Mengantuk Selepas Makan. Aliran darah ke sistem pencernaan kecil "meningkat secara drastik" setelah seseorang makan, kata Dr Jason Eoin Jordan, seorang guru sains kesejahteraan di Universiti Koran Jepun. Juga, ketika darah dimasukkan ke dalam usus untuk mendorong asimilasi, penurunan aliran darah ke pikiran dapat memicu sentimen mengantuk, katanya.

Mengantuk yang tidak terkawal selepas makan:

Banyak individu merasa lesu ketika makan. Ini boleh menjadi akibat khas dari contoh penyerapan dan kitaran rehat.

Beberapa jenis khasiat dan keadaan makan malam juga boleh menyebabkan individu merasa sangat kering selepas hari raya. Penurunan tahap tenaga selepas makan disebut mengantuk selepas bersalin.

Para saintis mempunyai pelbagai spekulasi mengenai alasan kelambatan ketika makan, namun mereka pada umumnya setuju bahawa itu adalah reaksi khas dan biasanya bukan alasan untuk dikhawatirkan.

Rasa letih, atau mengalami masalah berkonsentrasi, setelah makan malam adalah normal. Seseorang mungkin merasa sangat terkuras, bergantung pada apa, kapan, dan jumlah yang mereka makan.

Individu yang makan makanan ringan lebih besar mungkin mengalami lebih banyak penurunan waktu malam berbanding individu yang kurang makan pada waktu awal petang. Makan menyebabkan glukosa meningkat, dan sedikit tenaga mungkin berlaku.

Komponen yang berbeza boleh menambah kelambatan ketika makan: 1- rehat yang tidak berdaya pada waktu petang, yang dapat menyebabkan rasa mengantuk sepanjang hari 2- minum minuman keras dengan makan malam, terutama pada waktu siang

Ringkasan: Makan terlalu banyak makanan dapat membuat anda merasa mengantuk dan membuat anda tidak berdaya sehingga disarankan untuk makan makanan yang seimbang.

Mengantuk selepas makan diabetes:

Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes prediabetes merasa letih setelah makan, ia mungkin merupakan kesan sampingan dari hiperglikemia atau hipoglikemia.

Hiperglikemia (glukosa tinggi) mungkin berlaku apabila jumlah gula yang berlebihan terbakar. Ini bertambah buruk jika terdapat insulin yang boros atau kekurangan untuk menghantar gula ke sel untuk tenaga.

Gula adalah sumber tenaga asas sel , yang menjelaskan mengapa insulin yang boros atau kekurangan boleh menyebabkan anda merasa letih. Petunjuk yang berbeza yang berkaitan dengan hiperglikemia boleh merangkumi kencing dan dahaga yang meningkat.

Hipoglikemia ( glukosa rendah ) mungkin berlaku kerana memakan pati pati yang cepat dimakan. Pati ini dapat membuat tahap glukosa melonjak dan kemudiannya terhempas dalam jangka masa yang singkat.

Hipoglikemia juga boleh berlaku pada seseorang yang menghidap diabetes yang telah mengambil lebih banyak insulin atau resep diabetes yang berbeza daripada yang diperlukan bergantung pada makanan yang mereka makan. Bahasa boleh menjadi salah satu kesan sampingan penting dari hipoglikemia, di samping:

1- ketidakstabilan atau kekurangan 2- kelaparan 3- kerakusan 4- kekacauan

Kedua-dua hiperglikemia dan hipoglikemia bukanlah penyakit, terutama bagi individu yang menghidap diabetes. Mereka harus ditangani dengan cepat seperti yang diselaraskan oleh doktor penjagaan utama anda.

bagaimana untuk mengelakkan rasa mengantuk selepas makan tengah hari?

Makan tengah hari yang kuat menjadikan anda lambat dan jelas lebih lambat. Apakah tujuan kemalasan selepas makan tengah hari ini? Semua perkara yang dipertimbangkan, adalah dengan alasan bahawa pankreas kita menghasilkan insulin untuk mengawal kadar glukosa. Jadi semakin hari raya, semakin tinggi penciptaan insulin, yang akan meningkatkan tahap glukosa anda. Dengan pengembangan insulin ini, tubuh kita menghasilkan hormon rehat yang berubah menjadi serotonin dan melatonin di dalam minda kita, seterusnya mendorong rasa mengantuk. Ini menjadikan badan kita tergendala, akhirnya merosakkan rancangan hari kita. Sudah jelas bahawa anda tidak boleh melewatkan makan siang anda, namun anda dapat mengawal nafsu yang membuat kerja anda bertahan. Berikut adalah beberapa petua rutin makan untuk terus kekal dinamik.

1. Cuba jangan duduk di sekitar tempat kerja anda, berjalan-jalan

Cubalah untuk tidak kembali bekerja selepas anda makan kenduri; anda hanya perlu berjalan-jalan bertenaga di tempat anda atau mendaki tangga. Latihan jangka pendek ini akan membantu meningkatkan tahap oksigen dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga anda.

