Sensex ,

Bagaimana Anda Menentukan Sensex?

 • Definisi Sensex adalah: The Sensex, juga dikenali sebagai S&P BSE Sensex Index, adalah indeks penanda aras untuk BSE India, yang sebelumnya dikenali sebagai Bursa Saham Bombay. Ekonomi India. Komposisi indeks dikaji semula setiap bulan Jun dan Disember. Ditubuhkan pada tahun 1986, Sensex adalah indeks saham tertua di India. Penganalisis dan pelabur menggunakannya untuk kitaran ekonomi India dan juga untuk kenaikan dan kejatuhan sektor tertentu.

  • The Sensex merujuk kepada Indeks Saham Penanda Aras India, yang ditubuhkan pada tahun 1986 dan mewakili 30 saham terbesar dan bermodalkan terbaik di EEB.
  • Sensex telah meningkat sejak permulaan ekonomi India pada tahun 1993. Sebilangan besar perkembangan ini telah berlaku pada abad ke-21.

Makna Sensex

 1. Contoh menunjukkan harga saham relatif di Bursa Saham Mumbai (Bombay).

Kalimat Sensex

 1. Sensex ditutup 56 mata lebih rendah pada 3,653

Sensex (dahulunya dikenali sebagai Bursa Saham Bombay) dianggap sebagai indeks paling berharga di dunia. Indeks S&P BSE Sensex juga dikenali sebagai BSE Sensex. Indeks Sensex terdiri daripada 30 saham terbesar dan paling aktif diperdagangkan di India.

Apa itu Sensex?

Sensex adalah indeks penanda aras BSE India, sebelumnya dikenali sebagai Bursa Saham Bombay.) Atau dikenali sebagai indeks S&P BSE Sensex. The Sensex merangkumi 30 ekuiti terbesar dan paling aktif diperdagangkan di BSE yang memberi petunjuk mengenai ekonomi India.

Komposisi indeks dinilai semula setiap tahun pada bulan Jun dan Disember. The Sensex ditubuhkan pada tahun 1986 dan merupakan indeks saham tertua di India. Pelabur dan penganalisis menggunakannya untuk memantau fasa ekonomi India dan perkembangan dan penurunannya.

Yayasan 1 Januari 1986
Pengendali ASIA INDEX Pvt. Ltd.
Komponen 30
Cap pasaran AS $ 3.1 trilion
Pertukaran BSE
Kaedah pemberat Permodalan Pasaran bebas
Simbol perdagangan BSESN
Indeks berkaitan BSE SENSEX 50 - BSE SENSEX 50 Seterusnya

Istilah Sensex adalah gabungan frasa Sensitif dan Indeks yang dicipta oleh penganalisis pasaran saham Deepak Mohoni. Jawatankuasa indeks BSE S&P memilih komponen indeks berdasarkan lima kriteria: ia harus disenaraikan di BSE di India, ia harus menjadi firma topi besar, stoknya mestilah agak cair.

The perbadanan perlu memperolehi hasil daripada aktiviti teras dan mengekalkan keseimbangan keseluruhan antara sektor dan pasaran ekuiti India. Pada 18 April 1992, BSE Sensex turun 12.7% - kejatuhan terbesarnya - berikutan pendedahan mengenai skim di mana broker utama membahagikan wang dari sektor perbankan awam kepada saham.

Ringkasan

Setiap tahun, pada bulan Jun dan Disember, komposisi indeks disemak semula untuk memastikannya tetap relevan. Sensex adalah indeks saham tertua di India, telah ditubuhkan pada tahun 1986. Ia digunakan oleh penganalisis dan pelabur untuk mengesan kitaran ekonomi India serta perkembangan dan penurunan industri tertentu di negara ini.

Metodologi Pengiraan untuk Sensex

Dari segi sejarah, Sensex telah menggunakan proses permodalan pasaran berwajaran tetapi beralih ke pendekatan Kapitalisasi Pasar Float Percuma dari 1 September 2003. Semua indeks terkemuka di dunia menggunakan pendekatan yang sama. Prestasi 30 saham utama yang dipilih secara langsung mencerminkan tahap indeks.

Free Float disebut sebagai peratusan dari jumlah saham yang dikeluarkan oleh perusahaan yang tersedia untuk perdagangan pasaran. Ia tidak termasuk saham yang dipegang oleh penganjur, pihak berkuasa awam, dll.

Mari lihat contoh untuk memahami dengan lebih baik: Sekiranya syarikat mempunyai 100 saham di mana 30 saham dimiliki oleh kerajaan atau penaja dan selebihnya 70 boleh diakses untuk perdagangan awam, maka 70 saham tersebut adalah saham terapung bebas dan akan terapung bebas 70%. Sementara kata kapitalisasi pasaran menunjukkan penilaian syarikat.

Permodalan pasaran dibuat dengan mengalikan harga saham dengan jumlah tindakan yang dikeluarkan oleh syarikat.

Harap sampai sekarang anda telah mengetahui apa konsep dan metodologi Sensex; mari kita lihat bagaimana Sensex dikira. Dua terminologi yang disebutkan di atas memainkan peranan penting dalam pengiraan Sensex.

Bagaimana Sensex dikira?

 • Sensex terdiri daripada 30 ekuiti yang dipilih berdasarkan kriteria yang ditetapkan.

