Ibu Negara Singapura yang mana? Singapura atau Kota Singa sendiri adalah ibu kota republik Singapura. Ia terletak di antara Malaysia dan Indonesia. Ia adalah salah satu negara terkecil di dunia. Ia mempunyai 63 pulau. Luas keseluruhannya adalah 277.6 batu.

Ibu Kota Singapura

Fakta Modal untuk Singapura

 • Tidak mengejutkan di antara bandar-bandar utama, Singapura adalah satu-satunya bandar pulau di dunia. Dengan kepelbagaian bahasa yang luar biasa, Singapura juga merupakan ibu kotanya. Negara pulau ini secara resmi dikenal sebagai Republik Singapura, dan nama panggilan umum untuk ibu kota Singapura adalah Little Red Dot dan Lion City.

 • Singapura terpisah dari Persekutuan Malaysia pada 8/9/1965. Warga Singapura menyambut Hari Kemerdekaan sebagai cuti umum setiap 9 Ogos.

 • Menjelang 2020, Singapura mempunyai 5.8 juta orang yang tinggal dalam jarak 270 kilometer persegi (700 kilometer persegi). Wilayah daratan Singapura terdiri dari pulau berbentuk berlian besar dan 62 pulau. Akibatnya, kepadatan penduduk sangat sengit di bandar Asia Tenggara sebanyak 21.646 warga Singapura per batu persegi (8,358 batu persegi).

Bahasa Singapura

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Banyak bahasa digunakan di Singapura. Ini mengandungi banyak jenis bahasa di bawah keluarga bahasa Austronesia, bahasa Dravidian dan bahasa Sino-Tibet. Menurut Perlembagaan Singapura, bahasa kebangsaan Singapura adalah bahasa Melayu, yang memainkan peranan simbolik, kerana orang Melayu secara konstitusional diakui sebagai penduduk asli Singapura, dan menjadi kewajipan pemerintah untuk melindungi bahasa dan warisan mereka. Perlembagaan juga menyatakan bahawa empat bahasa rasmi Singapura adalah bahasa Inggeris, Cina, Melayu, dan Tamil, dan bahawa bahasa lingua franca Singapura adalah bahasa Inggeris, bahasa antarabangsa.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tiga bahasa selain bahasa Inggeris dipilih untuk bersesuaian dengan kumpulan etnik utama yang ada di Singapura pada masa itu: Bahasa Mandarin telah mendapat status sejak diperkenalkannya sekolah menengah Cina; Bahasa Melayu dianggap sebagai "pilihan paling jelas" bagi masyarakat Melayu; dan Tamil untuk kumpulan etnik India terbesar di Singapura, selain menjadi "bahasa dengan sejarah pendidikan terpanjang di Malaysia dan Singapura". Pada tahun 2009, lebih daripada 20 bahasa dikenal sebagai pertuturan di Singapura, yang mencerminkan kepelbagaian bahasa yang kaya di bandar ini. Akar sejarah Singapura sebagai penyelesaian perdagangan menimbulkan kemasukan pedagang asing, dan bahasa mereka perlahan-lahan tersemat dalam repertoir linguistik moden Singapura.

Budaya Singapura

Budaya Singapura adalah campuran budaya dan pengaruh orang Melayu, Asia Selatan, Asia Tenggara dan Eurasia. Budaya Singapura telah berubah secara mendadak selama bertahun-tahun. Budaya tradisional Singapura pada mulanya dipengaruhi oleh orang Australia yang datang ke sini dari Taiwan. Selama bertahun-tahun, budaya Singapura sekali lagi dipengaruhi dan dipromosikan oleh banyak raja-raja Cina dan Asia yang akhirnya memberikan Singapura budaya yang unik dan bersemangat hari ini.

Adat & Tradisi Singapura

 • Beberapa tradisi dan adat istiadat Singapura yang paling terkenal adalah:

 • Tanggalkan kasut anda ketika memasuki rumah seseorang. Ingat juga untuk menanggalkannya sebelum memasuki masjid atau kuil.

 • Semasa bertemu dengan orang Singapura, pastikan anda berjabat tangan dengan kuat dengan semua orang, sama ada anda sedang dalam perjalanan. sambil berjabat tangan, sedikit busur dianggap sebagai tanda hormat.

 • Rujuk kepada orang-orang pertengahan umur dan tua seperti 'Paman' atau 'Bibi', yang dilihat sebagai tanda hormat di Singapura.

