Stroberi tanpa biji adalah strawberi tanpa biji masak . Stroberi tanpa biji pada masa ini tidak terdapat di alam semula jadi. Mutasi dan prosedur tiruan lain boleh digunakan untuk membuat pokok buah tanpa biji. Sebilangan besar buah tanpa biji yang tersedia secara komersial berasal dari tanaman yang buahnya biasanya merangkumi sebilangan besar biji keras yang tersebar di seluruh daging. Stroberi tanpa biji digunakan untuk membentuk jem strawberi tanpa biji dan jeli strawberi tanpa biji .

:strawberry: Buah tanpa biji

Stroberi, tembikai , tomato, anggur (Termarina Rossa dan pisang adalah contoh buah tanpa biji . Terdapat juga pelbagai buah sitrus tanpa biji , seperti jeruk , lemon, dan limau. Buah - buahan biasanya digambarkan secara botani sebagai ovari maju yang mengandung biji. Oleh itu frasa "buah tanpa biji" secara fisiologis agak paradoks .

Pendebungaan mendorong pertumbuhan buah, tetapi ovulasi atau embrio gagal berkembang menjadi biji yang matang ( parthenocarpy ) atau pendebungaan memulakan pengembangan buah. Walaupun begitu, ovula atau embrio tidak berkembang menjadi biji penuh (parthenocarpy) ( stenospermocarpy ).

Buah semangka dan pisang tanpa biji dihasilkan pada tanaman triploid dengan tiga set kromosom , menjadikan spora dan gametofit meiosis sangat tidak mungkin. Kerana salah satu daripada tiga salinan kromosom tidak dapat dihubungkan dengan kromosom lain yang sesuai sebelum sel anak perempuan membelah. Salinan ketiga tambahan tersebar secara rawak di antara dua sel anak dari meiosis 1, yang mengakibatkan (biasanya) aneuploidi mematikan dengan cepat.

Mutasi atau hibridisasi spontan antara individu diploid dan tetraploid dari spesies yang sama atau yang lain dapat menghasilkan tanaman seperti itu. Sebilangan spesies, seperti tomato, nanas , dan timun, menghasilkan buah tanpa biji jika tidak diserbuki, tetapi buah berbiji jika mereka diserbuki.

Tumbuhan biasanya dihasilkan secara vegetatif melalui keratan , melalui cantuman , atau, dalam hal pisang , dari "anak anjing" kerana mereka kekurangan biji dan, oleh itu, kemampuan menyebar melalui buah (offset). Tumbuhan yang timbul adalah klon yang serupa secara genetik dalam keadaan seperti itu.

Semangka tanpa biji , diusahakan dari biji. Benih-benih ini dihasilkan dengan melintasi garis tembikai yang diploid dan tetraploid, menghasilkan tanaman triploid steril . Pendebungaan diperlukan untuk pengembangan buah. Oleh itu, tanaman ini mesti ditanam di samping strain diploid untuk membekalkan debunga.

Sebilangan besar tanaman tanpa biji mempunyai banyak kerugian dalam kepelbagaian genetik , yang merupakan salah satu kekurangannya. Serangga perosak atau penyakit yang menimpa satu individu mungkin menimpa semua klon kerana genetiknya serupa. Sebilangan besar pisang yang dihasilkan secara komersial, misalnya, diklon dari satu sumber, varietas Cavendish , dan tanaman tersebut pada masa ini kekurangan bekalan.

Sebilangan besar pisang yang dihasilkan secara komersial, misalnya , diklon dari satu sumber, kultivar Cavendish, yang saat ini diancam secara global oleh penyakit kulat yang baru ditemui yang mana mereka sangat rentan.

:writing_hand: Ringkasan

Stroberi tanpa biji adalah strawberi biasa tanpa biji. Ia digunakan untuk membuat jem dan jeli. Terdapat banyak buah tanpa biji lain seperti tomato, semangka, pisang, dan lain-lain. Buah tanpa biji tidak ada di alam semula jadi. Mereka dihasilkan melalui mutasi.

:strawberry: Stroberi tanpa biji

Strawberry adalah boleh dimakan, buah-buahan biasanya merah banyak sederhana rendah berkembang tumbuh-tumbuhan (genus Fragaria) dalam keluarga mawar. Secara teknikal ia adalah bekas pulpa yang diperluas dengan beberapa achenes di permukaannya. Strawberi berbiji adalah biasa strawberi tanpa biji.

