Pemutihan kulit bermaksud menjadikan kulit menjadi lebih ringan, dengan menggunakan kaedah yang berbeza yang terdapat di pasaran atau melakukan rawatan di rumah. Sebilangan besar rawatan pemutihan boleh membahayakan kulit dan tidak berfungsi untuk setiap orang. Kerana permintaan tinggi untuk kulit yang cerah, ia telah menjadi industri bernilai satu miliar dolar.

Apakah pemutihan kulit?

Pemutihan kulit, adalah amalan yang bertujuan untuk mencerahkan kulit gelap, di mana melanin disasarkan untuk mengurangkan kepekatannya pada kulit, kadang-kadang untuk menghilangkan melasma (tompok kulit yang gelap) warna kulit yang tidak rata atau untuk mencapai warna kulit yang lebih pucat secara keseluruhan (pada kebanyakan kes).

Ini dicapai dengan menggunakan produk yang terdapat di pasaran untuk pemutihan kulit atau melakukan rawatan lanjutan oleh pakar kosmetik.

Sejarah pemutihan kulit:

Pencerahan kulit telah menjadi trend popular di banyak negara. Umumnya, dianggap cantik mempunyai warna putih atau meringankan kulit.

Konsep ini telah berubah dan banyak negara barat di mana kebanyakan orang mempunyai kulit pucat, mereka sekarang cenderung menyamarkan kulit mereka kerana menganggapnya cantik. Walaupun di negara-negara Asia dan Afrika di mana terdapat warna kulit yang lebih gelap adalah perkara biasa, orang cenderung mencerahkan kulit mereka agar kelihatan baik. Pemutihan atau pemutihan kulit sangat popular di seluruh dunia dan trend ini menetap dari akarnya hingga ke zaman yang lebih tua.

6 Sebab Mengapa Orang melakukan pemutihan kulit Kaedah:

1. Penjajahan :

Salah satu sebabnya ialah penjajahan. Oleh kerana trend ini lebih biasa dan diingini di negara-negara Asia dan Afrika yang dianggap sebagai negara dunia ketiga, penjajahan telah meninggalkan kesannya di benak masyarakat. Di mana sahaja terdapat penjajahan di dunia, warna kulit dan warna rambut ringan lebih disukai di mana cantik.

2. Menghalalkan perhambaan:

Untuk membenarkan perbudakan , ideologi supremasi kulit putih adalah bahawa orang-orang yang berketurunan Afrika lebih rendah kerana kulitnya yang putih dan di sisi lain, kulit yang lebih putih dikaitkan dengan keunggulan, akal, kelas sosial yang lebih tinggi, beradab dan cantik.

Sekiranya budak itu memiliki kulit yang sedikit lebih ringan, dia biasa ditempatkan di dalam ruangan, jauh dari terik matahari.

3. Peluang peluang yang lebih baik:

Sekiranya seseorang dulu lebih pucat atau lebih adil, dia biasanya mempunyai peluang yang lebih baik yang hanya dimiliki oleh orang kulit putih dari segi pekerjaan yang baik, lebih banyak keistimewaan, kelas sosial yang tinggi.

4. Pernikahan dan warna kulit yang teratur:

Di benua kecil, penting bagi pengantin lelaki dan perempuan untuk bersikap lebih adil dan konsep ini juga berkaitan dengan peraturan putih di rantau ini.

5. Pengaruh media Barat:

Konsep kulit putih yang cantik telah dibawa dari media barat ke seluruh dunia, kerana media barat telah menjadi kekuatan super budaya dan dengan itu mempengaruhi pilihan dan pendapat orang.

Semua model barat yang terkenal dan cantik dulu berwarna putih, yang juga membuat orang mempercayainya.

6. Pengaruh K-pop pada generasi muda:

K-pop sangat popular di kalangan anak muda di seluruh dunia dan berhala mereka sangat diikuti di mana-mana.

