Perbezaan utama SEO vs SEM adalah bahawa Search Engine Optimization (SEO) difokuskan pada peningkatan laman web untuk mendapatkan trafik dari hasil carian organik. Sebaliknya, tujuan Search Engine Marketing (SEM) adalah untuk mendapatkan trafik dan persepsi dari carian organik dan berbayar. SEO adalah tempat anda memfokuskan terutamanya pada peringkat dalam hasil organik. SEM adalah ketika anda memanfaatkan SEO dan PPC untuk mendapatkan trafik dari mesin pencari. SEM adalah istilah luas yang merangkumi SEO dan PPC, yang bermaksud bahawa SEO jatuh "di bawah" kategori payung SEM. Internet mengubah segalanya. Menyesuaikan diri dengan realiti baru ini adalah mustahak bagi mana-mana syarikat yang ingin meletakkan jenamanya di dunia baru ini.

Gambaran Keseluruhan SEO

SEO adalah amalan untuk terus meningkatkan laman web agar berada dalam kedudukan di halaman hasil enjin carian organik (SERP). Google menggunakan isyarat tambah 200 plus dalam algoritma mereka. Oleh itu, SEO boleh dibahagikan kepada empat subkategori utama: SEO di halaman, SEO di luar halaman, SEO teknikal dan Isyarat Interaksi Pengguna.

SEO Dalam Halaman: Di sinilah anda meningkatkan laman web anda di sekitar kata kunci yang dicari oleh pelanggan sasaran anda di Google , Bing dan mesin carian lain. Sebagai contoh, satu amalan terbaik SEO di halaman adalah memasukkan kata kunci utama anda dalam tag tajuk anda, keterangan Meta dan URL halaman web.

Off-Page SEO: SEO di luar halaman adalah mengenai mendapatkan isyarat kepercayaan dan autoriti dari laman web lain. Ini terutama melibatkan membina pautan balik berkualiti tinggi ke laman web anda. Juga, penting untuk diperhatikan bahawa Google menggunakan trik algoritma yang boleh mengelirukan webmaster yang tidak menyedarinya

SEO Teknikal: Di sinilah anda memastikan bahawa Google dan mesin carian lain dapat merangkak dan mengindeks semua halaman di laman web anda. SEO teknikal juga merangkumi perkara seperti memastikan halaman anda dimuat dengan cepat. Dan seni bina laman web anda disusun dengan betul.

Isyarat Interaksi Pengguna: Cara pengguna berinteraksi dengan laman web anda membantu Google mengetahui sama ada halaman anda sesuai untuk carian seseorang. Sebagai contoh, jika halaman anda mempunyai kadar pentalan yang tinggi, itu mungkin merupakan tanda bahawa halaman anda tidak memberi jawapan kepada seseorang untuk pertanyaan mereka. Dan jika Google menganggap halaman anda tidak sesuai untuk kata kunci tersebut, mereka sedikit sebanyak dapat menurunkan kedudukan anda. Atau sepenuhnya dari halaman pertama sama sekali.

Tinjauan SEM

• Ingat: SEM adalah istilah peringkat tinggi yang merangkumi SEO. Oleh itu, semua yang saya gariskan di atas untuk SEO juga berlaku untuk SEM. Tetapi selain SEO, SEM juga merangkumi PPC. Dan PPC adalah bidang yang mempunyai rangkaian ciri, amalan terbaik dan banyak lagi.

Penawaran: Sama ada anda menggunakan Iklan Google atau Iklan Bing, iklan berbayar dalam carian adalah mengenai penawaran. Dengan PPC, anda menawar kata kunci tertentu. Dan apabila seseorang mencari kata kunci itu, iklan anda muncul. Kedudukan iklan biasanya berkadar dengan berapa banyak orang menawar. Oleh itu, jika anda penawar tertinggi, anda akan muncul di atas semua iklan lain. Apabila seseorang mengklik iklan anda, anda membayar jumlah yang anda bida. Jumlah yang anda bayar semasa seseorang mengklik iklan anda dikenali sebagai kos per klik (BPK).

Quality Score: Kualiti Skor ialah iklan Google super penting metrik. Ini pada asasnya cara Google untuk mengetahui apakah iklan anda sesuai untuk apa sahaja yang dicari oleh seseorang. Google mengira Skor Kualiti berdasarkan kombinasi kadar klik lalu, kualiti halaman arahan anda dan Skor Kualiti keseluruhan akaun Iklan Google anda. Dan jika iklan anda mempunyai Skor Kualiti yang tinggi, anda akan mendapat potongan pada setiap klik.

