Harimau Siberia dan Bengal adalah salah satu anggota keluarga kucing terbesar. Kedua-dua subspesies harimau ini berasal dari Asia. Harimau Siberia dan Bengal adalah makhluk bersendirian dan pemangsa yang dominan di habitatnya. Walaupun terdapat usaha pemuliharaan yang besar, jumlah harimau Bengal dan Siberia di alam liar dengan cepat berkurang.

Harimau Siberia vs Bengal::tiger:

Harimau Siberia dan harimau Bengal kedua-duanya adalah subspesies Panthera Tigris. Di sebelah ini, kedua-dua kucing ini adalah antara makhluk alam yang paling baik. Mereka juga antara haiwan yang paling kuat dan kuat. Oleh itu, agak membingungkan untuk memutuskan siapa yang akan memenangkan pertarungan dua kucing besar ini - Harimau Siberia atau harimau Bengal.

Terdapat beberapa perbezaan antara kedua subspesies ini. Oleh itu, mari kita lihat kedua-dua haiwan ini fakta menarik dan perbezaan yang ketara. Mungkin hanya pada akhirnya yang akan memenangkan pertembungan harimau Siberia berbanding harimau Bengal.

Taburan dan Habitat Geografi

Harimau Bengal, juga disebut sebagai harimau Bengal kerajaan, dapat ditemukan di India, Indonesia, Thailand, China , Nepal, Vietnam dan Bhutan. Ia tinggal di daerah dengan iklim tropis hingga sederhana, di hutan bakau basah atau hutan lebat dan padang rumput. Harimau Siberia, juga dikenal sebagai harimau Amur, mendiami kawasan dengan iklim yang lebih dingin. Ia dapat dijumpai di hutan konifer dan birch di bahagian utara China, Korea dan Rusia Timur.

Saiz

Harimau Siberia lebih besar dan 2 hingga 4 inci lebih tinggi daripada harimau Bengal. Panjangnya boleh mencapai 10 hingga 12 kaki dan berat 675 paun. Harimau Bengal boleh mencapai panjang 8 hingga 10 kaki dan berat sehingga 525 paun. Harimau Siberia lebih berat daripada harimau Bengal kerana lapisan lemak penebat yang menjaga suhu badan tetap stabil dalam iklim sejuk. Wanita kedua-dua subspesies jauh lebih kecil daripada lelaki.

Diet

Dalam diet antara kedua spesies ini, terdapat lebih banyak persamaan daripada perbezaan. Kedua-dua spesies itu adalah haiwan karnivor dan memakan hampir semua haiwan yang mereka dapat dirobohkan.

Harimau Bengal memburu merak, kerbau, monyet , beruang kutub, dan antelop, dan banyak lagi. Harimau Siberia juga memakan makanan karnivora termasuk babi hutan, rusa, lynx, dan bahkan binatang beruang.

Kedua-dua haiwan itu membunuh mangsanya dengan gigitan. Sekiranya ia adalah binatang kecil, sederhana, atau besar, ia menjatuhkannya dengan cakar dan kemudian menutup rahangnya yang kuat di leher mangsanya sehingga tercekik.

Perbezaan antara warna kulit harimau Bengal dan Siberia:

Mengekalkan perbezaan antara kedua haiwan ini, warna kulitnya adalah ciri khas di antara mereka. Kedua-duanya sangat serupa. Harimau Bengal berwarna oren kemerahan dengan garis hitam atau kelabu dan putih di bahagian bawah.

Harimau Siberia berwarna coklat kemerahan, sedikit lebih pucat daripada saudara Bengal. Ia juga mempunyai ciri-ciri garis gelap atau hitam yang bergerak secara menegak di sepanjang sisi dan bahunya yang membentuk cincin di ekor . Jumlah mantel untuk harimau Siberia lebih tinggi di Bengal untuk melindungi mereka dari sejuk.

Harimau Siberia menempati wilayah seluas 2500 hingga 4000 batu persegi, dan ia dapat meliputi kawasan seluas 40 batu untuk mencari makanan pada waktu malam. Walau bagaimanapun, harimau Bengal menempati wilayah yang lebih kecil; ia tinggal di kawasan seluas 77 batu persegi selama musim panas dan 42 batu persegi semasa musim sejuk .

Siapa Harimau Benggala yang Lebih Kuat atau Harimau Siberia?

Kedua-dua kucing ini mempunyai ciri yang serupa dan juga corak tingkah laku. Ada kemungkinan harimau Siberia akan memenangkan pertempuran kerana ukuran dan beratnya yang besar. Menjadi haiwan raksasa, harimau Siberia dapat menguasai harimau Bengal.

