Sains sukan adalah subjek yang berkaitan dengan kajian penerapan sains untuk aktiviti sukan.

Disiplin Ilmu Sukan

Terdapat 4 disiplin ilmu yang penting untuk mempelajari Sains Sukan. Ini adalah psikologi, fisiologi, pembelajaran kawalan motor dan biomekanik.

1) Psikologi

Kajian faedah psikologi latihan dan sukan dan kemahiran Psikologi yang digunakan oleh atlet.

2) Fisiologi

Kajian tindak balas fisiologi badan untuk bersenam atau bersukan, mereka juga dapat mengkaji bagaimana sukan dan latihan bermanfaat bagi kesihatan seseorang atlet.

3) Kawalan / pembelajaran motor

Kajian kaedah pergerakan kanak-kanak belajar berjalan atau dinamika pergerakan jungkir balik penuh dalam gimnastik.

4) Biomekanik

Kajian bagaimana aktiviti fizikal dapat membantu pencegahan dan rawatan penyakit kronik utama seperti rheumatoid arthritis, penyakit kardiovaskular obesiti, diabetes, barah dan osteoporosis.

Ijazah Sains Sukan

Ijazah sains sukan biasanya berlangsung selama 4-5 tahun. 3-4 tahun di peringkat sarjana muda dan 1-2 tahun di peringkat sarjana. Pengajaran akan dilakukan melalui kuliah dan seminar, tetapi ketika mempelajari latihan makmal fisiologi dan biomekanik akan dilakukan, sesi praktikal di gimnasium, dewan sukan, bilik kecergasan, kolam renang, gelanggang dan di bidang sukan dan penyelidikan dan kajian bebas.

Pengembangan pengetahuan teori di samping kemahiran praktikal yang diaplikasikan adalah penting. Penilaian dibuat berdasarkan kerja kursus yang akan ditulis, ujian lisan atau praktikal dan laporan makmal. Pada akhir kursus, penyelidikan bebas juga merupakan keperluan ijazah.

Kursus Sains Sukan

  1. Biomekanik
  2. Anatomi Gunaan
  3. Proses bimbingan
  4. Kaedah penyelidikan
  5. Jangka hayat, perkembangan motor dan kerosakan
  6. Pemakanan sukan
  7. Pengajaran dan bimbingan gunaan
  8. Sukan, senaman dan kesihatan

Syarat kemasukan ijazah sains sukan

Tahap atau setaraf dengan mata pelajaran, Biologi atau subjek sains lain seperti kimia, psikologi, Matematik, pendidikan jasmani dan fizik diperlukan untuk mendaftar untuk ijazah sains sukan.

Kolej ijazah Sains Sukan

1) Universiti Louisville (Louisville, Kentucky)

University of Louisville mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kesihatan dan prestasi manusia dengan sains latihan, Memahami peranan latihan dan aktiviti dalam kesihatan dan kecergasan keseluruhan. Program menyoroti magang yang membolehkan pelajar menerapkan apa yang telah mereka pelajari di kelas dan makmal ke persekitaran dunia nyata.

2) Universiti Lasell (Newton, Massachusetts)

Universiti ini membantu para pelajar untuk menjadi bahagian yang berharga dalam komuniti penjagaan kesihatan. Pelajar memulakan latihan konsep sains dan aplikasi dengan semester pertama mereka. Bidang sains sukan seperti kinesiologi, perubatan sukan, latihan kekuatan, dan prestasi sukan lanjutan yang diliputi dalam kerja kursus.

3) Universiti Scranton (Scranton, Pennsylvania)

Mempunyai Sarjana Muda Kinesiologi teratas yang menyediakan pelajar untuk kejayaan peribadi dan profesional, terlibat melalui kerja makmal di bidang seperti makmal biomekanik atau penggunaan ruang ketinggian dan kereta metabolik. Dalam trek program kinesiologi terapan tersedia, kajian pra-profesional, kajian pra-kesihatan, dan trek tiga tahun yang menggunakan persembahan musim panas dan intersesi. Pemulihan nutrisi dan kekuatan dan penyediaan penyaman adalah dalam kerja kursus. Magang tersedia bekerja dengan pasukan bola sepak Kolej Lackawanna atau hospital dan klinik di Pennsylvania dan New York.

4) Central State Connecticut State University (New Britain, Connecticut)

Pelajar mendapat kejayaan dengan menyiapkan kerja kursus yang menyiapkan mereka untuk pensijilan fisiologi latihan dan pakar kekuatan dan penyesuaian yang diperakui oleh Persatuan Kekuatan dan Pengondisian Nasional. Ijazah sarjana muda Sains Sukan memberi asas yang baik bagi pelajar yang merancang untuk mengikuti program ijazah penjagaan kesihatan siswazah atau profesional.