Salinan Iklan: Menulis salinan iklan yang menarik adalah bahagian yang BESAR untuk berjaya dengan PPC. Kenapa? Salinan iklan hebat = CTR tinggi. Dan CTR bermaksud Skor Kualiti yang baik. Yang bermaksud bahawa anda membayar lebih sedikit untuk klik yang sama. Sebaliknya juga berlaku. Sekiranya salinan anda tidak mendorong orang untuk mengklik, Skor Kualiti anda akan menderita. Dan PPC anda akan mula menjadi sangat mahal.

Kumpulan Iklan dan Pengurusan Akaun: Di sinilah anda menggunakan data di akaun Google Ads anda untuk mengoptimumkan perbelanjaan iklan anda.

SEO vs SEM: Berapa lama masa yang diperlukan untuk melihat hasilnya

Salah satu perbezaan utama antara SEO dan SEM adalah kepantasan . Hakikatnya: SEO memerlukan masa. Banyak masa. Terutama jika laman web anda baru dan belum mempunyai banyak pautan balik . Sebenarnya, analisis oleh Ahrefs mendapati bahawa memerlukan purata 2 tahun untuk berada di halaman pertama Google. Dan banyak halaman peringkat teratas pertama kali diterbitkan lebih dari 3 tahun yang lalu.

Ini tidak bermaksud bahawa anda harus mengharapkan masa 2 tahun untuk mendapat kedudukan di Google. Sekiranya anda menyasarkan kata kunci ekor panjang dan melaksanakan amalan terbaik SEO, anda boleh mula melihat beberapa hasil dalam beberapa bulan.

Sebagai contoh, ketika saya melancarkan Backlinko pada awal tahun 2013, laman web saya pada dasarnya tidak mempunyai otoriti domain. Tetapi berkat kerja keras dan fokus pada SEO, saya dapat memperoleh lalu lintas organik dalam beberapa bulan. Butuh bertahun-tahun untuk kedudukan dan trafik organik saya benar-benar naik.

Sebaliknya, jika anda memfokuskan usaha SEM anda di PPC, anda boleh mula melihat hasilnya dengan serta-merta. Anda boleh menyiarkan iklan pada waktu pagi , dan mula mendapat lalu lintas dan penukaran pada sebelah petang. Tetapi itu tidak bermakna anda akan mendapat ROI pada hari 1. Dalam banyak kes, memerlukan beberapa bulan ujian dan tweak untuk mendapatkan ROI positif dari PPC. Walaupun begitu, tidak ada keraguan bahawa PPC mula berfungsi lebih cepat daripada SEO.

SEO vs SEM: Berapa Kos Mereka

Banyak orang tertarik dengan SEO kerana "lalu lintas laman web percuma". Dan ya, anda tidak membayar apabila seseorang mengklik di laman web anda dalam hasil carian organik. Tetapi jangan salah: SEO TIDAK percuma. Tidak juga dekat. Sebagai contoh, mari kita lihat salah satu halaman saya yang kini berada di kedudukan # 1 di Google untuk "di halaman SEO".

# 1 adalah tempat yang bagus untuk dikunjungi. Saya mendapat trafik dari kata kunci itu secara harfiah setiap hari. Dan saya tidak perlu melakukan apa-apa atau membayar apa-apa untuk lalu lintas yang masuk. Tetapi memerlukan banyak wang , masa dan usaha untuk mendapatkan ranking # 1 itu .

Pada peringkat tinggi, saya harus membina Autoriti Domain Backlinko dengan mengeluarkan kandungan bertaraf dunia secara konsisten. Dan mempromosikan kandungan itu dengan jangkauan e - mel . Dalam jangka pendek, PPC biasanya lebih murah daripada SEO.

Masalah besar dengan PPC adalah: Apabila anda berhenti membayar, lalu lintas anda menjadi sifar. Tetapi dengan SEO, setelah anda mendapat peringkat, anda sudah cukup bersedia. Pelaburan anda semua terdahulu. Sebaik sahaja anda mendapat peringkat, anda tidak perlu melaburkan banyak wang untuk mengekalkan kedudukan semasa anda. Jadi ya, jika berkaitan dengan kos, SEO dan PPC mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan perniagaan menggunakan strategi pemasaran yang merangkumi gabungan SEO dan PPC.

Kapan Fokus Hanya SEO

Anda Mempunyai Anggaran yang Sangat Terhad: Sekiranya anda seorang pemula atau perniagaan kecil dengan anggaran pemasaran yang kecil, anda mungkin ingin fokus pada SEO. Anda mungkin tidak melihat ROI pada anggaran SEO anda selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Tetapi masih lebih masuk akal daripada menghabiskan anggaran pemasaran anda pada iklan PPC yang hanya dapat berjalan selama seminggu.

