Berlari satu batu sehari selama minimum satu jam setiap hari dan ia dapat mengubah hidup dengan meningkatkan kesihatan . Berjalan satu batu sehari benar-benar dapat membuat perbezaan besar.

pasangan berlari

Berlari satu batu sehari:

Semasa anda berlari, ia bermula secara automatik untuk menjadikan badan anda aktif. Oleh itu, anda mula menurunkan berat badan apabila anda mula berkawan dengan kebiasaan berlari satu batu sehari. Seluruh hidup anda mula berubah dan ini bermakna perkara aneh mula berlaku di dalam badan anda. Tubuh anda mula menghilangkan lendir semua barang yang anda tidak perlukan.

Diet sihat:

Anda juga mula memperbaiki diet anda secara automatik dan anda makan ke arah kehidupan yang lebih sihat kerana anda tidak mahu menambah berat badan . Anda mula mengoptimumkan pengambilan makanan anda dan apabila anda mengambil lebih sedikit makanan yang anda bakar.

berjalan di jambatan

Berlari satu batu sehari bermula:

Sangat sukar untuk mula berjalan kerana rasanya hampir 20 kilogram dari saat itu. Ia mula sakit kaki kerana ia adalah tambahan baru untuk badan anda. Pada mulanya menjadi tekanan yang besar pada kaki untuk membawa badan besar ini.

1. Berat badan dengan berlari sejauh satu batu sehari:

Apabila anda betul-betul mula menurunkan berat badan maka larian menjadi lebih ringan. Kami dapat berlari jarak jauh. Kemudian anda mula menurunkan berat badan dengan menjalankan satu batu sehari. Lebih mudah untuk menyihatkan badan anda.

berjalan satu batu sehari

2. Berlari memberikan Motivasi:

Dan regot jauh lebih mudah sehingga mengubah sepenuhnya sikap untuk berlari. Ini memberi kami banyak motivasi kerana ketika anda tidak memiliki cara tambahan itu lebih mudah untuk dijalankan. Langkah pertama untuk mula berlari adalah dengan membayangkan diri anda sebagai pelari. Anda harus menggambarkan bahawa anda sudah menjadi pelari dan membayangkan diri anda berlari.

3. Berlari menjadikan minda sihat:

Berlari adalah mengenai mengawal minda anda. Ia seperti bertafakur ketika anda dapat mengawal minda anda untuk berlari. Katakan dahulu kira-kira 5 kilometer kemudian 10, dan kemudian 20 maraton penuh. Kemudian anda juga mempunyai kebiasaan mengendalikan minda anda dalam pelbagai tahap sepanjang hidup anda.

4. Kehidupan yang lebih bahagia dan sihat:

Anda pada dasarnya boleh mula mengawal fikiran anda juga dalam perniagaan atau di setiap peringkat. Ia seperti otot yang anda kembangkan untuk mengawal minda anda. Ia mula memberi kuasa kepada semua bidang lain dalam hidup anda. Jadi itulah perkara terbaik untuk berjalan.

berjalan setiap hari

Ringkasan:

Bukan rahsia bahawa berlari sangat baik untuk anda ketika bersenam. Saya tidak hanya bercakap tentang berpeluh dan kehabisan nafas; seperti yoga dan latihan kekuatan.

Berjalan satu batu sehari memberi faedah:

✿Running adalah harta manfaat kesihatan. Part Bahagian yang terbaik ialah anda tidak perlu menjalankan maraton untuk memberi manfaat kepada kesihatan anda. Out Senaman pagi atau makan tengah hari yang cepat cukup. EffortSetiap usaha penting, dan semuanya bertambah pada akhirnya. ✿Buat senarai semak untuk diri anda sendiri. Will Ia akan mendorong untuk melakukan lebih banyak senaman.

1. Berlari meningkatkan degupan jantung:

Kita semua tahu bahawa ketika kita melakukan senaman maka degupan jantung meningkat. Semakin sukar anda bersenam, semakin cepat jantung anda akan berdegup. Hasilnya, beberapa bidang badan anda mendapat manfaat.

2. Berlari meningkatkan peredaran darah:

Otot jantung berkontraksi lebih cepat semasa anda bersenam. Darah beredar lebih bebas ke seluruh badan anda, memastikan setiap bahagian bertenaga dan siap untuk pergi.

