Septum piercing adalah sejenis tindik yang terletak di septum hidung sementara septum adalah dinding rawan nipis yang berjalan di tengah hidung dan bertindak sebagai pemisah antara kedua lubang hidung.

Walau bagaimanapun, menindik septum tidak menembusi tulang rawan dan ia mesti dilakukan di luar rawan di tempat yang lebih lembut dari tisu yang terdapat tepat di bawah septum. Sama seperti jenis tindikan lain, tindikan septum juga sedikit menyakitkan namun masa penyembuhannya tidak begitu lama.

Mencucuk Septum

Mencucuk hidung Septum

:white_flower: Tindik Septum atau tindikan hidung septum adalah istilah ganti yang digunakan untuk prosedur yang sama. Secara amnya, menindik hidung melibatkan tindikan pada mana-mana bahagian hidung untuk mencantikkan wajah anda dengan dorongan ke arah jawapan bahawa bagaimana menjadi cantik . Menindik bukanlah perkara baru kerana orang telah menggunakan kaedah ini untuk meningkatkan keindahan ciri mereka sejak sekian lama.

:white_flower: Sama seperti tatu , yang selalu menjadi trend terutamanya sebagai sebahagian daripada fesyen Hip hop tahun 90 - an , menindik juga merupakan bentuk fesyen yang sangat disukai orang yang menyesuaikan diri mengikut trend yang berubah.

:white_flower: Menindik dilakukan di bahagian tubuh yang berbeza yang mungkin melibatkan telinga, hidung, leher, sternum, atau bahkan bibir digunakan untuk menindik dan terdengar sangat pelik sehingga bagaimana bibir boleh digunakan untuk menindik?

:white_flower: Tembakan septum adalah bentuk tindik Badan yang melibatkan penembusan tisu lembut di bawah bahagian rawan hidung yang memisahkan dua lubang hidung. Fesyen moden melibatkan semua jenis tindikan dan orang - kebanyakannya wanita - jangan teragak-agak untuk melakukan ini tidak kira betapa menyakitkannya tindikan seperti ini.

:closed_book: Lihat juga

Adakah tindikan anti-alis tumbuh? Fesyen 80-an lelaki 80-an fesyen kecil bahu tatu

Bagaimana tindikan septum dilakukan?

:dizzy: Sama seperti pelbagai jenis tindik telinga , tindikan hidung juga melibatkan bahagian hidung yang berlainan, seperti lubang hidung atau septum. Menusuk lubang hidung adalah jenis menindik yang paling biasa dan paling popular dalam budaya Asia di mana lubang hidung telah lama menjadi kebiasaan orang suka mengikuti. Menindik ini biasa berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding lelaki.

Mencucuk hidung Septum

:dizzy: Septum - lapisan tulang rawan di antara lubang hidung - dicucuk sedemikian rupa sehingga jarum menusuk tidak menembusi tulang rawan. Ia hanya menembusi lapisan tisu yang lebih lembut atau sedikit daging yang terletak di bawah tulang rawan . Prosedur utama melibatkan jarum yang digunakan untuk tujuan ini dan jarum melalui daging menuju bahagian depan hidung dan kemudian bahagian perhiasan dimasukkan ke dalamnya.

:dizzy: Jenis kepingan perhiasan yang digunakan untuk menghias septum piercing biasanya melibatkan cincin hidung, tapal kuda atau sebilangan orang mungkin menggunakan bar di tindik septum. Terdapat kebaikan menindik septum bahawa anda dapat membalikkannya semasa penyembuhan dan ia dapat dilakukan dengan mudah tanpa menyebabkan banyak masalah atau kesakitan.

Tempat manis di menindik septum

:dizzy: Terdapat kulit tipis di antara tulang rawan tebal dan hujung septum yang dapat dirasakan dengan hujung jari untuk mencari tempat manis pada tindikan septum. Dua istilah iaitu menindik sternum dan menindik septum mungkin keliru kerana sebutan berima namun mereka adalah dua jenis tindik.

:boom: Sternum piercing adalah tindikan tulang sternum sementara septum piercing adalah jenis tindik hidung.

Berapa banyak sakit menindik septum?

:ballot_box_with_check: Bukan masalah bahawa menindik septum menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung tetapi ia boleh membawa air mata ke mata anda. Ia tidak semudah yang anda rasakan semasa proses mencabut atau melakukan celah Alis kerana celah alis hanya melibatkan pencukuran bahagian alis dan tidak ada tusukan atau jarum yang terlibat di dalamnya.

:ballot_box_with_check: Walau bagaimanapun, menindik septum bukanlah prosedur yang sangat menyakitkan, dan jika anda telah melakukan sebarang tindikan seperti menindik hidung atau jenis tindik badan yang lain, anda mungkin merasakan prosedur yang paling ringan.

