Jenis Penyambung Pengesan Asap

Sambungkan pengesan asap?

Pengesan asap dan karbon monoksida menggunakan salah satu daripada tiga sumber kuasa: berwayar, dikendalikan dengan bateri, atau dipasang ke soket elektrik. Model dengan bateri lithium boleh bertahan sehingga 10 tahun. Pengesan karbon monoksida pasang terus ke soket elektrik, tetapi berfungsi paling baik apabila dipasang ke siling atau dinding.

Adakah soket pengesan asap universal dalam hal ini?

Palam dimasukkan ke dalam blok input kuasa pada alat pengesan asap. Kuasa peranti dengan arus bolak-balik. Ia sesuai untuk semua pengesan asap, karbon monoksida dan haba semasa dari BRK dan First Alert.

Adakah pengesan asap berwayar lebih baik daripada bateri?

Pengesan asap yang dikendalikan bateri lebih mudah dipasang. Walaupun pemasangannya lebih kompleks, adalah mungkin untuk menyambungkan alat pengesan asap berwayar, yang bermaksud bahawa jika alat pengesan asap diaktifkan, semua penggera lain di rumah akan diaktifkan.

Anda mungkin juga tertanya-tanya: Adakah pengesan asap memerlukan pendawaian kekal?

Secara amnya, sebuah rumah memerlukan penggera asap di luar setiap bilik. Sekiranya rumah anda mempunyai dua sayap atau dua tingkat, anda memerlukan dua alat pengesan asap. Sekiranya rumah itu dibina selepas tahun 1992, alat pengesan asap diperlukan di setiap bilik dan alat pengesan asap mesti disambungkan.

Adakah saya memerlukan alat pengesan asap dalam talian?

Pengesan asap adalah penggera keselamatan yang paling biasa di rumah kita dan sebaiknya disambungkan ke soket dengan bateri sandaran sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik. Rumah baru dan beberapa projek pembaikan rumah juga memerlukan penggera asap berwayar sebagai sebahagian daripada peraturan bangunan.

Adakah semua alat pengesan asap berwayar mempunyai palam yang sama?

Kebanyakan pengesan asap berwayar mempunyai kaitan antara talian kuasa dan penggera asap yang dihidupkan dan dimatikan. Ia seperti mata kail. Kuncinya adalah untuk mengetahui hubungan yang dibuat oleh alat pengesan asap anda, jadi beli alat pengesan asap baru dengan kenalan yang sama.

Apakah pemasangan berwayar?

Berwayar bermaksud bahawa kabel kuasa disertakan dengan produk dan disambungkan secara fizikal atau kabel ke rangkaian rumah anda. Kabel / kabel yang disertakan dengan produk ini tidak boleh dipotong atau pemasang tidak dapat menambahkan kabel tambahan ke kabel yang ada.

Bagaimana pengesan asap bersambung berfungsi?

Juruelektrik mengalirkan wayar merah dari penggera ke penggera untuk menyambungkannya. Apabila penggera mengesan kebakaran, ia akan menghantar isyarat 9 volt pada wayar merah. Sebilangan besar penggera dapat menguruskan selusin peranti yang berkomunikasi pada wayar merah yang sama. Ia adalah sistem yang sangat mudah dan sangat cekap.

Seperti apa kabel sambungan untuk alat pengesan asap?

Pengesan asap dikabelkan seperti berikut: AC 120V dihidupkan melalui wayar panas (hitam) dan neutral (putih). Penggera sambungan ditunjukkan oleh garis merah. Apabila salah satu penggera diaktifkan, ini bermakna penggera lain telah dipicu.

Adakah semua alat pengesan asap boleh ditukar ganti?

Malangnya, tidak semua alat pengesan asap dibuat sama. Terdapat dua jenis sensor yang digunakan untuk mengesan kebakaran dan asap. Kedua-dua sensor ini dinamakan sensor fotosel dan pengionan dan keduanya mengesan jenis asap dan api yang sangat berbeza.

Bagaimana anda memutuskan pengesan asap?

Sekiranya anda perlu memutuskan penggera kebakaran di rumah anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menentukan apakah itu penggera yang dikendalikan oleh bateri atau penggera berwayar. Angkat pengesan ke atas dan putar lawan arah jam untuk mengeluarkannya dari lokasi pemasangan. Tarik perlahan-lahan dan lihat apakah ada kabel yang menghubungkannya ke dinding atau siling.

Mengapa pengesan asap saya diaktifkan?

Kenaikan arus. Perubahan arus elektrik pengesan asap berwayar menyahaktifkan penggera asap apabila tidak ada asap di udara. Kawat yang longgar di alat pengesan asap juga boleh menyebabkannya diaktifkan sekiranya daya terganggu dan pengesan kemudian dihidupkan semula.

Adakah menyahaktifkan penggera kebakaran?

Penyewa dilarang mengeluarkan bateri dari alat pengesan asap atau mengganggu penggunaannya dengan cara apa pun. Kegagalan mematuhi peraturan kebakaran boleh menyebabkan kos penyewa dari denda 235 hingga denda 100,000.

Berapakah kos untuk memasang alat pengesan asap berwayar?

Kos purata untuk menyambungkan alat pengesan asap ke rumah anda adalah sekitar $ 150. Ya, juruelektrik memasang alat pengesan asap berwayar atau pemalam.

Adakah alat pengesan asap kabel padat juga berfungsi tanpa bateri?

Sumber kuasa untuk pengesan asap Tiada satu pun alat ini dapat dimatikan tanpa bateri. Penggera berwayar sering mempunyai bateri sandaran sekiranya berlaku gangguan kuasa. Sekiranya anda mengeluarkan bateri dari salah satu peranti ini dan kuasa terputus, penggera tidak akan padam dan anda akan diberi amaran bahaya.

Adakah mungkin untuk memisahkan alat pengesan asap dengan kabel?

Sekiranya terdapat wayar plumbum, peranti ini dilancarkan dan kabelnya boleh dilepaskan. Keluarkan dari tangga dan luncurkan suis ke suis yang mengawal penggera asap. Sekiranya tidak ada tanda yang jelas pada panel kawalan untuk suis pengesan, putar suis utama ke posisi Mati.

Bagaimana saya menghentikan bunyi pengesan asap berwayar?

Mengapa alat pengesan asap berwayar berbunyi?

Cari butang reset pada permukaan alat pengesan asap. Tahan selama 15-20 saat dan kemudian lepaskan. Tunggu beberapa minit dan dengar semula tweetnya.

Jenis Penyambung Pengesan Asap