Pakar perubatan sukan

Doktor perubatan sukan adalah doktor dengan pengkhususan dalam diagnosis dan rawatan kecederaan muskuloskeletal dan pencegahan penyakit.

Pendidikan doktor perubatan sukan

Doktor perubatan sukan memerlukan ijazah sarjana muda dan doktor Perubatan (MD). Mereka perlu mengikuti kelas pra-med dalam bidang biologi, anatomi, dan kimia semasa pendidikan sarjana.

Sekolah perubatan adalah program empat tahun. Mempunyai pengkhususan utama dalam perawatan primer dengan sub-kepakaran dalam perubatan sukan atau pembedahan ortopedik, pelajar dapat mengambil pilihan di salah satu bidang khusus ini. Setelah tamat sekolah perubatan, lulusan memasuki program residensi. Tidak ada program yang memungkinkan untuk mengkhususkan diri dalam perubatan sukan, tetapi putaran boleh merangkumi prosedur perubatan sukan.

Program persekutuan perubatan sukan selama setahun adalah keperluan latihan mereka, latihan teknik pembedahan terutamanya kecederaan sukan seperti pembinaan semula lutut dan bahu. Mempelajari dan merawat kecederaan sukan ortopedik dengan proses pemulihan ortopedik.

Subjek utama doktor perubatan sukan adalah latihan atletik, sains senaman dan lain-lain yang merangkumi fisiologi manusia, anatomi manusia, pencegahan kecederaan atletik, kinesiologi, kesihatan masyarakat, pemakanan sukan, latihan terapeutik dan biomekanik.

Mereka mesti mempunyai sijil perubatan keluarga, pediatrik atau perubatan dalaman. Doktor dengan ijazah perubatan sukan pembedahan juga layak mendapat sijil lembaga dalam bidang perubatan sukan dan biasanya memegang jawatan Ahli Bedah Ortopedik Bertauliah Lembaga.

Kerjaya untuk doktor perubatan sukan

Ia adalah bidang penjagaan kesihatan yang berkembang pesat yang memberi tumpuan kepada rawatan kecederaan atletik Psikologi sukan dan mempunyai banyak laluan kerjaya. Sebahagian daripadanya adalah:

1) Jurulatih atletik

Tugas mereka adalah untuk mengesyorkan program senaman dan pemakanan, teknik senaman yang selamat dan berkesan dan pemulihan dari teknik kecederaan.

2) Latihan ahli fisiologi

Mereka menganalisis sejarah perubatan dan tahap kecergasan untuk menentukan kesihatan dan rejimen senaman. Mereka memberi tumpuan kepada kesihatan kardiovaskular dan metabolisme.

3) Psikologi sukan Psikologi sukan *

Mereka membantu atlet untuk meningkatkan prestasi dengan strategi mental, kesabaran dan toleransi kesakitan untuk pemulihan kecederaan. Mereka juga bekerja dengan jurulatih untuk pemikiran dan kepercayaan utama.

4) Jururawat perubatan sukan

Mereka menyokong doktor semasa rawatan pesakit dengan patah tulang, ligamen koyak dan ketegangan otot.

5) Pakar bedah ortopedik

Mereka bertanggungjawab untuk diagnosis, pencegahan dan rawatan gangguan tulang, sendi, tendon dan otot.

6) Kinesioterapis

Mereka bertanggungjawab untuk memantau program latihan untuk pesakit yang pulih dari kecederaan dengan memulihkan kekuatan dan mobiliti.

7) Ahli terapi fizikal

Mereka membantu pesakit dalam pemulihan dari kecederaan otot, saraf atau sendi. Ahli terapi fizikal memberi sokongan aktif sehingga pesakit dapat melaksanakan tugas secara bebas. Ahli terapi fizikal bekerja di pusat pemulihan, hospital, sekolah dan klinik.

8) Pakar Fizik

Mereka menyokong pesakit dengan masalah kesakitan dan mobiliti. Ini serupa dengan ahli terapi fizikal, tetapi mereka memerlukan pengetahuan yang lebih luas mengenai masalah saraf, tulang dan otot. Doktor fizikal membantu pesakit memulihkan fungsi fizikal untuk meningkatkan prestasi atletik dan kualiti hidup mereka, kebanyakannya rawatan bukan pembedahan seperti ubat-ubatan dan senaman.

Kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk doktor perubatan sukan

1) Kemahiran

Membaca, bercakap, mendengar, membuat keputusan, belajar perkara baru, menyedari orang lain, menolong orang lain, menyelesaikan masalah yang kompleks dan koordinasi adalah kemahiran yang diperlukan untuk doktor perubatan sukan.

2) Pengetahuan

Pengetahuan mengenai pendidikan dan latihan, perubatan dan pergigian, psikologi, pentadbiran dan pengurusan, perkhidmatan pelanggan, matematik, biologi, kimia dan bahasa Inggeris adalah penting bagi doktor perubatan sukan.

Tugas dan tanggungjawab doktor perubatan sukan

Tugas merangkumi:

Menyimpan dan mencatat maklumat perubatan atlet. Lakukan pemeriksaan fizikal dan rekod sejarah. Berikan cadangan kepada atlet yang kembali memulakan aktiviti setelah pulih dari kecederaan. Mentafsirkan keputusan ujian makmal. Buat koordinasi antara aktiviti penjagaan sukan dengan doktor, pakar bedah, jurulatih dan ahli terapi fizikal. Mereka memberi pendidikan dan kaunseling mengenai pencegahan penyakit dan kecederaan.

