Tekstur kulit adalah keadaan permukaan wajah anda. Kulit yang ideal lembut dan halus tetapi boleh terasa tidak sekata atau mungkin terasa ketat atau kusam kerana kulit kering , kerosakan akibat sinar matahari, atau kekurangan pengelupasan.

Tekstur kulit tidak sekata:

Tekstur kulit tidak sekata adalah hasil sel kulit mati yang terbentuk di permukaan kulit anda. Kerana tekstur yang tidak rata, kawasan kulit anda terasa kasar dan juga tidak rata apabila disentuh.

Tekstur yang tidak rata menjadikan kulit anda kelihatan kusam kulit anda kelihatan kusam.

Punca Tekstur Kulit Tidak Sekata:

Berikut adalah beberapa penyebab tekstur kulit,

Pencemaran:

Persekitaran kita memainkan peranan penting dalam tekstur, pencemaran, bahan kimia , kotoran , dan pendedahan cahaya matahari yang menyebabkan keanjalan dan kolagen semula jadi kulit kita kerana kulit kita terasa kering atau kasar.

Umur:

Usia kita juga mempengaruhi tekstur kulit kita. Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen akan berkurang dan sel-sel kulit kita akan kehilangan kemampuan untuk mengekalkan tekstur, warna, kekencangan, dan juga kelembapan. Sejak akhir 30-an, perubahan hormon kita mula mempengaruhi kulit kita penghidratan kulit kita menurun, dan kulit kita kelihatan kering dan kasar.

Parut Jerawat:

Ini adalah faktor lain yang boleh mempengaruhi tekstur kulit kita. Ia boleh menyebabkan kulit kita mempunyai tekstur yang tidak rata dan tanda yang kelihatan di wajah kita.

Parut muka:

Parut muka adalah faktor penyumbang lain yang dapat mempengaruhi keyakinan anda, ini adalah kesan kesihatan kulit yang besar dan usia anda juga.

Jadi sekarang ada persoalan bahawa Bagaimana kita memperbaiki tekstur kulit kita?

Kerana banyak masalah dan faktor mempengaruhi kesihatan dan tekstur kulit anda, ada juga penyelesaian yang dapat memperbaiki tekstur kulit anda.

Di sana kami mempunyai beberapa cara yang dapat memperbaiki tekstur kulit anda. Kami juga mempunyai rawatan dan produk yang dapat meningkatkan kesihatan kulit dan tekstur kulit anda.

Tetapi sebelum kita memulakan perbincangan mengenai cara dan rawatan untuk memperbaiki tekstur kulit saya ingin membincangkan jenis kulit dengan anda dan kemudian kami membincangkan rawatan dan juga melihat rawatan yang sesuai untuk jenis kulit mana.

Kita semua mempunyai pelbagai jenis kulit, ada yang mempunyai kulit berminyak, ada yang kering dan ada yang mempunyai jenis kulit yang normal. Dan kita mengalami pelbagai jenis masalah kulit kerana tekstur kulit yang tidak rata. Oleh itu, pada awalnya, kami mengkaji pelbagai jenis kulit dan kesannya terhadap tekstur kulit kami.

Jenis kulit yang berbeza:

Berikut adalah empat jenis kulit asas seperti berikut:

• Kulit normal • Gabungan • Kulit berminyak • Kulit kering • Kulit sensitif • Kulit bersisik

Kulit normal:

Normal, tidak terlalu kering dan tidak berminyak, ia adalah jenis kulit yang seimbang. Kita juga boleh mengatakan bahawa kulit normal adalah jenis kulit yang sihat.

Kulit gabungan:

Seperti yang ditunjukkan oleh namanya jenis kulit ini adalah campuran semua jenis kulit.

Kulit berminyak:

Kulit berminyak mempunyai liang pori terbuka dan kilauan berkilat. Kulit berminyak menghasilkan sebum dalam kuantiti yang tinggi. Penghasilan sebum yang berlebihan ini disebut seborrhea.

Kulit kering:

Kulit kering adalah sejenis kulit yang menghasilkan sebum kurang daripada kulit normal. Kerana kekurangan sebum, kekurangan lipid yang diperlukan oleh kulit kering untuk mengekalkan kelembapan. Kulit kering kelihatan kusam. Kulit kering boleh terasa ketat dan kasar.

Kulit sensitif:

Ia adalah jenis kulit yang rapuh. Biasanya, ia berasa tidak selesa, sesak, kemerahan. Jenis kulit sensitif kehilangan fungsi pelindung dan fungsi penghalang. Kulit jenis ini menderita jangkitan kulit dan memerlukan lebih banyak penjagaan untuk mengatasi kekeringan dan kekasaran daripada kulit normal. Ia disebut sebagai jenis kulit yang menjengkelkan dan bukannya kulit sensitif.