Idola K-pop seperti BTS , yang paling popular di kalangan kumpulan k-pop biasanya dilihat mempunyai warna pucat yang menjadi permintaan industri K-pop dan juga meningkatkan nilai jenama mereka. Oleh itu, ini adalah salah satu sebab mengapa generasi muda lebih suka kelihatan pucat.

Negara dengan jumlah produk pemutihan kulit tertinggi yang digunakan:

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berikut adalah negara yang memiliki jumlah orang yang paling banyak menggunakan produk pemutih kulit.

 • Afrika Selatan: 35 peratus

 • Mali: 25 peratus

 • Togo: 59 peratus

 • Senegal: 27 peratus

Ringkasan: Kegemaran untuk pemutihan kulit telah berakar pada budaya yang berbeza. Keinginan untuk mencerahkan kulit berasal dari berabad-abad dalam budaya yang berbeza, kadang-kadang disebabkan oleh pilihan budaya untuk kulit yang pucat atau lebih cerah dan kadang-kadang kerana faktor lain yang memainkan berperanan untuk obsesi orang dengan warna kulit yang lebih ringan.

Amalan pemutihan kulit tertinggi terdapat di Afrika, yang menunjukkan tanda-tanda kesan perhambaan yang sangat jelas pada zaman dahulu.

Kaedah Pemutihan Kulit:

Berikut adalah prosedur dalam praktik di seluruh dunia untuk mencapai kulit yang lebih putih atau lebih adil.

Pemutihan kulit:

Pemutihan kulit adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk pemutihan kulit. Ini adalah salah satu rawatan kosmetik yang menggunakan bahan kimia tertentu untuk mencapai hasilnya. Berikut adalah bahan aktif dan biasa yang digunakan dalam krim pemutihan. Bahan kimia ini merangkumi yang berikut. :heavy_check_mark: Hydroquinone :heavy_check_mark: Merkuri :heavy_check_mark: Asid Kojic :heavy_check_mark: Vitamin A

Mari kita perhatikan apa yang dilakukan oleh setiap agen yang disebutkan di atas pada kulit kita.

a) Hydroquinone:

Ini adalah salah satu bahan yang berkesan dalam produk pemutihan kulit yang membantu dalam depigmentasi melasma, jeragat, tetapi kerana kesannya yang merosakkan kerana penggunaannya dalam jangka panjang, ia tidak terdapat di banyak negara.

Ia ditetapkan konsentrasi di kaunter adalah 2 peratus. Tetapi di beberapa negara ia boleh didapati pada kadar 4 peratus oleh pakar dermatologi. Ia tidak boleh digunakan lebih dari 6 bulan.

Catatan :point_right: Penggunaan berlebihan menyebabkan bau ikan dari rembesan badan seperti peluh dan air kencing.

Apakah kesan sampingan hidrokuinon?

Salah satu kesan sampingan yang paling biasa yang disebabkan oleh hidrokuinon ialah Exogenous Ochronosis . Ia menyebabkan tompok-tompok biru kehitaman muncul pada kulit jika digunakan untuk jangka masa panjang.

Kesan sampingan lain yang mungkin: :heavy_check_mark: Keretakan kulit :heavy_check_mark: Melepuh

b) Merkuri:

Salah satu bahan utama yang digunakan dalam produk pemutihan kulit.

Ia membantu dengan mencegah pembentukan melanin dengan menyahaktifkan enzim yang bertanggungjawab untuk pengeluaran melanin.

Sehingga awal 20-an, ia digunakan dalam banyak krim dan peralatan mandian dalam bentuk merkuri ber amoniasi, klorida merkuri dan oksida. Tetapi kemudian ia didapati beracun dan berbahaya, sehingga dilarang di banyak negara.

Terdapat had 1 mg / kg (1 ppm) untuk digunakan dalam produk pemutihan kulit. Tetapi set ini dikuasai oleh banyak syarikat kerana mereka melebihi jumlahnya dalam produk pencerah kulit untuk mencapai kesan pemutihan yang lebih besar pada kulit.