Status Pemuliharaan

Harimau Bengal adalah subspesies harimau yang paling banyak . Menurut beberapa kajian, terdapat sekitar 1850 harimau Bengal yang tersisa di alam liar. Baki populasi harimau Siberia jauh lebih kecil dan tidak melebihi jumlah 500 haiwan.

Carta Perbandingan Harimau Siberia vs Bengal Tiger

Siberia vs Bengal
Panjang Hingga 396 cm (lelaki) 270 hingga 310 cm (lelaki)
Berat 475 hingga 660 lbs (lelaki) 397 hingga 569 lb (lelaki)
Warna kot Coklat pucat pucat pada musim sejuk Kuning terang hingga oren
Panjang Tengkorak Terhebat 406 mm 376 mm
Habitat Hutan daun pain Korea Hutan malar tropika
Pembahagian Timur Jauh Rusia Benua kecil India
Diet Utama Rusa Sika, rusa amur Chital, sambar, nilgai
Berat anak yang baru lahir 1.2 kg 1.6 kg
Jumlah penduduk 540 individu 2,226 individu
Ancaman Pemburuan haram, pemburuan manusia Pemburuan haram, kehilangan habitat
Jangka hayat maksimum 18 tahun (liar) 15 tahun (liar)

Fakta Harimau Siberia

Panthera tigris altaica

  • Harimau Siberia, subspesies harimau, adalah kucing terbesar di dunia. Rata-rata panjangnya sekitar 3,3 m (11 kaki), dengan ekor berukuran 1 m (3 kaki). Harimau Siberia jantan dewasa boleh menimbang hingga 320 kg (700 lb.), sementara betina lebih kecil, berat hingga 180 kg (400 lb.).
  • Harimau Siberia dapat dibezakan dengan bulunya yang berjalur. Sama seperti cap jari unik orang, tidak ada dua harimau yang mempunyai corak berjalur yang sama. Harimau Siberia berbeza dengan harimau lain kerana mereka mempunyai garis-garis yang lebih sedikit dan pucat, dan mereka juga mempunyai kelinci. Mane, selain bulu tebal mereka, membantu mereka tetap hangat.
  • Juga dikenali sebagai harimau Amur, harimau Siberia tinggal di wilayah kecil di wilayah tenggara Rusia. Mereka juga terletak dalam jumlah kecil di China dan Korea Utara.
  • Harimau Siberia adalah haiwan yang menyendiri, menandakan aroma mereka di pokok untuk menjauhkan harimau lain. Mereka berkeliaran bermil-mil dan sering memburu. Mereka mengejar mangsanya, termasuk rusa, babi hutan, beruang , dan rusa, hingga mereka cukup dekat untuk menerkam. Apabila berjaya, mereka menyeret pembunuhan mereka ke kawasan terpencil sebelum memakan dagingnya . Harimau juga memburu binatang yang lebih kecil seperti arnab, pikas, dan ikan .
  • Kerana harimau tidak selalu berjaya dalam perburuannya, mereka perlu sering memburu. Mereka boleh makan hingga 27 kg (60 lb.) jika mereka sangat lapar , tetapi secara amnya mereka makan sekitar 9 kg daging dalam satu waktu.
  • Tempoh kehamilan pada harimau Siberia adalah 3-3.5 bulan. Harimau betina melahirkan dua tahun sekali pada bila-bila masa sepanjang tahun.
  • Sampah terdiri daripada dua hingga enam ekor. Harimau ibu akan menjaga anak-anaknya sendiri, kadang-kadang, membiarkan bayi bersendirian semasa dia memburu. Selalunya dia tidak dapat mengambil makanan yang mencukupi untuk anak-anaknya, dan ada yang akan mati.
  • Pada 3 bulan, bayi akan dapat keluar dari kandang; malah mereka mungkin terus memburu ibu mereka. Pada usia 18 bulan, mereka dapat memburu sendiri, tetapi tidak akan meninggalkan kandang ibu mereka. Apabila mereka mencapai usia 2-3 tahun, mereka akan meninggalkan sarang dan memulakan hidup dengan sendiri.

Fakta Hebat mengenai Harimau Bengal

Perburuan Harimau Bengal pada waktu malam

Salah satu fakta harimau Bengal yang lebih kuat memberitahu kita tentang teknik memburu mereka yang unik. Ramai mungkin menganggap bahawa kerana kelajuan haiwan itu, mereka mengejar mangsanya dan mengatasinya.