Kulit bersisik:

Kulit bersisik adalah jenis kulit yang terjejas kerana faktor persekitaran seperti cahaya matahari, pencemaran, angin, kekeringan semua faktor ini boleh menyebabkan penyahkabutan kulit, reaksi alergi, jangkitan Staphylococcus.

Sekarang mari kita teruskan membincangkan cara memperbaiki tekstur kulit, rawatan tekstur kulit, dan produk yang membantu memperbaiki tekstur kulit yang tidak rata.

Baca juga: Cara Terbaik Menghilangkan Kulit Bertekstur Anda

Cara memperbaiki tekstur kulit:

Berikut adalah beberapa cara untuk memperbaiki tekstur kulit anda

1. Berjumpa dengan Ahli:

Berjumpa dengan pakar dan bincangkan masalah kulit anda dengan mereka. Seorang pakar pasti akan membantu anda untuk memperbaiki tekstur kulit anda, mereka mengesyorkan anda sebarang produk atau mungkin memberi anda petua yang akan membantu anda menjadikan kulit anda sihat.

2. Minum Air:

Memperbaiki tekstur kulit anda boleh dilakukan dengan mudah jika anda minum lebih banyak air dan kekal terhidrat sepanjang hari dan ini akan membantu menjadikan kulit anda kelihatan lembap dan lebih halus. Ini akan membantu mengurangkan penampilan kusam dan anda tahu kusam adalah gejala asas tekstur yang tidak rata.

3. Gunakan vitamin C:

Radikal bebas di persekitaran membawa kepada tekstur kulit yang tidak rata. Vitamin C akan melindungi kulit anda dari radikal ini. Vitamin C membantu meningkatkan kecerahan kulit dan juga mengurangkan penampilan garis-garis halus.

4. Cuba minyak muka:

Minyak wajah membantu menjaga kelembapan kulit anda. Gunakan minyak muka yang dikemas dengan anti-oksidan yang akan membantu kulit untuk melawan pencemaran alam sekitar dan juga memberikan kelembapan yang diperlukan kulit untuk cahaya.

5. Jangan lupa memakai SPF:

Tekstur yang tidak rata juga disebabkan oleh kerosakan sinar matahari, jadi pastikan anda memakai pelindung matahari setiap hari.

6. Pembersihan:

Membersihkan adalah kaedah terbaik untuk memperbaiki tekstur kulit anda. Gunakan pembersih wajah yang baik yang harus memiliki PH yang serupa dengan kulit (4.5 hingga 5.5) ia tidak akan bersentuhan dengan mikroflora kulit anda. Dengan mengelakkan penggunaan pembersih alkali yang keras (tahap ph tinggi) anda dapat meningkatkan kesihatan kulit anda. Pembersih alkali yang keras merosakkan kulit anda dan juga menghilangkan kelembapan kulit anda.

Cadangan:

• Pengawas kulit Serbuk enzim • Pembersih gel lembut dengan tahap pH 5.5 • Heimish All Clean Balm • Pembersih balsem / minyak

Keputusan:

Pembersih ini menjadikan kulit anda licin, tidak menanggalkan kulit dan penggunaan pembersih ini menghilangkan sel-sel kulit mati dan juga mencairkan sebum pada permukaan kulit anda dengan berkesan.

7. Mengelupas:

Gunakan bahan kimia lembut mengikut jenis kulit anda, ia dapat membuang sel kulit mati yang terbentuk di permukaan kulit anda.

Cadangan:

Untuk kulit normal

• Pengelupas mis. Asid Alpha hydrone (AHA) • Rawatan Asid Glikolik • Krave Beauty Kale-lalu-YAHA • Filtrat fermentasi Galactomyces juga digunakan untuk pengelupasan

Untuk kulit sensitif

• Asid Mandelic • Pengelupas lembut

Petua:

AHA menjadikan kulit anda sensitif terhadap sinar matahari, jadi jika anda menggunakan ini, anda harus berhati-hati semasa musim panas dan menggunakan pelindung matahari.

Keputusan:

Exfoliator membantu kulit dengan penghidratan. Mereka menjadikan kulit anda lembut dan halus dan mengeluarkan sel kulit mati dari permukaan kulit anda.