:arrow_right: Nutrien

Vitamin C , kalium, asid folik, dan serat banyak terdapat dalam strawberi tanpa biji. Semua nutrien ini perlu bagi badan 's fungsi biasa. Secawan strawberi segar yang dihiris (166 g) merangkumi pelbagai nutrien.

Nutrien Jumlah
Besi 0.68mg
Protein 1.11g
Folat 40mcg
Serat 3.30 g
Kalsium 27mg
Kalori 53kkal
Magnesium 22mg
Fosforus 40mg
Potasium 254mg
Vitamin C 97.60mg
Karbohidrat 12.75g
Vitamin A 28 unit antarabangsa

:arrow_right: Jem strawberi tanpa biji

Jem strawberi tanpa biji adalah sejenis selai yang mengandungi strawberi tanpa biji sebagai komponen utama. Buah beri dihancurkan atau dicincang menjadi kepingan kecil dan direbus dalam sirap gula . Selai strawberi biasanya dibuat dengan pektin sebagai agen pembentuk gel, walaupun gula atau madu juga dapat digunakan.

:sparkles:Kegunaan masakan

 • Ini digunakan sebagai penyebaran roti bakar atau roti biasa.
 • Ia digunakan dalam puding dan pai.
 • Ia digunakan dalam ais krim untuk rasa buah yang unik.

:sparkles:Bagaimana cara menyimpan jem strawberi tanpa biji?

Simpan jem ini di tempat yang sejuk dan kering di dalam bekas plastik atau kaca dengan mulut putih jernih.

:sparkles:Manfaat kesihatan

 • Ia tidak meningkatkan kadar kolesterol, seperti mentega dan keju.
 • Ini mengandungi pektin, yang mengurangkan kemungkinan terkena barah.
 • Ia kaya akan gula dan merangkumi sejumlah besar tenaga .
 • Ia kaya akan serat, Vitamin, dan antioksidan.

:arrow_right: Jeli strawberi tanpa biji

Jeli strawberi tanpa biji adalah pencuci mulut berperisa strawberi yang tidak mengandungi biji. Ia dihasilkan dengan memanaskan dan kemudian menyejukkan cecair yang mengandungi gelatin atau agen penyekat seperti gelatin lain dalam acuan atau pinggan sehingga membentuk jisim separa pepejal dan sedikit elastik.

:sparkles:Kegunaan masakan

:sparkles:Manfaat kesihatan

 • Ia mengandungi gelatin yang mempunyai beberapa manfaat kesihatan.
 • Ia membantu senak.
 • Ia meningkatkan kekuatan tulang .
 • Ia membantu menurunkan berat badan.

:arrow_right: Diet

Segar, beku, beku-kering strawberi , serta jeli, sirap, dan jem, disediakan untuk semua. Orang yang ingin mengambil strawberi harus mencari gula tambahan pada label strawberi beku dan kering. Orang mungkin memilih sebaran buah-buahan yang tidak mempunyai gula atau pengisi semasa membeli jeli atau jem.

:sparkles:Berikut adalah beberapa kaedah praktikal dan sihat untuk menambahkan lebih banyak strawberi ke dalam diet anda:

 • Stroberi harus dicincang dadu dan ditambahkan ke salad ayam anda.
 • Buah segar boleh digunakan untuk membuat jus buah anda. Anggur, nanas, buah persik yang dihiris, dan strawberi adalah pilihan terbaik. Sekiranya dikehendaki, taburkan sedikit madu ke atas campuran buah untuk menambah rasa manis.
 • Campurkan strawberi yang dihiris, nektar agave, dan badam yang dihiris dalam yogurt Yunani biasa.
 • Stroberi segar boleh diisi di atas wafel gandum, penkek, bubur, atau dilipat menjadi muffin dan roti manis. Stroberi juga boleh dicampurkan dengan air dalam pemproses makanan dan digunakan sebagai sirup segar untuk membasahi pencuci mulut atau hidangan sarapan pagi .
 • Dalam salad bayam, gabungkan strawberi yang dihiris, walnut , dan keju kambing.
 • Setelah membakar roti gandum, sebarkan dengan keju krim ringan dan strawberi.
 • Untuk smoothie strawberi dan pisang yang cepat dan mudah, campurkan strawberi beku, tanpa gula dengan pisang, susu rendah lemak, dan ais dalam pengisar.