3. Berlari menjadikan otot jantung lebih kuat:

Berlari memberikan hati anda dengan latihan yang diperlukannya. Ia bertambah besar dan kuat ketika menguncup dan mengepam darah . Ini akan melakukan tugas yang lebih baik untuk mengangkut nutrien dan oksigen ke seluruh badan anda dengan cara ini.

Penyakit Berkurang Risiko% lebih rendah
Kematian kardiovaskular 40- 45%
Disritmia jantung 45-48%
Kanser kolon 40-50%
Kanser prostat 10-30%

4. Berlari meningkatkan pengambilan oksigen:

Apabila anda melakukan senaman atau apa-apa aktiviti maka pengambilan oksigen badan akan meningkat. Ia menyampaikan oksigen terus ke kulit, organ dan otak. Untuk menjalankan fungsi yang betul badan memerlukan oksigen. Berlari sejauh satu batu sehari adalah salah satu cara pergerakan yang paling semula jadi bagi kita.

5. Meningkatkan kekuatan otak dan jantung:

Semasa anda bersenam, otak anda menjadi lebih kuat. Semasa aktiviti fizikal, sambungan saraf baru muncul dan neurotransmitter yang membuat memori diperkuat ketika oksigen sampai ke otak anda. Ini disebabkan oleh keinginan otak anda untuk oksigen dan peredaran darah.

6. Berlari mengurangkan tekanan:

Tekanan adalah bahagian kehidupan yang normal. Kita semua merasakan tekanan dan kemurungan terutamanya semasa perubahan kehidupan yang besar. Semasa anda menjalankan jumlah atau hormon stres menurun dan jumlah endorfin meningkat. Ini diperlukan untuk merehatkan minda anda.

7. Berlari menguatkan otot:

Semasa anda berlari, otot anda sedikit koyak, dan badan anda membina semula. Ini adalah bagaimana otot mengembangkan definisi dan kekuatan. Ketika kita menjalankan banyak otot badan bergerak kerana ketika mereka menjadi aktif dan kuat.

8. Berlari meningkatkan mood:

Ini berjalan seiring dengan pengurangan tekanan yang dijalankan adalah cara yang hebat untuk meningkatkan keyakinan diri dan pandangan peribadi terhadap diri sendiri. Ia juga membuat anda berasa lebih baik.

9. Tidur menjadi lebih baik:

Setelah berlari dengan baik, anda cenderung mendapat rehat malam yang mengagumkan. Bersenam dan berlari membuat anda merasa letih yang membolehkan anda tidur lebih lena .

Berlari 1 batu sehari:

Semua orang tahu bahawa berjoging adalah cara yang hebat untuk mendapatkan bentuk badan, tetapi ia juga dapat membantu anda merasa lebih baik dengan memanfaatkan hampir setiap aspek badan anda dan meningkatkan mood anda.

berlari sejauh satu batu

Ringkasan:

Faedah Berlari tidak dapat dinafikan. Ada bukti yang menunjukkan bahawa berlari mungkin berperan penting dalam membuat kita berhenti. Lari manusia adalah latihan yang menjimatkan dan boleh dilakukan di mana sahaja.

Beberapa faedah Berjalan satu batu sehari:

aktiviti kesihatan

1. Mengurangkan risiko kematian:

Satu kajian membuktikan bahawa berjalan selama 5-10 minit sehari walaupun jaraknya lebih lambat dari 6 batu per jam sangat efektif dalam mengurangkan risiko kematian. Dari semua sebab dan penyakit kardiovaskular yang kerap berjalan kerana aktiviti aerobik meningkatkan kapasiti aerobik anda.

2. Menguatkan:

Keperluan anda diandaikan bahawa berlari meningkatkan risiko osteoartritis yang merupakan penyakit sendi yang disebabkan oleh kerosakan tulang rawan sendi dan tulang yang mendasari. Namun penyelidikan mendapati bahawa berlari menguatkan lutut dengan menebalkan tulang rawan di sekitar tulang.

3. Meningkatkan libido:

Satu kajian mendapati bahawa melakukan senaman aerobik seperti berlari 30 minit sebelum melakukan intim mengurangkan libido. Berlari juga meningkatkan kesihatan mental. Ini adalah situasi menang-menang yang membantu menjadikan malam anda lebih menyenangkan.