8. Penghidratan:

Penghidratan membantu menyeimbangkan pengeluaran minyak dan menjaga kulit anda licin. Sekiranya anda melakukan penghidratan dengan betul, anda tidak perlu pengelupasan. Sekiranya anda merasa kulit anda kelihatan tidak stabil, maka ia akan tetap terhidrat, ia akan mengelupas serpihan dan solek anda akan berjalan lancar.

Cadangan:

• Moist Emulsion (hanya untuk kulit berminyak) • KraveBeauty Great Barrier Relief • Dapatkan juga produk dengan minyak Tamanu, Madecassoside, Panathol, dan Hyaluronic Acid.

Keputusan:

Ia akan menjadikan kulit anda sihat, halus, dan mengelupas serpihan ketika kulit anda menjadi lembik.

Rawatan untuk memperbaiki Tekstur Kulit:

Rawatan untuk memperbaiki tekstur kulit yang disarankan oleh pakar dan pakar dermatologi.

Rawatan Detoks:

Ini adalah rawatan resurfacing, kebanyakan ahli dermatologi mencadangkan ini untuk memperbaiki tekstur kulit. Ia menghilangkan sel-sel mati kulit dengan menggunakan laser Microdermabrasion dan Thermal.

Keputusan:

Ia membersihkan kulit secara mendalam, menghilangkan sel mati kulit, dan mengelupas agar lebih halus menjadikan kulit lebih sihat.

Rawatan microneedling :

Ini adalah rawatan lanjutan dan kebanyakannya disarankan oleh pakar.

Keputusan:

Dengan merangsang pengeluaran kolagen microneedling mengurangkan garis halus dan parut juga memperbaiki tekstur kulit.

Rawatan CO2 pecahan :

Ini adalah rawatan paling maju kami dan mensasarkan lebih dalam pada kulit.

Rawatan Semalaman Skin Smiths:

Ini adalah produk pengelupasan yang dibungkus dengan campuran bahan aktif berkepekatan tinggi.

Keputusan:

Selepas rawatan ini, anda boleh mengucapkan selamat tinggal pada pori-pori yang tersumbat dan sel-sel kulit mati. Ia menjadikan kulit anda lebih halus dan bercahaya.

Pengetatan Kulit Laser:

Pengetatan kulit laser adalah bukan pembedahan, dan prosedur invasif minimum tanpa waktu henti.

Keputusan:

Ia memanaskan kulit dan menyebabkan kolagen menyempit, menjadikan kulit kelihatan lebih kencang, kurang berkerut, dan lebih kencang.

Ia membantu dalam merangsang pengeluaran kolagen.

Penjagaan Kulit yang mengandungi asid:

Penjagaan kulit yang mengandungi asid adalah rawatan terbaik untuk memperbaiki tekstur kulit yang tidak rata. Kaedah termudah dan paling berkesan untuk memperbaiki tekstur kulit yang tidak rata ialah anda mesti menggunakan pembersih asid hidroksi secara berkala.

Keputusan:

Ia memperbaiki tekstur kulit anda yang tidak rata. Kulit anda terasa licin dan mula bersinar jika anda menggunakan pembersih ini dengan kerap.

Produk untuk memperbaiki tekstur kulit:

 • Beauty Project Down To tone Toner.
 • Gunakan asid glikolik untuk menghilangkan komedo.
 • SkinCeuticals Retexturing Activator.
 • Kulit kimia adalah rawatan wajah.
 • CeraVe Resurfacing Retinol Serum.
 • Toner Muka Penyediaan Klairs Supple.
 • COSRX Low Ph Good Morning Gel Cleanser.
 • Serum Asid Glycolic Loreal Paris 10% tulen

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Soalan lazim mengenai Penjagaan Kulit dan Memperbaiki Tekstur Kulit:

Bagaimana saya boleh memperbaiki Tekstur Kulit yang tidak rata?

Tekstur kulit yang tidak rata mungkin disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang melampau, perubahan hormon, dan pengedaran pigmen yang tidak rata. Anda boleh mengembangkan kulit yang tidak rata jika anda tidak mengelupas kulit anda dengan betul kerana ini boleh menyebabkan penumpukan sel kulit mati secara berlebihan.

Cadangan:

Gunakan krim dan serum yang mengandungi vitamin C membantu meningkatkan warna kulit anda yang tidak sekata.

Saya menjalani kehidupan yang sibuk dan saya tidak mempunyai masa untuk menjaga kulit saya. Itulah sebabnya mengapa saya mempunyai tekstur kulit yang tidak rata.

Inilah rutin penjagaan kulit yang harus anda ikuti yang mungkin kelihatan membosankan tetapi jangan membuatnya rumit.