:ballot_box_with_check: Setiap kali hidung anda dicubit atau dicucuk, merobek adalah tindak balas semula jadi terhadapnya dan itu tidak bermakna anda menangis kesakitan. Oleh itu, tidak ada yang perlu dikhuatiri akan kesakitan jika anda bersedia untuk mendapatkan tindik septum.

:memo: Perkara yang perlu diberi perhatian:

:boom: Tidak ada masalah untuk tidur dengan barang kemas yang dibalik ke atas atau ke bawah, tetapi seseorang harus mengelakkan tidur secara sembarangan terutama dalam kes septum yang baru dicucuk untuk mengelakkan ketidakselesaan atau kerengsaan pada bahagian yang dicucuk.

:boom: Untuk mengelakkan masalah menindik anda, anda mesti berjumpa dengan pakar menindik dan anda tidak boleh mencubanya di rumah seolah-olah ia salah dilakukan boleh menyebabkan banyak kesakitan.

Berapakah masa penyembuhan septum piercing?

:white_flower: Biasanya semua jenis tindikan sembuh setelah dua bulan tetapi penyembuhan yang ketara memakan masa sekitar 4 hingga 6 bulan. Selepas ini, anda harus merasa selesa dengan menindik.

:white_flower: Oleh kerana menindik septum sama seperti menusuk buruj melibatkan tisu lembut, maka masa penyembuhan tidak lebih dari lapan bulan.

Apakah kebaikan dan keburukan septum piercing?

:star: Menindik Septum walaupun berbeza dengan tindik Bibir , tindikan telinga, atau semua tindikan lain namun beberapa kebaikan dan keburukan adalah perkara biasa di antara semua ini. Lihat semua kebaikan dan keburukan yang terlibat dalam tindikan septum:

Kelebihan menindik septum

 1. Tindik Septum adalah bahagian dari fesyen moden dan orang menggunakannya sebagai penggalak harga diri

 2. Sekiranya tempat manis terletak dengan hati-hati dan septum itu sendiri tidak menusuk, ia tidak akan menimbulkan rasa sakit dan hanya rasa sakit seperti penyisipan jarum yang akan dirasakan.

 3. Apa sahaja jenis perhiasan yang anda mahu pakai dengan septum piercing anda terbuka untuk melakukan ini kerana ia kelihatan bagus dengan semua jenis perhiasan.

 4. Ia dapat dibalik pada waktu penyembuhan dan tidak menimbulkan rasa sakit, bahkan ketika tidur.

 5. Tidak ada kemungkinan pendarahan jika menindik dilakukan dengan cara yang betul dan oleh itu walaupun anda mengalami anemia, anda mudah pergi.

Kekurangan menindik septum

 1. Di mana ada pro ada juga beberapa kekurangan yang mesti dipertimbangkan ketika melakukan septum piercing. Sebahagian daripadanya telah disebutkan di bawah:

 2. Walaupun tindik itu sembuh sepenuhnya, terdapat beberapa kemungkinan pembentukan puncak atau boogers yang boleh membahayakan anda.

 3. Sekiranya tidak dilakukan dengan betul, sama seperti tindikan industri, ia boleh menyebabkan pendarahan semasa prosedur. Itulah sebabnya disyorkan untuk memilih pakar menindik untuk prosedur seperti ini.

 4. Bergantung pada bentuk hidung atau ukuran hidung, anda mungkin sukar untuk menggunakan perhiasan yang disukai.

Apa yang perlu dilakukan dan tidak boleh dicucuk septum?

:white_flower: Beberapa perkara disyorkan untuk dilakukan dan ada yang perlu dielakkan agar tidak mendapat tindikan septum yang baik tanpa masalah. Mereka telah dibentangkan di bawah:

Apa yang kau boleh buat? Apa yang harus dielakkan?
Bersihkan 3 kali sehari Elakkan menyentuhnya terlalu kerap
Jangkakan pendarahan semasa prosedur Elakkan menjaganya
Bersedia untuk menangis semasa menusuk Jangan terbalik sebelum sembuh
Anda boleh berbalik selepas sembuh Tidur dengan berhati-hati semasa sembuh
Sentiasa mencari tukang tindik pakar Gunakan logam yang selamat sebagai perhiasan

Menindik septum palsu

:ballot_box_with_check: Septum piercing adalah sejenis tindik hidung yang melibatkan tindikan septum hidung sementara septum adalah dinding rawan nipis yang berjalan di tengah hidung dan bertindak sebagai pemisah antara kedua lubang hidung.

:maple_leaf: Petua untuk diikuti:

Sekiranya anda takut menusuk jarum atau anda mempunyai bentuk wajah yang mungkin tidak kelihatan baik dengan tindikan septum, anda boleh memilih tindik septum palsu. Beli cincin hidung yang siap digunakan untuk menindik septum dan jika anda ingin memilikinya secara kekal, pilih untuk menusuk secara kekal.