 • Permodalan pasaran dikira untuk semua 30 perusahaan .

 • Harga Saham Float Percuma ditentukan untuk semua 30 entiti.

 • Di antara semua 30 organisasi Open Float Market Cap, semua Kapitalisasi Pasar Float Percuma diringkaskan secara keseluruhan.

 • Nilai indeks asas sebagai pengiraan Sensex = (jumlah permodalan pasaran terapung bebas / permodalan pasaran asas).

 • Tahun asas di mana Sensex dikira adalah 1978-79, nilai asasnya statik tetapi harus diubah suai. Crore akan digunakan sebagai kapitalisasi pasar dasar sesuai dengan BSE Rs. 2501.24.

 • Kekerapan indeks asas adalah 100.

Melabur melalui Dana Indeks

Apabila anda memilih untuk melabur secara langsung dalam saham SENSEX, ia akan menjadi cadangan yang mahal. Kerana peratusan stok tidak dapat dibeli di India, yang bermaksud anda harus membeli stok penuh, bukan sebahagiannya.

Mari kita ambil contoh untuk melihatnya. Katakan anda mahu SENSEX melabur Rs. 5,000. Anda sekarang perlu membeli 1 saham Reliance, yang mana kadar semasa adalah Rs. 2000. Oleh itu, jika stok Reliance dibeli pada tahun 2000, 40% daripada modal yang dilaburkan akan setara dengan 40% dari berat, tetapi berat sebenarnya harus sekitar 15%. Anda juga tidak dapat memperoleh peratusan saham Reliance, jadi anda harus membeli saham penuh.

Anda juga mesti menyedari bahawa berat stok turun setiap hari. Apabila nilai saham meningkat atau menurun, beratnya berubah. Sekiranya anda mula melabur secara langsung dalam saham bergantung pada berat badan, menguruskan pegangan anda akan menjadi mimpi buruk . Hampir mustahil untuk melabur secara langsung dalam komponen SENSEX mengikut beratnya.

Sekarang, pilihan adalah melabur dalam dana timbal balik indeks untuk membolehkan anda melabur lebih sedikit wang. Sesuai dengan wajaran saham tertentu di SENSEX, pengurus dana dana ini menguruskan wang yang anda laburkan dalam dana ini.

Oleh kerana dana bersama indeks diuruskan secara profesional, pengurus dana hanya melakukan kenaikan atau penurunan wajaran saham atau penjejakan lain. Pengurus dana juga bertanggungjawab untuk mengimbangi semula stok dana anda.

Ringkasan

Kaedah terbaik untuk melabur dalam SENSEX adalah dengan melabur dalam dana bersama indeks, yang lebih cair. Dana ini meniru indeks, iaitu, mereka memiliki portfolio yang serupa dengan indeks. 30 ekuiti yang membentuk dana indeks SENSEX akan disimpan dalam perkadaran yang sama dengan SENSEX.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai Sensex. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

1 - Bagaimana Sensex dilakukan baru-baru ini?

Antara tahun 1986 dan 2021, Sensex tumbuh pada kadar tahunan terkumpul hampir 14%. Dengan peningkatan kelas menengah India, pertumbuhan ini mencerminkan pertumbuhan ekonomi negara yang luar biasa. Pada bulan Mac 2020, semasa wabak coronavirus, Sensex jatuh sekitar 40%, tetapi pulih dengan baik sepanjang sisa tahun ini. Pada Februari 2021, Sensex mencapai tahap tinggi baru.

2 - Apakah contoh Sensex?

Sebagai contoh, apabila prestasi 30 saham penting dalam permodalan pasaran hari ini adalah 8060000, dan indeks asas 1978-79 adalah 60000.

3 - Apakah Sensex tertinggi di India?

Pada bulan Ogos 2021, Indeks Saham SENSEX India secara historis telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu 56118.57.

4 - Apa yang akan berlaku Sensex pada tahun 2022?

Bursa saham India dijangka berkembang sekitar 8 peratus kepada 54,500 pada pertengahan 2022 pada 50,637.53 pada Selasa. Ia kemudian dijangka ditutup pada 58.500 pada tahun 2022.

5 - Bagaimana 30 syarikat dipilih untuk Sensex?

Bagaimana pengiraan S&P BSE SENSEX®? Pendekatan untuk "kapitalisasi pasaran terapung bebas" digunakan untuk mengira S&P BSE SENSEX®. Menurut konsep ini, nilai indeks pada bila-bila masa menunjukkan kadar ekonomi pasaran terapung sebanyak 30 saham yang disenaraikan berbanding dengan tempoh asas.

Kesimpulan:

Lama kelamaan, BSE dapat membincangkan senarai 30 ini. Oleh itu, jika Sensex berubah, ia juga mewakili ekonomi. Sebagai contoh, ketika Sensex meningkat, individu menjadi lebih tertarik dengan pembelian saham kerana mereka berfikir bahawa ekonomi akan berkembang. Tetapi individu cenderung untuk mengelakkan pelaburan dalam ekonomi sekiranya Sensex turun. Sebenarnya, adalah baik untuk membandingkan purata dalam jangka masa atau antara kelas kerana lebih berguna daripada menganggap purata sebagai komponen bebas.

artikel berkaitan