Anda Boleh Menentukan Kata Kunci Maklumat: Kata kunci maklumat adalah istilah seperti "Apa itu X" atau "Bagaimana X". Walaupun jenis pertanyaan carian ini tidak berubah dengan baik, mereka mendapat banyak jumlah carian. Oleh itu, jika anda merasa dapat menulis kandungan yang MENGHORMATI pada topik yang dicari oleh pelanggan di Google, SEO mungkin merupakan pertaruhan terbaik anda.

Sebagai contoh, keseluruhan perniagaan saya dibina berdasarkan peringkat untuk kata kunci maklumat yang dicari oleh sasaran pengguna saya (pemasar pro). Anda Boleh Menunggu : SEO dan pemasaran kandungan memerlukan masa untuk memulai. Jadi, jika anda dapat memainkan permainan panjang dan menunggu 6-12 bulan untuk melihat lalu lintas yang sah mulai bergulir dari carian Google, lanjutkan dengan SEO.

Anda pandai membina Link: Membuat kandungan berkualiti tinggi adalah bahagian penting dalam kedudukan di Google. Tetapi ia tidak mencukupi. Sekiranya anda serius untuk membuat ranking, anda juga perlu menggunakan beberapa strategi membina pautan yang berbeza agar laman web lain dapat dihubungkan dengan anda.

Bilakah Fokus pada PPC

Anda mempunyai anggaran yang sangat terhad : Salah satu perkara menarik tentang iklan PPC adalah anda dapat menetapkan anggaran yang ketat. Dengan begitu, mustahil untuk membelanjakan lebih banyak daripada yang anda rancangkan. Yang mengatakan: mudah untuk menghabiskan anggaran itu dengan cepat jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan (dan jika anda baru memulakan iklan berbayar, anda tidak akan). Ini bermaksud bahawa anda memerlukan belanjawan bulanan biasa yang dapat anda gunakan untuk mengetahui kombinasi penyasaran kata kunci, salinan iklan, halaman arahan dan tawaran yang paling sesuai untuk anda.

Anda Boleh Menguruskan Akaun Adwords: Di permukaan, PPC terdengar sangat sederhana. Tawar kata kunci. Dapatkan lalu lintas.

Tetapi dalam praktiknya, menguruskan akaun Google Ads bukanlah jenaka. Anda perlu mempertimbangkan penargetan kata kunci, iklan, Skor Kualiti, ROI, kadar penukaran dan memproses semua data ini untuk membuat keputusan tentang cara memanfaatkan iklan anda secara maksimal.

Anda Mempunyai Kemampuan Melancarkan dan Menguji Halaman Pendaratan: Salah satu perkara pertama yang akan anda pelajari mengenai PPC ialah anda memerlukan halaman arahan yang disasarkan untuk setiap iklan. Atau sekurang-kurangnya setiap kumpulan iklan. Oleh itu, untuk memanfaatkan PPC secara maksimum, anda memerlukan cara untuk melancarkan banyak laman web dengan cepat. Dan jalankan ujian A / B untuk mengetahui mana yang berprestasi terbaik.

Bilakah Melakukan Kedua-duanya (SEM)

Bilakah anda harus mengatasi SEO dan PPC pada masa yang sama? Izinkan saya menjawab soalan ini dengan contoh kehidupan sebenar: Semasa saya melancarkan laman web pertama saya, saya menjalankan semua SEM saya sendiri. Saya menulis kandungan dan mengoptimumkannya untuk enjin carian (SEO). Dan menguruskan akaun Google Ads (PPC) saya. Jadi selain menjadi "Pengasas", saya juga "Pengurus SEM". Dan kerana saya sendiri melakukan SEM laman web saya, SEO dan PPC menderita. Ia terlalu sukar untuk dikendalikan oleh satu orang. Tetapi sekiranya anda mempunyai kakitangan untuk menguruskan PPC dan SEO, carilah. Jika tidak, saya akan memilih satu atau yang lain.

Soalan Lazim :paintbrush:

1- Adakah SEO adalah sebahagian daripada SEM?

SEM Pemasaran mempunyai dua komponen, pemasaran SEO, dan pemasaran PPC. Walaupun SEO secara teknikal adalah bahagian SEM, banyak orang ketika merujuk kepada SEM mereka bermaksud proses menggunakan iklan PPC untuk mendapatkan lalu lintas dari mesin pencari. Secara umum, pemasaran enjin carian adalah saluran pemasaran digital yang kritikal.

2- Apakah SEM dalam pemasaran digital?

Pemasaran mesin pencari (SEM) adalah strategi pemasaran digital yang digunakan untuk meningkatkan keterlihatan laman web di halaman hasil mesin pencari (SERP). Pemasaran mesin pencari juga bergantian disebut sebagai carian berbayar atau bayar per klik (PPC).