:ballot_box_with_check: Walau bagaimanapun, menindik septum tidak melibatkan penusukan tulang rawan dan ia harus dilakukan di luar rawan di tempat yang lebih lembut dari tisu yang terdapat tepat di bawah septum. Sama seperti jenis tindikan lain, seperti tindik bibir tengah , dan tatu , tindikan septum juga sedikit menyakitkan namun masa penyembuhannya tidak begitu lama.

:ballot_box_with_check: Walau bagaimanapun, jika anda suka melakukan tindik septum dan masih tidak yakin dengan tindikan sebenar, anda boleh memalsukannya untuk mendapatkan penampilan yang diinginkan. Sebilangan orang mungkin takut mempunyai benjolan menusuk dan tidak mahu mencari tindik yang sebenar.

:ballot_box_with_check: Mereka boleh menggunakan kepingan perhiasan siap pakai berdasarkan pasaran yang direka dengan cara yang anda dapat menggunakannya sama seperti menindik septum. Dan jika tidak, anda juga boleh membuatnya sendiri dengan menggunakan sebentuk cincin logam, dan lain-lain. Beberapa orang juga memalsukan tindik Rook dengan menggunakan jenis perhiasan yang dibuat dengan cara yang boleh dipakai di bahagian badan seperti itu.

Berapa banyak septum menindik?

:white_flower: Septum menindik tindikan septum hidung sementara septum adalah dinding rawan nipis yang berjalan di tengah hidung dan bertindak sebagai pemisah antara kedua lubang hidung. Sama dengan soalan bahawa berapa banyak tatu adalah berapa banyak septum piercing?

:white_flower: Kita mesti mengetahui bahawa menindik septum tidak menembus tulang rawan dan ia mesti dilakukan di luar rawan di tempat yang lebih lembut dari tisu yang terdapat tepat di bawah septum. Sama seperti jenis tindik wajah, atau tatu, tindikan septum juga dilakukan untuk mengubah bentuk wajah .

Apa itu menindik septum

:white_flower: Walaupun persoalannya adalah berapa harganya, harganya berbeza di kawasan yang berbeza kerana ia adalah sejenis tindikan kulit pada wajah . Walaupun anda mempunyai Syarikat Insurans Kesihatan , anda tidak mengharapkan mereka membayar prosedur kecantikan anda.

:white_flower: Namun, tepatnya, anda mesti menjangkakan kos menindik septum antara $ 40 hingga $ 90 bergantung kepada pakar menindik.

:memo: Pendek kata

Tindik Septum mungkin berharga antara $ 40 hingga $ 90 bergantung pada wilayah anda dan jenis pakar tindik yang akan anda tuju.

Adakah tindikan septum menyakitkan?

:white_check_mark: Penindasan Septum, seperti tindikan muka yang lain melibatkan penggunaan jarum untuk menusuk septum yang terletak di tengah hidung sebagai dinding rawan nipis. Spetum berjalan di tengah hidung dan bertindak sebagai pemisah antara kedua lubang hidung. Ia mungkin kelihatan seperti tusukan telinga yang anti-tragus .

:white_check_mark: Satu perkara mesti jelas bahawa proses menindik septum tidak melibatkan penusukan tulang rawan. Ia mesti dilakukan di luar tulang rawan di tempat yang lebih lembut dari tisu yang terdapat tepat di bawah septum. Orang mungkin bimbang tentang jumlah kesakitan semasa melakukan tindik septum dan berikut adalah sedikit gambaran mengenai kesakitan yang mesti anda harapkan semasa melakukan tindik telinga septum atau bar .

:white_check_mark: Setiap kali seseorang mencubit hidung anda atau anda terkena seseorang di hidung anda, air mata mula mengalir dari mata anda dan itu adalah tindak balas semula jadi badan. Anda mungkin meneteskan air mata atau anda mungkin melihat seseorang menitiskan air mata semasa menindik septum tetapi itu tidak bermaksud bahawa itu adalah prosedur yang sangat menyakitkan.

:white_check_mark: Ia kurang menyakitkan daripada menembus jambatan dan anda akan kagum dengan populariti menindik jambatan . Jadi, anda mempunyai kedua-dua pilihan, sama ada anda memilih untuk menindik septum palsu atau memilih prosedur menindik yang agak menyakitkan tetapi kekal.

:closed_book: Ringkasan

Penindasan Septum dilakukan dengan jarum steril dan jika dilakukan dengan teliti, tidak ada kemungkinan rasa sakit yang tidak tertahankan. Walau bagaimanapun, ambang penanggung sakit berbeza untuk individu yang berbeza, jadi anda mungkin merasa kurang sakit atau lebih banyak daripada orang lain.