:writing_hand: Ringkasan

Strawberry tergolong dalam keluarga mawar . Ia kaya dengan nutrien. Ia mengandungi zat besi, magnesium, vitamin C , dll. Stroberi tanpa biji terbentuk dengan mengeluarkan biji dari strawberi biasa dengan bantuan mutasi . Stroberi tanpa biji digunakan untuk membuat jem strawberi tanpa biji dan agar-agar strawberi tanpa biji.

:strawberry: Kebaikan strawberi

Penggunaan strawberi dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah dari pelbagai penyakit kronik. Stroberi boleh membantu mencegah barah, meningkatkan kesihatan jantung, dan menurunkan kadar gula dalam darah. Semua faedah strawberi diberikan di bawah:

:arrow_right: Bermanfaat untuk jantung

Beri - atau antosianin beri - telah dikaitkan dengan peningkatan kesihatan jantung dalam kajian. Dalam kajian pemerhatian yang meluas, pengambilan beri dikaitkan dengan penurunan risiko kematian yang berkaitan dengan jantung , termasuk ribuan peserta.

Beri boleh meningkatkan kolesterol HDL (baik), tekanan darah , dan fungsi platelet darah pada individu yang berusia pertengahan dengan faktor risiko penyakit jantung.

:sparkles:Stroberi juga boleh digunakan untuk:

 • Meningkatkan keadaan antioksidan darah
 • Tekanan oksidatif yang lebih rendah
 • Mengurangkan keradangan
 • Meningkatkan kesihatan vaskular
 • Tingkatkan profil lipid anda dalam darah
 • Pengoksidaan kolesterol LDL (buruk) harus dikurangkan.

Manfaat suplemen strawberi kering pada diabetes jenis 2 dan sindrom metabolik telah banyak diteliti, terutama pada orang yang berlebihan berat badan dan gemuk. Peserta melihat pengurangan besar dalam banyak pemboleh ubah risiko utama setelah 4-12 minggu suplemen, termasuk kolesterol LDL (buruk), petunjuk keradangan, dan zarah LDL teroksidasi.

:arrow_right: Tahap gula dalam darah

Tubuh anda membahagikan karbohidrat menjadi gula sederhana. Gula dilepaskan ke aliran darah dan dicerna di sana. Tubuh anda kemudian menghasilkan insulin, yang memerintahkan sel anda untuk menyerap gula dari aliran darah anda dan menyimpannya atau menggunakannya untuk bahan bakar . Ketidakseimbangan gula darah dan diet gula tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan , diabetes jenis 2, dan penyakit jantung .

Berbanding dengan makanan kaya karbohidrat tanpa strawberi, strawberi memperlambat pencernaan glukosa dan menurunkan glukosa , dan insulin meningkat selepas makanan kaya karbohidrat. Hasilnya, strawberi membantu mencegah sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

:arrow_right: Pencegahan barah

Kanser adalah keadaan di mana sel-sel yang menyimpang berkembang secara tidak terkawal. Oksidatif tekanan dan keradangan kronik sering dihubungkan dengan pembangunan dan perkembangan kanser. Keupayaan Berry untuk melawan tekanan oksidatif dan keradangan telah dikaitkan dengan pencegahan barah dalam beberapa kajian.

Pada haiwan dengan barah mulut dan sel barah hati manusia, strawberi telah ditemukan untuk mencegah pertumbuhan tumor. Sifat anti-kanser Strawberry mungkin disebabkan oleh asam ellagic dan ellagitannins, yang telah terbukti dapat menghalang percambahan sel barah .

Sebelum ada kesimpulan yang tegas, kajian manusia lebih lanjut diperlukan untuk memahami kesan stroberi terhadap kanser dengan lebih baik.

:arrow_right: Meningkatkan imuniti

Stroberi kaya dengan vitamin C. Kecuali untuk manusia, kebanyakan haiwan dapat menghasilkan vitamin C secara semula jadi, dan oleh itu, anda sangat memerlukan vitamin C dalam makanan anda. Satu hidangan hidangan ini menyediakan 51.5 miligram vitamin C, yang kira-kira separuh daripada pasaran harian anda. Vitamin C adalah penambah daya tahan tubuh yang terkenal dan antioksidan yang kuat dan cepat bertindak.