3- Adakah SEO Berbayar atau SEM?

Pemasaran mesin pencari, atau SEM, dimaksudkan untuk mencakup pengoptimuman mesin pencari (SEO) dan pencarian berbayar, juga dikenal sebagai PPC (bayar per klik) atau BPK (biaya per klik). SEM kadang-kadang merujuk kepada carian berbayar dengan penekanan kecil pada SEO, tetapi itu lebih jarang daripada menggunakan istilah dengan betul.

4- Adakah Adwords SEM?

Platform yang paling terkenal (dan berkesan) adalah Google AdWords. Iklan Bing dan Iklan Carian Yahoo juga merupakan platform SEM yang boleh anda gunakan. Penting untuk diperhatikan bahawa - walaupun semua platform SEM menggunakan model iklan bayar per klik (PPC) - tidak semua PPC adalah SEM.

5- Adakah SEO dibayar?

SEO adalah bahawa SEM adalah strategi berbayar dan SEO adalah strategi organik. Seperti kebanyakan perkara dalam industri carian, definisi yang berkaitan dengan pemasaran carian telah berkembang. Beberapa pemasar mungkin menganggap SEM sebagai istilah payung yang merangkumi strategi berbayar dan organik.

6- Apakah contoh SEM?

Kempen SEM adalah strategi periklanan yang menghasilkan iklan di mesin pencari seperti Google untuk menempatkan diri kita di kedudukan teratas hasil carian. Sebagai contoh, sebagai strategi pembayaran kepada Google, kita harus membuat kempen SEM dalam Google Ads.

7- Untuk apa SEM baik?

SEM juga boleh membantu untuk menganalisis lalu lintas dan mencari maksud carian. Dengan menganalisis data dari kempen carian PPC, anda dapat melihat corak dalam istilah carian, iklan mana yang paling banyak menerima klik, dan jumlah penukaran untuk setiap iklan sehingga Anda dapat mengenal pasti tren penting.

8- Berapa kos SEO?

Kos perkhidmatan SEO berbeza-beza bergantung pada apa yang disertakan. Sebilangan besar projek SEO pada tahun 2021 berharga antara $ 750- $ 2,000 / bulan berdasarkan skop projek. Projek satu masa akan berkisar antara $ 5,000- $ 30,000 dan kadar per jam untuk perunding turun antara $ 80- $ 200 / jam.

9- Apakah prinsip SEM?

Prinsip kerja didasarkan pada penghasilan pasangan lubang elektron oleh elektron berselerak belakang yang melepaskan sampel dan diserap oleh pengesan. Jumlah pasangan ini bergantung pada tenaga elektron yang tersebar di belakang.

10- Mengapa SEO begitu mahal?

SEO sangat mahal kerana tiga sebab: Perlu waktu untuk menunjukkan hasil, memerlukan banyak sumber untuk membina dan mengekalkan kempen, dan sering bergantung pada kepakaran pakar SEO untuk mengembangkan dan mengembangkan strategi anda.

Kesimpulan: SEO vs SEM: Taktiknya mungkin sama, tetapi mereka adalah dua pendekatan yang sangat berbeza untuk pengoptimuman carian.

artikel berkaitan :open_book:

Peranan Apa yang Dimainkan oleh Agensi SEO Di Gurgaon? Pembesar SEO - Bolehkah Membekalkan Trafik Web Percuma? SEO vs SEM: Mana Yang Sesuai dengan Saya

Diluluskan oleh Sarah Taufiq

SEM vs. SEO: Apa Perbezaan dan Mana Yang Sesuai untuk Jenama Saya?

Bagi organisasi yang ingin menarik perhatian, meningkatkan lalu lintas laman web, dan mengembangkan perniagaan mereka, pengoptimuman carian adalah pendekatan pemasaran yang mesti dimiliki. Namun, jika anda tidak tahu membandingkan SEM berbanding SEO, pengoptimuman carian mungkin merupakan rancangan yang sukar untuk ditangani. Walaupun strategi itu serupa, mereka adalah dua kaedah yang sangat berbeza untuk pengoptimuman mesin pencari. Anda tidak akan dapat menunjukkan strategi yang jelas dan berjaya untuk meningkatkan keterlihatan anda dalam carian jika anda menggunakan istilah SEM dan SEO secara bergantian dan tidak memahami perbezaan antara keduanya.

Apa itu Search Marketing?