Hari untuk berjalan Kalori terbakar setiap jam
1-5 hari 783 kal
5-10 hari 1566 kal
10-15 hari 2349 kal
15-20 hari 3132 kal
20-25 hari 3915 kal
25-30 hari 4698 kal

4. Kualiti tidur:

Berlari setiap pagi akan membantu anda tidur lebih lena. Ia menurunkan tekanan dan menormalkan kitaran tidur / bangun dengan membekukan hormon yang mendorong tidur seperti hormon pertumbuhan serotonin dan hormon tiroid. Berlari juga boleh membawa tidur yang santai.

tidur yang lebih baik

5. Meningkatkan pembelajaran dan ingatan:

Beberapa kajian mendapati bahawa aktiviti mengepam jantung yang berlaku semasa berlari memberi kesan positif pada struktur dan fungsi otak. Ia membantu proses pembelajaran dan ingatan. Oleh itu, untuk mendapatkan faedah kesihatan yang luar biasa ini jangan sekali-kali melepaskan peluang untuk berlari.

6. Berjalan satu batu sehari meningkatkan kehidupan:

Seperti yang kita semua tahu, bersenam adalah cara yang baik untuk memperbaiki tubuh dan seluruh hidup anda. Berlari setiap hari mungkin membawa peningkatan yang besar dalam hidup anda. Banyak individu berpendapat bahawa berlari bukan sekadar sukan atau latihan, tetapi cara hidup.

berlari menjadikan sihat

Tabiat berlari:

Kita dapat melihat bahawa berjalan sangat penting hari ini ketika kebanyakan orang terperangkap dalam kehidupan sedimen mereka, terpaku pada komputer mereka atau menyelam di tempat kerja tetapi kematian awal. Mari jadikan aktiviti larian sebagai kebiasaan . Kerana ia sangat bermanfaat untuk kesihatan anda. Bukan hanya dari segi fizikal tetapi juga mental.

Di sini kami membentangkan 13 faedah kesihatan yang boleh anda dapatkan untuk badan anda jika anda berlari setiap hari:

RessTekanan sangat berbahaya kerana akan menimbulkan pelbagai masalah yang boleh membahayakan kesihatan tubuh anda. FJika anda merasakan terdapat banyak lemak dalam perut anda adalah kaedah paling popular dan paling mudah untuk membuang lemak tersebut. ✿Kanan selepas bermain ski merentas desa. Sebenarnya berjalan tidak hanya mempengaruhi kesihatan anda secara fizikal tetapi juga mental. ✿Justeru itu akan meningkatkan keyakinan anda. Beberapa kajian menunjukkan bahawa anda cenderung mengalami kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia hingga 54% hanya dengan berjalan sekurang-kurangnya 35 batu seminggu.

berlari menjadikan anda muda

Tinjauan berkaitan usia setelah berlari satu batu sehari:

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Orang kurang berkemungkinan mengalami kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia sehingga 54% hanya dengan berlari sekurang-kurangnya 35 batu seminggu.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Orang yang berlari selama kira-kira 10 batu seminggu kurang cenderung menggunakan ubat tekanan darah hingga 39 persen.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Juga kurang cenderung menggunakan kolesterol untuk ubat hingga 34 persen dibandingkan dengan orang yang berjalan sekitar 3 mil seminggu.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Orang yang berlari sejauh satu batu sehari kurang suka menghadapi tekanan dan kemurungan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kualiti tidur anda merosakkan ketika anda mengalami perasaan tertekan sehingga kebiasaan anda dapat dikurangkan.

berjalan satu batu sehari

Berlari sejauh satu batu sehari adalah penawarnya:

Berlari adalah penawar semula jadi terbaik untuk meredakan perasaan tertekan. Menurut penyelidikan yang dilakukan di University of Missouri berlari dapat menguatkan tulang anda lebih baik daripada aktiviti aerobik.

1. Berlari meningkatkan kualiti hidup:

Larian pagi setiap hari dapat membantu anda tidur nyenyak. Menurut kajian 2012 yang diterbitkan dalam Journal of Health, mereka yang kerap berjalan pada waktu pagi menunjukkan peningkatan dalam tidur objektif. Kualiti tidur subyektif bergerak dalam konsentrasi pada siang hari meningkat sementara tidur yang tidak tidur pada siang hari menurun. Ia boleh menyebabkan tertidur.

2. Berjalan mengurangkan penyakit kardiovaskular:

Orang yang tidak aktif sepanjang hari manfaat kesihatan berjalan. Setiap hari boleh membuat anda hidup lebih lama. Ia dapat menambahkan tahun untuk jangka hayat anda. Hanya berjalan selama lima minit setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular oleh hampir separuh orang yang kerap berjalan mempunyai risiko kematian 30% lebih rendah.