:arrow_right: Penglihatan yang sihat

Kualiti antioksidan stroberi juga dapat membantu mencegah katarak , pengaburan lensa mata yang dapat menyebabkan kebutaan pada usia tua. Vitamin C diperlukan untuk melindungi mata kita dari radikal bebas yang dihasilkan oleh sinar UV yang kuat dari sinar matahari . Kedua-duanya boleh merosakkan protein lensa. Vitamin C juga membantu melindungi kornea dan retina mata.

:arrow_right: Mencegah kita dari kedutan

Kekuatan vitamin C Strawberry berterusan kerana sangat penting untuk sintesis kolagen . Ia membantu peningkatan keanjalan dan ketegasan kulit. Kerana kita kehilangan kolagen seiring bertambahnya usia, memakan makanan kaya vitamin C dapat membantu kita memiliki kulit yang lebih sihat dan bersinar. Walau bagaimanapun, vitamin C bukan satu-satunya agen anti- kerut yang terdapat dalam buah ini.

:arrow_right: Mengurangkan keradangan sial

Antioksidan dan fitokimia dalam strawberi dapat membantu mengurangkan keradangan sendi, yang boleh menyebabkan artritis dan penyakit jantung . Menurut kajian Harvard School of Public Health , wanita yang mengonsumsi 16 atau lebih strawberi setiap minggu 14 peratus kurang cenderung mempunyai kadar protein C-reaktif (CRP) yang tinggi, yang menunjukkan keradangan di dalam badan.

:arrow_right: Mencegah diabetes

Stroberi adalah buah yang sangat baik untuk dimakan jika anda menghidap diabetes . Kandungan serat tinggi beri juga membantu mengawal kadar gula dalam darah dan menjadikannya tetap stabil dengan mencegah kenaikan dan penurunan yang berlebihan. Serat dapat membantu individu merasa puas lebih lama setelah mereka makan dengan meningkatkan rasa kenyang. Ini dapat membantu mengawal glukosa dan meminimumkan bahaya kenaikan gula darah dengan mengurangkan keperluan makan di antara waktu makan.

:arrow_right: Sembelit

Strawberry, anggur , tembikai, dan melon tinggi air dan serat , yang dapat membantu menyegarkan badan dan mendorong proses pencernaan secara teratur. Serat penting untuk pencegahan sembelit dan pembuangan najis.

:arrow_right: Bermanfaat dalam mempromosikan kesihatan pra semula jadi

Strawberry adalah sumber folat yang sangat baik, vitamin B yang disarankan untuk wanita yang sedang hamil atau ingin hamil, dengan 21 mg setiap hidangan. Folat diperlukan sepanjang trimester pertama kehamilan untuk membantu mengembangkan otak, tengkorak, dan saraf tunjang bayi, dan asid folik yang terdapat pada strawberi dapat membantu mengelakkan kelainan kelahiran seperti spina bifida .

:writing_hand: Ringkasan

Strawberry mempunyai banyak kelebihan. Ia bermanfaat untuk jantung . Ia mengekalkan tahap gula dan juga membantu dalam rawatan barah. Ia digunakan untuk mencegah diabetes. Ia juga bermanfaat untuk wanita hamil.

:strawberry: Kesan sampingan strawberi

 • Stroberi merangkumi protein yang boleh menyebabkan simptom pada mereka yang sensitif terhadap debunga oak atau pir (alergi makanan serbuk sari). Gejala termasuk menyengat atau menggelitik di mulut, ruam, migrain , radang mulut, wajah, lidah, atau tekak, dan, dalam kes yang teruk, kesukaran bernafas.

 • Antosianin stroberi dianggap sebagai sumber protein penyebab alergi . Tidak berwarna, strawberi putih biasanya diterima dengan baik oleh mereka yang alah kepada jenis strawberi yang lain.

 • Selanjutnya, strawberi mengandungi goitrogen , yang boleh mengganggu fungsi kelenjar tiroid pada mereka yang mempunyai masalah tiroid.