Bagaimana membersihkan tindikan septum?

:white_check_mark: Menindik selalu melibatkan penggunaan jarum yang digunakan untuk menusuk bahagian badan. Setelah anda selesai dengan menindik septum, prosedur seterusnya adalah menjaga kebersihan bahagian badan yang dicucuk untuk mengelakkan sebarang pencemaran. Beberapa petua mesti dipertimbangkan untuk memastikan tindik selamat dan untuk mengelakkan jangkitan pada kawasan yang ditindik.

 1. Pastikan cucian bersih dan basuh 3-5 kali sehari untuk mengelakkan pencemaran.

 2. Selalu gunakan garam biasa dengan kualiti yang baik kerana mencegah pertumbuhan kuman dan juga tidak ada kemungkinan jangkitan jamur.

 3. Terus menggunakan garam biasa sepanjang tempoh penyembuhan mungkin berlangsung hingga enam bulan.

 4. Sekurang-kurangnya untuk beberapa bulan pertama, gunakan dua larutan garam laut penuh setiap hari untuk kebersihan tempat yang ditindik dengan sempurna.

 5. Oleh kerana terdapat enam hingga lapan bulan yang diperlukan untuk menyembuhkan tindikan sepenuhnya, jadi pembersihan harus dilakukan sepanjang masa hingga sembuh sepenuhnya.

 6. Berlawanan dengan jenis tindikan lain yang mudah dijangkiti, tindikan septum tidak berisiko terkontaminasi.

:memo: Petua profesional:

:boom: Sekiranya anda tidak mempunyai larutan garam laut untuk membersihkan, anda boleh menggunakan sabun antibakteria dan air suam. Ia juga akan membantu mengelakkan pencemaran.

:boom: Untuk mengelakkan jangkitan, jangan gunakan sisi kapas yang sama lebih dari satu kali. Gunakan tisu bersih untuk mengetuk kering selepas mencuci.

Soalan lazim

Tindik Septum, semua jenis tindik badan, dan tatu adalah topik yang menimbulkan kebimbangan tertentu pada individu yang berminat. Beberapa soalan yang sering diajukan telah dijawab di sini:

1. Seberapa teruk penyembuhan septum?

Kapasiti menanggung kesakitan berbeza bagi individu yang berbeza. Prosedur mungkin sangat menyakitkan untuk satu sementara yang agak menyakitkan untuk yang lain. Secara umum, menindik septum tidak menimbulkan banyak kesakitan jika dilakukan dengan cara yang betul. Rasa sakit tidak boleh lebih dari sekadar menindik hidung.

Semasa menindik septum, tempat yang dicucuk bukanlah tulang rawan tetapi jisim tisu lembut tepat di bawah tulang rawan. Oleh itu, tindikan ini tidak menyakitkan namun kesakitan ringan semestinya diharapkan.

2. Mengapa tindikan septum berbahaya?

Septum piercing adalah tindikan yang terletak di septum hidung sementara septum adalah membran tulang rawan yang memisahkan lubang hidung. Walau bagaimanapun, tindikan tidak boleh menembusi rawan tetapi jisim tisu lembut tepat di bawah septum.

Kadang-kadang, tidak kerap, terdapat kemungkinan hematoma septum. Ini adalah keadaan di mana darah mengumpul di kawasan hidung di antara lubang hidung. Ia boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan bahkan boleh menyebabkan kecacatan wajah.

3. Apakah faedah menindik septum?

Setiap orang mempunyai keinginan untuk kelihatan cantik dan menindik septum adalah cara untuk kelihatan cantik dan meningkatkan daya tarikan hidung. Mencucuk hidung adalah perkara biasa di kalangan orang Asia sementara menindik septum adalah sebahagian daripada fesyen moden.

 • Ini meningkatkan harga diri seseorang
 • Tidak ada kemungkinan bahaya yang berkaitan dengannya.
 • Pelbagai jenis perhiasan boleh digunakan dalam menindik septum
 • Anda boleh membalikkannya semasa tempoh penyembuhan.

4. Adakah tindikan septum mudah dijangkiti?

Tidak!

Septum piercing adalah sejenis tindik yang terletak di kawasan septal hidung. Septum adalah membran rawan nipis yang memisahkan lubang hidung.

Penindasan Septum tidak melibatkan penembusan jarum di septum sebaliknya tisu lembut di bawah septum dicucuk.

Ia tidak mudah dijangkiti jika tempat itu bersih sehingga ia sembuh sepenuhnya.

4. Bolehkah septum pierce memukul saraf?

Biasanya jika dilakukan dengan berhati-hati, terdapat lebih sedikit peluang untuk memukul saraf. Walau bagaimanapun, jika saraf terkena secara tidak sengaja, ia boleh menyebabkan rasa mati rasa dan kesakitan.

