2 simbol kuasa dua boleh disisipkan dengan cara yang berbeza dalam peranti yang berbeza. Dalam telefon pintar android, simbol 2 kuasa dua dimasukkan dengan menekan lama butang "2" dari papan kekunci penomboran. Pada Mac, iPhone, dan iPad, anda boleh memasukkan 2 kuasa dua dengan mengetik ^ 2. Di Chromebook, anda menekan "Control" + "Period" ia akan mengubah format menjadi superskrip.

1. Apakah simbol 2 kuasa dua?

 1. Dalam matematik , simbol 2 kuasa dua yang diwakili oleh "2" adalah operator aritmetik yang menunjukkan pendaraban digit tertentu dengan dirinya sendiri. Sekiranya terdapat beberapa tanda bersama dengan digit, tanda-tanda itu juga berlipat ganda.

 2. Apabila nombor dikalikan dengan sendirinya, fungsi ini disebut sebagai kuasa dua nombor itu. Apabila anda berhadapan dengan operasi eksponensial, anda menjumpai kuasa dua nombor. Ia boleh sama ada b 2 persegi, 3 square, dan seterusnya.

 3. Dengan kata mudah, kuasa dua digit atau nombor bermaksud bahawa nombor atau digit dinaikkan ke kekuatan 2. Kuadrat hanyalah kebalikan dari punca kuasa dua. Apabila anda menaikkan nombor atau digit dengan kekuatan 2, ini bermakna anda telah mengkuadratnya.

2. Asas fungsi kuasa dua

 • Walaupun memasuki asas fungsi kuasa dua yang merupakan bahagian penting dari geometri atau trigonometri, kuasa dua hanyalah pendaraban digit atau nombor dengan dirinya sendiri.

 • Apabila anda mengalikan nombor dengan sendirinya, ini bermakna anda telah mengkuadratnya. Sebagai contoh:

 • Simbol 22 bermaksud anda mengalikan 2 dengan 2 (2 × 2). Ini adalah peraturan umum yang berlaku untuk semua. Anda boleh melambangkannya seperti ini:

n2 = n × n

 • Sementara n mewakili sebarang nombor. Faktor menarik yang berkaitan dengan kuasa dua ialah jika anda memasukkan nilai tambah dari nombor yang ditunjukkan oleh n, ia akan menghasilkan nombor yang sama. Sebagai contoh:

n2 = (- n) 2

Baca juga:books: Apakah punca kuasa dua 26? Apakah punca kuasa dua 90 yang dipermudahkan dalam bentuk radikal? Bagaimana anda mencari punca kuasa dua 85?

3. Bagaimana anda menaip simbol kuasa dua?

 1. Dalam bahasa algebra , kuasa dua bermaksud mengalikan dengan dirinya sendiri. Contohnya, kuadrat dari 6 adalah 36 kerana telah dikalikan dengan sendirinya, iaitu 6. Kuadrat adalah fungsi yang paling biasa digunakan dalam matematik dan ada cara yang berbeza untuk memasukkannya atau menulisnya pada peranti yang berbeza.

 2. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui bahawa cara menulis simbol 2 kuasa dua , anda harus tahu bahawa tidak ada satu fungsi atau kunci yang digunakan. Bergantung pada peranti yang anda gunakan, terdapat pelbagai jenis kunci dan perintah yang digunakan untuk menulis simbol 2 kuasa dua.

 1. Sama seperti semua fungsi algebra matematik dan kompleks yang lain, agak sukar untuk mencari simbol 2 kuasa dua di papan kekunci dari pelbagai peranti.

 2. Anda boleh belajar menulis simbol 2 kuasa dua dengan mengetahui perincian artikel ini. Anda akan tahu memasukkan simbol dalam pelbagai peranti satu persatu dengan cara yang paling biasa dan termudah.

 3. Kebanyakannya digunakan dalam kata MS atau cemerlang semasa melakukan beberapa e-mel atau tugasan, jadi jika anda tahu bagaimana menambahkannya, anda tidak akan mempunyai masalah lagi mengenai penambahan simbol 2 kuasa dua.

 4. Lebih-lebih lagi, yang membuat anda kagum, tidaklah sesukar seperti ketika anda tidak dapat mencari perintah atau cara yang sesuai untuk menambahkan 2 kuasa dua.

