Ijazah Pengurusan Sukan adalah ijazah Sarjana Muda atau Sarjana dengan kursus sekolah menengah dalam bidang perniagaan, ekonomi, sosiologi, sejarah sukan, matematik dan statistik.

Kursus peringkat pengurusan sukan di peringkat sarjana muda

 1. Pemasaran sukan
 2. Undang-undang sukan
 3. Sejarah sukan
 4. Kewangan
 5. Komunikasi
 6. Pengurusan acara sukan
 7. Undang-undang dan etika dalam sukan

Tiga jenis Sarjana dalam peringkat pengurusan sukan

1) Sarjana Sains dalam pengurusan sukan

Ini membolehkan anda menjadi ketua jurulatih, pentadbir dan pengurus.

2) Sarjana Sains dalam perubatan sukan

Selepas ijazah ini anda dapat menjadi ahli kecergasan atlet.

3) Pentadbiran (MBA) dalam pengurusan sukan

Ini membantu anda bekerja pada kedudukan pengurusan dan mengembangkan kemahiran perniagaan.

Program pengajian untuk Pengurusan Sukan adalah 5-6 tahun. 4 tahun ijazah sarjana muda dan 1-2 tahun Sarjana.

10 kolej ijazah pengurusan Sukan untuk Sarjana Muda

1. Universiti Michigan

Universiti ini memfokuskan aspek perniagaan dan budaya sukan. Program empat tahun menawarkan magang, bimbingan alumni, fakulti terkenal di dunia, dan organisasi pelajar berjumlah 120 kredit. Jurusan mendapat akses kepada koordinator kerjaya yang berdedikasi yang membantu dengan rangkaian, bantuan kerjaya yang diperibadikan, dan latihan.

2. Universiti William Marsh Rice

Program 120 kredit diambil dari perniagaan, undang-undang, pengurusan, dan komunikasi. Kursus merangkumi kelas seperti pengurusan sukan, analisis kuantitatif untuk sains sosial, dan terkemuka dengan perkhidmatan.

3. Universiti Saint Louis

Di universiti ini program memerlukan sekurang-kurangnya 2.0 IPK untuk semua kursus utama dan pengambilan dari bidang seperti pengurusan, ekonomi, pemasaran, dan teknologi maklumat. Sangat menggalakkan jurusan perniagaan sukan untuk menyelesaikan magang dengan Gateway Grizzlies, dan jabatan atletik universiti.

4. Universiti Drexel

Ijazah pengurusan sukan di universiti ini direka untuk pelajar yang ingin bekerjasama dengan firma pemasaran sukan, jabatan atlet kolej, pasukan sukan profesional dan rangkaian media sukan. Kelas seperti sukan dan undang-undang, perniagaan sukan, pematuhan NCAA, dan perjudian sukan menawarkan 180 kredit.

5. Universiti Methodist Selatan

Ijazah pengurusan sukan di universiti ini menawarkan tumpuan dalam pengurusan sukan dan kepemimpinan prestasi sukan. Kelas merangkumi komunikasi dalam amalan sukan dan promosi kesihatan. Pelajar harus melengkapkan latihan pengurusan sukan selama 250 jam.

6. Universiti Utara Ohio

Ijazah pengurusan sukan di Ohio Northern University menyediakan peluang belajar berdasarkan pengalaman. Jurusan pengurusan sukan harus menyelesaikan latihan magang selama 12 minggu, 450 jam. Pelajar juga membantu pemasaran pasukan 23 Universiti NCAA Divisi III Universiti Utara Ohio dan menghadiri persidangan.

7. Universiti Miami

Program pengurusan sukan di universiti ini menawarkan ijazah pengurusan sukan 120-kredit selama empat tahun yang mengembangkan persaingan dalam pemasaran, etika, kepemimpinan, dan organisasi. Pelajar melengkapkan kursus seperti kewangan dan belanjawan dalam pentadbiran sukan, kepemimpinan penting dalam sukan dan profesion, elemen psikologi sukan dan pengucapan awam. Pelajar perlu melengkapkan jurusan pentadbiran sukan dan 12 hingga 15 kredit kecil di bidang lain.

8. Universiti Xavier

Ijazah pengurusan sukan di universiti Xavier memudahkan peluang penyelidikan pelajar dengan fakulti pengurusan sukan. Ijazah memerlukan kelas seperti kemudahan dan pengurusan acara, sejarah sukan Amerika, masalah undang-undang dan etika dalam sukan, dan sosiologi sukan dalam 4 tahun.