Carta rutin berjalan:

:atom_symbol: Berlari satu batu sehari selama 30 hari menyebabkan penurunan berat badan. menjalankan satu batu sehari mengakibatkan penurunan berat badan.

:atom_symbol: Berjalan sejauh satu batu sehari membantu membakar lemak tambahan. Berjalan satu batu sehari kehilangan lemak perut.

:atom_symbol: Berjalan satu batu sehari membakar 100 kalori setiap hari.

:atom_symbol: Berlari satu batu sehari mengekalkan tekanan darah dan mengurangkan penyakit jantung.

Berlari mengubah kehidupan

Berlari lebih lama tanpa penat:

Bercakap tentang bagaimana untuk berlari lebih lama tanpa terlalu letih, jadi hari ini sudah tiba masanya untuk jangka masa panjang dan anda sedikit gementar kerana mungkin jangka masa panjang anda sangat sukar bagi anda. Ini mungkin hari paling sukar dalam seminggu kerana pelbagai sebab.

Cara memulakan:

Berlari satu batu sehari akan cenderung untuk melihat jangka panjang bermula dengan baik dan kemudian secara harfiah hanya menghabiskan sisa waktu perlahan-lahan menjadi semakin buruk. Semasa anda berusaha melalui batu-batu itu terutama batu-batu seterusnya.

Berikut adalah tiga petua yang berbeza untuk membantu pernafasan anda:

Langkah 1:

:atom_symbol: Luangkan minit pertama batu itu hanya bernafas melalui hidung anda.

:atom_symbol: Anda boleh bernafas melalui mulut anda.

:atom_symbol: Atur langkah anda mengikut keperluan untuk membiarkan diri anda bernafas hanya ke hidung dan keluar melalui mulut anda.

:atom_symbol: Sebab kita akan melakukannya adalah kerana ketika kita bernafas melalui hidung kita adalah cara yang baik untuk kita menjalin semula komunikasi dengan diafragma kita.

:atom_symbol: Apabila kita melakukannya, kita cenderung untuk membina kestabilan yang lebih banyak dalam jangka masa kita.

:atom_symbol: Bernafas melalui hidung adalah cara yang baik untuk memulakan. Oleh itu, setiap batu anda akan menghabiskan minit pertama untuk bernafas melalui hidung anda.

berlari setiap hari menjadikan anda sihat

Langkah 2:

:atom_symbol: Langkah kedua akan merujuk kepada irama anda.

:atom_symbol: Cadence adalah berapa banyak langkah yang anda ambil dalam satu minit.

:atom_symbol: Ini adalah salah satu perkara yang akan cepat merosot apabila keletihan mulai meningkat semakin banyak.

:atom_symbol: Anda akan mengetahui rentak semula jadi anda dan anda akan mendaftar masuk dengan baki 10% dalam jarak tempuh anda.

berjalan terus aktif

Cara mengukur irama:

Oleh itu, katakan saya berlari sejauh 20 batu dua batu terakhir. Saya akan menghidupkan metronom saya. Saya akan melihat sama ada saya masih dapat menandingi irama semula jadi yang saya alami semasa saya mula.

Langkah 3:

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Petua terakhir adalah salah satu yang lebih penting. Ini adalah salah satu cara untuk memastikan kaki kita terasa segar di peringkat jangka panjang kita. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Kita semua melakukan ini di mana kita benar-benar ketat pada peringkat akhir jangka panjang kita. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Oleh itu, ini adalah cara kita menghadapinya apa yang akan kita lakukan adalah jangka masa panjang. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Kita akan memulakan sama ada melakukan squats udara atau ayunan kaki.

berjalan satu batu sehari

Cara melakukan squats udara atau ayunan kaki:

:radio_button: Oleh itu, katakan saya melakukan larian sejauh 20 batu di Batu 10 saya akan melambatkan.

:radio_button: Jadi saya akan melakukan 10 squat udara.

:radio_button: Inilah yang sedalam yang saya mahukan.

:radio_button: Lepaskan pinggul dan paha dan kaki anda.

:radio_button: Jadi saya akan melalui 10 saya.

:radio_button: Saya akan mengambil kembali baki batu itu .

:radio_button: Sekarang untuk jangka masa panjang saya setiap batu.

:radio_button: Saya akan berhenti dan sama ada melakukan 10 squats udara atau 10 ayunan kaki.

