Jahit

Ini akan merangkumi asas-asas menjahit tangan - alat yang diperlukan, mengikat jarum, menjalin benang, menjahit jahitan, jahitan basting, backstitch, slipstitch, jahitan selimut, jahitan cambuk dan selesai dengan simpulan.

Sila komen dengan apa yang anda ingin pelajari! Saya tahu bahawa ini bukan semua perkara yang perlu dilindungi, jadi saya ingin memberi input daripada semua orang untuk melihat apa yang anda semua mahu saya lindungi.

Langkah 1: Alat Jahit Asas.

Perkara-perkara ini akan menjadikan anda alat jahit kecil yang bagus:

 • Jarum - Anda pasti ingin mencari “tajam” untuk menjahit asas. "Betweens" digunakan untuk selimut. Jarum "Sulaman" atau "kru" mempunyai mata yang lebih besar (mata adalah lubang di bahagian atas jarum) dan digunakan dengan benang yang lebih tebal, seperti kain pelikat atau benang sulaman.
 • Gunting - Anda mahukan sepasang gunting yang bagus (biasanya dijual dengan nama seperti "gunting pakaian") dan sepasang gunting berwarna merah jambu . Gunting berwarna merah jambu mempunyai gigi segitiga kecil yang memotong kain sedemikian rupa sehingga mengurangkan terurai. Gunting sulaman yang lebih kecil juga bagus untuk memotong benang.
 • Pincushion & Pin - Anda akan memasang semua yang anda jahit agar kain tidak tergelincir. Pincushion menjadikannya kemas dan rapi.
 • Pita pengukur - Untuk mengukur.:wink:
 • Pena penanda larut udara / larut dalam air : sesuai untuk sulaman dan menggunakan corak!
 • Seam Ripper - Ini akan membantu anda membetulkan kesilapan.
 • Beeswax - Kedengarannya aneh, saya tahu. Tetapi penting untuk menjahit tangan. Apabila anda menggerakkan benang anda di atas beewax, ia memberikan lapisan yang baik pada benang agar ia tidak kusut dan menjadikannya lebih kuat.
 • Thimbles - Ini boleh menjadi kayu, kulit atau logam. Mereka akan menjauhkan jari anda dari sakit dan / atau tusukan.
 • Benang atau benang - Benang kapas serba guna bagus untuk kebanyakan perkara. Walau bagaimanapun, terdapat banyak utas untuk dipilih. Anda sering memilih benang berdasarkan projek anda - kain kapas = benang kapas, sutera = benang sutera, dll. Flos jauh lebih tebal dan biasanya terdapat dalam helai enam tali. Anda akan menggunakannya untuk sulaman dan kemasan.
 • Fabrik - Bolehkah saya mengesyorkan pergi ke kedai jahit tempatan anda dan membeli beberapa sisa untuk memulakan? Sisa adalah potongan kecil kain dari hujung gulungan kain. Mereka cukup murah, saya suka mereka!
 • Buku Jahit Jarum - Anda boleh menyimpan bungkusan jarum atau membuat sendiri! Saya buat sendiri! Anda boleh mendapatkan coraknya di sini: beli satu di kedai etsy saya!

Anda juga mungkin ingin melabur dalam besi, tikar pemotong penyembuh diri, pemotong putar, dan alat penggaris. Tetapi mereka tidak sepenuhnya diperlukan!

Dan sekarang kita mempunyai asas-asasnya, mari benang jarum!

Langkah 2: Memetik Jarum!

Pada asasnya, terdapat dua cara untuk melakukan ini.

Satu utas atau utas berganda. Saya belajar dua kali ganda, dan itulah bagaimana saya melakukan semuanya sekarang. Ramai orang juga menjahit menggunakan satu utas jadi saya akan mengajar kedua-dua cara!

Anda pasti mahu memotong hujung benang yang akan dimasukkan melalui mata dengan gunting yang sangat tajam. Ini akan menjadikannya bersih dan membantu anda meredakannya melalui mata jarum.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan ini, anda boleh membeli benang jarum. Mereka boleh berguna bagi mereka yang mempunyai mata yang buruk atau tangan yang goyah. :slight_smile:

Sekarang anda akan membuat keputusan sama ada melakukan urutan berganda atau tunggal.

Benang tunggal: tarik benang melalui mata sehingga jarum terletak beberapa inci dari hujungnya. Anda kemudian boleh memotong panjang utas yang anda suka. Anda akan mengikat benang tunggal yang lebih panjang seperti yang anda suka dan mula menjahit.

Pastikan anda memegang benang yang lebih pendek dekat dengan jarum semasa menjahit - jika tidak, ia akan melepasi mata dan anda mesti terus memikirkannya semula!

Berulir dua: tarik benang melalui mata dan gandakannya ke atas. Hujung yang dililitkan melalui mata akan bertemu dengan benang dari kili. Dengan cara ini anda akan mempunyai dua hujung ekor. Anda akan menyatukannya dan kemudian menjahit dengan benang berganda.

Saya dapati cara ini lebih mudah, tetapi ia bergantung kepada anda!