2. Gigit gigit

Mengikut penyelidikan yang diedarkan dalam buku harian Fisiologi dan Tingkah Laku, gusi yang menggigit dapat mengurangkan rasa mengantuk dan menjamin ketajaman yang diperluas; jelas berusaha terlalu keras boleh membalikkan kesannya. Gigitan menggigit boleh membantu kerana anda sentiasa dalam keadaan aktiviti yang memberi anda sokongan minda yang ketara. Gigit permen karet selama lima minit untuk merasa segar sekali lagi.

3. Minum air, banyak

Kekurangan hidrasi boleh menyebabkan kelemahan, perangai rendah dan kesukaran untuk berkonsentrasi. Pastikan anda minum air secukupnya seiring hari berjalan. Oleh itu, hidrat badan anda dengan sedikit cecair yang akan membantu menahan terkulai selepas makan tengah hari.

Mengeringkan boleh menyebabkan kelemahan, keadaan minda yang rendah dan masalah dalam menumpukan perhatian

4. Makan dengan sihat, tolak sampah

Biji-bijian halus dalam makanan siap diproses dengan cepat yang mengakibatkan lonjakan glukosa dan menjunam menambah tahap tenaga yang rendah. Tentukan untuk makan semua makan malam yang lebih merangsang yang mengandungi lebih banyak zat besi (sayuran hijau hijau), protein tanpa lemak (daging tanpa lemak, ikan dan telur) dan pati kompleks (biji-bijian dan sayur-sayuran).

Biji-bijian halus dalam makanan siap diproses dengan cepat yang menghasilkan lonjakan glukosa

5. Mewujudkan kawalan partition

Makan berlebihan dapat diragukan dapat menyebabkan rasa mengantuk dengan menghalangi asimilasi, sehingga memberi anda kecenderungan yang membesar dan membesar. Atau mungkin, memutuskan untuk makan malam sedikit di tengah-tengah untuk mencuba untuk tidak merasa lemah dan lesu dan juga mengawal kadar glukosa.

Makan berlebihan boleh menyebabkan berleluasa dengan mengurangkan pencernaan

6. Jauhi gula dan lemak

Usahakan untuk tidak membakar lebih banyak gula dan lemak yang terdapat dalam makanan yang dikendalikan untuk menjauhkan diri daripada kerosakan tenaga. Gula mungkin memberikan sentakan tenaga yang mendasari namun akan cepat habis menyebabkan anda merasa sangat kering dan keletihan. Jadi tanpa mengira sama ada anda mempunyai gigi manis, pastikan anda mempunyai produk semula jadi atau dua selepas makan malam. Usahakan untuk tidak memakan lebih banyak gula dan lemak yang terdapat dalam makanan yang dikendalikan

7. Jejaki

Penting untuk memantau khasiat yang anda makan pada waktu tengah hari. Sekiranya makanan tertentu menyebabkan mengantuk dan kemalasan, lebih baik membezakan dan mengurangkan penggunaannya dengan cepat dan memilih makanan yang berbeza yang dapat membantu menjaga tahap tenaga anda tinggi.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

1- Mengapa saya mengantuk selepas makan?

Karosin amino yang disebut triptofan, yang berlaku dalam banyak khasiat kaya protein, membolehkan tubuh memberikan serotonin. Pati membantu tubuh memakan triptofan. Oleh itu, makan malam yang kaya dengan protein dan kanji boleh menyebabkan seseorang merasa lesu. Tryptophan berlaku dalam khasiat yang kaya dengan protein.

2-Adakah buruk tidur selepas makan?

Badan anda menambah berat badan apabila anda mengambil lebih banyak kalori daripada yang anda habiskan. Perkara ini tidak kira bila anda makan. Berehat seketika selepas makan menunjukkan tubuh anda tidak berpeluang untuk menghabiskan kalori tersebut. Juga, makan malam besar dan selepas itu memukul tempat duduk cinta boleh sama merosakkannya.

3-Makanan apa yang membuatkan anda mengantuk?

1- Unggas - Ayam atau ayam belanda mempunyai triptofan. Tryptophan adalah karat amino yang boleh anda perolehi dari apa yang anda makan dan minum. Ia membolehkan badan anda membuat serotonin (hormon mindset yang melonggarkan) yang pada ketika itu membolehkan badan anda membuat melatonin (hormon yang mengawal kitaran rehat).

2- Ikan - Vitamin B6 banyak terdapat pada ikan, dengan salmon, ikan, dan halibut paling banyak. B6 adalah perkara yang membuat melatonin, yang biasanya dimatikan dengan tidak mendapat maklumat. Dengan makan ikan, anda dapat melatonin itu sebagai permulaan sebelum mematikan lampu.

3- Yogurt - Kalsium mengukur hormon yang membantu anda berehat, triptofan dan melatonin. Kalsium, tentu saja, boleh didapati dalam apa sahaja susu yang berkaitan dengan sekiranya anda tidak menjaga yogurt. Perkara yang boleh anda cuba ialah susu atau cheddar dan wafer

4- Kale - Seperti yogurt, hijau kehijauan ini juga kaya dengan kalsium yang penting dalam menjadikan hormon rehat ini berfungsi.

