Kekangan perdagangan,

Definisi Kekangan perdagangan:

  1. Kontrak haram yang dengan cara apa pun boleh merosakkan peluang atau kemampuan orang lain untuk menjalankan perniagaan.

  2. Kontrak undang-undang antara pembeli dan penjual perniagaan, atau antara majikan dan pekerja, yang menghalang penjual atau pekerja daripada terlibat dalam perniagaan serupa dalam kawasan geografi yang ditentukan dan dalam jangka masa yang ditentukan. Ini bertujuan untuk melindungi rahsia perdagangan atau maklumat hak milik tetapi dapat dilaksanakan hanya jika wajar dengan merujuk kepada pihak yang dibuatnya, dan tidak bertentangan dengan kebijakan awam.

  3. Tindakan yang mengganggu persaingan bebas di pasaran.

Sinonim Kekangan perdagangan

Penangkapan, Penangkapan, Neraca perdagangan, Perniagaan besar, Perniagaan, Urusan perniagaan, Periksa, Perdagangan, urusan Komersial, hubungan Komersial, Kekangan, Pengendalian, Penyejukan, Penyejukan, Penyejukan, Pengurangan, Curtailment, Urusan, Urus Niaga, Perlambatan, Perdagangan yang adil , Perdagangan bebas, Rintangan, Industri, Inhibisi, Injunksi, Pergaulan, Interdict, Pengekangan undang-undang, Pasar, Pemasaran, perniagaan Mercantile, Pedagang, Monopoli, Perdagangan pelbagai hala, Larangan, Perlindungan, Proteksionisme, Tarif pelindung, Catuan, Perdagangan timbal balik, Rein, Pengekangan , Retardation, Retrenchment, Self-control, Slowing down, Small business, Tariff wall, Dunia perniagaan, Marketplace, Thought control, Trade, Traffic, Truck, Unilateral trade

Bagaimana menggunakan Kekangan perdagangan dalam ayat?

  1. Akta Anti Amanah Sherman yang asli tahun 1890 melarang sebarang tindakan yang merupakan 'konspirasi dalam mengekang perdagangan atau perdagangan antara beberapa Negara atau dengan negara-negara asing.'
  2. Kami mempunyai kekangan perdagangan antara kami, yang merupakan kontrak, jadi ada peraturan tentang bagaimana kami menjalankan perniagaan.
  3. Kekangan perdagangan dikuatkuasakan bertahun-tahun kemudian kerana pakar itu akhirnya bekerja di sebuah syarikat di industri yang sama.
  4. Adalah lumrah bagi seorang pekerja yang dipaksa untuk menandatangani sekatan perjanjian perdagangan sebagai syarat pekerjaan agar rahsia perdagangan tidak dibocorkan kepada pesaing.

Makna Kekangan perdagangan & Kekangan perdagangan Definisi