Cadangan:

Gunakan pembersih ringan untuk pembersihan kulit selepas ini menggunakan toner bebas alkohol dan kemudian gunakan pelembap berkhasiat untuk melembapkan kulit anda.

Bagaimana saya mendapat warna kulit yang lebih cerah dan sekata?

Semua orang mahukan Tekstur kulit yang sekata dan warna kulit yang lebih cerah dan bersinar. Merawat kulit anda adalah bahagian penting untuk mendapatkan Kulit Cerah.

Cadangan:

Tingkatkan diet anda dan juga serius dengan pengelupasan dan pembersihan.

Bagaimana cara menghilangkan Tekstur Kulit yang tidak rata?

Penjagaan dan kecantikan kulit berganding bahu, anda perlu menjaga kulit anda setiap hari jika anda menjadikannya sihat dan licin.

Cadangan:

Gunakan pembersih wajah semula jadi mereka akan memberikan warna kulit semula jadi pada wajah anda, cuba mengelakkan penggunaan sabun dan pencuci muka untuk mencuci muka yang mengandungi bahan kimia tinggi. Mencuci muka adalah bahagian terpenting dan juga terhidrat menjadikan kulit anda sihat, kulit anda kelihatan halus.

Apakah bahagian asas rutin penjagaan kulit?

Penjagaan kulit tidak begitu rumit, anda hanya perlu menjaga kulit anda setiap hari dan kulit anda kelihatan cerah. Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk penjagaan kulit rutin.

Cadangan:

 • Lakukan senaman secara berkala untuk mengeluarkannya.
 • Minum air.
 • Tambahkan Pudina ke Diet anda.
 • Jaga diet anda.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi.
 • Pastikan kulit anda dilindungi dari kerosakan akibat cahaya matahari
 • Lakukan pembersihan secara berkala.
 • Pastikan wajah anda sentiasa lembap.
 • Cuba tingkatkan penghidratan dengan pelembap yang betul.

Bagaimana saya dapat menghilangkan bintik matahari?

Sekiranya anda merawat kulit anda, halangan penting terhadap semua jenis jangkitan kulit dan masalah kulit.

Cadangan:

Gunakan pelindung matahari setiap hari, gunakan pelindung matahari, ia akan membantu sel kulit anda untuk menghilangkan bintik matahari dan juga melindungi kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari.

Kesimpulan:

Dalam hal ini, kami menyimpulkan bahawa tekstur kulit kita mempengaruhi keperibadian kita. Anda harus menjaga tekstur kulit anda malah ia akan mempersonakan keperibadian anda. Kami menyimpulkan bahawa kita semua menderita masalah kulit kerana pencemaran, bahan kimia di udara, dan sinar matahari yang berbahaya, dan juga bahan kimia yang tinggi dalam produk yang kita gunakan di wajah kita untuk mencucinya dan membersihkannya.

Ketika kita menghadapi masalah, kita juga menghadapi masalah penyelesaian ini. Sekiranya anda tidak peduli dengan cam kulit anda yang rosak akibat cahaya matahari dan pencemaran kulit anda akan mendapat tekstur yang tidak rata dan penampilan yang kusam.

Mungkin ada sel-sel kulit mati yang menumpuk di permukaan wajah anda dan kulit anda menjadi kering, kehilangan warna semula jadi, keindahan dan bintik-bintik matahari juga bintik-bintik jerawat. Tekstur kulit yang tidak sekata dapat diperbaiki dengan merawat kulit setiap hari.

Anda boleh berjumpa doktor dan pakar anda bahawa mereka akan memberitahu anda rawatan mengikut jenis kulit anda. Dan pakar dermatologi juga akan memberitahu anda bahawa bagaimana anda dapat memperbaiki tekstur kulit anda dengan menggunakan produk yang tidak mengandungi bahan kimia tinggi, mereka akan mencadangkan rawatan seperti pengetatan laser jika kulit anda rosak teruk.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang normal anda tidak memerlukan produk dan rawatan jika anda hanya merawat kulit setiap hari kulit anda mendapat warna yang lebih cerah dan tekstur yang sekata. Sekiranya anda menjaga diet anda, mengambil vitamin, tidur yang cukup, minum air pasti akan membantu anda meratakan tekstur kulit anda dan memberi warna yang cerah pada kulit anda.

