Piawaian,

Definisi Piawaian:

 1. Definisi GATT: Spesifikasi teknikal yang terdapat dalam dokumen yang meletakkan ciri-ciri produk seperti tahap kualiti, prestasi, keselamatan, atau dimensi. Piawaian boleh merangkumi atau menangani secara eksklusif terminologi, simbol, ujian dan kaedah, keperluan pembungkusan, atau pelabelan sebagaimana berlaku pada produk. Lihat juga standard.

 2. Sesuatu yang digunakan sebagai ukuran, norma, atau model dalam penilaian perbandingan.

 3. Digunakan atau diterima seperti biasa atau biasa.

 4. Bendera tentera atau upacara dibawa di tiang atau dikibarkan di tali.

 5. (dari pokok atau pokok renek) tumbuh di batang tegak dengan ketinggian penuh.

 6. Tahap kualiti atau pencapaian.

 7. Umum: Definisi, had, atau peraturan bertulis, diluluskan dan dipantau untuk dipatuhi oleh agensi yang berwibawa atau badan profesional atau yang diiktiraf sebagai penanda aras minimum yang boleh diterima. Piawaian dapat diklasifikasikan sebagai (1) standard dan spesifikasi badan pemerintah atau badan berkanun yang ditegakkan oleh undang-undang, (2) standard proprietari yang dikembangkan oleh firma atau organisasi dan ditempatkan di domain publik untuk mendorong penggunaannya secara meluas, dan (3) standard sukarela yang dibentuk melalui perundingan dan konsensus dan tersedia untuk digunakan oleh mana-mana orang, organisasi, atau industri. Setelah dibentuk, standard (seperti birokrasi) sangat sukar untuk diubah atau dilepaskan. Sebagai contoh, piawaian dunia untuk jalur kereta api tolok lebar adalah 4 kaki dan 8½ inci di antara landasan selari. Tokoh ganjil ini berasal dari kereta gerbang tentera Rom selebar gandar yang dirancang untuk menampung ujung belakang dua kuda yang disendong berdampingan.

 8. Paip air atau gas tegak.

 9. (terutamanya dengan merujuk kepada jazz atau blues) lagu atau lagu yang popular.

 10. Pokok atau pokok renek yang tumbuh di batang tegak dengan ketinggian penuh.

Sinonim Piawaian

Bendera, Sepanduk, Panji, Pennon, Streamer, Ensign, Warna, Warna, Banderole, Garis Panduan, Norma, Tolok Ukur, Tanda Aras, Tolok, Ukuran, Kriteria, Panduan, Batu Sentuh, Model, Pola, Contoh, Contoh, Paradigma, Ideal, Jenis Arkib, Spesifikasi, Keperluan, Peraturan, Prinsip, Hukum, Canon, Normal, Biasa, Khas, Stok, Biasa, Biasa, Adat, Konvensional, Kebiasaan, Terbiasa, Diharapkan, Wonted, Setiap Hari, Biasa, Rutin, Sehari-Hari, Harian, Ditubuhkan, Diselesaikan, Ditetapkan, Tetap, Tradisional, Quotidian, Berlaku, Kualiti, Tahap, Gred, Darjah, Nilai, Berkaliber, Nilai, Cemerlang

Bagaimana menggunakan Piawai dalam ayat?

 1. Upahnya rendah mengikut standard hari ini.
 2. Banyak lagu menjadi negara barat; yang lain mengambil bentuk standard jazz dan bossa nova pop.
 3. Pokok standard berguna untuk keadaan di mana ketinggian segera diperlukan.
 4. Ben mempunyai standard yang sangat tinggi untuk dirinya sendiri kerana dia tidak pernah kalah dalam permainan bola sepak dan merasakan semua orang mengharapkan banyak daripadanya.
 5. Sir Marcus Worsley memberikan penghormatan kepada Ibu Ratu dan anggota Malton dan Norton cabang Royal British Legion membawa standard.
 6. Untuk masuk ke dalam kumpulan, saya harus mengikuti semua piawaian yang telah mereka tetapkan, yang membuat masa membosankan.
 7. Kadar cukai pendapatan standard.
 8. Restoran mereka menawarkan perkhidmatan yang berkualiti tinggi.
 9. Memastikan standard yang tinggi bagi mereka yang berada di pejabat anda akan memastikan bahawa semua orang sentiasa berada di jari kaki dan bersedia untuk pergi.

Makna Standard & Definisi Piawai