5- Pisang - Kandungannya tinggi kalium yang membantu memastikan anda tidur sepanjang malam. Ia juga mempunyai triptofan dan magnesium yang merupakan narkotik biasa.

6- Seluruh Biji-bijian - Biji-bijian ini memberi tenaga kepada penciptaan insulin yang membawa tindakan triptofan dalam serebrum. Mereka juga mempunyai magnesium yang dikatakan dapat membantu anda agar tidak sedarkan diri. Pada saat tahap magnesium terlalu rendah, anda pasti akan terbangun pada waktu malam.

7- Nectar - Glukosa dalam nektar menurunkan darjah orexin, sinaps di dalam minda yang membuat anda lebih bersedia. Nectar akan meletakkan kesediaan itu sebaliknya.

8- Kacang - Ini merangkumi pecan, biji rami, biji labu, dan biji bunga matahari. Semua ini meningkatkan kadar serotonin dengan mempunyai magnesium dan triptofan.

9- Telur - Telur adalah arus utama pada bahagian pertama hari, namun telur juga boleh membuat anda mengantuk kerana mengalami triptofan. Cubalah makan pagi untuk makan malam dan lihat apa yang berlaku.

10- Nasi Putih - Nasi putih mempunyai rekod glisemik yang tinggi. Ini pada dasarnya menyiratkan bahawa ia akan memberi anda peningkatan kadar glukosa dan insulin, yang dengan demikian mendorong triptofan bekerja di dalam minda anda dengan lebih cepat.

Walaupun khasiat 10 rehat terbaik ini mempunyai makanan tambahan untuk membolehkan anda berehat, mereka pasti bukan makanan utama yang boleh anda cuba. Peraturan keseluruhan yang harus dipatuhi adalah memilih benda yang mempunyai campuran kalsium, kalium, magnesium, triptofan, dan B6. Cubalah rehat ini yang mendorong makanan pada waktu malam dan anda mungkin terkejut dengan seberapa cepat anda jatuh dan tidak sedarkan diri.

4- Mengapa lelaki tertidur setelah mereka datang?

Bagi sesetengah wanita, hubungan antara seks dan mengi adalah salah satu kebenaran yang tidak dapat dielakkan yang menjengkelkan yang berlaku untuk semua orang: tidak kira ketika pengalaman bertenaga berlaku, lelaki secara konsisten kelihatan mengangguk dengan cepat tidak lama kemudian. Dave Zinczenko, penulis buku "Lelaki, Cinta dan Seks: Panduan Pengguna Lengkap Untuk Wanita," mengungkapkan keajaiban kepada penulis esei Huffington Post Arianna Huffington seperti ini: "Lelaki berehat kerana wanita tidak berubah menjadi pizza."

Sebagai permulaan, penjelasan yang tidak dapat disangkal di sebalik pengaruh kelesuan seks: demonstrasi sering berlaku sekitar waktu petang, di tempat tidur, dan, semua perkara yang dipertimbangkan, sebenarnya melemahkan (lebih kerap bagi lelaki daripada wanita, walaupun pada hakikatnya bahawa ini tidak diragukan lagi berubah). Oleh itu, apabila hubungan seks selesai, adalah normal bagi seseorang untuk mengantuk.

Selain itu, penyelidikan yang menggunakan pemeriksaan tomografi aliran keluar positron (PET) telah menunjukkan bahawa bersama-sama untuk seseorang individu mencapai klimaks, keperluan penting adalah untuk melepaskan "semua ketakutan dan kegelisahan." Melakukannya juga secara amnya akan menjadi santai dan boleh mendedahkan kecenderungan tidur siang.

Tahap prolaktin biasanya lebih tinggi semasa berehat, dan makhluk yang disuntik dengan bahan menjadi cepat letih. Ini menunjukkan hubungan yang kuat antara prolaktin dan rehat, jadi hampir pasti, penghantaran hormon semasa klimaks membuat lelaki merasa lesu.

Oxytocin dan vasopressin, dua sintetik berbeza yang dihantar semasa klimaks, disambungkan dengan rehat. Penyampaian mereka selalunya berjalan dengan melatonin, hormon penting yang menguruskan badan kita. Oksitosin juga dianggap dapat mengurangkan perasaan cemas, yang sekali lagi boleh menyebabkan penolakan dan keletihan.

Kesimpulan:

Mengantuk selepas makan. Banyak individu mengalami kekurangan tenaga selepas makan. Makan malam dan makan malam yang banyak yang kaya dengan protein dan kanji akan menyebabkan individu merasa lembap.

Sebilangan besar masa, penurunan tenaga selepas makan adalah reaksi organik yang khas. Walau apa pun yang berlaku, jika ini menghalang setiap hari latihan, seseorang boleh mendapat keuntungan dengan mengubah kandungan dan waktu makan malam mereka. Sekiranya tidak ada perubahan seperti ini, berjumpa pakar.