Semasa menindik hidung atau septum menindik, terdapat pencetus semula jadi untuk bersin atau menyebabkan terkoyak sedangkan itu bukan kerana kerosakan saraf.

5. Berapa cepat tindikan septum?

Seperti semua jenis tindikan lain, tindikan septum juga akan sembuh setelah dua atau tiga bulan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang mungkin memerlukan enam hingga lapan bulan jika tindikan dijangkiti atau masalah lain berlaku. Sepanjang tempoh penyembuhan, anda boleh membuang tindik.

6. Jenis hidung apa yang terbaik untuk menindik septum?

Tindikan Septum terletak di septum hidung - septum adalah tulang rawan nipis di antara dua lubang hidung yang membantu memisahkannya.

Oleh kerana menindik septum melibatkan penindasan jisim tisu di bawah septum sehingga bentuk hidung dengan septum yang lebih luas adalah calon terbaik untuk menindik septum kerana memberikan lebih banyak jisim tisu untuk menindik.

7. Apakah tempat manis septum?

Tempat manis adalah tempat yang diburu oleh penindik semasa proses menindik. Jambatan yang terletak di antara lubang hidung terdiri daripada tulang rawan. Tulang rawan itu tidak dicucuk walaupun itu adalah septum yang sebenarnya.

Berhampiran hujung hidung, terdapat titik lembut otot meregang yang disebut sebagai tempat manis dan tempat itu menjadi tumpuan semasa menindik.

8. Adakah tindikan septum mengubah hidung anda?

Tidak!

Tidak ada perubahan yang berlaku pada hidung dengan menindik septum. Ia hanya mengubah wajah dan membantu meningkatkan kecantikan hidung anda.

Namun, jika seseorang meragui atau mengharapkan beberapa perubahan bentuk atau ukuran hidung maka itu boleh menjadi kekecewaan semata-mata.

9. Adakah tindikan septum menjadikan hidung anda kelihatan lebih besar?

Walaupun septum piercing tidak menyebabkan perubahan fizikal pada bentuk atau ukuran hidung, namun ia memberi hidung anda penampilan yang menonjol dan lebih besar.

Sebab perubahan ini mungkin disebabkan oleh perhiasan yang kelihatan dan menarik perhatian dan kedua, setelah menembus septum, hidung anda lebih banyak terdapat di wajah anda dan dengan itu memberikan wajah yang lebih besar.

9. Bolehkah saya melakukan septum menusuk diri saya?

Bukan amalan yang baik untuk melakukan tindikan septum anda sendiri kerana mungkin ada kesukaran untuk mencari tempat manis septum. Sebaik-baiknya, seseorang boleh mencari pakar menindik untuk mengelakkan bahaya yang berpotensi.

Namun, jika anda berkeras untuk melakukan tindik sendiri, anda boleh melakukannya dengan penuh penjagaan dan kebersihan. Sekiranya persekitaran yang steril dan peralatan steril digunakan untuk menindik, kemungkinan ada kemungkinan bahaya.

10. Adakah tindikan septum kelihatan baik pada wajah yang panjang?

Sebagai tindik wajah dilakukan untuk meningkatkan kecantikan wajah. Oleh itu, orang sering mementingkan penampilan wajah mereka dan sama ada tindikan septum akan kelihatan baik dengan bentuk wajah tertentu atau tidak.

Dan ini berlaku dalam beberapa kes kerana menindik septum tidak kelihatan baik pada wajah yang panjang kerana ia memberikan wajah yang memanjang. Oleh itu, seseorang tidak boleh mencucuk septum jika dia mempunyai wajah yang panjang.

Kesimpulannya

:ballot_box_with_check: Tindik septum atau tindikan hidung septum adalah sejenis tindik hidung yang terletak di septum hidung. Septum adalah dinding tulang rawan nipis yang bergerak di tengah hidung dan bertindak sebagai pemisah antara kedua lubang hidung.

:ballot_box_with_check: Dalam menindik septum, penindik tidak menembusi tulang rawan dan menindik mesti dilakukan di luar rawan pada jisim tisu yang lebih lembut yang terdapat tepat di bawah septum berhampiran hujung hidung.

:ballot_box_with_check: Sama seperti jenis tindikan lain, tindikan septum juga sedikit menyakitkan namun masa penyembuhannya tidak begitu lama dan ia akan sembuh setelah 3 hingga empat bulan jika tidak tercemar.

:ballot_box_with_check: Untuk mengelakkan sebarang kemungkinan kerosakan atau jangkitan pada tindikan hidung septum, seseorang mesti menjaga tindikan bersih. Untuk membersihkan tindikan, larutan garam biasa atau garam laut digunakan dengan kapas.