Kesan sampingan Produk Pemutihan Kulit:

Sekiranya produk pemutihan kulit digunakan dalam jangka masa yang lama atau melebihi had merkuri yang ditetapkan dalam produk, maka boleh menyebabkan Keracunan Merkuri. :heavy_check_mark: Sekiranya ia digunakan dalam jangka masa yang lama, maka endapan merkuri di rambut dan kuku menyebabkannya menjadi gelap. :heavy_check_mark: Kerosakan buah pinggang :heavy_check_mark: Kanser kulit :heavy_check_mark: Masalah pendengaran dan penglihatan :heavy_check_mark: Gegaran :heavy_check_mark: Rasa malu :heavy_check_mark: Kerengsaan :heavy_check_mark: Ruam :heavy_check_mark: Parut :heavy_check_mark: Kebimbangan atau Kemurungan :heavy_check_mark: Kulit berubah warna :heavy_check_mark: Gangguan neurologi :heavy_check_mark: Acrodynia

Catatan :point_right: Merkuri boleh disebarkan kepada bayi yang belum lahir dan juga kepada bayi yang dilahirkan melalui susu ibu.

c) Asid Kojik:

Asid Kojic digunakan sebagai agen pemutihan kulit, yang membantu menghentikan pembentukan tirosin yang menghasilkan melanin. Penggunaan asid Kojik yang disyorkan dalam produk dalam 1 peratus atau kurang.

#### Kesan sampingan: Sisi asid kojik yang digunakan dalam Produk Pemutihan Kulit

 1. Hubungi Dermatitis : Menyebabkan tompok kering, lecet, ruam, gatal dan sakit. Orang yang mempunyai kulit sensitif lebih cenderung mengalami dermatitis kontak.

 2. Seseorang boleh dengan mudah terbakar matahari.

Pin ia:pushpin: Dianjurkan untuk menggunakan sunblock di tempat di mana anda dapat terdedah kepada cahaya matahari untuk melindungi diri dari sinar UV sekiranya menggunakan produk pemutih kulit yang mengandung asam Kojic.

d) Vitamin A:

Vitamin A juga disebut sebagai Retinol (over the counter), membantu mencegah pigmentasi yang disebabkan oleh matahari dan dengan itu bertindak sebagai pelindung semula jadi. Ini juga membantu meningkatkan cahaya kulit dengan membuang sel-sel lama dan sel-sel kulit kasar yang berpigmen dan dengan itu memberi ruang kepada sel-sel yang lebih baru yang membantu memantulkan cahaya kulit yang lebih sekata, yang membantu menjadikan wajah kelihatan lebih berseri.

Adakah produk pemutihan kulit mempunyai kesan jangka panjang?

Oleh kerana krim kulit mengandungi banyak sebatian yang sudah digunakan dalam jumlah yang sedikit dalam krim pemutihan, oleh sebab itu jika digunakan untuk waktu yang lebih lama boleh menyebabkan bahaya serius seperti keracunan merkuri, kerusakan hati, barah kulit, dll.

Glutathione (GHS):

Glutathione (pendek adalah GHS) adalah antioksidan yang mengubah melanin menjadi warna yang lebih terang. Ia juga membantu mencegah penghasilan enzim tirosinase yang menyebabkan penghasilan melanin. Ia kelihatan semula jadi dalam sel manusia yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan juga menyahtoksin hati.

Tahapnya menurun dalam badan seiring bertambahnya usia.

Suntikan Glutathione:

Glutathione, tersedia dalam bentuk suntikan, adalah cara untuk mencapai kulit keseluruhan kulit yang lebih cerah. Suntikan glutathione disuntik terus ke dalam darah.

Berapa lamakah suntikan pemutihan berfungsi?

Ia bergantung pada warna kulit seseorang kerana ia berfungsi berbeza pada warna kulit yang berbeza. Juga, ia bergantung pada metabolisme seseorang misalnya jika metabolisme seseorang cepat, ia akan berfungsi dengan cepat pada orang tersebut.

Adakah suntikan pemutihan kekal?