:radio_button: Oleh itu, hentian pertama saya melakukan squats udara di perhentian kedua.

:radio_button: Saya akan melakukan pergerakan kaki dan kemudian saya pergi dan balik untuk sepanjang jangka masa larian saya.

Bersedia untuk Berlari satu batu sehari:

Itulah cara agar kaki kita terasa segar untuk jangka masa panjang dalam jangka masa panjang kita. Jadi ada tiga petua anda yang akan kami katakan bahawa anda harus mencuba salah satu daripadanya. Sudah tiba masanya melakukan semuanya sekaligus akan menjadi sedikit kekacauan . Oleh itu, jika anda tahu bahawa anda sukar bernafas pada tahap akhir anda, berikan hidung bernafas.

Berikut adalah senarai perkara yang mesti dilaksanakan dalam rutin harian anda untuk menjalani kehidupan yang panjang dan sihat:

tidak. Senaraikan
1. Berlari satu batu sehari
2. Diet sihat
3. Minum 7 gelas air setiap hari
4. Tidur lena
5. Bangun awal
6. Makan sayur-sayuran
7. Mandi setiap hari

Ringkasan:

Berjalan seminggu dalam seminggu semestinya menjadi kebiasaan kita kerana faedahnya yang tidak ternilai. Berlari setiap minggu walaupun lima hingga sepuluh minit sehari dan kelajuan yang dilambat kurang dari enam batu sejam akan mencukupi untuk mengurangkan risiko kematian berbanding dengan tidak berlari.

berjalan satu batu sehari

1. Bagaimana berlari dalam jangka masa yang lama tanpa penat?

Sekiranya anda tahu bahawa kaki anda menjadi sangat perlahan dan tragis ketika dia memasuki tahap akhir batu anda, periksa dengan irama anda di peringkat akhir jika anda tahu bahawa pinggul anda menjadi sangat kencang atau paha belakang anda akan menjadi melakukan rehat berhenti dengan jongkok dan pergerakan kaki sehingga sekali lagi lelaki berjalan lama dalam mencuba salah satu perkara yang menyeronokkan.

2. Adakah benar Berjalan satu batu sehari menyebabkan penurunan berat badan?

Ya, berlari sejauh satu batu sehari menyebabkan penurunan berat badan. Ia mengaktifkan atau meningkatkan kadar metabolisme. Ia membakar lemak yang tidak diperlukan. Ia membantu menurunkan berat badan serta menjadikan anda aktif.

3. Adakah anda perlu memakai pakaian khas untuk berlari?

Ya, anda harus memakai pakaian yang selesa di mana badan anda dapat bergerak dengan sempurna atau mudah. Kasut sukan adalah pilihan terbaik yang tidak menyebabkan sakit kaki. Pakaian sukan seperti seluar pendek atau seluar menjadikan anda dapat menjadikan kaki dan lengan anda lancar.

4. Tempat mana yang lebih baik untuk berlari sejauh satu batu sehari?

Anda harus memilih tempat santai dan mesra alam di mana badan anda dapat masuk udara bersih semasa bernafas. Tempat terbaik untuk berlari sejauh satu batu sehari adalah:

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Taman

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Jambatan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sungai

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Taman

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pergunungan

5. Adakah berlari juga dianggap sebagai latihan?

Ya, berlari adalah jenis senaman. Tujuan utama latihan adalah untuk menjaga kecergasan badan dan menjadikannya aktif. Berlari sama dengan senaman yang membolehkan otot anda bergerak dan menjadikannya aktif kerana badan kesihatan dapat bekerja lebih baik daripada kepala yang lemah dan mengantuk.

6. Adakah makanan yang baik diperlukan setelah berlari sejauh satu batu sehari?

Ya, makanan yang baik adalah perkara utama. Apabila anda berlari maka keperluan untuk tenaga meningkat kerana peningkatan proses metabolik. Makanan sihat memenuhi keperluan serta menjadikan anda aktif. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang sihat menjadikan tubuh anda sihat.

7. Berapa hari yang harus kita jalankan satu batu sehari?

Kita harus membuat kebiasaan berlari sejauh satu batu sehari. Kebiasaan ini dapat mengubah hidup anda secara positif dengan meningkatkan kesihatan anda. Ini juga menjadikan anda aktif sehingga anda dapat bekerja dengan lebih baik. Kebiasaan yang baik menjadikan keperibadian yang baik dan juga meningkatkan kemampuan berfikir dan menajamkan minda anda.