:ballot_box_with_check: Jangan sekali-kali menggunakan pelapik kapas yang sama lebih dari satu kali jika anda tidak mahu menjangkiti tindikan anda. Jaga kebersihan selama tempoh sehingga tindikan sembuh sepenuhnya.

:ballot_box_with_check: Wajah yang lebih panjang bukan calon yang baik untuk menindik septum kerana ia memberikan wajah yang memanjang dan jika anda sudah mempunyai wajah yang panjang, panjangnya dapat ditingkatkan dengan tindikan septum.

:ballot_box_with_check: Kos menusuk Septum antara 40-90 dolar bergantung kepada pakar menindik dan lokasi di mana seseorang berada. Ia tidak dilindungi oleh insurans kesihatan kerana dianggap sebagai rawatan kecantikan dan bukan masalah kesihatan.

:ballot_box_with_check: Tindik Septum sembuh selepas empat hingga lapan minggu yang menjadikan satu hingga dua bulan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang memerlukan masa empat hingga enam bulan untuk sembuh sepenuhnya. Anda boleh membalikkannya semasa tempoh penyembuhan.

artikel berkaitan

13 tatu Celah alis Tatu warna Tatu warna air Tatu bahu kecil Bulu mata cantik Bagaimana cara memotong kening?

Tindik Septum adalah salah satu tempat yang tidak biasa untuk menusuk. Banyak orang kelihatan menunjukkan gelung di antara hidung mereka.

menindik septum

Kesan Sampingan Menindik

:small_blue_diamond: Jangkitan dan kerengsaan: Fenton menjelaskan bahawa perhatian utama ketika merawat jangkitan adalah menindik. Hati-hati dengan kemerahan, bengkak, atau kesakitan yang meningkat. Itu boleh menjadi tanda jangkitan. Sekiranya anda mempunyai alahan bermusim atau terdedah kepada selesema pada waktu-waktu tertentu dalam setahun, anda mungkin ingin mengelakkan menusuk septum anda di dekat atau pada masa itu. Sekiranya anda mempunyai alahan teruk atau terdedah kepada jangkitan sinus, anda mungkin ingin mengelakkan menindik septum.

:small_blue_diamond: Tisu granulasi dan parut: Tisu granulasi, yang membentuk benjolan dan banyak orang melakukan kesalahan dengan tisu parut, boleh terbentuk di kawasan menusuk hidung. Ini adalah tindak balas yang berlebihan terhadap proses rawatan kerana kawasan hidung dan perhiasan. Parut juga boleh berkembang.

Apa yang Harus Dilakukan Sebelum Mendapatkan Septum Piercing

:small_blue_diamond: Anda akan dapati penindik yang ingin melakukan penindasan septum. Sekiranya anda tidak pasti cara mendapatkan tindik yang baik, minta cadangan daripada orang yang anda kenal yang mempunyai jenis tindik itu.

:small_blue_diamond: Sebelum anda pergi terlalu jauh, anda harus tahu apakah tindikan baru anda boleh menyebabkan masalah di tempat kerja. Beberapa kawasan perniagaan mempunyai kod pakaian yang ketat.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda tidak mempunyai tindik wajah di tempat kerja, anda mungkin bersedia untuk meneruskan tindikan anda. Anda mungkin dapat meletakkan gelung di bahagian atas untuk menyembunyikannya di hidung semasa anda bekerja. Ini adalah penyelesaian yang dapat membolehkan anda menjaga tindikan dan pekerjaan septum anda.

:small_blue_diamond: Sebelum hari menindik, anda mungkin ingin memastikan bahawa anda mempunyai alahan terhadap logam tertentu, terutamanya jika anda mempunyai riwayat keluarga alahan. Anda mungkin juga ingin memeriksa ini sendiri sekiranya anda menyedari bahawa logam tertentu mengganggu sebilangan tindikan sebelumnya. Itu adalah petunjuk yang baik bahawa anda mungkin mengalami alergi.

:small_blue_diamond: Anda perlu pergi ke doktor kulit atau pejabat doktor untuk menjalani ujian alergi ini. Walaupun perlu diingat bahawa jika anda memakai perhiasan yang melibatkan reaksi alergi, anda perlu mengeluarkannya dan mengganti.

:small_blue_diamond: Perkara lain yang boleh anda pastikan sebelum hari besar ialah anda cukup sihat untuk terus maju. Sekiranya anda mengalami selesema atau selesema, anda harus menunggu sehingga hidung yang bersambung keluar sebelum septum anda dicucuk. Walaupun anda dapat mencerna hidung anda walaupun dengan septum menindik, ia mungkin tidak menyenangkan, terutama pada mulanya.

:small_blue_diamond: Anda mungkin perlu menunggu sehingga anda merasa sihat dan hidung anda tersambung untuk tidak merasa sengsara jika anda menusuknya. Anda mungkin juga mahu mematikannya jika anda mempunyai alahan yang menyebabkan gejala hidung.