2 Simbol kuasa dua menggunakan jalan pintas Papan Kekunci

Salah satu cara yang paling mudah untuk menambahkan simbol kuasa dua ialah:

 1. Anda harus menahan kekunci Alt dari papan kekunci dan sambil menahannya, anda akan menaip 0178 dengan nombor yang terdapat di pad nombor papan kekunci.

 2. Sekiranya anda ingin menambah 2 kuasa dua dengan pintasan papan kekunci, pastikan anda tidak menekan nombor yang disebutkan di atas dari baris atas kekunci pintasan.

 3. Anda perlu menekan nombor dari pad angka yang terdapat di sebelah kanan sebelah papan kekunci. Oleh itu, jalan pintas papan kekunci untuk menambahkan simbol kuasa dua adalah Alt + 0178 dan ia akan menghasilkan (²).

2 simbol kuasa dua pada perkataan Microsoft

 • Sebilangan besar masa ketika anda menggunakan komputer riba atau komputer di mana anda perlu menambahkan simbol adalah perkataan Microsoft dan juga dokumen google.

 • Oleh itu, semasa menggunakan Microsoft Word atau pemproses kata lain, anda dapat menemui watak sokongan khas seperti subskrip atau superskrip (masing-masing x2 atau x2).

 • Sekarang, berikut adalah kaedah untuk menambahkan simbol segiempat semasa menyusun dokumen di tetingkap Microsoft.

:white_check_mark: Kaedah pertama

 1. Jika anda melihat kumpulan depan tepat di bawah tab bernama "Rumah", ada dua butang, satu untuk langganan dan yang kedua untuk superskrip.

 2. Sekiranya anda mengklik simbol superskrip yang diwakili oleh x², ia akan muncul secara automatik sebagai bentuk kuasa dua. Sama ada anda mahu meletakkan 2 kuasa dua atau 3 kuasa dua yang ada di tangan anda sekarang.

:white_check_mark: Kaedah kedua

 1. Cara lain untuk menambahkan simbol kuasa dua ialah pertama, anda menulis nombor yang ingin anda tambah kuasa dua atau segiempat sama lain.

 2. Sekarang, pilih nombor yang telah anda tulis dan kemudian klik butang superskrip untuk menambahkan simbol kuasa dua. Sekarang klik lagi untuk kembali dalam bentuk normal.

:white_check_mark: Kaedah ketiga

 1. Masih ada cara lain untuk menambahkan simbol 2 kuasa dua dalam Microsoft Word. Dalam kaedah ini, anda harus menggunakan kekunci pintasan. Ia boleh dipermudahkan seperti:

 2. Ctrl + shift + tanda + iaitu tekan dan tahan ctrl dan shift dan kemudian tekan kekunci "+" yang terdapat di sebelah kanan papan kekunci. Ini akan menghasilkan kuasa dua sama seperti yang dilakukan oleh kaedah 1 dan 2.

 3. Walau bagaimanapun, cara-cara ini hanya berlaku untuk kata Microsoft. Anda harus menggunakan arahan yang berbeza semasa menyusun dokumen di tempat lain di komputer riba anda.

 4. Contohnya, jika anda menggunakan jalan pintas ini di penyemak imbas chrome, tetingkap ini akan mengezum tetingkap yang sama sekali berbeza.

:star: Untuk dokumen google

Untuk menambahkan simbol "2 kuasa dua" dalam dokumen google, cukup tekan kekunci ctrl dan kemudian tombol titik (.). Selepas itu apabila anda menekan nombor 2 dari papan kekunci, ia akan muncul sebagai simbol kuasa dua.

:point_right: Baca lebih lanjut :open_book:

Bagaimana mengira peratusan?

Bagaimana mencari domain fungsi?

Bagaimana anda menjadikan 4/5 menjadi perpuluhan dan peratusan?

2 simbol kuasa dua pada Telefon Pintar

 1. Berbanding dengan mac atau windows, menambahkan simbol 2 kuasa dua pada telefon pintar menjadi yang paling mudah.
 2. Sekiranya anda mempunyai telefon pintar android dan anda tertanya-tanya tentang penambahan simbol kuasa dua, ini adalah fungsi satu langkah.
 3. Tekan lama nombor 2 dan ia akan menghasilkan penyisipan superskrip yang ditunjukkan oleh (²).
 4. Namun, dalam kasus iPhone, Anda tidak dapat menerapkan metode yang sama kerana iPhone tidak mempunyai pilihan untuk menambahkan simbol kuasa dua. Namun, anda boleh menggunakan ciri imlak iPhone.