Persekitaran kerja doktor perubatan sukan

Mereka mungkin bekerja di berbagai lingkungan, termasuk hospital, klinik perubatan, amalan terapi fizikal, sekolah menengah, kolej dan universiti, dan organisasi sukan profesional.

Terapi Fizikal dalam perubatan sukan:

Setiap ahli sukan berkemungkinan menjalani terapi fizikal selama menjalani kehidupan, yang merupakan komponen penting dalam penyembuhan kerana fokus dalam penguatan dan peningkatan fleksibilitas dalam tubuh yang menghasilkan prestasi yang lebih baik di lapangan. Untuk mengelakkan kecederaan, banyak atlet melakukan terapi fizikal.

Penting untuk memahami bahawa terapi fizikal dalam perubatan sukan tidak sama dengan jenis terapi fizikal yang lain untuk orang yang menjalani pembedahan atau selepas kecederaan. Ini adalah bidang perubatan khusus dan serupa dengannya, terapi fizikal dalam perubatan sukan adalah terapi khusus. Ahli terapi fizikal dengan tahap pengkhususan perubatan sukan memahami sifat kecederaan, keadaan, dan pembedahan yang berkaitan dengan sukan, dan mahir membantu individu menyembuhkan dan menguatkan diri.

Ahli terapi fizikal memberi tumpuan kepada penyembuhan individu dalam perubatan sukan sehingga mereka dapat kembali ke permainan mereka dan juga mengajar mereka cara mencegah kecederaan semula.

Perbezaan antara doktor perubatan ortopedik dan sukan:

Mereka pakar dalam penjagaan kesihatan atlet yang lengkap sementara Pakar Bedah ortopedik pakar dalam rawatan kecederaan.

Latihan mereka diadakan di ruang latihan, pejabat, di lapangan dan di makmal sementara latihan pakar bedah ortopedik diadakan di bilik operasi, hospital dan bilik kecemasan.

10 kolej perubatan sukan teratas di dunia:

 1. Universiti negeri Ohio
 2. Universiti Virginia
 3. Universiti Stanford
 4. Universiti Florida Selatan
 5. Universiti California, Los Angeles
 6. Universiti Boston
 7. Universiti Carolina Utara
 8. Universiti Michigan
 9. Universiti Pittsburgh
 10. Universiti California Selatan

Manfaat doktor perubatan sukan

 1. Doktor perubatan sukan memberikan pendidikan mengenai terapi dan pemulihan selepas trauma. Memberi kesembuhan dan pemulihan dari kecederaan akibat sukan.
 2. Mereka membuat rancangan kerja untuk membantu pesakit mencapai tujuannya seperti membina otot dan menurunkan berat badan.
 3. Mereka dapat mendidik cara meregangkan badan dengan betul untuk bersenam untuk mengurangkan risiko kecederaan.

Adakah kerjaya yang baik?

Kerjaya dalam bidang perubatan sukan sangat bagus untuk seseorang yang gemarkan sukan dan latihan senaman, suka menolong orang lain meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka, dan merasa selesa bekerja di persekitaran yang menuntut fizikal.

Kesimpulannya

Doktor perubatan sukan adalah doktor dengan pengkhususan dalam diagnosis dan rawatan kecederaan muskuloskeletal dan pencegahan penyakit.

Doktor perubatan sukan memerlukan ijazah sarjana muda dan doktor Perubatan (MD). Mata pelajaran utama doktor perubatan sukan adalah latihan atletik, sains senaman dan lain-lain yang merangkumi fisiologi manusia, anatomi manusia, pencegahan kecederaan atletik, kinesiologi, kesihatan masyarakat, pemakanan sukan, latihan terapeutik dan biomekanik.

Kerjaya bagi doktor perubatan sukan adalah ahli terapi fizikal, jururawat perubatan sukan, kinesiotherapist,. Pakar bedah ortopedik, Physiatrist dan psikologi sukan.

Membaca, bercakap, mendengar, membuat keputusan, belajar perkara baru, menyedari orang lain, menolong orang lain, menyelesaikan masalah yang kompleks dan koordinasi adalah kemahiran yang diperlukan untuk doktor perubatan sukan.

Pengetahuan mengenai pendidikan dan latihan, perubatan dan pergigian, psikologi, pentadbiran dan pengurusan, perkhidmatan pelanggan, matematik, biologi, kimia dan bahasa Inggeris adalah penting bagi doktor perubatan sukan. Mereka mungkin bekerja di berbagai lingkungan, termasuk hospital, klinik perubatan, amalan terapi fizikal, sekolah menengah, kolej dan universiti, dan organisasi sukan profesional.

Untuk mengelakkan kecederaan, banyak atlet melakukan terapi fizikal. Penting untuk memahami bahawa terapi fizikal dalam perubatan sukan tidak sama dengan jenis terapi fizikal yang lain untuk orang yang menjalani pembedahan atau selepas kecederaan. Ia adalah bidang perubatan khusus dan serupa dengannya, terapi fizikal dalam perubatan sukan adalah terapi khusus.

Kerjaya dalam bidang perubatan sukan sangat bagus untuk seseorang yang gemar sukan dan latihan senaman, suka menolong orang lain meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka, dan merasa selesa bekerja di persekitaran yang menuntut fizikal.