5) Universiti Negeri Kent (Kent, Ohio)

Universiti ini mempunyai program sarjana sains latihan dengan fokus dalam fisiologi latihan, pakar latihan, dan pra-fizikal, terapi pekerjaan, perubatan pediatrik. Bidang fokus dalam pengkhususan latihan adalah ujian latihan, biomekanik, kekuatan dan penyesuaian, dan kepemimpinan latihan. Magang dalam kecergasan fizikal dan pemulihan jantung dan seminar magang dalam kajian latihan yang diperlukan untuk pelajar.

Buku Sains Sukan

1. Tidak ketara

(Membuka Sains dan Jiwa Kimia Pasukan)

Dalam buku ini Joan Ryan menemui kimia pasukan, atau gabungan kekuatan biologi dan sosial yang meningkatkan usaha tanpa pamrih di antara lebih banyak pemain selama lebih hari dalam satu musim, mendorong para pemain untuk menjadi yang terbaik. Perkara-perkara ini mendorong pemain untuk melebihi potensi diri ketika mereka bekerjasama dengan baik. Kimia sepasukan dan bakat sendiri tidak akan memenangi Siri dunia. Ryan membuktikan bahawa keadaan sosial dan emosi pasukan mempengaruhi prestasi dengan menemu ramah 100 pemain, pengurus, ahli statistik dan jurulatih.

2. Bertahan

(Fikiran, Tubuh Dan Had Elastik Penampilan Prestasi Manusia)

Alex Hutchinson adalah penulis buku ini, dia menjelaskan bahawa minda adalah sempadan daya tahan baru dan bahawa cakerawala prestasi jauh lebih anjal daripada yang kita sangka. Dia menarik pelajaran dengan membayangi atlet elit dan dari perjalanan ke makmal teknologi tinggi di seluruh dunia secara mengejutkan universal. Dalam buku ini, Hutchinson menulis perjuangan untuk terus menentang keinginan untuk berhenti.

3. Gen Sukan

(Di Dalam Sains Prestasi Atletik Luar Biasa)

David Epstein adalah penulis buku ini. Dia menerangkan bagaimana hubungan antara pemberian biologi dan persekitaran latihan pesaing mempengaruhi atletisme. David Epstein menyelesaikan masalah hebat berbanding memupuk perbahasan dan mencari sejauh mana sains telah berjaya menyelesaikan masalah ini. Dia juga menulis tentang beberapa kemahiran seperti reaksi pantas bola tukul atau bola kriket, tidak dan mengapa ciri-ciri lain seperti kehendak atlet untuk melatih, sebenarnya mempunyai komponen genetik yang penting.

4. Puncak

(Sains Baru Prestasi Atletik yang Merevolusikan Sukan)

Penulis buku ini adalah Dr Marc Bubbs yang meneroka asas-asas prestasi tinggi, pentingnya ketekalan dan nilai kesabaran. Dia membuat pengetahuan mendalam mudah dimengerti dengan maklumat dari pakar terkemuka yang mempengaruhi prestasi tinggi dalam sukan mengenai bagaimana untuk mencapai kejayaan, dia membicarakan atletisme dan strategi yang berakar pada pendekatan yang dipersonalisasi ini.

5. Bahagian Sisi Terbuka

Sam Warburton adalah penulis buku ini. Ini adalah autobiografi penulis yang meneroka sifat kepemimpinan, nilai kawalan diri, ketepatan pemikiran dan masa depan permainan. Buku ini adalah meditasi peribadi Sam Warburton mengenai pengorbanan badan, penderitaan kecederaan dan kesakitan ketika bersara.

Kerjaya Sains Sukan

Sains sukan mempunyai pelbagai kerjaya dalam sukan profesional, pendidikan dan penyelidikan dan kesihatan. • Pakar pemakanan • Jurulatih sukan • Pegawai pembangunan sukan • Pengurus • Ahli terapi sukan • Saintis klinikal • Psikologi sukan dan senaman • Pakar promosi kesihatan • Pengurus acara • Pengurus aktiviti luar • Di kelab sukan • Kelab kesihatan dan kecergasan • Organisasi kesihatan • Institut penyelidikan • Pemakanan syarikat • Makmal prestasi sukan

Ijazah Sains Sukan dalam talian

Ini adalah beberapa kolej ijazah dalam talian sains sukan yang berpatutan di Amerika Syarikat

1. Universiti Awam Amerika Charles Town, Virginia Barat

Kursus sains sukan di universiti ini merangkumi bidang seperti pemakanan, psikologi sukan, fisiologi latihan, dan program dan ujian latihan. Program mengambil masa sekitar empat tahun untuk diselesaikan, tetapi pelajar dapat menjimatkan masa dan wang dengan memindahkan hingga 90 jam kredit dari pengajian sarjana yang diluluskan sebelumnya. Graduan program ijazah dalam talian yang berpatutan ini disiapkan untuk jawatan peringkat kemasukan dalam bidang seperti kecergasan, kesejahteraan korporat dan kekuatan serta ketenteraman.