 • Pastikan anda tidak pernah menunjuk orang atau apa-apa dengan jari anda, angkat tangan anda ke titik.

 • Semasa makan dengan sumpit, jangan lekatkan terus ke dalam mangkuk. Ia mengingatkan pada upacara pengebumian dan dianggap malang.

 • Jangan menyentuh kepala manusia, kerana dianggap suci oleh banyak pihak. Kaki dianggap najis, jadi jangan dedahkannya kepada sesiapa pun.

Berpakaian orang Singapura

Berikut adalah lima pakaian tradisional Singapura yang mewakili kepelbagaian negara yang kaya.

:small_blue_diamond: Baju Melayu

Baju Melayu, Baju Kurung versi lelaki, adalah baju lama dengan lengan panjang dan dipakai dengan seluar panjang. Biasanya, Sampin memakai pakaian tradisional Singapura ini yang diikat di bahagian tengah badan dari perut, kemudian turun ke lutut.

:small_blue_diamond: Baju Kurung

Baju Kurung adalah pakaian tradisional dan pakaian kebangsaan Singapura dan Malaysia. Pakaian tradisional ini menjadi bergaya pada akhir abad ke-19 oleh Sultan Abu Bakar Johar. Baju Kurung adalah nama umum yang diberikan untuk pakaian lelaki dan wanita. Pakaian lelaki dikenali sebagai Baju Melayu dan pakaian wanita dikenali sebagai Baju Kurung. Baju Kurung dipakai dengan tudung. Wanita Malaysia yang bekerja di pejabat memakai Baju Kurung biasanya pada hari Jumaat untuk menunjukkan tanda menghormati pakaian tradisional.

:small_blue_diamond: Cheongsam

Keagungan pakaian tradisional Singapura yang indah ini menjadikannya alternatif terbaik untuk pakaian moden. Mempunyai potongan yang sesuai dan selesa dengan kerah tinggi yang terbuat dari sutera atau kapas. Cheongsam telah sangat terkenal di luar negeri dan di daratan China selama lebih dari 80 tahun sejak ia ditubuhkan di China pada masa awal Republik. Kemudian, penghijrahan budaya menyebabkan penyebaran pakaian tradisional ini di Hong-Kong, Shanghai, di mana wanita Cina beradaptasi. Secara beransur-ansur, wanita Singapura dan Malaya juga mengubahnya kerana mereka mendapati pakaian Cheongsam sesuai untuk iklim panas di sana.

:small_blue_diamond: Sarung Kebaya

Pakaian sederhana Sarung Kebaya yang terdiri daripada blaus ketat dan skirt batik yang cantik. Hari ini, bukan sahaja wanita Nyona di Singapura tetapi juga Malaysia, Indonesia, Thailand dan Myanmar dengan bangga memakai pakaian tradisional ini. Selain itu, pakaian nasional Singapura ini adalah pakaian seragam pengurusan Singapore Airlines, yang meningkatkan populariti pakaian yang sudah bermaruah ini dan mendorong wanita untuk memakai gaun ini.

Makanan Terbaik di Singapura

Berikut ini disebutkan makanan terbaik Singapura:

:small_blue_diamond: Nasi ayam Hainan

Ayam panggang dimasak dengan nasi yang dibuat dalam stok ayam. Hidangan kegemaran ini selalu menjadikan makan siang yang cepat dan memuaskan. Kualiti stok ayam penting dalam hidangan ini, dan anda boleh membincangkan nasi pedas yang penuh dengan rasa dan aroma. Tuangkan sos celup ke atas ayam dan beri peluang.

:small_blue_diamond: Ikan pari bakar

Di luar jalan, ikan pari terikat telah menjadi hidangan makanan laut yang popular yang disajikan di kedai penjaja. Yang lebih tua versi termasuk daging ikan pari disumbat dengan sos sambal yang besar, rempah pedas dengan tomato cincang, cili dan udang dilampirkan sebagai bahan-bahan asas dan dibalut dengan daun pisang untuk memasak ringan di panggangan

:small_blue_diamond: Ketam cili

Ketam cili adalah hidangan makanan laut Singapura. Ketam lumpur sering digunakan dalam sos tebal, bergula, dan berkhasiat. Terlepas dari namanya, ketam cili bukanlah hidangan yang sangat pedas.