8. Pukul berapa yang diperlukan untuk berlari satu batu sehari?

Berlari satu batu sehari memerlukan 10 hingga 15 minit anda. Sekiranya kita melihat secara purata daripada mengambil masa 10 minit untuk berjalan sejauh satu batu tetapi jika kita melihat pada waktu maksimum maka hanya perlu 20 minit untuk berjalan sejauh satu mil.

9. Adakah benar berjalan sejauh satu batu sehari mengurangkan risiko penyakit?

Ya, memang benar bahawa berjalan sejauh satu batu sehari dapat mengurangkan risiko penyakit dengan kehilangan lemak tambahan yang disimpan di dalam badan. Lemak tambahan yang disimpan menyebabkan penyakit jantung dan kerana berlari ia dapat menurunkan kadar penyakit kardiovaskular.

10. Apakah masa yang sesuai untuk berlari sejauh satu batu sehari?

Untuk berlari sejauh satu batu sehari, waktu terbaik adalah waktu pagi kerana pada waktu itu badan anda memerlukan tenaga untuk terus aktif sepanjang hari. Ini menjadikan minda tajam dan anda dapat melakukan kerja dengan cara yang lebih baik. Larian pagi menjadikan usaha anda berjaya. Tubuh anda perlu berjalan sejauh satu batu sehari.

Kesimpulan:

Sekiranya latihan mental atau fizikal disediakan maka para pekerja dapat menumpukan perhatian pada pengeluaran yang lebih baik dan lebih banyak pada hari itu. Mereka terus aktif. Sekarang kita semua menyedari faedah yang dapat kita perolehi dari menjalankan satu batu sehari. Sekiranya anda ingin menjalani gaya hidup sihat akhirnya jangan biarkan diri anda tetap aktif dan aktif sepanjang hari dan mulailah bersenam sekarang.

Artikel berkaitan:

10 MANFAAT KESIHATAN YANG MENAKJUBKAN MENJALANKAN SEGERA SETIAP HARI

Bayangkan berlari ke trotoar dengan jantung anda berdegup kencang, keringat mengalir di kening anda, dan lagu tema Chariots of Fire bernyala di kedua telinga. Tidak hebat? Ada sebab mengapa berlari ditampilkan dalam banyak filem: ini adalah sukan yang tidak seperti yang lain. Peralatan yang diperlukan rendah, tidak ada keperluan untuk kawasan permainan, dan endorfin berlimpah.

Tingkatkan Kesihatan Kardiorespirasi Anda (AKA, Kecergasan)

Jantung anda mengepam lebih cepat semasa anda bersenam, menguatkan semua otot jantung anda. Begitu juga ketika anda bersenam, paru-paru anda mengembang dan runtuh pada kadar yang lebih tinggi, memaksa sistem pernafasan anda menjadi lebih kuat. Penyakit jantung dapat dihindari, kadar kolesterol dapat dikurangi, diabetes tipe 2 dapat dihindari, kapasitas paru-paru dapat ditingkatkan, dan seluruh sistem kekebalan tubuh Anda dapat ditingkatkan dengan kesehatan kardiorespirasi yang baik.

Kemurungan Tendangan

Adakah anda pernah mendengar tentang pelari yang tinggi? Bersenam menyebabkan otak anda melepaskan endorfin, yang merupakan bahan kimia "merasa baik" yang terbukti dapat meningkatkan mood anda dan mengurangkan persepsi kesakitan anda. Semasa anda berlari, badan anda dipenuhi dengan endorfin, yang dapat meningkatkan kebahagiaan anda dengan ketara. Anda tahu apa yang sedang kita bicarakan sekiranya anda pernah merasa gembira semasa tamat larian yang hebat. Pelari yang mengalami kemurungan, kegelisahan teruk, dan masalah kesihatan mental yang lain telah memperoleh faedah berlari, menurut banyak kajian.

Berlari Membina Tulang Kuat

Berlari memberi tekanan pada tulang anda, yang menjadikannya lebih kuat dari masa ke masa dengan meningkatkan kepadatan tulang. Ini menurunkan risiko osteoporosis, penyakit yang menyebabkan tulang anda menjadi lemah dan rapuh. Untuk masa yang lama, doktor dan penyelidik percaya bahawa latihan ketahanan, seperti mengangkat berat, adalah strategi yang paling berkesan untuk meningkatkan kepadatan tulang. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru menunjukkan bahawa aktiviti berimpak tinggi seperti berjoging boleh sama sihat, jika tidak lebih baik!