Sekiranya anda keliru tentang cara mengikat benang, lihat di bawah: Saya rasa paling mudah untuk melilit hujung benang di sekitar salah satu jari saya sehingga membentuk gelung. Anda kemudian boleh melepaskan gelung itu dari jari anda dan menarik ujungnya. Saya biasanya melakukan ini dua kali jadi saya tahu simpulan itu akan kekal!

Gambar terakhir akan menunjukkan proses ini.

imejimej

Langkah 3: Selesaikan Dengan Simpulan!

Saya akan menunjukkan tiga cara untuk mengikat. Cara anda mengikat mungkin bergantung pada apa yang anda jahit, tetapi selalunya ia adalah yang paling mudah untuk anda.

Banyak gambar, saya tahu, tetapi simpulnya mempunyai kod warna. :smiley:

Benang ungu - Simpul # 1 - Ini digunakan untuk benang berganda. Potong benang tepat di bawah mata jarum. Anda sekarang akan mempunyai dua ekor. Ikat ekor ini dengan simpul standard. Saya biasanya melakukan ini beberapa kali!

Benang merah jambu - Simpul # 2 - Ini boleh digunakan untuk benang tunggal atau berganda. Pegang jarum dengan satu tangan dan benang di tangan yang lain. Lingkarkan benang berlawanan arah jarum jam di atas jarum dan tarik. Anda sekarang akan mempunyai permulaan simpulan. Arahkan gelung ke bawah ke kain dan ketatkan - saya biasanya menggunakan jari saya untuk menjaga simpul di tempat semasa mengetatkan. Lakukan ini dua kali!

Benang hijau - Simpul # 3 - Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai jahitan di bahagian belakang atau salah kain yang berdekatan. Ambil jarum anda dan lepaskan di bawah jahitan untuk membentuk gelung. Arahkan jarum anda melalui gelung dan ketatkan. Saya biasanya melakukan ini dua atau tiga kali.

Bolehkah anda memberitahu saya suka keselamatan simpul?:wink:

imejimej

Langkah 4: Jahitan Berlari & Basting.

Jahitan berjalan adalah jahitan yang kebanyakan orang tahu - jahitan penentu adalah versi jahitan yang lebih panjang. Jahitan berlari boleh digunakan untuk hampir semua perkara - jahitan basting sebenarnya hanya digunakan untuk menyatukan dua helai kain untuk ■ applikasi ■ ■

Anda pasti mahu memulakan dengan memasukkan jarum anda dengan salah satu daripada dua cara yang saya ajarkan kepada anda. Ikut hujung benang.

Untuk jahitan yang sedang berjalan : bawa jarum anda ke atas kain dari belakang (atau sisi yang salah, mana sahaja yang anda suka) sehingga simpul menyentuh kain. Pada ketika ini, anda hanya akan membuat jahitan ke kiri atau kanan dari mana benang itu masuk. Kemudian bawa semula utas dan mulakan sekali lagi!

Untuk jahitan penentu : buat jahitan lebih panjang, panjangnya antara 1/4 "hingga 1/2"! Ini adalah jahitan merah jambu pada gambar pertama. Gambar akan menjadikannya lebih mudah. Ikuti sekarang, sekarang!

Perlu diingat bahawa jahitan berlari dan membosankan harus kelihatan sama dari kedua-dua belah pihak.

imejimejimej

Langkah 5: Jahit Belakang!

Backstitch adalah jahitan kegemaran saya yang mutlak. Ini lebih kecil, lebih kuat, dan lebih mudah dijaga lurus daripada jahitan yang berjalan. Ini adalah yang paling dekat dengan mesin jahit yang anda boleh dapatkan dengan tangan.

Ia juga cukup sederhana.

Oleh itu, benang jarum anda dan simpulkan hujung utasnya.

Angkat jarum ke bahagian belakang atau sisi kain yang salah sehingga anda terkena simpul. Ambil jahitan kecil ke kanan atau kiri. Apabila jarum kembali melalui sisi yang salah, anda akan mengangkatnya melalui kain yang dijahit dari jahitan terakhir. Anda kemudian akan mendorong jarum melalui kain tepat di sebelah hujung jahitan pertama.

Bunyi membingungkan? Lihat gambarnya. Ia akan membantu!

Dua gambar pertama menunjukkan pelbagai cara untuk menjahit belakang. Anda boleh melakukan jahitan tepat di sebelah satu sama lain atau mengosongkannya. Saya lebih suka mereka bersebelahan. :slight_smile:

imejimej

Langkah 6: Menjahit!

Belajar menjahit slip agak rumit, tetapi jahitan yang bagus untuk belajar menyelesaikan projek anda. Jahitan yang tidak kelihatan adalah yang terbaik! Jahitan slip adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikan projek kecil atau projek yang benar-benar perlu kelihatan siap dan sempurna.:smiley: Sudah tentu ada cara lain, tetapi ini adalah kaedah utama yang saya gunakan. :slight_smile: Dan setelah anda belajar menjahit jahitan, anda pasti mahu melakukannya sepanjang masa!