:arrow_right: Alahan strawberi

Pengalaman yang lazat dapat dirasakan dengan menggigit strawberi masak. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai alahan strawberi, anda mungkin mengalami pelbagai gejala setelah memakan buah beri merah ini. Ruam, rasa pelik di lidah anda, atau tindak balas yang lebih teruk seperti anafilaksis mungkin berlaku. Jika anda mempunyai strawberi alahan , anda perlu mengelakkan buah-buahan dan mungkin berkaitan buah-buahan untuk mengelakkan reaksi alahan.

:sparkles:Gejala

 • Batuk
 • Ruam
 • Loya
 • Gatal-gatal
 • Cirit-birit
 • Pening
 • Muntah
 • Mengi
 • Kesesakan
 • Sakit perut
 • Sakit tekak

:sparkles:Punca

Apabila sistem imun anda bertindak balas terhadap makanan yang anda makan, ia dipanggil alergi makanan . Atau, dalam senario terburuk, makanan yang telah anda sentuh. Kesalahan sistem imun anda memakan sesuatu yang berbahaya, seperti kuman atau virus . Akibatnya, badan anda menghasilkan histamin kimia, yang kemudian dilancarkan ke dalam peredaran.

Intoleransi makanan tidak sama dengan alergi makanan. Tindak balas alahan tidak disebabkan oleh intoleransi makanan. Sebaliknya, intoleransi makanan mungkin menimbulkan gejala yang serupa dengan alahan makanan.

Intoleransi makanan boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk keracunan makanan atau kekurangan enzim yang mencerna komponen makanan tertentu. Doktor anda akan dapat memberitahu anda sama ada anda mempunyai alahan makanan atau intoleransi.

:writing_hand: Ringkasan

Strawberry juga mempunyai beberapa kekurangan. Ia mempunyai beberapa jenis protein, yang boleh menyebabkan alergi stroberi pada beberapa orang.

:strawberry: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Adakah strawberi meningkatkan pengambilan serat anda?

Stroberi secara semula jadi mengandungi sekitar 2 g serat setiap hidangan, yang penting untuk pencernaan yang baik. Sembelit dan divertikulitis, radang usus yang menyerang sekitar separuh daripada semua orang dewasa berusia lebih dari 60 tahun, boleh disebabkan oleh kekurangan serat. Serat juga dapat membantu dalam rawatan diabetes jenis 2.

Menurut Edwards , "serat membantu melambatkan penyerapan karbohidrat (iaitu glukosa) dalam darah." "Akibatnya, individu dengan diabetes dapat memiliki stroberi dalam diet mereka - secara sederhana."

:two: Adakah strawberi adalah kacang?

Stroberi bukan beri; mereka adalah kacang. Akibatnya, strawberi termasuk dalam kategori kacang, walaupun walaupun mereka mengetahui hal ini, kebanyakan orang tidak akan menganggap strawberi sebagai kacang biasa.

Buah strawberi diklasifikasikan sebagai "buah aksesori" dan bukannya beri semulajadi oleh ahli botani. Daging terdiri dari bekas bunga yang jauh lebih besar dan banyak buah-buahan, atau achenes, yang biasanya disebut sebagai biji. Di mekar adalah tanaman strawberi ( spesies Fragaria ).

:three: Bolehkah kita mengeluarkan biji dari strawberi?

Ya, kita boleh mengeluarkan biji dari strawberi. Mengisar buah beri dan kemudian mengeluarkan biji dari pulpa adalah salah satu biji strawberi yang paling kerap dikeluarkan. Dalam pengisar, gabungkan buah beri dan campurkan pada kelajuan rendah selama 10 hingga 20 saat . Biarkan campuran mengendap sebelum membuang pengisar. Keluarkan biji terapung dari lapisan atas.

:four: Apakah perbezaan antara Jeli dan jem?

Jem adalah penyebaran lebih tebal yang disiapkan dari buah hancur atau serbuk yang mengekalkan bentuknya tetapi kurang rumit daripada jeli . Jam, tidak seperti Jelly, tidak telus , dan mungkin ada potongan buah atau zarah yang berserakan di sekitarnya. Buah-buahan secara semula jadi menghasilkan pektin. Oleh itu, jem boleh dibuat dengan atau tanpanya.