Dapatkan Tidur yang Lebih Baik (Akhirnya)

Adakah anda sakit kerana letih? Berjalan sejauh satu batu setiap hari, percaya atau tidak, akan membantu anda tidur lebih lena. Walaupun anda mungkin percaya bahawa melelahkan diri menyebabkan tidur lebih lena, sebenarnya adalah lebih sukar. Oleh kerana berjoging melepaskan endorfin, semua pemikiran gugup yang membuat anda terjaga pada waktu malam mula memudar. Melalui kesan berlari yang luar biasa, otak anda yang terlalu rangsangan belajar untuk berehat dan menyingkirkan ketakutan yang terjaga dari masa ke masa.

Menjadi Lebih bijak

Berlari mendorong perkembangan bahan kelabu baru di otak. Betul, memakai sepasang kasut dan pergi berjoging secara fizikal dapat memperbesar akal anda. Semakin banyak sel otak yang anda miliki, semakin banyak peluang anda untuk belajar perkara baru dan mengingat kembali pengetahuan kritikal. Di samping itu, kadar di mana anda belajar meningkat. Ini bermaksud menjejalkan malam sebelumnya untuk ujian sedikit lebih mudah!

Meringankan Tekanan tanpa Melanggar Perkara

Walaupun pinggan pecah mungkin kelihatan sangat menyenangkan, pembersihan selalu menjadi tugas. Meregangkan kaki setiap hari membantu menghilangkan tekanan dengan cara yang sihat, sama seperti cara berjoging dapat mengurangkan kesedihan. Berlari pada dasarnya adalah meditasi bergerak, terima kasih kepada semua endorfin yang indah itu. Gerakan berulang-ulang meletakkan satu kaki di depan yang lain membantu menumpukan fikiran dan melepaskan tekanan yang anda lalui sepanjang hari. Ingat ketika anda masih kecil dan ibu anda mendesak anda untuk menarik nafas lega ketika anda menangis?

Kurangkan Berat Badan

Sekiranya anda ingin menurunkan beberapa kilogram, berlari satu batu setiap hari dapat membantu anda memulakan perjalanan ke angka yang lebih langsing. Meningkatkan kadar degupan jantung anda akan membakar kalori, membolehkan anda menurunkan berat badan dan memakai pakaian kurus yang anda saksikan. Cukup ubah larian anda dengan kecepatan, intensiti, dan kemiringan yang bervariasi agar badan anda selalu tercabar untuk menyesuaikan diri dengan latihan baru.

Kehidupan Musuh Anda

Walaupun anda tidak mempunyai musuh utama, kami yakin anda dapat menikmati prospek hidup selama mungkin. Salah satu kelebihan berlari yang luar biasa setiap hari adalah memanjangkan umur anda sekurang-kurangnya tiga tahun. Mereka yang tidak bersenam secara berkala lebih cenderung mati pada usia yang lebih muda daripada mereka yang berjoging setiap hari. Menurut satu kajian yang terkenal, walaupun lima minit berjalan setiap hari dapat meningkatkan jangka hayat anda.

Ikutilah Barah

Walaupun anda tidak menganggap diri anda sebagai orang yang bernombor, statistik mengenai risiko harian dan risiko barah tidak mungkin diabaikan. Sekiranya anda berlari sejauh satu batu setiap hari, anda mempunyai risiko kanser esofagus 42 peratus lebih rendah, risiko kanser hati 27 peratus lebih rendah, risiko kanser paru-paru 26 persen lebih rendah, risiko barah ginjal 23 persen lebih rendah, 16 peratus lebih rendah risiko barah usus besar, dan 10% lebih rendah risiko barah ■■■■■■■, menurut sains perubatan. Bukankah itu luar biasa?

Anda Akan Mempunyai Hobi Baru

Berlari boleh menjadi aktiviti untuk anda sekiranya anda mencari sesuatu yang baru untuk dicuba. Manfaatkan perbincangan yang lebih sejuk mengenai kasut terkini dan terhebat dengan rakan sekerja anda. Daftar untuk berlumba dan nikmati kepuasan untuk mencapai matlamat anda. Dan, jika anda merasa sangat berani, tangkap obsesi baru anda di Instagram (jangan lupa untuk menandai kami dalam foto joging anda supaya kami dapat menghiburkan anda).

Apakah Faedah dan Risiko Berjalan Setiap Hari?