Sebagai gantinya, harimau Bengal mencari kawasan di mana untuk bersembunyi, sering kali melalui sumber air dan pada waktu malam, dan menunggu dengan sabar agar mangsanya datang. Seekor harimau Bengal dapat mengambil mangsa yang dua kali lebih besar dari ukurannya tetapi biasanya memilih mangsa yang berukuran lebih kecil atau lebih kecil, termasuk rusa, babi hutan, kambing dan lembu.

Harimau Bengal Mempunyai Masa Yang Sulit Membiak

Kerana bahaya kepupusan, sangat penting harimau Bengal membiak. Tetapi, tidak seperti kebanyakan mamalia lain, harimau betina betina hanya subur selama 4 atau 5 hari sepanjang satu tahun.

Sekiranya konsepsi dicapai, tempoh kehamilan berlangsung sekitar 103 hari. Sebilangan besar sampah terdiri daripada 2 hingga 4 ekor. Anak-anak itu buta untuk minggu pertama dan sangat bergantung kepada ibu mereka sehingga mereka berusia sekitar 18 bulan. Mereka meninggalkan ibu mereka setelah berumur 2 tahun.

Bengal Tigers Purr ... Tetapi Tidak Seperti Kucing Rumah

Salah satu fakta harimau Bengal yang lebih mengejutkan adalah bahawa gemuruh biasanya tidak bermaksud pencerobohan. Harimau Bengal biasanya hanya mengaum ketika mereka berusaha untuk berkomunikasi dengan harimau lain yang tidak berada di kawasan berdekatan mereka.

Sekiranya seekor harimau Bengal menyerang mangsa atau bertarung dengan harimau lain di wilayah, biasanya harimau itu akan menggeram atau menggeram. Harimau Bengal memang mengeluarkan suara mendengkur, tetapi suara ini sering sangat keras dan kasar sehingga dikelirukan dengan geraman.

Harimau Bengal adalah Perenang Hebat

Sekiranya anda cuba mandi kucing rumah, kemungkinan anda atau kucing tidak akan menikmati prosesnya! Walau bagaimanapun, harimau Bengal sangat menyukai air dan merupakan perenang yang hebat. Mereka dapat berenang hampir 4 batu pada satu masa. Seekor harimau Bengal mungkin melompat ke dalam air untuk menyejukkan dirinya, atau mungkin menyusul mangsanya ke dalam air.

Pada tahun 2011, seekor harimau Bengal dibunuh oleh buaya ketika berenang di seberang sungai. Walaupun harimau biasa membunuh buaya, ini adalah kejadian pertama yang dirakam di mana buaya keluar sebagai pemenang.

Jalur Harimau Bengal Unik

Fakta harimau Bengal menunjukkan bahawa tidak ada dua harimau yang serupa ketika muncul. Sama seperti semua manusia mempunyai cap jari yang unik, setiap garis harimau Bengal adalah unik untuk haiwan itu dan anda tidak akan menemui dua harimau yang sesuai.

Walaupun kebanyakan orang secara automatik menggambarkan harimau oren dengan garis-garis hitam, harimau Bengal juga dapat memiliki lebih banyak warna kekuningan dan garis-garis coklat gelap. Mungkin mengejutkan anda apabila mengetahui bahawa jika harimau kehilangan seluruh bulunya, corak garis yang sama juga akan terdapat pada kulitnya .

Harimau Bengal Boleh Berlari Dengan Sangat Cepat. Tetapi Tidak Lama

Harimau Bengal dapat berjalan hingga 40 mph tetapi hanya untuk jarak pendek. Inilah sebabnya mengapa mereka bergantung pada teknik berburu khusus mereka yang memungkinkan mereka menghabiskan lebih banyak waktu untuk berehat daripada mengejar makan malam mereka.

Sama seperti kucing rumah, kaki mereka mempunyai banyak permukaan dan bantalan spongy yang membolehkan mereka menolak dengan cepat semasa mereka berlari. Harimau Bengal juga merupakan penerjun yang luar biasa dan dapat mencapai ketinggian hingga 13 kaki di udara!

Harimau Bengal Memerlukan Gigi untuk Bertahan

Harimau Bengal adalah keturunan kucing Sabre-gigi yang terkenal, yang dapat dikenali dengan segera oleh gigi taringnya yang memanjang. Harimau Bengal tidak mempunyai panjang gigi yang sama dengan nenek moyang mereka tetapi mereka bergantung pada giginya yang panjang dan tajam untuk menangkap mangsanya.

Sekiranya mereka kehilangan gigi kerana usia tua atau kecederaan, mereka tidak dapat memburu dan kemungkinan besar akan mati akibat kelaparan. Walaupun manusia dapat bertahan selama lebih dari sebulan tanpa makanan, harimau Bengal hanya dapat bertahan beberapa minggu tanpa makan.