Anda mesti terlebih dahulu mempelajari perbendaharaan kata untuk jenis pemasaran ini sebelum anda dapat merancang strategi pengoptimuman carian yang komprehensif. Oleh itu mari kita mulakan dari awal. Search marketing merujuk kepada strategi apa pun yang membantu keterlihatan jenama di halaman hasil mesin pencari (SERP). Ini merangkumi usaha untuk meningkatkan peringkat pencarian dan pendedahan untuk menarik lalu lintas ke laman web atau laman web individu. Dalam pemasaran carian, ada dua kategori utama: SEM, atau pemasaran mesin pencari, adalah jenis pemasaran yang menggunakan taktik berbayar untuk muncul dalam hasil carian. Untuk muncul dalam hasil carian, SEO menggunakan kaedah ORGANIK. Perbezaan utama antara SEM dan SEO adalah bahawa SEM adalah strategi berbayar, sedangkan SEO adalah strategi organik. Selalu tentukan bahasa sebelum berurusan dengan rakan carian kerana istilah ini mungkin boleh ditukar ganti dan bermaksud perkara yang berbeza bagi pelbagai pemasar. Bincangkan definisi dengan rakan pemasaran anda untuk memastikan bahawa semua orang berada di halaman yang sama ketika menyangkut strategi.

Apa itu SEM?

SEM, atau pemasaran mesin pencari, biasanya dianggap sebagai elemen pemasaran pencarian yang menggunakan metode PAID untuk meningkatkan keterlihatan di halaman hasil mesin pencari (SERP). Strategi SEM berbayar merangkumi kedua-dua tugas membuat dan mengoptimumkan iklan, serta menetapkan anggaran untuk penempatan iklan.

Strategi ini sering disebut sebagai pemasaran berbayar atau bayar per klik (PPC).

Penyedia carian yang paling popular untuk kaedah ini adalah Google Ads (sebelumnya Google Adwords). Jenama menggunakan strategi ini untuk melakukan penyelidikan kata kunci dan merancang kempen yang memfokuskan pada istilah yang paling relevan untuk industri, produk, atau perkhidmatan mereka. Iklan yang diperibadikan muncul di bahagian atas atau bawah SERP ketika pengguna mencari kata kunci tertentu. Setiap kali pengguna mengklik iklan, jenama dikenakan. Lihat halaman kami mengenai penciptaan petunjuk PPC untuk lebih banyak cadangan SEM dan kaedah asas.

Apa itu SEO?

SEO, atau pengoptimuman mesin pencari, adalah jenis pemasaran carian yang menggunakan kaedah ORGANIK untuk meningkatkan peringkat dalam mesin pencari. Jenama tidak membayar untuk penempatan pada SERP semasa menggunakan SEO. Sebagai gantinya, mereka menggunakan pelbagai strategi untuk mendorong mesin pencari meletakkan bahan mereka di puncak SERP kerana ia berharga dan berwibawa. Terdapat beratus kaedah SEO yang dapat membantu syarikat meningkatkan kedudukan cariannya. Ketiga-tiga jenis strategi SEO topi putih ini sering digabungkan.

SEO di halaman

Mengoptimumkan setiap halaman laman web untuk menarik mesin pencari dan menargetkan kata kunci tertentu. Penyelidikan kata kunci, penghasilan kandungan, dan pengoptimuman kata kunci adalah contoh taktik ini. Dalam SEO, pengoptimuman di halaman membantu mesin pencari dalam memahami isi halaman dan, sebagai hasilnya, menjadikannya lebih tinggi.

SEO teknikal

Meningkatkan struktur latar belakang dan asas laman web dengan mengoptimumkan bahagian bukan kandungan dan laman web secara keseluruhan. Kelajuan laman web, keramahan mudah alih, pengindeksan, kemudahan perayapan, seni bina laman web, data berstruktur, dan keselamatan semuanya dilindungi oleh taktik ini. SEO teknikal memberi manfaat kepada pengguna dan perayap carian, sehingga menghasilkan kedudukan carian yang lebih besar.

SEO di luar halaman

Dengan menghubungkan ke laman web berkualiti tinggi yang lain, reputasi dan kewibawaan laman web dipertingkatkan. Pembangunan pautan (memperoleh pautan balik berkualiti tinggi) dari laman web lain, serta menguruskan penyenaraian dan profil direktori tempatan, adalah contoh taktik SEO di luar halaman. Apabila sebilangan besar laman web menyambung ke laman web jenama, enjin carian melihatnya sebagai dipercayai, boleh dipercayai, dan bereputasi baik, yang meningkatkan peringkat cariannya.

SEM vs SEO: Apa Perbezaannya?

Pemasaran mesin pencari (SEM) dan pengoptimuman mesin pencari (SEO) adalah dua jenis pemasaran carian yang berbeza. Namun, ketika membandingkan SEM dan SEO, anda akan melihat bahawa mereka mempunyai persamaan tertentu tetapi juga mempunyai beberapa perbezaan.