Jam adalah chunkier (walaupun tidak chunky seperti yang diawetkan) dan lebih sedap, tetapi kurang menyebar kerana disediakan dari buah atau bubur hancur. Sebaliknya, Jeli terdiri sepenuhnya dari jus atau sirap, menjadikannya mudah menyebar tetapi kurang rasa.

:five: Adakah biji strawberi baik untuk kesihatan?

Ya, biji strawberi baik untuk kesihatan . Benih mengandungi banyak bahan kimia polifenol dan merupakan salah satu sumber tilirosida , flavonoid yang paling penting. Flavonoid adalah sejenis bahan kimia tumbuhan dengan ciri antioksidan dan saluran ion yang mempunyai faedah kesihatan. Bahan kimia ini terdapat dalam pelbagai jenis buah-buahan dan sayur - sayuran .

:six: Adakah biji strawberi bermanfaat untuk kulit?

Ya , biji strawberi bermanfaat untuk kulit . Manfaat penting Strawberry Seed Oil untuk kulit anda berasal dari asid ellagic yang dikandungnya. Ia melembapkan, meningkatkan kelembutan, dan menghilangkan kedutan halus apabila digabungkan dengan minyak omega dan vitamin E. Ia sangat bermanfaat untuk kulit kering, sensitif, atau mengelupas.

Stroberi berpotensi menjadi rahsia kecantikan anda. Untuk merawat masalah kulit dan memperbaharui kulit anda, buah ajaib ini sungguh menakjubkan. Mereka mengandungi sifat astringen, anti-radang, dan antioksidan yang kuat yang membantu menyembuhkan luka bakar, melindungi kulit dari sinaran UV , dan melambatkan proses penuaan.

:seven: Adakah jem dan jeli sihat?

Ya, kedua-duanya sihat untuk dimakan . Jem dan jeli mempunyai profil pemakanan yang serupa, dan komponen pektin dalam jem dan jeli dapat memberikan beberapa kelebihan kesihatan. Mereka mengandungi banyak gula . Oleh itu mereka harus diambil secara sederhana.

:eight: Adakah strawberi baik untuk menurunkan berat badan?

Ya, strawberi adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan usaha menurunkan berat badan anda . Mereka rendah kalori, tinggi nutrien , dan sumber serat yang baik, antara lain. Mereka juga boleh disesuaikan dan boleh digunakan dalam pelbagai hidangan.

Stroberi adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan usaha menurunkan berat badan anda. Mereka rendah kalori , tinggi nutrien, dan sumber serat yang baik, antara lain. Mereka juga boleh disesuaikan dan boleh digunakan dalam pelbagai hidangan.

:nine: Bilakah tanaman strawberi menghasilkan makanan?

Buah biasanya boleh dipetik 4-6 minggu setelah tanaman strawberi mekar. Hanya beri merah yang betul-betul masak dan boleh dipetik setiap tiga hari. Potong buah dengan batang, bukan buah itu sendiri. Jika tidak, kilang itu akan rosak. Tempoh penuaian untuk strawberi pembawa bulan Jun mungkin berlanjutan hingga tiga minggu.

:keycap_ten:Bagaimana anda boleh menambah saiz dan rasa manis strawberi?

Stroberi tumbuh subur di tanah yang dikeringkan dengan baik , subur dan agak berasid. Apabila ditanam di tanah berpasir yang diperkaya kompos, tanaman ini menghasilkan lebih banyak dan lebih manis. Menanam strawberi di tempat tidur yang dinaikkan juga merupakan idea yang sangat baik kerana ia menjamin saliran yang lebih baik (bersama dengan tanah yang cukup).

:strawberry: Kesimpulannya

Strawberry tanpa biji adalah strawberi yang tidak mengandungi biji. Buah tanpa biji dihasilkan secara mutasi . Ia kaya akan nutrien dan digunakan untuk membuat jem strawberi tanpa biji dan agar-agar tanpa biji. Strawberry mempunyai banyak kelebihan. Ia mengekalkan tahap gula dalam darah. Ia membantu dalam rawatan barah dan menyokong kesihatan jantung. Strawberry boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang.

:strawberry: Artikel berkaitan

Strawberry Beracun Hiasan

Berapa Banyak Stroberi Dalam Pound

Cara Membuat Pisang Tahan Lebih Lama