:small_blue_diamond: Laksa

Nasi nasi dalam sup kelapa yang enak dengan udang, kue ikan, telur dan ayam, persilangan antara restoran Cina dan Melayu. Laksa juga mempunyai banyak jenis, tetapi katong laksa adalah salah satunya di Singapura, dengan mi yang dihiris. Cockles dan tauhu kadang-kadang ditambah.

:small_blue_diamond: Char siew daging pada nasi atau mi

Daging char siew membuat hidangan Singapura yang popular, dibuat dengan daging babi merah dan perut babi panggang dalam sos tebal. Daging dicincang di hadapan anda dan diletakkan di atas nasi atau mi

Agama di Singapura

Senarai agama utama di Singapura adalah:

:small_blue_diamond: Agama Buddha

Agama utama di singapura adalah agama Buddha. Majoriti rakyat Singapura menyebut diri mereka Buddha, dan 33.3% orang Singapura beragama Buddha pada tahun 2010. Buddhisme dari semua budaya mapan di Singapura, seperti Buddhisme Tibet, Buddhisme Thailand dan Cina Mahayana. Mereka dikumpulkan selama bertahun-tahun untuk pindah ke Singapura, yang dibawa oleh banyak biksu Buddha asing. Oleh kerana pencairan tradisi Buddha di Singapura, tidak jarang melihat kuil Buddha Thailand dan Institusi Buddha Tibet, kecuali banyak kuil Buddha Cina.

Biara terkenal di Singapura adalah:

 • Kuil Buddha Burma

 • Biara Lian Shan Shuang Lin

 • Wat Ananda Metyrama

 • Kuil Peninggalan Gigi Buddha

:small_blue_diamond: Taoisme

Agama utama lain di Singapura adalah Taoisme. Penganut Taoisme ("Jalan") mematuhi ajaran falsafah Cina kuno Laozi, pengasas Taoisme, juga dikenal sebagai Pure Celestial Worthy of the Way. Selain dari Taoisme bertulis yang terdapat di tempat lain, seperti Taiwan, yang sangat diwakili oleh perintah Zhengyi. Taoisme di Singapura juga memahami pelbagai agama Cina.

:small_blue_diamond: Islam

Menurut bancian 2015, sekitar 14% penduduk yang tinggal di Singapura mendaftarkan diri sebagai Muslim. Sebilangan besar masjid di Singapura melayani umat Islam Sunni kerana sebagian besar Muslim Singapura berpegang pada mazhab Shafi'i Sunni atau Hanafi, walaupun ada masjid yang memenuhi kebutuhan masyarakat Syiah juga. Terdapat kira-kira 200 orang Ahmadi. Singapura juga mengandungi organisasi wanita Muslim tertua di dunia: Persatuan Wanita Muda Muslim Singapura.

:small_blue_diamond: Agama Kristian

18.8% penduduk Singapura, atau 616.100 orang beragama Kristian pada tahun 2015. 35.8% daripadanya atau 220.900 orang adalah penganut Katolik Roma. Di kalangan Protestan, Gereja Methodist di Singapura adalah agama terbesar, dengan kira-kira 42,000 anggota di 46 gereja. Gereja-gereja yang paling terkenal telah muncul dalam dua dekad terakhir dengan kebangkitan parti pemerintah dan termasuk Gereja Penciptaan Baru, Gereja City Harvest dan Gereja Baptis Komuniti Iman, antara sepuluh badan amal teratas di Singapura, menurut laporan The Straits Times pada tahun 2019. .

:small_blue_diamond: Agama Hindu

Sebilangan besar penganut Hindu Singapura sekarang keturunan India yang berhijrah dengan cepat setelah penubuhan Singapura pada tahun 1819. Kuil-kuil yang asli masih merupakan pusat kebudayaan yang penting, disambut sepanjang tahun.

Pelancongan di Singapura

Pemandangan indah bagi pelancong di Singapura adalah:

:small_blue_diamond: Muzium ArtScience

Muzium ArtScience di Marina Bay adalah ruang pameran utama dengan pameran pelancongan, yang menyentuh dunia seni dan sains. Salah satu bangunan paling indah di Singapura, ia mempunyai tema dan paparan yang fleksibel di 21 ruang galeri. Moses Safdie merancang bangunan ikonik Muzium ArtScience agar kelihatan seperti teratai putih yang besar.