SEM vs. SEO: Kesamaan

Kedua-duanya membantu jenama muncul dalam hasil carian

Salah satu asas SEO dan SEM adalah mereka berdua berusaha untuk membantu perniagaan muncul dalam kedudukan yang menonjol di halaman hasil mesin pencari (SERP). Setiap taktik bertujuan untuk membantu jenama muncul dalam hasil carian ketika pengguna mencari frasa yang berkaitan dengan industri, perniagaan, atau tawaran jenama tersebut.

Kedua-duanya dirancang untuk mendorong lebih banyak lalu lintas ke laman web

Kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama: untuk meningkatkan keterlihatan di mesin pencari, tetapi lebih penting lagi, untuk menarik pengunjung ke laman web. Setiap kaedah merangkumi taktik untuk meningkatkan kadar klik-tayang (RKT) dan mendorong lebih banyak orang mengklik hasil carian.

Kedua-duanya memerlukan pengetahuan penonton anda

Anda mesti mempunyai pemahaman yang mendalam tentang khalayak anda dan bagaimana mereka berkelakuan agar dapat unggul pada kedua taktik tersebut. Anda mungkin mengetahui tentang khalayak anda, kehendak mereka, dan apa yang mereka cari dengan menggunakan personaliti pembeli dan segmentasi psikografi. Kemudian anda mungkin mengembangkan kandungan berguna yang muncul ketika mereka mencari penyelesaian yang dihubungkan dengan jenama anda.

Kedua-duanya menggunakan penyelidikan kata kunci untuk mengungkap istilah carian yang popular

Penyelidikan kata kunci adalah peringkat awal dalam SEM dan SEO untuk menentukan kata kunci terbaik untuk disasarkan. Mencari populariti kata kunci untuk mencari kata kunci teratas atau membeli kata kunci yang dicari oleh khalayak ideal anda adalah sebahagian daripada penyelidikan. Ini juga memerlukan meneliti persaingan kata kunci untuk menentukan jenama lain yang menyasarkan frasa yang sama dengan anda dan mengira apa yang perlu anda lakukan untuk bersaing. Mulakan dengan Alat Kesukaran Kata Kunci Alexa untuk melakukan penyelidikan kata kunci. Masukkan kata carian yang berkaitan dengan industri, perniagaan, produk, atau perkhidmatan anda untuk melihat senarai istilah carian yang berkaitan dengan populariti dan skor persaingan.

Kedua-duanya menyasarkan kata kunci tertentu

Kedua-dua taktik tersebut berpusat pada fokus pada kata kunci tertentu yang ditemui semasa penyelidikan kata kunci. Kata kunci adalah inti setiap strategi.

Kedua-duanya memerlukan pengujian dan pengoptimuman berterusan

Semasa membandingkan SEM dengan SEO, ingatlah bahawa kedua-duanya bukanlah kaedah "atur dan lupakan". Untuk meningkatkan prestasi, keduanya memerlukan pengujian, pemantauan, dan penyesuaian yang berterusan.

SEM vs. SEO: Perbezaannya

Penempatan carian SEM merangkumi sebutan "Iklan". SEO tidak

Pada SERP, hasil carian yang muncul akibat SEM atau SEO kelihatan berbeza. Iklan berbayar yang muncul sebagai hasil strategi SEM sering dapat dikenali sebagai iklan (misalnya, dengan ikon yang muncul di sebelah penempatan), tetapi hasil carian yang muncul sebagai hasil SEO organik tidak.

Hasil carian SEM mempunyai peluasan iklan. Hasil carian SEO telah menampilkan coretan

Anda akan melihat perbezaan dalam persembahan hasil carian ketika membandingkan SEM dengan SEO. Sambungan iklan, yang mungkin merangkumi pautan tambahan, nombor telefon, dan keterangan, mungkin muncul dalam hasil carian SEM. Hasil SEO, sebaliknya, mungkin muncul dalam carian dengan coretan unggulan.

Anda membayar setiap kali pengguna mengklik hasil SEM. Anda tidak membayar apa-apa apabila pengguna mengklik hasil SEO

Hasil SEM adalah penempatan berbayar, dan setiap kali pengguna mengkliknya, perniagaan anda diberi pampasan. Hasilnya, anda memerlukan anggaran untuk terus menyiarkan iklan SEM dan memanfaatkan jenis penghasil petunjuk PPC ini. Apabila pengguna mengklik hasil carian organik, sebaliknya, anda tidak akan dikenakan bayaran.

