sedikit atau tidak ada.

:small_blue_diamond: Sebilangan orang dengan gejala RLS kekurangan vitamin dan mineral. Sekiranya demikian, anda boleh membuat beberapa perubahan dalam diet anda atau mengambil makanan tambahan. Itu semua bergantung pada apa yang ditunjukkan oleh keputusan ujian anda.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda kekurangan zat besi, cubalah memasukkan lebih banyak makanan kaya zat besi ini ke dalam makanan anda:

 • sayur-sayuran berdaun hijau
 • kacang polong
 • buah-buahan kering
 • kacang
 • daging merah dan daging babi
 • ayam dan makanan laut
 • makanan kaya zat besi seperti bijirin, pasta, dan roti
 • Vitamin C membantu tubuh anda menyerap zat besi, jadi anda mungkin juga ingin memasangkan makanan kaya zat besi dengan sumber vitamin C berikut:
 • jus sitrus
 • mesiu, jeruk, jeruk keprok, strawberi, kiwi, tembikai
 • tomato, lada
 • brokoli, sayur-sayuran berdaun

:small_blue_diamond: Kafein menipu. Ia boleh menyebabkan gejala RLS pada sesetengah orang, tetapi dapat membantu orang lain. Perlu sedikit usaha untuk melihat apakah kafein mempengaruhi gejala anda.

:small_blue_diamond: Alkohol boleh menjadikan RLS lebih teruk, dan diketahui mengganggu tidur. Cuba elakkannya, terutama pada waktu petang.

Ringkasan: Cuba masukkan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran segar ke dalam makanan anda, dengan menekankan hijau berdaun gelap.

Sindrom kaki dan kehamilan yang gelisah

:small_blue_diamond: Gejala sindrom kaki gelisah mungkin pertama kali muncul semasa kehamilan, biasanya pada trimester terakhir. Wanita hamil mungkin mempunyai risiko RLS dua hingga tiga kali lebih tinggi.

:small_blue_diamond: Sebab-sebab ini tidak difahami dengan baik. Kemungkinan lain termasuk kekurangan vitamin atau mineral, perubahan hormon, atau kemurungan .

:small_blue_diamond: Kehamilan juga boleh menyebabkan kekejangan kaki dan sukar tidur. Gejala ini sukar dibezakan dengan RLS. Seorang wanita hamil, jika mempunyai gejala RLS, berbincanglah dengan doktor anda. Anda mungkin memerlukan ujian besi atau kekurangan lain.

:small_blue_diamond: Anda juga boleh mencuba beberapa prosedur penjagaan rumah ini:

 • Elakkan duduk diam untuk jangka masa yang panjang, terutamanya pada waktu petang.
 • Cuba bersenam setiap hari, walaupun hanya berjalan-jalan pada waktu petang.
 • Urut kaki anda atau lakukan latihan kaki sebelum tidur.
 • Cuba gunakan panas atau sejuk pada kaki anda apabila mereka mengganggu anda.
 • Ikuti rutin waktu tidur yang kerap.
 • Elakkan antihistamin, kafein, merokok, dan alkohol.
 • Pastikan anda mendapat semua nutrien yang anda perlukan dari diet anda.
 • Sebilangan ubat yang digunakan untuk merawat RLS tidak selamat digunakan semasa kehamilan.

:small_blue_diamond: RLS pada kehamilan biasanya hilang sendiri dalam beberapa minggu selepas melahirkan. Sekiranya tidak, berjumpa doktor untuk mendapatkan terapi alternatif. Pastikan anda mengatakannya ketika ■■■■■■■■■■■■■■.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan sindrom kaki gelisah .

1. Apa kekurangan badan anda ketika anda mempunyai kaki yang gelisah?

Kekurangan zat besi dianggap sebagai salah satu penyebab utama RLS. Banyak kajian menunjukkan bahawa suplemen zat besi dapat membantu mengurangkan gejala RLS. Ujian darah sederhana dapat memeriksa kekurangan zat besi, jadi jika anda fikir ini mungkin menjadi masalah bagi anda, berbincanglah dengan doktor anda.

2. Apa yang mengaktifkan sindrom kaki gelisah?

Secara amnya, tidak ada sebab RLS yang diketahui. Penyelidik mengesyaki bahawa keadaan itu mungkin disebabkan oleh kekurangan dopamin kimia, yang menghantar mesej yang mengawal pergerakan otot.

3. Bagaimana anda tidur dengan kaki yang gelisah?

 • Bersenam dan bersederhana secara berkala dapat membantu anda mendapatkan tidur yang lebih lena.
 • Memanaskan badan sehingga waktu tidur.
 • Tidurlah dengan mengelakkan nikotin dan kafein menjelang tidur.
 • Anda akan tidur lebih lena dan berasa lebih baik jika anda mengekalkan rancangan tidur biasa.

4. Adakah air minuman membantu kaki yang gelisah?

Perubahan dalam diet juga dapat membantu mengurangkan gejala sakit kaki kronik: Elakkan perangsang, seperti kafein, nikotin, dan alkohol, terutama sebelum tidur. Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi .

5. Adakah stoking mampatan dapat membantu kaki yang gelisah?

Tekanan dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan RLS. Cuba pakai stoking atau stoking yang ketat, atau ikatkan kaki dengan pembalut tetapi tidak terlalu ketat sehingga anda akan memotong peredaran .

Kesimpulan: :ballot_box_with_check: Sindrom kaki gelisah adalah gangguan sistem saraf. RLS juga dikenali sebagai penyakit Willis-Ekbom atau RLS / WED. :ballot_box_with_check: RLS menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan di kaki, serta keinginan yang kuat untuk menggerakkannya. Bagi kebanyakan orang, keinginan itu menjadi lebih penting ketika anda santai atau cuba tidur. :ballot_box_with_check: Keprihatinan utama bagi pengidap RLS adalah bahawa ia mengganggu tidur, menyebabkan rasa mengantuk dan keletihan pada waktu siang. RLS dan kurang tidur boleh membahayakan anda untuk masalah kesihatan lain, termasuk kemurungan jika tidak dirawat.