Perlukah saya berlari setiap hari?

Berlari setiap hari boleh bermanfaat bagi kesihatan anda. Menurut kajian, berlari 5 hingga 10 minit pada kadar sederhana setiap hari dapat membantu menurunkan risiko kematian akibat serangan jantung, strok, dan penyakit biasa yang lain. Walau bagaimanapun, kajian yang sama mendapati bahawa kelebihan ini mencapai 4.5 jam seminggu, menunjukkan bahawa tidak perlu berlari berjam-jam setiap hari.

Bagaimana latihan berimpak rendah dibandingkan dengan berlari?

Berlari mungkin bermanfaat bagi sesetengah orang, tetapi jika anda mengalami masalah lutut atau osteoartritis, kebanyakan doktor tidak akan menganjurkan latihan berimpak tinggi. Ini mungkin tidak menggalakkan, tetapi ada pilihan lain. Latihan silang berdasarkan idea bahawa melakukan satu jenis latihan semasa melakukan yang lain akan meningkatkan prestasi atlet. Berenang, misalnya, dapat membantu meningkatkan prestasi berjalan sambil menggunakan otot yang berlainan, menurut Research Trusted Source.

Berbasikal

Berbasikal adalah alternatif yang hebat untuk berlari. Berbasikal, seperti berlari, boleh dilakukan di dalam dan di luar rumah berkat basikal pegun dan pelatih basikal. Berbasikal menolong anda menjaga dan meningkatkan kecergasan tanpa meletakkan sendi dan tulang kering di bawah tekanan yang tidak perlu. Untuk senaman intensiti tinggi yang boleh memberi pelari dengan jenis tinggi, naik basikal jalan raya, kitaran pegun di rumah atau di gim, atau mencuba kelas berbasikal dalaman yang lebih maju.

Pelatih elips

Sama ada anda suka atau tidak, pelatih elips adalah pilihan terbaik untuk pelari yang mengalami kecederaan atau perlu meregangkan sendi mereka. Mesin elips membolehkan anda mensimulasikan pergerakan berjalan. Walaupun ia adalah sukan yang menanggung berat badan, ia mempunyai kesan ringan pada sendi anda.

Air mengalir

Berlari air, atau berjalan di kolam renang, adalah kompromi yang bagus untuk pelari yang memerlukan perubahan tetapi hanya menikmati berlari. Air mengalir, seperti namanya, memerlukan joging di air, biasanya di ujung dalam kolam dengan tali pinggang air untuk memberikan daya apung. Alternatif ini membolehkan anda meraih faedah berlari tanpa memberi tekanan pada sendi anda.

Soalan Lazim

Adakah berjalan satu batu sehari tidak sihat?

YA *. Jawapan panjang: Tidak kira apa hubungan anda yang ada dengan berlari, berjoging sejauh satu batu setiap hari boleh menjadi sangat sesuai untuk anda. Larian harian boleh menjadi peluang anda untuk melihat lonjakan pertumbuhan dan membawa anda ke mana anda mahu pergi jika anda seorang pemula yang gagal melihat hasilnya.

Bagaimana berjalan boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda?

Berjalan sekurang-kurangnya 10 minit sehari dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular anda. Pelari mempunyai 50% risiko kematian akibat penyakit jantung. Ia juga menurunkan kadar denyutan jantung anda yang rehat, iaitu frekuensi degupan jantung anda setiap minit ketika anda tidak melakukan apa-apa.

Adakah berjalan sejauh satu batu sehari akan meningkatkan masa mil saya?

Jangkakan masa anda untuk naik dengan pantas kerana anda akan berlari setiap hari. Ramai orang menghabiskan 1-2 minit lebih cepat setiap batu setelah hanya satu minggu berlari sejauh 2 batu setiap hari. Apabila anda berlari setiap hari, anda akan melihat peningkatan yang ketara. Ramai orang lebih suka berlari sejauh dua batu setiap hari untuk meningkatkan kelajuan mereka.

Kesimpulannya

Sekiranya anda berlari sejauh satu batu setiap hari, anda mempunyai risiko kanser esofagus 42 peratus lebih rendah, risiko kanser hati 27 peratus lebih rendah, risiko kanser paru-paru 26 persen lebih rendah, risiko barah ginjal 23 persen lebih rendah, 16 peratus lebih rendah risiko barah usus besar, dan 10% lebih rendah risiko barah ■■■■■■■, menurut sains perubatan.