9. Universiti Samford

Universiti Samford menyediakan graduan untuk kedudukan kepimpinan dalam industri sukan yang mempunyai saiz kelas kecil, magang yang memberi peluang kepada pelajar untuk berhubung dengan profesional industri sukan. Ijazah sarjana muda kredit 128 memerlukan kelas seperti tajaan sukan dan penjualan, isu sukan dan undang-undang, kontrak sukan dan operasi acara.

10. Universiti Negeri Carolina Utara

120 kredit, gelar pengurusan sukan selama empat tahun memerlukan kelas seperti kewangan sukan, ekonomi, pengurusan kemudahan sukan lestari, program sukan dan aspek psikologi dan budaya sukan. Pelajar mesti melengkapkan latihan selama 10 minggu, 400 jam pada musim panas antara tahun junior dan senior di organisasi seperti Carolina Panthers dan Carolina Hurricanes. Jurusan juga mendapat peluang belajar langsung dengan pasukan NC State Division I, yang bersaing dalam Persidangan Pantai Atlantik.

Pekerjaan ijazah pengurusan sukan

1. Pengurus jualan

Mereka bertanggungjawab untuk tiket pemain dan pasukan dan juga bertanggungjawab untuk strategi penjualan dan produk.

2. Pembantu pemasaran

Mereka bertanggungjawab untuk membantu pemasaran sukan untuk pasukan, media sosial, siaran akhbar dan menjalankan laman web.

3. Pengurus promosi

Bertanggungjawab untuk mempromosikan pemain atau pasukan melalui mengurus dan merancang kempen dan menetapkan penajaan.

4. Pembantu perhubungan media

Mereka membantu mempersiapkan pemain untuk wawancara media, liputan acara dan banyak lagi.

5. Pengarah kejohanan

Mereka bertanggungjawab terhadap anggaran perjalanan dan kejohanan dan menempah hotel untuk pemain.

6. Akauntan sukan

Mereka bertanggungjawab menguruskan gaji kepada pemain, jurulatih, pembantu jurulatih, pelatih, kakitangan perubatan, dan eksekutif kelab. Akauntan sukan biasanya memfailkan semua borang cukai organisasi untuk melaporkan pendapatan pemain, termasuk gaji, bonus permainan, penajaan, hak gambar, dan banyak lagi semasa pembayaran cukai.

7. Pengarah atletik

Mereka bertanggungjawab untuk merekrut dan memecat pelatih, mengawasi pelatih , memastikan pasukan memenuhi standard etika dan undang-undang, mempromosikan dan mengumpulkan dana untuk jabatan atletik, mengawasi pesanan peralatan atletik.

8. Ejen sukan

Mereka bertanggungjawab untuk mencari perjanjian kontrak terbaik untuk atlet dan gaji mereka.

9. Pentadbir Liga

Mereka bertanggungjawab membuat garis panduan format liga, mencari ketua jurulatih yang berkelayakan, membentuk matlamat kewangan dan mempromosikan liga.

10. Penyiar sukan

Tugas mereka adalah menyiapkan, menulis dan menyampaikan berita dunia sukan kepada peminat. Mereka juga bertanggungjawab untuk menganalisis ramalan berita sukan dan ramalan permainan persembahan.

Apa itu pengurusan sukan

Pengurusan Sukan adalah perniagaan yang berkaitan dengan sukan. Pengurusan sukan melibatkan perancangan, pentadbiran, kewangan, pemasaran, undang-undang dan etika yang berkaitan dengan sukan.

Keperluan kemahiran untuk ijazah pengurusan Sukan

1) Pengurusan masa

Bagi profesional pengurusan, pengurusan masa adalah kunci kejayaan. Apabila anda belajar mengurus masa dengan berkesan daripada kejayaan akan menjadi milik anda.

2) Sikap falsafah

Orang yang mempunyai pemikiran falsafah terhadap permainan dan menikmati cara yang mencabar dalam permainan, mendapat kejayaan.

3) Keupayaan untuk diubahsuai dengan mudah

Adalah perlu dalam tugas pengurusan sukan, anda dapat melakukan tugas yang berbeza pada masa yang sama seperti pasukan yang memerlukan setiap pemain berada di dalamnya.

4) Teratur

Teratur adalah perkara terbaik dalam pengurusan sukan, terutamanya ketika anda berada dalam pasukan kewangan. Pastikan semua dokumen, fail, buku dan laporan berada di tempat yang tepat.