Hasil SEM ditunjukkan kepada khalayak sasaran terpilih. Hasil SEO tidak

Walaupun usaha SEO dan SEM yang berjaya didorong oleh strategi untuk berinteraksi dengan khalayak tertentu, SEM adalah satu-satunya cara untuk menyekat demografi sasaran tersebut. Anda boleh menentukan khalayak yang ingin anda lihat hasil carian menggunakan SEM dengan menggunakan penapis berdasarkan umur, geografi, kekayaan, tabiat, dan banyak lagi (bergantung kepada penerbit). Anda tidak dapat memilih dan memilih siapa yang melihat hasil carian anda jika anda menggunakan SEO.

Kesan SEM segera. SEO memerlukan masa

Dengan hanya beberapa klik, anda boleh mula meletakkan penemuan anda di hadapan orang dengan iklan SEM yang ditaja. Iklan anda muncul di SERPs begitu Anda membuat kempen. Anda boleh menghidupkan atau mematikan iklan pada bila-bila masa untuk meningkatkan atau mengurangkan keterlihatan mereka. Sebaliknya, SEO adalah sesuatu yang anda pelajari dari masa ke masa, dan biasanya dalam jangka masa yang panjang. Diperlukan waktu berbulan-bulan bagi sebuah jenama untuk memulakan peringkat di mesin pencari setelah melaksanakan strategi SEO.

SEM lebih baik untuk ujian daripada SEO

Ini adalah kaedah yang hebat untuk menguji kerana anda dapat menghidupkan dan mematikan iklan tajaan SEM dengan serta-merta. Untuk menguji kaedah baru anda, anda dapat dengan mudah mengedit kata-kata iklan anda, menargetkan khalayak baru, dan mengubah kandungan halaman arahan. Kerana kemampuan menyesuaikan diri ini, anda mungkin segera mengesan perbezaan pendekatan anda. Perkara ini mustahil dilakukan melalui SEO kerana memerlukan perubahan terlalu lama dan mengesan perbezaan hasil.

SEO menambah nilai dari masa ke masa. SEM tidak

SEM hanya aktif sekiranya anda membayar keputusan anda untuk dipaparkan. Strategi SEM anda berakhir apabila anda mematikan iklan anda. Sebaliknya berlaku untuk SEO. Dari masa ke masa, strategi SEO berkembang dan berkembang, meninggalkan hasil jangka panjang.

SEO mempunyai kadar klik-tayang (RKT) yang lebih tinggi daripada SEM… jika anda dapat mencapai puncak

CTR selalunya paling tinggi dalam beberapa hasil carian organik pertama. Akibatnya, jika anda boleh menuju ke puncak, anda pasti akan mengungguli iklan SEM. Namun, jika anda muncul di halaman kedua hasil atau lebih rendah, SEM kemungkinan akan menghasilkan lebih banyak klik.

SEM vs. SEO: Mana Yang Lebih Baik?

Akan lebih mudah untuk menentukan strategi mana yang terbaik untuk strategi pemasaran anda setelah anda membandingkan SEM vs SEO. Gunakan perkara yang sudah anda ketahui dan nilaikan perkara berikut untuk menentukan mana yang terbaik untuk jenama anda.

Pertimbangkan persaingan anda

Sebelum anda memutuskan cara terbaik untuk bersaing dengan pesaing anda, perhatikan apa yang mereka lakukan dan bagaimana mereka melakukannya dari segi pemasaran carian. Selidiki istilah carian yang berdasarkan kedudukannya secara organik. Pertimbangkan apakah anda dapat menerapkan strategi untuk mengatasi penempatan SERP mereka. Teliti kata-kata yang dibeli yang mereka gunakan untuk membawa lalu lintas ke laman web mereka sendiri. Cari jurang yang dapat anda lindungi dan kawasan di mana anda tidak akan dapat bersaing dalam pencarian yang ditaja dan organik semasa anda menjalankan penyelidikan. Bentuk analisis kompetitif ini akan membantu anda memperoleh gambaran menyeluruh tentang bagaimana anda membandingkan dengan persaingan dalam mencari dan mengenal pasti peluang pembangunan. Untuk melihat dengan dekat pendekatan kata kunci anda.

Pertimbangkan sejauh mana anda mengetahui industri anda

Sekiranya anda berada dalam syarikat untuk sementara waktu dan mempunyai idea yang baik tentang apa yang diinginkan pelanggan anda dan cara menjangkau mereka dengan sebaik-baiknya, anda harus mula mengembangkan rancangan SEO jangka panjang yang akan membuahkan hasil dalam jangka masa panjang. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana pelanggan atau pesaing akan bertindak balas terhadap barang atau kandungan anda, kempen SEM yang membolehkan anda menguji idea, produk, dan perkhidmatan anda perlu dipertimbangkan. Gunakan sumber ini untuk membuat kajian pasaran dan mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai sasaran khalayak dan kedudukan industri anda.