Harimau Bengal Mempunyai Kit Pertolongan Cemas Terpadu

Sekiranya anda berpeluang memerhatikan harimau Bengal, anda mungkin akan melihatnya menjilat bulunya. Anda mungkin menganggap mereka hanya melakukan ini untuk membersihkan diri tetapi salah satu fakta harimau Bengal yang lebih mengejutkan akan memberitahu anda bahawa ini adalah mekanisme pertahanan semula jadi terhadap jangkitan.

Air liur harimau Bengal mengandungi unsur antiseptik semula jadi yang dapat mencegah luka daripada dijangkiti. Unsur-unsur ini juga mendorong penyembuhan yang lebih cepat. Ini penting kerana harimau Bengal boleh cedera melindungi wilayahnya atau semasa berburu.

Harimau Bengal Adalah Haiwan Sarkas yang Popular

Harimau Bengal adalah beberapa haiwan pertama yang dimasukkan ke dalam aksi sarkas yang popular. Mereka telah dilatih untuk mengikuti arahan pelatih mereka dan melompat melalui gelung, menaiki tangga atau melakukan aksi lain untuk menyenangkan orang ramai.

Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tindakan ini menjadi kebakaran kerana lebih banyak yang dipelajari mengenai bagaimana haiwan tersebut diperlakukan. Mereka mengembara di dalam sangkar yang sesak dan sering menghabiskan sebahagian besar masa mereka di rantai. Untuk melatih harimau, cambuk dan kejutan elektrik kadang-kadang digunakan. Sarkas pada masa ini mesti mendapatkan izin rasmi untuk menjaga harimau Bengal.

Malah Harimau Benggala yang Terlatih Berbahaya

Fakta harimau Bengal memberitahu kita tentang kisah malang mengenai pelatih Amerika yang berlaku pada bulan Februari 2013. Semasa persembahan sarkas di Mexico, seekor harimau Bengal mengejek pelatih itu secara tiba-tiba dan di hadapan penonton sarkas.

Pelatih meninggal dunia beberapa hari kemudian kerana kehilangan darah dan kecederaan lain. Haiwan itu juga terbunuh akibat kejadian itu. Ini bukan kejadian pertama seekor haiwan sarkas menyerang pelatih mereka, dan menyebabkan lebih banyak sarkas menjauh dari bekerja dengan haiwan berbahaya.

Apa ancaman yang dihadapi oleh Harimau Benggala?

Ancaman utama yang dihadapi oleh Harimau Benggala adalah perburuan liar dan kehilangan habitat. Harimau yang tinggal di kawasan bakau juga peka terhadap perubahan iklim ketika permukaan laut naik dan mengubah struktur sistem bakau.

Jenayah hidupan liar adalah geng perburuan yang tinggi dan teratur wujud untuk meneruskan perdagangan haram antara India, Nepal dan China. Bahagian dan tulang badan Harimau Bengal bernilai tinggi, dan bahkan di kawasan terlindung, sukar untuk menghentikan aktiviti haram dalam mengejar barang-barang ini.

Konflik dengan manusia juga tinggi bagi Harimau Benggala yang tinggal berdekatan dengan bandar dan penempatan. Di kawasan di mana harimau dan manusia berkembang, penampakan Harimau Benggala sering terjadi dan menimbulkan rasa takut di dalam masyarakat. Mitos dan kisah tentang 'pemakan manusia' Bengal Tigers mendorong tindakan memburu, dan petani sering menggunakan racun untuk mengelakkan pendakwaan untuk menembak. Seiring bertambahnya populasi manusia yang tersebar di seluruh wilayah Bengal Tiger, konflik ini akan terus berlaku.

Apa yang boleh kita lakukan untuk membantu Harimau Bengal?

Di India dan Nepal terdapat 11 kawasan perlindungan utama yang ada untuk melindungi habitat Harimau Bengal. Projek Harimau, yang didirikan pada tahun 1970-an, telah membantu menstabilkan populasi Harimau Benggala di kawasan rizab ini walaupun keseluruhan populasi masih berkurang.

Persatuan Perlindungan Hidupan Liar India mengawasi setiap aktiviti perburuan haram, melakukan penyitaan di sempadan. Walaupun mereka dapat merampas dan mengadili pemburu haram, mencari sumber operasi sangat sukar dan asal-usulnya masih belum jelas. Untuk mensasarkan seluruh kumpulan, mereka berusaha memperbaiki kaedah ini.