5) Inventif

Sekiranya anda dapat melakukan analisis kualitatif, dapat memulakan perkara baru atau kaedah baru di bidang anda khasnya dalam penilaian pemain daripada anda pasti mendapat kedudukan eksekutif pengurusan sukan.

6) Komunikasi

Sekiranya anda berada dalam pasukan kewangan atau tugas anda adalah untuk menilai bakat dalam pemain, adalah penting anda harus mempunyai kemahiran komunikasi. Sekiranya anda berada dalam pasukan pengurusan sukan, anda harus terus menerus menyatakan keperluan jabatan anda.

7) Kemahiran menulis

Jadikan poin anda bernilai melalui penulisan berkesan dalam kerjaya pengurusan sukan. Penyediaan dokumen yang kerap seperti memo dan laporan sangat penting untuk kejayaan organisasi.

Ijazah pengurusan sukan dalam talian

Ijazah pengurusan sukan dalam talian membantu pelajar mempelajari bidang perniagaan asas seperti pemasaran, kewangan, sumber manusia, dan pengurusan operasi. Banyak program juga menggabungkan magang untuk memberikan pengalaman praktikal.

Sekolah ijazah pengurusan sukan dalam talian

Ini adalah beberapa sekolah pengurusan sukan dalam talian yang teratas:

 1. Universiti Antarabangsa Florida

 2. Universiti New Hampshire Selatan

 3. Universiti Keizer-Ft Lauderdale

 4. Universiti Florida-Dalam Talian

 5. Universiti New Mexico Timur

 6. Universiti Barat Daya

 7. Universiti McKendree

 8. Universiti Davenport

 9. Universiti Concordia-Saint Paul

 10. Universiti Baptist California

Petua untuk berjaya dalam program ijazah pengurusan dalam talian

 1. Komitmen masa yang terlibat dalam pendidikan dalam talian.

 2. Jadikan ruang kerja yang menjadi panduan untuk belajar

 3. Belajar pada waktu yang sama setiap hari, untuk mengatur rutin

 4. Jangan buang masa

 5. Untuk pengurusan masa gunakan alat dalam talian

 6. Beri keutamaan untuk bekerja

 7. Tetapkan jadual waktu di sekitar waktu pejabat dalam talian profesor

 8. Mengambil bahagian dan bercakap dengan bebas di kelas

 9. Berinteraksi dengan pelajar lain yang menyertai anda dalam program pengajian dalam talian anda

 10. Ikuti pendidikan dalam talian dengan serius.

Gaji ijazah pengurusan sukan

Gaji tahunan pengurus atlet perniagaan adalah $ 97,170. Pendapatan penganalisis statistik sukan ialah $ 95,680. Gaji tahunan jurulatih dan pengakap adalah $ 44,910, gaji ejen sukan adalah $ 97,170 dan gaji pengurus pemasaran sukan adalah $ 149,200.

Unjuran pertumbuhan pekerjaan jurulatih dan pengakap adalah 11% yang lebih cepat daripada rata-rata, pengurus sukan dan ejen sukan adalah 5% secepat rata-rata dan pengurus pemasaran sukan adalah 8% sedikit lebih cepat daripada purata.

Peluang Kerjaya untuk profesional pengurusan sukan

Beberapa peluang kerjaya yang terbuka untuk profesional pengurusan sukan:

 1. Penjualan barang sukan

 2. Agensi sukan

 3. Pengumpulan Wang

 4. Penyiaran

 5. Kewangan

 6. Undang-undang

 7. Pentadbiran atletik

 8. Perjalanan / Pelancongan

 9. Perhubungan Awam

 10. Pemasaran

Tanggungjawab pasukan pengurusan sukan

Seperti setiap industri atau organisasi industri sukan juga memerlukan pengurus untuk menjalankan industri dengan lancar. Jenis pekerjaan ini berada di belakang tabir. Pengurus sukan bertanggungjawab untuk:

 1. Baki kewangan organisasi

 2. Menguruskan acara sukan

 3. Perjalanan pemain pasukan

 4. Berurusan dengan penajaan

 5. Almari pakaian

 6. Menguruskan Perniagaan organisasi atau pemain

 7. Jadual acara

 8. Berkomunikasi antara jurulatih, pemain dan media

Prinsip pengurusan sukan

1) Fungsi

a. Perancangan

Merancang untuk mengambil tindakan dan membuat keputusan untuk jenis sumber apa yang diperlukan.

b. Menyusun

Membina hubungan kerja antara pekerja untuk mendapatkan kejayaan dalam organisasi.

c. Mengetuai

Motivasi, tenaga dan inspirasi untuk pekerja.

d. Kakitangan

Pilih dan merekrut pekerja untuk organisasi.

e. Mengawal

Ukur, bandingkan, capai matlamat dan tingkatkan prestasi.