Anda mesti mengeluarkan wajah anda setiap hari dengan melakukan senaman agar tetap segar dan ketat. Oleh itu, jika anda serius dengan penjagaan kulit anda dengan mempertimbangkan semua faktor mengenai kerosakan kulit dan cara penataan semula kulit, anda akan mempunyai tekstur kulit yang baik.

artikel berkaitan

Kaedah Pemutihan Kulit

Mengetatkan Kulit

Kulit Kaca

Laser Fraxel

Dermarolling

Jerawat Leher

Minyak Grapeseed untuk Kulit

TEKSTUR KULIT mungkin merupakan topik perbualan yang paling terkenal.

ada perdebatan yang sedang berlangsung sekarang di mana individu sedang berusaha untuk memiliki permukaan kulit yang ideal kerana mereka mengagungkan instagram berbanding kenyataan .

instagram mempunyai banyak saluran dan perubahan yang menjadikan kulit sempurna dan tidak selesai pula dalam kehidupan biasa setiap orang mempunyai permukaan kulit dan seseorang harus mengetahui bagaimana memiliki kulit dan permukaannya.

** apakah tekstur kulit **

permukaan kulit adalah ciri khas kulit anda.

setiap orang mempunyai jenis kulit mereka sendiri dan kita tidak boleh atau tidak boleh menggunakan semua yang ada pada kulit anda untuk menjadikannya sekata dan licin.

ia boleh menyebabkan banyak masalah kulit, jerawat dan sebagainya.

konsep dan permukaan kulit

terdapat banyak kaedah merenungkan kaedah yang paling mahir untuk melicinkan kulit atau bagaimana menjadikannya tidak bersih dan bebas permukaan namun tidak ada yang membincangkan bahawa kulit biasa sudah biasa. setiap orang mempunyai jenis kulit mereka sendiri dan seseorang harus mempunyai maklumat yang sah mengenai jenis kulit mereka dan bagaimana kita boleh mengatasinya.

adalah mustahak untuk memahami apa yang diperlukan oleh kulit kita dan apa yang diperlukannya sejak itu, dengan andaian bahawa kita menggunakan item yang tidak boleh digunakan maka boleh menyebabkan hipersensitiviti, keradangan kulit dan pelbagai masalah yang sukar dirawat dalam banyak masa dan memakan wang tunai juga.

Saya ingin menyeragamkan permukaan kulit dan memiliki apa sahaja jenis yang anda ada dan memeluknya.

sejak *** BAUTY APABILA ANDA SENDIRI **

** penjagaan dan tekstur kulit **

kulit yang sihat adalah kaedah yang harus anda gunakan untuk mengatasi kulit anda. ini bermaksud harus diingat untuk jadual hari demi hari anda.

setiap orang harus mempunyai rutin pengurusan kesihatan kulit yang sesuai dengan alasan bahawa ketika kita menangani pakaian dan perkara yang berbeza, kulit mempunyai peranan penting dalam meningkatkan kecemerlangan seseorang.

penjagaan kulit dan lelaki

lelaki juga harus mempunyai rutin pengurusan kesihatan kulit yang sah dengan alasan bahawa 95% lelaki bekerja di luar rumah dan di luar menyiratkan pencemaran dan residu yang menyusun lapisan pada kulit anda dan menjadikannya berlapis-lapis dan kering dan mati.

lelaki harus mengatasi kulit mereka dengan mencuci muka dengan pencuci muka yang wajar setiap hari dan selepas itu menggunakan pelindung matahari sebelum keluar.

mereka harus mencuci muka dengan pembersih biasa atau pencuci muka yang wajar setelah pulang dari tempat kerja dan sebagainya

pelindung matahari dan tekstur kulit

di dunia instagram sangat popular untuk menggunakan pelindung matahari. semua orang melihat penggunaan pelindung matahari dan membeli item ini atau barang tersebut. Terlalu membebankan barang dan individu keliru tentang apa yang hendak dibeli dan apa yang tidak.

Saya ingin mengetahui permukaan kulit anda dan selepas itu mengesan item yang wajar.

sebagai contoh jika anda mempunyai kulit licin, anda boleh mendapatkan pelindung matahari berasaskan serbuk atau gel.

jika anda mempunyai kulit kering, dapatkan produk berasaskan krim atau minyak.

KEBAIKAN

ANDA TIDAK DAPAT MENGGUNAKAN SEMUA DI KULIT ANDA.

kesimpulannya tekstur kulit adalah normal dan setiap orang mempunyai tekstur kulit mereka sendiri namun untuk mengatasi tekstur atau ketidaksamaan kulit seseorang boleh menjalani rutin penjagaan kulit yang betul dengan produk yang sesuai untuk kulit mereka dan merawat kulit anda kerana ia semula jadi dan boleh meningkatkan kecantikan seseorang. sapukan pelindung matahari setiap kali anda keluar dan cuci muka dua kali sehari.