Pada tahun 2012, WWF membuat kempen global yang disebut 'Save Tigers Now' yang berfungsi menentang ancaman Harimau Bengal dan bertujuan untuk meningkatkan populasi pada tahun 2022. Mereka secara aktif mempromosikan larangan hubungan masyarakat dengan harimau di AS kerana ia mendorong pembiakan yang tidak perlu, dan mendorong pengguna untuk berhenti membeli produk hidupan liar ketika melancong ke luar negara.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Harimau mana yang paling kuat?

Harimau Amur (juga dikenali sebagai harimau Siberia, Manchurian, Ussurian, atau Timur Laut China) adalah subspesies harimau terbesar. Jantan boleh tumbuh hingga 10.5 kaki (3.3 m) dari kepala hingga ekor dan beratnya hingga 660 paun (300 kilogram).

2- Adakah harimau Bengal dan Siberia berbeza spesies?

Kedua-duanya tergolong dalam spesies Panthera Thigris, harimau Bengal dikenal dengan nama saintifiknya Panthera Tigris Tigris sementara harimau Siberia disebut dengan nama saintifiknya Panthera Tigris Altaica.

3- Mengapa Harimau bukan raja hutan?

Singa mungkin menghadapi tantangan untuk memerintah spesies ini sebagai raja hutan, setelah para saintis dari Universiti Oxford mendapati bahawa harimau memiliki otak yang lebih besar. "Namun, harimau mempunyai jumlah kranial yang lebih besar daripada singa.

4- Adakah jaguar menewaskan harimau?

Dan paun demi paun, gigitan jaguar adalah yang paling kuat dari kucing besar, bahkan lebih daripada seekor harimau dan singa. Cara mereka membunuh juga berbeza. Harimau dan singa, dan kucing besar yang lain, mencari leher atau underbellies lembut. Jaguar hanya mempunyai satu cara untuk membunuh: Mereka mencari tengkorak.

5- Haiwan mana yang boleh mengalahkan harimau?

Gabungan singa jantan biasanya bertempur sebagai satu kumpulan menentang pesaing wilayah, jadi harimau mungkin mempunyai kelebihan dalam pertemuan satu lawan satu, kerana ini adalah cara pertempuran khas harimau. Walau bagaimanapun, gabungan singa yang terdiri daripada 2-3 lelaki akan mempunyai kelebihan yang jelas berbanding dengan seekor harimau.

6- Siapa yang akan memenangkan harimau atau singa Siberia?

Seekor harimau secara fizikalnya lebih besar daripada singa. Sebilangan besar pakar memilih harimau Siberia dan Bengal daripada singa Afrika. "

7- Apakah kucing besar terkuat?

Jaguar (Panthera onca) adalah kucing terbesar di Amerika dan mempunyai gigitan kuat untuk ditandingi. Untuk ukuran mereka, mereka adalah kucing terkuat dari mana-mana, yang membolehkan mereka menghantar mangsa yang mengerikan - bahkan buaya caiman.

8- Siapakah Ratu Rimba?

Machli pertama kali dilihat pada tahun 1997 dan dengan cepat menjadi popular di kalangan pelancong kerana sifatnya yang tenang dan dominasi di kalangan harimau taman. Dia tampil di cap pos dan dokumentari hidupan liar dan dikatakan telah membantu memicu kebangkitan semula Ranthambore.

9- Apa harimau atau gorila yang lebih kuat?

Gorila jantan dapat mencapai berat badan hingga 400-500 lb, tetapi harimau jantan dewasa dapat mencapai lebih dari 600 lb. Sekiranya seekor gorila dihadapi oleh harimau, gorila dapat melawan, terbang, atau membeku - ini adalah tiga jenis anti -tindak balas pemangsa.

10- Siapa singa atau harimau yang lebih pantas?

Singa (Panthera leo) adalah salah satu daripada empat kucing besar dalam genus Panthera dan ahli keluarga Felidae. Dengan sebilangan jantan yang melebihi berat 250 kg (550 lb), ia adalah spesies kucing terbesar selain harimau . Harimau dewasa boleh berlari sepantas 30-40 batu sejam dalam ledakan pendek.

Kesimpulan:

Harimau Siberia dan harimau Bengal kedua-duanya adalah subspesies Panthera Tigris. Di samping itu, kedua-dua kucing ini adalah antara haiwan semula jadi yang paling indah. Mereka juga antara makhluk yang paling kuat dan menakutkan. Terdapat beberapa perbezaan antara kedua subspesies yang dibincangkan dalam artikel ini.

artikel berkaitan

Betapa Kuatnya Harimau Empat Harimau Asia Harimau Schulmann Harga Queens