:ballot_box_with_check: Untuk pengguna iPhone

 • Untuk memasukkan simbol kuasa dua dalam dokumen di iPhone, anda boleh mengetuk mikrofon imlak pada papan kekunci.

 • Sekarang sebutkan perkataan 2 kuasa dua atau langganan dua. Apabila simbol yang diperlukan muncul, anda dapat memilih "Selesai" dan ia ditambahkan ke tempat yang diperlukan.

2 Simbol kuasa dua menggunakan watak Peta

Peta watak adalah aplikasi yang digunakan untuk membuat watak-watak terlihat yang dipasang di windows. Ia digunakan untuk memeriksa pintasan papan kekunci untuk menggunakan watak-watak tersebut dan juga untuk menyalinnya. Sekiranya tidak ada pad angka di papan kekunci, seseorang dapat menggunakan alat ini untuk menyalin dan memasukkan berbagai simbol.

 1. Untuk menggunakannya, buka aksesori tetingkap dengan mengklik ikon tingkap dan klik peta watak.

 2. Pilih x2 dan kemudian salin. Ia boleh ditampal di mana sahaja mengikut keperluan anda.

 3. Sekiranya tidak berfungsi, cukup salin tanda kuasa dua dengan menekan ctrl C dan tampal dengan menekan ctrl V di mana sahaja anda mahu.

 4. Fungsi salin dan tampal dapat dilanjutkan dengan klik kanan tetikus jika ctrl C atau Ctrl V tidak berfungsi untuk anda.

:white_check_mark: Ringkasan 2 simbol kuasa dua digunakan dalam matematik dan ia boleh disisipkan dalam pelbagai cara bergantung pada jenis peranti. 2 persegi bermaksud bahawa nombor atau digit didarab dengan sendirinya.

4. Bagaimana menaip simbol kuasa dua dalam excel?

Memasukkan simbol 2 kuasa dua cukup mudah dan tidak memerlukan teknik yang rumit.

:star: Kaedah 1:

 1. Masukkan "a" di sel excel dan tekan Ctrl + 1.
 2. Sekarang, pilih "Font" dan kemudian cari superskrip.
 3. Pada langkah terakhir kedua, klik ok dan masukkan nombor yang ingin anda tambah.
 4. Sekarang klik enter dan simbol yang anda perlukan akan ada di sana.

:star: Kaedah ke-2:

 1. Pilih sel di excel di mana anda mahu memasukkan simbol
 2. Masukkan "a" di sel dan pergi ke bar tugas.
 3. Cari peta watak jika anda memilikinya pada peranti anda.
 4. Salin tanda segiempat dan tampalkannya ke dalam sel.

5. Bagaimana cara menyalin dan menampal simbol 2 segi empat sama?

 • Setiap kali anda melakukan tugasan matematik atau algebra, anda mungkin perlu memasukkan simbol kuasa dua atau kuasa dua dalam dokumen.

 • Penyisipan simbol ini agak mudah jika anda menggunakan kaedah salin dan tampal dan bukannya teknik yang rumit dan tidak langsung.

 • Namun, ia boleh ditambah dengan menggunakan butang superskrip di bahagian atas kata MS tepat di bawah tab beranda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyalin dan menampalnya, anda boleh meneruskannya dengan cara berikut:

:ballot_box_with_check: Kaedah 1

 1. Gunakan tetikus untuk pemilihan simbol
 2. Tekan Ctrl C untuk Menyalin simbol kuasa dua.
 3. Tekan Ctrl V untuk Menampal simbol yang disalin.

:ballot_box_with_check: Kaedah 2

 1. Sorot simbol kuasa dua yang ingin anda tambahkan ke dokumen anda.
 2. Klik kanan tetikus dan klik "salin"
 3. Pergi ke tempat dokumen di mana anda mahu menambahkan simbol
 4. Klik kanan tetikus dan klik tampal
 5. Simbol kuasa dua akan muncul di tempat itu.