Mereka tidak kekal. Oleh itu, jika kita perlu mengekalkan kulit yang cerah maka kita juga harus terus mengambil suntikan seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Glutathione oral:

Glutathione juga tersedia untuk diambil dalam bentuk tablet.

Dos glutathione oral untuk pemutihan kulit: Ia didapati tidak berkesan dalam menunjukkan hasil yang diinginkan.

Titisan glutathione:

Juga terdapat dalam bentuk titisan, berfungsi sama seperti suntikan glutathione dan menunjukkan hasil yang berkesan. Adakah pemutihan glutathione kekal? Ia kekal. Kesannya hanya berlaku sekiranya anda terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Kulit kimia:

Proses ini membantu membersihkan dan memperbaiki tekstur kulit sehingga menjadikannya kelihatan lebih halus dan akhirnya meringankan penampilan warna kulit. Seperti yang dapat dilihat dari namanya, untuk pemutihan kulit, bahan kimia digunakan untuk mengelupas kulit, yang mengelupas sel-sel epidermis dan bahagian atas dermis (lapisan kulit tengah).

Semasa melakukan proses tersebut larutan kimia, yang mengandung (kulit berasaskan tretinoin ringan) digunakan pada kulit setelah itu lepuh muncul di kulit yang kemudian terkelupas dari kulit, sehingga membantu kulit menghilangkan sel-sel kulit mati, pigmentasi, meningkatkan kolagen pengeluaran, menghilangkan parut yang sebagai hasilnya, membantu meningkatkan warna kulit secara keseluruhan, yang kelihatan lebih cerah dan lebih cerah.

Tiga jenis kulit kimia:

Terdapat tiga jenis pengelupasan kimia yang digunakan. Setiap jenis digunakan untuk mensasarkan jenis masalah kulit yang dibimbangkan seseorang. Mari kita lihat bagaimana setiap kesan kulit kita.

 1. Pengupas kimia ringan : Pengelupas kimia jenis ini digunakan untuk menghilangkan lapisan kulit sahaja (epidermis). Diperlukan hampir tujuh hari untuk pulih, bersama dengan tanda-tanda kemerahan dan kerengsaan ringan. Hasilnya kekal hampir 2 bulan. Untuk mengekalkan hasil, ia harus dilakukan semula setelah hampir 4 hingga 6 bulan.

Ejen pengelupasan ringan yang digunakan dalam proses tersebut adalah asid hidroksi beta dan asid hidroksi.

 1. Cadangan pengelupasan kimia ringan: Biasanya disyorkan jika anda prihatin dengan keadaan kulit berikut: :heavy_check_mark: Kedutan Halus

  :heavy_check_mark: Tona kulit tidak sekata :heavy_check_mark: Jerawat

 2. Kulit kimia sederhana: Ia menghilangkan epidermis dan bahagian atas dermis (lapisan kulit tengah). Biasanya, asid glikolat dan asid trikloroasetik digunakan untuknya.

Prosedur ini boleh dilakukan selepas 4 hingga 10 bulan.

Cadangan pengelupasan kimia sederhana:

Ia juga disyorkan setelah melihat masalah kulit. Ia digunakan untuk keadaan kulit yang sama dengan kulit kimia yang lebih ringan tetapi untuk menghilangkan 'kedutan dalam'.

 1. Pengelupasan kimia dalam: Seperti namanya, ia membantu mengelupas lapisan kulit yang lebih dalam (hingga lapisan kulit bawah), menggunakan fenol.

Masa pemulihannya adalah sehingga 8 hingga 10 hari. Proses penyembuhan kulit adalah berbulan-bulan, tetapi kesannya bertahan lebih lama hingga beberapa tahun.

Ia dilakukan hanya sekali dalam seumur hidup.

Cadangan pengelupasan kimia mendalam:

Adalah disyorkan jika seseorang mempunyai masalah kulit berikut: :heavy_check_mark: Memperbaiki tona kulit :heavy_check_mark: Memperbaiki tekstur :heavy_check_mark: Kedutan yang lebih dalam :heavy_check_mark: Pertumbuhan prakanker :heavy_check_mark: Tona kulit tidak sekata :heavy_check_mark: Parut :heavy_check_mark: Kerosakan cahaya matahari :heavy_check_mark: Melasma :heavy_check_mark: Membantu penghasilan kolagen

Siapa yang mesti mendapat kulit kimia?

