Perlukah Saya Mendapatkan Insurans Kereta Sewa?

Ya, jika anda tidak mempunyai perlindungan insurans buat masa ini, anda memerlukan sekurang-kurangnya memperoleh perlindungan insurans dari firma penyewaan sebelum anda mencapai jejak. Itu kerana perlindungan insurans tanggungjawab untuk semua pemandu kenderaan diperlukan oleh peraturan di kebanyakan negeri.

Perniagaan kereta sewa biasanya membekalkan polisi insurans dengan cara pengecualian kerugian atau pengabaian kerosakan kerosakan (LDW atau CDW). Perlindungan insurans seperti ini melindungi anda sekiranya kenderaan sewaan anda mengalami kerosakan akibat kemalangan, kerosakan atau kerosakan. Dengan pengabaian ini, perniagaan penyewaan kenderaan tidak akan meminta anda untuk kerja-kerja pembaikan dan juga kerugian.

Walau bagaimanapun, jenis insurans kenderaan sewa jenis ini biasanya, walaupun tidak selalu, berulang jika anda mempunyai perlindungan insurans khusus pada perlindungan insurans biasa anda. Mematuhi tindakan yang disenaraikan di bawah ini dapat membantu anda menentukan sama ada anda dilindungi pada masa ini dan sekiranya perlindungan insurans auto sewa tambahan adalah pembaziran wang tunai untuk anda.

Sekiranya saya memperoleh polisi insurans kereta sewa atau menggunakan rancangan insurans saya sendiri?

Sekiranya anda seperti kebanyakan individu, anda mungkin dilindungi di bawah rancangan pemandu kenderaan harian anda. Testimoni jenis perlindungan insurans kenderaan perseorangan anda sendiri dan juga batasan untuk melihat sama ada ia terdiri daripada jenis jenis pelepasan kerosakan atau pengabaian kerosakan kemalangan untuk kenderaan sewa.

Walaupun begitu, mungkin ada kelemahan menggunakan polisi insurans anda sendiri ketika menyewa kereta dan trak. Mungkin bermanfaat untuk menggunakan liputan insurans yang ditawarkan oleh syarikat sewa. Dalam banyak kes, perlindungan insurans kenderaan anda mungkin tidak berlaku untuk senario tersebut. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan menggunakan perlindungan insurans anda sendiri semasa menyewa kenderaan.

Kelebihan menggunakan polisi insurans anda sendiri untuk perkhidmatan kenderaan

Menggunakan perlindungan insurans anda lebih berpatutan daripada polisi insurans sewa: Sekiranya perlindungan insurans kereta anda merangkumi kenderaan sewa, penggunaan pelan sedia ada anda pasti akan lebih murah daripada mendapatkan polisi insurans tambahan untuk perkhidmatan tersebut. Anda boleh menikmati ketenangan fikiran memandu dengan perlindungan insurans yang sesuai tanpa membayar tambahan untuknya.

Anda memahami penyedia perkhidmatan polisi insurans kenderaan anda dan juga kredibilitinya: Sekiranya anda menggunakan polisi insurans, anda mempunyai perkongsian dengan syarikat dan anda juga memahami betapa boleh dipercayai. Sekiranya anda memilih untuk polisi insurans sewa, anda mungkin bekerjasama dengan syarikat baru yang tidak anda ketahui.

Lebih kurang dokumentasi yang diperlukan sepanjang perkhidmatan: Semasa anda berada di kaunter sewaan, biasanya anda berhasrat untuk masuk serta keluar dengan segera. Mengisi polisi insurans kenderaan sewa memerlukan usaha dan masa tambahan. Bahagian prosedur penyewaan ini dapat dilewati jika anda kini mempunyai perlindungan insurans yang meliputi penyewaan.

Kekurangan menggunakan perlindungan insurans anda sendiri untuk perkhidmatan automatik.

Perlindungan insurans kenderaan individu mungkin tidak mencukupi: Perlindungan insurans anda mungkin tidak memberikan perlindungan insurans yang anda perlukan dalam keadaan tidak tepat. Sekiranya anda hanya mempunyai polisi insurans tanggungjawab minimum, anda mungkin memerlukan lebih banyak perlindungan insurans untuk melindungi kenderaan sewa.

Perlindungan insurans kenderaan individu mungkin dilarang: Banyak rancangan insurans kenderaan terhad di Amerika Syarikat. Sekiranya anda melakukan perjalanan ke luar negara, perlindungan insurans kereta anda mungkin tidak merangkumi tuntutan insurans yang berlaku di luar kawasan.

Tuntutan insurans mungkin menyebabkan masalah: Sekiranya anda memilih perlindungan insurans daripada mendapatkan polisi insurans sewaan dan anda juga menuntut, mungkin ada masalah dengan penerimaan tuntutan insurans untuk kenderaan yang tidak anda miliki. Periksa maklumat di laman web penyata rancangan insurans anda untuk melihat apakah kebimbangan mungkin berlaku.