Tidak kira sama ada anda mencari kedudukan santai yang lain atau menghadapi masalah dalam persekitaran kerja anda sekarang, memahami apa yang dimaksudkan dengan status perniagaan anda adalah perlu untuk mendapatkan hak istimewa anda di tempat kerja. Manfaat anda berubah bergantung pada jenis perniagaan anda, jadi sangat penting untuk mengetahui tentang menjadi pekerja sambilan dan santai dengan bantuan Peguam Diskriminasi .

Pekerja sambilan

Seorang wakil sambilan yang tetap bekerja secara tetap dan berterusan; namun, lebih sedikit jam tujuh hari daripada seseorang yang bekerja seharian.

Pada amnya, anda akan menjadi pekerja sambilan sekiranya:

 • Anda bekerja di bawah 38 jam seminggu.

 • Anda mempunyai contoh khas jam, atau

 • Anda wakil tetap atau kontrak jangka tetap.

Perwakilan sambilan dibenarkan kelayakan, seperti cuti tahunan, cuti lemah, dan penjaga yang berangkat di premis pro-rata, seperti yang ditunjukkan oleh jam kerja mereka. Berbeza dengan wakil kasual, pekerja sambilan juga dijamin kerja berterusan (atau kontrak jangka tetap) dan harus memberi atau mendapat notis untuk menamatkan perniagaan mereka.

Untuk lebih banyak data mengenai keistimewaan dan kelayakan anda dalam penolakan, selidiki entri blog kami yang mengenal pasti perkara ini.

Pekerja Kasual

Walaupun tidak ada makna 'santai' dalam enakmen perniagaan, biasanya diharapkan seseorang yang berfungsi seperti yang dikehendaki oleh atasan mereka. Ini menyiratkan pekerja santai tidak dijamin berjam-jam atau perniagaan berterusan dan sebaliknya dipegang di premis 'sebagai keperluan'.

Pada amnya, anda akan menjadi pekerja kasual sekiranya:

 • Anda tidak mempunyai minggu demi minggu memastikan jam.

 • Anda, sebagai peraturan, bekerja jam yang tidak dapat diramalkan, dan

 • Anda tidak mendapat cuti atau cuti tahunan.

Sebahagian besarnya, wakil kasual tidak layak untuk notis waktu asas sebelum akhir. Jadi sekiranya anda fleksibel, anda boleh diberhentikan atau dihentikan tanpa menarik diri.

Daripada keistimewaan khas perwakilan penyelenggaraan penuh dan rendah, pakar kasual layak mendapat kadar gaji yang lebih tinggi. Ini sekarang disebut sebagai 'susun kasual' dan berjaya membayar balik pekerja kasual kerana tidak mempunyai kelebihan, seperti hak istimewa dan cuti yang dihapuskan.

Secara ketara, wakil kasual boleh bertukar menjadi kerja penyelenggaraan sepenuh masa atau rendah setiap kali jika perniagaan menawarkannya, dan pekerja itu bersetuju. Watson & Norris PLLC menggabungkan provisi transformasi santai di mana pekerja yang fleksibel dapat bertukar menjadi perniagaan yang berkekalan.

Mengikuti satu tahun kerja harian dan sistematik, dan jika ada keinginan yang masuk akal untuk meneruskannya, wakil kasual yang menarik juga boleh:

 1. Permintaan rancangan permainan kerja yang dapat disesuaikan, dan

 2. Ambil cuti ibu bapa.

Akhir sekali, adalah mustahak untuk melihat di sebalik tanda. Kadang-kadang, walaupun pekerja digambarkan sebagai orang biasa, pengadilan telah mengetahui bahawa kedudukan terbuka adalah bahawa mereka adalah perwakilan yang kekal kerana mereka:

 1. tugas pembangunan yang tegas dari pengurus mereka

 2. Untuk meneruskan dan tidak pasti kerja

 3. Seperti yang ditunjukkan oleh contoh kerja yang sepadan

Mereka seperti ini layak untuk mendapat cuti tahunan yang diperlukan, dihapuskan cuti, dan kelayakan yang berbeza di bawah kehormatan atau pengaturan mereka.

Kesimpulannya

Walau sekuriti terhadap diskriminasi langsung, banyak undang-undang negara dan pemerintah memastikan perwakilan yang menyekat keadaan yang menindas di tempat kerja dan menghadapi pembalasan atas kegiatan mereka. Pembalasan yang tidak sah dapat merangkumi penolakan untuk mendaftar, menurunkan, berpindah ke kewajiban pekerjaan yang tidak diingini atau berakhirnya wakil yang telah mencatatkan tuduhan pemisahan di dalam organisasi atau telah mengambil bahagian dalam penyelidikan diskriminasi.