Pertimbangkan jangka masa kitaran pembelian pelanggan biasa anda

Sekiranya item dan perkhidmatan anda mempunyai kitaran pembelian pengguna yang cepat, yang bermaksud pembeli tahu apa yang mereka mahukan, mencarinya dan membelinya, iklan SEM yang meletakkan produk anda tepat di mana pelanggan akan melihatnya mungkin bermanfaat. Kitaran pembelian yang lebih lama, di mana pelanggan meneliti dan membandingkan produk selama beberapa minggu atau bulan, mungkin tidak berfungsi dengan baik dengan SEM, kerana tidak ada pembelian cepat setelah melihat satu iklan.

Pertimbangkan purata kos per klik dalam industri anda

Sebelum menilai sama ada SEM baik untuk syarikat anda atau tidak, lakukan kajian dan hitung berapa kos untuk muncul dalam hasil carian berbayar. Kos per klik untuk kata kunci berbeza bergantung pada persaingan. Ini mungkin kaedah terbaik untuk anda sekiranya kos per klik anda murah. Sebaliknya, kos per klik yang tinggi boleh menyebabkan anda percaya bahawa anda harus menumpukan perhatian pada SEO.

Pertimbangkan usia perniagaan anda

Anda akan memerlukan masa untuk meningkatkan SEO dan mula muncul secara semula jadi dalam hasil carian jika anda baru memulakan perniagaan dan melancarkan laman web anda. Walaupun ini tidak menghalangi anda untuk mengembangkan rancangan SEO, ini menunjukkan bahawa anda mungkin mendapat keuntungan dari strategi SEM semasa anda mengerjakan SEO anda. SEM adalah pendekatan yang bagus untuk meningkatkan pengunjung sambil meningkatkan SEO organik anda.

Pertimbangkan status semasa laman web anda

Cari "buah gantung rendah" sambil mengembangkan strategi pemasaran, atau peluang yang akan memberikan dampak terbesar dengan sedikit usaha. Oleh itu, sebelum anda melaburkan wang dalam kempen pemasaran carian, lakukan kajian di laman web anda untuk mengetahui di mana anda mungkin dapat mengembangkan strategi SEO organik yang sudah berfungsi. Gunakan alat Audit SEO Alexa untuk mendapatkan analisis komprehensif mengenai SEO laman web anda. Masukkan laman web anda untuk mendapatkan penilaian menyeluruh mengenai komponen SEO di halaman, di luar halaman, dan teknikal laman web anda.

Soalan Lazim

Apa itu SEO vs SEM?

Apa Perbezaan Antara Pengoptimuman Mesin Pencari dan Pemasaran Mesin Pencari? Perbezaan utamanya ialah Search Engine Optimization (SEO) memfokuskan pada mengoptimumkan laman web untuk hasil carian organik. Matlamat Search Engine Marketing (SEM) , adalah untuk mendapatkan lalu lintas dan penglihatan dari carian organik dan tajaan.

Adakah SEO lebih baik daripada pemasaran digital?

Istilah "pengoptimuman mesin pencari" dan "pemasaran digital" tidak dapat ditukar ganti. Mereka tidak sama, walaupun terdapat persamaan. Pakar SEO berusaha untuk meningkatkan kedudukan laman web di halaman hasil mesin pencari (SERP) dan dengan itu menarik lalu lintas organik percuma.

SEO atau SMO mana yang lebih baik?

SMO memfokuskan pada peningkatan lalu lintas melalui platform media sosial, sedangkan SEO berfokus pada peningkatan peringkat dan kemampuan laman web anda untuk mendorong orang melalui mesin pencari seperti Google. Cukup cari nama jenama terkenal di Google untuk melihat bagaimana SMO mempengaruhi SEO.

Kesimpulannya

Anda juga mungkin mendapat laporan audit SEO percuma untuk membantu anda memetakan prestasi SEO semasa dan mengembangkan strategi jangka panjang. Tingkatkan strategi SEO dan SEM anda pada masa yang sama. Tidak ada kaedah atau jawapan yang jelas ketika membandingkan SEM dengan SEO. Terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan. Beberapa syarikat mungkin memilih untuk menumpukan perhatian pada SEO. Orang lain mungkin lebih suka menumpukan perhatian pada SEM. Kadang kala, menggabungkan kaedah SEO dan SEM adalah tindakan terbaik. Semuanya bergantung pada sifat perniagaan dan objektif anda. Namun, setelah anda memahami persamaan dan perbezaan antara SEM dan SEO, anda akan lebih bersedia untuk membuat keputusan yang tepat.