:small_blue_diamond: Taman di tepi Teluk

Sebaik sahaja anda melihat ruang hijau yang indah ini, anda tidak akan dapat tinggal jauh. Navigasi di Bay East Garden, bersiaplah untuk menikmati kehidupan tumbuhan yang rancak dan melepaskan diri dari kesibukan kota sebentar. Anda tidak akan terlepas dari SuperTree Grove, di mana anda akan menemui koleksi bangunan yang akan menjadi bangunan berprestij, masa depan yang dirancang untuk melakukan kerja ekologi. Selepas itu, pergi ke Cloud Forest Dome untuk melihat air terjun yang tidak dapat dihancurkan tertinggi di dunia dan pelajari sedikit sebanyak mengenai biodiversiti.

:small_blue_diamond: Zoo Singapura

Zoo Singapura adalah tempat yang indah. Yang bersih dan menarik, dan haiwan nampaknya dijaga dengan baik, dengan rumput hijau dan tempat tinggal.

:small_blue_diamond: Flyer Singapura

Sekiranya kawasan menonton di Marina Bay Sands tidak sesuai dengan anda, cubalah minum teh tinggi sambil melihat ke luar bandar dari Singapore Flyer, roda terbesar di dunia. Pilih dari pelbagai pakej yang membolehkan anda ditawarkan dan dimanjakan sambil menikmati pemandangan yang meliputi bukan sahaja langit Singapura tetapi juga sejauh Kepulauan Rempah Indonesia dan Selat Johor Malaysia. Terdapat pelbagai paket tiket untuk dipilih, dan masing-masing termasuk akses ke pameran Journey of Dreams multimedia, yang meneroka sejarah Singapura dan pembinaan Singapore Flyer. Penerbangan berlangsung selama 30 minit dan berlangsung dari awal pagi hingga larut malam, jadi anda boleh memilih pemandangan bandar yang ingin anda nikmati: permulaan hari sibuk yang lain atau ketika Singapura terbakar pada waktu petang.

:small_blue_diamond: Raffles Hotel Singapura

The Raffles Hotel Singapore terletak di Daerah Kolonial, yang juga merupakan rumah kepada beberapa tempat paling bersejarah di dunia. Di sini anda akan menemui Tapak Pendaratan Raffles, di mana Sir Stamford Raffles, pengasas Singapura, dikatakan mendarat di pantai pada tahun 1819. Kisahnya ialah dia melihat sebuah perkampungan nelayan kecil tetapi melihat potensinya sebagai pelabuhan, jadi dia membeli tanah dari Sultan Johor dan menjemput pendatang Cina dan India untuk berhijrah ke sini. Kemudian benih dari pelbagai etnik Singapura disemai.

:small_blue_diamond: Chinatown

Sekiranya anda pernah berkunjung ke China, kawasan Chinatown Singapura akan membawa anda kembali ke sini. Dari ibu kecil dan kedai pop dan makanan Cina sebenar hingga lampu merah terang, terdapat kegembiraan di rantau ini. Anda boleh mengunjungi Pusat Warisan China dan melihat kuil Hindu Sri Mariamman yang mengagumkan dan indah.

:small_blue_diamond: Pulau Sentosa

Singapura sebenarnya tidak dikenali sebagai tempat untuk mendekati laut, tetapi jika anda ingin menikmati sinar matahari, Pulau Sentosa adalah tempat untuk mencarinya. Pantai Siloso adalah tempat yang bagus untuk dikunjungi, dan pengunjung boleh bermain bola tampar di gelanggang percuma atau berkayak dan bermain skimboarding. Terdapat banyak tarikan laut yang lain, termasuk akuarium Underwater World, di mana anda boleh berenang dengan ikan lumba-lumba.

:small_blue_diamond: Universal Studios Singapura

Universal Studios Singapura memiliki 49 hektar di Resorts World Sentosa. Taman ini diatur mengikut topik, setiap tempat membayar tempat, filem, atau program televisyen. Kawasan yang boleh anda sertakan di New York City, Hollywood, Madagascar, dan perjalanan kembali ke Mesir Kuno. Legenda termasuk Shrek's Far Away, Lost World, dan Sci-Fi City, di mana roller coaster bertema Battlestar Galactica dan coaster dalaman hitam, Revenge of the Mummy, menguasai perjalanan yang menarik. Selain banyak perjalanan, mulai dari anak-anak yang siap sampai berani, taman ini juga memiliki berbagai pilihan tempat makan, belanja, dan pertunjukan langsung siang dan malam.