Sesiapa sahaja boleh menggunakan prosedur ini, tetapi ia paling berkesan bagi mereka yang mempunyai warna kulit yang lebih ringan. Orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap juga mungkin mempunyai hasil yang berkesan tetapi bergantung sepenuhnya pada jenis kulit yang mereka rawat.

Adakah terdapat kesan sampingan pengelupasan kimia?

Oleh kerana ia adalah proses kimia, oleh itu ia mempunyai beberapa kesan sampingan yang serius, terutamanya jika langkah berjaga-jaga tidak diambil semasa prosedur. Berikut adalah kesan sampingan yang boleh berlaku selepas prosedur: :heavy_check_mark: Kemerahan kulit :heavy_check_mark: Ruam :heavy_check_mark: Memudarkan parut :heavy_check_mark: Jangkitan virus, bakteria dan kulat :heavy_check_mark: Bengkak Sekiranya langkah pencegahan tidak diambil semasa menggunakan fenol semasa prosedur pengelupasan kimia mendalam, maka boleh menyebabkan kerosakan pada otot jantung, hati dan ginjal.

Catatan :point_right: Pengelupasan kimia menyebabkan kepekaan kulit terhadap cahaya matahari. Oleh itu, sunblock dengan SPF 40+ harus digunakan setiap hari.

Prosedur pemutihan kulit yang terkenal

1. Cryosurgery atau Cryotherapy:

Prosedur ini menggunakan nitrogen cair yang disejukkan hingga suhu beku dan digunakan pada kulit. Suhu yang melampau menyebabkan melanin yang terdapat di kulit masuk ke lapisan atas kulit, dan setelah kulitnya terkelupas, ia akan menghilangkan melanin dan sel-sel lama, sehingga kulit yang baru dan lebih terang muncul sebagai hasilnya.

Ini adalah prosedur yang selamat untuk digunakan untuk semua jenis kulit.

2. Pencabutan mikro:

Prosedur ini mengeluarkan kulit mati dari lapisan atas kulit, dan dengan itu sel baru dan sihat menggantikannya.

Prosedur ini tidak disasarkan untuk mencerahkan kulit tetapi kerana penyingkiran lapisan atas kulit, menjadikan kulit kelihatan lebih ringan. Prosedur ini sesuai untuk semua jenis kulit.

Kesan sampingan:

Biasanya tidak mempunyai kesan sampingan yang serius tetapi boleh menyebabkan masalah berikut: :heavy_check_mark: Kemerahan kulit :heavy_check_mark: Lebam minimum :heavy_check_mark: Bengkak :heavy_check_mark: Sensasi terbakar :heavy_check_mark: Kepekaan cahaya matahari

Catatan :point_right: Oleh kerana kulit kelihatan kering selepas prosedur ini, penggunaan pelembap dianjurkan.

3. Rawatan laser:

Ini menunjukkan hasil yang tahan lama dan berfungsi dengan mengelupas kulit, tetapi menggunakan laser yang disebut laser peel atau laser skin resurfacing, sehingga mendorong penghasilan sel baru, sehingga membuat kulit tampak lebih cerah.

Ia tidak hanya menghilangkan sel kulit mati tetapi juga meringankan pigmentasi, parut, dan mengurangkan penampilan keriput.

Selepas prosedur kulit pulih dalam masa 6 hingga 8 hari. Penggunaan pelindung matahari dianjurkan kerana kulit menjadi sangat sensitif terhadap sinar matahari setelah rawatan.

Siapa yang tidak boleh mengambil prosedur:

Orang yang mengalami beberapa jenis kelainan kulit, mengalami masalah jerawat yang berpanjangan, mudah terkena parut atau mengalami selsema harus mengelakkan rawatan.