2. Universiti Louisiana Lafayette, Louisiana

Menawarkan salah satu nilai terbaik dalam pendidikan sains sukan dengan sarjana dalam talian mereka dalam bidang kinesiologi yang tertumpu pada promosi kesihatan dan kesejahteraan. Pelajar boleh menyelesaikan program ijazah dalam talian mengikut jadual semester tradisional. Kerja kursus disampaikan melalui format dalam talian 100% yang tidak memerlukan pelajar datang ke kampus.

3. Akademi Sukan Amerika Syarikat Daphne, Alabama

Universiti ini menyediakan pelajar untuk kerjaya yang menarik dalam sukan yang menawarkan program ijazah sains sukan dalam talian dalam Pengurusan Sukan, Kejurulatihan Sukan, Pengajian Sukan, dan Kekuatan dan Keadaan Sukan yang berpatutan. Graduan mendapat kejayaan dalam pentadbiran sukan, penjagaan kesihatan, penyelidikan, pendidikan, dan bimbingan.

4. Universiti Sekiranya North Carolina Wilmington, North Carolina

Universiti ini menawarkan sains latihan dalam format dalam talian yang dipercepat. Pelajar boleh memulakan program apabila paling sesuai pada mana-mana enam tarikh bermula setiap tahun. Ini meliputi bidang seperti fisiologi latihan, resep latihan, biomekanik, dan pemakanan sukan. Satu atau dua kursus setiap sesi dibenarkan kepada pelajar dengan dua sesi yang tersedia pada setiap semester.

5. California University Of Pennsylvania, Pennsylvania

Program ini difokuskan pada sains latihan sambil memberi pelajar asas yang kuat dalam perniagaan dan pengurusan. Pensijilan yang ditawarkan oleh NASM dan NASE yang dapat memberi manfaat kepada graduan daripada pertandingan ketika mencari pekerjaan. Kawasan tumpuan seperti pengurusan golf profesional atau pengurusan sukan yang menjadi pilihan pelajar menambah nilai tambah kepada tahap mereka.

Gaji Ijazah Sains Sukan

Di Amerika Syarikat sukan berkaitan sains gaji adalah

1. Gaji ahli psikologi Sukan

Gaji setiap jam mereka adalah $ 35.34 dan gaji tahunan adalah $ 73,512.

2. Gaji ahli sukan Sukan

Gaji setiap jam adalah $ 34.44 dan gaji tahunan adalah $ 71,642.

3. Gaji Sains Kesihatan Latihan

Gaji setiap jam adalah $ 32.77 dan gaji tahunan adalah $ 68,162.

4. Gaji Ilmuwan Sukan

Gaji setiap jam adalah $ 31.99 dan gaji tahunan adalah $ 66,538.

Pekerjaan Sains Sukan

1. Pekerjaan sukan dan senaman

Pekerjaan sukan dan senaman berfungsi di gimnasium, aktiviti luar dan membantu di kelab sukan.

2. Pekerjaan pengurusan sukan

Dalam pekerjaan ini Sports Manager menggunakan kemahiran perniagaan dan pengurusan yang dipelajari di kursus dan mendapatkan kedudukan dalam kelab sukan dan organisasi.

3. Pekerjaan psikologi sukan

Ahli psikologi sukan membantu meningkatkan motivasi dan inspirasi atlet melalui sesi latihan mereka.

4. Pekerjaan guru sukan

Mereka bekerja sebagai guru untuk kanak-kanak di sekolah dan sebagai pengajar atlet sebagai pelatih peribadi mereka.

5. Pekerjaan Pakar Pemakanan Sukan

Peranan mereka adalah untuk menjaga atlet dalam prestasi terbaik kerana mereka pakar dalam bidangnya.

Kesimpulannya

Sains sukan adalah subjek yang berkaitan dengan penerapan sains untuk aktiviti sukan. Terdapat empat disiplin sains sukan, psikologi, fisiologi, kawalan / pembelajaran motor dan biomekanik.

Ijazah sains sukan biasanya berlangsung selama 4-5 tahun. 3-4 tahun di peringkat sarjana muda dan 1-2 tahun di peringkat sarjana. Pengajaran akan dijalankan melalui kuliah dan seminar.

Tahap atau setaraf dengan mata pelajaran, Biologi atau subjek sains lain seperti kimia, psikologi, Matematik, pendidikan jasmani dan fizik diperlukan untuk mendaftar untuk ijazah sains sukan.

Sains sukan mempunyai pelbagai kerjaya dalam sukan profesional, pendidikan dan penyelidikan dan kesihatan.