Terdapat banyak gambar - saya berjanji ia adalah kaedah terbaik untuk belajar!

Untuk mempraktikkan jahitan slip, anda pasti ingin memotong kain kecil. Lipat dua dan tekan. Buka, dan kemudian lipat setiap sisi ke garis tengah. Tekan. Lipat garis tengah. Anda akan mempunyai sesuatu yang kelihatan seperti kain yang saya gunakan.

Sekarang, benang jarum anda - Saya memilih utas dua untuk yang satu ini kerana menjadikannya lebih kelihatan! Jahitan dua kali dengan jarum anda akan membuat jahitan yang lebih kuat, tetapi pilih utas tunggal jika anda mahu jahitan hampir tidak kelihatan. Saya juga menggunakan benang ungu, walaupun biasanya anda akan menggunakan benang untuk memadankan kain anda sehingga menyatu. :slight_smile:

Ketatkan dan tarik jarum melalui bahagian atas kain dengan melekatkannya ke tepi dilipat atas. Tarik benang sehingga simpul tersekat. Sekarang, gerakkan jarum ke lipatan bawah. Anda mahu memasukkan jarum ke dalam lipatan secara mendatar dan mendorongnya ke belakang kain sekitar 1/4 inci. Kemudian, tarik jarum dan kembali ke lipatan atas. Tolak jarum secara melintang melalui lipatan atas dan tarik. Teruskan ini hingga akhir.

Di akhir, buat jahitan kecil di lipatan yang berlawanan dengan jahitan panjang terakhir anda. Tarik benang sehingga membentuk gelung kecil. Masukkan jarum anda melalui gelung dua kali. Tarik benang untuk membentuk simpulan. Lakukan ini dua kali untuk daya tahan tambahan. :slight_smile:

Gambar di hujung menunjukkan seperti apa jahitan slip. Cukup kecil, bukan? Sekarang bayangkan dengan benang yang sepadan! Cantik!

imejimejimej

Langkah 7: Jahitan Hiasan!

Jahitan selimut dan jahitan cambuk digunakan dalam banyak projek sebagai jahitan jahitan yang kelihatan. Anda akan melihatnya digunakan pada plushy, selimut, appliquà ©, dll.

Anda boleh menggunakannya untuk menyambungkan dua helai kain atau pada sehelai kain sebagai bahagian tepi.

Jahitan ini ditunjukkan pada kain. Jahitan itu sendiri adalah benang sulaman hitam (semua enam helai.) Dan mereka selesai menggunakan jarum sulaman. Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, anda mengikat jarum sulaman dengan satu utas.

Bahagian yang sukar, sebenarnya adalah mendapatkan benang melalui mata jarum. Saya selalu memastikan memotong hujungnya dengan gunting yang sangat tajam dan membasahi benang. (Ya, saya meletakkan ujungnya di mulut saya. Anda juga harus.) Apabila hujungnya basah, anda boleh meratakan antara ibu jari dan jari telunjuk anda. Ini akan menyebabkan utas yang lebih mudah. :smiley:

Tetapi bagaimanapun ... jahitan selimut!

Tarik benang ke depan berhampiran tepi kain. Kemudian, letakkan jarum secara menyerong dari tempat benang dan pergi ke bahagian belakang kain. Semasa anda menarik benang, perhatikan bahawa ia ingin membentuk jahitan pepenjuru. HO, utas! Berhenti di situ. Anda akan mengajar pelajaran.

Masukkan jarum anda melalui gelung itu dan tarik sehingga jahitan menjadi sudut 90 darjah. Lebih senang dalam gambar. Tetapi anda akan meneruskan jahitan pepenjuru dan menarik sehingga anda selesai.

Di hujungnya, ambil jarum dan gerakkan ke sebelah kanan garis menegak terakhir yang dibentuk benang. Bangunkan melalui kain dan bentuk gelung seperti yang telah kita lakukan. Masukkan jarum melalui gelung beberapa kali dan viola, simpul! Yay!

Jahitan cambuk jauh lebih mudah. Lipat sehelai kain separuh dan pasangkannya di tempatnya. Sekarang, buka lipatan atas dan masukkan jarum sehingga keluar dari bahagian depan. Sekali di bahagian depan, jarum melalui belakang dan ke depan sehingga keluar sama rata ke jahitan pertama. Terus lakukan ini sehingga anda sampai ke penghujungnya. Anda boleh menyelesaikannya seperti jahitan selimut, dengan jujur.

Menggunakan gambar untuk rujukan mungkin akan banyak membantu. Dan ingat bahawa jahitan ini harus kelihatan sama di kedua-dua belah pihak. :slight_smile:

Oh, dan juga, saya merasakan keperluan yang luar biasa untuk mengarahkan anda ke halaman calon gadis di mana anda boleh mencari pautan ke tutorial jahitan dan selimut yang MENAKJUBKAN. Sebarang pertanyaan yang tidak saya jawab di sini pasti akan dijawab di sana. :smiley:

imejimejimej