Cara Mengubah Piercing Septum

Walaupun anda boleh mengeluarkan septum, anda mesti menunggu sekurang-kurangnya satu tahun untuk menukar perhiasan. Anda mungkin mahu melihat penusuk anda semula di bursa pertama. Kelebihan lain dari menindik septum adalah bahawa ia dapat disembunyikan dengan mudah dengan perhiasan yang tepat (biasanya barbel bulat) dengan hanya menunjuk perhiasan ke bawah. Walau bagaimanapun, ukuran perhiasan dan bola akhirnya dapat mempengaruhi kemampuan bernafas anda ketika anda melakukannya, jadi itu adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan. Pengawet septum melampaui masalah itu, tetapi tidak menarik apabila ia muncul.

Apakah jenis perhiasan yang digunakan untuk tindikan Septum?

:small_blue_diamond: Septum clicker: Gelung ini merangkumi penutupan sederhana yang terbuka dan klik untuk menutup penyisipan dan penghapusan mudah. Gelung tertutup biasanya mempunyai batu dan elemen hiasan yang berbeza di pinggir luar, menjadikannya disesuaikan.

:small_blue_diamond: Barbell: Perhiasan dari barbel bulat sangat sesuai dengan tindik dan membolehkan anda melakukan helah sederhana itu untuk menyembunyikannya tanpa menanggalkan perhiasan.

Perhiasan starter boleh mencapai 18 gauge, tetapi suit 16 dan 14 gauge jauh lebih baik. Piercing dapat diperluas ke ukuran yang lebih besar jika dikehendaki.

Apa logam terbaik untuk digunakan?

Sebilangan besar penindik menggunakan keluli tahan karat pertama kerana pada amnya selamat dan murah.

Association of Professional Piercers (APP) mengesyorkan tindik pertama yang dibuat daripada salah satu instrumen berikut:

:small_blue_diamond: Keluli tahan karat pembedahan

Sekiranya cukup baik untuk ditanam di badan anda semasa pembedahan, maka ia sesuai untuk septum anda. Keluli tahan karat yang disediakan tahan lama, tidak kasar, dan tidak dapat diserap dan mempunyai tahap pengekstrakan nikel yang rendah. Oleh itu, walaupun mengandungi sedikit nikel, prosesnya menjadikannya selamat walaupun bagi orang yang mengalami alergi nikel.

Yang mengatakan, keluli tahan karat pembedahan boleh menyebabkan reaksi pada seseorang dengan reaksi alergi yang teruk terhadap nikel, dalam hal ini titanium boleh menjadi jalan keluar.

:small_blue_diamond: Titanium

Titanium adalah logam lain yang digunakan untuk implan perubatan. Piercers sering mengesyorkannya, terutamanya tindik pertama, kerana ia benar-benar hypoallergenic dan selamat untuk semua orang. Ini adalah pilihan terbaik bagi orang yang mempunyai alahan nikel.

Satu-satunya kelemahan adalah bahawa ia mahal.

:small_blue_diamond: Niobium

Niobium seperti titanium dan selamat untuk semua orang. Perbezaan utama adalah bahawa anda tidak mempunyai tahap implantasi yang ditentukan, yang bermaksud bahawa implan pembedahan tidak disetujui, yang bukan masalah besar dalam kes ini. Lebih berat daripada titanium.

Dari segi kos, harganya lebih tinggi daripada keluli tahan karat Pembedahan tetapi kurang titanium.

:small_blue_diamond: Emas 14 karat pekat atau lebih tinggi

Sekiranya anda memilih menindik septum emas, ia harus 14 karat atau lebih. Ini mungkin berwarna kuning, putih, atau emas mawar. Pastikan anda sekuat yang dipenuhi emas. Ini bukan sahaja mengandungi aloi , termasuk nikel, tetapi juga penyaduran dapat dikeluarkan dari masa ke masa.

Tidak hairanlah, menusuk emas padu lebih mahal daripada logam lain.

Adakah tindikan septum menyakitkan?

Banyak tindikan tidak selesa. Bagaimanapun, jarum ditekan ke kulit anda, dan logam besar dimasukkan. Setiap orang mempunyai toleransi mereka, jadi perlu diingat fikiran anda, tetapi septum tidak boleh lebih menyakitkan daripada menusuk hidung biasa dan tidak boleh melampaui tulang rawan. Ini akan menjadi kuat, keinginan untuk bersin, mata berair, dan mudah-mudahan, itu tidak akan lebih dari itu.

Ringkasan: Sekiranya anda ingin mengurangkan kesakitan, cuba berehat. Konsensus antara menikam dan menusuk adalah bahawa ketegangan nampaknya meningkatkan kesakitan.