Pendek kata:pencil2: Dalam excel , masukkan "a" di sel dan tekan Ctrl + 1, kemudian pilih "Font" dan cari superskrip. Klik ok dan masukkan nombor yang dikehendaki. Klik enter dan simbol akan muncul. Simbol boleh dimasukkan dengan kaedah copy-paste.

Soalan lazim

Terdapat beberapa soalan yang berkaitan dengan kuasa dua yang perlu dibenarkan. Beberapa soalan tersebut telah dijawab di bawah:

1. Apakah maksud 3 kuasa dua?

 1. 3 kuasa dua juga disebut sebagai kubus. Ia boleh dimasukkan sama seperti yang dilakukan untuk simbol 2 kuasa dua.

 2. Berbeza dengan 2 kuasa dua di mana bilangannya dikalikan dengan sendirinya untuk satu kali, 3 segi empat sama atau Cube bermaksud bahawa bilangan itu didarabkan sendiri tiga kali. Simbol bagi 3 petak ialah (³).

2. Bagaimana anda menaip 3 kuasa dua pada papan kekunci?

 1. Tekan kekunci Alt dan serentak tekan 0178 dalam kekunci nombor dan lepaskan alt.

 2. Setelah melepaskan alt, superskrip 2 akan muncul.

 3. Begitu juga, jika anda perlu menambah 3 kuasa dua, tekan 0179 . Superskrip 3 akan muncul.

 4. Proses ini boleh diaplikasikan di mana sahaja di Windows atau dalam talian dan bahkan di dunia Microsoft.

3. Bagaimana anda menaip x2 pada komputer riba?

Untuk menaip 2 simbol kuasa dua atau x2, anda boleh meneruskan dengan cara berikut:

 1. Pertama, anda perlu menaip “x” dan kemudian tekan Ctrl + Shift + P

 2. Sekarang ketik 2 dan kekunci yang sama (Ctrl + Shift + P) sekali lagi.

 3. Ia boleh ditambah dengan hanya mengklik ikon superskrip di bar atas.

4. Bagaimana anda menaip superskrip (simbol kuasa dua)?

 1. Untuk mengetik superskrip, anda hanya perlu menekan tanda Ctrl + Shift + + dari papan kekunci.

 2. Ia dapat dihuraikan sebagai, klik dan tahan terus ctrl dan shift, kemudian klik + simbol dari baris atas papan kekunci.

 3. Menekan kekunci yang sama akan menghasilkan teks biasa.

5. Apakah maksud superskrip?

:heavy_check_mark: Superskrip dianggap sebagai angka atau huruf yang terletak sedikit di atas garis ketik biasa. Ukurannya lebih kecil daripada teks biasa.

:heavy_check_mark: Ia digunakan untuk mewakili kekuatan beberapa nombor atau huruf seperti simbol kuasa dua atau 3 yang digunakan dalam matematik atau lebih tepat lagi dalam aljabar.

:heavy_check_mark: Berlawanan dengan superskrip, subskrip muncul tepat di bawah garis taip.

Kesimpulannya

Simbol 2 kuasa dua digunakan dalam matematik algebra sepanjang masa. Ia boleh dimasukkan dengan cara yang berbeza pada peranti yang berbeza.

 1. Dalam Telefon Pintar android , simbol "2 kuasa dua" dimasukkan dengan menekan lama butang "2" dari papan kekunci penomboran.

 2. Pada Mac, iPhone, dan iPad , ia boleh dimasukkan dengan mengetik ^ 2. Sementara, di Chromebook, cukup tekan "Control" + "Period" dan ia akan mengubah format menjadi superskrip.

 3. Dalam kata Microsoft , simbol 2 kuasa dua dapat disisipkan dengan copy-pasting sederhana atau dengan mengklik simbol x2 di bar atas tepat di bawah tab "Home".

Rujukan

Kuadrat dan Akar Persegi https://techpilipinas.com/type-squared-symbol-computer-smartphone/ https://sciencetrends.com/squared-symbol-²-what-does-it-mean/ 3 Cara Melakukan Squared pada Papan Kekunci - wikiHow

Baca artikel berkaitan

Apakah punca kuasa dua 14? Bagaimana untuk menentukan panjang busur? Berapakah bilangan botol air dalam satu gelen? Bagaimana cara mengira penurunan peratusan? Apa itu skalena, isoseles dan segitiga sama sisi? Bagaimana mengira peratusan dalam excel?