Petua Pro:bulb: Berhenti merokok :no_entry_sign: Sekurang-kurangnya 4 hingga 5 minggu sebelum dan selepas rawatan laser .

Adakah rawatan laser Pemutihan Kulit selamat?

Agak selamat, jika prosedur dijalankan oleh profesional yang diperakui. Tetapi masih menyebabkan beberapa masalah kulit setelah prosedur yang disenaraikan di bawah:

:heavy_check_mark: Bengkak :heavy_check_mark: Kemerahan :heavy_check_mark: Lebam :heavy_check_mark: Ketat :heavy_check_mark: Perubahan warna kulit :heavy_check_mark: Pembakaran :heavy_check_mark: Kerengsaan

Prosedur Pemutihan Kulit Semula jadi:

Banyak bahan semula jadi digunakan untuk pemutihan kulit. Bahan semula jadi yang membantu mencapai pemutihan kulit dengan cara semula jadi dan juga murah di poket seseorang. Bahan-bahannya adalah seperti berikut:

 • Lemon

 • Kentang

 • Kunyit

 • Tomato

 • Susu

 • Yogurt

Ringkasan Dalam dunia dan teknologi yang berkembang pesat sekarang ini, banyak kaedah pemutihan kulit tersedia, banyak di antaranya mempunyai hasil sementara kecuali rawatan laser. Kaedah ini merangkumi bahan berbahaya yang mungkin mendatangkan hasil yang berbahaya. Namun ini adalah industri bernilai miliar dolar kerana permintaan tinggi untuk mencapai kulit yang lebih cerah. Sebilangan besar kaedah yang murah dan mudah untuk mencapai kulit yang lebih ringan adalah menggunakan krim pemutihan kulit.

Soalan Lazim

Ada beberapa pertanyaan yang sering diajukan oleh orang-orang mengenai Kaedah pemutihan kulit. Membacanya mungkin lebih jelas konsep anda.

1 . Bolehkah asid Kojic mencerahkan kulit secara kekal?

Asid Kojic tidak dapat mencerahkan warna kulit secara kekal kerana tidak sitotoksik. Ia dapat mencerahkan warna kulit secara kekal hanya sekiranya kulit menjadi gelap kerana hiperpigmentasi dan jerawat.

2. Apakah ramuan utama dalam krim pemutihan?

Bahan yang paling banyak digunakan dalam krim pemutihan adalah hidrokuinon.

3. Berapa nilai industri pemutihan kulit?

Dianggarkan bahawa hingga tahun 2027, industri ini bernilai lebih dari 24 bilion dolar.

4. Negara mana yang mengharamkan produk pemutihan kulit?

Terdapat senarai negara yang melarang produk pemutihan kulit.

 • Afrika Selatan : Larangan yang dikenakan pada tahun 1983.

 • Rawanda : Larangan yang dikenakan pada tahun 2013.

 • Pantai Gading : Melarang larangan pada tahun 2015.

 • Ghana : Melarang larangan pada 2016 pada krim yang mengandungi hidrokuinon.

5. Negara mana yang paling banyak melakukan pemutihan?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa Nigeria mempunyai peratus wanita tertinggi menggunakan produk pencerah kulit, iaitu 77 persen.

Kesimpulannya

 1. Semakin banyak pemutihan kulit tumbuh sebagai industri global, semakin banyak perhatian organisasi untuk membuat orang menerima kecantikan semula jadi mereka dan juga melindungi mereka dari kesan berbahaya yang mungkin dihadapi orang setelah mengambil prosedur.

 2. Ini selalu menjadi pilihan yang selamat untuk menggunakan kaedah pemutihan kulit semula jadi, kerana bahan-bahan semula jadi yang tidak berbahaya.

 3. Menjaga kulit bersih setiap hari dan menjaga rutin penjagaan kulit asas akan banyak membantu menjaga kulit lebih baik daripada sebelumnya dan dengan itu kulit yang lebih ringan, kemas dan cerah dapat dicapai.

1 Suka