Bagaimana saya menukar tindikan septum saya?

Setelah menunggu sekitar 6-8 minggu, anda mungkin mempertimbangkan untuk menukar perhiasan septum anda. Anda mungkin mempertimbangkan untuk kembali ke penindik anda dan bercakap dengan mereka mengenainya, tetapi jika tidak, sukar untuk melakukan ini di rumah.

Sekiranya tindik asal anda disimpan dengan bola, buka kunci dan gesernya. Ia boleh dipintal dengan sedikit kekakuan , jadi pertimbangkan untuk kembali ke penindik untuk membuatnya. Terdapat pelbagai jenis perhiasan, jadi ada baiknya meminta nasihat , tetapi anda harus mencuba memasukkan perhiasan baru secepat mungkin. Bersihkan tangan anda, buangkan kawasan dengan perhiasan dan masukkan batang melalui lubang sebelum menolaknya dengan kemas. Anda mungkin perlu menarik hidung sedikit ke bawah untuk mendapatkannya dengan betul, atau mungkin memerlukan beberapa minit untuk mencari lubang. Peraturan yang sama berlaku untuk jenis cincin atau bar lain.

Bagaimana anda meregangkan tindikan septum?

Biasanya, septum anda akan dicucuk dengan perhiasan 16g / 1.2mm atau 14g / 1.6mm. Sekiranya anda ingin meregangkannya ke lubang besar, anda perlu bergerak dengan cepat kerana tulang rawan akan mula naik ke atas hidung. Hubungi penindik anda, tetapi kebanyakan orang mengesyorkan menunggu antara empat hingga enam bulan sebelum anda mula meregang. Anda juga mesti menunggu beberapa bulan di antara alat pengukur .

Terdapat pelbagai cara, tetapi yang paling biasa adalah mengurut septum anda dengan jojoba atau minyak lain. Selepas itu, anda harus mendapatkan pin untuk memasukkan satu atau dua alat pengukur dari perhiasan awal anda, iaitu 2mm. Adalah lebih baik jika anda menekan pin dengan septum anda, kemudian memasukkan palam baru dengan hujung pin yang paling ketara , buang dengan perhiasan dan masukkan dengan jayanya. Jangan sampai mm setiap bulan atau dua bulan.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan septum piercing .

1. Mengapa tindikan septum berbahaya?

Walaupun risikonya rendah jika anda mendapat tindik pada orang yang menindik, anda berisiko mendapat jangkitan, reaksi alergi pada tindikan, hematoma septum (ketika saluran darah pecah dan darah terkumpul di septum), dan parut.

2. Bolehkah saya menyembunyikan septum saya setelah dicucuk?

Tembusan septum melalui hujung hidung anda di antara lubang hidung. Setelah anda menindik selama beberapa bulan, anda akan dapat memakai cincin terakhir yang anda boleh masukkan ke hidung untuk menyembunyikan tindikan.

3. Mengapa tindikan septum membuat anda menangis?

Kesakitan menindik septum berbeza dari orang ke orang, tetapi hanya akan membuat anda terkoyak. Itu tidak bermaksud anda menangis; ini adalah tindak balas semula jadi terhadap air mata ketika hidung anda dicucuk.

4. Berapa cepat tindikan septum ditutup?

Walaupun bahagian penyembuhan yang lembut dan menyakitkan akan berlangsung sekitar 1-3 minggu, menembus septum memerlukan enam hingga lapan bulan untuk sembuh sepenuhnya, dan anda boleh menukar perhiasan dalam enam hingga lapan minggu untuk memberikan penyembuhan yang baik. Adalah lebih baik jika anda cuba pergi selama mungkin.

5. Bentuk hidung apa yang terbaik untuk menindik septum?

Jenis tindikan ini melewati sepotong kecil kulit septum sebelum rawan bermula. Ia berfungsi paling baik pada hidung dengan septum lebar, kerana septum sempit mungkin tidak menyediakan kawasan yang luas untuk menindik.

Kesimpulan: :ballot_box_with_check: Sekiranya anda mencari trend panas untuk menindik septum , pastikan anda menjumpai seseorang yang merupakan tukang tindik yang sangat baik untuk melakukan pekerjaan itu. Ia memerlukan lebih banyak pengetahuan teknikal daripada tindikan lain, dan memerlukan masa pemulihan yang cukup lama. :ballot_box_with_check: Di situlah kesabaran terbayar. Mungkin terdengar seperti perjuangan yang menanti hari di mana anda boleh menukar perhiasan anda dan gembira dengan penampilan anda, tetapi ia akan memberi manfaat kepada anda dalam jangka masa panjang. :ballot_box_with_check: Sekiranya septum menusuk jem anda, cari alat penoreh yang bereputasi, berehat, dan dapatkannya.