:small_blue_diamond: Night Safari Singapura

Night Safari Singapore memberi sentuhan baru pada pengetahuan haiwan tradisional dengan memperkenalkan pengunjung ke kehidupan malam penduduk tempatan. Habitat taman ini terbahagi kepada empat bahagian, masing-masing mempunyai jejak tersendiri yang membolehkan anda memerhatikan makhluk-makhluk tidak ketara ini semasa mereka meneruskan hari mereka. Leopard Trail, seperti yang diharapkan, macan tutul, dan singa, rubah terbang, musang, dan ayam di antara haiwan lain. Fishing Cat Trail mengunjungi habitat asli Singapura, termasuk pangolin, binturong, dan spesies lain yang biasa dan terancam punah. East Lodge Trail menampilkan harimau Malaya dan serigala berbintik-bintik, sementara Wallaby Trail memperkenalkan pengunjung ke marsupial Australia. Lawatan peribadi, perjalanan kereta, dan sesi pengajaran juga disediakan, serta pengalaman hidup, seperti sesi makan gajah Asia.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan Singapore Capital:

1. Mengapa Singapura begitu kaya?

Hari ini, ekonomi Singapura adalah salah satu yang paling stabil di dunia, tanpa hutang luaran, kewangan kerajaan yang tinggi dan lebihan yang stabil. Ekonomi Singapura didorong oleh eksport elektrik dan mesin, perkhidmatan kewangan, pelancongan dan laut tersibuk di dunia.

2. Negara mana yang memiliki Singapura?

Singapura menjadi sebahagian daripada Malaysia pada 16 September 1963 berikutan penggabungan dengan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak. Penggabungan itu dianggap dapat menguntungkan ekonomi dengan mewujudkan pasar bebas yang seragam, dan meningkatkan keselamatan dalaman Singapura.

3. Mengapa Singapura terkenal?

Singapura adalah salah satu pintu masuk terpenting di Asia Tenggara. Singapura terkenal dengan jalan-jalannya yang bersih dan bangunannya yang moden dan tinggi. Ia melakukan segala upaya untuk memastikan jalan-jalan tetap bersih dengan menegakkan undang-undang yang lebih ketat terhadap vandalisme, pencemaran, kerusakan masyarakat, dan meludah jalan.

4. Adakah Singapura mahal untuk dikunjungi?

Singapura lebih mahal daripada bandar-bandar lain di Asia Tenggara, tetapi jauh lebih murah daripada kebanyakan bandar barat. Terdapat banyak asrama di bandar di mana anda boleh menginap dengan murah, atau anda boleh mengatur hotel mewah yang bagus untuk sebahagian kecil daripada apa yang anda mampu di AS atau Eropah. Makanan juga murah.

5. Mengapakah KDNK Singapura begitu tinggi?

Semua kajian mendapati bahawa kadar kejayaan Singapura dalam kadar pertumbuhan ekonomi tertinggi di Asia yang merupakan KDNK per kapita tertinggi daripada di AS berdasarkan pengumpulan modal dan tenaga kerja berskala besar pertama, dengan pertumbuhan produk memainkan kecil, hampir bukan ada peranan.

Kesimpulannya

Singapura menjadi ibu kota pada tahun 1836. Sebelum kedatangan Raffles, hanya terdapat sekitar seribu orang yang tinggal di pulau itu, yang kebanyakannya berasal dari keturunan Melayu dan segelintir orang Cina. Menjelang tahun 1860, populasi telah meningkat menjadi lebih daripada 80,000, lebih daripada separuh orang Cina. Sebilangan besar pendatang awal ini datang bekerja di ladang lada dan judi. Pada tahun 1867, Negeri-Negeri Selat dianeksasi oleh British India, berada di bawah penguasaan British. Kemudian, pada tahun 1890-an, ketika industri getah ditubuhkan di Tanah Melayu dan Singapura, pulau ini menjadi pusat pengumpulan dan eksport getah di seluruh dunia.

Baca Juga:point_down:

Bagaimana cara mendaftarkan syarikat berhad swasta di Singapura?

10 perkara terbaik yang boleh dilakukan di Malaysia

Tempat Belanja Terbaik Di Dunia