2) Pengurusan yang berkesan

Belanjawan rancangan pengurusan yang berkesan dan cari apa yang harus dilakukan, mengikut urutan apa yang harus dilakukan, dan cari sumber apa yang berguna dalam mencapai matlamat.

3) Peranan pengurus

Mereka adalah pembuat keputusan dan maklumat. Sebagai pembuat keputusan, pengurus dapat berperanan sebagai usahawan, sebagai pengendali gangguan dan perunding. Sebagai peranan maklumat, mereka memantau, bekerja sebagai jurucakap, dan mereka berkongsi maklumat.

4) Meningkatkan potensi manusia

Pengurus bertanggungjawab untuk mencari cara untuk meningkatkan kemahiran ahli pasukan ke tahap prestasi yang lebih tinggi, ini adalah mengenai peningkatan potensi manusia, satu anggota pasukan pada satu masa.

5) Peranan pakar

Pengurus yang berjaya memainkan peranan sebagai pakar, mereka sangat berpengalaman dan mempunyai pengetahuan tentang prinsip-prinsip pengurusan yang hebat. Mereka mesti belajar dan mengetahui bagaimana serpihan organisasi bekerjasama dan meningkatkan prestasi.

Kesimpulannya

Ijazah Sarjana Muda atau Sarjana dengan kursus sekolah menengah dalam bidang perniagaan, ekonomi, sosiologi, sejarah sukan, matematik dan statistik berguna dalam menyelesaikan ijazah pengurusan sukan di kolej.

Program pengajian untuk pengurusan sukan adalah 5-6 tahun. 4 tahun ijazah sarjana muda dan 1-2 tahun Sarjana.

Pengurusan sukan adalah perniagaan yang berkaitan dengan sukan. Pengurusan sukan melibatkan perancangan, pentadbiran, kewangan, pemasaran, undang-undang dan etika yang berkaitan dengan sukan.

Keperluan kemahiran untuk ijazah pengurusan sukan adalah pengurusan masa, sikap falsafah, kemahiran menulis, kemahiran komunikasi, kemampuan untuk diubahsuai dengan mudah, kreativiti dan teratur.

Kerjaya yang terbuka untuk profesional ijazah pengurusan sukan ialah Penjualan barang sukan Agensi sukan, Pengumpulan dana, Penyiaran, Kewangan, Undang-undang, pentadbiran Atletik, Perjalanan / Pelancongan, Perhubungan Awam dan Pemasaran.

Pasukan pengurusan sukan bertanggungjawab untuk keseimbangan kewangan organisasi, Menguruskan acara sukan, Perjalanan pemain pasukan, Berurusan dengan tajaan, Almari pakaian, Menguruskan Perniagaan organisasi atau pemain, Jadual acara dan Berkomunikasi antara jurulatih, pemain dan media.

Terima kasih kerana banyak maklumat mengenai mendapatkan ijazah pengurusan sukan dan membuat kerjaya dalam pengurusan sukan. Walau bagaimanapun, saya juga ingin memasukkan lebih banyak perkara di sini. Pertama sekali, saya ingin menyedarkan orang ramai yang mahukan ijazah pengurusan sukan yang boleh anda mohon walaupun selepas bujang dan sarjana anda. Dalam hal ini, anda hanya perlu memilih kuliah yang tepat dan mendapatkannya tanpa sekatan tertentu.

Begitu juga, anda juga boleh mengikuti kursus pengurusan sukan yang tidak sesukar mendapatkan ijazah. Anda juga boleh memilih platform Jalur Eksekutif Sukan ini https://www.thesportexec.com/ untuk perincian kerjaya pengurusan sukan, perakuan, kursus dan lain-lain. Malah anda boleh mendapatkan jawapan bagi setiap persoalan kerjaya yang berkaitan dengan industri sukan. Sesungguhnya, platform ini akan membantu anda sama ada ingin membuat kerjaya dalam industri sukan. Ia boleh menjadi penganalisis data sukan, pengurus sukan, ejen dan pakar pemasaran.

Selain itu, semasa belajar pengurusan sukan, anda juga boleh memohon magang. Ya, terdapat banyak kelab sukan dan organisasi yang menawarkan program magang kepada pelajar industri sukan.